Bejrút je pre mnohých cestovateľov veľkým prekvapením. Poklad Blízkeho východu s množstvom kontrastov, ktorý sa prirovnáva k Parížu. A nie nadarmo. Oplatí sa ho navštíviť? Prečítajte si naše rady a tipy o najkrajšom mieste Blízkeho východu.

Bejrút Počasie

slabý dážď

slabý dážď

21°C

Predpoveď 28.Apr

Východ slnka 05:51

Západ slnka 19:18

Dážď 2.26mm

Libanon je jedna z menej navštevovaných krajín. Často ju tiež nájdete na vrchole neslávnych zoznamov „najnešťastnejšie krajiny sveta“. Ak jej však dáte šancu, očarí vás tisícročnou históriou, prírodnými pokladmi, výbornou kuchyňou aj úžasnými ľuďmi.

Krajina o veľkosti iba 10 000 km2 predstavuje akúsi kultúrno-náboženskú mozaiku ležiacu na pobreží Stredozemného mora a v obkolesení zasnežených hôr. Hoci je v Libanone stále cítiť následky ťahajúcich sa politických problémov, pri jeho spoznávaní si viete živo predstaviť, aký úžasný musel svojho času byť.

Najvýraznejší rozdiel zašlej krásy a veľkého potenciálu vidieť v práve hlavnom meste - Bejrúte. Kedysi Paríž Blízkeho východu so všetkým čo k tomu patrí, dnes rozpadnutá metropola. Stále však miesto, ktoré rozhodne stojí za návštevu.

Bejrút - okolie mešity Mohammada al-Amína, video: Ľuboš Fellner- BUBO

Bejrút - okolie mešity Mohammada al-Amína, video: Ľuboš Fellner- BUBO

Prechádzať sa ulicami Bejrútu môže vyvolať zmiešané pocity. Reštaurácie s výhľadom na zakotvené jachty, drahé autá v uliciach a krásna jednotná architektúra centra... To všetko vzbudzujú predstavy z dôb, kedy bol vyhľadávanou turistickou destináciou.

Opustené a rozbité budovy, stopy po bojoch a výpadky pouličného osvetlenia na druhej strane však nedajú zabudnúť na to, čím si Bejrút nedávno prešiel. Mesto sa pomaly zotavuje a napriek všetkým nedostatkom vás chytí za srdce a príjemne prekvapí tak ako všetkých, ktorí ho s nami na BUBO ceste navštívili.

Ktoré miesta v Bejrúte určite navštíviť, a do ktorých štvrtí sa ísť pozrieť? Pripravili sme pre vás popis prehliadky tých najzaujímavejších a najkrajších miest, ktoré môžete navštíviť na našom zájazde do Libanonu. A ak sa sem niekedy vydáte po vlastnom, pokojne sa inšpirujte našou prehliadkou Bejrútu.

Mešita Mohammad Al-Amin #

Prechádzku Bejrútom začneme pri jednej z najvýznamnejších dominánt mesta - Mešite Mohammada Al-Amina v historickom centre mesta. Nazývaná tiež Modrá mešita je momentálne najväčšou mešitou v Libanone. Od svojho otvorenia v 2008 predstavuje jeden z najdôležitejších náboženských a architektonických symbolov v krajine.

Dominuje jej 48 metrov vysoký modrý dóm s menšími modrými dómami okolo a 65-metrové minarety na rohoch mešity. Jej dizajn bol navrhnutý v tradičnej osmanskej architektúre s kombináciou moderných prvkov. Hoci je mimo času modlitieb zatvorená, v určených časoch či pred modlitbami a po nich je otvorená pre verejnosť aj turistov. Pri vstupe požičiavajú zadarmo na oblečenie abáje.

Námestie mučeníkov a pod mešitou vidieť hrob Rafica Haririho. VIDEO: Ľuboš Fellner, BUBO

Námestie mučeníkov a pod mešitou vidieť hrob Rafica Haririho. VIDEO: Ľuboš Fellner, BUBO

Priamo pred mešitou sa ocitneme pri ďalších dôležitých miestach libanonskej histórie. Pod schodmi vedúcimi do mešity je pamätník s hrobmi bývalého premiéra Rafika Haririho a jeho ochranky, ktorí zahynuli pri atentáte v roku 2005.

Mešita aj pamätník zosnulého premiéra sa nachádzajú na námestí Martýrov. Okrem sochy pripomínajúcej martýrov popravených na tomto mieste Osmanskou ríšou bolo námestie významným bodom aj počas Libanonskej občianskej vojny. Práve týmto námestím prechádzala zelená/demarkačná línia rozdeľujúca Bejrút na západnú moslimskú časť a východnú kresťanskú.

