Paríž - najznámejšie pamiatky sveta

Prehliadka

Paríž - najznámejšie pamiatky sveta

Čo vám napadne ako prvé pri spomenutí mesta Paríž? Metropola Francúzska, stelesnenie luxusu, hlavné mesto módy, mesto lásky, mesto svetla, najkrajšie historické budovy sveta, najnavštevovanejšie pamiatky, najznámejšie svetové múzeá či vína a jedlo pre ozajstných gurmánov. Všetko z toho je pravda. Paríž je mestom, ktorému môžu prischnúť viaceré prívlastky naj. A oprávnene.

Paríž Počasie

oblačno

oblačno

19°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 06:54

Západ slnka 19:01

Paríž, hoci je známy najmä pre Eiffelovu vežu, Víťazný oblúk, Notre-Dame či Louvre, ukrýva oveľa viac. Mesto sa budovalo dlhé storočia, pokým sa stalo dnes známym ako jedna z najdiverzifikovanejších a liberálnych metropol sveta.

Aj skryté nenápadné uličky mesta dýchajú históriou, do očí ale v kontraste udrie aj moderná presklená budova ukazujúcu druhú časť Paríža. Ide predsa o jedno z najelegantnejších, tým pádom aj najdrahších miest sveta.

Hoci výrazy bonjour, merci a oui (teda dobrý deň, ďakujem a áno) sú všeobecne známe aj nefrancúzštinárom, turisti by sa mali naučiť najmä slová fantastique či incroyableúžasné, neuveriteľné. Používať ich budú počas výletu v meste, ktoré treba vidieť minimálne raz za život, na dennom poriadku.

Obsah

    Paríž a jeho ďalekosiahla história #

    Verili by ste, že dejiny Paríža siahajú až približne do roku 259 pred Kristom? Práve vtedy sa na brehoch Seiny usadil keltský kmeň Parisii. A pretrval tam vyše 200 rokov. Písal sa rok 52 pred Kristom, keď vtedajšiu rybársku dedinu dobyli Rimania a založili galorímske mesto Lutetia.

    Meno Paríž však napriek tomu prežilo. Ctí si totiž pôvodných ľudí, ktorí sa pred storočiami usadili na bahnitých brehoch Seiny. Názov mu prinavrátili v priebehu štvrtého storočia. V tomto období mesto ohrozoval Hun Attila a jeho armáda. Podľa legendy obyvatelia Paríža odolali útokom vďaka prozreteľnosti svätej Geneviève (dnes aj patrónky mesta).

    V roku 508 urobil prvý kráľ Frankov, Clovis I., z Paríža hlavné mesto svojej ríše. V období od roku 987 do roku 1328 sa dostala k moci dynastia Kapetovcov. Založil ju Hugo Kapet s cieľom zjednotiť Francúzsko a vytvoriť z neho hrdú krajinu. To je presne obraz krajiny, ako ju poznáme dnes.

    V priebehu 11. storočia sa Paríž postupne stal prosperujúcim vďaka obchodu so striebrom a preto, že bol strategickou cestou pre pútnikov a obchodníkov. Začiatkom dvanásteho storočia vďaka povstaniam študentov a profesorov založili prvú univerzitu vo Francúzsku. Kráľ Ľudovít IX. poveril kaplána Roberta de Sorbona, aby založil kolégium. To neskôr pomenovali po ňom - Sorbonna.

    Povstania a storočná vojna #

    V štrnástom storočí sa v Paríži odohrali tri povstania. To prvé v roku 1358, keď Étienne Marcel viedol kupecké povstanie. Druhou bola daňová vzbura známa ako Maillotova - v roku 1382. Treťou zase vzbura v Cabochien v roku 1413. Tieto nepokoje boli súčasťou známej storočnej vojny.

    Okrem toho hlavné mesto Francúzska, ktoré bolo v roku 1328 najľudnatejším mestom v Európe, zasiahol bubonický mor, známy aj ako „čierna smrť“, ktorý zabil tisíce Parížanov. Po storočnej vojne bol Paríž zdevastovaný a ani 17-ročná vodkyňa armády Johanka z Arku, prezývaná aj Panna Orleánska, nedokázala zabrániť Britom, aby ho obsadili. V roku 1431 bol anglický kráľ Henrich VI. korunovaný za francúzskeho kráľa. Angličania následne opustili Paríž až v roku 1436.

    Mesto počas nasledujúcich storočí neustále rástlo, aj keď panovníci radšej žili v údolí Loiry. V roku 1528 vrátil kráľ František I. kráľovskú rezidenciu Parížu a mesto sa stalo najväčším v západnej Európe.

    Až 24. augusta 1572 sa kráľovská rada rozhodla zavraždiť vodcov protestantov (Hugenoti), čo viedlo k tomu, že katolícke davy zabíjali protestantov v Paríži. Krvavá udalosť, známa aj ako Masaker na deň svätého Bartolomeja, sa v nasledujúcich mesiacoch rozšírila z Paríža do zvyšku krajiny.

    Margaréta z Valois, sestra kráľa Karola IX., sa v tom istom roku vydala za Henriho Navarrského (hlava dynastie Hugenotov), ​​zatiaľ čo Henrich III. sa snažil nájsť riešenie konfliktov medzi katolíkmi a protestantmi. V roku 1588 však francúzski katolíci prinútili Henricha III. utiecť v takzvaný Deň barikád a o rok neskôr ho zabili. Jeho nástupcom sa stal Henrich Navarrský a stal sa kráľom Henrichom IV. O desaťročie neskôr sa rozhodol konvertovať na katolicizmus a v roku 1594 ho korunovali za francúzskeho kráľa.

    V roku 1648 sa konal druhý Deň barikád, keď sa Parížania postavili proti kráľovi pre žalostnú úroveň chudoby. To bol začiatok dlhého povstania nazývaného Fronde parlementaire - série občianskych vojen, ktoré sa odohrali vo Francúzsku v rokoch 1648 až 1662. O pätnásť rokov neskôr kráľ Ľudovít XVI. presťahoval kráľovskú rezidenciu do Versailles.

    Zaujímavé fakty o Paríži:

    • Má päť Sôch slobody. Repliky slávnej sochy v New Yorku sa nachádzajú práve v metropole Francúzska, ktoré darovalo symbol USA Američanom.
    • Paríž je rozdelený do 20 rôznych obvodov, ktoré možno označiť aj ako okresy.
    • Slávny koktail Bloody Mary prvýkrát namiešali vo francúzskom hlavnom meste.
    • Paríž nemá ani jednu dopravnú značku STOP. Vodičom stačí na organizáciu dopravy mnoho iných značiek, ktoré zapĺňajú mesto.
    • Paríž má celkovo 450 parkov a záhrad po celom meste. Najznámejšími sú Tuilerijská záhrada pri Louvri a Luxemburská záhrada.
    • Paríž nie je najväčšie francúzsky hovoriace mesto na svete. Tento titul patrí Kinshase - metropole Konžskej demokratickej republiky.
    • Mesto má dohromady 6 100 ulíc.
    • Prvú fotografiu človeka vyhotovil Louis Daguerre v roku 1838 na ulici Boulevard du Temple v Paríži.
    • Parížske metro je druhým najvyťaženejším v Európe hneď po moskovskom. Každý deň obsluhuje 5,23 milióna cestujúcich. Má 16 línií.

    Postupný zánik monarchie #

    V dôsledku Frondy sa chudoba rozšírila po celom Paríži. V tomto období došlo k rozmachu osvietenského filozofického hnutia, ktorého princípy sú založené na rozume, rovnosti a slobode. Filozofi a autori ako Voltaire, Rousseau, Diderot a Montesquieu podporovali osvietenstvo, čím vytvorili potrebu sociálno-ekonomickej rovnosti, ktorá viedla k revolúcii a úpadku božskej pravicovej monarchie.

    Do histórie sa zapísala aj Veľká francúzska revolúcia a dátum 14. júl 1789, kedy Parížania zaútočili na Bastilu - symbol kráľovskej autority a 3. septembra 1791 vznikla prvá písomná ústava a schválená kráľom Ľudovítom XVI. Kráľ a ministri tvorili výkonnú moc a panovníkovi bolo umožnené odkladné veto zákonov schválených Národným zhromaždením.

    O tri roky neskôr - 10. augusta 1792 zaútočili Parížania na Tuilerijský palác a Národné zhromaždenie pozastavilo kráľove ústavné práva. Nový parlament zrušil monarchiu a vyhlásil republiku. V dôsledku toho 17. augusta 1795 schválili novú ústavu, ktorá dáva výkonnú moc Direktóriu.

    Paríž za vlády Napoleona a jeho vývoj #

    Novú ústavu neprijali monarchické skupiny a jakobíni. V Paríži sa odohralo niekoľko povstaní, ale všetky potlačila armáda. Napriek tomu 9. novembra 1799 nedokázali vojská zabrániť štátnemu prevratu vedenému Napoleonom Bonapartem. Ten zvrhol Direktórium a nahradil ho konzulátom, pričom Napoleon bol prvým konzulom.

