Vínna kultúra na ostrove Pico

Vínna kultúra na ostrove Pico

Autorom blogu je Noemi Mikleová

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Na ostrove Pico koluje veta, že by sa vinice mali vždy vysádzať tam, kde počujete spev kraba. Okrem toho, že v BUBO na ostrov Pico chodíme pozorovať veľryby a zdolávať najvyšší vrch Portugalska, počas nášho zájazdu navštevujeme aj vinice. Vínna kultúra je na Pico, ktorý je súčasťou Azorských ostrovov, taká vzácna, že ju oficiálne zaradili do svetového dedičstva UNESCO. Miesto, kde sú vinice usporiadané do labyrintu čiernych bazaltových kameňov a vinič rastie na čadičovej hornine. Zvláštne, ale pravdou je, že v minulosti sa víno z Pica dostávalo priamo na stôl ruských cárov.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

O ostrove Pico #

Ostrov Pico, jeden z deviatich obývaných ostrovov Azorského súostrovia, patriaci do centrálnej skupiny ostrovov, je rozlohou druhým najväčším ostrovom hneď po ostrove São Miguel. Má plochu 445 km², čo je o 300 km² menej ako najväčší ostrov, São Miguel. Možno by sme si mysleli, že je aj druhý najľudnatejší – ale nie je. Tento titul patrí ostrovu Terceira, kde žije približne 56 000 obyvateľov.

Pico má iba necelých 14 000 obyvateľov. Obrovská plocha ostrova Pico zostáva neobývaná a nedotknutá, pretože veľkú časť územia tvorí prírodná rezervácia. V strede ostrova sa navyše nachádza obrovská hora Pico, ktorej vrchol je zároveň najvyšším bodom Portugalska.

Geologicky je Pico najmladším ostrovom Azorského súostrovia. Vyformoval sa pred tristo tisíc rokmi, čo znamená, že je relatívne mladý. Pre porovnanie – ostrov São Miguel je starý viac ako päť miliónov rokov. Čadičová hornina na ostrove Pico ešte nemala dostatok času na zvetranie a vytvorenie úrodnej pôdy. Preto miestni obyvatelia našli spôsob, ako využívať skalnatý terén – vytvorili akési labyrinty kamenných stien, medzi ktorými začali pestovať vinič.

Pico a jeho vinice priamo pod dominantnou sopkou.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Na ostrove Pico môžeme miestami naraziť na flámsky nádych, najmä v podobe červených veterných mlynov, ktoré sú symbolom tohto regiónu. Veterné mlyny sa tu zaviedli v 16. storočí ako prostriedok na mletie obilia, najmä pšenice na múku. Používali sa až do polovice 20. storočia, keď ich nahradili elektrické mlyny.

Hoci sa už dnes nepoužívajú, mnohé z týchto veterných mlynov sa zachovali ako historické a turistické pamiatky a považujú sa za kultúrne dedičstvo tohto regiónu. Sú svedectvom dlhej poľnohospodárskej tradície ostrova Pico a ponúkajú panoramatické výhľady na vinohrady a vrch Pico.

Počas našich BUBO zájazdov Azorské ostrovy – najkrajšie miesto na Zemi a Na strechu Makaronézskych ostrovov navštevujeme aj ostrov Pico, kam sa dostaneme trajektom z mesta Horta na ostrove Faial. Cesta do mestečka Madalena na Picu trvá necelých tridsať minút, pričom sa ubytujeme priamo v centre mestečka.

Plavba na ostrov Pico.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

 Odporúčam prečítať:

Azorské ostrovy – tento blog Ľuboša Fellnera prečítalo vyše 57 000 ľudí

Stredoatlantický chrbát – najdlhšie pohorie sveta - skvelý blog po ostrovoch kde vstúpila nioha iba jediného Slováka

Kapverdské ostrovy sú "antizazorami." Ide o blog napísaný po mnohoročných skúsenostiach

Obchod cez ostrov Faial #

Ostrov Faial bol v minulosti ostrovom bohatých. Mnohé mocné rodiny z Faialu posielali ľudí na Pico, aby pre nich pestovali vinič, ktorý sa potom vracal naspäť na Faial. Obyvatelia Faialu rozpoznali vinársky potenciál na ostrove Pico – geograficky blízke ostrovy sa tak spojili, keď si Faialčania začali kupovať pozemky v okolí Madaleny na Picu a vysádzali tu vinič.

