Rijád - novodobá metropola v srdci púšte

Prehliadka

Rijád - novodobá metropola v srdci púšte

V strede Arabského polostrova sa nachádza región Nadžd, ktorého metropolou je hlavné mesto Saudskoarabského kráľovstva - Rijád. Mesto bolo po stáročia len oázou v strede púšte, dnes tu žije vyše 8 miliónov ľudí a stáva sa z neho veľkomesto svetových rozmerov. Rijád je plnohodnotná konkurencia iných metropol ako Dubaj alebo Doha. Poďme sa spolu pozrieť do Rijádu.

Výnimočné letisko a infraštruktúra Rijádu #

V Rijáde prilietame na letisko, ktoré je pomenované po štvrtom kráľovi novodobého saudského štátu - King Khalid International Airport. Letisko je okrem iného výnimočné aj tým, že je druhým najväčším letiskom na svete, s rozlohou 225 kilometrov štvorcových.

Cesta z letiska do centra zaberie podľa dopravy približne 40 minút až hodinu, keďže letisko je od centra vzdialené asi 35 kilometrov.

Vďaka jeho veľkosti sa v Rijáde nachádza viacero úrovní obchvatov, na ktorých je maximálna rýchlosť 120 kilometrov za hodinu, takže vďaka dobre vybudovanej infraštruktúre dokážeme prejsť aj väčšie vzdialenosti za relatívne krátky čas.

Prehliadka Rijádu #

Národné múzeum

Prehliadku Rijádu začíname v BUBO v historickom centre, konkrétne v Národnom múzeu Saudskej Arábie. Toto múzeum otvorili v roku 1999 a v ôsmich hlavných častiach nám zobrazuje historický vývoj na území Arabského polostrova a dnešnej Saudskej Arábie. Prvá časť sa venuje pravekému obdobiu, zobrazuje nálezy kostier dinosaurov alebo aj meteoritu. To všetko sa našlo na území dnešného kráľovstva.

Druhá časť sa venuje všetkým predislamským kráľovstvám, počnúc najstarším obejdským, kráľovstvu Lihjanovcov, ale aj pravdepodobne najznámejšiemu zo všetkých - kráľovstvu Nabatejcov. Ďalšie tri časti zobrazujú život na Arabskom polostrove pred životom proroka Mohameda, počas jeho života a tiež po smrti proroka.

Nasledujúca časť sa venuje prvému saudskému štátu, ktorý vznikol v roku 1744 a druhému saudskému štátu z roku 1824. Samostatná časť je venovaná zrodu novodobého saudského štátu, konkrétne od dobytia Rijádu kráľom Abdulazizom v roku 1902. Posledná časť poukazuje na dôležitosť náboženskej púte Hadž a dvoch posvätných miest - Mekka a Medina.

Panoráma Rijádu. VIDEO: Jozef Zelizňák, BUBO

Panoráma Rijádu. VIDEO: Jozef Zelizňák, BUBO

Dôležitosť mesta Rijád počas historického vývoja

  • Prvé zmienky o existencii mesta pochádzajú z konca 16. storočia. V tom čase sa spojilo niekoľko menších mestečiek, okolo ktorých sa postavili hradby. Názov „Rijád“ znamená záhrady, čo odkazovalo na menšie oázy, ktoré sa tu v minulosti nachádzali.
  • Pri vzniku prvého saudského štátu v roku 1744 a vzniku koalície medzi Mohamedom bin Wahábom a Mohamedom ibn Saudom bol hlavným mestom Diriyah. Diriyah sa nachádzal asi 30 kilometrov od Rijádu (v dnešnej dobe sa Rijád natoľko rozrástol, že Diriyah sa nachádza na jeho predmestí).
  • Rijád sa niekoľko desaťročí dokázal brániť vplyvu Diriyahu, ale nakoniec podľahol a oficiálne uznal Diriyah ako hlavné mesto prvého saudského štátu.
  • Prvý saudský štát zanikol v roku 1818, keď bol Diriyah takmer úplne zničený osmanskými vojskami pod vedením egyptského generála Ibrahima Pašu. Krátko po zániku prvého saudského štátu vznikol druhý saudský štát pod vedením Turki bin Abdulaha, ktorý stanovil Rijád za hlavné mesto v roku 1823.
  • Rijád bol hlavným mestom počas celého trvania druhého saudského štátu. Dôležitú úlohu zohral aj pri tvorení tretieho (súčasného) saudského štátu a je ním až dodnes.