    Počas nasledujúcich pätnástich rokov Napoleon zväčšil Place du Carrousel, postavil dva Víťazné oblúky, stĺp, niekoľko trhovísk, parížsku burzu a viacero bitúnkov. Napoleonské vojny – a s nimi aj Napoleonova ríša – sa skončili 20. novembra 1815, keď Napoleon utrpel prehru v bitke pri Waterloo a v tom istom roku podpísali druhú Parížsku zmluvu.

    Keď Napoleon padol, zažilo Francúzsko veľkú politickú neistotu, kým jeho synovec nezorganizoval v roku 1851 štátny prevrat a stal sa cisárom Napoleonom III. Počas nasledujúcich sedemnástich rokov Napoleon III. podporoval rozvoj mesta.

    Počas tohto obdobia a s barónom Haussmannom ako prefektom Paríža mesto zmenilo svoju urbanistickú štruktúru, prebudovalo centrum, zbúralo jeho opevnenie a rozšírilo metropolitné územie.

    V januári 1871 dobyli Paríž pruské vojská a o niekoľko rokov neskôr (koncom roku 1900) vyhlásili Tretiu republiku. S novou vládou sa začala pre mesto éra ekonomického rastu, ktorá v roku 1889 podporila výstavbu Eiffelovej veže - celosvetového symbolu Paríža.

    Súčasný Paríž #

    Od dvadsiateho storočia zažil Paríž dôležité zmeny v dôsledku rekonštrukcie rôznych štvrtí, z ktorých mnohé boli poškodené počas prvej a druhej svetovej vojny. Počas prvého globálneho konfliktu odolalo mesto nemeckým ofenzívam. V roku 1940 Paríž obsadili nacisti, no Parížania napokon odolali a hlavné mesto 25. augusta 1944 oslobodili.

    Počas vojny proti Alžírsku sa v Paríži odohralo niekoľko násilných prejavov proti vojne s početnými útokmi OAS (Organizácia tajnej armády). Počas mesiacov máj a jún 1968 sa v hlavnom meste Francúzska konala séria protestov - „Máj 68“. Išlo o najväčší študentský protest v histórii Francúzska a možno aj zvyšku západnej Európy.

    Jeden z posledných nepokojov, ktorý sa odohral v Paríži, bol v marci 2006, keď študenti vyšli do ulíc a protestovali proti reforme trhu práce. V novembri 2015 bol Paríž svedkom tragickej udalosti, mesto a predmestie Saint-Denis zasiahlo niekoľko teroristických útokov, pri ktorých zahynulo 137 ľudí a 415 bolo zranených.

    Najkrajšie miesto z najkrajšej perspektívy

    Letiská v Paríži

    Parížske letiská

    Paríž má tri letiská - Charles de Gaulle, Orly a Beauvais. Dve hlavné letiská sú CDG na severovýchode a Orly na juhu s výborným prepojením s centrom mesta. Tretie spomenuté letisko Paris Beauvais sa nachádza na severe - 85 km od centra Paríža a využívajú ho nízkonákladové letecké spoločnosti.

    Z letiska Charlesa de Gaulla sa do Paríža dostanete veľmi ľahko - vlakom RER B. Vlaky RER sú regionálne expresné spoje, ktoré premávajú každých 10 minút medzi letiskom a centrom mesta. Zastavujú aj na hlavných staniciach v Paríži vrátane parížskej vlakovej stanice Gare du Nord. Cesta trvá približne 30 minút a cena jedného lístka je zhruba 11 eur.

    Využiť môžete aj Bolt či Uber. Cena sa pohybuje vo výške 60 až 80 eur za auto. Odporúčame porovnať si aktuálne ceny vo chvíli, keď potrebujete odvoz, môžu sa totiž výrazne líšiť.

    Chcete cestovať po celom Francúzsku? Nie je problém aj po prílete do Paríža. Letisko Charlesa de Gaulla má dve vlakové stanice. Vysokorýchlostný vlak TGV premávajúci cez terminál 2 (CDG má tri terminály) spája toto letisko s mestami Marseille (4 h), Štrasburg (2 h), Lyon (2 h) a Lille (57 m).

    Pamiatky Paríža

    Paríž a jeho hlavné pamiatky – čo navštíviť? #

    Dostávame sa k tomu najočakávanejšiemu - prehliadke Paríža a možnosti vidieť históriu mesta a všetky pamiatky. Neexistuje snáď mesto na svete, pri ktorom keď vyslovíte názov pamiatky, okamžite si ju viete vizualizovať takej miere, ako práve v Paríži. Presviedčame sa o tom na vlastnej koži - potulky mestom nás vedú priamo k ikonám a symbolom mesta. Nielen budovám, ale aj typickým jedlám pre Francúzsko. Čo vedieť o hlavných pamiatkach Paríža, ktoré nemožno obísť?

    Eiffelova veža

    Vchádzame do Paríža. Je skoré ráno, no ulice sú preplnené. Nekonečné zápchy v okrajových častiach môžu nejedného turistu znechutiť. "Sme v Paríži?" pýtam sa. Chýba tu totiž pohľad na Eiffelovu vežu, ktorú vidno z každého miesta v Paríži. Aspoň teda vo filmoch. Realita je iná, o čom sa presviedčame okamžite, pri prechode do širšieho centra však ponad budovy vidno jej prvé obrysy.

    "Eiffelovka!" vykríknu malé deti, ale badať aj nadšenie v tvárach dospelých. Nie je nik, kto by ju nepoznal. Celkovo ide o jednu z najznámejších a najrozpoznateľnejších konštrukcií na svete vysokú 324 metrov. A tiež najnavštevovanejších – ročne na jej vrchol vystúpi takmer sedem miliónov ľudí a my sme medzi nimi. "Možno aj sedem miliónov za deň," pomyslím si v duchu pri pohľade na davy pred ňou počas dňa. Preto je najlepšie ísť na výstup skoro ráno.

    Počas letných mesiacov je sprístupnená pre turistov od 9.00 h do polnoci, medzi septembrom a začiatkom júna zase od 9.30 do 23.00 h. Odporúčame, aby ste si zakúpili lístky na Eiffelovu vežu vopred na konkrétny dátum a čas. Vyhnete sa dlhočizným radom a získate potrebné pohodlie. Jednotlivé časy však môžu byť rýchlo vybookované, a tak sa môže stať, že lístky budú k dispozícii len na mieste. Ak si máte predsa len vystáť radu, príďte k veži polhodinu pred jej ranným otváracím časom. Hoci sa už vtedy začínajú tvoriť rady, sú kratšie ako v následnom priebehu dňa a na vyhliadkovej plošine nie sú také veľké tlačenice.

    Eiffelova veža má tri poschodia. Na prvých dvoch nájdete okrem skvelého výhľadu aj bary a reštaurácie. Dostanete sa na ne výťahom či schodmi. Viac ľudí využíva, prirodzene, prvú možnosť, a tak sa pri výťahoch tvoria taktiež dlhé rady, v ktorých si počkáte po zakúpení lístkov. Ak sa rozhodnete pre lacnejšiu verziu a zároveň viac pohybu, vyšliapete si na prvé poschodie (57 m) 327 schodov, na druhé (116 m) 674 schodov. Na tretie poschodie (276 m) sa ale dostanete jedine výťahom. Odporúčame zaplatiť si prístup až hore (pre dospelého 26,80 eur, pre ľudí do 24 rokov polovica tejto sumy, pre deti do 12 rokov a ZŤP polovica z polovice) z viacerých dôvodov – ide stále o najvyššiu vyhliadkovú plošinu v Európskej únii a vidieť sa z nej dajú všetky pamiatky Paríža z vtáčej perspektívy. Nezabudnuteľný zážitok. Zoberte si však aj v letných mesiacoch mikinu, hore totiž takmer neustále fúka.

    4 fotografie

    Eiffelova veža v Paríži

    Zaujímavé fakty o Eiffelovej veži

    1. Na vrchu je tajný byt. Gustave Eiffel do svojich plánov zahrnul súkromný byt pre seba, kde privítal slávnych hostí ako Thomas Edison. Byt si teraz môže prehliadnuť aj verejnosť.
    2. Pôvodný dizajn veže nenakreslil Eiffel, ale Maurice Koechlin a Emile Nouguier. Dvaja inžinieri sa spojili s francúzskym architektom Stephenom Sauvestrem na plánoch pamätníka a prihlásili ich do súťaže o hlavnú atrakciu Svetovej výstavy.
    3. Eiffelovu vežu mali po 20 rokoch zbúrať, keďže ju otvorili v roku 1889 pri príležitosti Svetovej výstavy. Eiffel ale šikovne umiestnil rádiovú anténu a bezdrôtový telegraf do veže a vláda nakoniec rozhodla, že je príliš užitočná na demoláciu.
    4. Eiffelova veža je „sesternicou“ Sochy slobody. Eiffelovu firmu pred skonštruovaním tohto diela požiadali, aby navrhla vnútorný rám pre Sochu slobody. Úlohu dostal na starosť Koechlin.
    5. Veža slúžila ako vedecké laboratórium. Gustave Eiffel sídlil v meteorologickom laboratóriu na treťom poschodí veže, kde študoval fyziku, aerodynamiku a postavil aerodynamický tunel.
    6. Eiffelova veža sa hýbe. Najmä počas búrky, kedy sa vie hojdať. Pohnúť ňou však môže aj slnečné teplo. Spôsobuje totiž, že sa železo roztiahne a stiahne až o 2,5 cm.
    7. Aby Eiffelova veža vyzerala dobre, vyžaduje to veľa práce aj teraz. Každých sedem rokov sa na vežu nanesie okolo 60 ton farby. Okrem iného to pomáha pred jej hrdzavením.

