Rozprávkový most medzi Indiou a Srí Lankou

Rozprávkový most medzi Indiou a Srí Lankou

Adamov most alebo Ram Sethu je most, ktorý kedysi spájal juh Indie s dnešným ostrovom Srí Lanka. Má 48 kilometrov a je to vápencová plytčina tvorená kralovými útesmi a pieskovými dunami, väčšina je zaliata morom, v niektorých častiach vystupuje nad hladinu. Ide o pozoruhodný prírodný jav, ktorého príčina vzniku nebola jasná ani vedcom po dobu mnohých rokov, a tak k tomuto podmorskému mostu vzniklo množstvo legiend.

Srí Lanka je fúziou mnohých kultúr a tolerancia je kľúčom k mieru, v ktorom žili väčšinu času miestni budhisti, hinduisti, moslimovia i kresťania. Tak ako k iným javom, aj k Adamovmu mostu sa viažu rôzne príbehy v závislosti od nábožnestiev. 

Podľa moslimskej tradície bola práve Srí Lanka miestom, kde dopadla prvá ľudská stopa v podobe Adamovej nohy po vyhostení z rajskej záhrady. Dôkaz o tejto udalosti – stopa Adamovej nohy sa nachádza na srílandskej hore s názvom Adamova hora. Podľa legendy sa Adam vybral smerom do Indie, a tak vznikol most, ktorým mohol na indický subkontinent dokráčať. 

Podľa jedného z najstarších eposov na zemi, šiestej knihy hinduistického eposu Rámajána, most postavil boh Ráma. Rámovu milovanú ženu Situ ukradol sinhálsky (srílanský) panovník Rávana. Ráma sa neskutočne nahneval a vyslal armádu opíc, ktoré medzi Indiou a Srí Lankou postavili plávajúci most – Rham Sethu (Rámov most). 

Dnes je potvrdené, že plytčina vznikla rukou prírody, zatiaľ sa však nepotvrdil pôvod “plávajúcich“ kameňov, ktoré sú súčasťou plytčiny. V roku 2021 začal vedecký výskum na určenie pôvodu kameňov, kým sa ich pôvod nepotvrdí, môžeme sa nechať unášať fantáziou a obdivovať tento pozoruhodný útvar opradený rozprávkovými príbehmi. 

(V tomto istom roku vznikol o legende film Ram Sethu, na ktorom sme boli v známom prekrásnom jaipurskom kine na našom zájazde India, Nepál a odporúčame pozrieť, ideálne v angličtine)


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2265
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy

13.11. → 06.12.

náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: