Ushuaia - Andský diamant na prahu Antarktídy

Prehliadka

Ushuaia - Andský diamant na prahu Antarktídy

Hlavné mesto pôvabného súostrovia Ohňová Zem sa pre Vás stane nekonečným zoznamom superlatívov. V tomto utešenom a trochu atypickom argentínskom meste si s úsmevom na tvári spolunažíva 22 rôznych národností z celého sveta. 80 000 hrdých obyvateľov Ushuaie sa teší vysokej kvalite života kdesi na najjužnejších cípoch nielen amerického kontinentu, ale aj našej planéty. Ushuaiu výstižne volajú Fin del mundo, principio de todo - koniec sveta, začiatok všetkého. Táto horská a morská kráska sa pýši nesmiernou atraktivitou scenérií zasnežených vrcholov Ánd aj ohromného sveta morských živočíchov Beaglovho prielivu. Od Antarktídy Vás delí už iba tisíc kilometrov. Tri tisíc kilometrov smerom na sever nájdete šarmantnú metropolu Buenos Aires. Ktorým smerom sa vyberiete?

Ushuaia Počasie

slabé sneženie

slabé sneženie

3°C

Predpoveď 20.Apr

Východ slnka 08:34

Západ slnka 18:29

Sneh 1.58mm

„Pristávame, pripútajte sa prosím... Bienvenidos a Ushuaia! Vitajte v najjužnejšom meste na svete!“ Vystupujem z lietadla a prvý krát sa nadýchnem patagónskeho jemne chladivého horského vzduchu.

Magická Tierra del Fuego - Ohňová Zem. Ako asi vyzerá? Za večernej tmy vidím iba siluety majestátnych hôr a svetlá domčekov odrážajúce sa na hladine Beaglovho prielivu. Spomínam si celkom presne, aké to bolo po prvý krát priletieť do tohto mesta pred rokmi - len zimomriavky a ten neopísateľný pocit, keď sa Vám v priamom prenose plní sen a ocitáte sa na miestach, kde sa pred takmer 200 rokmi začína písať aj veľkolepý príbeh Darwinovej teórie evolúcie.

Do ďalekej Patagónie robíme v BUBO zájazdy už viac než dve dekády. Najprv to boli dvojmesačné cesty na kolesách, neskôr sme letecky z Buenos Aires absolvovali krátke ochutnávky toho najpopulárnejšieho z južného trojuholníka amerického kontinentu. Cestu sme od roku 2015 vyšperkovali do takej podoby, že dnes si už môžeme naplno užívať dobrodružnú veľkovýpravu na absolútny juh obývaných častí našej planéty do tajomnej Ohňovej Zeme.

Nachádzame sa v hlavnom meste najjužnejšej provincie Argentíny a naša južná zemepisná šírka korešponduje približne so vzdialenosťou dánskej Kodane od rovníka na severnej pologuli. Ushuaia je na 54° 80' J, čo znamená že od južného polárneho kruhu nás ešte stále delí poriadny kúsok - viac ako 1200 km. Živé prístavné mesto založili v roku 1884 na severnom brehu Beaglovho prielivu, ktorý oddeľuje najväčší ostrov rovnomenného súostrovia Isla Grande de Tierra del Fuego zo severu a stovky menších, málo obývaných ostrovčekov súostrovia na juhu. Hlavný ostrov Ohňovej Zeme je najväčší v Južnej Amerike a patrí zároveň s rozlohou 48 000 km2 do prvej tridsiatky najväčších ostrovov na svete. Veď je takmer rovnako veľký ako celé naše Slovensko. Jeho západná časť je zo 60% územím susedného Chile a zvyšných približne 40% rozlohy ostrova leží na argentínskej strane.