    Po vytvorení viacerých fotopanorám sa pýta prechádzka po parku Champ de Mars, kde sú okrem iného aj záhrady patriace Eiffelovej veži, presklený zábavný komplex Grand Palais Éphémère či krásna budova Vojenskej školy. Uvidíte tu tiež mnoho párikov držiacich sa za ruky na jednom z najromantickejších miest sveta či ľudí snažiacich sa vytvoriť klišéovitú fotografiu dotyku špičky veže. Ešte krajšie sa však robia fotografie z druhej strany – Námestia Trocadéro spolu s budovou Národného vojenského múzea. Pozor si tu dajte na rôznych šmelinárov či zlodejov a peňaženky si držte bližšie pri tele. Zároveň ale neexistuje lepšie miesto v Paríži, kde si od pouličných predajcov zakúpiť model Eiffelovej veže ako suvenír v rôznych veľkostiach či farbách a tiež magnetky, kľúčenky a kopec ďalších vhodných darov pre blízkych. Rada ohľadne cien? Zjednávajte!

    Víťazný oblúk

    Polhodinovou prechádzkou od „eiffelovky“ smerom na severozápad narazíte na ďalšiu z ikonických pamiatok Paríža. Na Námestí Charlesa de Gaullea a západnom konci Chámps-Élysées sa týči monumentálny neoklasistický Víťazný oblúk postavený na oslavu víťazstiev a pripomenutie si vojnových mŕtvych vo francúzskych revolučných a napoleonských vojnách.

    Uprostred kruhovej cesty, ktorá sa vetví do dvanástich rôznych smerov, hodnú chvíľu čakáme na zelenú, opäť priam nekonečné čakanie si krátime analytickým pohľadom na Víťazný oblúk spred cesty a prechádzame na ostrovček. Verte, že keď sa však dostanete do jeho bezprostrednej blízkosti, môžete si všímať detaily a ozdobenia, ktoré z neho robia architektonický skvost.

    Jeho fasády sú vytesané reliéfmi kľúčových udalostí na prelome 18. a 19. storočia - bitka pri Slavkove či pád Alexandrie. Rôzne skupiny sôch zobrazujú ikonickú Marsellaise, ktorá má okrídlené zosobnenie slobody vedúcich dobrovoľníkov symbolizujúcich Útok na Tuilerijský palác – jednu z kľúčových udalostí Veľkej francúzskej revolúcie. Do stĺpov sú tiež vyryté mená vtedajších vojenských vodcov a podčiarknutí tí, ktorí zahynuli v boji.

    Skúmanie každého detailu na oblúku s rozmermi 50 x 45 x 22 metrov otvorenom v roku 1836 by zabralo dlhé hodiny. Neprehliadnete však, že pod jeho klenbou sa nachádza Hrob neznámeho vojaka z 1. svetovej vojny.

    Na Chámps-Élysées je všetko, čo by ste si mohli priať JOE DASSIN, HUDOBNÍK

    Chámps-Élysées

    Hudobník Joe Dassin raz spieval „Il y a tout ce que vous voulez aux Chámps-Élysées“, čo v preklade znamená „Na Chámps-Élysées je všetko, čo by ste si mohli priať“. Prechádzka po najluxusnejšej ulici Paríža dokazuje, že má pravdu. Najznámejší parížsky bulvár – tiahnuci sa vyše kilometer od trblietajúceho sa obelisku na námestí Place de la Concorde až po úpätie Víťazného oblúka – je mekkou nakupujúcich.

    Pozdĺž jeho širokých chodníkov lemovaných stromami nájdete také luxusné obchody, ako sú Louis Vuitton či Hugo Boss, ktoré sa stretávajú s „lacnejšími“ podnikmi ako Adidas a GAP. Treba rátať, prirodzene, s vyššími cenovkami, preto obyčajní ľudia obchody zväčša len pozrú do obchodov zvonka alebo do nich len jedným očkom nakuknú. "Luxusnejšia ulica asi neexistuje," pomyslím si osobne pri striedaní luxusných značiek a obrovských porcii jedla rozdávaných v tamojších reštauráciách doplnených o kávičku s objemom jedného hltu. Prechádzka je tu príjemná aj cez horúci deň, pretože stromy zakryjú slnečné lúče a dodajú luxusu tiež ekologickú atmosféru. Teda až na množstvo prechádzajúcich áut.

    Davy ľudí sa tam pritom premávajú cez deň aj v noci. Milovníci ruchu si ale prídu na svoje. A tiež milovníci luxusu a športu. Narazia tu totiž aj na oficiálny obchod futbalového klubu PSG a uvidíte dokonca aj originálny model auta z Formuly 1. A rovnako aj viaceré cykloobchody, keďže práve na Chámps-Élysées vrcholí každoročne cyklistická Tour de France.

    Pre mňa bolo zážitkom zastaviť sa v slávnom mestskom obchode Laduree so stenami pokrytými zeleňou. Jeho vôňa a pestrofarebnosť majú jednoduchý dôvod – predávajú sa v ňom makrónky. Typická francúzska sladkosť pohladí váš jazyk a práve tu je najlahodnejšia. Chuť ako z rozprávky.

    5 fotografií

    Vyberte sa na prechádzku po Chámps-Élysées

    Rady a zážitky Pavla Fellnera zo Chámps-Élysées:

    "Jedno z najstarších zlatníctiev vo Francúzsku je v strede Chámps-Élysées - volá sa Mauboussin. Kúpiť tam priateľke či manželke šperk je to najkrajšie, čo môže muž spraviť. Žena vás potom bude ľúbiť do konca života. Moja manželka doteraz nosí tieto šperky, sú to nádherné veci."

    "Jeden z top zážitkov na Chámps-Élysées je dať si šampanské o polnoci, alebo aj o druhej v noci. Vtedy to tam, jednoducho, žije. Áut a ľudí je tam toľko ako v celej Bratislave počas najrušnejších dní. Dať si k tomu ustrice či slimáky, to je fantastický zážitok."

    Place de la Concorde

    Ako už bolo načrtnuté, cestou od Víťazného oblúka cez Champs-Élysées sa dostanete na najväčšie parížske námestie. Place de la Concorde vytýčili v roku 1755 a dokončili o 17 rokov neskôr, sprvu nesúce meno Place Louis XV. Tu si to užijú najmä fanúšikovia histórie a umenia.

    Na severnom konci námestia je niekoľko nádherných príkladov rokokovej architektúry počas jeho vlády. Doba sa však čoskoro zmenila a socha Ľudovíta XV. na koni bola v roku 1789 demontovaná, keď sa námestie stalo známym ako Place de la Révolution (Námestie revolúcie). Postavili tam gilotínu a popravili francúzsku šľachtu vrátane Ľudovíta XVI. a Márie Antoinetty.

    Dnes musíte vidieť fontány vytvorené za vlády Louisa-Philippa v 30. rokoch 19. storočia a 3 500 rokov starý obelisk v strede, ktorý kedysi stál pri vchode do Luxorského chrámu. Úžasný pohľad.

    Palais Garnier

    Je typickým znakom Paríža ako Eiffelova veža alebo Louvre. Ide totiž o najslávnejší operný dom na svete pomenovaný po svojom architektovi Charlesovi Garnierovi. Nachádza sa iba niečo vyše kilometra od Place de la Concorde. Ohúri vás jeho fasáda, ktorú tvoria korintské stĺpy nad figurálnymi sochami slávnych skladateľov.

    V jeho vnútri môžete vidieť, ako vyzerá počas operných predstavení alebo prehliadku tamojšej nádhernej Grand Foyer a Grand Staircase. Zašli by ste si na operné predstavenie? Hoci nie neustále, no operné predstavenia sú samozrejmosťou. A dočkáte sa zhudobnenia operných a baletných scenárov z pera Gioacchina Rossiniho či W. A. Mozarta. Len treba na predstavenia číhať - niekedy aj mesiace dopredu, ulovený zážitok je ale garantovaný.

    Notre-Dame v Paríži

    Najznámejšia a zároveň najobľúbenejšia gotická pamiatka sveta na ostrovčeku Ile de la Cité ležiacom v centre Paríža Seine. Katedrála zasvätená Panne Márii, ktorú opísal vo svojom diele Chrám Matky Božej v Paríži slávny autor Victor Hugo. Zameral sa na jej zvony. Okrem iného ju však zdobia aj farebné sklá a jedinečné sochy na jej fasádach. Nadšenie je v tomto prípade rovnaké ako pri Eiffelovej veži. Pozná ju každý.

