Kaukazská krásavica Tbilisi

Prehliadka

Kaukazská krásavica Tbilisi

Gruzínsko je krajinou impozantných kaukazských hôr, srdečných pohostinných ľudí a fantastickej, takmer magickej atmosféry, v ktorej sa snúbi bohatá história s dneškom. Hlavné mesto a srdce Gruzínska – Tbilisi, je miesto priam nabité čarovnými pamiatkami a svojskými príbehmi, kde môžete ochutnať skvelé jedlo, vyliezť si na pevnosť, či zabudnúť na čas v slávnych tunajších kúpeľoch. Mesto kostolov, kontrastov, čudesných futuristických stavieb, ľudí s otvorenými srdcami. Ako si naozaj vychutnať jedno z najočarujúcejších miest celého južného Kaukazu? My v BUBO už poznáme v Tbilisi takmer každý detail, a pozývame vás na nezabudnuteľnú prehliadku gruzínskej miliónovej metropoly na úpätí čarovných svahov, ako ju milujeme my...

Tbilisi Počasie

mierny dážď

mierny dážď

27°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 06:13

Západ slnka 19:45

Dážď 1.98mm

Medzinárodné letisko Tbilisi sa nachádza asi sedemnásť kilometrov od centra mesta, a tak presun do mesta po pristátí netrvá dlho. Taxi vás vyjde cca tridsať lari, no ak máte viac časa chcete zažiť hneď po príchode závan lokálneho života na privítanie, vyhľadajte linky autobusov číslo 37 a 137, ktoré vás za jedno lari dopravia priamo do mesta a doprajú jeden z prvých autentických zážitkov v Tbilisi... Ak preferujete aj iné spôsoby dopravy ako letecký, do Tbilisi vedie aj niekoľko pohodlných pozemných ciest, či už z Arménska - od hraníc sú to necelé dve hodiny cesty, alebo z Azerbajdžanu, cez vychýrenú gruzínsku vínnu oblasťzvanú Kacheti.

Peniaze - gruzínske lari, si môžete zameniť priamo na letisku. No BUBO odporúča, nemeňte si tu zbytočne veľa peňazí, pretože v meste isto natrafíte na výhodnejší kurz. Dnes už do Gruzínska nepotrebujete žiadne vízum, no určite si nezabudnite so sebou vziať cestovný pas, ktorý bude platný aj šesť mesiacov od vášho návratu domov. Pri vstupnej kontrole nerobia žiadne caviky - dostanete pečiatku a môžete sa vydať v ústrety zážitkom objavovania mesta.

Vitajte v perle Kaukazu #

Tbilisi patrí nepochybne k najkrajším mestám kaukazského regiónu, ktorý si ľudia zamilujú nielen kvôli nádhernej prírode, ale práve aj kvôli gruzínskej metropole, ktorá uprostred tejto čarovnej krajiny tróni. Vyberte sa s nami do magických ulíc Tbilisi. V BUBO sme v nich za tie roky zájazdov našliapali už stovky kilometrov, a stále sa nám nezunovali.

Z hotela, kde bývame ubytovaní, pokojne vyrážame na prehliadku medzi 8:30 – 9:30nech sa Tbilisi trochu prebudí a my budete môcť nasávať atmosféru nádherného pulzujúceho mesta so všetkými jeho pôvabmi. Príjemný, nami často navštevovaný hotel v centre starého mesta neďaleko kostolíka Metechi je Hotel Kopala. Je tu bezplatné wi-fi, a vždy chutné raňajky. Hneď vedľa hotela na rohu ulice Čechova sú dva malé obchody s potravinami, predajne vína i suvenírov, čiže tu máte všetko na jednej kope. Výhodou je panoráma starého Tbilisi ponúkajúca sa priamo z hotela, ale aj fakt, že všetko v starom meste je odtiaľto doslova na skok.

Pohostinnosť majú Gruzínci skrátka v krvi.