Beaglov prieliv sa tiahne 240 km od západu na východ a je to jedna z troch najdôležitejších námorných trás spájajúca Pacifický oceán s Atlantikom. Všetky tri nájdete práve tu na juhu amerického kontinentu. Ďalšiu z nich objavil už v roku 1520 počas vôbec prvej plavby okolo sveta portugalský moreplavec Fernão Magalhães: 570-kilometrový Magalienšov prieliv oddeľuje juhoamerickú pevninu práve od súostrovia Tierra del Fuego. Kontroverzný anglický korzár Sir Francis Drake preslávil tretiu trasu - najhlbší a najširší prieliv na Zemi, keď sa mu podarilo preplaviť v roku 1578 nebezpečné vody medzi Hornovým mysom a Antarktídou. V Drakeovom prielive sme už počas nejednej z našich BUBO ciest mali za silnej búrky aj 10-metrové vlny, je to zážitok na celý život. Alternatíva k týmto trom výzvam pre skúsených moreplavcov sa ponúkla až keď v roku 1914 otvorili konštrukčné veľdielo - Panamský prieplav.

Po prílete na najjužnejšie medzinárodné letisko na svete sa nebudete vedieť vynadívať na útulný interiér neveľkej budovy, ktorá bezpochybne zaváňa typickou škandinávskou architektúrou. Kombinácia dreva, skla a kameňa dáva tomuto miestu presne ten správny šmrnc na to, aby ste sa v hlavnom meste Ohňovej Zeme cítili od prvej chvíle ako doma. Zároveň tu pochopíte hneď od začiatku úzku spätosť  Ushuaie a jej obyvateľov s prenádhernou okolitou drsnou prírodou. Letisko sa nachádza necelých 6 kilometrov od centra mesta a ak ste sa na koniec sveta rozhodli vybrať práve s BUBO, v tomto momente nás už čaká spoľahlivá súkromná doprava. Žiadna mestská hromadná doprava tu na letisko nepremáva, sme predsa v Južnej Amerike. Iné možnosti 15-minútovej cesty do centra sú preto iba dve: taxi Remis alebo prenájom auta na letisku. Nezabudnite tu hneď po prílete využiť bankomat na výber hotovosti, ak ste si predtým nemali možnosť zameniť argentínske pesos v mestečku Calafate alebo v Buenos Aires (v hlavnom meste Argentíny je výmenný kurz podstatne výhodnejší).

Všade naokolo Vás len zasnežené Andy a svieži horský vzduch.
Foto: Daniela Snováková

Prehliadka najjužnejšieho mesta na svete #

Zobúdzame sa v štýlovom hoteli Cap Polonio priamo na hlavnej avenide San Martín v srdci Ushuaie. Príjemné ubytovanie má tri poschodia a červená strieška každého okna je orientovaná buď na zasnežené vrcholky hôr a hlavnú ulicu, alebo sa z Vašej izby na opačnej strane pravdepodobne dívate na promenádu pri Beaglovom prielive. Na chutné raňajky schádzame dolu do priestorov modernej kaviarne Marco Polo, ktorá je súčasťou nášho hotela harmonicky spájajúceho luxus s rešpektom k životnému prostrediu. Život v meste pod najjužnejšími cípmi Andských Kordiller sa v porovnaní s našimi končinami začína pomerne neskoro, väčšina obchodov či múzeí tu totiž neotvára skôr ako o desiatej ráno. Súvisí to aj s časom, kedy tu slnko vychádza v zime. Sme na južnej pologuli a ročné obdobia tu sú vždy opačné ako u nás. Po zimnom slnovrate okolo 21. júna v Ushuai začína to najchladnejšie obdobie roka. Vtedy tu majú len 7 hodín denného svetla od desiatej ráno do piatej poobede. Po letnom slnovrate 21. decembra sa miestni tešia nielen z teplejších dní, ale aj zo 17 hodín denného svitu od piatej ráno do desiatej večer. Polárny deň ani polárnu noc tu celkom určite nezažijete, nie sme totiž za južným polárnym kruhom. Keď sa do Ushuaie však vyberiete v tom správnom období roka, môže sa Vám pri pohľade na oblohu prihodiť, že uzriete auroru australis – tancujúcu polárnu žiaru.

Charakter Ushuaie definuje jej poloha na úpätí horského masívu Martial na konci 7000-kilometrového pásma juhoamerických Ánd. Mesto pozostáva aj zo strmých kaskádovitých uličiek, ktoré sa od úrovne mora zdvíhajú k horám s vrcholmi vo výške 1300 metrov. Centrum mesta je veľmi kompaktné a keďže je postavené hneď vedľa pobrežnej promenády, so žiadnym prevýšením sa v tejto zóne Vaša kondícia pasovať nemusí. Prechádzku po Ushuai teda začíname v súlade s pohodovou mentalitou miestnych o 9:45 po raňajkách. Vydávame sa z hotela smerom doprava spoznávať hlavnú avenidu San Martín. Na tejto ulici nájdete snáď všetko, na čo si spomeniete - športové obchody s kvalitným trekovým oblečením, reštaurácie, kaviarne, lekárne, kníhkupectvá, kasína, banky, obchody so suvenírmi, pekárne, optiky, zmrzlinárne...je až neuveriteľné, že sme na skutočnom konci sveta a zároveň v úplne rozvinutej civilizácii. Dokonca najjužnejšie Hard Rock Café na svete! Večer si tu pri dobrom koncerte musíme dať aj degustáciu vynikajúcich miestnych remeselných pív Cape Horn či Beagle.

Na rohu s ulicou 25 de mayo sa skrýva nenápadný obchodík so suvenírmi - spoznáte ho podľa plyšových ovečiek a tučniakov magalienšových visiacich pred vchodom. Zastavíme sa tu nielen kvôli originálnym výrobkom miestnych umelcov, ale aj kvôli príbehu spojenom s jeho kontroverzným názvom – Jemmy Button. Bol to domorodý amerindián z miestneho kmeňa Yaghan, ktorého v roku 1830 z Ohňovej Zeme odviezla vo veku asi 14 rokov do Británie slávna výskumná loď HMS Beagle v službách kráľovského námorníctva. 25-ročný kapitán Robert FitzRoy počas prvej plavby lode Beagle zajal štyroch Yaghanov po incidente s ukradnutým člnom a rozhodol sa ich vzdelávať a pokresťančiť. Jemmy, vlastným menom Orundellico bol dokonca ako jedna z týchto, po roku dokonale civilizovaných indiánskych celebrít, veľkolepo prijatý na kráľovskom dvore v Londýne. Yaghani sa napokon po dvoch rokoch domov vracajú ako anglicky hovoriaci misionári na HMS Beagle opäť pod vedením kapitána FitzRoya a na jej palube sa počas tejto druhej výpravy známej lode už nachádza aj otec modernej biológie – prírodovedec Charles Darwin vo veku 22 rokov. Darwin nemohol uveriť priepastnému rozdielu medzi kultivovaným Jemmym a divochmi roztrúsenými po ostrovoch Ohňovej Zeme. Pôvodní obyvatelia sa podľa neho od civilizovanej spoločnosti líšili viac, ako domáce zvieratá od divokých. Domnieval sa aj, že miestnym chýba aspekt duchovného života. Kmene Ohňovej Zeme mali vlastné náboženstvo. Mali aj úctu k šamanom, ktorí prehovárali s bohmi. Ich najvyššie božstvo sa volalo Watawuinewua. Počas obradov ciexaus na počesť plnoletosti mužov, pri tanci a speve nosili Yaghani bizarné masky ducha ochrancu či učiteľa a svoje telá farbili uhlím. Žiadny člen kmeňa nesmel ostať bez partnera a akceptovali dokonca aj rozvody. Jemmy Button si pár mesiacov po návrate tiež založí rodinu a vracia sa k svojmu pôvodnému divokému spôsobu života - naspäť do Británie už nikdy neprišiel. Keď sa ho v roku 1859 opäť snažili zapojiť do misionárskej činnosti, ešte stále ovládal popri jazyku yaghan aj angličtinu. V slede udalostí tu vtedy došlo k masakru v zátoke Wulaia, kde zabila Jemmyho rodina bielych misionárov. V nasledujúcich dekádach vplyvom konfliktov s kolonistami a aj kvôli šíriacim sa európskym chorobám indiánsky kmeň úplne vyhynul.

Vyhubené indiánske kmene Ohňovej Zeme ostávajú naďalej inšpiráciou umeleckého sveta Ushuaie.
Foto: Daniela Snováková

Po nákupe originálnych suvenírov u Jemmyho sa vyberáme ďalej šesť blokov po rušnej ulici nazvanej po veľkom argentínskom osloboditeľovi - generálovi José de San Martín. Jeho vojsko, ktoré prekročilo Andy a pokračovalo do Chile a napokon aj na sever do Peru, sa stalo kľúčovým pri definitívnom oslobodení týchto krajín od španielskej nadvlády v druhej dekáde 19. storočia. S menom argentínskeho otca národa sa preto veľmi často stretávame nielen v jeho rodnej krajine. Na hlavnej ulici prechádzame okolo zvlnenej administratívnej budovy patriacej k mestskej radnici, kde stojí názov Secretaría de la Mujer. Ushuaia má teda inštitúciu, ktorá implementuje politiku rozvoja a ochrany práv žien v rámci princípov rodovej rovnosti. V kontexte kultúrnych tendencií mačizmu (často neodlúčiteľných od juhoamerickej nátury) Secretaría kontroluje akúkoľvek diskrimináciu alebo násilie páchané na ženách. O kúsok ďalej prichádzame ku majestátnej Casa de Gobierno – novej budove vlády. Vzhľadom na to, že Argentína je federatívna prezidentská republika, každá z jej 23 provincii má aj vlastné zákony na regionálnej úrovni. Ide teda o vládu celej provincie Tierra del Fuego - Ohňovej Zeme, kam patrí aj Argentínou územne nárokovaná časť Antarktídy a ostrovy Južného Atlantiku vrátane kontroverzných Islas Malvinas - Falklandských ostrovov.

Na konci avenidy San Martín prichádzame na kolmú ulicu Yaganes, zabočíme doľava a vydáme sa za označením Museo del Presidio. V tomto momente nám začína dávať zmysel, prečo väčšina obchodov so suvenírmi v Ushuai ponúka pásikavé tričká z konca sveta, či magnetky s podobizňami známych argentínskych kriminálnikov. Pred nami sa otvorí obrovský komplex, ktorý dnes už slúži ako strategicky situovaná vojenská námorná základňa Argentíny. Kedysi tu však stála jedna z najobávanejších väzníc na svete. Podľa vzoru britskej trestaneckej kolónie v Tasmánii či francúzskych Ostrovov spásy, sa rozhodol aj argentínsky prezident Julio Argentino Roca nasledovať model izolácie najnebezpečnejších zločincov doslova na konci sveta. Rocovi sa podarilo stavbou väznice v snahe zabezpečiť stabilné osídlenie tejto provincie, zároveň posilniť čerstvo získanú argentínsku územnú suverenitu po uzavretí zmluvy z roku 1881 o hraniciach so susedným Chile. Ak sa s BUBO niekedy vyberiete za cestovateľským bonbónikom do Francúzskej Guyany, zistíte že Motýľ to mal pri úteku z Diabolského ostrova o niečo jednoduchšie ako väzni v Ohňovej Zemi. Utiecť z väzenia v Ushuai a následne aj prežiť v okolitej nehostinnej prírode sa považovalo za nemožné. Zomrieť od hladu či podchladenia nebola pre väzňov ideálna predstava úteku od neslobody, preto mali skôr motiváciu sekať dobrotu a za odmenu dostať možnosť práce za múrmi väznice. Vzorní delikventi totiž postupne sami budovali nielen vlastnú väznicu, ale aj vznikajúce mesto Ushuaia. Stavali ulice, mosty, domy, obchody, požiarnu stanicu, školu, nemocnicu; spracúvali drevo z okolitých lesov. Od založenia väznice v roku 1902 si za osem rokov postavili 25-kilometrovú železnicu na zvážanie vyrúbaného dreva. Dnes je z nej turistami obľúbený El Tren del Fin del Mundo – najjužnejší vlak na svete, vlak na konci sveta. V najpočetnejších obdobiach mala táto väznica kapacitu až 600 kriminálnikov a politických väzňov. Jej fungovanie pozastavil až v roku 1947 notoricky známy prezident Juan Domingo Perón pre tvrdé zaobchádzanie a podmienky, v ktorých väzni žili. Chlad, vlhkosť, jediné kachle v dvojposchodovej budove o piatich pavilónoch... Je 12:30 a my končíme prehliadku väzenských ciel s figurínami a príbehmi najväčších argentínskych zločincov ako bol Ušatý Trpaslík - El Petiso Orejudo, Mateo Banks, či anarchista Simón Radowitsky. Múzeum otvárajú o 10:00, hodinové sprevádzané prehliadky začínajú o 11:30 a 18:30, brány múzea sa zatvárajú o 20:00. Vstupné je 1100 ARS.