V čase vojny to bola frontová línia, kde dochádzalo k násilným stretom a kontrolám obyvateľov. Na niektorých úsekoch zostali doteraz domy a budovy stále nesúce následky konfliktu. Na druhej strane, na niektorých úsekoch vznikli nové štvrti a obchodné centrá symbolizujúce obnovu a snahu budovať budúcnosť.

Zelená línia

Libanon sa dodnes úplne nespamätal z vojnového konfliktu, ktorý paralyzoval krajinu medzi rokmi 1975 až 1990. Stopy vojny nájdete v Bejrúte na niektorých miestach ešte aj dnes. Unikátnou spomienkou je tzv. Zelená línia, ktorá počas občianskej vojny od seba oddeľovala západný, prevažne moslimský Bejrút a východný, viac menej kresťanský Bejrút. Toto rozdelenie však má svoje trhliny, pretože kresťania žili aj v západnej časti mesta a naopak, no do toho sa ešte priplietol aj rozkol medzi sunnitmi a šíitmi.

Zelená línia bol v tesnej blízkosti ulice „Damascus“ a svoje o nej vie aj dnešné Námestie Martýrov. Nebol tu žiaden múr, skrátka nič, čo by na prvý pohľad naznačovalo rozdelenie, ale mnohé milície tu mali svoje checkpointy. Vysoké budovy a ich strechy naokolo boli miestami pre snajperov a kto sa odvážil Zelenú líniu prekročiť, riskoval smrť.

Izrael počas okupácie západného Bejrútu umiestnil na líniu dokonca aj svoje tanky. Tesne po vojne by sme v okolí Zelenej línie našli obrovskú skazu, no dnes mnohé oblasti vstali z popola.

3 fotografie

Námestie Martýrov a známa mešita

Toto miesto tiež ponúka jedinečný výhľad, ktorý predstavuje podstatu libanonského národa - vidíte odtadiaľto minaret najväčšej mešity, kríž na maronitskej Katedrále svätého Juraja, kríž na gréckom pravoslávnom kostole, ale aj vykopávky nedávno objavených pozostatkov z rímskeho fóra.

Z Námestia Martýrov prechádzame popri mešite Mohammad Al-Amin smerom ku maronitskej katedrále. Tá býva otvorená pre návštevy počas celého dňa do 17.00 h a počas prehliadky tam vieme na pár minút vstúpiť. Pokračujeme ďalej s pozostatkami rímskej ulice Cardo Maximus po pravej ruke smerom na námestie Place de l’Étoile k budove parlamentu.

BUBO tip: pri prechádzaní centrom Bejrútu si všimnite na chodníkoch znak delfína a trojzubca - symbol Poseidona, ktorý bol svojho času patrónom Bejrútu.

Place de ’Étoile #

Na námestie Place de ’Étoile sa dostaneme po jednej z lúčovitých ulíc v centre, ktoré sa tam stretávajú. Všetky sú síce uzatvorené barikádami a strážené vojakmi, tí vás však bez väčších problémov nechajú prejsť do vnútra. Prechádzka krásnym, no úplne vyľudneným centrom, je zážitok sám o sebe!

Rovnaké ulice s budovami v štýle koloniálneho art deco boli kedysi plné života, reštaurácií, obchodov a bánk. Dnes sú všetky tieto priestory prázdne a opustené. Zvláštny pohľad!

Prichádzame k hodinovej veži uprostred námestia. Okolo nás sa nachádzajú budovy libanonského parlamentu s cédrom a fenickou loďou nad dverami, ministerstvá a kedysi fungujúce kancelárie. Všade je ticho, nepočuť žiaden ruch typický pre centrum mesta.

Od parlamentu prechádzame k ďalšiemu archeologickému nálezisku, ktoré ukazuje to, že Bejrút bol významným miestom už pred tisíckami rokov. Pozostatky rímskych kúpeľov o niekoľko metrov nižšie ako súčasné mesto nám poskytujú jedinečný pohľad na bohatú históriu tohto mesta na pobreží Stredozemného mora.

Priamo nad týmto centrom starovekého mesta vidíte historickú budovu Gran Serail - sídlo libanonského premiéra.