Naša prvá zastávka v Tbilisi je hneď pod hotelom Kopala. Ponúka sa odtiaľto krásny výhľad na celé mesto i na neďaleký historický kostolík Metechi, pôvabne dopĺňajúci panorámu Tbilisi. Vpredu sa týči starobylá kamenná pevnosť Narikala, ktorej prvé kamene začali stavať už Peržania, a lákala aj Arabov, ktorí tu na jej úpätí zanechali minaret. Napravo od nej vidíme staré mesto, rieku Mtkvari, moderný oceľovo-sklený most z roku 2010, svojím bizarným tvarom pripomínajúci pavučinu rozťahujúcu sa nad vodou, viaceré futuristické budovy nového mesta, vrátane luxusného prezidentského paláca, týčiaceho sa nad mestom. Napokon nám pohľad padne aj obrovský kostol Tsminda Sameba na pahorku – hlavnú katedrála v meste, so svojimi vyše 100 metrami tretí najvyšší chrám ortodoxnej cirkvi na svete! /Väčšie nájdete iba v Moskve a Petrohrade/. Kostol - jedno z najdôležitejších náboženských miest celého Gruzínska, je takmer stále plný veriacich, a hoci sa podobá na historické chrámy, ide o novostavbu z 90-tych rokov minulého storočia. Mimochodom, viac ako 80 % Gruzíncov sa hlási k pravoslávnej cirkvi a považujú sa za veľmi pobožný národ.

Keď od hotela zabočíme doprava, dostaneme sa na hlavnú ulicu. Ňou sa spustíme nadol doprava, až sa ocitneme priamo pri kostolíku Metechi. Celým názvom sa chrám volá Metechi kostol Panny Márie, a nie náhodou má pripomínať chrám na hrobke Panny Márie v Getsemanskej záhrade v Jeruzaleme. Hoci nie je najväčší ani najkrajší, ku kostolu sa viaže veľa dôležitých historických udalostí krajiny a mesta, chodili sa sem modliť panovníci. Počas moslimskej nadvlády zasa slúžil ako sklad pušného prachu. Odolal mnohým atakom, napokon bol reštaurovaný do dnešnej podoby a so svojou polohou na brehu rieky je jedným z najfotogenickejších miest Tbilisi.

Hneď vedľa kostola je ikonická socha kráľa Vachtanga Gorgasaliho, ktorý ´má na svedomí´ založenie Tbilisi, a údajne aj vybudovanie tohto kostola.Práve on v 5. storočí rozhodol o tomto hlavnom meste krajiny, a nechal tu vybudovať svoj palác. Podľa legendy kráľ Vachtang pri poľovačke zranil šípom bažanta, ktorý spadol do rieky Mtkvari, a keď ho vylovili, prekvapení zistili, že sa vo vode uvaril. To kráľa podnietilo založiť okolo liečivých vôd mesto, a dať mu názov Tbilisi /t. j. – „Je to teplé“./ Zároveň s rozvojom mesta sa rozvíjalo aj jeho kúpeľná tradícia, bohatá dodnes. Do jedných z mnohých kúpeľov v Tbilisi sa však vrátime ešte neskôr...

Lanovkou ponad staré mesto #

Neďaleko od kostola vidno lanovku, ako stúpa ponad rieku a šplhá sa hore nadpevnosť Narikala. Nasadnúť na ňu je isto pohodlnejšie, než šliapať do kopca k pevnosti po svojich. Tak sa len rozhodnite podľa vlastnej kondičky a preferencií. Lanovka je každopádne skvelá alternatíva, ako sa dostať nahor, a zároveň jeden z naj ulovených zážitkov v tomto meste. Naozaj, nenaskytne sa vám veľa krajších pohľadov, ako z lanovky, putujúcej ponad starým Tbilisi. Lanovka má začiatok neďaleko moderného námestia, ktorým sa ešte predtým môžete pokojne prejsť a spoznávať inú tvár Tbilisi. Aj odtiaľto sa núkajú príjemné pohľady na mesto. Lanovka stojí 1 GEL, čo je až neuveriteľná cena. Do jej útrob sa zmestí šesť ľudí, takže žiadna nepríjemná masovka, ale naopak – romantika ako vyšitá....

V Tbilisi nájdete tretí najvyšší ortodoxný kostol na svete.

Po tom, ako sa odveziete celkom hore, od stanoviska lanovky sa pred vami objavia dve cestičky. Jedna z nich vedie nadol, smerom k pevnosti, druhá smeruje o kúsok vyššie - priamo pod obrovskú sochu, ktorá patrí medzi symboly celého Tbilisi. Predstavuje sochu Matky Gruzínska urastenej ženy menom Kartlis Deda s mečom v jednej ruke, v druhej zvierajúca misku na víno. Tou symbolizuje pohostinnosť, ktorú majú Gruzínci skrátka v krvi/hovorí sa tu, že každý hosť je posielaný od Boha, a tak sa aj k nemu treba správať/, no mečom zároveň naznačuje ochotu bojovať voči všetkým, ktorí prichádzav nepriateľstve. Keď sa dostatočne nadýchate dôležitosti tohto historického miesta, vedľa sochy jdete niekoľko stánkov so suvenírmi či chladenými nápojmi na osvieženie.

​Najkrajšie výhľady z hradieb pevnosti #

Od obrovskej sochy je veľmi jednoduché dostať sa k veľkolepej pevnosti, vládnucej mestu, pretože sem vedie len jedna-jediná cesta. Pevnosť Narikala je jedna z najdôležitejších pamiatok celého starého Tbilisi. Kedysi slúžila na ochranu hraníc krajiny, a podarilo sa uchovať aspoň časť z hradieb. Dnu do jej útrob sa vchádza popod kamennú bránu. Do areálu pevnosti patrí kostolík Sv. Mikuláša – dnes už vo vynovenom šate, lebo ten starý pôvodný vybuchol vďaka nepozornosti Rusov, ktorí z neho urobili sklad zbraní a pušného prachu. Vnútri nájdete aj zaujímavé suveníry, a tiež toalety. No predovšetkým,  otvára sa odtiaľto úchvatná panoráma na celé staré aj moderné Tbilisi. Práve odtiaľto si urobíte tie najkrajšie fotky, a tak sa tu dá stráviť pokojne aj pol, či trištvrte hodiny. BUBO odporúča - za tým najbombastickejším záberom si pokojne vylezte na hradby.

Tbilisi je baštou skvelých tradičných kúpeľov.

Cestu z pevnosti nájdete veľmi ľahko, stačí sa pustiť nadol, a je to tá jediná cesta, ktorá sa pred vami otvorí. Z pevnosti sa dá ´premotať´ úzkymi uličkami starej štvrte a okolo jedinej mešity v Tbilisi. Tiež pekná pamiatka, do ktorej stojí za to nazrieť, no nezabudnite sa vyzuť, ako káže moslimský poriadok... Štvrť je lemovaná typickými starými drevenými oknami a balkónmi, vyčnievajúcimi do ulice. Staré Tbilisi má svoje zvláštne, miestami ošarpané čaro, ktoré vás však chytí za srdce. Jeho magické uličky sa končia v štvrti Abanotubani, preslávenej vyhľadávanými kúpeľmi Royal Bath a Bath. Nr. 5. Ich blahodarné účinky vyskúšali také svetové osobnosti ako Puškin, či Dumas, a tento zážitok si neodpustíme ani my v BUBO. Typický nádych síry v ovzduší nás každý raz, keď sme tu, rovnako láka do útrob kúpeľov. Ešte predtým si všimneme na malom námestí fontánu so sochou vtákov a elegantné kúpele perzského štýlu Orbeliani, ležiace priamo oproti, ktoré nemožno prehliadnuť vďaka nádhernej výzdobe.