    Keď som navštívil Notre-Dame ešte v roku 2014, pred vstupom z pravej strany sa tlačili dlhé rady. Ľudí tam kontrolovali a púšťali postupne, vstupné sa tu neplatilo, no dobrovoľný príspevok tu po prechádzke vytiahol z peňaženky skoro každý. Niet divu. Nádherné stropy Notre-Dame sa týčia až do neba, farebné okná rozširovali spektrum farieb na priľahlých stĺpoch a nádherných kresbách. K tomu relikvie ako tŕňová koruna, pohľad na dávnu minulosť mesta vo vykopávkach v archeologickej krypte či výhľad z dvoch hlavných veží katedrály – ďalšie dôvody, pre ktoré turisti navštevovali Notre-Dame vo veľkom. Interiér bol naozaj krásny a za seba môžem konštatovať, že krajší som videl len v Sagrada Familia, hoci tá ešte nie je dokončená.

    Žiaľ, v súčasnosti tieto pohľady nie sú sprístupnené pre turistov. Nedávna minulosť postihla Notre-Dame, keď ho v roku 2019 zasiahol obrovský požiar. Napriek zásahu 400 hasičov sa nepodarilo zachrániť strednú vežu, strechu i stredoveké vitrážové okná, o ktoré katedrála prišla. A hoci sa okamžite vyzbierali stovky miliónov eur na rekonštrukciu najznámejšej gotickej pamiatky, jej oprava stále prebieha a opätovné otvorenie sa očakáva v roku 2024.

    Pre Ľuboša Fellnera bol Notre-Dame prvou zastávkou v Paríži v roku 1990 a na Le Cité býval so svojou ženou a neskôr aj deťmi. Ako hovorí vo videu, katedrála preňho veľa znamená a navštívil ju bezprostredne po požiari.

    6 fotografií

    Notre-Dame v Paríži

    Čo vidieť spolu s Parížom? Skombinujte s BUBO cestu do hlavného mesta Francúzska s Londýnom, Bruselom a Bruggami. Ktoré spomedzi najkrajších európskych miest vás očarí najviac?

    Panteón v Paríži

    Vyberte sa od Notre-Dame po ceste Rue Saint-Jacques a cestou narazíte aj na slávnu univerzitu Sorbonna so stredovekým exteriérovým nádychom. Druhá strana budí tiež vzdelávací dojem, ide však o Lýceum a strednú školu. Pokračujte smerom miernym stúpaním nahor a za skadkastej vône mieriacej z priľahlej palacinkárne sa otvorí námestie, ktorému dominuje Panteón.

    Očaril vás ten v Ríme? Parížsky Panteón je minimálne rovnako očarujúci a práve z Ríma si požičiava nejaké prvky. Tiež sa zapisuje do histórie ako jedna z prvých neoklasicistických budov vo Francúzsku. Vychutnáte si z neho neopakovateľný výhľad na Seinu.

    Prestíž mu dodáva štatút miesta, kde pochovali niektorých z najznámejších francúzskych občanov. Panteón, ktorý mal byť pôvodne kostolom, no sekularizovali a premenovali ho na mauzóleum veľkých Francúzov, je pohrebiskom smotánky francúzskej vedy, myslenia a kultúry. Pochovaní sú tam Marie Curie, Rousseau, Voltaire, Victor Hugo, Alexandre Dumas či Émile Zola.

    Bazilika Sacré-Coeur

    Pamätník zrodený z katastrofy na najvyššom mieste kopca Butte Montmartre. Bazilika Sacré-Coeur, navrhnutá ako rímsko-byzantská, je známa po celom svete. Symbolizuje pokánie za porážku Francúzska vo francúzsko-pruskej vojne. Tvorí ju kriedovo biely kameň travertín, ktorý vyťažili južne od Paríža v Chateau-Landon.

    Keď chcete vidieť baziliku, musíte sa dostať najprv na Námestie Louisea Michela. Tamojšie záhrady ponúkajú tiež jeden z najkrajších výhľadov na mesto v jeho nemenej rušnej časti aj v porovnaní s Eiffelovou vežou. Cestou po desiatkach schodov sa dostanete k Sacré-Coeur, ktorú začali konštruovať v roku 1875 a dokončili ju pred prvou svetovou vojnou – 1914.

    Odtieň úžasnej bielej farby a dokonalý exteriérový dizajn vás prinúti čudovať sa, či je interiér ešte krajší. Odpoveďou je áno. Vo vnútri totiž narazíte na spektakulárnu apsidu, ktorá má na strope jednu z najväčších mozaík na svete s názvom Christ in Majesty. Výstup na kupolu kostola ešte podčiarkne krásy výhľadu na francúzsku metropolu (presvedčte sa vo fotogalérii).

    Stále veľké množstvo turistov a pouličných predajcov suvenírov dotvára atmosféru baziliky, ktorú navrhol architekt Paul Abadie. Jeho novobyzantsko-románsky plán stavby vybrali spomedzi 77 návrhov. Rýchlo pochopíte prečo.

    3 fotografie

    Bazilika Sacré-Coeur v Paríži

    La Défense

    Máte dosť historického umenia a ste skôr fanúšikom modernej architektúry? Vyberte sa na ďaleký západný koniec Axe Historique. Narazíte na štvrť, ktorá sa nepodobá ničomu, čo ste dosiaľ videli v Paríži. O La Défense by sa dalo hovoriť ako o džungli futuristickej architektúry zo skla a ocele. Prvý raz sa objavila v 60. rokoch predošlého storočia a neustále sa rozrastá o nové mrakodrapy.

    La Défense očarí množstvom vysokých presklených budov a lesknúce sa okná gignatov vás donútia nasadiť si slnečné okuliare. Svojím vzhľadom jednotlivých konštrukcií sa zrazu budete cítiť, ako keby ste sa teleportovali do Londýna či New Yorku. Dominantným je však Veľký oblúk. Živé stelesnenie toho, ako vyzerá víťazný oblúk 21. storočia – väčší, presklenejší, technickejší. Oceľovo-kamenný monument meria 110 metrov a v noci svieti rôznymi farbami.

    Axe historique – Cesta spájajúca tri oblúky. Začína sa od múzea Louvre smerom k malému víťaznému oblúku Arc de Triomphe du Carrousel. Cez Place de la Concorde a Chámps-Élysées pokračuje postupne až k Veľkému oblúku do La Défense. Všetky tri oblúky sú tak v jednej línii a dokonale to vidno od najmenšieho spomedzi oblúkov. Celá trasa meria 8,5 km.

    4 fotografie

    La Defense, Paríž

    Múzeum Louvre

    Prívlastok najznámejší či najnavštevovanejší patrí pri Paríži už ku viacerým pamiatkam. Snáď vás dosiaľ neomrzel, lebo presne také prívlastky si zaslúži a musí mať aj Louvre. Stredoveká pevnosť, ktorá bola v 18. storočí galériou pre umelcov na štúdium starožitností, sa o 230 rokov neskôr stala najznámejším múzeom sveta.

    Dnes sa milióny ľudí ročne chodia neustále pozerať na starožitnosti z množstva svetových kultúr a zbierku renesančného a barokového umenia, ktorá by dokázala zahanbiť každé iné múzeum na svete. Jeho kompletná a detailná prehliadka by trvala týždeň a skomponovať by sa dal siahlodlhý článok na samostatný blog. Poďme si tak zhrnúť to najdôležitejšie o múzeu nachádzajúcom sa pri nemenej nádherných Tuilerijských záhradách.

    Atmosféra múzea je od rána rušná. Hoci sa lístky predávajú vo viacerých pokladniach, pred každou z nich sú stovky ľudí. Tí, ktorí nestoja v rade, stoja na kamennej kocke a snažia sa odfotiť, ako sa dotýkajú špičky pyramídy – ikonické klišé. Ak sa vám nechce čakať, máte dve možnosti – zakúpiť si lístky vopred online a prísť s predstihom, alebo sa vydať do obchodíkov pod pyramídou, kde sa predávajú suveníry či jedlo. Narazíte aj na typický kiosk. A práve v ňom sa dajú kúpiť, okrem iného, aj lístky do múzea. Následne už len prejdete kontrolou. Trik, o ktorom veľa ľudí nevie a pri zakúpení lístkov sa tvária prekvapene minimálne ako ja, keď som sa tento fakt dozvedel.

    Tlačí vás čas a chcete si pozrieť najnevyhnutnejšie? Pri každom vstupe dostanete podrobné letáky o tom, čo sa nachádza na akom poschodí. Prvá strana letákov ukazuje krátku priamu cestu k najznámejšiemu obrazu sveta – Mona Lisa zo štetca Leonarda da Vinciho. Dostať sa do jej bezprostrednej blízkosti v malej miestnosti pre ňu vyčlenenej je umenie a obraz je plne zasklený, aby ho davy nepoškodili. Sloboda vedie ľud na barikády je zase dielom Delacroixa, pri ktorom sa tiež treba zastaviť. Doprajte však Louvru svoj čas a odmení vás expozíciami rímskeho, egyptského či mayského umenia. Stráviť tu deň je naozaj málo, nieto ešte iba niekoľko hodín.

    4 fotografie

    Múzeum Louvre v Paríži

    Versailles a parížske múzeá

    Zámok Versailles - zlato a záhrady #

    Palác, ktorý je kapitolou sám o sebe. Nachádzame sa stále v Paríži? Neoficiálne áno, oficiálne sa ale Versailles nachádza 19 km od širšieho centra Paríža ako nepriama súčasť mesta. "Zlatá brána otvorená," spieva sa v známej riekanke, tu to uvidíte v praxi a doslova. Versailles už pri vstupe ukáže všetky odtiene zlatej farby rozľahlého gigantického paláca, ktorý bol svojho času letným sídlom Napoleona Bonaparteho.

    Versailles ročne navštívi 15 miliónov turistov a platí tu rovnaká rada, akú si môžete zobrať k srdcu pri každej jednej parížskej pamiatky - kúpte si lístky vopred a vystojíte si len niekoľkominútové rady namiesto dlhých, niekedy aj hodinových. Po vstupe do areálu si môžete vybrať, čo vás ohúri viac. Stropy a interiér celkovo tu zdobí lesknúce sa zlato, zhora visia krištáľové lustre, ktoré môžu byť pokojne drahšie ako domy na Slavíne a zachovalé izby, postele a povliečky, v ktorých spávali Ľudovít XV. či Ľudovít XVI. Fantastické súkromné baldachýny vám vyrazia dych, ak tak už náhodou neurobili zlatisté sochy rozprestierajúce sa po dlhočizných chodbách.

    Zrejme jeden z najluxusnejších interiérov paláca, aké v živote uvidíte. Môže byť vo Versailles ešte niečo lepšie? Odpoveď je áno. Versailleské záhrady a priliehajúci park ohúria možno ešte viac. Rozsiahle záhrady a ich udržiavané trávniky vymodelovali do rôznych geometrických tvarov, ktoré ešte viac vyniknú, ak si so sebou zoberiete dron uprostred každého z nich leží nádherná fontána. Nedlhou prechádzkou sa dostanete k tým dominantným - najprv k Latone, kde vystrekujú vodu do vzduchu ležiace zlaté sochy ľudí i zvierat, potom k Apolónovej fontáne, kde voz tohto gréckeho boha ťahajú bronzové kone.

    Úžasné miesto a úžasná atmosféra. Čím ďalej idete, tým sú kríky okolo jednotlivých fontán vyššie a menia sa na labyrinty, v ktorých sa ale nestratíte. Prechádzka po parku s krížovým bazénom lemovaným krami s bielymi sochami dodá Versaillesu ďalšie body navyše. Jedno z najkrajších miest, aké v živote uvidíte.

    Ďalšie múzeá v Paríži #

    Invalidovňa – Hovorí sa, že nízki ľudia si kompenzujú tento komplex. Kým dnes sú to najmä veľké autá, v minulosti to boli veľké hrobky ako napríklad egyptské pyramídy. A ten Napoleonov je toho dôkazom. Neveľký muž si dal postaviť hrob, ktorý veľkosťou pripomenie rodinný dom. Nachádza sa v kruhovej dutine Invalidovne pod kupolou. Napoleonova hrobka z červeného kremenca a zelenej žuly je gigantická. Darmo to opisovať, odskočte si do Invalidovne a uvidíte sami. Pre nadšencov zbraní či francúzskej histórie sú vo vnútri aj exponáty s bojovou tematikou.

    Museé d’Orsay - V priestoroch bývalej železničnej stanice Beaux-Arts sa nachádza kompendium francúzskeho umenia a kultúry od polovice 19. storočia do roku 1914. Keď sa pre modernú železničnú stanicu stala budova zastaralou, zostala nečinná, kým sa nezmenila sa na jedno z najväčších múzeí umenia na svete s dielami od umelcov ako Renoir, Cézanne, Van Gogh či Manet.

    Rodinovo múzeum - Keď August Rodin v roku 1917 zomrel, odkázal svoje diela a osobnú zbierku francúzskej vláde za predpokladu, že jeho dielňu v nádhernom hoteli Biron premenia na múzeum. Dnes sa v ňom nachádzajú Rodinove najväčšie diela ako The Thinker, The Kiss, The Burghers of Calais a The Gates of Hell. Múzeum je dôkazom, že Rodin bol tiež vášnivým zberateľom starožitností z Egypta, Grécka a Ríma.

    3 fotografie

    Rodinovo múzeum, Paríž

    Múzeum oranžérie - Veľká oranžéria paláca Tuileries, ktorú postavil Napoleon III., je senzačným múzeom impresionizmu a moderného umenia. Budova bola počas svojej existencie pamätníkom konca prvej svetovej vojny. O desiatky rokov neskôr vyvoláva rovnako silné emócie. V suteréne vás pohostia najslávnejší umelci - Paul Cézanne, Matisse, Renoir, Rousseau, Sisley či Picasso.

    Múzeum dekoratívneho umenia – Dekorácie od stredoveku po 20. storočie. Múzeum a jeho zbierka, ktoré založila Union des Arts Décoratifs v roku 1905, sú obrovské. Naraz je vystavených okolo 6 000 predmetov - od renesančných tapisérií až po riad, grafiku, hodvábne tapety a sochy. Secesný a art deco dizajn sú tu v 10 miestnostiach) a tunajšia zbierka skla je najbohatšia vo Francúzsku.

    Múzeum umeleckých remesiel - Múzeum propagujúce najväčšie francúzske vynálezy. Kláštorné budovy múzea patria medzi najzachovalejšie parížske časti stredovekého dedičstva a ešte vzrušujúcejší interiér. Ukrýva Foucaultovo kyvadlo, Bartholdiho model Sochy slobody, množstvo raných lietadiel ako Ader Avion III od Clémenta Adera, jedno z najstarších áut Panhard & Levassor Type A a Lenoirov plynový motor z roku 1860.

    Guimetovo múzeum - Priemyselník Émile Étienne Guimet bol vášnivým cestovateľom ako všetci zamestnanci a klienti BUBO. V 70. rokoch 19. storočia vyrazil do Ázie a zbieral umelecké kúsky. Výsledkom je, že múzeum je jedným z najväčších súborov ázijského umenia mimo Ázie - indické látky, grécko-budhistické sochy z Afganistanu a Pakistanu,  japonské samurajské brnenia, čínske sochy a porcelán, obrazy a reliéfy z rôznych dynastií až z 1. storočia. To všetko tu nájdete.

    Sèvres – mesto keramiky - Najuznávanejšie meno vo francúzskej keramike a od roku 1756 sídlo kráľovskej, potom cisárskej, teraz národnej manufaktúry. Má takmer 50 000 kusov keramiky zo všetkých období. Najväčšia časť výstavy sa zaoberá neoceniteľným európskym porcelánom v rokoch 1400 až 1800, ale je tu aj maurská kamenina, starogrécka keramika, čínsky porcelán a terakota zo Severnej Ameriky.

    Picassovo múzeum – V elegantnom hoteli Salé v 50. rokoch 17. storočia vyberali daň zo soli, čo vysvetľuje názov hotela. Dnes už múzeum umožnilo potomkom Picassa platiť dedičskú daň vo forme umenia. Od roku 1968 zhromaždili pozoruhodnú škálu diel, celkovo viac ako 5 000, ktoré mapujú každú Picassovu fázu a tiež odhaľujú jeho tvorivý proces. Je tu aj časť Picassovej súkromnej zbierky - od starovekých iberských bronzov a afrických sôch až po obrazy Matissa, Degasa či Cézanna.

    BUBO tip na múzeum: Musée du quai Branly - Jean Nouvel navrhol funkčnú zelenú fasádu a celkom absurdne zdvihol celú budovu na stĺpy, aby pod ňou spravili ďalšiu záhradu. Verejný priestor, ktorý nemá obdoby.

    5 fotografií

    Francúzske reštaurácie

    Mýty o Paríži a Francúzsku – sú pravdivé?

    Eiffelova veža viditeľná zovšadiaľ? Toto už bolo spomenuté, vrátim sa však v krátkosti k tomu, že Eiffelovu vežu nevidno z každého miesta v Paríži. Dokonca ani nie zo všetkých vyvýšených - bráni tomu výška a hustota budov či okolité stromy. Z mnohých miest si ale dokonale vychutnáte výhľad na symbol mesta.

    Iba po francúzsky? Hoci sa o Francúzoch hovorí ako o ľuďoch odmietajúcich používať iný než rodný jazyk, najmä angličtinu, v Paríži sa s takýmto pronárodným prístupom nestretnete. V kaviarňach, na hoteloch i múzeách vás radi obslúžia v angličtine a budú vám odpovedať plynulými vetami. Parížania sú na turistov zvyknutí a je im jasné, že po francúzsky sa väčšina z nich nedohovorí. Prispôsobili sa.