Prírodné bohatstvo na konci sveta

Po ulici Yaghanes pokračujeme dolu mierne zvažujúcim sa kopcom v ústrety promenáde Beaglovho prielivu. Ocitáme sa na avenide Maipu, ktorá je rovnobežná s ulicou San Martín. Architektonickej skladačke strakatých budov rôznych tvarov a farieb v tejto chvíli pozornosť nevenujete. Naskytol sa Vám totiž pohľad na jednu z najdôležitejších námorných ciest medzi Pacifikom a Atlantikom. Pohľad na ešte južnejší juh, pohľad na posledné ostrovy Ohňovej Zeme. Tým smerom v diaľke sú rovnako dych vyrážajúce zasnežené vrcholy hôr ako za Vami. 360-stupňový záber National Geographic naživo. Za Beaglovým prielivom ešte kúsok Chile, a potom už len nekonečno bieleho kontinentu.

Dvojkilometrová promenáda Maipu a rovnako aj dôležitý prístav Ushuaie má ku konštrukčnej dokonalosti pomerne ďaleko. Mesto napokon nemá za sebou veľmi dlhú históriu. Keď Ushuaiu v polovici 20. storočia opustil rušný život väznice, akoby sa uberala na dlhý zimný spánok. Potom však na ostrove objavili náleziská ropy a zemného plynu, vybudovali letisko a progres mesta sa znovu rozbehol. Vláda začala motivovať potenciálnych prisťahovalcov mnohými presvedčivými dôvodmi pre život na konci sveta – vyššie platy, výhodné dane a ostrov sa stal bezcolným územím. Príchod zahraničných investorov napomohol rozvoju najmä elektronického priemyslu. Kým ešte začiatkom 70-tych rokov mala Ushuaia okolo 5000 obyvateľov, dnes pulzuje životom veľkomesta a značná časť z jej 80 000 obyvateľov má pôvod v Európe. Rybolov a pastierstvo oviec má na ostrovoch taktiež hlboké korene a veľkú ekonomickú dôležitosť. Od 90-tych rokov postupne vzrastal aj význam turizmu, pričom dnes do Ushuaie ročne zavíta pol milióna návštevníkov.

Pravý či nepravý krab kráľovský? #

Možno Ste už ochutnali vynikajúceho kraba kráľovského na japonskom Hokkaide, v aljašskom Sewarde, či v nórskom Kirkenese. Vždy ste mali pocit, že práve tam je úplne najlepší na svete? V Ohňovej Zemi sa pýšia údajne najdelikátnejším zo všetkých, celosvetovo až 40 druhov krabov kráľovských, ktorí vlastne ani nie sú krabmi. Tieto nepravé kraby majú jednu zvláštnu charakteristiku. Za ich klepetami sú len tri páry veľkých nôh a štvrtý pár je zakrpatený. Týmto párom si čistia žiabre. Centollu z juhoamerických studených morí sa dá chytiť v pacifických vodách Chile od mesta Valdivia až po Hornov mys väčšinou v hĺbke 150 metrov a v prípade Atlantiku môžu byť na úrovni pobrežia Uruguaja a Argentíny aj v oveľa hlbších vodách až do 600 metrov. Túto luxusnú delikatesu niekoľkokrát zvolili za najväčšiu kulinársku pochúťku na svete. A zaslúžene. Šťavnaté, jemne sladučké kúsky bieleho mäsa s ružovým okrajom sa akosi samé rozplývajú na jazyku. Je to výborný zdroj bielkovín, omega mastných kyselín a vitamínu B12. Navyše ich kalorická hodnota je iba 95 kcal/100g. Rybári krabov kráľovských majú štatisticky jednu z najnebezpečnejších profesií na svete. Vo väčšine prípadov ich smrť zapríčiní hypotermia alebo utopenie, keďže kraby žijú v mrazivých vodách a na zle dostupnom morskom dne. Lovia ich do klietok na menších lodiach, kde musia hneď určiť ich kvalitu a vybrať iba dostatočne veľkých samcov.

