Bolzano - brána k Dolomitom

Prehliadka

Bolzano - brána k Dolomitom

Bolzano je skutočným mestom rozkoše, kde sa stretáva stredomorský temperament a germánsky šarm, ktoré spolu vytvárajú neuveriteľnú harmóniu. Taliansky klenot sa nachádza v Južnom Tirolsku a je najlepšou bránou k spoznávaniu neuveriteľných Dolomitov. Najkrajšia príroda Európy je len na skok od našich hraníc.

Bolzano Počasie

slabý dážď

slabý dážď

18°C

Predpoveď 28.Apr

Východ slnka 06:04

Západ slnka 20:19

Dážď 0.1mm

Tirolsko býva označované ako srdce Álp a láka návštevníkov z celého sveta. Alpská oblasť sa nachádza v západnom Rakúsku a v severnom Taliansku. Túto hornatú krajinu mám aj ja veľmi rada, obľúbená je medzi Slovákmi a rovnako tak aj medzi nami v BUBO.

V roku 1919, po prvej svetovej vojne a rozpade Rakúsko-Uhorska bola oblasť rozdelená na dve samostatné administratívne časti. Jedna sa stala súčasťou Rakúska a druhá zase Talianska. Rozčlenenie na rakúsku a taliansku časť nebolo úplne najšťastnejším riešením a vyvolalo aj vlnu napätia a sporov.

Občas sa tento problém vynára ešte aj v súčasnosti. V Bolzane sa dohovoríte dvoj- až trojjazyčne (tretím jazykom je pôvodná latinčina). Od Bolzana smerom k Rakúsku prevláda už len nemčina.

Vrch Seceda - víta vás Južné Tirolsko.
Foto: Monika Búciová — BUBO

Základné informácie o Bolzane #

Nuž, odkiaľ začať v našom putovaní? Najlepšie bude začať pekne po poriadku, povedzme si základné informácie o Bolzane.

Je to mesto tisícich tvárí a tisícich kultúr, hlavné mesto regiónu, ktorý je taký malý a zároveň taký rozsiahly. Toto živé multikultúrne, asi stotisícové mesto leží uprostred hôr vo veľkej kotline.

Ak sa pozrieme na mapu Talianska, Bolzano sa nachádza v dolnej časti provincie Južné Tirolsko, ktorá hraničí s Rakúskom na severe a Švajčiarskom na západe. Leží v nadmorskej výške 265 metrov nad morom.

Viac o Južnom Tirolsku si prečítajte v ďalšom BUBO blogu Južné Tirolsko - neznáme Taliansko.

Už od staroveku je to miesto, kde kultúrne a obchodné výmeny vždy uprednostňovali dokonalé spolužitie nemeckých a talianskych obchodníkov. Jeho rozmach a rozvoj vyplýva práve z priaznivej geografickej polohy, ktorá je už obľúbenou destináciou prvých stredovekých obchodov a veľtrhov.

Bolzano, ktoré vyrastalo v priebehu storočí, sa dokázalo rýchlo odlíšiť z architektonického a urbanistického hľadiska natoľko, že sa stalo jedným z najorganizovanejších a najštruktúrovanejších miest nielen v Južnom Tirolsku, ale v celej krajine.

V roku 2020 získalo Bolzano ocenenie mesta s najvyššou kvalitou života v celom Taliansku spoločne s tiež čarokrásnou Bolognou.

Ako sa dostať do Bolzana #

Autom či autobusom

Pokiaľ sa rozhodnete cestovať do Bolzana autom alebo autobusom, prídete určite zo severnej strany od Innsbrucku cez Brennerský priesmyk. Tento priesmyk nepatrí ku serpentínovým a adrenalínovým priesmykom. Je pomerne dobre prístupný, možno práve preto patrí k najviac využívaným priesmykom na ceste do Talianska.

Po ceste prechádzame mostom Europabrücke, ktorý sa nachádza neďaleko Innsbrucku. So svojou výškou 180 metrov a dĺžkou 820 metrov bol po dokončení v roku 1963 oslavovaný ako stavebné veľdielo. Prechod týmto mostom stojí 10,5 eura.