Božský relax v kúpeľoch #

Kto chce v Tbilisi vyskúšať čaro tunajších kúpeľov, ktorými je mesto vychýrené a typické /sú skvelé najmä na kožné a pohybové problémy/, môže si vybrať medzi BUBOM odskúšanými Royal Bath alebo Bath nr.5. Obe sú kvalitou aj cenou viac-menej rovnaké. Royal Bath znie možno o čosi vznešenejšie, tak poďme tam. Máte tu na výber kúpele verejné alebo súkromné. No pozor, verejná časť nie je pre ženy. Prenajať si súkromné na hodinu-hodinu a pol stocca 80 GEL, ak chcete veľkú miestnosť, tak okolo 100 GEL. Výhodou je, že cena sa platí za miestnosť a nie za osobu, tak si ju môžete prenajať aj desiati, ak ste väčšia skupina. Za 20 GEL si môžete doobjednať masáže, majú tu súkromný bazénik so sírnou vodou, miestnosť na oddych... jednoducho všetko čo k ideálnemu wellness relaxu treba. Stráviť tu hodinu, maximálne dve vám bohato postačí. Budete sa cítiť ako znovuzrodení, oddýchnutí a pripravení na ďalšie potulky mestom. Napríklad aj na skvelý obed...

​Hodovanie po gruzínsky #

Dobrých a zaujímavých reštaurácií je v starom Tbilisi veľa, takže aj keď ste početnejšia grupa, nájdete si to svoje miesto bez problémov. Navyše s vysokou šancou, že jedlo, ktoré si objednáte, bude naozaj výborné. V Gruzínsku – krajine dobrého vína, jedla a pohostinných ľudí, nič zvláštne. My v BUBO sme si za tie roky obľúbili reštauráciu Samitkino, aj preto, že sa špecializuje na tradičnú gruzínsku kuchyňu. Podnik leží priamo na námestí pod pevnosťou Narikala. Keď sa z kúpeľov vyberiete po ľavej ruke ulicou Samghebro, dôjdete za nejakých päť minút priamo k reštaurácii. Neďaleko uvidíte most Metechi, ktorý vedie ku kostolu Metechi – presne tam, kde sme naše potulky mestom začínali. Samitkino ponúka pár miest na sedenie aj vonku, no vo vnútri je to pohodlnejšie a útulnejšie, navyše tu nájdete aj pivničku s vinárňou.

Rôzne tradičné gruzínske pokrmy vám tu pripravia naozaj výborne. A čo BUBO odporúča ochutnať? Určite tschinkali (plnené knedličky, s množstvom náplní na výber), chačapuri, baklažán s vlašskými orechmi, robia tu aj skvelé kebaby, rozhodne treba ochutnať tradičnú adžiku - pikantnú pastu typickú pre Gruzínsko, alebo mimoriadne zaujímavú kombináciu - mäso so slivkovou omáčkou. Bonusom sú aj dobré domáce pivá a vína. Apropos – víno! To je národným nápojom krajiny, takže ochutnať ho tu rozhodne musíte. A žiadne uchlipkávanie, ale vypiť do dna, aby ste náramne pohostinných domácich neurazili! /Jednej z najchýrnejších vínnych oblastí Gruzínska Kacheti sa venujeme v inom samostatnom blogu/.

Určite ochutnajte skvelé tschinkali, chačapuri, či adžiku!

Reštaurácia Samitkino je dobrý orientačný bod aj na ďalšie potulky starým mestom. Keď stojíme chrbtom k pevnosti, z námestia vybieha hlavná cesta doľava, a vedie starým mestom až k Námestiu slobody so sochou sv. Juraja – patróna Gruzínska na zlatom koni. Ešte zaujímavejšia je však menšia ulička o jednu ulicu bližšie k rieke. Volá sa Charden a je to ulica plná reštaurácií, barov, pubov, fajčiarní vodných fajok... Jednoducho – žije to tu! Svojským gruzínskym štýlom... Na konci ulice narazíte na sošku Tamada - jeden z typických a obľúbených symbolov Tbilisi. Tamada je v Gruzínsku veľmi dôležitý človek – ten, čo pri stole prednáša prípitky k dobrému vínku, či pálenke chacha. Keď sa od Tamada pustíte doprava, ocitnete sa pri impozantnej katedrále Sioni s neprehliadnuteľnou vežou a zvonicou, ktorá dostala meno podľa hory Sion. Podľa času a chuti sa dá ešte túlať starými uličkami, ísť si pozrieť Ančischati kostolík, alebo prísť až k Námestiu slobody. Ak sa rozhodnete pre tento variant, pokračujte ešte o kúsok ďalej a do cesty vám príde kostol Kašveti - historický klenot Tbilisi s legendou o narodenom kameni. Ten sa vraj za trest narodil žene, ktorá falošne obvinila mnícha z toho, že je s ním tehotná...