Palác Murabba #

V prehliadke pokračujeme v paláci Murabba, ktorý sa nachádza hneď vedľa národného múzea. Názov Murabba opisuje jeho štvorcový pôdorys, keďže palác má rozmery približne 400x400 metrov. Dokončili ho v roku 1945 na príkaz vtedajšieho kráľa Abdulaziza ako nové sídlo kráľa a jeho rodiny, keďže predošlá pevnosť Masmak už kapacitne nepostačovala.

Pri výstavbe paláca Murabba bolo použitých niekoľko nových technológií, ktoré dovtedy nikdy neboli v Saudskej Arábii použité. Postavili tu prvý výťah v celom kráľovstve, ktorý slúžil na sklonku života pre kráľa, ktorý trpel artritídou.

Taktiež tu použili prvé elektrické generátory, bol tu vybudovaný prvý pokročilejší kanalizačný systém a k palácu viedla vôbec prvá betónová cesta pre autá.

Palác v roku 1999 prerobili na múzeum a na tento účel slúži dodnes. Vďaka jeho tradičnému interiéru aj exteriéru slúžil v minulosti na prijímanie zahraničných návštev a na tento účel sa použil aj v nedávnej minulosti, keď v roku 2016 kráľovská rodina prijala predsedu čínskej komunistickej strany Si ťin-pchinga a v roku 2017 prezidenta Ruska Vladimira Putina.

Pevnosť Masmak #

Po prehliadke paláca Murabba sa krátkym presunom dostaneme k pevnosti Masmak, ktorá bola prvým sídlom kráľa Abdulaziza a od svojho dokončenia v roku 1895 slúžila ako sídlo emirov Rijádu. Kráľ Abdulaziz túto pevnosť dobyl 15. januára 1902. Tento deň je označovaný ako jeden z prelomových dní vzniku moderného kráľovstva.

Pevnosť Masmak bola v 70. rokoch 20. storočia zrenovovaná a v roku 1995 otvorená pre verejnosť. Vstup do nej bol a je doteraz zadarmo a je prístupná pre každého. Na stavbe môžeme pozorovať architektúru, ktorá bola typická pre všetky budovy, ktoré sa v minulosti stavali na území Nadžd.

Pozadie bitky o Rijád

V roku 1901 zanikol druhý saudský štát a rodina Saudovcov bola nútená odísť do exilu do Kuvajtu. Na území Rijádu začala vládnuť rodina Rašídovcov, ktorí pôvodne pochádzali zo severnejšieho mesta Hail, no s rodinou Saudovcov dlhé roky viedli boje o územie. Vtedajší princ (Abdulaziz), otec súčasného kráľa, požiadal kuvajtského princa o pomoc vo forme zbraní a mužov na dobytie Rijádu od rodiny Rašídovcov.

Keďže kuvajtský princ v minulosti tiež viedol niekoľko bojov s Rašídovcami, Abdulazizovi pomohol vo forme niekoľkých jazdcov a zbraní. Budúci kráľ sa teda vybral spolu so skupinou jazdcov z Kuvajtu smerom do Rijádu. Po ceste prešiel cez niekoľko kmeňov, kde zháňal ďalších bojovníkov, ktorí by s ním išli dobyť Rijád.

Do hlavného mesta prišiel v polovici januára roku 1902 s približne 40 jazdcami. Postínali palmy, ktoré sa nachádzali pri pevnosti Masmak a použili ich na prekročenie hradieb. Vojsku kráľa Abdulaziza sa podarilo pevnosť dobyť a zajať vtedajšieho vládcu Rijádu - Ibn Ajlana, ktorého neskôr popravili sťatím hlavy a tú hodil kráľ Abdulaziz medzi obyvateľov Rijádu.

