Taškent - v hlavnom meste Uzbekistanu

Prehliadka

Taškent - v hlavnom meste Uzbekistanu

Taškent za sebou nemá úžasnú históriu, ako Samarkand či Buchara, ani jeho pamiatky neoplývajú krásou rozprávkovej Chivy, no bez návštevy najväčšieho uzbeckého mesta by mozaika krajiny ostala nekompletnou. Taškent sa však môže pochváliť jedným z najkrajších uzbeckých trhovísk, kde nie je núdza o krásne zážitky.

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, Taškent v sebe skrýva veľké množstvo zážitkov, presne preto ho v BUBO nikdy nevynecháme. Na našej ceste Strednou Áziou je to prvé uzbecké mesto, v ktorom sa ocitneme, a tak je to miesto, ktoré zanechá dojem. Môžete sa sem dostať mnohými cestami. My najčastejšie prídeme z Kazachstanu, po tom ako sa zastavíme v Šimkente a pohodlne a luxusne prekročíme hranice. Prečo luxusne? Pretože pred rokmi to bolo byrokratické peklo. Vypisovali sme papiere, bumášky, deklarovali valuty, prepočítavali ich a napokon nám ako čerešničku na torte ešte prehľadávali batohy. Dnes? Prídeme na hranicu, colníci sa pozdravia, prehodia pár slov, pečiatka do pasu a je to! To je luxus! Z hraníc je to do centra Taškentu už len 10, maximálne 15 kilometrov. Do Taškentu viete aj priletieť a výhodou taškentského letiska je to, že sa nachádza na okraji mesta a v hoteli ste z neho za cca 15 minút.

Ráno #

Zobudiť sa v Taškente znamená vychutnať si uzbecké raňajky, ktoré najčastejšie pozostávajú z čerstvých uzbeckých chlebov, zvaných non, a k nim sa podávajú vajcia, syry, rajčiny, uhorky, čo to z mäsových výrobkov a nechýba tu ani lekvár, palacinky či oriešky. Ak sa však zobudíte v luxusnom hoteli Hyatt Regency, počítajte, že vaše ráno môže vyzerať trošku inak a začnete ho oddychom pri čerstvom džúse s novinami v rukách a po bohatom bufete ste pripravení vyraziť.

Taškent v skratke #

Taškent má tú smolu, že sa nachádza v krajine, kde je toľko pokladov, akými sú Samarkand, Buchara alebo Chiva. Tým pádom bude vždy v ich tieni. Taškent má svoju porciu histórie, z ktorej sa vynára pomerne skoro a dokonca jeho predchodcu, mesto Šaš, spomína aj Ferdúsi vo svojej legendárnej knihe Šáhnáme. Obdobie pred letopočtami je akosi zastreté prachom, a tak sú zrnká Taškentu nejasné. Raz sa tu zastavili Peržania, neskôr Arabi a kde sa dvaja bijú, tak prichádza Džingischán a jeho mongolská horda rozdupala v 1219 mesto na spleť ruín. Dlho sa Taškent vytratil zo stránok času a až v 19. storočí sa o neho opäť svet začína zaujímať. Stalo sa súčasťou Kokandského chanátu a neskôr, keď cársky orol priletel do Strednej Ázie, Taškent sa ocitne v Ruskom impériu, ktoré sa časom rozpadlo, no Rusi zostali. Uzbekistan sa stal súčasťou obrovského Sovietskeho zväzu, a hoci sa spočiatku hlavným centrom stal Samarkand,  od roku 1930 sa tento status opätovne dostal do rúk Taškentu. V sovietskej ére sa z Taškentu stalo jedno z najdôležitejších centier Strednej Ázie, hoci v roku 1966 ho takmer zničilo silné zemetrasenie, prežilo a po pár tichých rokoch rástlo naďalej, až je dnes hlavným mestom moderného Uzbekistanu.

Chošt Imom #

Ak si máte v Taškente vybrať jednu jedinú pamiatku, s ktorou by ste mali začať svoj deň, vyberte si náboženský komplex mesta Chošt Imom. My v BUBO to tak robíme už niekoľko rokov a vieme prečo! Za ten čas, ktorý tu strávime nám ožije neďaleký bazár Čorsu, a keď sa do neho dostaneme, bude krásne žiť, pulzovať a jeho atmosféra sa rozlievať všade okolo nás.