3 fotografie

Explózia chutí - krab kráľovský

BUBO odporúča:

1. Restoran Volver – V najstaršom zachovanom dome hlavného mesta Ohňovej Zeme z roku 1896 si vyberiete tú svoju centollu z obrovského reštauračného akvária a Vaše chuťové bunky zažijú nevídané dobrodružstvo. Akonáhle prvý krát ochutnáte lahodného kraba kráľovského zo studených vôd Atlantiku, už nebudete vedieť prestať ochutnávať. Jedna z najlepších reštaurácií Ushuaie Vám ponúkne kraba tradične s čerstvou majonézovou salsou a šalátom. Unikátny ráz dreveného interiéru reštaurácie doslova dýcha históriou vďaka dobovým artefaktom z prelomu 19. a 20. storočia

2. Paso Garibaldi Restobar – V intímnom prostredí drobnej reštaurácie neďaleko hlavnej ulice Ushuaie ochutnáte mäkučké krabie mäsko zakomponované do vynikajúcich špecialít talentovaného šéfkuchára, ktorý je zároveň majiteľom tejto environmentálne orientovanej reštaurácie. Za tajomného večerného prítmia Vám inovatívnu verziu kraba centolla prinesú v zapekanom casserole s gratin zemiakmi a smotanovo-parmezánovou salsou na bielom víne, prípadne so základom na jemne pikantnej paradajkovej omáčke. Romantický gurmánsky zážitok par excellence.

3. Santos Cervecería – Štýlový rodinný podnik Santos na promenáde Beaglovho prielivu sa teší náramnej obľube u zábavy chtivých miestnych, ako aj cudzokrajných návštevníkov počas pracovného týždňa i cez víkendy. Živá atmosféra sa začína stupňovať v neskorých večerných hodinách a príjemný bar ostáva otvorený až do skorého rána. Patagónske remeselné pivo sa stalo vo svete obrovským pojmom a na vlastnej koži si to budete môcť vyskúšať práve v Santose. Rôznorodosť sortimentu a prívetivá starostlivosť personálu Vás nepochybne presvedčí o tom, že Ste tu skutočne vítaný. Načapujú Vám osviežujúcu cervezu, pripijete si s priateľskými miestnymi ´Salud!´ a zrazu sa cítite úplne ako doma

Zažiť argentínsku grilovačku asado s autentickým gaučom v Ohňovej Zemi je nezabudnuteľné.
Foto: Daniela Snováková

