Mezopotámia je snom cestovateľov od čias Alexandra Veľkého. 15 krátkych filmov z najkrajších miest od Mosulu cez Bagdad po Basru. Pamiatky UNESCO, hrob Adama a miesto kde vzniklo písmo.

20-minutový rozhovor o Iraku ešte pred voľbami.

15. miesto: Kufa #

#

Posledná v mojom rebríčku najzaujímavejších miest Iraku, ale vôbec nie nezaujímavá. Kufa je prastarým mestom, kde sa vraj začala Potopa sveta. V Kufe sa tiež nachádza jedna z najstarších mešít na našej planéte: Veľká mešita v Kufe. Kufa leží na rieke Eufrat 170 kilometrov južne od Bagdadu. V tomto meste nájdete dom, kde býval imám Alí, ktorý práve sem do Kufy presídlil hlavné mesto svojho kalifátu z Mediny.

Keby sa Kufa nachádzala v inom štáte, poznal by ju celý svet. No v Iraku má Kufa smolu a v tak ohromne nabitej konkurencii sa dostala u mňa až na 15. miesto. Ak budete v Kufe, určite navštívte miesto, kde imáma Alího zabili. Pochovaný je síce v Nadžafe, ale zabili ho tu.

14. miesto: Mosul #

#

Mosul je snom, veď sa do tohto legendárneho mesta dlhé roky nedalo cestovať. Po Bagdade a Basre je Mosul tretím najväčším mestom Iraku a zároveň centrom severného Iraku v časti, ktorá leží na pomedzí medzi arabskými a kurdskými provinciami. Už v staroveku dôležité mesto si aj v islamskom stredoveku udržalo svoje dôležité postavenie.

V roku 1185 ho dobyl udatný kurdský bojovník Salah ad-Dín, ktorý potrápil križiakov aj vo Svätej zemi. Dokonca sa v okolí mesta spomína aj najstarší kláštor Iraku, Kláštor svätého Eliáša zo 6. storočia. Vedel si, že kvalitná tkanina mušelín je nazvaná podľa tohto mesta a Európa ho prevzala od Marca Pola? Ide o bavlnenú ručne tkanú vysokokvalitnú látku a Marco Polo tvrdí, že spôsob výroby vymysleli práve v Mosule. V skutočnosti technika tkania pochádza z dnešného Bangladéša.

Mosul sa v posledných rokoch stal symbolom Islamského štátu, ktorý si ho vybral za svoje hlavné mesto. S Islamským štátom prišla deštrukcia mesta aj jeho dôležitých pamiatok. Niektoré štvrte Mosulu sa premenili na ruiny, iné chytili druhý dych a snažia sa žiť. Mosul prišiel v roku 2017 aj o svoju najznámejšiu pamiatku, ktorou bola Veľká mešita al-Núri. Dnes sa tu dokončieva skutočne impozantná Veľká piatočná mešita. Mosul som dal takto nižšie hlavne kvôli tomu, že mesto je dnes ešte rozbité a celkovo nie je pre každého. O pár rokov sa však určite posunie na vyššiu priečku. Podobne ako Kufu vám ho odporúčam navštíviť.

13. miesto: Ašur #

#

Ašur či Assur, bývalé hlavné mesto Asýrskej ríše, navštívil na svojej ceste už prorok Abrahám a je známa príhoda, ako tu odmietol zosadnúť zo svojej ťavy, lebo v Ašure vzývali stovky bohov. Abrahám, otec monoteizmu, uznával iba jediného. U nás neznámy Ašur je úžasnou cestovateľskou špecialitou, významnou pamiatkou, ktorú si váži aj UNESCO.

Do Ašuru sa nám podarilo dostať v lete 2021 a tvrdili nám tu, že sme boli prvou kresťanskou skupinou od roku 2003. To je už slušný cestovateľský úspech. ISIS (Daeš) zničilo sklenený kryt nad hrobkami kráľov a vystavilo ich tak nepriazni počasia. Paradoxne Ašur dnes môže byť zaujímavejší než o pár rokov.

Vošli sme dovnútra nezrekonštruovaného zikkuratu, vystúpili sme aj na jeho vrchol, odkiaľ bolo krásne vidieť rieku Tigris.

12. miesto: Basra #

#

Iracká Basra je po Bagdade druhé najväčšie mesto Iraku a má vyše 2 miliónov obyvateľov. Basra má funkčné letisko a tak je šanca, že sem, alebo odtiaľto budete odlietať. Poloha Basry je unikátna v tom, že leží v regióne zvanom Šatt al-Arab iba 110 kilometrov od Perzského zálivu. Severne od mesta sa spája Eufrat s Tigrisom a vďaka týmto bájnym riekam bola Basra odvekým a najväčším irackým prístavom. Odtiaľto na svoje výpravy vyrážal mýtický Sindibád.

Mesto založili už v 7. storočí a práve cez Basru prebiehala islamská expanzia na sever do oblastí dnešného Iraku či Iránu. Basra je bohatým ropným mestom krajiny a dnes ide o najbohatšie mesto Iraku, ktoré predbehlo aj Bagdad. Čo sa týka bezpečnosti, predstavuje dnes presný opak Mosulu. Basra je doslova absolútne bezpečná. Aj toto je dôvod, prečo dostala vyššiu priečku. No Basra je aj jedným z najhorúcejších miest na svete a to rýchlo pocítite.

Kvalitná klimatizovaná doprava a kvalitný hotel je tu základ. Basra je známa aj tým, že tu žijú najkrajší muži Iraku a tak aj čitateľky tohto blogu majú teraz dôvod sem vyraziť. Staré centrum Basry je dnes špinavé a pod patronátom UNESCO a aj z peňazí EU sa obnovuje. Odporúčam bývať (tak ako to robíme my) v novej luxusnej časti, kde cítite potenciál Basry a jej podnikateľského ducha. Basra má v Iraku úlohu, akú nesie na pleciach v Japonsku Osaka, v Brazílii Sao Paulo či v Indii Bombaj. V Bagdade sa robí politika, tu sa robí biznis. Basru a jej datle si pochvaľoval aj cestovateľ Marco Polo viď blog Marco Polo v Basre.

11. miesto: Mezopotámske močariská #

#

V močarískách Chibayiš žijú obyvatelia, ktorí sú podľa DNA tými najpôvodnejšími Sumermi. Mezopotámske močariská majú rozlohu (podľa výšky vody) bezmála polovice Slovenska. Diktátor Saddám Husajn ich chcel vysušiť, lebo práve tu sa proti nemu vytváral najsilnejší šiitský odboj. My na lodičkách brázdime nádhernú prírodu plnú exotického vtáctva. Miestna komunita stále žije v Mezopotámskych močariskách tradičným spôsobom života.

Ide o akési „plávajúce dedinky“, kde sa všetko odohráva na riekach, ktorých meno pozná celý svet. Odporúčam dať si čerstvú pečenú rybu a navštíviť prútený „parlament“, kde sa stretáva denne šeich so svojimi poddanými. Tieto močariská zaujmú aj tých, čo preferujú ekologickú dovolenku. Úžasné je, že ide o vodu v púšti, ktorá je všade naokolo.

10. miesto: Qurna #

#

Mestečko Al-Qurnah sa nachádza 74 kilometrov severne od mesta Basra a práve tu sa spájajú rieky Eufrat a Tigris, aby vyformovali rieku Šatt al-Arab. Je to naozaj úžasné miesto a krátka zastávka sa tu oplatí. Medzi riekami Eufrat a Tigris sa nachádza Medziriečie = Mezopotámia a nebyť týchto riek, táto púštna oblasť sa kolískou civilizácie nestane. Práve na tomto mieste sa obidve úžasné rieky spájajú a domáci tvrdia, že práve tu sa nachádza biblický Raj a rastie tu Strom poznania, ktorý volajú Adamov strom.

Zážitok z Qurny budete mať omnoho väčší. keď si na sútoku týchto riek zaplávate. Ja som preplával z dlhšieho Eufratu, ktorý je najväčšou riekou Blízkeho východu, do Tigrisu. Bomba! Toto chceme na zájazde Irak- Mezopotámia zopakovať.