Dobytie pevnosti Masmak odštartovalo 30-ročné rušné a náročné obdobie, ktoré viedlo k unifikácii kráľovstva.

Steny sú postavené zo zaschnutého bahna zmiešaného s vysušenou trávou a na strope sú podopreté kmeňmi z paliem. Exteriéru dominujú štyri strážne veže, ktoré sú 18 metrov vysoké a ich steny boli viac ako meter hrubé. Do pevnosti vedie iba jediná brána, ktorá je vytvorená z palmového dreva a je taktiež pôvodná.

Po vstupe do pevnosti prechádzame chodbami, ktoré sú zdobené obrazmi a fotografiami z minulosti. Fotografie zobrazujú, ako vyzerali Rijád a pevnosť samotná na prelome 19. a 20. storočia. V miestnostiach nájdeme aj rôzne dobové predmety, ktoré používala kráľovská rodina pri každodenných činnostiach počas života v pevnosti.

V jednej z miestností sa taktiež premieta film z 50. rokov 20. storočia, ktorý nakrútila spoločnosť Aramco a zobrazuje, ako kráľ Abdulaziz dobyl pevnosť Masmak. Na nádvorí nájdeme 15 metrov hlbokú studňu, ktorá vodou zásobovala celú pevnosť.

Námestie Alsafat a tradičný trh #

Neďaleko od pevnosti sa nachádza námestie Alsafat, ktorého priestrannosť dnes využívajú najmä mladí obyvatelia hlavného mesta na rôzne hry. Minulosť tohto miesta je však temná, pretože sa tu iba niekoľko rokov dozadu vykonávali verejné popravy. Na okraji tohto námestia sa nachádza nenápadná mešita Imáma Turkiho bin Abdullaha, ktorá je jedna z najstarších mešít v celom Rijáde.

Približne 5 minút chôdze od námestia Alsafat je jeden z najtradičnejších trhov v celej Saudskej Arábii, Souq al Zel. Tento trh prekypuje stovkami obchodov na celkovej rozlohe približne 38 000 metrov štvorcových. Najviac obchodov tu predáva typické arabské oblečenie pre mužov aj ženy.

V arabskej kultúre hrajú dôležitú úlohu okrem pekných odevov aj doplnky ako šperky, preto tu nájdeme veľké množstvo predajcov, ktorí ponúkajú práve zlato a iné drahé kovy. Pokiaľ vás lákajú starožitné predmety, uvidíme tu aj niekoľko antikvariátov, ktoré predávajú predmety desiatky, niektoré aj stovky rokov staré.

Najväčšou atrakciou na trhu však býva aukcia, ktorá sa vykonáva pred modlitbou a po nej - Maghrib. Na tejto aukcii lokálni obyvatelia predávajú svoje predmety (väčšinou veľmi cenné) a ďalšia osoba celú aukciu riadi. Dookola sú zhromaždení ľudia, ktorých sa tu môže nazbierať aj sto a každý z nich sa môže na aukcii zúčastniť.

Diriyah – prvé hlavné mesto #

Naša BUBO prehliadka Rijádu bude pokračovať v prvom hlavnom meste saudských štátov, a preto sa presunieme do približne 30 kilometrov vzdialeného Diriyah. Oblasť, ktorú navštívime, sa volá Turaif a bola zapísaná do svetového zoznamu dedičstva UNESCO v roku 2010.

Územie prvého hlavného mesta má prvú historickú zmienku z roku 627, kedy naň dal vypraviť expedíciu samotný prorok Mohamed. On sa však na expedícii nezúčastnil, velil jej jeho dobrý priateľ Mohamed ibn Maslamah, ktorý mal z tohto územia doniesť korisť. Podarilo sa mu poraziť kmeň Banu Hanifa a zajať jeho lídra.