Ako sa rozvíjalo pobrežie Madaleny, začali popri nových cestách vznikať malé kaštiele a letné sídla, ktoré vlastnili bohaté rodiny z Faialu. Tieto stavby, postavené z čadiča, sa využívali ako sklady, pálenice alebo ubytovanie pre sezónnych pracovníkov. Horné poschodia slúžili ako letné obydlia, prízemia sa využívali najmä na skladovanie alebo výrobu vína.

V blízkosti kaštieľov a letných sídiel stavali aj menšie jednopodlažné budovy určené na zber úrody a niekedy aj ako liehovary. Spolu s kaštieľmi vznikali aj kaplnky – najstaršia pochádza z polovice 17. storočia, najnovšia bola postavená v roku 1775.

Obchod smeroval aj cez Hortu, hlavné a najväčšie mesto Faialu.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Majitelia pozemkov navštevovali Pico len príležitostne a sami na vinohradoch nepracovali. Na túto prácu najímali kvalifikovaných pracovníkov: furmanov, košikárov, bednárov, pracovníkov liehovaru či námorníkov.

Bednári – výrobcovia sudov – sa stali tak početnou skupinou, že vyrábali takmer všetky nástroje a zariadenia potrebné na prácu vo vinohradoch a pri výrobe vína, ako napríklad kade, hrnce, naberačky, volské káry, lisy, mlyny, sudy a podobne. Drevo, ktoré sa používalo, pochádzalo z miestnych stromov, najmä cédra, buka, borovice a vavrínu.

Na ostrove Pico chýbal bezpečný prístav, čo najmä v zimných mesiacoch sťažovalo prístup. Malé kotviská slúžili len menším plavidlám, zatiaľ čo jediným bezpečným prístavom bol záliv na ostrove Faial, v meste Horta. Sudy s vínom sa prepravovali na volských povozoch k pobrežiu, kde sa naložili na malé plachetnice pomocou tzv. „rola-pipas“ – v malých kotviskách sa do sopečnej skaly vytesali brázdy, ktorými sa sudy kĺzali na lode.

Malé plachetnice ich potom previezli na Faial do Horty, kde sa sudy zhromažďovali, kontrolovali, uskladňovali a nakoniec vyvážali do Lisabonu a ďalej do sveta.

Faial a v oblakoch zahalený sused Pico.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Obchod s vínom bol po stáročia hlavným zdrojom obživy mnohých rodín na Picu. Táto prosperujúca vinárska produkcia viedla k rozmachu rehoľných rádov a vyššej triedy na Faiale, ktorá vlastnila vinohrady na Picu a ovládala obchod s vínom.

Kvalita vína a dopyt po ňom na Azoroch postupne viedli k vytvoreniu obchodných ciest na distribúciu vína medzi ostrovmi a do zahraničia. Vznikli tri hlavné obchodné okruhy:

  1. regionálny trh ostrovov Faial, Terceira a São Miguel
  2. národný trh zahŕňajúci kontinentálne Portugalsko a Brazíliu
  3. medzinárodný trh zameraný na Európu (najmä Nemecko, Anglicko a Rusko) a Severnú Ameriku

Mesto Horta sa stalo hlavným distribučným centrom a prestížne víno „Pico Verdelho“ sa pôvodne vyvážalo pod názvom „Faial,“ neskôr ako „Faial-Pico“ a až nakoniec ako „Pico.“

Horta je jedno nádherné ostrovné mestečko.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Začiatok vínnej kultúry na ostrove Pico #

Z historického hľadiska sa vinič na ostrove Pico začal pestovať koncom 15. storočia. Podľa tradície ho v okolí dnešného mesta Madalena v západnej časti ostrova, v oblasti známej ako „Fronteira“ (v smere cez prieliv na ostrov Faial), vysadil františkánsky mních Pedro Gigante. Neskôr sa vinice rozšírili aj na sever, do okolia dnešného São Roque.

O pôvode prvých odrezkov viniča panujú nejednotné názory, no najpravdepodobnejšie pochádzali z Cypru, Madeiry alebo Sicílie. Už v 16. storočí sa Pico považovalo za najlepšie miesto na výrobu vína na Azorských ostrovoch - a to nielen z hľadiska množstva, ale aj kvality, najmä v porovnaní s ostrovmi ako São Jorge, Terceira či São Miguel.