Tu už vchádzame do talianskej časti a alpská oblasť nás víta množstvom viníc na svahoch a rozľahlými ovocnými sadmi. Milujem túto krajinu a neviem sa vynadívať na množstvo ovocných stromov, vinohradov a vrchov, ktoré ponúka.

Vlakom

Mám pre vás výbornú správu, vďaka Railjet ÖBB nasadnete vo Viedni na vlak, ktorý každý deň odchádza o 7.45 h z hlavnej stanice a o necelých 7 hodín vystúpite v centre mesta Bolzano. Spiatočný vlak z Bolzana do Viedne odchádza tiež každý deň - o 15.30.

Lietadlom sa cestovanie trochu komplikuje, aj keď sa v BZ letisko nachádza, špecializuje sa viac na vnútroštátne lety. Zo Slovenska priletíte najbližšie do Bergama odkiaľ si pozriete buď autobus, alebo vlak. Blízke letiska sú tiež v Innsbrucku alebo v talianskej Verone.

Bicykel či motorka

Dych berúci zážitok majú zaručený tí odvážlivci, ktorí sem prídu na bicykli alebo motorke. Dolomity sú známe najmä vďaka cyklistickým podujatiam, ako sú etapové preteky Giro d´Italia, alebo horský maratón Sellaronda Hero. Jednoducho povedané, očarujúce prostredie alpských dediniek, výborného jedla a prostredia pripraveného pre cyklistov láka každoročne tisíce motivovaných jazdcov - či už na pohodovú dovolenku alebo vďaka vysokohorskému tréningu zlepšiť svoju výkonnosť.

Keď už pricestujete krásnou scenériou Dolomitov, vlaková a autobusová stanica sa nachádzajú na pokraji centra mesta. A, čo sa týka parkovania, auto môžete zaparkovať hneď v centre pod námestím Piazza Walther. Veľkou výhodou je, že od tejto chvíle sa všade dostanete pohodlne na peši, všetko je takzvane na skok.

S parkovaním býva problém väčšinou len v období počas vianočných trhov, keď sa do Bolzana hrnie veľké množstvo turistov - či už talianskych, rakúskych alebo nemeckých. V letnom období tento problém nie je, keďže s pekným počasím turisti trávia čas radšej na horách a pri jazerách ako v meste.

Pre tých, ktorí hľadajú autentickú taliansku atmosféru a zároveň chcú objaviť nemeckú kultúru, je Bolzano ideálnou voľbou.

Hlavné námestie Bolzana a katedrála #

Začala by som s Piazza Walther, ktorá je hlavným centrom mesta a je povinnou zastávkou pre turistov, ako aj najlepším miestom, odkiaľ začať výlet po starom meste. Námestie je uzavreté pre všetku dopravu okrem autobusov a jeho názov je odvodený od pamätníka z bieleho mramoru (1889), ktorý stojí v jeho strede. Tento pamätník je venovaný stredovekému nemeckému básnikovi Waltherovi von der Vogelweide.

Námestie Piazza Walther je obklopené najrôznejšími budovami a dvoma najlepšími hotelmi v meste - Greif a Città. Námestie je obklopené barmi a kaviarňami s množstvom vonkajších stolov. Pre príjemný začiatok dňa odporúčam zastaviť sa v Loacker Café Bozen.

Hlavná katedrála Duomo di Bolzano sa nachádza len zopár metrov od námestia a je najvýznamnejšou gotickou stavbou v regióne. Nádherná Katedrála Sv. Martina je hlavným miestom bohoslužieb v meste.

Zvonica je vysoká 65 metrov je v nej umiestnených 25 zvonov, ktoré každú sobotu a nedeľu rozveselia návštevníkov hraním nádherných melódií. Má výhľad na Waltherplatz je otvorená denne od 10.00 do 17.00 h, vstup je zdarma.

Samotná katedrála bola postavená v roku 1295 a dokončená na začiatku 15. storočia.