3 fotografie

Bývalé hlavné mesto Diriyah

Mesto Diriyah však bolo oficiálne založené až v rokoch 1446-1447 predkami dnešnej kráľovskej rodiny Saudov. Historickú dôležitosť však získalo až v roku 1744, kedy sa spojil vtedajší emir Diriyah Mohamed ibn Saud s náboženským učencom a filozofom Mohamedom bin Wahábom, ktorí spolu založili prvý saudský štát a z Diriyah spravili jeho hlavné mesto

V nasledujúcich desaťročiach sa podarilo Mohamedovi bin Saudovi a jeho potomkom pospájať okolité kmene a oázy do prvého štátu. Vďaka zvýšeniu populácie vo vtedajšom štáte sa rozrastalo aj hlavné mesto, z ktorého sa stalo jedno z najväčších miest na Arabskom polostrove.

Saudi však mali v záujme dobyť aj sväté miesta islamu - Mekku a Medinu, čo prilákalo pozornosť Osmanskej ríše, ktorá bola v tom čase náboženským lídrom islamu. Toto viedlo k vojne medzi Saudmi a Osmanmi, ktorá trvala 7 rokov a skončila sa v roku 1818. Skončila sa dobytím mesta Diriyah, ktoré kapitulovalo po takmer ročnom obliehaní osmanskými vojskami.

Po dobytí všetci obyvatelia mesto opustili a presťahovali sa do neďalekého Rijádu. Osmanský vojvodca Ibrahim Paša prikázal Diriyah zničiť a spáliť. Mesto nebolo až do 70. rokov 20. storočia znova osídlené. V tomto čase tu vláda Saudskej Arábie zriadila nové mesto, v ktorom dnes žije približne 60 000 ľudí.

Zo štvrti Turaif, kde žilo pôvodné obyvateľstvo, sa nezachovalo takmer nič a preto väčšina budov a stavieb, ktoré tu dnes môžeme pozorovať, sú buď nanovo postavené, alebo zrekonštruované. Arabskí historici v minulosti nazývali Diriyah aj „pieskom zaviate Pompeje“.

Dnes je toto miesto možné navštíviť, kde okrem oblasti Turaif, ktorá je rozdelená na 3 hlavné časti, môžeme navštíviť aj novú časť, ktorá bola vybudovaná iba pár rokov dozadu. Nachádza sa tu veľký outlet a niekoľko reštaurácií a kaviarní.

Kingdom Centre #

Na záver denného programu sa presunieme do centra Rijádu, a to konkrétne k veži Mamlaka, alebo Veži kráľovstva. Kingdom Tower, ako znie jej medzinárodný názov, meria 302,3 metra a aktuálne je štvrtou najvyššou budovou v hlavnom meste, piatou v celej krajine. Pri jej dokončení v roku 2002 sa mohla pýšiť titulom najvyššej budovy v krajine až do roku 2012.

4 fotografie

Kingdom Tower v Rijáde

V jej vrchnej tretine sa nachádza v mrakodrape diera, preto budova pripomína otvárač na fľaše. Pod touto budovou sa nachádza obrovské nákupné centrum, z ktorého sa vstupuje na vyhliadku, ktorá sa nachádza na najvyššom poschodí veže. Okrem nákupného centra sa v časti budovy nachádza hotel Four Seasons, ale aj množstvo luxusných apartmánov.

My sa práve z nákupného centra presunieme prvým rýchlovýťahom na 77. poschodie, kde prestúpime do druhého výťahu, ktorý nás vyvezie až na najvyššie 99. poschodie.

Z vyhliadky Sky Bridge máme výhľad na celé okolie. Dominuje mu novodobé centrum mesta, najviac však budova Al Faisaliyah, ktorá bola od roku 2000 po dokončenie Kingdom Tower v roku 2002 najvyššou budovou kráľovstva.

Dominanta Rijádu, slávna Kingdom Tower.

Dominanta Rijádu, slávna Kingdom Tower.

Ostatné miesta v hlavnom meste, ktoré stoja za pozretie #

Ritz Carlton - slávna hotelová väznica

Niekoľko minút jazdy autom od centra mesta sa nachádza luxusný hotel Ritz-Carlton. Tento hotel býva často označovaný ako najluxusnejší hotel v krajine a aj vy môžete v tomto hoteli stráviť noc počas nášho BUBO zájazdu Saudskou Arábiou.

