TOP 10 Šanghaja

TOP 10 Šanghaja

Čínsky Šanghaj má mnoho prívlastkov a prezývok a hovorí sa o ňom, že je slávnejší než Peking. Je to vďaka supermodernej panoráme, ktorú inde nenájdete? Šanghaj je skutočným unikátom, ktorý musíte spoznať, aby ste videli to najlepšie z Číny, ktorá sa otvorila turistom. Vydajte sa s nami na textovú prehliadku Šanghaja, kde vám poradíme, ako si toto mesto najlepšie užiť a pozrieť.

Shanghai Počasie

jasná obloha

jasná obloha

26°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 05:46

Západ slnka 18:10

To najdôležitejšie, čo musíte vedieť pred návštevou Šanghaja, sme zhrnuli v rámci menej ako 5-minútového čítania v desiatich bodoch. Toto je našich TOP 10 Šanghaja.

1. tip: Rýchlovlak Maglev #

Ako prvé si v Šanghaji všimnete úžasnú prešpikovanú infraštruktúru. Po meste sa vynikajúco presúva, a to aj vďaka fenoménu menom Maglev. Ide o najrýchlejší vlak sveta s komerčným využitím. Stanicu vlaku treba hľadať v časti Pudong, odkiaľ sa viete odviezť na letisko s rovnakým menom. Zaplatíte 50 jüanov (asi 7 eur) a na polminúty si vychutnáte neuveriteľnú rýchlsoť vlaku - 431 km/h! Trasu dlhú 30,5 km prejde za 8 minút a pokiaľ zmeškáte jeden, nebojte sa, ďalší sa dostaví o 15 minút.

BUBO vám odporúča využiť tento vlak v časovom rozmedzí od 9.00 do 10:45 h a následne poobede od 13.00 do 16.47 h. Mimo rýchto časov má maximálku "iba" 300 km/h.

2. tip: Výhľad zo Shanghai Tower #

Ešte do roku 2022 bola so svojimi 632 metrami druhou najvyššou budovou sveta. Teraz klesla na tretie miesto, nič to ale nemení na fakte, že disponuje najvyššou vyhliadkou na svete. Tá sa nachádza vo výške 562 metrov na 118. poschodí a výhľad odtiaľto je neskutočný - prenesiete sa do ešte modernejšieho Manhattanu. BUBO ju odporúča ako jednu z najlepších vyhliadok na Zemi. Supermoderný mrakodrap je ekologický - má veternú elektráreň a unikátne systémy na šetrenie energie. A vidieť odtiaľto okrem iného aj deltu rieky Jang-c-ťiang.

3. tip: Záhrady Yuyuan #

Vychutnajte si pri návšteve Šanghaja aj tradičné čínske záhrady. Tými najznámejšími sú Yuyuan asi 10 min cesty od Bundu. Okolo záhrad je doslova labyrint uličiek a šípky (aj v angličtine) vás zavedú do záhrad šťastia, ako znie preklad tohto názvu. Úradnícka záhrada má prinášať mestu šťastie už 500 rokov. Hoci ste prakticky v centre, zabudnete na supermodernosť mesta a užijete si tu malebné výstavy, jazierka s tradičnými dierkovanými kameňmi a šindľové striešky. Je to tiež ideálne miesto na ochutnanie čínskeho čaju - vyberiete si Longjin alebo jazmínový čaj?

Čínsku tradíciu nám pripomínajú slávne záhrady Yu, ktoré zdobia mesto od 15. storočia.
Foto: Samuel Kĺč — BUBO

Pokiaľ vám nevadí rozsiahle čítanie, pustite sa do blogu Šanghaj - tipy na návštevu mesta od skúseného sprievodcu Samuela Kĺča, ktorý ponúka oveľa viac tipov na pamiatky, jedlá i zážitky v Perle Orientu.

4. tip: Chrám jadeitového Budhu #

Najznámejším komplexom Šanghaja je Chrám jadeitového Budhu z konca 19. storočia. Pútnické miesto s posvätnými sochami dovezenými z Mjanmarska je aj technologickým zázrakom. Verte či nie, chrám sa posunul. Písal sa rok 2016, keď hlavnú budovu (váha 2 200 ton) zdvihli a na koľajniciach posunuli o 30 metrov. Zámerom bolo zväčšiť tamojšie nádvorie. Teraz je na návštevu príjemnejší, priestrannejší a bez väčších tlačeníc. 