Beirut Souks #

Smerom doprava (smerom k moru) pokračujeme s našou prehliadkou do štvrti Beirut Souks. V minulosti typické arabské trhovisko je dnes vďaka revitalizácii mestského centra najväčšia obchodná a voľno časová štvrť. Už pred vypuknutím občianskej vojny bola táto oblasť obľúbeným miestom pre Libanončanov aj Európanov, ktorí sem prichádzali kvôli módnym butikom, haute-couture obchodom, ale aj kvôli najväčšiemu trhu s kvetmi, ovocím a zeleninou.

Po skončení vojny sa začína rekonštrukcia celého centra Bejrútu. S krásnou jednotnou architektúrou, ktorá v modernom prevedení zachováva úctu k histórii miesta, uvidíte, prečo sa Bejrút nazýval „Parížom Blízkeho východu”.

3 fotografie

Bejrút a souky

Prechádzame popri novom nápise I Love Beirut, popri starej zachovalej „svätyni” na modlenie sa zo 16. storočia a vchádzame medzi obchody svetových luxusných značiek. Kúsok nižšie, po ľavej strane, môžete nájsť supermarket s potravinami, horúcim bufetom s posedením v prípade obeda a tiež toalety, ktoré viete počas prehliadky využiť.

BUBO tip: Ak sem prídete v sobotu doobeda, narazíte tu na farmárske trhy s ručne robenými výrobkami, koreniami, vínom aj suvenírmi, ktoré inde nenájdete.

Na konci promenády, po zabočení doľava, prídeme k budove navrhnutej známou svetovou architektkou - Zahou Hadid. North Souks obchodný dom, ktorý navrhla Zaha Hadid so svojím tímom a nesie jej typický dizajn známy po celom svete. Bohužiaľ, tesne pred jeho otvorením v roku 2020 bol poškodený požiarom, no pre milovníkov architektúry je to stále zaujímavá zastávka.

Bežný život v uliciach Bejrútu. Video: Ľ. Fellner

Bežný život v uliciach Bejrútu. Video: Ľ. Fellner

Prístav Zaitunay #

Vydávame sa smerom doľava a po hlavnej ceste popri pobreží kráčame k prístavu Zaitunay Bay. Hoci sa na niektorých miestach vyskytujú prechody pre chodcov, šoféri ani chodci na to veľmi nedbajú a môžeme prejsť na druhú stranu kedykoľvek je na to priestor.

Zaitunay Bay je jedným zo stredov bejrútskeho života. Moderný prístav súkromných jácht a lodí obkolesený výškovými budovami ponúka krásne výhľady na panorámu mesta na jednej strane a na západ slnka nad Stredozemným morom na druhej strane.

V preklade Olivový prístav je kombináciou obchodov, reštaurácií a kaviarní ideálnymi na večerné posedenia na terasách s výhľadom na jachty. Množstvo elegantných a luxusných podnikov ponúka široký sortiment s medzinárodnou aj libanonskou kuchyňou.

Kde sa najesť?

My v BUBO odporúčame na večer výbornú libanonskú reštauráciu Ahwet Zeitouna s krásnym prostredím vo vnútri aj na terase a výbornou kuchyňou s tým najlepším, čo Libanon ponúka.

K Zaitunay Bay prichádzame zvrchu, z úrovne cesty na príjemnú promenádu, z ktorej máte výhľad na celý prístav pod sebou. Večer tu stretnete množstvo párikov či kamarátov posedávať na lavičke a užívať si večer. Po jedným zo schodísk zídeme nižšie k reštauráciám a lodiam a pomalým krokom prejdeme po promenáde k východu naspäť na hlavnú ulicu Rafic El Hariri.

Vďaka výbornej polohe nášho hotela to máme zo Zaitunay Bay na hotel už iba kúsok, našu ulicu spoznáte podľa rohovej kancelárie Czech Airlines.

Gemmayze #

Na večerné posedenie pri dobrom jedle alebo drinku v príjemnom prostredí máme na výber viacero štvrtí. Okrem blízkej a luxusnej Zaitunay Bay sa krátkou cestou taxíkom alebo kúsok dlhšou cestou peši dostaneme do bohémskej časti Gemmayze. Ak máte chuť na výbornú zmrzlinu, klasickejšie suveníry či chutný, lacnejší street food - vydajte sa do štvrte Hamra.

Tí, ktorým nevadí trochu dlhšia prechádzka, vyrážajú do východnej kresťanskej štvrti Gemmayze, ktorá začína na druhej strane Námestia martýrov. Gemmayze je skutočne unikátna štvrť známa svojím bohémskym a umeleckým prostredím.

Počas francúzskeho mandátu sa stala obľúbeným rezidenčným miestom pre umelcov a táto atmosféra pretrvala dodnes. V úzkych a krivolakých uličkách môžete nájsť umelecké galérie, nezávislé divadlá a obchodíky s jedinečnými suvenírmi a tiež rôzne pouličné umenie.