    Na káve celý deň? Francúzi sú naozaj národom, ktorý je schopný piť malé ristretto v kaviarni dlhé hodiny. Miestni nám potvrdili, že pokiaľ nemusia, neponáhľajú sa. Čítajú si noviny a stretávajú sa so známymi v kaviarňach. Päťhodinové sedenie pri malej káve nie je ničím nezvyčajným.

    S fúzikmi a fajkou v ústach? Hoci je stereotypná predstava o typickom Francúzovi taká, že má uhladené fúziky, nosí baretku a elegantnú fajku v ústach, opak je pravdou. Takýchto ľudí sa pohybuje po Paríži minimum. Mesto sa hneď ukáže ako liberálne centrum multikulturalizmu a bežne stretávate skôr ľudí rôznych farieb pletí či odlišných vierovyznaní, ktorí sú už začlenení ako typickí Francúzi. Neprehliadnete však rôzne druhy umenia, ženy aj mužov nosiacich šaty či elegantné šperky. Rátať módne štýly v meste dá naozaj zabrať.

    Len francúzska kuchyňa? Osobne ma v Paríži prekvapilo množstvo pobočiek McDonaldu, ktoré sa vyrovná aj americkému veľkomestu. Paríž je mestom komercie a tu nájdete viac zahraničných fast foodov na meter štvorcový než inde vo Francúzsku, kde viac dominuje domáca kuchyňa.

    Parížske mosty

    Parížske mosty #

    Viacero mostov, ktoré spájajú severnú a južnú časť Paríža, predelené riekou Seina, sa stali ikonickými a nemôžete ich minúť, pokiaľ chcete najznámejšie pamiatky metropoly prejsť peši. Celkovo sa v Paríži nachádza až 37 mostov. Vybrali sme z nich top päť parížskych mostov, cez ktoré by ste sa mali prejsť.

    Pont Alexandre III. – Prezývaný aj „najkrajší most na svete“ spája Grand Palais a Invalidovňu. Návštevníci nemôžu nesúhlasiť. Most, postavený v rokoch 1896 až 1900 a pomenovaný po cárovi Alexandrovi III., navrhli v štýle Beaux-Arts. Jeho zdobené dekorácie, najmä secesné lampy a obrovské pozlátené sochy, ktoré sa týčia na každej strane mosta, sú pastvou pre oči.

    Most Alexandra III.

    Pont de Bir-Hakeim - Spája 15. a 16. obvod a je jedným z dvoch viaduktových mostov v Paríži, pod ktorým je chodník pre chodcov a autá a nad ním linka metra. Je spojený s Ostrovom labutí na jeho východnom konci, pričom jedna z piatich sôch slobody v Paríži sa nachádza na západnom konci. Zdobí ho množstvo pamätných tabúľ a sôch, no jeho najväčším lákadlom je neuveriteľný výhľad, ktorý ponúka na Eiffelovu vežu.

    Pont Neuf - Najstarší most v Paríži. Hoci neuf znamená „deväť“, je to aj mužské jednotné číslo slova „nový“, čo je zábavnou iróniou mosta, ktorého stavba sa začala v roku 1578. Bol to prvý most, ktorý postavili. Spája hlavné cesty – Rue de Rivoli na pravom brehu a Rue Dauphine na ľavom - umožňujúce prístup na ostrov Ile de la Cité s katedrálou Notre-Dame.

    Pont des Arts – Známejší pod prezývkou „most lásky“. Pridávanie zámku na boky mosta s menami párov napísaných a hádzanie kľúča do Seiny. To je dnes už ikonické. Má to predstavovať puto, ktoré sa nikdy nebude dať prerušiť. Viaceré páry ale majú smolu. V roku 2015 totiž zámky z Pont des Arts odstránili. Boli príliš ťažké a nové už ani nebolo kam dávať z dôvodu preplnenosti. Náhradou je sklenené obloženie, ktoré robí most modernejším. Jeho pravý breh lemuje Louvre, ľavý zase Institut de France.

    Pont de la Tournelle - Spája ostrov Ile Saint-Louis s ľavým brehom. Pýši sa pôsobivým výhľadom na Notre-Dame a sochou patrónky Paríža Sainte Geneviève. Je však ľahké ju prehliadnuť, pretože môžete vidieť len jej chrbát – chybu, nad ktorou jej tvorca Paul Landowski (ktorý navrhol aj sochu Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro, jeden zo 7 divov sveta) vždy lamentoval.

    Zážitok Pavla Fellnera z Paríža:

    "Raz sme išli v Paríži metrom až na konečnú zastávku a vo vlaku sme boli iba my a jeden chlap, s ktorým sme sa dali do reči. Zobral nás do arabskej štvrte na obed a jeho rodičia sa o nás neuveriteľne postarali. Dal som si opunciu a jedol som ju tak, že som nevedel, že má pichliače na vrchu, tak som to olupoval zubami a mal som dopichané pery, 20 minút som si to vyberal pinzetou. Dali nám neuveriteľné päťchodové jedlo, ako Francúzi zvyknú jesť. Ukážka toho, že nielen snobi, ale aj ľudia z chudobných štvrtí sú zvyknutí na päťchodové jedlo. Na jeho konci bolo na stole niekoľko druhov syrov."

    Plavba po Seine

    Plavba po Seine #

    Zážitok, ktorý odporúčam a určite ho nevynechajte. Jeden z top highlightov návštevy celého Paríža je najkrajší večer. Rieka Seina rozdeľuje Paríž na pomyselné dve polovice, pričom na každej z nich sa nachádzajú rôzne roztrúsené vymenované pamiatky. Plavbu po Seine prevádzkuje mnoho spoločností, väčšina lodí sú trojposchodové a lístky sa dajú kúpiť aj na mieste, kde vás bude lákať mnoho "bareťákov" v typickom pruhovanom tričku.

    Lode na Seine fungujú tiež hop-on, hop-off systémom. To znamená, že si vyberiete, kde chcete vystúpiť a nastúpiť. Odporúčame plavbu pri západe slnka. Práve vtedy sa pamiatky Paríža rozsvecujú, Eiffelova veža začne pripomínať ligotajúci sa maják svietiaci do diaľky a mierny vánok na odkrytom hornom poschodí ulovený zážitok nepokazí.

    Chcete väčší luxus? Vyberte sa na plavbu, v rámci ktorej ponúkajú aj večeru a k nej aj nejaký z francúzskych aperitívov. Francúzi si vypracovali povesť skvelých výrobcov a znalcov alkoholu svetovej kvality. Dôkazom je pomenovanie alkoholických nápojov po jednotlivých mestách. Kým šampanské vzniklo v Champagne, koňak zase v meste Cognac. V Paríži si zase môžete pochutnať na najlepších svetových vínach.

    4 fotografie

    Seina a plavba po rieke

    Francúzska kuchyňa

    Čo jesť v Paríži? #

    K typickým francúzskym vínam patrí aj domáca kuchyňa. A hoci v Paríži, ako spomínam, nájdete množstvo fast foodov, food truckov či iných podnikov ponúkajúcich rýchle jedlo zo všetkých kútov sveta, pravé francúzske kaviarne či reštaurácie nie je ťažké nájsť. Ponúkame zopár tipov, čo vyskúšať z francúzskej kuchyne.

    Bagety – Stánky s chrumkavým pečivom nájdete aj pri kioskoch v meste pri najväčších pamiatkach. Zamierte však skôr do niektorej z francúzskych pekární. Tradícia pečenia bagiet sa ťahá už stovky rokov. Pri jej kúpe určite hľadajte slová bagetová tradícia - l’ancienne a campagne. Zvyčajne znamenajú, že bagety sa pečú ručne pomocou prírodných metód kysnutia (napríklad kysnutého cesta). Dokonalá chrumkavá chuť jemného pečiva. Nenapodobniteľná.

    Syr - Francúzsko ponúka viac ako 300 druhov syrov - od krémového Brie de Meaux až po štipľavý Munster. Syr dnes vo Francúzsku uznávajú v takej vysokej miere, že si dokonca získal svoje miesto ako súčasť jedla. Syrový chod sa tradične podáva medzi hlavným jedlom a dezertom. Niekedy aj namiesto neho.

    Cibuľová polievka - Ingrediencie ako cibuľa, vývar, syr a chlieb sú vo Francúzsku lacné. Vďaka tomu je ľahké nasýtiť hladnú rodinu bez míňania množstva peňazí. Ľahko dostupná polievka po celom svete, odzrkadľujú sa v nej však jednoduché korene francúzskej kuchyne a jesť Soupe l’Oignon v tradičnom parížskom bistre vás prepojí s francúzskym kulinárstvom.

    Slimáky - Je ľahké nájsť slimáky v bistrách a podnikoch po celom Paríži. Tradičná burgundská príprava slimákov zahŕňa veľké množstvo masla, cesnaku a petržlenu. Ide o dôležité zložky, keďže žuvacie ulitníky plne absorbujú chute omáčky. Bude vám kĺzavá pochúťka chutiť? Ak máte radi maslo a cesnak, určite áno. Alebo skúste pistáciového slimáka, pri ktorom dominuje chuť orechov. Slimáky sa tiež veľmi ťažko žujú, a tak sa vám budú "hompáľať" v ústach dlhšie.