5. tip: Panoráma Pudongu #

Šanghaj vyzerá v noci úplne inak ako počas dňa. Pochváliť sa môže najkrajšou a najlepšie vysvietenou panorámou v Ázii. Preto treba večer navštíviť promenádu Bund a vychutnať si večernú plavbu cca o 19.00 h. Za 200 jüanov (cca 27 eur) si viete kúpiť lístok na 50-minútovú okružnú plavbu. Moderný Pudong je večerom nádherne vysvietený a kontrast oproti koloniálnemu Bundu na druhej strane rieky je obrovský. Zároveň takto z lode človek vidí obe strany trochu inak ako z brehu a je to veľmi príjemné.

Šanghaj, štvrť Pudong, hľadíme do očí modernej a dravej Číny.
Foto: Samuel Kĺč — BUBO

Mohli by vás zaujímať aj ďalšie čínske blogy (na dlhšie čítanie):

6. tip: Prechádzka pri Huangpu #

Rieka Huangpu rozdeľuje mesto na spomenuté dve časti - moderný Pudong a historický Bund. Aj preto je ideálna prechádzka popri rieke. Práve pri Huangpu si hľadí tvárou tvár pohnutá história Číny s modernými úspechmi ríše stredu a prelína sa tu tradícia a pokrok. Ide o kombináciu, ktorá vytvára úžasnú atmosféru a vďaka nej je Šanghaj jedným z najpopulárnejších turistických miest krajiny.

7. tip: Knedličky Mantou alebo Xialongbao #

Čínska kuchyňa je bohatá, viacerí z vás tu zrejme budú chcieť uchutnať rezance na stovky spôsobov či výbornú chrumkavú kačicu. My však odporúrame ochutnávku knedlíčkov. Mantou sú kysnuté knedličky plnené bravčovým mäsom, najznámejšie medzi obyvateľmi Šanghaja. Skvelými sú aj knedličky s krkolomnejším názvom Xiaolongbao - ide o knedličky z tenkého nekysnutého cesta plnené bravčovým mäsom. Veľmi známe sú aj mimo Číny.

8. tip: Francúzska štvrť #

Šanghajský komplex Xin Tian Di Bei Li je skvelý na reštaurácie a bary. Jeho druhou časťou je však nákupné centrum, kde okrem iného nájdeme aj značkové oblečenie a príslušenstvo. V okolí tohto známeho a navštevovaného komplexu nájdeme luxusné obchody od oblečenia po predajňu Bentley. Posedenie vo francúzskej štvrti stojí za to.

9. tip: Nanjing Road #

Ide o obrovskú nákupnú triedu, ktorá je najstaršou v celej obrovskej Číne. Prvý obchodný dom tu otvorili ešte v roku 1921. Park Hotel je zase prvý mrakodrap v Šanghaji, ktorý zdobí mesto od 30. rokov 19. storočia. Architektom mrakodrapu bol slovenský rodák Ladislav Hudec a dodnes leží na Nanjing road.

10. tip: Bar Rouge #

Ak hľadáte najlepší roof top bar v meste, zamierte sem. V Bare Rouge môžete pochlipkávať kokteil, za ktorý by sa nehanbili ani bary v New Yorku a vychutnávať si popri tom najznámejšiu panorámu Číny. My v BUBO odporúčame urobiť si sem rezerváciu, prípadne prísť skôr v rámci večera – stoly totiž bývajú rýchlo obsadené. Ideálne prísť sem je medzi 20.00 a 21.00 h. Rovnako tak odporúčam vhodne sa obliecť - aj napriek tomu, že tu nemáte žiaden dress code. Vhodná je košeľa a dlhé nohavice.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 330

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Veľkonočný ostrov, Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland, Japonsko, India, Chile, Čína


náročnosť

23 dní

Trvanie

12395
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999
K

Ázia  

Čína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4260
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.