Cesta ku komplexu Čorsu meria cca 2 – 3 kilometre, a tak zaberie z centra mesta možno 20 minút, pretože miliónový Taškent sa ráno zvykne zapchať dopravou. Už z diaľky však viete, že ste na mieste, pretože vás k Chošt Imom budú navádzať vysoké minarety Piatkovej mešity.

Vyberte sa na námestie, ktoré sa pred vami otvorí. Prvý pohľad na Chošt Imom je očarujúci. Tyrkysové kupoly, tisícky kachličiek poprepájaných do orientálnych vzorov, tvarov a starobylo dýchajúce stavby. Vysoké tehlové minarety sa dvíhajú k nebu. Začnite s Piatkovou mešitou. Jej dva vysoké minarety stoja po stranách, no vojdite dnu na nádvorie. Nenoste v Uzbekistane odhalené ramená, veľké výstrihy, vyzývavé oblečenie, pretože tu v každom meste nájdete krásne islamské stavby, do ktorých viete nahliadnuť. Nádvorie Piatkovej mešity nie je veľké, strávite tu maximálne 10 minút aj to preto, že sa vyzujete a nazriete dnu.

Pokračujte ďalej, dvesto, možno tristo krokov a ocitnete sa pri malej medrese, menom Teljašajach. Že vám jej meno nič nehovorí? Nevadí, preto sme tu a váš BUBO sprievodca vyškolený BUBO cestovateľskou akadémiou vám rozpovie príbeh tohto miesta a pokladu, ktorý sa dnu ukrýva! Vyzujte si topánky a dnu na vás čaká najstarší Korán sveta. Nie v Saudskej Arábii, Egypte, Sýrii či Iraku, ale priamo tu v Uzbekistane! Táto cenná pamiatka pochádza z roku 655 a dokonca sú na ňom ešte krvavé škvrny Osmana, tretieho kalifa a spoločníka proroka Mohammeda. Luxusný zážitok. Aj okolité miestnosti sú zaplnené starými knihami, nádobami alebo precízne vyrezávanými drevenými stolíkmi. Pohľadáte preklad Koránu do češtiny? Strávite tu 15 – 20 minút.

Posledným miestom na námestí Chošt Imom je medresa Barachon zo 16. storočia. Kráčajte k nej, vojdite dnu a okolo nádvoria sa dnes rozliali obchodíky so suvenírmi. Na pravej strane sú drevené výrobky a unikátne, ba priam až luxusné stojany na Korán a na ľavej strane nájdete krásne maľované obrazy starého Uzbekistanu. Neponáhľajte sa tu, v pokoji si vychutnajte prvý nával uzbeckých suvenírov, no pamätajte, že v Samarkande či v Buchare ich objavíte niekoľko násobne viac. O 20 minút sa pohnite smerom k bazárovému svetu.

Bazárový svet Čorsu #

Z areálu Chošt Imom trvá cesta do bazárového srdca len niečo cez 10 minút. Ak by ste sa vybrali peši, tak ste za 20 minút na mieste. Ak v Uzbekistane začínate, toto bude prvý bazár, ktorý vás vtiahol, a tak bude všetko nové, krásne, orientálne, príťažlivé a veľmi ľahko sa necháte rozmaznávať atmosférou. Vojdite dnu, vyčleňte si na bazár hodinku a užívajte si. Celý bazár vyzerá na prvý pohľad ako spleť chaosu poprepájaného do neurčitých celkov, ale odrazu sa človek prejde a všetko pochopí. Všetko tu má svoje miesto. Jeden roh patrí zelenine, druhý ovociu, na týchto stolíkoch sa predávajú vajcia a pod kupolou majú ryžu, syr, sušené ovocie a koreniny. Presne ako v hypermarkete, kde má všetko svoj regál. Tu je však prostredie aspoň tisíckrát príťažlivejšie.

V BUBO už máme svoje obľúbené miesta, kde na nás vždy čakajú chuťovky. Chcete tip? Vybehnite po schodoch na druhé poschodie bazáru. Nielenže budete mať skvelý výhľad, ale nájdete tu predavačov cukroviniek. Tu si vypýtajte kokandskú chalvu a máte gastronomický zážitok! Pokojne ju pred kúpou ochutnajte a napokon si vďaka tomu vezmete jedno balenie aj na domov. Ďalším BUBO tipom je ulička v trhovisku, kde nájdete uhorky, šaláty a rôzne druhy nakrájanej a naloženej zeleniny. Ochutnajte tu kvasené uhorky! Bizarné? Verte nám, roky sem na kvasené uhorky chodíme a vždy sa tešíme na ďalšie stretnutie.