Farebné uličky Bejrútu.
Foto: Monika Šeniglová — BUBO

Taktiež je to výborné miesto na večerné posedenie. Počas rozdelenia Bejrútu demarkačnou zónou bola práve kresťanská štvrť tou, v ktorej pretrvali bary a nočný život (v moslimskej bol alkohol zakázaný) a reštauračný život je tu stále rušnejší a uvoľnenejší.

Celá atmosféra Gemmayze vo dne aj večer stojí za túlanie sa jej uličkami pomedzi staré libanonské domy, moderné budovy aj umelecké inštalácie. Najťažšie bude vybrať len jedno miesto na večerné posedenie. My odporúčame libanonskú reštauráciu so živou hudbou - Dar Beirut. Odchádzať budete s príjemným zážitkom!

Z hotela vychádzame na opačnú stranu a smerujeme do štvrte Hamra. Krátka prechádzka nás privedie do štvrte plnej mestského života a mladej energie. Nachádza sa tu niekoľko univerzít, vrátane najstaršej a najprestížnejšej Americkej univerzity v Bejrúte (AUB).

Práve prítomnosť univerzít predurčuje, že je táto štvrť plná života, kaviarní, lacnejšieho street foodu a rôznych podujatí. Ulica Rue Hamra je hlavná tepna štvrti s obchodnými domami, s obchodmi s oblečením, kníhkupectvami, ale tiež sladkými libanonskými pochúťkami.

Hamra je od nášho hotela dostupná krátkou prechádzkou, na ktorej začiatku sa hneď nachádzajú skvelé zmrzlinárne či rýchle občerstvenia s typickými sendvičmi v libanonskom chlebe/placke saj. 

Jedno z miest, ktoré nezabudneme navštíviť, je tiež Rauché alebo takzvané Pigeon Rocks. Na nábreží Stredozemného mora sa nachádza príjemná promenáda, ktorá ponúka krásne výhľady na a západy slnka.

Takmer päť kilometrov dlhá prechádzka by nás v jednom bode priviedla k malebnej scéne známej ako Pigeon Rocks. My sa k tomuto miestu však prepravíme pohodlne naším súkromným autobusom, ktorý nás potom odvezie na opačný smer - do centra mesta.

Pigeon Rocks - Corniche #

Holubie skaly známe aj ako Rauché Rocks sú akýmsi prírodným symbolom mesta. Nájdete ich často zobrazené na maľbách Bejrútu či suveníroch a pohľadniciach z Libanonu.

Pigeon Rocks tvorí pár vápencových 60 metrových skál vyčnievajúcich z vody kúsok od nábrežia. Skaly sú tiež obľúbeným miestom pre holuby, ktoré sa tu zhromažďujú a uhniezďujú. Holuby sú v arabskej kultúre často vnímané ako symbol pokoja a slobody, a preto prítomnosť týchto vtákov na Pigeon Rocks pridáva miestu dodatočný spirituálny význam.

Do širokého povedomia sa Pigeon Rocks dostali aj v roku 2019, keď sa tu konalo prvé kolo súťaže v skokoch z útesov pod záštitou RedBull.

Počas celého nášho zájazdu v Libanone sa vždy večer vraciame do Bejrútu a zostávame v tom istom hoteli. Tak máte možnosť ďalej pohodlne objavovať zákutia hlavného mesta a navštíviť všetky hore uvedené štvrte a aj niečo navyše.

Kultivovaná atmosféra nabitá športom na bejrútskom Corniche. Ľ. Fellner

Kultivovaná atmosféra nabitá športom na bejrútskom Corniche. Ľ. Fellner

Tip na ubytovanie v Bejrúte

V BUBO odporúčame štvorhviezdičkový (no spĺňa skôr 3* štandard) Duroy Hotel, ktorý máme odskúšaný a overený. Nachádza sa v samotnom srdci Bejrútu pri bejrútskom nábreží, v blízkosti Pigeon Rocks. Vo vašej izbe nebude chýbať minibar, TV, trezor a chladnička. Po náročnom poznávacom dni plného zážitkov padne vhod aj kvalitná hotelová reštaurácia Khan Baghdad ponúkajúca iracké, arabské, libanonské špeciality, ale aj medzinárodné jedlá.

Luxusný tip

Pokiaľ ste náročnejší, odporúčame päťhviezdičkový Intercontinental Phoenicia Beirut. Luxusný hotel v centre mesta je symbolom moderného Bejrútu a svoje brány prvýkrát otvoril kráľom, kráľovnám a rôznym celebritám v roku 1961. Hotel ponúka oku lahodiaci výhľad na zátoku Zaitunah a náročným Libanončanom priniesol novú úroveň luxusu. Exkluzívne jedlo si tu môžete vychutnať buď v interiéri, alebo v exteriéri hotela s krásnymi výhľadmi na luxusné jachty v zátoke. Po náročnom dni sa môžete nechať rozmaznať v SPA Phoenicia, ktorá sa zameriava na balneoterapiu, thajskú relaxačnú terapiu alebo ajurvédsku medicínu.

4 fotografie

Luxusný hotel v Bejrúte

V Bejrúte sa prelína tisíce rokov stará história, kultúra, množstvo náboženstiev, pozostatky novodobých konfliktov aj súčasný moderný život. Počas nášho zájazdu v Libanone zažijeme kombináciu tohto všetkého na vlastnej koži a pochopíme čaro tejto rôznorodosti. Tá sa odráža aj v samotných domácich obyvateľoch, ktorí sú mimoriadne príjemní a pohostinní.

Libanon a aj samotný Bejrút váš určite prekvapia svojou atmosférou a budete odchádzať naplnený zážitkami a dobrým jedlom!

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Neutíchajúca chuť poznávať svet vedie Moniku vždy ďalej. Fascinuje ju všetko - rušný život vo veľkomestách, ale tiež ticho a pokoj prírody. Najradšej však na cestách stretáva nových ľudí a spoznáva ich spôsob života. Podľa nej nie je nič neriešiteľné a všetko závisí len od uhla pohľadu.  Pre klientov je ideálny sprievodca do divočiny aj luxusnej reštaurácie. K srdcu jej prirástla nedotknutá príroda Aljašky a Kanady, ruch v mestách USA aj dobrosrdečnosť ľudí v Rusku. Ak nie je v zahraničí, určite ju stretnete v slovenských horách alebo na výlete na motorke. Nikdy nepokazí zábavu a neodmietne šálku dobrej kávy.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Monika Šeniglová

Posledná úprava článku | Prečítané: 66

Mohlo by Vás zaujímať

TOP 10 miest, ktoré sa oplatí navštíviť v Libanone Blog

Blog TOP 10 miest, ktoré sa oplatí navštíviť v Libanone

Libanon je krajina, ktorá je rozlohou takmer päťkrát menšia ako Slovensko, no má takmer identický počet obyvateľov. Na malej ploche sa tiež vďaka…

Erik Almáši 13 min. čítania
Bejrút – prehliadka a tipy Bejrút

Bejrút Bejrút – prehliadka a tipy

Bejrút je pre mnohých cestovateľov veľkým prekvapením. Poklad Blízkeho východu s množstvom kontrastov, ktorý sa prirovnáva k Parížu. A nie nadarmo.…

Monika Šeniglová 10 min. čítania
Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale Blog

Blog Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale

V Bahrajne, kde vládne sunnitský vladár, ale väčšina poddaných sú šiiti (shia), mi moja známa, pôvodom Nemka, ktorá žije v ostrovnej krajine…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Byblos - najstaršie mesto Libanonu Byblos

Byblos Byblos - najstaršie mesto Libanonu

Libanon je krajina pretkaná históriou a ak ju milujete rovnako ako my, ste tu na správnom mieste. Vyberme sa do vzácneho mesta Byblos, ktoré má…

Tomáš Kubuš 13 min. čítania
Baalbek – antický klenot v údolí Bekaa Baalbek

Baalbek Baalbek – antický klenot v údolí Bekaa

V srdci úrodného údolia Bekaa, ktoré svojimi kvalitnými plodinami zásobuje celý Libanon, sa nachádza impozantný komplex antických budov. Aj keď z…

Michaela Šimonová 16 min. čítania
20 top UNESCO pamiatok Orientu Blog

Blog 20 top UNESCO pamiatok Orientu

Orientálny svet patrí medzi najpríťažlivejšie oblasti našej planéty. Nájdete tu stovky krásnych miest, prírodných zaujímavostí, historických…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3210 3915€
K

Ázia  

Libanon

09.05. → 14.05. +11 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1719
E

Ázia  

Sýria, Libanon

26.07. → 04.08. +4 termíny

náročnosť

10 dní

Trvanie

2394 3990€
K

Ázia  

Palestína, Libanon, Jordánsko, Izrael


náročnosť

13 dní

Trvanie

3276 3995€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.