 

9. miesto: Ninive #

#

Prastaré Ninive sa dostalo právom do prvej desiatky. Ninive opakovane spomínané v Biblii, patrilo k najdôležitejším kultúrnym centrám starovekého sveta. Svoju slávu získalo zrejme preto, lebo práve tu sa našla ohromná knižnica s tisíckami hlinených tabuliek popísaných klinovým písmom. Z čisto osobného pohľadu by som dal Ninive asi vyššie, lebo som o ceste sem dlhé roky sníval.

Predstavte si, že zrealizujete výpravu z mesta Erbil, z irackého Kurdistanu, opustite vojská Pešmarga a prejdete aj popri vojskách pravej irackej armády až 5 km od mesta. A tam nás v roku 2012 na check-poste zastavili a otočili. Do Ninive som sa teda dostal až na druhý raz, po deväť a trištvrte roka, a som za to vďačný. Ninive je dnes prakticky súčasťou Mosulu, nachádza sa na druhej strane rieky Tigris od starého centra.

Náš hotel je menej ako sto metrov od preslávených 12-kilometrových obranných valov mesta. Treba vedieť, že Ninive je v žalostnom stave, hnutie Islamský štát zničilo niektoré pamiatky aj vstupné brány do mesta. Ninive nie je zreštaurované a Senacheribov (Senašeribov) palác je zmes tehál a hliny. Iba keď prídete bližšie (čo sa dnes dá), a vidíte tú nádheru vyrytú do krásneho mramoru, zapne sa vaša predstavivosť. Muselo to byť krásne ach... Ninive sa vám bude páčiť, ak si čo najviac naštudujete. Aj to, ako proroka Jonáša zhltla veľryba. Tu v Ninive má dnes svoju hrobku.

 

 8. miesto: Nadžaf #

#

Pre šiitov je toto miliónové mesto najvýznamnejšie na svete. Práve tu je pochovaný imám Alí, prvý imám a mučeník. Jeho mešita je úžasná a zrejme najtrblietavejšia, akú uvidíte, a to je čo povedať, lebo všetky šiitské mešity sú trblietavé. Pred mešitou je často hluk a chaos, no keď vojdete dnu, zavládne razom mier. Ľudia si sem dokonca prichádzajú ľahnúť a pospať, aby sa v snoch dostali bližšie k svojmu svätcovi. O to sa snažia aj po smrti.

Údolie mieru je najväčším cintorínom na svete a čím máte hrob bližšie k mešite imáma Alího, tým je dané miesto drahšie. Na cintoríne je neustále rušno, veď je tu pochovaných vyše päť miliónov veriacich. Viac fotografii Nadžafu ako aj cintorína nájdete v mojom blogu Sunniti, šiiti a islam.

7. miesto: Bagdad #

#

Hlavné mesto Iraku patrí k najznámejším mestám celého Blízkeho Východu. V minulosti ho radili k ozdobám islamského sveta a hoci sa dnes veľa pamiatok nezachovalo, stále má v sebe legendárnu auru. Dnes je Bagdad domovom pre viac než sedem miliónov obyvateľov a mesto v meandroch rieky Tigris sa teší z toho, že sa môže zviechať po rokoch konfliktov. Bagdad založil ešte v roku 762 kalif al-Mansúr a následne sa stal najdôležitejším miestom Abbásovského kalifátu a vraj v daných rokoch najväčším a najbohatším mestom sveta.

Bagdad sa premenil na najdôležitejšiu obchodnú križovatku sveta a kto vie, ako by toto mesto vyzeralo, nebyť mongolského vpádu v 13. storočí, keď ho Mongoli totálne zdecimovali. Po tomto útoku sa už mesto nedostalo späť na piedestál, o čom nám podáva svedectvo aj najväčší moslimský cestovateľ Ibn Battuta. Za osmanskej doby sa stalo síce dôležitým centrom, no stále provinčným. Bagdad vrátil na mapu sveta v 20. storočí Saddám Husajn, ktorý z mesta spravil svoju mocenskú baštu. V apríli v roku 2003 sochu tohoto autokrata v Bagdade strhli.

Dnes ide o druhé najväčšie mesto arabského sveta (po Káhire).