 Čo vidieť navyše

  1. Lyžiarske stredisko Cerro Castor (Bobrí vrch) - Argentína sa pýši celkom 19 lyžiarskymi strediskami, pričom všetky tri oblasti, kde sa v ôsmej najväčšej krajine sveta lyžuje, sa nachádzajú pozdĺž majestátneho Andského masívu. Jedno z týchto stredísk je však skutočne unikátne. Ide totiž o absolútne najjužnejšie lyžiarske stredisko na svete. Našli by Ste ho 26 kilometrov od Ushuaie a pred rokom tu oslavovali už dve dekády od jeho založenia. Bobrí vrch ponúka 30 kilometrov zjazdoviek, tri vleky a päť lanoviek s prevýšením vyše 800 metrov, ako aj najdlhšiu lyžiarsku sezónu v Argentíne, ktorá trvá od júna do októbra. Možnosť tréningu v období nášho leta ocenila počas svojej kariéry aj naša lyžiarska celebrita Veronika Velez Zuzulová. Každý rok do argentínskej Ohňovej Zeme totiž chodila na sústredenie s francúzskym tímom a v roku 2017 práve v Ushuai utrpela vážne zranenie nohy, kedy si roztrhla krížny väz v pravom kolene a tým pádom aj vynechala štart svojej poslednej sezóny.
  2. Laguna Esmeralda - Nie nadarmo volajú toto jazierko smaragdovým. Jeho hypnotizujúcu farbu uzriete po tom, čo sa vyberiete po 20 minútach jazdy z Ushuaie na 10-kilometrový peší trek divokou prírodou Ohňovej Zeme. Príjemná túra by Vám nemala trvať viac ako 5 hodín.
  3. Plavba ku ikonickému majáku Les Éclaireurs - Deväť kilometrov od Ushuaie vo vodách Beaglovho kanála sa týči kónický červeno-biely maják, ktorý mylne nazývajú aj Maják na konci sveta. Jedenásťmetrová fotogenická konštrukcia sa nachádza na najseverovýchodnejšom zo skupinky drobných neobývaných ostrovov Les Eclaireurs; tak obľúbenom medzi miestnymi kormoránmi. Ten pravý Faro del Fin del Mundo (Maják na konci sveta) by Ste našli na takmer opustenom ostrove Isla de Los Estados 29 kilometrov východne Ohňovej Zeme a práve ním sa inšpiroval aj Jules Verne vo svojom rovnomennom diele. Maják San Juan de Salvamento stráži vždy posádka štyroch mužov, ktorá sa tu obmieňa v 45-dňových intervaloch. Strážcovia dohliadajú na pohyb lodí, starajú sa o ochranu panenskej prírody a na konci sveta sú tiež pripravení pomôcť v prípade núdze.
  4. Národný park Tierra del Fuego - Spomedzi všetkých 46 národných parkov v majestátnej Argentíne je NP Ohňová Zem jediným, v ktorom sa snúbia scenérie horskej prírody s prímorským zalesneným prostredím až kdesi na konci sveta. Lákadlom tohto miesta je nielen pobrežie a zálivy Beaglovho prielivu, ale aj dramatické pohľady na jazerá a lagúny, močariská, či lesy s tromi vzácnymi druhmi stromov Patagónie - lenga, guindo a ñire z čeľade bukovitých. Vstup do národného parku sa nachádza 12 kilometrov od centra mesta smerom na západ, odkiaľ je už horská hranica s Chile doslova na dotyk. Premkne Vás pocit, že Ste snáď nikdy nedýchali čistejší vzduch.
  5. Arakur hotel - Osem kilometrov od centra Ushuaie sa týči najluxusnejší hotel v meste, kam sa môžete vybrať nielen za relaxačným pobytom na úpätí andských vrcholkov, ale hlavne za nezabudnuteľným zážitkom v národnom parku Reserva natural Cerro Alarkén. Bazén a vírivky v hoteli ponúkajú hosťovi naskutku nevšedný element - voda totiž pochádza priamo z roztápajúceho sa ľadovca. Poviete si, akiste len pre ľadové medvede. Pre komfort všetkých návštevníkov túto vzácnu vodu však ohrievajú. V hotelovej reštaurácii La Cravia na Vás čaká delikátne pripravený krab kráľovský či typická jemnučká jahňacina z Patagónie. Každé sústo si vychutnávame o to viac, keď na nás číha z okna tak neuveriteľný výhľad z výšky hôr uprene na Beaglov prieliv a nádhernú Ushuaiu. Započúvajte sa pritom aj do intímnej hry na klavíri a už odtiaľto zaručene nebudete chcieť odísť.
  6. Plavba na Isla Martillo - Na našej planéte môžeme stretnúť až 17 rôznych druhov tučniakov a na ostrove Martillo uvidíme vo svojom prirodzenom prostredí dva z nich - tučniaka oslieho a magalienšovho. Už Ste niekedy videli tieto nemotorné čiernobiele bytosti mimo zoologickej záhrady? Pohľad na toto autentické prírodné divadlo Vás neprestane baviť.
  7. Ushuaia Golf Club - Zahrajte si tento sofistikovaný šport na najjužnejšom golfovom ihrisku na svete. Vyberiete sa na západ od mesta smerom k prekrásnej prírode národného parku Tierra del Fuego a nájdete tu ihrisko s deviatimi jamkami typu links. Je síce krátke, ale zo širokej škály až troch stoviek argentínskych golfových ihrísk ho považujú za jedno z tých náročnejších. Založili ho v roku 1992, keď v Ohňovej Zemi začína turizmus nadobúdať dôležitosť a odvtedy sa teší obľube golfistov z celého sveta. Rozprestiera sa asi 10 kilometrov od centra Ushuaie, neďaleko začiatočnej stanice Vláčika na konci sveta. V Argentíne má golf tradíciu už vyše sto rokov od čias, kedy ho sem priniesli Briti a dnes tri argentínske golfové ihriská dokonca patria podľa časopisu Golf Digest medzi stovku najlepších ihrísk na svete. Vzhľadom na to, že Argentínčania radi kombinujú golf s rybačkou, je poloha tohto ihriska absolútne ideálna. Nachádza sa totiž pri rieke Pipo, plnej obľúbených pstruhov lososovitých, priamo pod andským masívom pohoria Martial. Golfová sezóna v drsných podmienkach najjužnejších obývaných miest planéty sa spája s obdobím najteplejších mesiacov a trvá od septembra do apríla. Zahrať si golf na greenoch zasadených medzi mohutnými bukmi lenga na konci sveta bude pre Vás nezabudnuteľný zážitok.