Ulička Charden, ktorou sme prešli, je rozhodne lákavým miestom aj na večerné posedenie. Ak chcete vodnú fajku, nájdete ju tu, môžete s miestnymi popíjať domáce pivo, koňak, či chacha – miestnu pálenku z hrozna. No ak dáte prednosť gruzínskemu vínu z Kacheti, tak tento večer si doslova zamilujete. My v BUBO odporúčame víno Saperavi - mohutné červené, vyrábané starou tradičnou metódou, keď dozrieva v hlinených nádobách kveruli, podobných veľkým amforám. Ak chcete niečo modernejšie, zamierte do elegantného sky baru Xeme v hoteli Baltimore na 30. poschodí. Odtiaľto, z najvyššieho baru v meste, sa vám naskytne ešte jeden úchvatný pohľad na rozsvietenú metropolu.

Inak je nočný život Tbilisi veľmi príjemný, pohodový, pamiatky sú pekne nasvietené, most Mieru si hrá svoju svetelnú šou, terasy a podniky sú plné, bary otvorené aj do skorých ranných hodín. Ľudia sa veselia, tancujú, a vy sa skôr či neskôr začnete vlniť do rytmu s nimi. Jednoducho, neodoláte šarmu a svojskej atmosfére čarovného Tbilisi – pulzujúceho srdca južného Kaukazu.

TOP 10 Tbilisi #

  1. Pevnosť NarikalaNajstaršia časť mesta – pevnosť pyšne tróniaca vysoko na pahorku, odkiaľ máte dokonalý panoramatický pohľad na celé staré Tbilisi. Vylezte na hradby a objavte ako vyzerá mesto z výšky. Nájdete tu aj kostolík sv. Mikuláša.
  2. Tsminda SamebaObrovská katedrála Tsminda Sameba leží tiež nad mestom, no na opačnom brehu rieky Mtkvari ako sa nachádza pevnosť Narikala. Otvorili ju len v roku 2004 a dnes je najväčším svätostánkom celého Gruzínska. Architekti v nej nechali črty tradičnej gruzínskej architektúry a tak patrí k obľúbeným ikonám mesta.
  3. AbanotubaniSlávne kúpele do Tbilisi svojho času prilákali Puškina či Dumasa, a dnes môžu zlákať aj vás. Nachádzajú sa priamo v centre, neďaleko parku Heydara Aliyeva, a ak ucítite typický závan síry, viete, že ste na mieste. Vychutnajte si zážitok v podobe dokonalého relaxu.
  4. Socha TamadaMalá soška, ktorú možno niektorí prehliadnu, no patrí k najobľúbenejším sochám Tbilisi. Zobrazuje totiž človeka, ktorý je tu mimoriadne dôležitý, pretože práve on prednáša dlhé, kvetnaté prípitky v každej dobrej spoločnosti. Bez neho sa v Gruzínsku nevypije ani kvapka čačy.
  5. Kostol MetechiMalý kostolík na skalnatom brale priamo nad riekou Mtkvari patrí k najfotogenickejším miestam celého starého mesta. Vedľa neho stojí socha kráľa Vachtanga a máte odtiaľto krásny výhľad na staré Tbilisi.
  6. Most mieru - Najmodernejší most Tbilisi ponad rieku Mtkvari patrí do štýlu futuristickej architektúry a pokojne by sa uplatnil aj v Singapure. Do panorámy mesta pribudol len v posledných rokoch, kedy sa centrum Tbilisi začalo meniť a vzniklo tu viacero moderných stavieb. Najkrajšie je byť na moste pri západe slnka a sledovať z neho panorámu starého mesta.
  7. Na vínko a dobré jedlo... V Tbilisi jednoducho nemôžete neochutnať ich skvelé kuchyňu, a k tomu pohár dobrého červeného v krajine vinárov. My rozhodne odporúčame reštauruáciu Samitkino, ktorá ponúka tradičné gruzínske špeciality.
  8. Katedrála Sioni - Gruzínska, ortodoxná katedrála Sioni patrí medzi najznámejšie stavby starého Tbilisi. Podľa kroník tu stál kostol už v 5.storočí, no dnešná stavba pochádza z cca 17-18. storočia. Dominuje mu vysoká veža a zvonica. Svoje meno má podľa jeruzalemskej Hory Sion, kde podľa tradície mala prebehnúť Posledná večera.
  9. Kostol Kašveti - Kostol „narodeného kameňa“, ako znie jeho názov v preklade, patrí k príjemným miestam, kde si oddýchnete od ruchu mesta. Legenda hovorí o tom, ako istá žena obvinila mnícha Davita Garedžu, že je s nim tehotná. Ten to odmietol so slovami, že ak je to pravda, narodí sa jej dieťa, no ak klame, porodí kameň. Pri názve kostola asi netreba zdôrazňovať, čo sa stalo. Aj napriek tomu, že kostol pôsobí staro, dokončili ho len začiatkom 20.storočia.
  10. Nočný výhľad zo sky baru - Ak vám tých nádherných pohľadov na mesto cez deň stále nebolo dosť a ste noční vtáci, vyjdite si na 30. poschodie hotela Baltimore, kde v bare Xeme naskytne nezabudnuteľná panoráma na nočnú metrpolu.

Čo vidieť navyše? #

  1. Posvätná MtskhetaPár kilometrov severne od Tbilisi leží na sútoku riek Aragavi a Mtkvari posvätné miesto Mtskheta. Nájdete tu kostolík Džvari i okázalú katedrálu Svetitskhoveli. Práve sem mala prísť svätá Nino a odtiaľto sa malo do krajiny rozšíriť kresťanstvo. Toto miesto rozhodne stojí za to!
  2. Kláštory Davit GaredžaPribližne dve hodiny jazdy autom od Tbilisi nájdete na juhu krajiny unikátne kláštorné komplexy Davit Garedža. Sú tak blízko hranice, že mnohé skalné chrámy ozdobené freskami nájdete takpovediac na azerbajdžanskej strane hraníc, kam vás privedie cestička. Budete tu takmer sami, sem-tam stretnete mníchov, ktorí tu žijú. My v BUBO si na tento výlet pribalíme rajčiny, uhorky, gruzínsky syr a čerstvý chlieb a spravíme si zážitkový obed priamo v komplexu. Čo poviete?
  3. Škola varenia v TbilisiChcete okrem hľadania pamiatok alebo popíjania červeného gruzínskeho vína v uličkách starého mesta zažiť aj niečo netradičné? Čo takto dať sa na kurz gruzínskeho varenia? Ak ste si zamilovali tradičné chačapuri či iné chuťovky, naučte sa ich priamo na mieste, a doma pripravíte vašim hosťom k fotografiám niečo naozaj originálne.
  4. Po stopách StalinaGruzínske mesto Gori neleží ďaleko od Tbilisi, a pohodlne ho navštívite v rámci jednodenného výletu. Gori je synonymom pre Stalina, pretože práve odtiaľto kontroverzná postava histórie pochádzala. A hoci svet jeho zločiny odsudzuje, v Gori na to majú iný pohľad a hoci jeho socha z hlavného námestia zmizla, stále tu nájdete Stalinovu ulicu i Stalinove múzeum, plné zaujímavostí.
  5. Korytnačie jazeroNechce sa vám opúšťať Tbilisi, ale nájsť v ňom niečo, o čom netuší veľa ľudí? Odpoveďou je Korytnačie jazero! V sprievodcoch sa o ňom veľa nepíše, no funguje ako skvelá, vyhľadávanáoddychová zóna pre domácich. V malom jazierku naozaj žijú korytnačky! Lanovkou sa sem dostanete len za 1 lari!
  6. Park Rike - Jedna z častí mostu Mieru ústi do moderného parku, ktorý sa stal novým kultúrnym centrom mesta. Deje sa tu mnoho mestských podujatí, nájdete tu kaviarne, hudobné fontány, bazéniky s vodou pre deti, môžete obdivovať svetelnú šou.
  7. Štvrť Mardžanišvili - Mimo starého mesta nájdete štvrť Mardžanišvili, kde sa uličkami tiahne  autentické trhovisko a zažijete tu nefalšované Tbilisi bez turistických príkras. Bábušky tu predávajú ovocie, zeleninu, koreniny, bylinky, či iné drobnosti a vy s budete pomedzi ne túlať a túlať, až zabudnete na čas...
  8. Rustaveli Avenue - Hlavná ulica mesta vychádza z Námestia slobody so sochou sv. Juraja na koni, a hoci nepatrí k najtichším uliciam Tbilisi, stojí za to prejsť sa ňou, nájdete tu viacero krásnych budov a architektonických skvostov, ktoré by vám nemali ujsť.
  9. Vínnou cestou - Ak máte viac času na spoznávanie okolia Tbilisi, vydajte sa na vínnu cestu vychýreným regiónom Kacheti, kde môžete v miestnych pivničkách ochutnať naozaj skvelé lokálne vína. /Viac o vínnom regióne nájdete v samostatnom blogu/.
  10. Objavte históriu krajiny v národnom Gruzínskom múzeu. Nájdete tu expozície dávnej aj novovekej histórie tejto fascinujúcej krajiny, od vzácnych archeologických nálezov až po relikty zo sovietskej éry. 
Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 3410

Mohlo by Vás zaujímať

Gori. Na návšteve u Stalina Gori

Gori Gori. Na návšteve u Stalina

Gruzínsko je ozdobou Kaukazu a je to azda najpríjemnejšia krajina s akou sa v tomto región stretnete. Má krásu prírodu, históriou, je pretkaná…

Kaukazská krásavica Tbilisi Tbilisi

Tbilisi Kaukazská krásavica Tbilisi

Gruzínsko je krajinou impozantných kaukazských hôr, srdečných pohostinných ľudí a fantastickej, takmer magickej atmosféry, v ktorej sa snúbi bohatá…

TOP 10 Tbilisi Blog

Blog TOP 10 Tbilisi

Tbilisi. Čarokrásne gruzínske hlavné mesto, ktoré toho v sebe skrýva veľa. Špeciality gruzínskej gastronómie, úžasné víno, dominantnú pevnosť,…

Najkrajšie túry sveta - 2. diel Blog

Blog Najkrajšie túry sveta - 2. diel

Po úspešnej prvej časti vám priblížim ďalšie turistické trasy, ktoré vyzdvihuje aj samotný Lonely Planet. Tentokrát sa presunieme do Južnej Ameriky…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Mccheta. Najposvätnejšie miesto Gruzínska Mccheta

Mccheta Mccheta. Najposvätnejšie miesto Gruzínska

Z gruzínskeho hlavného mesta Tbilisi má cesta do historickej Mcchety len necelých 20 kilometrov. Mnohí ho pokojne obídu na ceste ku kaukazským…

Tomáš Kubuš 10 min. čítania
Kacheti – gruzínskymi vínnymi cestičkami Kacheti

Kacheti Kacheti – gruzínskymi vínnymi cestičkami

História Gruzínska sa prepletá s históriou vína tak pevne, že je takmer nemožné navštíviť túto krajinu a pritom sa nedotknúť tohto fenoménu,…

Tomáš Kubuš 10 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.