Tri sestry zakliate v Modrých horách

Tri sestry zakliate v Modrých horách

Tajomné a fascinujúce - také sú Blue Mountains alebo Modré hory, pohorie s národným parkom zapísaným v zozname svetového dedičstva UNESCO. Tento krásny kus prírody sa nachádza neďaleko Sydney, najväčšieho mesta Austrálie. Husté eukalyptové lesy a hlboké neprístupné kaňony, cez ktoré v minulosti viedli len cestičky domorodcov. A práve s nimi sa spája aj legenda o zakliatych troch sestrách.

Nádherná príroda Modrých hôr sa tu vyvíjala 250 miliónov rokov, počas ktorých sa postupne tvorili usadeniny vápenca, pieskovca a ílovitej bridlice. Erózia odhalila kaňony a útesy, ktoré tvoria osem chránených oblastí, národný park a prírodnú rezerváciu. Veľká časť hôr je akoby vykrojená pieskovcová plošina obrastená hustým eukalyptovým lesom

Samotné hory pozostávajú z horských chrbátov, hrebeňov, plošín a spádov a sú súčasťou tretieho najdlhšieho pohoria sveta - Veľkého predelového pohoria, ktoré sa tiahne viac než 3 500 kilometrov cez štáty Nový Južný Wales, Queensland a Viktória.

História Modrých hôr #

Aborigéni žili v tejto oblasti desiatky tisíc rokov. Náleziská skalných malieb v jaskyniach a prírodných prístreškov, v ktorých sa sezónne (napríklad počas lovu alebo zberu) zdržiavali, sa datujú spred 500 až 12 000 rokov. Na území Modrých hôr až do príchodu európskych prisťahovalcov žilo šesť domorodých skupín - Darug, Gundungurra, Wiradjuri, Wanaruah, Darkinjung a Tharawal.

Panoramatický pohľad na úžasnú tunajšiu prírodu.
Foto: Veronika Hulíková — BUBO

Európania po tom, ako v roku 1788 priplávali na územie Austrálie na čele s kapitánom Arthurom Philipom a založili trestaneckú kolóniu v Botany Bay (dnešná časť Sydney), postupne začali pod jeho vedením prebádavať okolie a podnikali výpravy do okolia. Keď prišli do Modrých hôr, mysleli si, že za kopcami sa nachádzajú holé pláne, úrodná pôda a krajina vhodná pre farmy a dobytok.

Utvrdili sa v tom, že trestanci, ktorých priviezli, by týmto smerom utiecť nemohli, keďže cez hory by sa na druhú stranu nedostali. Územie a dve cesty vedúce cez husté lesy, kopce a kaňony na druhej strane dokonale poznali len domorodci. Po množstve neúspešných pokusoch sa v roku 1812 podarilo trom bádateľom farmárom podarilo cez hory prejsť.

Mohli by vás zaujímať aj blogy:

Krajina sa po troch rokoch po objavení začala osídľovať. Vtedajší guvernér Lachlan Macquarie sem poslal tridsať odsúdených, ktorí začali stavať cestu. O 50 rokov neskôr na dne údolia objavili uhlie. Ťažba však bola finančne náročná a onedlho ju pozastavili. Pozostatky baní, ako aj železnicu, ktorou vyvážali uhlie a baníkov na okraj, vidno dodnes. Po tom, ako postavili železnicu, sa Modré hory stali turististickou atrakciou.

,, ... Modré hory sú pomenované podľa modrastého oparu z eukalyptových lesov."

Legenda o troch sestrách #

Najväčšou atrakciou pri mestečku Katoomba je vyhliadka s názvom Echo point. Z vybudovaných plošín sa naskytnú krásne pohľady na hory, skalné steny, eukalyptový les a, najmä, na skalnú formáciu Tri sestry. Sú to tri skalné stĺpy s výškou cez 900 metrov, ktoré sa vytvorili eróziou steny kaňonu. Starodávna domorodá legenda rozpráva príbeh o láske - o troch sestrách Meehni, Wimlah a Gunnedoo.

Tieto očarujúce dievčatá z kmeňa Katoomba žili v srdci údolia Jamison, ktoré sa rozprestiera pod vyhliadkou. Boli mladé a zaľúbili sa do troch bratov zo susedného kmeňa. Avšak zákony krajiny zakazujú dievčatám nasledovať svoje túžby a vydávať za niekoho z iného kmeňa. Bratia sa rozhodli ich zajať a uniesť, aby sa s nimi mohli oženiť.

Strhla sa veľká bitka. Starší čarodejník z kmeňa Katoomba sa obával o bezpečnosť krásnych sestier a zoslal kúzlo, aby ich premenil na kameň, aby ich ochránil pred zranením. Počas zúrivých bojov však zomrel, a tak nemohol kúzlo zvrátiť. Pod skalnými útvarmi sa nachádza most, Honeymoon bridge (Most svadobnej cesty), na ktorý vraj bratia chodili oplakávať svoje milé.

Tipy na prechádzky v okolí Echo Point: 

° Three Sisters Walk je krátka turistická trasa z vyhliadkovej plošiny Echo Point, ktorá sa začína naľavo od tamojšieho návštevníckeho centra s dĺžkou 0,8 km. Je to prechádzka na 25 až 45 min ľahkej náročnosti po chodníku cez eukalyptový les k výhliadke Oreades, odkiaľ je krásne vidieť pieskovcové vežičky Troch sestier. Odtiaľ sa asi päťdesiatimi schodami dostenete na Honeymoon Bridge, ktorý sa spája s prvou z nich.

° ak by ste oceľovými schodami pokračovali od Troch sestier dole, tak si dáte poriadne cardio cvičenie. Giant Stairway je 998 schodov postavených v roku 1909, a to dolu do údolia v dĺžke 4,7 kilometra (1,5 hod) pozdĺž Federal pass k vodopádom Katoomba.

° práve spomínaný Federall Pass je trinásť kilometrov (jedna cesta) dlhá turistická trasa v trvaní 6,5 hodiny. Povodne bol tento chodník postavený komunitou Katoomba na starej trati na vláčiku na uhlie ťahanej koňmi. Vedie na úpätí útesov Z Leury až po Ruined Castle (zrúcanina hradu - názov pre skalnú formáciu) cez les, popri vodopádoch a Troch sestrách. Je to náročný chodník, ktorý vedie z okraja do údolia a naspäť).

Mestečko Katoomba, ktoré sa volá podľa kmeňa domorodcov z legendy o troch sestrách, sa nachádza v srdci turistických atrakcií Modrých hôr. Bolo založené v roku 1879 ako banícke mestečko, keďže uhlie sa ťažilo práve v údolí pod ním. Nachádza sa v nadmorskej výške 1 017 m.n.m.

Názov pochádza z aborigénskeho jazyka a znamená "voda padajúca cez kopec", ktorou sa myslí vodopád Katoomba padajúci zhruba 150 metrov do údolia Jamison. Na hlavnej ulici sa zachovalo množstvo domov postavených vo viktoriánskom štýle, v ktorých sídlia reštaurácie a množstvo obchodíkov.

V Katoombe sa nachádza aj vyhliadka na Tri sestry - Echo point a atrakcia Scenic World, ktorú na návšteve Blue Mountains určite neminieme.

Scenic World #

,,Lanovkový" park Scenic World je súkromná turistická atrakcia, ktorú si otvorila miestna rodina. Je domovom štyroch hlavných atrakcií.

Scenic Railway bola najstrmšou železnicou na svete (v roku 2017 ju predbehla Stoobahn vo Švajčiarsku) je s 52° spádom dole do údolia, ktorú v minulosti využívali na dopravu baníkov a uhlia, ktoré vyťažili v údolí Jamison.

V rokoch 1928 až 1945 počas pracovného týždňa na železnici vozili uhlie, počas víkendov ľudí. Keď ťažbu úplne ukončili, stala sa z nej atrakcia len na vozenie turistov do ďaždového pralesa, ktorý sa nachádza tristodesať metrov pod okrajom útesu.

3 fotografie

Scenic Railway

Dole v údolí sa nachádza Scenic Walkway, čo je 2,4 km dlhý vyvýšený chodník. Prechádzka ponorí návštevníkov do starobylého Jurského dažďového pralesa na dne Jamison Valley s minimálnym dosahom na životné prostredie. Po ceste je vidieť prvky histórie ťažby uhlia ako vchod do bane, repliky baníckej chatrče a zmenšenej bronzovej sochy baníka a jeho poníka.

Miestna flóra vás určite očaruje. Blue Mountains sú domovom viac než 100 druhov eukalyptov, no rastie tu vyše 150 endemických rastlín ako stromové papradia či vzácná borovica wolemia, akácie alebo tasmánsky céder. Zážitkom je vidieť či počuť spievať lýrochvosta nádherného s vejárovitým chvostom.

4 fotografie

Scenic Walkway

Pokojné chvíle, čistý voňavý vzduch a príjemnú prechádzku v rôznych dĺžkach, je treba ukončiť ďalšou atrakciou Scenic Worldu, čo je Scenic Cableway. Táto 545-metrová lanovka vás zoberie s uchvatnými výhľadmi na národný park z údolie a Jamison napäť do návštevníckeho centra. Zakrátko sa dostanete nad daždový prales a otvorí sa krásna panoráma parku, Tri setry, Orphan Rock aj Mount Solitary vedúc popri strmých pieskovcových útesoch.

Poslednou atrakciou je Scenic Skyway, tiež lanovka, ktorá vás zoberie od okraja po okraj údolia vo výške 270 metrov s celkovou dĺžkou trasy 720 metrov. Naskytne sa vám najlepší výhľad na vodopád Katoomba, ktorý steká z výšky 230 metrov kaskádovito do údolia. 

Tipy, na prechádzky zo Scenic World: 

° ak si chcete v Blue Mountains "poriadne zacvičiť", odporúčame Furber Steps. Je to šialene strmá trať, väčšinou po schodoch, ktorých je dokopy 996 až na dno Jamison Valley. 

° scénická prechádzka Prince Henry Scenic Walk je ďalšou možnosťou, ako si pozrieť vodopády Katoomba. Začína sa pri návštevníckom centre Scenic World a zavedie vás okolo vodopádov s krásnymi výhľadmi na údolie. Dá sa povedať, že za každou zákrutou je skvelé miesto na fotopauzu. Tento turistický chodník je najjednoduchší a nakratší.

° Katoomba Falls Round Walk je krátky malebný okruh, ktorý sa tiež začína v Scenic World a prechádzka trvá asi dve hodiny. Je to mierne stupňovitý turistický chodník okolo vodopádov medzi Echo Point (výhliadka na Tri sestry) a Scenic World. Prvou výhliadkou je Júliin balkón, kde sa po malom schodisku dostanete na skalnatú plošinu s krásnym výhľadom na Katoomba Falls. 

V okolí mestečka Katoomba sa nachádza veľké množstvo prechádzok, turistických tratí a malebných chodníkov cez krásny dažďový prales alebo vyhliadky na Národný park Blue Mountains a jeho skalné atrakcie, stačí si len vybrať dĺžku a obtiažnosť. Ak strávite v národnom parku Blue Mountains viac dní, určite sa nudiť nebudete. Ale aj jednodňová návšteva s jeho najznámejšími atrakciami určite stojí za to.

Foto: Veronika Hulíková — BUBO

Zájazdy do Austrálie, ktoré odporúčame:

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Vyštudovaná novinárka vždy perfektne pripravená odsprevádzať poznávací zájazd do západných parkov USA, Kanady, na Aljašku i východné pobrežie USA. Venuje sa Novému Zélandu, a Austrálii. Kedže novinárčina je o hľadaní informácií, perfektne využíva svoju 12 ročnú prax pri sprevádzaní. Klienti na nej oceňujú jej neuveriteľnú ochotu, vždy je neustále nápomocná a je výbornou šoférkou. Veronika rada robí na zájazdoch klientom prekvapenia. Cestovanie jej dáva neuveriteľný pokoj, rozhľad a pokoru. Miluje hamburgery a ochutnáva ich všade po svete. Jej postava však tomu nezodpovedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Veronika Hulíková

Posledná úprava článku | Prečítané: 170

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach Sydney

Sydney Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach

V Austrálii neobíďte Sydney! Prístavné mesto, hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales, najstaršie a druhé najväčšie mesto na červenom…

Veronika Hulíková 17 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie Melbourne

Melbourne Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie

Mark Twain opísal Melbourne ako jedno z najkrajších miest na svete. A naozaj, keď sem prídete osobne, dáte mu za pravdu… Melbourne je príjemne…

Robert Taraba 12 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Nová Kaledónia, Vanuatu, Austrália


náročnosť

18 dní

Trvanie

11255
K

Austrália a Oceánia  

Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5317 6255€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

22 dní

Trvanie

5912 7390€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4645 5665€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.