    Ustrice – Najlepšie jedlo k bielemu vínu. Tieto lastúrniky sa vo francúzštine nazývajú huitres a zvyčajne sa na mieste vyťahujú a podávajú sa na ľade. Odporúčame ochutiť ich čerstvou citrónovou šťavou alebo mignonetovou omáčkou.

    Nielen snobi, ale aj ľudia z chudobných štvrtí sú zvyknutí na päťchodové jedlo PAVEL FELLNER

    Žabie nožičky – Sú dva hlavné spôsoby, ako pripraviť žabie nožičky na konzumáciu. Prvým je vypražiť ich, druhým zase pečenie s bylinkami. S prižmúrením oka sa dá povedať, že chutia ako kura. Výraznú chuť a arómu je ľahké prebiť cesnakom, petržlenom či citrónom. Podávajú ich malé podniky aj michelinské reštaurácie.

    Croissanty – Synonymum Paríža pochádzajúce originálne z Viedne. Exteriér pravého croissantu vykazuje precíznu zručnosť v procese laminovania, kde sa maslo vkladá do cesta a vytvára „nekonečné vrstvy“ pečiva. Tie najlepšie majú chrumkavý, jemný, karamelizovaný zovňajšok a jemne maslové vnútro.

    Makrónky – Rovnako skvelý sladký dezert. Francúzske makaróny pečené v rôznych príchutiach a farbách chutia rovnako dobre, ako vyzerajú. Sendvičové sušienky pečené s vaječnými bielkami, cukrom a mandľovou múkou. Niektorí pekári pridávajú živé potravinárske farbivo, aby vytvorili virtuálne makrónové dúhy.

    Vladimír Ondrejovič, architekt a sprievodca BUBO, odporúča: "Hollybelly café v Paríži. Považujem to za referenčné bistro, ktorým by sa mohli inšpirovat aj u nás. V podstate mal podobný koncept aj starý Kubista alebo Otto, prípadne Rous na Bezručovej ulici v Bratislave."

    Francúzske víno

    Francúzske víno #

    Kapitola sama o sebe. Najlepšie a najznámejšie značky vín pochádzajú taktiež z Francúzska. Preto na ne, samozrejme, môžete naraziť aj v Paríži aj napriek tomu, že väčšina vín pochádza z Bordeaux či Burgundy. Aj v priemernej reštaurácii vám ponúknu Cabernet sauvignon, Merlot, Chardonnay alebo Riesling. Či už si chcete posedieť pri červenom alebo bielom víne a nechať sa ovievať príjemným vánkom od Seiny, pôjde o dobrý výber. Na terase francúzskej reštaurácie nikdy nie ste sami a môžete nasávať chrchľavú francúzštinu. Či je vám tento jazyk sympatický alebo nie, pri víne si ho zamilujete.

    História francúzskeho vína siaha až do 6. storočia. Rímska ríša udelila regiónom na juhu Francúzska licenciu na výrobu vína. Svätý Martin z Tours vysadil vinice pri šírení kresťanstva vo štvrtom storočí. V stredoveku mnísi udržiavali vinice a uchovávali vinárske znalosti a zručnosti. Šľachta postupne rozvinula rozsiahle vinohrady.

    Francúzske víno si tiež prešlo viacerými temnými etapami, ktoré ho ale nepoložili. Ako prvá ho zasiahla Veľká francúzska revolúcia. Tá viedla k útlmu vo vinárskom priemysle, pretože vinice vo vlastníctve cirkvi a šľachty skonfiškovali. Francúzsky vinársky priemysel značne poškodilo aj šírenie plesní po Európe koncom 19. storočia, počas prvej svetovej vojny a Veľkej hospodárskej krízy.

    Hrozba konkurencie proti Champagne a Bordeaux viedla v roku 1935 k vytvoreniu Appellation d’Origine Controlée (AOC) - vládneho klasifikačného systému, ktorý je stále v platnosti. Po druhej svetovej vojne vytvorila nová generácia vinárov moderné francúzske vína, aké poznáme dnes.

    Odvtedy sú Francúzi popredným výrobcom toho najlepšieho svetového vína a preslávili sa rôznymi technikami, ktoré im priniesli ocenenia. Spomenúť môžeme Jean Foillard Morgon Côte du Py a jeho rebelskú techniku fermentácie pôvodných kvasiniek či nízku mieru uskladnenia v pivnici. Rovnako tak ružové víno Triennes Rosé s prakticky neskombinovateľnými chuťami jahôd, červeného melóna a morskej soli. Všetky tieto vína môžete ochutnať aj v Paríži.

    BUBO tip: Francois-Louis Vuitton, priamy potomok slávneho predka, pripravuje novú kolekciu vín. Ochutnajte ich spolu s BUBO na špeciálnom zájazde do Francúzska.

    Posedenie vo francúzskej reštaurácii na terase má jedinečnú atmosféru.
    Foto: archív — BUBO

    Desať kilometrov od značky polmaratónu po 30. kilometer si budete pamätať navždy JOZEF ZELIZŇÁK

    Šport v Paríži

    Šport v Paríži #

    Luxus mesta sa premieta aj v športe, taktiež sršiacim prepychom a eleganciou. Dôkazom toho je aj najslávnejší tímový šport sveta a investície v ňom. Futbalový klub Paríž St. Germain vznikol len v roku 1970, no už teraz je najčastejším víťazom domácej Ligue 1 s desiatimi titulmi. Osem ich pritom získal od roku 2012.

    Keď klub prevzali katarskí šejkovia, konkrétne spoločnosť Qatar Sports Investments, naliali doňho miliardy eur a obliekli ho do nového šatu. PSG s novým šmrncom netajil veľké ambície, za 222 miliónov eur kúpil z Barcelony Neymara Jr., ktorý sa tak stal najdrahším hráčom histórie. Tým druhým je Kylian Mbappé, ktorý prestúpil z Monaka do PSG za 180 miliónov eur. A aby Parížania zabránili jeho odchodu do Realu Madrid, ponúkli mu neodmietnuteľnú zmluvu. Len za jej podpis mal zinkasovať 100 až 300 miliónov eur, šušká sa v médiách.

    Naopak, zadarmo získal klub z majestátneho štadiónu Park princov (kapacita 47 929 divákov) do svojich radov aj zrejme najlepšieho futbalistu všetkých čias Lionela Messiho. Značka, elegancia a veľké mená – nielen pamiatky Paríža, ale aj hráči PSG. Klub ale stále čaká na triumf v Lige majstrov.

    Parížsky maratón

    Hoci maratón v Paríži nepatrí medzi exkluzívnu šesticu World Marathon Major (patrí sem Londýn, Berlín, Tokio, New York, Chicago a Boston), nepochybne sa tu behá jeden z najkrajších maratónov sveta, ktorý je snom asi každého maratónca. Na rozdiel od spomínanej šestice nepotrebujete na účasť na ňom zabehnúť kvalifikačný čas ani podstúpiť lotériu, stačí sa len včas prihlásiť. Bežali sme ho aj my.

    Takto na beh spomína Jozef Zelizňák: "Už samotný štart je zážitkom. Za chrbtom máte Víťazný oblúk, pred očami námestie Concorde, áno, štartuje sa na Champs d'Élysées. Následne Opera, Rue de Rivoli, Námestie Bastilly a najvýchodnejší bod maratónu v lesíkoch Bois de Vincennes. Desať kilometrov od značky polmaratónu po 30. kilometer si budete pamätať navždy. Bežíte popri Seine a pred očami sa vám mihajú najslávnejšie stavby našej planéty - katedrála Notre-Dame, Museé d'Orsay, Invalidovňa a každým krokom sa blížiaca Eiffelovka."

    Keď už máte mesta dosť, na 35. kilometri sa ponoríte do lesíka Bois de Boulogne, aby ste z neho vyšli tesne pred cieľom pri Víťaznom oblúku. Odporúčam všetkými desiatimi!"

    4 fotografie

    Maratón v Paríži

    Paríž žije športom, čo dokazujú aj bujaré oslavy iného z najcennejších titulov. V rokoch 1998 a 2018 sa Francúzsko stalo majstrom sveta vo futbale. Plné ulice Paríža zadymili dymovnice a ožiarili svetlice pri triumfoch „Les Bleus“. Ide o reprezentáciu, ktorá priniesla svetu veľké futbalové mená histórie. Okrem Mbappého či Karima Benzemu to boli z histórie Michel Platini, Thierry Henry či Zinedine Zidane. Poslední dvaja zmienení hráči oslavovali triumf na MS v roku 1998 práve v severnom predmestí Paríža Saint-Denis na Stade de France (kapacita 80 698 divákov).

    Francúzi sú tiež rekordnými majstrami sveta v hádzanej a parížske tenisové kurty videli nielen 14 triumfov Rafaela Nadala na prestížnom antukovom Roland Garros. Stále sme pritom nespomenuli ten vôbec najpopulárnejší šport vo Francúzsku – cyklistiku. Okrem toho, že ulice Paríža sú plné bicyklov domácich či tých zdieľaných pre turistov a ide o skvelú formu napríklad aj jazdy do práce, keďže ulice Paríža sú nonstop preplnené autami a tvoria sa dopravné zápchy, si šport nachádza svojich priaznivcov aj pred telkami.