Hotel sa však v minulosti preslávil v negatívnom svetle. Od 4. novembra 2017 až po február 2018 tu boli väznení saudskoarabskí princovia, ministri a bohatí a vplyvní ľudia.

Celé toto uväznenie inicioval korunný princ Mohamed bin Salman, ktorý vytvoril protikorupčnú komisiu. Tento dôvod je jedna z troch hlavných hypotéz, ktoré sa uvádzajú pri spochybňovaní celej tejto akcie.

Ďalšia hypotéza hovorí o uväznení vysoko postavených predstaviteľov a odobratí ich majetkov ako o veľkom projekte saudskej vlády s cieľom zisku peňazí. Iní tvrdia, že to bol krok Mohameda bin Salmana dostať sa k moci.

Počas tohto obdobia bolo v hoteli uväznených približne 500 ľudí. Boli im odobrané majetky v celkovej výške 300 až 400 miliárd amerických dolárov. Tieto majetky boli údajne nadobudnuté korupciou. Po ukončení celej kauzy sa u niekoľkých väznených zistilo, že majú stopy po fyzickom násilí, ktoré im vraj spôsobili policajné jednotky korunného princa. Jeden väznený nakoniec zraneniam aj podľahol.

Hotel sa vďaka celej tejto kauze preslávil a získal si prezývku „najluxusnejšie väzenie na svete“. Pri príchode do hotela môžeme vidieť naozaj extravagantnú výzdobu tvorenú najmä z drahých kovov, ktorým dominuje zlato. V hotelovej reštaurácii môžete zažiť menší gastro zážitok, keď môžete ochutnať koláč so strúhaným zlatom.

Tento hotel sme v BUBO vďaka jeho príbehu zaradili v našom exkluzívnom blogu medzi Najunikátnejšie hotely sveta.

#

KAFD – King Abdullah Financial District

KAFD je jednou z najnovších a najmodernejších častí hlavného mesta. Pomenovaný je po predošlom kráľovi. Tento dištrikt sa začal budovať v roku 2011 a ani v roku 2023 stále nie je úplne dokončený. Má sa v ňom nachádzať spolu 95 budov, z ktorých 61 bude výškových, budú sa v nich nachádzať najmä pracovné priestory a sídla rôznych domácich, ale aj zahraničných spoločností.

Podľa najnovších saudských zákonov musia všetky spoločnosti sídliace v Saudskej Arábii presunúť svoje sídla do hlavného mesta. Väčšina spoločností sa rozhodla najmä pre KAFD, keďže by to malo byť budúce ekonomické centrum krajiny.

Okrem toho by tu malo žiť približne 50 000 obyvateľov. Pokiaľ sa toto miesto rozhodnete navštíviť, môžete sa kochať výhľadom na viaceré mrakodrapy, pričom najvyšší z nich sa volá PIF Tower a meria 385 metrov. Je najvyššou budovou v meste a druhou najvyššou budovou v krajine.

Okrem toho tu nájdeme aj pobočku Svetového obchodného centra (WTC), ktorá meria 304 metrov a je 4. najvyššou budovou v krajine. Spolu s mrakodrapmi v oblasti boli neďaleko vystavané aj stanice metra, ktoré sa budú v budúcnosti využívať.

Spoločnosť, ktorá navrhla dizajn týchto staníc, sa volá Zaha Hadid Architects a bola založená samotnou architektkou Zahou Hadid, ktorá sa preslávila obrovským množstvom navrhnutých budov po celom svete, aj v Bratislave.

Panoráma rijádskeho KAFD. VIDEO: Erik Almáši, BUBO

Panoráma rijádskeho KAFD. VIDEO: Erik Almáši, BUBO

#

Boulevard City

Relatívne novým miestom, ktoré stojí za návštevu v saudskom hlavnom meste, je Boulevard City. Otvorili ho v roku 2019 pri príležitosti Riyadh Season. Takto sa označuje festival, ktorý sa koná každoročne v hlavnom meste.

Je to veľká udalosť, ktorá je zmesou hudobných koncertov, umeleckých galérií, špičkových reštaurácií a ďalších iných zón, ktoré zobrazujú napríklad rôzne technologické inovácie, športové podujatia a podobne. Tento festival by sa dal prirovnať k menšej verzii svetovej výstavy Expo. A práve Rijád bude hostiteľom svetovej výstavy Expo v roku 2030.