Bagdad bol dlhé roky cestovateľský sen a teraz si ten sen viete splniť aj vy. Keď pôjdete z letiska, všimnite si miesto, kde pri dronovom útoku zabili Qasema Soleimaniho a Abú Mahdí al-Muhandisa. Čo vidieť v Bagdade nájdete popísané v druhom a piatom dni zájazdu Irak-Mezopotámia a vo fotogalérii k danému zájazdu.

Ak by som k Bagdadu pripočítal aj oblasť Kadimije na severe, kde sa nachádzajú hrobky dvoch imámov, južne položenú Al- Madain a najväčší tehlový oblúk sveta Taq Kasra, nazývaný aj oblúk z Ctesiphonu, musel by som Bagdad posunúť v rebríčku vyššie. Horšiu pozíciu som mu dal preto, že ho v roku 1258 zničili Mongoli a naozaj tu skazu (v porovnaní s Káhirou) vidieť. Nám sa podarilo dostať (služobným vchodom) do Bagdadského múzea (je už dlhšie oficiálne zatvorené) a to je ďalší ohromný zážitok. Aj to, že sme v celom múzeu boli absolútne sami.

 

6. miesto: Hatra #

#

Neznáme mesto, ktoré je mojim tajným tipom. Čo sa týka histórie, ide o jedno z najvýznamnejších arabských miest. Je staršie než jordánska Petra, s ktorou obchodovalo. Zaradil by som ho medzi také skvosty ako Palmýra (Sýria) či Baalbek (Libanon) s tým, že v tomto meste budete ako turista úplne sám. Naozaj sa tu cítite ako objaviteľ.

Na rozdiel od Ašuru a Ninive, ktoré sa tiež nachádzajú v Hornej Mezopotámii, je však Hatra pekným mestom s nádhernými chrámami a palácmi. Chrámov sa môžete dotýkať, môžete vyjsť na ich strechu, behať po oporných múroch, môžete čokoľvek, ale pozor, posledných 20 rokov tu nebol prakticky nikto a tie miesta nie sú istené. Pozor teda, aby ste nepadli. V Hatre je dnes fajn mať ochranku, predsa len ide o miesta, kde malo sunnitské islamské hnutie ISIL veľmi silnú pozíciu. Netreba riskovať.

Nárazníkový mestský štát Hatra bol malý, ale nepodarilo sa ho dobyť ani rímskym cisárom Trajánovi či Septimovi Severovi. Hatra pod patronátom UNESCO je skutočne veľkým prekvapením a zaradil som ju aj medzi najkrajšie antické pamiatky sveta.

5. miesto: Uruk #

#

Uruk je extrémne významné mesto. No zaradil som ho na nižšiu pozíciu, lebo keď sem prídete, dnes nenájdete prakticky nič. Uruk je dnes vyprahnuté územie, ktoré bude treba ešte odkryť. Teraz náš sprievodca v každej zákrute silno tlieskal rukami, aby odohnal vlkov. Naozaj sme ich tu kopu videli. Neviem, čím sa živia, ale turistami to nebude. Tých je tu ako šafránu. Uruk je pritom z hľadiska histórie ľudstva kľúčový. 
Tu vzniklo písmo!

Tu vzniklo prvé literárne dielo. Epos o Gilgamešovi je o kráľovi, ktorý v Uruku vládol. Už v tomto diele sa spomína Potopa sveta.
Uruk je tiež považovaný za najstaršie mesto na Zemi. Áno, teraz sa hovorí, že boli aj staršie mestá - mestečká, ale Uruk bolo najstaršie veľké mesto sveta. No čo poviete, toto je dosť dôvodov na návštevu. Rátajte však s nedostupnosťou terénu, a podobne ako v Ninive si musíte čo najviac naštudovať, aby ste z tohto mesta mali zážitok.

4. miesto: Samarra #

#

Po tom ako sa v Bagdade rozhoreli mocenské boje, Samarra, ležiaca 125 kilometrov severne od Bagdadu, sa stala na niekoľko desiatok rokov hlavným mestom stredovekého Iraku. Vedel som, že najdôležitejším symbolom celého mesta je slávna Veľká mešita so svojím špirálovitým minaretom, ktorý postavili už v roku 852. Ten minaret mi však vyrazil dych. Je dôležité prísť skoro ráno, aby ste mali dobré svetlo a nechať si dostatok času na tvrdé vojenské kontroly.