Orientálny bazár Čorsu v Taškente

Najkrajšie pôsobí práve upečený chlieb. Volajú ho nan, alebo po rusky ľepjoška, a jeho tvar pripomína koleso. Každý má v strede vytlačenú značku pekárne. „Chlieb sa nikdy nekrája, musí sa vždy trhať rukami,“ hovorí predavačka Aišenur, ktorá tu predáva tak dlho, ako BUBO vypravuje svoje zájazdy do Škandinávie! „Je to naša stará tradícia,“ dopovie a odtrhne kus mäkkého, voňavého chleba na ochutnávku. Na trhovisku Čorsu ešte pohostenie nevymrelo. Ľudia ho majú v žilách od dôb, kedy tadiaľto kráčala Hodvábna cesta a oni vedeli, že ak pocestného nepohostia, tak sa previnia voči tradícií.

Po tom ako si užijeme bazár, vyberieme sa do okolitých uličiek. Vidíte na konci bazáru kupole? Vyberte sa cestičkou k nim, pretože práve tam stojí medresa Kukeldaš a stará mešita. Budú podobné ako tie, ktoré ste videli v Chošt Imom.

Námestie nezávislosti #

Do centra moderného mesta vedie dlhá, niekoľko prúdová ulica Šarífa Rašidova. Vyberte sa po nej a kráčajte cca 20-25 minút, aby ste dosiahli Námestie nezávislosti. Naokolo vyrastajú vysoké prázdne budovy, akoby bez duše. Pozostatky starej socialistickej architektúry vtisli nezameniteľnú pečať hlavnému mestu. Akonáhle spozorujete, že po vašej ľavej ruke sa objaví divadlo, viete, že ste na mieste. Kedysi toto námestie nieslo meno večne živého, no už desaťročia mŕtveho Lenina, ale časy sa zmenili a dnes je oslavou uzbeckej nezávislosti. Vojdite do parku a obklopí vás niekoľko monumentov.

Začiatok parku sa nesie v znamení spomienok na vojnu. Kráčajte k postave, soche plačúcej matky, ktorej synovia sa nevrátili z druhej svetovej vojny. Horí pred ňou večný oheň za tieto obete, a keď sa rozhliadnete okolo seba, na pravej aj ľavej strane vidíte obrovské tabule. Desiatky, stovky tabúľ, a tie obsahujú tisíce a desaťtisíce mien. Tých plačúcich matiek bolo, žiaľ, viac.

O pár desiatok metrov ďalej si na kopci všimnete budovu Senátu. Aj okolité priestory zdobia fontány a neodmysliteľné kvety. Zlatý glóbus so zvýraznenou mapou krajiny na vrchole kamenného pomníka sa stal akýmsi pomysleným symbolom nezávislosti. Ak ho máte za chrbtom, kráčajte rovno a stretnete bocianov v podobe pamätníku. Napadne vás tu zaujímavá paralela. Bocian je symbolom Uzbekistanu, symbolom BUBO bol dlhé roky výr skalný! Ešte sa potúlajte v okolí, spravte si niekoľko záberov a čaká na nás metro.

V podzemí #

Taškentské metro je najstarším metrom celej Strednej Ázie. Vedeli ste, že v celom regióne sú len dve? Tým druhým je metro v Almaty, o ktorom si môžete prečítať článok tiež na našom blogu. Metro postavili ešte Sovieti a dlhé roky sa v ňom nemohlo ani fotiť. To všetko sa zmenilo len nedávno a BUBO bolo pri tom. Bol to luxusný zážitok, prísť po rokoch nemohúcnosti do metra, vybrať si fotoaparát a fotiť si, čo vás napadne. Metro má niekoľko zastávok, no vy sa do neho vyberte, najmä pre zaujímavosť. Tu pod námestím je zastávka Mustaqilik Meydoni a odvezte sa na zastávku Amir Timur pod námestie, kde stojí socha Timura Veľkého.

Kúpte si žetón v búdke, kde sedí bábuška a ten následne vhodíte do automatu, aby ste sa ocitli dole v metre. Stanice sú vyzdobené, priestranné, čisté, ale ľudoprázdne. Niektorí dokonca hovoria, že ich krása sa vyrovná slávnemu moskovskému metru, ale my v BUBO najazdíme ročne stovky kilometrov moskovským metrom a vieme, že to musíme brať s nadsádzkou.