Hlavná katedrála Duomo di Bolzano na námestí.

PS: Nenechajte si ujsť obdobie Vianoc! Bolzano je destináciou, ktorú treba navštíviť počas celého roka, no na Vianoce nadobúda oveľa väčšie čaro. Piazza Walther je v skutočnosti centrom slávností s nádhernými trhmi a mnohými podujatiami, ktoré priťahujú návštevníkov z celého Talianska! Čítajte najlepšie vianočné trhy v Európe.

Komerčné srdce Bolzana #

Historickou 300 metrov dlhou Via dei Portici sa presunieme až k Piazza delle Erbe.

Na návštevu tejto ulice budete mať hneď dva dôvody. Ten prvý je praktický, pretože po oboch stranách je lemovaná rôznymi obchodmi a je najznámejšou obchodnou ulicou v meste. Druhým dôvodom je jej historický význam.

Hneď, ako odpútate zrak od výkladov, zdvihnite hlavu a pozrite sa na nádherne zdobené fasády domov, ktoré si zaslúžia osobitnú pozornosť, uvidíte napríklad, že jedna z nich je bohato zdobená štukami s kvetinovými motívmi v barokovom štýle a zdobí ju charakteristický arkier – drevené okenice.

Keďže aj v minulosti sa tam pravidelne konali trhy, museli vymyslieť spôsob, akým by chránili obchodníkov v lete pred ostrým slnkom a v zime pred snehom. Preto vytvorili arkádový podchod, kde sa mohli skryť a spokojne ponúkať svoj tovar.

Na námestí Piazza delle Erbe sa ocitnete v komerčnom srdci Bolzana. Piazza delle Erbe je v skutočnosti miestom, kde sa od roku 1295 denne koná trh s ovocím a zeleninou a kvetmi. Aktuálne tam môžete nakúpiť aj rôzne koreniny, syry a speck.

Môžete tu tiež obdivovať nádhernú Neptúnovu fontánu, jednu z najkrajších v Taliansku.

Františkánsky kostol v Bolzane #

Len 150 m od námestia Piazza delle Erbe, dve minúty peši, na vás čaká jedno z najkrajších a jedinečných miest v Bolzane. Hovoríme o františkánskom kostole, ktorý je pripojený k rovnomennému kláštoru.

Toto miesto, v nemčine Franziskanerkirche, je jedným z mála svedectiev o gotickom období Bolzana. Bohužiaľ, vo vnútri sa väčšina fresiek stratila a steny sú takmer úplne biele. Jeden z mála zostávajúcich pochádza z roku 1500. Drevený rakvový oltár s betlehemom v strede má neoceniteľnú hodnotu!

Po návšteve kostola vám tiež odporúčam vstúpiť do kláštora z roku 1300, v ktorom sa nachádza cyklus fresiek zo školy Giotto a osobitná kaplnka Sant'Erardo. Kostol je otvorený od pondelka do soboty od 10.00 h do 17.30 h a v nedeľu od 14.30 do 17.30 h, vstup je voľný.

V tejto časti mesta odporúčam ísť na obed a pokračovať v spoznávaní Bolzana.

Taliansko spoznáte s BUBO na zájazde: 

Florencia, Siena, Rím a exkluzívna ochutnávka vína

Múzeá Bolzana s veľkým významom #

Z kaštieľa sa vrátime smerom k centru cez park Parco Talvera, ktorý sa ťahá pozdĺž rieky Adige a navštívime jedno z najvýznamnejších archeologických múzeí v celej Európe. Múzeum ponúka návštevníkom vynikajúce výstavy, ktoré ukazujú, ako si obyvatelia Južného Tirolska nažívali v priebehu tisícročí.

Najväčšou atrakciou je mumifikované telo Ötziho - starobylého človeka, ktorého telo bolo nájdené v blízkosti hraníc medzi Talianskom a Rakúskom. Múzeum je otvorené od utorku do nedele od 10.00 do 18.00 h, cena vstupenky pre dospelého je 13 eur. Odporúčam pozrieť si vždy vopred otváracie hodiny, keďže sa menia podľa ročného obdobia.

Preferujete modernú tvorbu? Museion je múzeum súčasného umenia, ktoré ponúka návštevníkom pohľad na najnovšie trendy v modernom a súčasnom umení. Múzeum je domovom pre rôzne výstavy a kultúrne podujatia. Každý mesiac je tu iná výstava ktorá Vás okúzli.

Čo ochutnať v Bolzane #

Myslím si, že hneď, ako vstúpite do Südtirol, si uvedomíte dvojjazyčné dopravné značky, jedálne lístky s jedlami v nemčine, ľudia na ulici, ktorí sa vždy medzi sebou rozprávajú po nemecky.

Je zrejmé, že táto krajina odráža svoju jedinečnosť a tradíciu aj v kuchyni. Juhotirolská gastronómia je bohatá a chutná, s výnimočnými miestnymi produktmi. Môžete ochutnať špeciálne prvé a druhé chody, vďaka ktorým si túto gastronomickú a vínnu realitu zamilujete.

Hneď vedľa kostola Franziskanerkirche sa nachádza reštaurácia Franziskaner Stube alebo o 200 metrov reštaurácia Vogele a Forst.

Císárov trhanec - jedno z typických jedál Južného Tirolska.
Foto: Monika Búciová — BUBO

BUBO odporúča ochutnávku týchto jedál:

  • Speck Alto Adige - Ide o jeden z najlepších produktov v tejto oblasti, známy v celom Taliansku a vyvážaný aj do zahraničia. Je to tiež produkt, ktorý získal uznanie CHZO od Európskej únie alebo chránené zemepisné označenie. Vyrába sa z vykosteného bravčového stehna, jemne solené a ochutené a nakoniec údené. Je to tradičná talianska slanina. Speck sa zvyčajne podáva ako predjedlo s chlebom a syrom alebo ako súčasť obeda alebo večere.
  • Carne salada - Je tradičný južnotyrolský šalát z plátov hovädzieho alebo konského mäsa. Mäso sa marinuje v octe, olivovom oleji a cesnaku a zvyčajne sa podáva s čerstvou zeleninou a chlebom
  • Canederli - Hovorí sa im aj Knödel. Jedno z najznámejších tradičných jedál juhotirolskej kuchyne, to sú veľké žemľové knedle (na tanieri sú maximálne tri). Najčastejšie ich nájdete ako Tris di canederli kde jedna je špenátová, druhá zo špekom a posledná s typickým plesnivým syrom, podávané na kapustovom šaláte so špekom a obliate roztopeným maslom. Môžu sa podávať rôznymi spôsobmi, ako polievka, ako prvé jedlo alebo samostatné jedlo. Najtradičnejším spôsobom je podávať ich vo vývare. V niektorých prípadoch ich nájdete aj ako samostatné jedlo spolu s gulášom či iným mäsom.
  • Spatzle di spinaci - špatzle sú ako naše halušky ale v ceste je pridaný špenát, keď sa vyvaria, vytvorí sa k nim omáčka zo smotany a šunky. Ideálne jedlo pre deti.
  • Schlutzkrapfen - V taliančine ich môžeme nazvať mezzalune a sú známe aj ako tirolské ravioli. Ide o ravioli v tvare polmesiaca plnené špenátom a ricottou. Sú tradičné z Val Pusteria, ale teraz sú rozšírené a prítomné v celom Južnom Tirolsku. Cestoviny mezzalune sú ručne vyrábané, ich zvláštnosť je že sa kombinujú dve rôzne múky, klasická múka 00 a ražná múka. Na plnku sa naopak použije špenát, čerstvá ricotta (syr) , trocha masla, pol strúčika cesnaku a trocha strúhaného syra. Po uvarení sa podávajú s množstvom rozpusteného masla a strúhaným syrom.
  • Strauben - Je to typický dezert, po taliansky nazývaný aj Fortaie. Sú to fritelle (vysmažance) v tvare slimáka a sú to cesto vyrobené z múky, vajec, mlieka, cukru a masla a malého pohára grappy (domáceho páleného) na ochutenie. Názov dezertu pochádza z nemeckého slova Straub, čo znamená kľukatý, aby si zapamätal tvar palacinky. Po usmažení sa posypú práškovým cukrom a podávajú s brusnicovým džemom, čo je prakticky nevyhnutné.
  • Strudel - Samozrejme, nemôžem ho nespomenúť. Veľmi famózny dezert, ak ste ho nikdy neochutnali, už nečakajte, je to skutočná dobrota! Samozrejme, v závislosti od oblasti existujú malé odchýlky v pôvodnom recepte, ale náplň bude vždy obsahovať jablká, hrozienka a škoricu. Ide teda o valček tenkého cesta zrolovaného na seba s plnkou plnou chutí, vyrobený z jabĺk (podľa tradičnej receptúry sa používa syridlo), hrozienok, pražených píniových orieškov, škorice, rumu a cukru. Perfektné s pohárom vareného vína.

Pokiaľ navštívite Bolzano v mesiacoch apríl a máj, počas sezóny špargle, určite ochutnajte špargľové rizoto, ktoré stojí za to! Celkovo v gastronómii v Sudtirole môžete vidieť že používajú produkty z regiónu a jednotlivé ponuky jedla obmieňajú podľa ročného obdobia a sezónnych potravín, ktoré sú práve k dispozícii.

Len v Bolzane pôsobí okolo desať výrobcov vína, červený Lagrein je tamojšia pôvodná a najdôležitejšia odroda. Je to víno sýtej červenej až fialovej farby a je veľmi silné. Ďalšia dôležitá odroda je Schiava (St. Magdalener). Toto víno je ľahšie a odporúčam vám ho aj k obedu. Pokiaľ si k obedu nechcete žalúdok zaťažiť vínom, ale osviežiť sa pivkom, Forst je jedno z top pív vyrábaných v tomto regióne.

3 fotografie

Okolie Bolzana - najkrajšia príroda

Najlepšie reštaurácie, aj tie luxusné #

Po takomto bohatom programe je najvyšší čas na ''aperitivo'' a podnikov na posedenie si pri dobrom drinku je tu neúrekom. Jednoznačne najoriginálnejšou reštauráciou/barom v Bolzane je Fischbänke Doctor Streiter's Winegarden, ktorá sa rozprestiera okolo veľkých mramorových stolov bývalých rybárskych pultov na ulici Via Dr. Streiter.

Keďže je vonku na ulici a nemá strechu, pod ktorou by sa dalo ukryť okrem slnečníkov, Cobo, umelec v umení bývania, maliar a gastronóm, je otvorený len od polovice apríla do polovice októbra. V letných mesiacoch odporúčam schladiť sa zmrzlinou, tú najlepšiu vám naservírujú na Piazza delle Erbe v Gelaterii Nicolas.

Večeru si môžete dopriať opäť v typických reštauráciách z ktorých vám odporúčam Batzen Häusl - biréria, kde okrem chutného piva dostanete typické jedlo za prijateľné ceny. Reštaurácia je dostatočne veľká a obsluha je rýchla. V letných mesiacoch v piatok večer môže vašu večeru sprevádzať aj príjemný koncert.

Túžite po lepšom zážitku a chcete sa cítiť rozmaznávane? V tom prípade navštívte novootvorenú reštauráciu Walther'S alebo známu klasiku Hotel Laurin. No a pokiaľ vás láka vyskúšať michelinskú kuchyňu, rezervujte si miesto u reštaurácií ''In Viaggio'' u Claudio Melis s jednou Michelinskou hviezdou.

Samozrejme, že miest, kam sa v tomto rozmanitom meste ísť najesť, je neúrekom, ale do pozornosti vám dávam predsa len ešte jednu reštauráciu/pizzeriu, ktorá sa líši tým, že keďže sa nachádzame na severe Talianska, kde nájsť dobrú pizzeriu nie je ľahké a nájsť reštauráciu, kde vám ponúknu naozaj veľký výber čerstvých rýb, je takmer nemožné. Marecchiaro je presne to miesto, kde vám ponúknu výbornú pizzu a najlepší výber čerstvých rybacích pochúťok.

