TOP 10 Tbilisi

TOP 10 Tbilisi

Tbilisi. Čarokrásne gruzínske hlavné mesto, ktoré toho v sebe skrýva veľa. Špeciality gruzínskej gastronómie, úžasné víno, dominantnú pevnosť, mestské kostolíky a katedrály i nečakanú modernu a výborný nočný život. Prehliadka Tbilisi za menej ako päť minút? V tomto blogu áno.

Tbilisi Počasie

jasná obloha

jasná obloha

16°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:50

Západ slnka 19:21

Oblasť Kaukaz je geograficky blízka, kultúra jeho krajín už mierne vzdialenejšia. Ide o najzápadnejšiu Áziu, ktorá sa však geopoliticky správa (a v mnohých prípadoch aj berie) ako Európa. Nájdete tu mix všetkého a Tbilisi je skvelou vstupnou bránou do Kaukazu. Čo vidieť v tomto meste? Vybrali sme pre vás 10 TOP tipov.

1. tip: Narikala - stará pevnosť, úžasný výhľad #

Ide o vôbec najstaršiu mestskú časť a pevnosť, ktorá je jednou z najdôležitejších pamiatok Tbilisi. Bola ochranou hraníc krajiny a hoci jej veľká časť už dnes neexistuje, časť hradieb sa uchovala. Môžete vojsť do jej útrob a v areáli prísť ku kostolu sv. Mikuláša. Dielo Peržanov si môžete vychutnať aj pri jazde lanovkou a práve z tohto miesta si užijete najkrajší výhľad na Tbilisi. 

2. tip: Katedrála Tsminda Sameba #

Toto je 3. najvyšší chrám ortodoxnej cirkvi na svete. Leží na opačnom brehu Mtkvari, rieky pretekajúcej cez Tbilisi, nad mestom a otvorili ju pomerne nedávno - rok 2004. S tradičnou gruzínskou architektúrou je ikonou mesta a najväčším gruzínskym svätostánkom. Kostol je neustále plný veriacich. Tsminda Sameba je syntézou tradičných štýlov, ktoré dominujú gruzínskej architektúre dominantnej ortodoxnej cirkvi v rôznych etapách histórie a má niektoré byzantské podtóny.

3. tip: Abanotubani a najlepšie gruzínske kúpele #

Royal Bath a Bath Nr. 5 - kúpele, do ktorých si to namierili aj Dumas či Puškin a preslávili tak štvrť Abanotubani. Hľadajte ich v centre mesta pri závane síry. Majú naozaj blahodarné účinky a ide o dokonalý relax. Kvalitou sú oba spomenuté kúpele na rovnakej úrovni a pomáhajú na kožné či pohybové problémy. Kúpele sa prenajímajú a platíte si za miestnosť toľkí, koľkí sa nazbierate. Menší problém je, že ženy nemôžu ísť do verejnej časti.

Pokiaľ chcete vedieť o Tbilisi viac a radi čítate dlhé texty, prečítajte si veľký, rozsiahly a detailný blog Čo vidieť v Tbilisi a zistíte oveľa viac. Ako bonus podstatne viac autentických fotografií a zážitkov z mesta.

4. tip: Socha Tamada #

Hľadajte ulicu Charden plnú reštaurácií, kde sa žije typicky po gruzínsky. Atmosféru tu dozdobuje maličká soška, ktorú by ste možno prehliadli, no ide o symbol Tbilisi. Socha Tamada znamená zobrazenie dôležitého človeka - on prednáša dlhé spoločenské prípitky, často poriadne kvetnaté. Pije sa víno, čača či tvrdý alkohol. Predtým, než prehovorí, sa však nepije.

5. tip: Kostol Metechi - najfotogenickejšie Tbilisi #

Leží priamo nad riekou Mitkvati. Metechi kostol Panny Márie má pripomínať chrám na hrobke Panny Márie (Jeruzalem). Nie je to ani najväčší gruzínsky kostol, ani najkrajší. Ide však o najfotogenickejšiu časť celého Tbilisi. Takisto parádne miesto na dobrý výhľad. Tu sa modlievali panovníci, skladoval sa tu púštny prach, Metechi odolával útokom, až ho reštaurovali do súčasnej podoby. Určite ho neobíďte.