          Zažite krásu Patagónie na vlastné oči a vyberte sa s nami na zájazd na koniec sveta. Zájazdy do Patagónie si môžete dokonca spojiť s návštevou Brazílie, s luxusnou plavbou alebo s návštevou unikátneho Veľkonočného ostrova

          Ak vás Patagónia fascinuje rovnako ako nás, pozývame vás prečítať si aj naše ďalšie blogy z týchto končín:

          Daniela Snováková

          Daniela Snováková

          Daniela Snováková

          Jej latinskoamerická duša miluje podmanivosť majestátnych hôr, dobrodružstvo vibrujúceho mesta, autentickosť kultúry miestnych, duchovno amerindiánskych pamiatok, pokoj arktickej prírody a vždy niečo navyše. Aj Danielina láska k tancu je pre klientov často nákazlivá, či ide o kubánsku salsu v Peru alebo zmyselné tango v Argentíne. Empatia, rýchle reakcie a schopnosť nájsť pohotovo plán B sú jej doménou. Nielen jej angličtina, ale aj jej správanie sa môže niekedy javiť nápadne britské - v anglickom Plymouthe žila totiž vyše sedem rokov. Pri zájazdoch, kde šoféruje, sa táto skúsenosť prejavuje jej trpezlivosťou a britskou zdvorilosťou na cestách. Zatiaľ čo pôsobila v Španielsku a v Ekvádore ako učiteľka angličtiny, naučila sa aj veľmi dobre po španielsky. Jej obľúbené jedlo je surinamský pom, alebo ekvádorské krevety al Pil Pil. Vyštudovanú žurnalistku jej práca BUBO sprievodkyne učí obrovskej tolerancii a dáva jej úžasný pocit slobody.

          Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
          Nórsko, Lofoty, Rusko

          Zo zájazdu:

          Daniela Snováková

          Posledná úprava článku | Prečítané: 1147

          Mohlo by Vás zaujímať

          El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

          Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

          El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

          Daniela Mihaldová 21 min. čítania
          Fernão de Magalhães Prémiový blog

          Prémiový blog Fernão de Magalhães

          Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

          Ľuboš Fellner 27 min. čítania
          Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

          Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

          Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

          Ľuboš Fellner 15 min. čítania
          Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

          Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

          Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

          Ľuboš Fellner 18 min. čítania
          Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

          Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

          Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

          Ľuboš Fellner 39 min. čítania
          Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

          Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

          Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

          Ľuboš Fellner 35 min. čítania
          Blogov

          Odporúčame tieto zájazdy

          K

          Amerika  

          Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


          náročnosť

          15 dní

          Trvanie

          4476 4865€
          K

          Polárne oblasti   Amerika  

          Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


          náročnosť

          13 dní

          Trvanie

          5695 5995€
          K

          Amerika  

          Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


          náročnosť

          19 dní

          Trvanie

          5147 6055€
          K

          Amerika  

          Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


          náročnosť

          12 dní

          Trvanie

          3578 4209€

          Získajte prístup
          k exkluzívnym ponukám
          a informáciám.