Ostrov Pico má však „prekliatu“ pôdu, keďže iba 3,4 % jeho plochy je ornej. Obyvatelia Pico dokázali napriek drsným podmienkam prekonávať tvrdú sopečnú pôdu pomocou krompáčov, klinov, železných tyčí a motýk. Rozbíjali lávové kamene, aby mohli vysadiť vinič, čistili cesty a budovali sieť kamenných múrov, ktoré chránili vinice pred vetrom a slanou morskou vodou.

Obrovské plochy lávových skál sa premenili na úrodné vinice, ktoré vytvárali labyrinty čiernych kamenných múrov, známe ako „currais“. Tieto múry chránili vinič nielen pred vetrom a slanou vodou, ale zároveň udržiavali teplo, pretože čierne kamene cez deň zachytávali slnečné lúče, čím vytvárali teplú a suchú mikroklímu.

Niekedy sa korene viniča obkladali čiernymi sopečnými kameňmi, ktoré cez deň absorbovali slnko a v noci odovzdávali teplo viniču. Tento spôsob pestovania prispieva k unikátnej chuti a výnimočnej identite vína z Pico.

Vínovica z Pico

Okrem vína zostala na ostrove Pico neoddeliteľnou súčasťou aj výroba vínovice. V 18. storočí sa do vína začala pridávať vínna pálenka, aby sa prebytok vína mohol uchovať dlhšie. Tento postup, známy z kontinentálneho Portugalska pri výrobe portského vína, umožnil vínu z Pico konkurovať nielen portskému, ale aj vínu Madeira, ktoré malo vysokú medzinárodnú prestíž.

Pestovanie figovníkov sa ukázalo byť kľúčové pre hospodársky rozvoj Pico. Figová pálenka bola spolu s vínovicou dôležitým vývozným produktom a dodnes je veľmi obľúbená. Figovníky, podobne ako vinice, chránili kamenné múry pred silným morským vetrom. Figovníky vysadené v blízkosti vinohradov mali údajne lepšiu úrodu, pravdepodobne vďaka teplu akumulovanému v sopečných kameňoch počas dňa. Na urýchlenie dozrievania sa figy zvyčajne pomazali trochou olivového oleja.

Na úpätí sopky oddelený bazaltovými múrikmi sa plazí vinič medzi ktorým behajú kraby.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Výsadba a zber hrozna #

Vinice na Pico sa nachádzajú najmä na pobreží, ktoré je slnečné a menej vlhké. Vinohradnícke oblasti ležia v nadmorskej výške do 100 metrov nad morom, kde je priemerná ročná teplota 17,2 °C. Najchladnejší mesiac má priemer 12,8 °C, zatiaľ čo najteplejší dosahuje priemer 22,4 °C.

Vinič sa vysádzal do jám vykopaných do sopečnej pôdy, často pomocou motyčiek, malých krompáčov a železných tyčí na prehĺbenie prirodzených puklín. Každá jama sa naplnila zeminou a do nej sa zasadil rez viniča. Väčšinu zeminy priviezli z ostrova Faial, keďže na Pico bol nedostatok ornej pôdy. Počas zimných mesiacov prebiehala výsadba a štepenie, zatiaľ čo na jar a v lete sa vinič ošetroval, napríklad sírou a síranom.

Zber hrozna sa začínal koncom augusta a trval do začiatku septembra. Počas týchto dní prichádzali na Pico rodiny z Faialu, ktoré tam vlastnili vinice. Zber hrozna bol slávnosťou. Predvečer zberu sa čistili lisy, koše a všetky nástroje. Od úsvitu do súmraku pracovali muži a ženy na zbere hrozna, často sprevádzaní spevom alebo rozprávaním príbehov.

Väčšie koše boli rozmiestnené po vinici a keď sa jeden naplnil, niekto ho odniesol a vysypal do nádoby na volskom povoze. Po namáhavej práci sa konala oslava s vínom, kukuričnými plackami a tradičnými jedlami, počas ktorej sa spievalo a tancovalo.

Robotníci prevážali hrozno v prútených košoch alebo drevených kadiach, ktoré nosili na chrbte či na hlavách a ukládali ich do sudov na volských povozoch. Počas prevozu po kamenistých cestách využívali odpočívadlá s kamennými múrmi, dostatočne vysoké na to, aby robotníci mohli náklad pohodlne zložiť a znovu naložiť.

Prepojenie vína s drevom

Víno a drevo boli na Pico úzko prepojené. Hoci kvalita vína nezávisí od dreva, v ktorom dozrieva, kvalitné drevo často zlepšuje arómu a chuť. Na výrobu sudov sa používalo najmä gaštanové drevo, považované za najlepšie, ale aj akáciové a mahagónové drevo. Neskôr sa z ekonomických a technologických dôvodov začala používať nehrdzavejúca oceľ, ktorá je lacnejšia a ľahko udržiavateľná. V posledných rokoch sa však drevo opäť vracia do výroby, pričom na zrenie bielych vín sa odporúča americký dub, zatiaľ čo francúzsky dub je vhodnejší pre červené vína a brandy.

Choroby viniča, múčnatka či fyloxéra #

Rovnako ako mnohé iné rastliny, aj vinič je náchylný na určité choroby a škodcov. Jednou z najčastejších chorôb, ktorá postihuje vinič, je hubová choroba – múčnatka (Oidium tuckeri) – ktorá spôsobila na Picu obrovské škody. Múčnatka sa na Azorských ostrovoch objavila v polovici 19. storočia. Ako účinný prostriedok na boj s touto hubou sa ukázala síra. Keďže múčnatka predstavuje problém aj v súčasnosti, vinič sa musí každoročne postrekovať sírou.

4 fotografie

Naše zábery z Pico

Ďalším veľkým problémom bola fyloxéria v druhej polovici 19. storočia, ktorá mala devastujúci dopad. Výroba vína ,,Pico Verdelho" sa úplne zastavila, čo malo vážne hospodárske, finančné, demografické a sociálne dôsledky – mnohí majitelia viníc prišli o všetko. Až do polovice 19. storočia bola komercializácia vína Verdelho kľúčová pre hospodárstvo ostrova Pico a vďaka nemu sa ostrov i Azory stali medzinárodne známe.

Problém sa nakoniec vyriešil vysadením hybridných odrôd dovezených z Ameriky, ktoré boli voči fyloxérii odolné. Približne v roku 1870 sa na ostrov doviezla nová odroda hrozna z USA, známa ako Isabella. Postupne sa zaviedli aj ďalšie hybridné odrody ako Seibel, Jacquez či Herbemont.

V 70. rokoch 20. storočia sa obnovila výroba vína Verdelho a v niektorých oblastiach sa opäť začali pestovať tradičné odrody viniča. Odrodu Isabella však prijímalo stále viac vinohradníkov, a tak sa výroba vína Verdelho znížila z tisícov sudov na stovky a obmedzila sa na malé oblasti v okolí Madaleny a São Roque. Odrody Verdelho, Arinto a Terrantez sa považujú za najlepšie na súostroví.

Víno z Pico pili aj ruskí cári.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Odrody hrozna na Pico #

Na Azorských ostrovoch je v súčasnosti približne 53 odrôd hrozna, ktoré sú vhodné na výrobu vína so zemepisným označením Azores.

Najznámejšie odrody bieleho hrozna sú:

  • Verdelho: Víno z tejto odrody sa vyznačuje vysokým obsahom alkoholu, ktorý sa zvyčajne pohybuje okolo 17 % objemu. Farba sa mení od starožitnej zlatej po slamovo zlatú s nádychom zelenej. Chuť evokuje lieskové a vlašské orechy s prímesou korenia a tabaku. Charakteristika sa pohybuje od zamatovej, vlhkej chuti s vyváženou kyslosťou po suchú, hladkú a plnú chuť.

  • Arinto: Táto odroda prináša vína s vysokou kyslosťou a citrusovou farbou, ktoré majú v mladom veku výraznú kvetinovú a ovocnú arómu. Vína sú svieže a s dlhotrvajúcou chuťou.

  • Pico Terrantez: Víno má citrusovú farbu, je dosť ovocné, veľmi svieže, živé a kyslé.

  • Generosa: Z tejto odrody sa vyrába hladké víno s vyváženou kyslosťou. Víno má jasnú, zlatistú farbu a intenzívnu vôňu po mede a lesných plodoch.

  • Fernão Pires: Víno má robustnú, kvetinovú vôňu a výrazný obsah alkoholu. Kyslosť je vyvážená, chuť je intenzívna.

  • Seara Nova: Táto odroda produkuje vína so stredným až vysokým obsahom alkoholu a strednou kyslosťou. Aróma je ovocná, chuť svieža a vyvážená.

  • Rio Grande: Zvyčajne suché a číre víno, slamovej farby s intenzívnou, ovocnou vôňou.

  • Viosinho: Svieže, temperamentné a plné víno s vysokým obsahom alkoholu.

  • Gouveio: Kyslosť a cukor sú v tomto víne veľmi dobre vyvážené. Ide o plné víno so sviežou citrusovou vôňou a vysokým obsahom alkoholu.

Najznámejšie odrody červeného hrozna:

  • Merlot: Plné a červenofialové víno s hustou, ovocnou a komplexnou vôňou. Chuť je bohatá a vyvážená.

  • Syrah: Táto odroda produkuje komplexné, plné víno, ktoré je vysoko alkoholické. Má sýtočervenú farbu s nádychom do fialova, keď je mladé. Ide o exotické víno s vôňou korenia.

  • Cabernet Sauvignon: Známá ako „kráľovná červeného hrozna“. Víno z tejto odrody má sýtu farbu, husté, aristokratické taníny a komplexnú arómu ovocia, ako sú slivky. Pri pestovaní v teplejšom podnebí možno cítiť tóny černíc a olív; chladnejšie prostredie dodáva vínu nádych zelenej papriky.

  • Cabernet Franc: Plné víno s výraznou farbou a arómou tropického ovocia a korenia.

  • Saborinho: Víno je zvyčajne granátovej farby s intenzívnou vôňou zrelého červeného ovocia. Chuť je harmonická a pretrvávajúca.

  • Agronómica: Víno s nízkym obsahom alkoholu a kyselín, jemnej červenofialovej farby, jemnej vône a jemnej chuti.

  • Tinta Roriz: Aróma zrelého červeného ovocia, rubínovej farby, dobre štruktúrované s nízkou kyslosťou. Obsah alkoholu je vysoký.

  • Periquita: Rubínovo sfarbené ovocné víno s výraznou arómou lesných plodov a malín. Víno je veľmi vyvážené a hladké.

3 fotografie

Po vínku aj úspešný výstup

Víno z Pico sa oplatí #

V Portugalsku je víno vždy aj súčasťou varenia. Na súostroví sa biele vína používajú najmä pri príprave pečeného mäsa, dusených rýb či rybacích polievok. Červené víno sa využíva najmä pri príprave dusených chobotníc. Biele vína z Pica sú vhodné k grilovaným rybám a miestnym morským plodom, napríklad limpetám grilovaným na masle a cesnaku.

Spolu s miestnymi červenými vínami možno biele vína podávať aj k pikantnejším rybím a mäsovým pokrmom, ako je čerstvý tuniak pečený v rúre či dusená chobotnica. Ružové víno sa podáva k aperitívom, šalátom a bielemu mäsu. Aperitívne vína sa hodia napríklad k syru Pico, zatiaľ čo dezertné vína sa podávajú k sladkostiam, ako je bochník pečeného sladkého chleba nazývaného „massa sovada“.

Ak máte chuť objaviť nové chute a spoznať bohatú vínnu kultúru, ostrov Pico je tým pravým miestom pre vás. Vinohrady na lávových poliach, jedinečné tradičné odrody a autentická atmosféra Azor... To všetko vás prenesie do sveta plného nezabudnuteľných ulovených zážitkov, kde každý pohár vína rozpráva príbeh storočnej tradície.

Pico, spolu s ďalšími ostrovmi Azorských ostrovov, ponúka nielen špičkové vína priam luxusných chutí, ale aj nádhernú prírodu, pohostinnosť miestnych obyvateľov a unikátne kulinárske špeciality, ktoré sú ideálnym doplnkom k miestnym vínam. Nechajte sa zlákať na cestu, ktorá vám otvorí nielen nové obzory, ale aj na krásy Azorských ostrovov. Tento kúsok Atlantiku vás svojou rozmanitosťou a pôvabom určite nadchne minimálne tak, ako nás v BUBO.

Priatelia, poslucháči. Snažím sa načítať blog čo najlepšie. V BUBO sú na mňa prísny a dostávam pokarhanie za každú chybičku. Hnevá ma to, sú premotivovaní. No ok, mám ich rád, sú najscestovanejší a vidím, že pre svojho klienta aj čitateľa chcú to naj. A vedia to robiť. V poznávacích zájazdoch vlastne vlastnia trh. Vlastne vlastnia trh. Krkolomná veta na vyslovenie a som rád, že som nebreptol. Ja radšej hovorím nie o poznávacích, ale o zmysluplných zájazdoch. Ja ako umelá inteligencia mám rád fakty, nové poznanie a ležaniu na umelohmotnom lehátku pri priemernom mori nikdy nepochopím. Načo zabíjať život? Ibaže by ste na tom lehátku počúvali mňa. Sprievodcovia ktorí pracujú exkluzívne pre BUBO boli v danej destinácii posledný rok najviac zo všetkých Slovákov. Vedia viac a hlavne sú ich cestovateľské inšpirácie tými najaktuálnejšími. Počúvať ma sa teda výrazne oplatí. Vedeli ste, že naše BUBO blogy majú extrémnu čítanosť ktorú počítame v miliónoch? Týmto vám ďakujem aj za svojich živých kolegov. Spolu s nimi rozvíjam slovenské cestovateľstvo a inšpirujem vás k cestovaniu do diaľav. Vyrazte ďalej! A po ceste si pustite blogy, ktoré som pre vás načítal. Šťastné cesty priatelia.

Noemi Mikleová

Noemi Mikleová

Noemi Mikleová

Prvý stupeň vysokoškolského štúdia absolvovala na Slovensku a na druhý stupeň prestúpila do Portugalska, kde sa ďalej venovala odboru Medzinárodné vzťahy a Euro-Atlantické štúdiá. Počas vysokoškolského štúdia v Portugalsku mala možnosť spolupracovať na menších výskumoch v odbore obrana a bezpečnosť, najmä ohľadom bezpečnostnej situácie a vývoja terororizmu v Južnej Ázii. Už počas štúdia strávila väčšinu času v zahraničí, zúčastnila sa výmenných študijných pobytov v USA a v Španielsku a letné sezóny pracovala v Turecku, Grécku a v Taliansku. Miluje aktívny životný štýl, slnko, prírodu a oceán. Tri roky žila na Azorských ostrovoch, kde si obľúbila unikátnu prírodu a surferské pláže. Keď bola menšia, deväť rokov sa venovala stolnému tenisu a počas štúdia v USA mala možnosť súťažiť aj v tenise, basketbale či softbale. Vo voľnom čase sa rada bicykluje, cestuje a číta a k jej záľubám patrí spoznávanie života domácich ľudí z rôznych kútov sveta. Nepočíta koľko krajín navštívila, ale počíta zážitky, ktoré po svete zažila."

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Azorské ostrovy, Madeira - Najkrajšie miesto na svete

Zo zájazdu:

Noemi Mikleová

Posledná úprava článku | Prečítané: 19

Mohlo by Vás zaujímať

TOP 10: Najvyššie vrchy, ktoré poľahky zdoláte
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najvyššie vrchy, ktoré poľahky zdoláte

V priemere sme určite v horách lepší než Holanďania či naši bratia Česi. To nám Slovákom umožňuje do našich ciest po šírom svete zaradiť aj…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény
Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu
Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov
Sao Miguel

Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Vínna kultúra na ostrove Pico
Blog

Blog Vínna kultúra na ostrove Pico

Na ostrove Pico koluje veta, že by sa vinice mali vždy vysádzať tam, kde počujete spev kraba. Okrem toho, že v BUBO na ostrov Pico chodíme…

Noemi Mikleová 16 min. čítania
Azorské ostrovy - ako si vybrať ten svoj?
Blog

Blog Azorské ostrovy - ako si vybrať ten svoj?

Azorské ostrovy sú stále turisticky značnou neznámou. Pritom veľmi často nájdete prirovnanie, že ide o jedny z najkrajších ostrovov sveta. Takéto…

Ľuboš Fellner 43 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2795
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2895
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

3385

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.