Vitajte v Saint Malo, fascinujúcom pobrežnom meste vo Francúzsku, ktoré očarí návštevníkov svojimi dychberúcimi prílivmi a bohatou námornou históriou. Tento blog budem venovať dvom úplne odlišným témam, a predsa navzájom úplne neoddeliteľným. Prvou je príliv a odliv, druhou zase piráti. A okrem toho, že robota piráta je závislá aj od množstva vody na pobreží, spája tieto dva fenomény aj mestečko Saint Malo.

Úvod do mesta Saint Malo #

Pre bežných turistov navštevujúcich Francúzsko nie je Saint Malo až také známe mesto či navštevovaná lokalita. My v BUBO ale severné pobrežie Francúzka, kde leží, neobchádzame a spoznávame jeho krásy naplno.

Saint Malo v regióne Bretónsko je určite hodné návštevy aj kvôli prílivom a odlivom. Geograficky treba spomenúť aj fakt, že len 200 km naprieč Lamanšským prielivom leží veľký kus pevniny - Spojené kráľovstvo. To sú dobré predispozície na veľké zmeny výšky vodnej hladiny na pobreží. Inak povedané, na dychberúce prílivy.

Vysvetlenie je jednoduchšie, než by sa mohlo zdať. Lamanšský prieliv je plytký. Keď doň tečie voda smerom od Atlantiku, pri plytšej hladine, výšková úroveň prirodzene rastie. Zároveň je to prieliv, takže sa miesto pre vodu aj zužuje, čo opäť zmenšuje priestor pre vodu, ktorá tadiaľ chce tiecť.

A, aby toho nebolo málo, tak Saint Malo sa nachádza v zálive, ktorý má kužeľovitý charakter. Opäť ten istý princíp, ako som spomenul vyššie. „Málo miesta pre vodu = zvyšuje sa hladina.“

My to všetko môžeme pozorovať na veľmi výraznej zmene hladiny. Často sa píše, že zmena vie byť až 14-15 metrov, to je však skôr maximum ako priemer. Napríklad počas mája je bežne rozdiel medzi prílivom a odlivom cca 10 metrov.

Výhľad na ostrov Grand Bé pri západe slnka - francúzska topka.
Foto: Patrícia Mrázková — BUBO

Špecialita ako málokde #

V praxi to znamená, že raz sa dostanete suchou nohou na neďaleký ostrov Grand-Bé a o niekoľko hodín neskôr už je cesta na rovnaké miesto zopár metrov pod vodou. Podobný fenomén ako neďaleký, oveľa turistickejši Le Mont-Saint-Michel. Príliv a odliv je možné sledovať 2x do dňa a nebýva pravidelný, teda v rovnakých časoch.

Vďaka tomuto fenoménu je na pláži postavený „morský bazén“, ktorý sa pri prílive prirodzene naplní morskou vodou. V bazéne sa dá plávať, aj keď je napríklad odliv. Prípadne ak príliv nie je príliš veľký, je bazén oddelený od mora stenou, ktorá bráni vlnám. Bazén aj Grand-Bé vidíte na „jeden pohľad“, lebo sú hneď vedľa seba.

O Saint Malo píšeme aj v komplexnom blogu o krásach francúzskeho regiónu, v ktorom leží. Čítajte Bretónsko - tipy na návštevu.

Hradby a pevnosti #

Výhľad na Grand-Bé aj s bazénom sa naskytne z hradieb, ktoré je sú prístupné dokonca aj pre menej mobilných. Na vyhradených miestach sú rampy, inde zase iba schody. Staré mesto sa dá po hradbách prakticky obísť.

Zažijete tak na jednej strane ostrovy a pevnosti, na ktoré otvára cestu sama príroda. Na druhej strane hradieb sú budovy, ktoré síce vyzerajú tak, že majú aj 100 rokov, v skutočnosti však boli zrekonštruované... K tomu sa vrátim ešte na záver.

Saint Malo sa vďaka svojej polohe stalo už minulosti významným obchodným centrom a prístavom. Vďaka tomu skrývalo vo svojich najlepších časoch množstvo bohatstva, nech už pochádzalo z akejkoľvek činnosti.

Prirodzene sa tak muselo vedieť brániť a výsledkom sú okrem hradieb aj početné pevnosti na ostrovoch pri pobreží. Tie slúžili jednak aj na kontrolu obchodných lodí, ale aj na ochranu pred námornými zločincami, ktorí si brúsili zuby na bohatstvo ukryté za hradbami.

Ak vám to počasie dovolí, môžete sa prejsť na dve pevnosti z zo 17 storočia. Tá horšie prístupná má príznačný názov, Fort du Petit Bé. Nachádza sa hneď za už spomínaným Grand Bé. V minulosti na nej pôsobilo až okolo 170 vojakov - obrancov, ktorí mohli obsluhovať až 19 diel.

Relatívne lepšie prístupná a zároveň aj väčšia je však Národná pevnosť. Predstavovala hlavný obranný bod sústavy pevností na obranu prístavu. Využil ju aj Robert Surcouf v boji proti Prusom a nepodarilo sa ju zničiť ani Angličanom. Až v II. sv. vojne bola takmer zničená, keď slúžila Nemcom ako súčasť Atlantického valu.

Po bombardovaní spojencami v roku 1944 bola výrazne poškodená. Smutnou zaujímavosťou je, že nacisti do nej sústredili počas bombardovaní 380 mužov zo Saint Malo ako rukojemníkov a nechali ich tam hladovať 6 dní. A 18 z nich na následky bombardovania zomrelo. Zvyšok rukojemníkov bol neskôr prepustený.

Saint Malo je mesto korzárov #

História Saint Malo je úzko prepojená s pirátmi, ktorí sa kedysi plavili v týchto vodách. Korzári boli v podstate legalizovaní piráti. Nehovorilo sa to nahlas, kráľovi však, samozrejme, prišlo vhod, že mu moreplavci privážajú nakradnuté bohatstvo. Veď si len spomeňte, že v 17. aj 18. storočí bol vo Francúzku absolutizmus a korunu na hlave mal napríklad aj taký Ľudovít XIV., známy aj ako Kráľ Slnko.

Robert Surcouf bol významným francúzskym korzárom a obchodníkom v 18. a 19. storočí. Narodil sa 12. decembra 1773 v meste Saint-Malo vo Francúzsku a bol jedným z najznámejších a najúspešnejších korzárov tej doby.

Surcouf sa preslávil svojimi útokmi na britské obchodné lode a tiež zaobchádzaním s tovarom z Ázie. Bol známy svojou odvahou, obchodným duchom a námornými schopnosťami. Jeho loď "Renard" bola považovaná za jednu z najrýchlejších korzárskych lodí svojej doby.

Surcouf viedol mnoho úspešných korzárskych výprav a získal veľké bohatstvo prostredníctvom korzárstva a obchodu. Rešpektovali ho pre jeho schopnosť vyhýbať sa britskej námornej sile a úspešne plieniť ich lodné konvoje.

Nie každý sa preslávil pirátstvom #

Jacques Cartier bol jedným z najznámejších korzárov spojených s mestom Saint-Malo. Narodil sa tu ešte v roku 1491 a neskôr sa stal významnou postavou v histórii objavovania a kolonizácie Nového sveta.

Cartier je známy predovšetkým pre svoje expedície do Kanady a objavovanie území, ktoré sa dnes nazývajú Newfoundland, Labrador a Záliv svätého Vavrinca. Jeho prvé výpravy do Nového sveta prebiehali v rokoch 1534 a 1535 pod ochranou francúzskeho kráľa Františka I.

Cartierovou najvýznamnejšou expedíciou bola jeho druhá cesta do Kanady v rokoch 1535 a 1536, počas ktorej objavil rieku Sv. Vavrinca a prenikol až do územia dnešného Montrealského ostrova. Tieto expedície položili základy pre budúce francúzske kolonizácie v Severnej Amerike.

Cartierovo korzárstvo a objavovateľské činnosti priniesli slávu a bohatstvo mestu Saint-Malo a prispeli k jeho významu ako prístavu spojeného s objavovaním a obchodom v 16. storočí. Dodnes je Cartier považovaný za jedného z najvýznamnejších francúzskych objaviteľov a v Saint-Malo ho majú za veľkého hrdinu. Avšak to platí pre celé Francúzsko.

Sochy oboch korzárov si viete pozrieť pri prechádzke po hradbách. Pohľady budú sprevádzané morským vánkom a sledovaním zmeny hladiny mora.

5 fotografií

Zo Saint Malo

Vojnová minulosť Saint Malo - Spojenci ho zbombardovali #

Saint-Malo utrpelo vážne poškodenia počas II. svetovej vojny. Mesto bolo cieľom intenzívnych bombardovaní zo strany spojeneckých síl, najmä v rámci operácie "Dinard Raid" a "Battle of Saint-Malo". Tieto bombardovania mali za cieľ oslabiť nemecké obranné postavenia v Bretónsku a uľahčiť postup spojeneckých vojsk.

Počas týchto útokov bola väčšina historického mesta Saint-Malo zničená. Požiare zničili mnoho budov a infraštruktúry, vrátane historických hradieb, obchodov, domov a pamätihodností. Odhady hovoria, že až 80 % mesta počas vojny úplne padlo.