Timur Veľký #

Metro nás privezie na námestie Amira Timura. Meno Amir Timur je pre našinca neznáme, ale ak povieme Timur Veľký, kontrolka sa rozsvieti, však? V strede námestia, ktoré lemuje park, stojí jeho obrovská socha. Na okolí námestia zbadáte obrovský Hotel Uzbekistan, ktorý starší návštevníci poznali ako Interkontinental a presne pred ním sa na svojom koni vyníma Timur. Sú len tri Timurove sochy v celej krajine. Jedna pred našimi očami, druhá v Samarkande ako sedí na tróne a tretia v Šachrisabze ako stojí. Toto je jediná, kde jazdí na koni. Ak stojíte ku koňovi chrbtom, vidíte univerzitu a po pravej strane aj budovu banky a malé, no zaujímavé múzeum, ktoré dokumentuje Timurovu dobu prelomu 13. a 14. storočia, kedy ovládol veľkú časť sveta.

Poprechádzajte sa námestím, a keď si spravíte pár fotografií, je čas vybrať sa na obed, pred tým, než sa z mesta poberieme zase ďalej, až do bájneho Samarkandu.

Aké reštaurácie odporúčame v Taškente?

Afsona (Taškent) – T. Shevchenko St.,30, Tashkent, Uzbekistan – Chcete ochutnávať tradičnú uzbeckú kuchyňu v príjemnom a tradičnom prostredí? To presne ponúka Afsona. Zamilovali si ju nielen domáci, ale aj zahraniční návštevníci a určite tu ochutnajte, ako sa popasujú so šašlíkmi, plovom alebo lagmanom. Ponúkajú aj chutné šaláty, uzbecké víno, a tak je zážitok na svete.

Caravan (Taškent) – Abdulla Qahhor 22, Tashkent, Uzbekistan -  Podobne ako Afsona, aj Caravan sa pýši ponukou tradičných jedál, no kým Afsona zláka aj luxusnejšiu klientelu, Caravan je veľmi jednoduchý, tradičný podnik so skvelou kuchyňou. Dajte si polievku šorpa, ryžový plov alebo manty a skúste či majú čerstvé somsy, buchtičky plnené mletým mäsom. K tomu misku čaju a viete, že ste tu dobre. Za obed zaplatíte cca 5 EUR.

MONA Restaurant and Lounge (Taškent)Yusuf Hos Hojib 69, Tashkent 100031, Uzbekistan – Kto sa preje šašlíkov alebo plovu, alebo si len chce posedieť v štýlovom podniku, toho zachráni MONA so svojou ponukou európskeho, ale aj ázijského jedla. Jedlo je krásne naaranžované, a tak poteší aj oko, no dôležitá je chuť a tá je tu výborná. Stejky sú tu veľmi obľúbené, no pripravia tu aj čerstvé suši a azda najlepšie šaláty v meste.

TOP 10 Taškentu #

1. Chošt Imom

Najhistorickejším a najzaujímavejším miestom Taškentu je námestie Chošt Imom, kde nájdete hneď tri zaujímavé pamiatky, ktoré sa stali dnes symbolom hlavného mesta.

2. Najstarší Korán sveta

V malej medrese priamo na námestí Chošt Imom nájdete najstarší Korán na svete. Nikto by ho tu nečakal, tak je to príjemné prekvapenie, a keď poznáte kontext príbehu ako sa sem dostal, bude sa vám toto miesto páčiť ešte viac.

3. Medresa Barachon

Najväčšia mešita na námestí Chošt Imom je zároveň historickým ťahákom, pretože už má za sebou niekoľko storočí a na vlastné oči tu uvidíte koncepciu tejto starej, islamskej školy. Za portálom sa skrýva nádvorie odkiaľ sa dá vojsť do malých izbičiek a tried. Tie dnes obsadili remeselníci a predajcovia suvenírov

4. Bazár Čorsu

Uzbekistan je krásnym príkladom orientálneho sveta a k tomu patrí aj typický bazár. Najväčší a najkrajší v Taškente je bazár Čorsu, kde sa viete strácať a nachádzať zas a znovu pri objavovaní krásnych zákutí. Nájdete tu všetko. Čerstvý chlieb, zeleninu, ovocie, oriešky, sušené ovocie, sladkosti, šaláty aj domáce potreby. Orientálny sen.

