Príbehy Srí Lanky - ako dostala svoj názov?

Príbehy Srí Lanky - ako dostala svoj názov?

Slová a ich pôvod v sebe schovávajú príbehy. Pomenovania Srí Lanky a ich významy nám odkrývajú históriu ostrova, ktorý sa bohatou flórou a faunou už od dávnych čias vynímal na mape sveta. Príbehy schovávajúce sa za slovami nám pomôže odhaliť etymológia, teda veda, ktorá skúma pôvod slov.

Prvé národy na Srí Lanke obývali ostrov už tisícročie pred naším letopočtom. Medzi najstaršie sa radia etniká Véddhov, Yakshov a Nagov, ktoré sú spomenuté aj v prastarých eposoch Mahábharáta a Rámajána.

Považujú sa za pôvodných obyvateľov Srí Lanky a kultúra všetkých troch etník bola veľmi úzko prepojená s prírodou a jej zdrojmi. V súčasnosti tvoria na ostrove menej než 1 % obyvateľstva. Nie je známe, ako tieto národy Srí Lanku nazývali, avšak patria medzi najstarších obyvateľov ostrova.

4 fotografie

Vitajte v rajskej záhrade

"Tá, čo žiari" – Lanka (sanskrit) 5114 p.n.l. #

Lanka znamená jednoducho "ostrov" a je to prvý známy zdokumentovaný názov Srí Lanky. V príbehu Ramajána uniesol kráľ Ravana indickú princeznú Seethu práve na Lanku. Rama ju zachránil pomocou opice Hanumana a armády opíc či veveričiek, ktoré pomohli postaviť most medzi Indiou a Srí Lankou, známy aj ako Adamov most.

Ďalšia teória hovorí o tom, že názov Lanka je odvodený z tamilského slova "ilanku" (இலங்கு), čo znamená "žiariť", "tá, čo žiari". Tento názov pravdepodobne získala vďaka množstvu drahokamov, ktoré ju preslávili už v období staroveku.

Pobrežie Srí Lanky určite žiari.
Foto: archív — BUBO

"Medená zem" a "miesto, kde sídlia levy" (6. storočie p. n. l.) #

V 6. storočí p.n.l. prichádza na ostrov indický kráľ Vijaya, s ktorým na toto miesto tiež prichádzajú indoárijské kmene z územia dnešnej Indie. Podľa legendy, keď Sinhálci dorazili na ostrov, sadli si na zem, aby si oddýchli. Keď vstali, pozreli sa na svoje dlane od zeme, ktoré mali farbu mede. Ostrov nazvali Tambapani, v preklade “medená zem“.

Podľa legendy bol Vijaya potomkom leva a kolovala mu v žilách levia krv. Vijaya sa oženil s miestnou pôvodnou obyvateľkou a ich potomkami sú dnešní Sinhálci – väčšinové etnikum obývajúce ostrov. Boli to práve Sinhálci, ktorí v starom sanskrite nazývali ostrov siṃhaladvīpa, v preklade “miesto, kde sídlia levy“. Lev je dodnes symbolom obyvateľov ostrova a nachádza sa aj na národnej vlajke.

Srí Lanka je skutočne vznešená zem. Je to krajina plná zelene a krásy, opradená dávnymi tajomstvami, presýtená večitým poznaním a ľudskosťou, ktorá priam srší z usmievavých a priateľských tvárí jej obyvateľov. Kaja, klientka BUBO

Tu našli Európania najlepší čaj na svete.

Tu našli Európania najlepší čaj na svete.

Ostrov drahokamov – Serenbid (7. storočie n.l.) #

Existujú dve teórie o vzniku ďalších pomenovaní ostrova, ktoré prevzali vzdialené národy, ktoré prišli na ostrov obchodovať. Podľa prvej teórie nadviazali tieto národy na sinhálske slovo siṃhaladvīpa, podľa druhej na tamilské cerentivu. Indickí Tamilci nazývali ostrov Cerentivu, pričom ceren (Cherar alebo Cerar) znamenalo “ľudia z hôr” a tivu (alebo theevu) znamenalo “ostrov“. 

Arabskí a perzskí obchodníci si názov ostrova prispôsobili na sarandīb, peržania na sarandip (neskôr z tohto arabského slova vzniklo anglické slovo serendipity, ktoré znamená nečakaný, neplánovaný objav). Aj tieto národy odkazovali na ostrov aj ako na „ostrov drahokamov“.

Na siṃhaladvīpa alebo sarandip neskôr nadviazali Rimania, ktorí ostrov volali Serendivis, Gréci zase Sielen Diva a zo slova sielen vznikli ďalšie európske názvy ostrova ako portugalské Ceilao, holandské Zeilan a britský Ceylon...

3 fotografie

Autentická Srí Lanka

Zeilan/Seylan/Ceilon/Cilao/Ceilao (1505-1656 n.l.) #

V 16. storočí prichádzajú na ostrov Portugalci, ktorí mali pôvodne namierené do Indie. Rozbúrené more ich prinútilo zakotviť na juhu Srí Lanky, v okolí súčasného mesta GalleKeď Portugalci zistili, na akom bohatom ostrove znenazdajky zakotvili, rozhodli sa tu zostať. Názov pretvorili na (v portugalčine jednoduchšie vysloviteľné) Ceilao a začali obchodovať – s koreninami, vzácnymi kameňmi a sloními klami.

Neskôr povýšili svoje obchodné záujmy na mocenské a rozhodli sa zmocniť krajiny. Najprv pôsobili v Galle, vtedajšom centre obchodu, po čase sa však presunuli sa do Colomba, aby mohli lepšie kontrolovať plantáže s novoodhaleným pokladom – najkvalitnejšou škoricou sveta.

S príchodom Portgulacov sa spája aj jedna legenda. Podľa nej boli po príchode veľmi hladní a začali jesť chleba a piť víno. Obyvatelia Srí Lanky sa prišli pozrieť na neznámych cudzincov na ostrove a zrazu spanikárili – čo to jedia a čo to pijú?! Rýchlo utekali za kráľom, aby mu so strachom oznámili, že neznámi cudzinci sedia na pobreží, jedia biele kamene a pijú krv. Tento príbeh je úsmevným príkladom strachu z neznámeho :)

Cejlónsky čaj a škorica – Ceylon (angličtina, 1796 n.l.) #

Portugalských kolonizátorov vystriedali Holanďania (ktorí názov pretvorili na holandské Zeilan), tých zasa Briti. Briti si názov opäť prispôsobili do svojho jazyka a tak vznikol názov Ceylon, čo bol oficiálny názov ostrova až do osamostatnenia Srí Lanky v roku 1948. Boli to práve Briti, ktorí preslávili Cejlón, keď z ostrova vyvážali do celého sveta svetoznámy cejlónsky čaj, lahodnú cejlónsku škoricu, vzácne drahokamy a rôzne druhy voňavých korení.

Písal sa rok 1972, keď sa ostrov stal samostatnou republikou a domáci k pôvodnému starému názvu lanka (ostrov/tá, čo žiari) pridali prívlastok sri – nádherná. Ostrov sa odvtedy nazáva Srí Lanka, v preklade "nádherný ostrov" a my si dovolíme tvrdiť, že tento názov jej svedčí. V sinhálčine sa píše ශ්‍රී ලංකා a v tamilčine இலங்கை. 

Dronové zábery na jednu z najkrajších srílanských pláží.

Dronové zábery na jednu z najkrajších srílanských pláží.

Srí Lanka je skutočne nádherný kus zeme a my v BUBO to vieme. Svoje meno dostala zaslúžene a na zájazdoch na Srí Lanku spoznávame aj mnoho iných príbehov spojených s ostrovom. Rovnako tak luxus, ktorý ponúka - či už najlepšie hotely v krajine či gurmánske reštaurácie s vynikajúcou stravou, kde si prídu na svoje nielen vegetariáni.

To, čo v sebe ukrýva rajská záhrada, treba vidieť na vlastné oči. Potom dáte za pravdu všetkým, ktorí postupne vyformovali jej dnešný názov.

Viktória Kállayová

Viktória Kállayová

Viktória Kállayová

Viktória je zvedavý človek s vášňou pre poznanie rozmanitosti sveta. Na okolitý svet nazerá s vďakou, že sa narodila na túto fascinujúcu planétu práve v tomto čase, kedy ju môžme takmer bezmedzne objavovať. Miluje pohyb, čas v prírode a hĺbavé rozhovory s klientmi pri dobrom jedle. V medziľudských vzťahoch vyznáva vzájomnú úctu, rovnocennosť, humor a láskavosť. Cestovanie vníma ako príležitosť pre poznanie nás samých a toho, ako chceme žiť. Štúdium sociálnej antropológie v nej prehĺbilo vášeň pre poznanie rozmanitosti kultúr a spôsobov života, ktorú s vami bude rada zdieľať.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Mexiko veľký okruh

Zo zájazdu:

Viktória Kállayová

Posledná úprava článku | Prečítané: 133

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Galle - nádych Európy na Srí Lanke Galle

Galle Galle - nádych Európy na Srí Lanke

Malebné koloniálne mestečko Galle na juhozápade Srí Lanky je nielen piatym najväčším mestom na ostrove, ale zároveň aj ďalšou z tunajších pamiatok…

Dominika Ladecká 12 min. čítania
Nainativu - ostrov uctievačov hadov Nainativu

Nainativu Nainativu - ostrov uctievačov hadov

Nainativu je malý ostrovček ležiaci pri pobreží polostrova Jaffna na severozápade Srí Lanky. Napriek tomu, že sa nachádza v tejto menej turistickej…

Dominika Ladecká 8 min. čítania
Najkrajšia stúpa Srí Lanky Ruwanwelissaya

Ruwanwelissaya Najkrajšia stúpa Srí Lanky

Čo sa považuje za najkrajšiu pamiatku Srí Lanky? Ktorá stúpa sa pokladá na ostrove Cejlón za najkrajšiu? Tieto otázky si kladie každý návštevník.…

Martin Ferenčík 9 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

14 dní

Trvanie

3437 4583€
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2010 2680€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3324 4054€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.