Abbásovský kalif bol evidentne milovník umenia a architektúry. Ten minaret je prekrásny, symetrický a obrovský. Ďalším zážitkom bolo vyjsť po točivej rampe na jeho vrchol. Nie je tu žiadne zábradlie a tak si myslím, že ak začnú do Samarry prúdiť turisti, výstup čoskoro zakážu. Teraz je to však úžasný ulovený zážitok a z vrchu vidíte po tej irackej rovine do nekonečna. Ako predloha minaretu vraj slúžili legendy o Babylonskej veži.

Okrem Veľkej mešity je v Samarre dôležitým miestom aj mešita Al-Askaríja, kde je pochovaný 10. aj 11. šiitský imám Ali al-Hadí a Hassan al-Askarí. Jej zlatá kupola padla v špirále irackého násila v roku 2006. Na tomto mieste videli posledný raz 12. imáma Mahdího, ktorý je šiitským mesiášom. Fotografie hrobiek imámov včotane Samarry nájdete v mojom blogu.

 

3. miesto: Ur #

#

Kto by si nepamätal slávne iracké mestá staroveku? Ur, Uruk, Lagaš? Ur, ležiaci najjužnejšie, bol kedysi najdôležitejším centrom Sumerskej ríše a jeho dejiny sú prepletené s dejinami celého Sumeru. Uruk môže byť starší, ale tu v Ure sídlili slávni králi. Tu mali svoje paláce a odtiaľto vládli aj Uruku.

Ur bol najvýznamnejším prístavom Perzského zálivu, aj keď dnes sa nachádza od neho bezmála 200 kilometrov. Aj rieka Eufrat, na ktorej dané prístavy prekvitali, je dnes ďalej od vykopávok. V Ure sa našiel kameň lapis lazuli, čo potvrdzuje, že Ur obchodoval až s Afganistanom. Tiež obchodoval s krajinami okolo Stredozemného mora, s Indiou a cez Omán a Jemen s Afrikou. Išlo o mesto s množstvom manufaktúr (fabriky mali až 200 zamestnancov), a tak sme sa možno v datovaní začiatku priemyselnej revolúcie pomýlili. Nezačala v roku 1760, ale o 5 500 rokov skôr.

Podľa Biblie sa práve tu mal narodiť praotec Abrahám a tak patrí aj k dôležitým biblickým miestam. Najvýraznejšou stavbou celého Uru je obrovský zikkurat so 130 schodmi, ktorý je dnes aj symbolom mesta. Archeológovia tvrdia, že práve toto je najstarší zikkurat na svete. Odporúčam dôkladne ho preliezť a my sme vyšli aj na jeho vrchol, čo bol ohromný zážitok. Na rozdiel od Uruku je Ur aspoň trošku zreštaurovaný a aj preto dostal u mňa vyššiu pozíciu. Archeológia však tvrdia, že ak by toto bohaté kráľovské mesto vykopali naozaj poriadne bude dôležitejšie než Giza (Egypt).

2. miesto: Babylon #

#

Babylon je azda najznámejším irackým mestom. Je to staroveká legenda, jedno z najznámejších miest celého sveta, ktoré svojho času opantalo aj Alexandra Veľkého. Dnes ležia ruiny Babylonu južne od Bagdadu a mesto je pod patronátom UNESCO.

Do mesta vstúpite ikonickou zrekonštruovanou Ištarinou sýtomodrou bránou. Babylon je miesto, kde sa neustále niečo dialo. Pochádzal odtiaľto Chammurapi, ktorý kodifikoval najznámejší zákonník (originál nájdete dnes v Louvre v Paríži). Babylon bol kedysi najväčším mestom sveta, väčšina verí, že tu stáli okázalo krásne Semiramidine záhrady, ktoré patrili medzi staroveké divy sveta.

Zastavil sa tu Kýros Veľký a Alexander Veľký premenil Babylon na svoje orientálne sídlo. Práve tu ako 32-ročný aj zomrel po tom čo dobyl celý znáy svet. Tu sa varili dejiny, a tak je Babylon povinnou jazdou pre každého, kto chce byť na miestach, kde sa rodila civilizácia.