Mohli by vás zaujímať tiež blogy (na dlhšie čítanie):

  • Kacheti - gruzínske víno a verte, že pohárik budete chcieť ochutnať
  • Mccheta - najposvätnejšie miesto Gruzínska hľadajte práve tu
  • Gori - prezývané aj Stalinovo mesto, tu sa narodil exlíder Ruska

6. tip: Nočný život a Most mieru #

Tento most vedúci ponad Mtkvari je najmodernejším v Tbilisi. Svetelná šou, ktorú predvádza, keď slnko zapadne, je priam neuveriteľná a modernosťou, ktorou disponuje, by mohol konkurovať svetovo najznámejším mostom. Ľudia majú tu v okolí veselice a tanečné zábavky. Alebo tu počas dňa môžete sledovať panorámu starého mesta Tbilisi. 

Supermoderný most cez rieku Mtkvari
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

7. tip: Gruzínske špeciality #

Pokiaľ navštívite Tbilisi, BUBO odporúča reštauráciu Samitkino. Tradičnou gruzínskou špecialitou je chačapuri, rôzne plnené knedličky tschinkali, pikanntú pastu adžiku, baklažán s vlašskými orechmi či mäso v slivkovej omáčke. Pamätajte, že Gruzínsko je krajinou dobrého vína. Samotní Gruzínci sú extrémne pohostinným národom a dočkáte sa obrovských porcií jedla za slušné ceny.

8. tip: Katedrála Sioni #

Kostol mohol stáť na svojom mieste už v 5. storočí, súčasná katedrála Sioni, pomenovaná podľa kopca Sion, je však až zo 17. či 18. storočia. Ortodoxná katedrála patrí medzi najznámejšie v celej krajine. Neprehliadnete vysokú vežu a zvonicu.

Zájazdy do Gruzínska, počas ktorých sa dostanete na prehliadku Tbilisi:

9. tip: Kostol Kašveti #

Historický klenot opradený legendou. Tá hovorí o narodenom kameni, ktorý sa narodil žene, ktorá falošne obvinila mnícha z tehotenstva s ním. Ako trest za klamstvo sa jej mal narodiť kameň, čo predpovedal samotný mních. Kašveti preto prezývajú kostol „narodeného kameňa“. Ruch mesta sa tu, pri kostole z 20. storočia, vytráca a viete sa tu dobre zrelaxovať.

10. tip: Sky Bar a nočný výhľad #

Opäť trochu modernejší kus Gruzínska - popri Moste mieru aj sky bar Xeme. Nájdete ho v hoteli Baltimore na 30. poschodí. Odtiaľto si najlepšie vychutnáte hru svetiel po západe slnka. Tbilisi a jeho nezabudnuteľná panoráma sa vám dostanú pod kožu.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 829

Mohlo by Vás zaujímať

Gori. Na návšteve u Stalina Gori

Gori Gori. Na návšteve u Stalina

Gruzínsko je ozdobou Kaukazu a je to azda najpríjemnejšia krajina s akou sa v tomto región stretnete. Má krásu prírodu, históriou, je pretkaná…

Kaukazská krásavica Tbilisi Tbilisi

Tbilisi Kaukazská krásavica Tbilisi

Gruzínsko je krajinou impozantných kaukazských hôr, srdečných pohostinných ľudí a fantastickej, takmer magickej atmosféry, v ktorej sa snúbi bohatá…

TOP 10 Tbilisi Blog

Blog TOP 10 Tbilisi

Tbilisi. Čarokrásne gruzínske hlavné mesto, ktoré toho v sebe skrýva veľa. Špeciality gruzínskej gastronómie, úžasné víno, dominantnú pevnosť,…

Najkrajšie túry sveta - 2. diel Blog

Blog Najkrajšie túry sveta - 2. diel

Po úspešnej prvej časti vám priblížim ďalšie turistické trasy, ktoré vyzdvihuje aj samotný Lonely Planet. Tentokrát sa presunieme do Južnej Ameriky…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Mccheta. Najposvätnejšie miesto Gruzínska Mccheta

Mccheta Mccheta. Najposvätnejšie miesto Gruzínska

Z gruzínskeho hlavného mesta Tbilisi má cesta do historickej Mcchety len necelých 20 kilometrov. Mnohí ho pokojne obídu na ceste ku kaukazským…

Tomáš Kubuš 10 min. čítania
Kacheti – gruzínskymi vínnymi cestičkami Kacheti

Kacheti Kacheti – gruzínskymi vínnymi cestičkami

História Gruzínska sa prepletá s históriou vína tak pevne, že je takmer nemožné navštíviť túto krajinu a pritom sa nedotknúť tohto fenoménu,…

Tomáš Kubuš 10 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Gruzínsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2670
K

Gruzínsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1995
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

4120
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4320

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.