Prečítajte si tiež:

Bolzano a víno #

Šarm mestu dodávajú nielen impozantné kopce Dolomitov, ale i pôvabné svahy obrastené viničom, vinúce sa koldokola mesta. Pomedzi ne vedie promenáda San Osvaldo s krásnymi výhľadmi, ktorá spája mesto s vinárskou oblasťou St. Magdalena. Ešte krajšie výhľady sa naskytnú, ak sa lanovkou vyveziete na náhornú plošinu Ritten s niekoľkými obcami, medzi ktorými premáva historický vláčik. Lanovka štartuje z centra Bolzana každé štyri minúty, pre obyvateľov tamojších obcí je teda štandardnou súčasťou mestskej dopravy.

Zóna provincie Bolzano je známa aj ako vínna oblasť. Len v samotnom Bolzane je okolo 10 vínnych pivníc, tá najznámejšia je Vinárstvo Cantina Bolzano (v nemčine známe ako Kellerei Bozen).

Vinárstvo s 200 členmi a vinicami v nadmorskej výške medzi 240 a 800 m. Vzniklo v roku 2001 spojením dvoch historických vinárskych družstiev - Cantina Gries a Cantina Santa Maddalena. Špecializuje sa na vína z autochtónnych kultivarov, ako sú napr. typické miestne červené z odrôd Lagrein alebo Schiavo, čiže Vernatsch.

Hoci ide o gigantickú produkciu, družstvo Cantina Bolzano sa zameriava výhradne na vysokú kvalitu a pravidelne získava medailové ocenenia na medzinárodných súťažiach vín. Určite odporúčam stráviť v meste Bolzano aspoň dva dni. A potom pokračovať naprieč Tirolskom.

Ubytovanie v Bolzane #

Možností, ako sa dobre ubytovať v Bolzane, je neúrekom. V BUBO vám odporúčame nasledovné hotely.

  • Parkhotel Laurin - Hotel sa nachádza v srdci Bolzana, 200 metrov od katedrály a je obklopený nádherným parkom, ktorý je ideálny na večeru počas teplých letných večerov alebo na relaxáciu pri bazéne.
  • B&B Hotel Bolzano - Tento trojhviezdičkový hotel ponúka klimatizované izby s vlastnou kúpeľňou a bezplatným wifi pripojením na internet. Každé ráno sa podávajú talianske raňajky a raňajky formou bufetu.
  • Nadčasové apartmány Stay Cooper - Flexibilné riešenie pre odvážnych sólo cestovateľov, skupinu priateľov alebo štvorčlennú (alebo viacčlennú) rodinu. Ideálne lokality, štýlové apartmány.

Bolzano síce nemá more a pekné pláže ako iné talianske mestá a nie je to destinácia, ktorá je lacná, aj napriek tomu však dokáže prilákať turistov svojou atmosférou a jedinečnosťou.

Viaceré fotografie v tomto blogu pochádzajú zo Shutterstock.

Lucia Petrikovičová

Lucia Petrikovičová

Lucia Petrikovičová

Po rokoch práce v oblasti gastronómie si dlho rozširovala obzory v oblasti digitálneho marketingu. Vždy s cieľom špecializovať sa v tom, čo jej ide a čo ju baví. A práve túžba robiť to, čo ju baví, ju priviedla k cestovaniu. Veď už roky obľubuje túlanie sa po svete, degustácie vína, dobré jedlo a dlhé prechádzky v prírode. Lucia je vždy pozitívne naladená a pripravená rozdávať dobrú náladu aj vám, napríklad na cestách na ďalekom severe.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Lofoty, Laponsko, Nordkapp

Zo zájazdu:

Lucia Petrikovičová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1216

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť Florencia

Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

Štefan Bielik 37 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.