5. Námestie nezávislosti

Námestie nezávislosti je najväčším námestím Taškentu. Kedysi tu stála socha Lenina, dnes už je to minulosťou a nájdete tu niekoľko monumentov od Monumentu nezávislosti, cez monument s bocianmi a okrem toho je neďaleko odtiaľto aj vládna štvrť 

6. Plačúca matka

Na okraji Námestia nezávislosti stojí smutný monument druhej svetovej vojny, teda socha Matky, ktorá oplakáva svojich synov a hľadí pri tom na večný oheň, ktorý tu horí za obete tejto ničivej, svetovej vojny

7. Taškentské metro

Najstaršie metro Strednej Ázie postavili pod Taškentom Sovieti a funguje dodnes. Konečne sa v ňom dá spraviť aj niekoľko fotografií, čo ešte pred rokmi nebolo možné. Odvezte sa jednu alebo aj viac zastávok a pozrite sa na metro, ktoré sa inšpirovalo Moskvou

8. Námestie Timura Veľkého

Zaujímavé námestie v sebe spája niekoľko historických budov od Hotela Uzbekistan, cez budovu Univerzity, Hodinovej veže, starej banky až po múzeum Timura Veľkého

9. Socha Timura Veľkého

Uzbekistan má len tri sochy Timura, jednej z najväčších postáv lokálnych dejín. Socha z Taškentu patrí medzi ikony mesta a nájdete ju dokonca aj na 500 somovej bankovke! Mnohí svadobčania si k nej prichádza spraviť svoje svadobné foto.

10. Uzbecký šašlík a miska čaju

Uzbecká kuchyňa je skvelá a ak chcete splynúť s domácimi, sadnite si do niektorej z čajchán, objednajte si šašlíky, kanvicu čaju, ktorý si budete nalievať do misiek a vychutnajte si totálnu, uzbeckú pohodu.

Čo vidieť navyše?

1. Medresa Kukeldaš

Medresa, ktorá stojí na okraji bazára Čorsu má už viac než 400 rokov. Ak vás nadchla medresa Barachon, pozrite sa aj do tejto. Jej koncepcia je rovnaká, no táto je dokonca ešte funkčná, teda v nej môžete stretnúť aj žiakov.

2. TV veža

Televízna veža v Taškente meria úctyhodných 375 metrov, a tým pádom ide o najvyššiu budovu mesta. S jej výstavbou začali v roku 1978 a dokončili ju až 1984. Ak milujete výhľady na mesto, tak potom sa odvezte na vyhliadku, ktorá je vo výške 97 metrov a máte Taškent pod nohami.

3. Pamätník zemetrasenia

Smutným symbolom Taškentu je pomník zemetrasenia. V roku 1966 sa pod Taškentom triasla zem a niektoré jeho časti ostali ležať v nič nehovoriacich sutinách bez života. Viac než 300 000 ľudí muselo opustiť svoje zničené domovy. Viaceré spriatelené krajiny pomohli Taškentu a spoločnými silami sa dali do budovania nového, modelového sovietskeho mesta.

Zaujal vás Uzbekistan? Prečítajte si aj naše ďalšie články:

  • Uzbecké jurty - aké je to prespať v jurte na pústi Kyzylkum?
  • Legendárny Samarkand - vyberte sa do srdca Hodvábnej cesty
  • Okolie historickej Buchary - kde býval posledný emír a ako vyzerali oázy?
Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 1405

Mohlo by Vás zaujímať

Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Najväčší európsky cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty Kyzylkum

Kyzylkum Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty

Ísť zo Samarkandu do Buchary priamou cestou je najjednoduchšie, čo môžete spraviť, ale otázka znie, prečo by ste to robili, keď sa môžete odkloniť…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania
Samarkand - legenda z Hodvábnej cesty Samarkand

Samarkand Samarkand - legenda z Hodvábnej cesty

Ak sa ocitnete v legendárnom, uzbeckom Samarkande, pripadáte si ako v inom svete. Pôsobí okúzľujúco a rozpráva príbehy Hodvábnej cesty. Rozprávkové…

Tomáš Kubuš 15 min. čítania
Aralské jazero - čo spôsobilo ekologickú tragédiu storočia? Blog

Blog Aralské jazero - čo spôsobilo ekologickú tragédiu storočia?

Aralské jazero je podľa OSN miestom, kde sa odohrala najväčšia ekologická katastrofa 20. storočia. Plocha slanej vody, ktorá leží v srdci strednej…

Martin Lipinský 9 min. čítania
Ťavy - kráľovné púšte Blog

Blog Ťavy - kráľovné púšte

Hoci sú ťavy v našich končinách pomerne neznámym zvieraťom, s človekom žijú už celé tisícročia. Fascinujúce tvory, dokonale prispôsobené životu v…

Martin Ferenčík 29 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

9238
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.