Boulevard City má niekoľko sekcií, pričom niektoré napodobňujú svetoznáme miesta - napríklad Times Square v New York City, alebo Coventry Street v Londýne. Pred pandémiou mal tento zábavný park veľkosť približne 400 000 metrov štvorcových. Počas pandémie bol však zavretý a prešiel expanziou, pričom pri znovuotvorení v roku 2021 mal veľkosť takmer 1 milión metrov štvorcových.

Počas ramadánu v roku 2022 majitelia oznámili možnosť vstupu pre každého bez nutnosti kupovať si lístok. Ku sviatku Eid al Fitr, ktorým sa oslavuje ukončenie ramadánu, tu bola usporiadaná veľká ceremónia.

#

Obchod s ťavím mliekom

Len v septembri roku 2023 bol otvorený v Rijáde unikátny obchod. Noug je lokálny obchod, ktorý sa špecializuje na predaj ťavieho mlieka a produktov z neho. Ako hovoria samotní výrobcovia, ich mlieko je organické a bez pridaných látok, pochádza z lokálnych tiav a okrem klasického neochuteného mlieka ponúkajú aj rôzne ochutené varianty. Najznámejším je čokoládové mlieko.

Okrem mlieka sa tu dajú kúpiť aj iné produkty z ťavieho mlieka, ako napríklad syry, poprípade ak máte chuť na sladké, môžete ochutnať aj zmrzlinu z ťavieho mlieka. Noug chce v budúcnosti otvárať viacero prevádzok po celej krajine a svoje produkty chce distribuovať medzi lokálnych predajcov.

Čo a kde jesť v Rijáde #

V BUBO odporúčame reštauráciu Najd Village, ktorú sami navštevujeme - autentická s typickými arabskými jedlami. Z predjedál odporúčame vývar z jahňacieho mäsa a zeleniny, poprípade sambosu plnenú mäsom, syrom alebo zeleninou. Medzi typické jedlá, ktoré sa jedávali v regióne Nadžd, patria napríklad jareesh alebo margoog.

Medzi najkonzumovanejšie pokrmy však patrí kombinácia ryže a kuracieho mäsa, poprípade jahňacieho mäsa, pripraveného na rôzne spôsoby. Nezabúdajte, že ak milujete bravčové mäso, tu sa ho nedočkáte - Arabi ho nekonzumujú. Čo však poteší, je, že obed radi zakončujú sladkou bodkou, preto určite odporúčame ochutnať aj malé arabské palacinky, ktoré sa nazývajú sabeeb.

Športy v Rijáde #

Fanúšikovia športov si v hlavnom meste Saudskej Arábie prídu na svoje. Nachádzajú sa tu dva futbalové veľkokluby - Al Hilal a Al Nassr. Oba tímy figurujú v lige dlhodobo a sú odvekými rivalmi. V posledných rokoch však saudskoarabské kluby dokázali nalákať na lukratívne podmienky viacero hráčov svetovej úrovne.

V Al Hilal môžeme vidieť hrať Aleksandra Mitrovica, Malcoma, Kalidoua Koulibaliho, no súčasťou tímu je napríklad aj brazílsky útočník Neymar, ktorý je však dlhodobo zranený a ešte zápas za klub neodohral.

Na súpiske mestského rivala Al Nassr nájdeme jedného z najlepších hráčov histórie - Cristiana Ronalda, ale aj senegalského útočníka Sadia Maného alebo chorvátskeho záložníka Marcela Brozoviča spolu s francúzsko-španielskym obrancom Aymericom Laportem.

Obidva tímy patria dlhé roky k špičke celej národnej futbalovej ligy a ich vzájomné zápasy bývajú niekoľko mesiacov dopredu vypredané a patria k jedným z najväčších športových zážitkov.

Futbal zažíva posledné roky vzostup popularity v celom arabskom svete. Po vzore susedného Kataru, ktorý hostil majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2022, usporiada najsledovanejší turnaj sveta práve Saudská Arábia v roku 2034. Oficiálne to ešte potvrdené nie je, krajina je však jediným uchádzačom, preto sa očakáva, že dejisko majstrovstiev bude pridelené práve Saudom.

Okrem futbalu sa každoročne v časti Diriyah koná jedna etapa pretekov formule E. Formula E získava posledné roky veľkú popularitu. Aj keď sa zatiaľ nemôže rovnať klasickej súťaži Formula 1, ktorá sa od roku 2021 každoročné koná v Džidde, Rijád má svoj podiel na pretekoch v automobilovom svete práve vďaka súťaži elektricky poháňaných formúl.

3 fotografie

Na zápase tímu Al Nassr

Okrem ďalších kolektívnych športov, ktoré naberajú posledné roky na popularite, ako napríklad basketbal alebo kriket, majú veľké zastúpenie v hlavnom meste bojové športy. Konali sa tu rôzne boxerské zápasy, krajina má okrem toho zmluvu s WWE (svetovou asociáciou wrestlingu).

Rijád bol v minulosti dejiskom niekoľkých významných zápasov v tomto športe a do budúcna by sa počet týchto zápasov mal navýšiť.

Zájazdy, na ktorých uvidíte Rijád s BUBO:

Mesto Rijád je dôkazom toho, že Saudská Arábia rastie po všetkých stránkach. Prekvapí modernosťou, prívetivosťou domácich, ale aj tradíciami, ktoré si dodnes zachovala. Na viacerých miestach tu ako turisti viete byť úplne sami a objavovať dosiaľ stále komerčne nepoznané krásy. Začať poznávaciu dovolenku v Saudskej Arábii je dobrou voľbou.

Erik Almáši

Erik Almáši

Erik Almáši

Láske k cestovaniu a spoznávaniu nových kultúr ho naučila babka, ktorá precestovala takmer polovicu sveta. Erik vďaka nej zistil, že chce loviť zážitky v akejkoľvek krajine na svete. Vyštudoval digitálny marketing, ktorému sa počas štúdia aj pracovne venoval. Veľmi blízky mu je aj šport, najmä basketbal, ktorý hral celú mladosť a občas si ho zahrá aktívne aj teraz. Krátku časť svojho života prežil v Istanbule, ktorý mu prirástol k srdcu. Rád sa však vracia aj do Ríma a Atén, kde obdivuje staroveké kultúry. Cudzie mu však nie sú ani moderné svetové metropoly, ako New York, Londýn alebo Dubaj. Precestoval takmer celý Balkán, juh Európy aj severnú Afriku, ktorá mu učarovala skvelou kuchyňou. Práca sprievodcu v BUBO mu umožnuje spoznávať všetky krásy sveta a zároveň mu dáva možnosť sprostredkovávať ich ostatným.

Zo zájazdu:

Erik Almáši

Posledná úprava článku | Prečítané: 358

Mohlo by Vás zaujímať

Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Rijád - novodobá metropola v srdci púšte Prehliadka

Prehliadka Rijád - novodobá metropola v srdci púšte

V strede Arabského polostrova sa nachádza región Nadžd, ktorého metropolou je hlavné mesto Saudskoarabského kráľovstva - Rijád. Mesto bolo po…

Erik Almáši 12 min. čítania
Islam z prvej ruky - všetko, čo treba vedieť Blog

Blog Islam z prvej ruky - všetko, čo treba vedieť

Narodila som sa v Sýrii do kresťansko-moslimskej rodiny. Môj život sa delí na dve etapy - prvá, ktorú som prežila v moslimskej krajine a druhá na…

Katrin Abou Naboutová 9 min. čítania
Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale Blog

Blog Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale

V Bahrajne, kde vládne sunnitský vladár, ale väčšina poddaných sú šiiti (shia), mi moja známa, pôvodom Nemka, ktorá žije v ostrovnej krajine…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

10 dní

Trvanie

4439
K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

3643 4554€
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

5504 6880€
K

Ázia  

Saudská Arábia, Jordánsko

04.07. → 15.07.

náročnosť

12 dní

Trvanie

5885

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.