    Jedna z každoročne najväčších športových udalostí sveta sa volá Tour de France. A vrcholí práve v Paríži na Chámps-Élysees. V celom Francúzsku či iných krajinách, ktoré spoločne usporadúvajú jednotlivé edície TdF, sa stretávajú ľudia s celého sveta, aby podporovali svojich obľúbencov. Hory i mestá sú preplnené karavanmi, ľuďmi, vlajkami či rôznymi jazykmi. Výnimkou nie je Paríž. Ak nie ste fanúšikom cyklistiky, vyhnite sa mu počas poslednej etapy „starej dámy“. Mesto je preplnené ľuďmi, ulice sú nepriechodné, pamiatky zatvorené. Niektorí kempujú pri cieli dokonca až jeden či dva týždne pred poslednou etapou. Stojí však za to zažiť vtedajšiu atmosféru a vidieť najväčšie cyklistické mená sveta – okrem iného aj sedemnásobného držiteľa zeleného dresu zo Slovenska Petra Sagana.

    Láka vás skôr gurmánska Tour de France? Navštívte s BUBO okrem Paríža aj Cognac či Bordeaux a ochutnajte najlepšie vína a ustrice.

    Dojmy a čo ešte vidieť

    Paríž je tiež miestom, kde sa dvakrát konali olympijské hry a čoskoro sa zmení tento počet na tri razy. Hostiť bude totiž OH 2024 a vyrovná sa tak Londýnu, ktorý tiež trikrát hostil letnú olympiádu.

    Zhrnutie

    Všetko, čo sme si povedali v tomto blogu o Paríži, je len kvapkou v mori. Mesto skrýva oveľa viac. Najznámejšie pamiatky, unikátnu atmosféru, vôňu syra či čerstvého pečiva v centre mesta i okrajových častiach. Paríž je mestom, ktoré musí figurovať vo vašom "to do liste". Sen každého obyvateľa spoza Veľkej mláky, domov rôznych kultúr i najlepšieho športu. Paríž je Paríž a inak to nikdy nebude. Vždy bude len napredovať a ponúkať čoraz viac pre svojich návštevníkov.

    Čo vidieť v Paríži navyše?

    Katakomby - Slávnostné tunely vystlané lebkami a kosťami vysoké asi päť stôp. Nič pre klaustrofóbov. Keď sa v 18. storočí minul priestor na pochovávanie mŕtvych, hroby sa odkrývali a telá zapáchali. Riešením sa stali vápencové lomy 65 stôp pod Parížom. Presun šiestich miliónov tiel trval 12 rokov a kosti sú na ploche niekoľkých kilometrov, prístupné sú však necelé dva kilometre (45 minút prehliadky). Do Katakomb sa oficiálne vstupuje pri zastávke metra Denfert-Rochereau.

    Montparnasse – Moderný mrakodrap a vyhliadková plošina, odkiaľ je najkrajší výhľad na Paríž vrátane Eiffelovej veže. Dostanete sa do výšky 208 metrov a prezriete si všetky mestské atrakcie. Za slnečného dňa uvidíte v každom smere až do dĺžky 38 kilometrov. Najkrajší je však výlet až hore v noci, keď „mesto svetiel“ dosvedčí svojej prezývke a hlavne blikajúca Eiffelova veža ponúkne divadlo, ktoré je pastvou pre oči.

    Námestie Bastily - Bývalé miesto dobytého väzenia Bastila je dnes ikonickým námestím s barmi a kaviarňami, nad ktorým sa týči Júlový stĺp. Pozostatky väzenia sú samozrejmosťou. Atmosféru miesta dopĺňa Kanál Saint-Martin dlhý 4,5 km starý 200 rokov. Postavili ho ako zdroj pitnej vody v časoch cholery, dnes jeho brehy lemujú obchodíky, kaviarne a bary s terasami.

    Pompidouovo centrum - Postmoderné centrum s jedinečným interiérovým dizajnom. Vnútri je obrovská knižnica a vedľa nej Inštitút avantgardnej hudby. Hlavným lákadlom je však Musée National d’Art Moderne, najväčšie európske múzeum moderného umenia, kde sa obmieňajú výstavy. V priebehu rokov by ste narazili na Matissa, Picassa, Kandinského, Braquea, Caldera, Kleea či Warhola.

    Stena lásky – Stena, ktorá vráti trochu lásky medzi nás. Má rozlohu 40 m2 a nachádza sa na záhradnom námestí Jehan Rictus na Montmartre. Vytvorili ju v roku 2000 kaligraf Fédéric Baron a umelkyňa Claire Kito. Tvorí ju 612 dlaždíc zo smaltovanej lávy, na ktorých je fráza „milujem ťa“ napísaná 311-krát v 250 jazykoch. Každá dlaždica má rozmery 21 x 29,7 cm.

    Cintorín Pere-Lachaise – Cintorín z 19. storočia patrí medzi najnajvštevovanejšie na svete. Medzi 70 000 parcelami cintorína sú stovky významných historických osobností. Našli by ste tam napríklad hroby Oscara Wilda či Jima Morrisona. Avšak, samozrejme, najmä francúzskych gigantov Balzaca, Camilla Corota, Chopina, Géricaulta, Molièra, Pissara či Edith Piaf.

    Nadácia Louisa Vuittona - Masívne mechanické stvorenie, ktoré sa krčí v lístí. Najnovšiu veľkú umeleckú atrakciu Paríža otvorili v októbri 2014 po takmer desaťročí plánovania rukami Franka Gehryho. Budova, ktorej abstraktné línie tvorí 12 „plachiet“, má dve dočasné pútavé výstavy ročne. Nachádza sa na južnom okraji Jardin d'Acclimatation v Boulogne.

    Moulin Rouge - Legendárny kabaretný klub otvorili v roku 1889 a ohromili davy oslnivými tanečníkmi, voľne tečúcim šampanským a neuveriteľnými prvkami, ako je obrovský model slona v záhrade. Počas noci sa návštevníci môžu nadýchať extravagancie, popíjať víno pri predstavení burlesque s tanečnicami ozdobenými pierkami či inými prvkami explicitných kostýmov. Pozor, nič pre deti!

    Conciergerie - Až do 14. storočia sídlo francúzskych kráľov, kým sa Karol V. v roku 1358 nepresťahoval do paláca Louvre. Od konca 14. storočia až do roku 1900 bola Conciergerie väznicou, kde boli väzňov organizovali podľa ich bohatstva a väzňom tu bol aj Napoleon III. Dnes budovu väčšinou zaberajú súdy, no veľká časť je prístupná verejnosti a odhaľuje historické kuchyne a gotickú Salle des Gardes (Gaurds’ Hall) a Salle des Gens d’Armes (Salle des Gens d’Armes).

    Gare du Nord – Severná stanica je ikonickou historickou budovou a finálnu zastávku tu má množstvo vlakov prepravujúcich sa z Francúzska i zahraničia. Ak máte radi ruch, budete sa tu vyžívať. Ide o tretiu najrušnejšiu stanicu v Európe a tretiu na svete. Postavili ju ešte v júni 1846, odvtedy ju museli zbúrať a rozšíriť. Svoje historické prvky si ale zachovala.

    Pigalle Duperré basketball court - Ďalší priestor, ktorý určite zaujme, je farebný basketbalový kurt v prázdnej prieluke medzi domami. (bonusový tip Vladimíra Ondrejoviča)

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 12188

    Mohlo by Vás zaujímať

    TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

    Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

    Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

    Viktor Háber 16 min. čítania
    So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

    Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

    Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

    Ľuboš Fellner 39 min. čítania
    10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

    Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

    Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

    Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej Nice

    Nice Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej

    Čo si predstavíte, keď sa spomenie francúzske mesto Nice? Azúrové more, luxusné jachty bohatých, stopy svetových celebrít či ruskej menšiny? Nech…

    Viktor Háber 16 min. čítania
    KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia Blog

    Blog KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia

    Paríž je jedným z klasických, dostupných a blízkych cestovateľských snov. O tomto meste viete určite mnohé, poznáte ho však do detailov? Viete, aká…

    Viktor Háber 13 min. čítania
    Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť Blog

    Blog Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť

    Cyklistická Tour de France je tradičným lákadlom pre turistov. Nielen preto, že môžu vidieť najlepších športovcov sveta, ale zočiť aj krásy úžasnej…

    Viktor Háber 11 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    Detské zľavy

    Dovolenka Paríž a Disneyland
    F

    Európa  

    Francúzsko


    náročnosť

    6 dní

    Trvanie

    1945
    K

    Európa  

    Andorra, Španielsko, Francúzsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    1868 2490€
    K

    Európa  

    Francúzsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    2385 2650€
    K

    Európa  

    Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    2145 2860€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.

    Predaj sa začína o

    - dní - hod -min -sek