1. miesto: Karbala #

#

Víťaz súťaže o najzaujímavejšie mesto v Iraku je možno pre vás prekvapením. Z môjho pohľadu vyhráva vďaka exotičnu. Čosi neopísateľné v jeho aure budete cítiť, až keď ste tu. Možno trochu načerpáte z mojich fotografii. Linky na blogy s fotografiami vám dávam nižšie. 

U nás je jej meno absolútne neznáme, v irackom aj islamskom ponímaní má však Karbala mimoriadny význam. Ak sa vrátime do roku 680, práve na tomto mieste sa odohral zásadný konflikt pre smerovanie islamu, pretože tu nechal umajjovský kalif Jazíd I. zabiť imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda.

Od tohto momentu sa už nedá vrátiť rozkol medzi sunnitmi a šiitmi. Pre šiitov je Karbala jedno z najposvätnejších miest sveta a práve tu sa odohráva neskutočný sviatok menom Ašura, ktorého sa zúčastnia milióny pútnikov. Po 40 dňoch prichádza ešte väčší počet na sviatok Arba‘in. Presne na tieto dva sviatky organizujeme v BUBO zájazd Irak- univerzita cestovateľstva. Ústredným miestom celej Karbaly je monumentálna svätyňa imáma Husajna so zlatými kupolami.

Irak je zatiaľ krajinou pre skúsenejších cestovateľov, Tí však dostanú skutočne veľa. Pripájam vám aj 40-minútový film Andreja Horvátha, ktorý bol v Iraku na poslednej ceste so mnou.

Dobrý deň,

prvýkrát som s Vami cestoval zhruba pred 20-timi rokmi a neustále Vám fandím. Oceňujem, že o klienta bojujete, že ho nechcete opiť rožkom, snažíte sa ho trvalo získať, a tak zapojiť do spoločného podnetného hľadania nových poznaní a súvislostí. Cestovanie sa mu potom nestáva len zážitkom, ale aj vášňou, či dokonca drogou. A to je presne aj môj prípad.

Chcem sa Vám tiež poďakovať za perfektne spracovaný videoblog o Mezopotámii. Tak ma zaujal, že si som si ho niekoľkokrát po sebe prehrával. Asi aj preto, že k Iraku pociťujem nesmierne úprimný, až srdečný vzťah. Ako jeden z mnohých československých expertov som tam dlhodobo pôsobil v oblasti navrhovania a výstavby ciest a mostov. Ako to už aj z charakteru tejto práce vyplývalo, veľa som cestoval a dôkladne spoznával túto pre mňa rozprávkovú krajinu... 

s úctou

Pavol Baláž

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

V januári (v piatok 13.) v roku 1995 založil spoločne s arabistom Tomášom Hušekom organizáciu OPAK (Organizácia priateľov arabskej kultúry), kde chceli otočiť náš pohľad na arabský svet: „OPAK je pravdou.“ Cestovateľským cieľom, ktorý chcel Ľuboš cez túto neziskovku dosiahnuť, bola návšteva Mekky. Dostať sa do Mekky Ľubošovi napokon trvalo 25 rokov, ale dnes je prvým Slovákom, ktorému sa to podarilo.
V Iraku bol po prvý raz v roku 2012, ale dostať sa do Mosulu mu trvalo ďalších 9 rokov. Prešiel všetky arabské krajiny a aj všetky moslimské krajiny na našej planéte. Vie teda porovnať a vypichnúť pre Vás skutočnú pikošku. Islam študuje 30 rokov a moslimov má rád. Nezdieľa teda hejt, ktorý tu na Slovensku máme. Ak sa chcete o Iraku dozvedieť viac, kliknite na vrchu tejto stránky BLOG a tam si vyberte destináciu „Irak.“ 


Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Irak - Mezopotámia

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 2203

Mohlo by Vás zaujímať

Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Babylon - legenda, ktorá prišla o svoju slávu Babylon

Babylon Babylon - legenda, ktorá prišla o svoju slávu

Pre mnohých hádam najznámejšie mesto sveta. Staroveká legenda o meste opantala mnohých, ktorí o meste počuli, ba dokonca ho navštívili. „Veľký…

Robert Taraba 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

8039
E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

4794 7990€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek