Bagdad, hlavné mesto Iraku, je veľkou metropolou, ktorá sa rozkladá na oboch brehoch legendárnej rieky Tigris v strednej časti mnohým známej, no napriek tomu málo poznanej krajiny. Toto miesto opradené príbehmi Tisíc a jednej noci mnohí moslimovia velebia ako sídlo posledného legitímneho kalifátu a iní ako kozmopolitné centrum arabského a islamského sveta. Dodnes si zachovalo mystiku a pôvab, ktorý sa vyrovná máloktorým svetovým mestám.

Bagdad Počasie

jasná obloha

jasná obloha

36°C

Predpoveď 25.Apr

Východ slnka 05:21

Západ slnka 18:41

V Bagdade, ktorý sa nachádza v srdci historického údolia rieky Tigris – Eufrat, sa začal život ako séria predislamských osád. V 8. storočí sa premenil na hlavné mesto moslimského sveta a po stáročia zostal kultúrnou metropolou. V roku 1258, po jeho zničení mongolskými útočníkmi, súperili Peržania a Turci o kontrolu nad mestom, ktoré nakoniec v roku 1638 začlenili do Osmanskej ríše ako dôležité provinčné centrum.

V roku 1932 sa stal Bagdad hlavným mestom moderného Iraku. Súčasná populácia mesta je cca 8 miliónov obyvateľov, no neoficiálne zdroje hovoria o viac než 10 miliónoch. Po Káhire je to druhé najväčšie arabské mesto.

Príbeh mesta mieru, čo je jedna z mnohých prezývok exotickej metropoly, je z veľkej časti príbehom nepretržitej vojny. Kde nie je vojna, tam je mor, hlad a občianske nepokoje. Je to paradox, ktorý cynická história napísala naprieč vysokým cieľom vyplývajúcim z názvu, ktorý mestu udelil jeho zakladateľ.

Bagdad založil v roku 762 n.l. Al-Manzúr, druhý kalif dynastie Abbásovcov. Poloha mesta nie je náhodná, pretože leží na križovatke významných obchodných ciest, na ktorej kedysi stáli iné významné mestá, vrátane Babylonu. Zlatý vek Bagdadu trval prvé dve storočia jeho existencie, no jeho lukratívna lokalita mu priniesla časté nájazdy od nepriateľov a ničiteľov s cieľom buď si ho podmaniť, alebo ho absolútne zdecimovať.

Západy slnka v Bagdade sú špecifické a každý deň ulovíte iné sfarbenie oblohy.
Foto: Marek Melúch — BUBO

Dar od Boha – Pôvod názvu Bagdad je stále predmetom sporov. Názov pravdepodobne odvodili z perzských slov „bag“ (záhrada) a „dad“ (trh) alebo z podobnej zlúčeniny slov „boh“ a „dar“, teda „Bohom daný“. Môže ísť aj o odvodenie z inej kombinácie slov s významom „darovaná záhrada“. Tak či onak, názov je oveľa starší ako mesto samotné a označoval vtedajšie osady, ktoré tu stáli dávno pred dobou Al-Mansúra. On pomenoval mesto Madinat at-Salám, teda mesto mieru. Dejiny však jeho opodstatnenosť nepotvrdili.

„Bagdad má vynikajúcu polohu so zdrojmi vody zo severu, ako aj z juhu. V suchom a nehostinnom podnebí Blízkeho východu je to veľmi nezvyčajné“

V dobách zlatej éry bol Bagdad obklopený kruhom hradieb so štyrmi bránami nazvanými podľa miest, ku ktorým smerovali. Boli to brány Kúfa, Basra, Chorasán a Damašek. Brány boli od seba oddelené takmer 2,5 km dlhým úsekom hradieb a v každej osadili trojo ťažkých dvier, na otvorenie ktorých muselo použiť silu niekoľko desiatok mužov.

Základy týchto hradieb boli hrubé až 44 metrov a merali cca 12 metrov, no ďalej od brán boli trikrát užšie. Za hradbami sa tiahol násyp vysoký až 50 metrov, na ktorom stáli strážne veže. Celú sieť opevnenia obklopovala vodná priehrada, čo z Bagdadu robilo kedysi nedobytné mesto.

Historická časová os Bagdadu:

  • r. 762 n. l. – založenie Bagdadu
  • 7. – 9. st. – rýchly vzostup mesta, rozvoj vied a umenia
  • r. 1258 – Bagdad dobyli a vyplienili Mongoli
  • r. 1401 – druhá invázia Mongolov pod vedením Timura
  • r. 1534 – mesto anektuje Osmanská ríša
  • r. 1917 – mesto pod kontrolou Britov
  • r. 1921 – založenie irackého kráľovstva v rámci britského mandátu
  • r. 1932 – Bagdad hlavným mestom formálne nezávislého Iraku
  • r. 1940 – dokončenie výstavby bagdadskej železnice
  • r. 1973 – krajina prosperuje vďaka objaveniu zásob ropy
  • r. 1991 – vojna v perzskom zálive
  • r. 2003 – americké vojská okupujú mesto pri intervencii do Iraku
  • r. 2007 – 5. marca došlo k teroristickému útoku na ulici Mutanabi
  • r. 2009 – kontrola zelenej zóny prešla z Ameriky na Irak
  • r. 2022 – prezidentské voľby 13. októbra. Vyhral obľúbený politik Abdul Latif Rashid

O Bagdade sa toho mnoho počulo, no iba málo našincov o ňom niečo vie. My v BUBO milujeme expedície „málo poznaného“ a práve iracký svet taký je. Na expedícii Irak – Mezopotámia sa s týmto mestom dôkladne zoznámime a vryjeme sa mu pod kožu. Od roku 2019, kedy v Iraku porazili teroristickú organizáciu ISIS, tu miestny život opäť prekvitá a snaží sa dlhými krokmi posúvať vpred k modernosti a prosperite.

Hospodárstvo Bagdadu:

Aj napriek poškodenej infraštruktúre mesta z vojen v rokoch 1991 (Druhá vojna v Perzskom zálive) a 2003 (Tretia vojna v Perzskom zálive – americká invázia) je Bagdad stále hlavným hospodárskym a kultúrnym strediskom krajiny a taktiež významným centrom obchodu celej oblasti Blízkeho východu.

Medzi hlavné odvetvia, ktoré krajinu pomaly posúvajú vpred, patria strojárstvo, výroba domácich spotrebičov, textilný a odevný priemysel, spracovanie stavebných surovín, potravinárstvo a taktiež petrochemický priemysel, kam patria aj zariadenia na skvapalnenie zemného plynu prepojené s ropnými poľami. Irak je okrem iného piatou najväčšou zásobárňou ropy na svete.

3 fotografie

Prilietame do hlavného mesta Iraku

Začíname prehliadku Bagdadu #

Našou „pevnosťou“ v Bagdade je butikový hotel Noorland nachádzajúci sa v srdci tohto pulzujúceho mesta. Prehliadku mesta začíname v starej štvrti Bagdadu, ktorá sa nachádza od nášho hotela asi 15 minút cesty (9 km). Táto štvrť je rozhodne tou najzaujímavejšou časťou a arabská atmosféra vás tu doslova pohltí.

Počas prehliadky sa medzi miestami prepravujeme kvalitným miestnym klimatizovaným minibusom alebo peši. Z hlavnej ulice Khulafa St. ideme po vlastných a ocitáme sa v každodennom rušnom živote občanov tejto exotickej metropoly. Smerujeme k ulici Al-Rashid, ktorá je úzko spojená nielen s bagdadskou, ale, všeobecne, irackou kultúrou a históriou.

4 fotografie

Prehliadku začíname na ulici Khufala St. a Rashid St.

Ulica Al-Rashid:

Iračania majú k tejto ulici veľkú náklonnosť, nakoľko bola svedkom niektorých z najdôležitejších udalostí irackej histórie. Kedysi bola centrom bagdadského politického a kultúrneho života, ako aj výborné miesto obchodu. Počas 20. st. sa tu nachádzali niektoré z najobľúbenejších kaviarní, reštaurácií, trhov a zábavných podnikov. Ulicu pomenovali podľa Harun al-Rashida z povestí Tisíc a jednej noci. Vedie pozdĺž východného brehu rieky Tigris po pôvodnej trase medzi severnou a južnou bránou starého opevneného mesta.

Osmanskí Turci ju postavili v roku 1910, pričom zbúrali všetky domy, ktoré stáli v ceste. V roku 1925 to bola prvá ulica v Bagdade, ktorú vydláždili pre vozidlá. Keď sa Saddám Husajn dostal k moci, tak mnohé divadlá, obchody a kiná tu zatvorili. V roku 2003 si vojna vyžiadala ťažkú daň a iba málo obchodov tam ostalo otvorených. V súčasnej dobe však ulica opäť prosperuje a je centrom starého Bagdadu.

Ulica Al-Rashid dýcha históriou a každá jej priľahlá ulica je plná života. Je viac než fascinujúce vidieť život v Bagdade taký, o ktorom sme ani neslýchali. Jednou z historických budov je mešita Murjan nachádzajúca sa oproti vysokej budove centrálnej banky. Datuje sa do obdobia Džalájírovcov, ktoré trvalo približne do roku 1410 n. l.

Postavili ju ako súčasť madrasy Mirjaniya a postaral sa o to veliteľ Uwajcov (Uway) Amin-ef-din-Murjan. Ten začal stavať madrasu spolu s mešitou pod vládou panovníka Hasana Buzurga a dokončil ju niekedy v r. 1357. Mešita je známa vďaka svojmu ornamentálnemu murivu a v hlavnej modlitebnej sále sú zachované úžasné kúfske rytiny.

4 fotografie

Medený trh Al-Safafeer

Hneď vedľa sa nachádza budova starého karavansaraju, ktorý je jediným kompletne zastrešeným v celom Iraku. V trinástom a neskoršom storočí poskytoval ubytovanie pre obchodníkov, ktorí cestovali po trasách karaván cez Bagdad. Neskôr v 70. rokoch 20. st. slúžil ako luxusná reštaurácia a nočný klub s brušnými tanečnicami, no v súčasnosti opäť zíva prázdnotou a potrebuje rekonštrukciu.

Po ulici pokračujeme smerom nahor až k medenému trhu Al-Safafeer. Tu sa ponoríme do úzkych uličiek plných malých obchodíkov. Trh je právom známa a obľúbená turistická atrakcia, no jediní turisti sme tu my. História trhu sa datuje až do Abbásovského kalifátu. V súčasnosti sa hluk medených kováčov zmenšil, pretože dielne sa zatvorili a obchod tu upadal.

Stále je tu však mnoho obchodov, kde sa dajú nájsť krásne starožitné šálky a kanvice na kávu z tepanej medi s prepracovaným dizajnom. Mnohé z nich sú 50 až 100 rokov staré. Jeden z príbehov trhu Al-Safafeer je, že počas abbásovskej éry kone prechádzali cez bazár, aby boli trénované na hluk spôsobený kovovými cestami a aby sa v boji nezľakli veľkého hluku. Názov trhu je odvodený z arabského slova Al-Safar, teda meď.

5 fotografií

Madrasa Mustasiriya a okolie

Po prejdení trhu sa ocitneme pri známej madrase Al-Mustasiriya, ktorá sa nachádza pri moste mučeníkov – Al-Shuhada. Je jednou z najpôsobivejších pripomienok Abbásovcov. Postavili ju na príkaz kalifa Al-Mustansira Bilaha a dokončili ju v roku 1234, čo bol na vtedajšiu dobu architektonický počin.

Táto vysoká škola znamenala v islamskom svete novú etapu vo vývoji učenia, keďže sa tu prvýkrát začali vyučovať všetky štyri doktríny islamských právnických škôl. Do madrasy sa dostaneme cez krásnu ornamentálnu bránu. V roku 1258 prežila útok Mongolov a dodnes je symbolom múdrosti a intelektu, ktorý tu kedysi prekvital.

Trhová pasáž pri ulici Al-Mutanabi je jediné miesto v okolí, kde si viete zakúpiť suveníry z Iraku. Ččo si kúpite vy?
Foto: Marek Melúch — BUBO

Hneď vedľa madrasy stojí mešita Al-Asifia, kde sa nachádza svätyňa šejka Al-Kaliniho. Na opačnej strane cesty sa už nachádza kryté alejové trhovisko, ktorým pokračujeme až na ulicu Al-Mutanabi. Iba na tomto trhovisku nájdete jediné turistické suveníry ako napr. magnetky, mapy a vlajky Iraku a rôzne sošky známych irackých pamiatok. Táto zhruba 150 metrov dlhá trhová pasáž prekvitá autentickým životom a zvedavými pohľadmi miestnych obchodníkov.

Po vyjdení z trhovej pasáže prídeme na ulicu Mutanabi a priamo pred nami uvidíme na rohu starú štýlovú kaviareň Shabandar café. Práve tu sa vieme občerstviť výborným čajom a nasať atmosféru ako z filmu. Je to miesto, kde sa od nepamäti stretávali miestni intelektuáli s cieľom zmysluplnej diskusie, písania kníh, básní, piesní alebo iných vedomostných a umeleckých aktivít.

Fotografie na stenách tejto kaviarne dýchajú históriou a pohltia vás až tak, že si ich budete chcieť pozrieť všetky. Ulica Mutanabi je historickým centrom kníhkupectiev a vonkajších knižných stánkov v Bagdade. Bola pomenovaná po klasickom irackom básnikovi Al-Mutanabim z 10. storočia nášho letopočtu. Často sa o nej medzi domácimi hovorí ako o srdci a duši bagdadskej gramotnosti a intelektuálnej komunity.

Ulica Al-Mutanabi patrí medzi najzaujímavejšie v Bagdade. Milí a zvedaví ľudia sa radi prihovárajú, aj keď nevedia vôbec po anglicky.

Ulica Al-Mutanabi patrí medzi najzaujímavejšie v Bagdade. Milí a zvedaví ľudia sa radi prihovárajú, aj keď nevedia vôbec po anglicky.

Výbuch na ulici Mutanabi:

Dňa 5. marca 2007 sa tu odohral teroristický útok. Nálož v aute alebo samovražedná bomba vybuchla a zabila 26 ľudí a rozmetala takmer celú ulicu. Mnoho obchodníkov bolo zruinovaných a stratili všetko čo mali. Básnici Deema Shehabi a Beau Beausoleil v roku 2012 spísali antológiu s názvom „Al Mutanabi Street Starts Here“ opisujúcu reakcie ľudí, ktorí túto situáciu zažili. 18. decembra 2008 iracký premiér Nuri al-Málikí ulicu po dlhom období čistenia a opráv oficiálne znovu otvoril a prinavrátil jej život.

5 fotografií

Shabandar café a ulica Mutanabi

Neďaleko odtiaľto, smerom k rieke, sa nachádza socha známeho básnika Al-Mutanabiho, ktorú v 60. rokoch 20. storočia postavil známy iracký sochár Mohammed Ghani Hikmat. Je fascinujúce, koľko domácich obyvateľov si vystojí radu na fotku s týmto básnikom. Za chrbtom sochy sa nachádza osmanská historická budova Qishla, ktorá v 19. storočí slúžila ako kasárne.

Od sochy Al-Mutanabiho sa vrátime opäť ku kaviarni Shabandar a pokračujeme po ulici Mutanabi až na koniec k ulici Rashid. Prechádzame okolo starých historických budov, pred ktorými je nespočetne veľa stánkov s knihami, domácimi potrebami, mosadznými suvenírmi, odznakmi, ovocím a inými vecami každodenného použitia pre domácich.

6 fotografií

Ulica Mutanabi a výhľady z mosta Al-Shuhada

Na konci ulice zabočíme doľava a po asi 90 metroch po pravej strane stojí fotogenická mešita Haydar-Khana. Postavil ju abbásovský kalif Al-Násirom niekedy v 12. až 13. storočí. Zrekonštruovali ju počas osmanskej éry v roku 1827 a opätovne v roku 1890. Považujú ju za jeden z najlepších príkladov osmanských stavieb v Bagdade a jej dóm o tom presvedčí každého okoloidúceho.

My však pokračujeme ďalej a po 100 metroch na ľavej strane vkročíme do malého obchodíku Hajj Zbala, kde robia ten najlepší hroznový džús v celom hlavnom meste. Založili ho už v roku 1900 a dodnes si udržuje svoju prestíž. Nášho lokálneho partnera Haidera tu poznajú a BUBO vítajú s otvorenou náručou a chutnými koláčikmi. Tak čo, pili ste už niekedy lepší džús?

10 fotografií

Centrum Bagdadu je na ulici Al-Rashid

Po príjemnom gurmánskom zážitku nasadáme do minibusu a presúvame sa k pamätníku martýrov. Po ceste sa ešte zastavíme na dvoch zaujímavých námestiach. Po piatich kilometroch vystupujeme na námestí Tahrir, kde sa nachádza veľkolepý pamätník slobody = Tahrir Monument. Tento mestský pamätník patrí medzi najobľúbenejšie a najznámejšie v Bagdade.

Odkryli ho v roku 1961 po smrti sochára Jawada Saleema. Skladá sa zo 14 bronzových odliatkov, ktoré predstavujú 25 postáv na travertínovej platni zdvihnutej 6 metrov nad zemou. Je 10 metrov vysoký a 50 metrov dlhý. Postavy, ktoré sú v basreliéfe majú evokovať babylonské, asýrske a arabské umelecké diela.

Zobrazuje historické udalosti z Iraku až do revolúcie 14. júla 1958 pod vedením Abdula Karima Kásima. Práve toto je kľúčový dátum a moment, ktorý označuje začiatok republikánskej vlády v Iraku. Udalosti na pamätníku sú určené na čítanie (sprava doľava) arabskej poézie, počnúc udalosťami, ktoré predchádzali revolúcii a končiac túžbou po harmónii a nezávislosti. 

5 fotografií

Z ulice Rashid k námestiu slobody...

Ďalším bodom záujmu je námestie Firdos, ktoré sa nachádza od námestia Tahrir niečo cez 2 kilometre. Pri komplikovanej doprave v Bagdade však aj takáto krátka vzdialenosť môže trvať viac než 15 minút autom. Námestie Firdos sa preslávilo v dejinách až na začiatku 21. storočia. Názov je odvodený z arabského slova „firdows“, čo doslova znamená „raj“.

Počas posledných 70 rokov tu bolo niekoľko monumentálnych umeleckých diel, medzi ktoré patrila aj socha neznámeho vojaka z roku 1959. Tú však v roku 2002 nahradila 12 metrov vysoká socha Saddáma Husajna, ktorú navrhol a nechal postaviť iracký sochár Khalid Ezzat na počesť jeho 65. narodenín. Počas americkej invázie v roku 2003 túto sochu irackí občania za pomoci Američanov strhli dole a oslavovali porážku diktátora.

Saddámovu sochu nahradila zelená abstraktná socha od Al-Dawiriho, no v roku 2013 jej našli iné miesto a z námestia ju presunuli. Toto námestie nepatrí pre miestne obyvateľstvo medzi najobľúbenejšie, no pre zahraničných turistov je to atraktívne. Pri námestí sa nachádza aj fotogenická mešita 17. Ramadánu a dva z najznámejších hotelov v Bagdade – Palestine Hotel a Sheraton Ishtar.

Mešita 17. Ramadánu sa nachádza pri námestí Firdos. Práve tu domáci ľud zhodil sochu Saddáma Husajna.
Foto: Marek Melúch — BUBO

Na záver dňa k slze Bagdadu... #

Po návšteve neslávne známeho námestia Firdos pokračujeme na posledný bod nášho dnešného programu v Bagdade. Smerujeme k pamätníku martýrov, ktorý je inak známy ako Al-Shaheed. Od námestia je vzdialený takmer 6 km. Treba dávať pozor na čas, pretože areál pamätníka zvyknú zatvárať už o 15.00 h a radšej byť na parkovisku o 10 minút skôr, ako o minútu neskôr. Parkovisko sa nachádza na severovýchodnej strane a po prejdení vstupnej brány sa pred nami týči obrovská modro-tyrkysová stavba pripomínajúca slzu.

Tento výnimočný monument s kupolami sa nachádza na východnej strane rieky Tigris v blízkosti armádneho kanála. Navrhol ho Ismail Fattah Al-Turki a postavila ho spoločnosť Mitsubishi v roku 1983 ako svätyňu na počesť takmer milióna zabitých Iračanov počas 8-ročnej vojny medzi Irakom a Iránom (22.09.1980 – 20.08.1988). Pamätník postavili pri dvoch jazerách a výška každej kupoly je 40 metrov. Tvar má symbolizovať slzy príbuzných.

Mohli by vás zaujímať ďalšie iracké blogy:

V Saddámových časoch boli vitríny zo skla plné vecí mŕtvych, vrátane pier, nožníc na nechty, zaslaných listov domov, okuliarov, psích známok a mnohých iných symbolických predmetov. Tieto vitríny sa dodnes nachádzajú v strede medzi „slzami“ a dá sa do nich vstúpiť po schodoch nadol. Dnes je pamätník venovaný obetiam šiitskych a kurdských ľudí, ako aj Saddámovmu režimu. Iróniou tohto areálu je, že za jazerom po ľavej strane od parkoviska sa nachádza zábavný park Sindbad.

Veľké koleso sa nedá prehliadnuť. Táto svätyňa nie je obľúbeným miestom pre domácich, nakoľko im pripomína krvavú históriu a stratu blízkych. Nie je tomu tak dávno, čo turisti na vstup potrebovali špeciálne povolenie. V súčasnosti je areál otvorený pre verejnosť bez akýchkoľvek „papierovačiek“, no treba sem prísť včas pred zatvorením.

Prvý deň prehliadky je fascinujúci a človek si ešte poriadne neuvedomuje, v akej krajine sa nachádza a už pozná staré centrum Bagdadu. Lovenie zážitkov je naším mottom v BUBO a medzi ne patria samozrejme aj tie gurmánske. Iracká kuchyňa je veľmi štedrá a každý milovník mäsa si príde na svoje.

Pred západom slnka sa presunieme do kvalitnej reštaurácie Toast, kde krásny deň ukončíme vynikajúcim irackým kebabom so šalátom Tabbouleh. Centrum starého Bagdadu dýcha priateľskou atmosférou. To však nie je všetko, čo toto exotické mesto ponúka. V ďalší deň sa vyberieme do širšieho centra tohto veľkomesta, ako aj do vzdialenejšieho okolia.

Prečítajte si aj pokračovanie tohto blogu s množstvom extra skvelých tipov:

7 fotografií

Prehliadku Bagdadu končíme famóznou večerou

Odporúčanie:

Irak je moslimská krajina s prísnymi zákonmi a ešte prísnejšími vojakmi a policajtmi. Pri návšteve krajiny je zakázaný dovoz alkoholu. Ten, kto nevydrží 2 týždne bez drinku by do krajiny chodiť nemal. Alkohol sa tu dá kúpiť v špecializovaných obchodoch, no nikomu to neodporúčam. Ak vás domáci uvidia, môžu ostať podráždení a agresívni. Je to zbytočná provokácie a urážka ich kultúry a viery.

Základným pravidlom je byť správne oblečený. Muži by mali mať vždy dlhé nohavice a ženy nesmú byť vôbec vyzývavé. Pri posvätných a náboženských miestach musia ženy nosiť čádor. V meste a pri pamiatkach, ktoré nie sú spojené s náboženstvom, môžu mať ženy aj odhalené vlasy. Na archeologických pamiatkach je prísny zákaz dvíhať akékoľvek predmety zo zeme. Žiadne kamene, žiadny piesok, žiadne úlomky ani nábojnice. Nič!

Je zakázané fotografovať strategické miesta ako napríklad križovatky, kruhové objazdy, vládne budovy, mosty, policajné a vojenské stanoviská a neoznačené budovy, o ktorých nemáte predstavu, čo sa v nich môže nachádzať. Ak si nie ste istí, spýtajte sa okolitého policajta alebo vojaka. Sú všade. Je dobré naučiť sa základné arabské frázy, keďže takmer nikto tu nerozpráva po anglicky a dohovoriť sa je veľký problém. Je zdvorilé pozdraviť domácich okoloidúcich a odovzdať im úsmev na perách. Mnohokrát sú oni tí, ktorí sa na vás usmejú ako prví. To však neplatí vždy.

Arabské základné slová, ktoré určite využijete

  • Ahoj / Dobrý deň – Salaam Aleikum (salám alejkum)
  • Dovidenia – Ma Assalama (má saláma)
  • Ďakujem – Shukran (šukran)
  • Keď boh dá – Inshallah (inšaláh)
  • Ako sa voláš? – Ma asmak? (má asmak?)
  • Koľko to stojí? – Beekam? (békam?)
  • Kura – djaj (džjaj)
  • Káva – qahwa (gahwa)
  • Čaj – shai (šaj)
  • Voda – mayy (mají)
  • Trh – souq (súk)
  • Reštaurácia – mata´am (matámun)
  • Mešita – masjid (mašid)
  • Polícia – buliis (bulís)
  • Európa – uwruuba (uwroba)

Top 10 starého Bagdadu

  1. Atmosféra na ulici Mutanabi – ulica prekvitajúca životom miestnych, kde si budete pripadať ako v rozprávkach Tisíc a jednej noci.
  2. Trh Safafeer – medený trh patrí medzi najzaujímavejšie miesta starého Bagdadu. Ak túžite po starožitnostiach, ktoré si už čo to prežili, tak toto je to pravé miesto. Odporúčame kúpu medených šálok, čajníkov. Veď kto sa môže doma pochváliť tým, že pije kávu zo šálky z Bagdadu?
  3. Čaj a cigaretka v kaviarni Shabandar – známa kaviareň, ktorá si vyžaduje návštevu. Ak budete mať šťastie, čaj vám naservíruje sám majiteľ Mohammad al-Khashali. Perfektné miesto na schladenie sa počas horúcich dní.
  4. Pamätník martýrov Al-Shaheed – monumentálna stavba pripomínajúca slzy tých, ktorí prišli o svojich blízkych. Táto svätyňa dodnes vzbudzuje rešpekt a spôsobuje zimomriavky.
  5. Hroznový džús na ulici Al-Rashid – ste v Bagdade a túto sladkú špecialitu by ste nevyskúšali? Omyl! Atmosféra obchodíku vás doslova pohltí a verte, že si dáte minimálne dva.
  6. Madrasa Al-Mustasiriya – historická budova islamskej vysokej školy, ktorá prežila 2 mongolské útoky. Knižnica, ktorá obsahovala viac než 80 tisíc kníh, bola kedysi najdôležitejším centrom učenia v moslimskom svete.
  7. Námestie Tahrir – námestie slobody rozhodne stojí za návštevu. Stačí tu kľudne 10-15 minút, no nadšenie bude zaručené. Námestie sa nachádza pri rušnom kruhovom objazde a za monumentom je príjemný park so sochou „matky“.
  8. Námestie Firdos – práve tu v roku 2003 strhol iracký ľud sochu Saddáma Husajna a oslavoval porážku diktátora. Zastavte sa tu a spravte si fotografiu námestia s mešitou 17. Ramadánu v pozadí.
  9. Prechádzka pri západe slnka popri rieke Tigris – večerná idylka môže začať práve prechádzkou pri známej rieke Tigris. Okolitý opar spôsobuje krásne sfarbenie oblohy do oranžova.
  10. Kúpa suvenírov v meste bez turistov – kúsok za mostom Al-Shuhada na východnom brehu rieky Tigris máte možnosť kúpy suvenírov. V meste, kde turizmus nie je absolútne rozvinutý, je to veľkou raritou. Neváhajte a doneste svojim blízkym magnetky z Bagdadu.

Čo vidieť v starom Bagdade navyše?

  1. Abbásovský palác – pozoruhodná budova neďaleko námestia Maidan a konca ulice Al-Rashid. Je to jediný abbásovský palác, ktorý zostal v Bagdade. Je tu vystavená zbierka historických artefaktov, ktoré predstavujú určité etapy arabskej islamskej histórie krajiny. Vstup pre turistov je 20 USD
  2. Katedrála Sv. Jozefa – nachádza sa na ulici Al-Khulafaa a je taktiež známa ako Latinská katedrála Sv. Jozefa. Postavili ju v roku 1866 a obsahuje množstvo zaujímavých sôch. Využívali ju ortodoxní kopti Iraku.
  3. Park Abu Nuwas – park sa tiahne takmer 2 km pozdĺž východného brehu rieky Tigris a je obľúbeným miestom na piknik a oddych pre domácich. Abu Nuwas bol stredoveký básnik, napol Arab napol Peržan, ktorý rád písal básne o víne a romantike.
  4. Iracké národné divadlo – nachádza sa trochu ďalej od starého Bagdadu na námestí Fateh, no ak by ste mali čas, odporúčame navštíviť niektoré z vystúpení. Počas režimu Saddáma Husajna boli kiná a americké filmy zakázané a ľudia dali prednosť divadelnej kultúre, čo sa zachovalo až dodnes. Hneď vedľa divadla sa nachádza veľká vojenská nemocnica.
  5. Arménsky kostol Sourp Asdvadzadzin – známy aj ako kostol Miskinta (podľa ženy, ktorá bola v 5. st. umučená). Je to jeden z najstarších kostolov v Bagdade pochádzajúci z roku 1640. Nachádza sa na konci ulici Al-Rashid pri námesti Maidan. Neďaleko Abbásovského paláca.
Marek Melúch

Marek Melúch

Marek Melúch

Cestovanie je pre Mareka vášňou a snom, ktorý si plní už od malička. Vyskytol sa už na každom kontinente okrem Antarktídy a stále má túžbu a chuť cestovať za niečím novým.  V BUBO sa aktívne zaoberá oblasťami ako USA západ aj východ, Kanada, Aljaška, na ďalšom africkom kontinente sprevádza od Kene až po Juhoafrickú republiku, pričom medzi jeho najobľúbenejšie aktivity sú práve Bungee jumping na Viktóriiných vodopádoch alebo plavba na rafte po rieke Zambezi. V juhovýchodnej Ázii ho nájdete od Pakistanu cez Malajziu až po kmene Bornea. Práve tu veľmi rád dopĺňa gurmánske zážitky, ako napríklad čerstvé mangrovníkové červy Tamilok na Filipínach až po chrumkavé Tarantuly v Kambodži. V posledných rokoch mu učarovali aj exotické krajiny ako napr. Papua Nová Guinea, na ktorej nikdy nevynechá potápanie pri fjordoch alebo tanec s miestnym kmeňom na Vanuatu. Miluje steak z impaly alebo mušle z Havelocku na Novom Zélande. Rád sa vzdeláva a pátra po nových informáciách. Fascinujú ho všetky prírodné javy ako sú tornáda, búrky, cyklóny až po tsunami. Medzi jeho najväčšie srdcovky patrí práve Nový Zéland a Austrália, kam sa vždy rád vráti aby pozrel „Froda“ z Pána prsteňov. Na Cambridge škole v Londýne vyštudoval angličtinu a neskôr doma vyštudoval masmediálnu komunikáciu. Je výborný vodič a nešoféruje iba tam, kde sa nedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Jáva, Bali, Bromo + Flores, Rinca, Komodo

Zo zájazdu:

Marek Melúch

Posledná úprava článku | Prečítané: 461

Mohlo by Vás zaujímať

Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Babylon - legenda, ktorá prišla o svoju slávu Babylon

Babylon Babylon - legenda, ktorá prišla o svoju slávu

Pre mnohých hádam najznámejšie mesto sveta. Staroveká legenda o meste opantala mnohých, ktorí o meste počuli, ba dokonca ho navštívili. „Veľký…

Robert Taraba 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

6249 9614€
E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

5194 7990€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.