Po vojne nasledovala rozsiahla rekonštrukcia a oprava Saint-Malo. Mesto zrekonštruovali do podoby čo najviac pripomínajúcej obraz spred vojny vrátane detailov na budovách, oknách a pod. Rekonštrukciu ukončili až v 60. rokoch predošlého storočia a túto podobu mesta poznáme dodnes.

Spoznajte s nami Saint Malo a ďalšie kúty Francúzska v špecializovanom zájazde (nielen) pre milovníkov francúzskej gastronómie - Tour de France pre gurmánov.

Ďalšie francúzske zájazdy:

Kde sa najesť a ubytovať? #

Sme vo Francúzku, je teda namieste, aby sme si aj v Sain Malo poštelkili chuťové poháriky mistnou kuchyňou. My V BUBO sme naposledy vyskúšali zaujímavú reštauráciu "Restaurant L'Absinthe" v historickom centre mesta. Zaujímavá je najmä svojím interiérom. Nachádza sa totiž v relatívne úzkej budove a sedieť môžete aj na poschodí, kde sme mali úplné súkromie. Obsluha bola veľmi príjemná a jedlo majú, samozrejme, pekne po francúzsky, formou niekoľkochodového menu a ku každému chodu napasované správne víno. 

Na raňajky sa oplatí skontrolovať reštauráciu Le Petit Bé. Okrem toho, že odkukala meno od slávnej pevnosti, ponúka občerstvenie ráno, na obed aj večer. Nájdete ju veľmi ľahko,  priestoroch luxusného štvorhviezdičkového hotela Golden Tulip Le Grand Bé neďaleko miesta, kde má sochu už spomínaný Robert Surcouf. 

Golden Tulip sa síce nachádza v historickom centre, lepší tip na hotel je však Ibis Saint-Malo Plage, ktorý nájdete na skok od centra a výhodou je aj jeho poloha hneď pri pláži. So správnou voľbou izby (smerom k moru) teda môžete sledovať príliv rovno z okna. A to je ešte väčší luxus ako 4*. 

3 fotografie

Francúzsko a gurmánstvo

Záverečné slovo #

Tak, aby som to zhrnul, Saint Malo má doslova bohatú a zaujímavú históriu. Či už je to 17. alebo 20. storočie. Je to to správne miesto na odhaľovanie pirátskych tajomstiev, nosenie pruhovaného trička a pitie rumu. Hoci sú tu krásne pamiatky, tu sa však zbierajú iné zážitky ako vo zvyšku Francúzska - historické a atmosférické. Zároveň je zážitkom prechádzať sa po miestach, ktoré už neexistovali, ale napriek tomu zase stoja na pôvodnom mieste.

Je až neuveriteľné, že toto mesto len pred 70 rokmi skoro zrovnali so zemou. Pridajte k tomu extrémne prílivy ako skoro nikde na svete a prechádzky po morskom dne. Dá sa tu toho vnímať naozaj veľa a výsledok je super pocit. Ja som si Saint Malo zamiloval a určite sa sem chcem vrátiť a v BUBO ho milujeme takisto.

Michal Repta

Michal Repta

Michal Repta

Michal už ako malý listoval encyklopédie a objavoval jeninečné miesta našej planéty. Dnes obrázky z knižiek premieňa na skutočnosť. V USA zažil nádhernú prírodu národných parkov ale aj ruch veľkomiest. V Katalánsku zase navnímal ako beží život v menších mestečkách na pobreží Stredozemného mora. Čas strávený v Palestínskom utečeneckom tábore ho naučil nesúdiť knihu podľa obalu a dobrovoľníctvo v Sumatranskej džungli mu ukázalo, čo všetko nie je samozrejmosť. Každá jedna cesta mu však priniesla poznanie, že najdôležitejšie je rešpektovať divrezitu spoločnosti na našej malej planéte a užívať si inakosť všetkých tých miest a hlavne ľudí. Verí, že práve toto je kľúč k loveniu zážitkov.

Zo zájazdu:

Michal Repta

Posledná úprava článku | Prečítané: 424

Mohlo by Vás zaujímať

TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej Nice

Nice Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej

Čo si predstavíte, keď sa spomenie francúzske mesto Nice? Azúrové more, luxusné jachty bohatých, stopy svetových celebrít či ruskej menšiny? Nech…

Viktor Háber 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia

Paríž je jedným z klasických, dostupných a blízkych cestovateľských snov. O tomto meste viete určite mnohé, poznáte ho však do detailov? Viete, aká…

Viktor Háber 13 min. čítania
Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť Blog

Blog Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť

Cyklistická Tour de France je tradičným lákadlom pre turistov. Nielen preto, že môžu vidieť najlepších športovcov sveta, ale zočiť aj krásy úžasnej…

Viktor Háber 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Paríž a Disneyland
F

Európa  

Francúzsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

2295
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2042 2490€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2128 2660€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.