Južné Tirolsko - Taliansko, ako ho nepoznáte

Južné Tirolsko - Taliansko, ako ho nepoznáte

Spolková krajina, najsevernejšie územie Talianska hraničiace s Rakúskom, ukrýva v sebe viac, ako by ste si dokázali predstaviť. Zasnežené vrcholy Álp, vyhlásené stredomorské vinice, tradičná miestna kultúra obohatená o tie najlepšie kulinárske zážitky. To a ešte oveľa viac ponúka Južné Tirolsko.

Väčšina obyvateľov Južného Tirolska má síce talianske občianstvo a taliansky pas, no vďaka historickému vývoju danej oblasti sa vám poväčšine prihovoria po nemecky. Pôvodne to totiž bolo rakúske územie.

Všetko sa zmenilo v roku 1919, teda po 1. svetovej vojne, kedy Taliansko získalo toto územie od Rakúsko-Uhorska. Okrem označenia Južné Tirolsko sa môžete stretnúť aj s názvami ako Horná Adiža, Alto Adige (po taliansky), Südtirol (po nemecky) – stále ide o tú istú oblasť.

Južné Tirolsko ukrýva skutočné alpské krásy a je pritom tak blízko našich hraníc. Veď sa nachádza len 677 km juhozápadne od Bratislavy. Dostanete sa tam cez Rakúsko po diaľnici E 60 cez Viedeň, Salzburg, Innsbruck a Brennerský priesmyk a obdivovanie severného Talianska sa môže začať. Čo všetko môžeme vidieť v Južnom Tirolsku?

Dolomity - tirolské lákadlo pre turistov #

Takmer celé územie Južného Tirolska je obkolesené končiarmi pohoria Dolomity, ktoré v roku 2009 vyhlásili za svetové dedičstvo UNESCO. Dolomity sú súčasťou Álp a nachádza sa tu viac ako 40 ľadovcov. Na svoje si tu prídu horolezci, lyžiari, ale aj milovníci turistiky či ferraty. Rovnako tak aj milovníci luxusu.

Turistických trás, lanoviek a atrakcií je tu naozaj mnoho, bližšie vám v mojom BUBO blogu predstavím tie, ktoré som zažila na vlastnej koži a na ktoré nezabudnem do konca života. Možno budú dobrou inšpiráciou aj pre váš výlet do Južného Tirolska.

1. Jazero lago di Braies

Ikonické horské jazero, považované za najkrajšie jazero celého Talianska, leží vo výške 1 496 m.n.m. a naskytnú sa vám odtiaľ dychberúce výchľady na tyrkysovo modrú hladinu vody a na okolité vrchy. Okolo jazera je vybudovaný chodník, takže si túto ikonickú prírodnú rezerváciu viete užiť z každého uhla.

Priamo na mieste si viete zapožičať čln a celému zážitku dodať romantický nádych. Pred návštevou odporúčam zakúpiť si online parkovací lístok, ušetríte tak čas, ktorý môžete využiť napríklad na občerstvenie v okolitých bufetoch.

2. Seceda

Horský hrebeň Seceda, fotogenické miesto, ktoré, na rozdiel od iných turistických lokalít v Dolomitoch, nedisponuje len skalnatým terénom, ale prevažne zelenými chodníkmi, rozsiahlymi lúkami, kde popri turistike narazíte na pasúce sa kravy.

Na Secedu sa dostanete jednoducho - lanovkou z dediny Ortisei alebo Santa Christina, preto je toto miesto vhodné aj pre rodiny s malými deťmi. Samozrejme, že si to viete vyšliapať aj po vlastných, o to viac vám budú na hrebeni chutiť gurmánske špeciality v neďalekých chatkách.

Vrch Seceda.
Foto: Monika Búciová — BUBO

3. Funivia del Renon

Lanovka z hlavného mesta Bolzano na náhornú plošinu Renon (Soprabolzano), ktorá je výnimočná. V 20. storočí bola táto lanovka najdlhšia na svete a držala tak zápis v Guinessovej knihe rekordov. Dĺžka trate až 4 541 m vás aj dnes uchváti panoramatickými výhľadmi na sady, okolité dedinky a v neposlednom rade vrcholy Dolomitov.

Pre miestnych funguje lanovka ako MHD, za 12 minút sa vedia dostať z odľahlejších dedín do hlavného mesta Južného Tirolska - Bolzana. Na vrchu plošiny čaká na cestujúcich posledná úzkorozchodná železnica, ktorá je stále v prevádzke a ktorou sa môžete prepravovať po tejto fantastickej krajine. Viete si tak zájsť pozrieť aj fenomén tejto plošiny, ktorým sú zemské pyramídy, tzv. Erdpyramiden.

3 fotografie

Lanovka Funivia del Renon

4. Iceman Ötzi Peak

Vyhliadková veža vo výške 3 251 m.n.m., z ktorej sa vám naskytne unikátny výhľad na okolie, ale aj na samotný vrch Similaun s výškou 3 606 m.n.m., na ktorom v roku 1991 objavili najstaršiu a najznámejšiu ľadovcová múmia sveta, slávny Ötzi.

Cesta na vrchol sa začína v dedinke Kurzrasu, s lanovkou Gletscherbahn sa dostanete nielen k vyhliadkovej veži, ale aj na najvyššie položený hotel v celej Európe s názvom Glacier Hotel Grawand. Počas návštevy vyhliadky si tam môžete dopriať kávu s nezabudnuteľným výhľadom.

5. Jazero Sorapis

Jazero známe pre svoju mliečne tyrkysovú farbu a nezameniteľnú polohu. Nachádza sa na úpätí Dito di Dio, v preklade z taliančiny ide tiež o vrch známy ako „Boží prst“. Každú sezónu priťahuje množstvo návštevníkov. Rozprestiera sa vo výške 1 923 m.n.m. a vedú k nemu dva turistické chodníky.

Túra k jazeru sa začína v horskom priesmyku Passo Tre Croci a cesta k nemu trvá približne 2 hodiny. Dala by sa považovať za stredne náročnú túru, a to práve kvôli užším chodníkom, na ktorých narazíte aj na pomôcky v podobe lán či rebríkov. Odporúčam vyraziť čo najskôr ráno a vyhnúť sa tak davom turistov, za odmenu sa vám naskytnú nezabudnuteľné výhľady.

Lago di Sorapis.
Foto: Monika Búciová — BUBO

TOP 10 najnavštevovanejších pamiatok v Južnom Tirolsku:

  1. Termálne kúpele Merano: Nájdete ich v rovnomennom meste Merano a sú moderným kúpeľným komplexom ponúkajúcim vnútorné a vonkajšie bazény, sauny a parné kúpele. Okrem toho, že sú úžasným dielom architektúry, ponúkajú aj krásny výhľad na okolité hory.
  2. Messner Mountain Museum: Nachádza sa v srdci Dolomitov. Messner Mountain Museum je séria šiestich múzeí venovaných horám a ľuďom, ktorí v nich žijú a pracujú. Múzeí je tu viac a sú rozmiestnené po celom regióne, pričom každé z nich sa zameriava na inú tému.
  3. Katedrála v Bressanone: Nádherná katedrála sa nachádza v meste Bressanone a je krásnym dielom v štýle baroko, ktoré postavili v 18. storočí. Katedrála je známa svojimi úžasnými freskami a pôsobivým organom.
  4. Hrad Runkelstein: Hrad, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Bolzano, je stredoveký hrad postavený v 13. storočí. Runkelstein je známy svojimi nádhernými freskami, ktoré zobrazujú výjavy zo stredovekého života.
  5. Kostol sv. Prokula: Kostol, ktorý sa nachádza v meste Naturno, je krásny románsky kostol, ktorý bol postavený v 7. storočí. Je známy svojimi úžasnými freskami a pôsobivou architektúrou.
  6. Zvon mieru: Tento zvon sa nachádza v meste Rovereto. Ide o mohutný bronzový zvon, ktorý bol odliaty v roku 1924. Zvoniť zvykne každý večer na pamiatku obetí vojny.
  7. Zámok Trauttmansdorff: Nádherný zámok, ktorý nájdete v blízkosti mesta Merano. Krásny zámok postavili v 19. storočí. Dnes sa v zámku nachádza botanická záhrada s rastlinami z celého sveta.
  8. Hrad Roncolo: Hľadajte ho neďaleko mesta Bolzano. Roncolo je stredoveký hrad, ktorý bol postavený v 13. storočí. Zaujmú predovšetkým fresky hradu, ktoré zobrazujú výjavy z legiend o Artušovi.
  9. Museion: Museion sa nachádza v meste Bolzano a ide o múzeum súčasného umenia, ktoré predstavuje diela miestnych a medzinárodných umelcov. Známe je svojou pozoruhodnou architektúrou a inovatívnymi výstavami.
  10. Hrad Tirol: Castle Tirol, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Merano, je stredoveký hrad, ktorý bol sídlom predkov tirolských grófov. Dnes v zámku sídli Juhotirolské historické múzeum.

Tirolsko v lete či v zime? #

Samozrejme, že vyššie uvedené lokality viete navštíviť v každom ročnom období, treba len skontrolovať počasie a podľa neho prispôsobiť svoj outfit. Sú ale určité rozdiely, vďaka ktorým si zamilujete Tirolsko či už v lete alebo v zime.

Tirolsko počas zimy

V zimných mesiacoch tu zažijete priam rozprávkovú atmosféru. Lyžiari majú k dispozícii viac ako 1 200 km dlhých zjazdoviek vo vyše 30 strediskách, z toho väčšina patrí práve lyžiarskej oblasti Dolomity Superski, ktorá je preslávená po celom svete. Okrem lyžovačky si môžete vychutnať aj bežkárske trate a pre skúsených horolezcov odporúčam aj ľadolezectvo, avšak určite s pomocou miestneho sprievodcu.

Keď vás omrzia zimné športy, môžete nájsť svoje útočisko v jednom z vychýrených hotelov alebo wellnessov. Veľa hotelov, ktoré ponúkajú skutočne luxusné zázemie, sú tu dokonca rodinné podniky, čo sa odzrkadľuje aj na prístupe k zákazníkom. Ľudia sú milí a snažia sa vyhovieť každej vašej požiadavke.

Tipy na ubytovanie v Južnom Tirolsku #

V menších hoteloch sa stretnete prevažne s domácou kuchyňou, ktorá je naozaj famózna. BUBO má pre vás zopár tipov na ubytovanie a wellness v Južnom Tiroslku.

1. Santre Dolomytic Home ****

Rodinný podnik troch bratov, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Brixen. Za hodnotením 9,6 sa skrýva nielen výborný servis, no určite aj fakt, že z hotela to máte blízko na všetky strany. Ak sa však rozhodnete stráviť celý deň vo vnútri luxusného tirolského hotela, bude to tiež veľký zážitok.

2. Hotel Gnollhof ****

Moderné izby, výborný wellness až so šiestimi rôznymi saunami, panoramatický výhľad z “nekonečného“ bazéna. Toto všetko si predstavím, keď sa povie hotel Gnollhof. Výborné jedlo priamo na hoteli alebo rýchla dostupnosť na najkrajšie turistiky v okolí je len bonusom.

3. Hotel Residence Rose ****

Hotel zasadený v malebnej prírode okolia mesta Sterzing. Necelých päť kilometrov od hotela sa nachádza zjazdovka, na ktorej trávi pomerne veľa času v rámci svojich tréningov aj naša najlepšia lyžiarka Petra Vlhová.

V meste Sterzing si každý príde na svoje. Či už chcete v kľude posedieť v tichej kaviarni, alebo ste skôr typ človeka, ktorý rád nakupuje a túla sa uličkami, určite sa vám tu bude páčiť.

3 fotografie

Tipy na ubytovanie v Južnom Tirolsku

Tirolsko počas leta

Južné Tirolsko má rozhodne čo ponúknuť aj v letných mesiacoch. Pre nadšencov adrenalínu odporúčam zažiť tandemový zoskok alebo paragliding. Nad štítmi Dolomitov to má úplne inú atmosféru. Pre menej akčné typy ponúka tento kraj množstvo cyklotrás, turistických chodníkov, lanoviek, ale príjemne si oddýchnete aj v meste. Okrem množstva kaviarní a reštaurácií tu nájdete aj kúpaliská a zábavné parky.

Po aktívnom programe si môžete oddýchnuť na brehoch hneď niekoľkých jazier. Najväčšie jazero v Taliansku, Lago di Garda, vás očarí svojou priezračne čistou vodou a množstvom vodných športov. Plachtenie, windsurfing a veľa iných zažijete nielen tu, ale aj v iných vodách, ktorých je tu naozaj mnoho. Spomeniem napríklad Kalterer See alebo Antholzer See.

Tiroslko je oblasť bohatá na tradície a sviatky. Hlavne počas letných mesiacov môžete zažiť atmosféru niekoľkých z nich.

V auguste je to práve „Ferragosto“, kedy Taliani doslova oslavujú august. V týchto dňoch si berú často dovolenky a práve Taliani z juhu sa prichádzajú „schladiť“ do menej tropických oblastí, ako je aj Južné Tirolsko. V tomto období sú pamiatky, jazerá a horské chodníky preplnené práve domácimi turistami.

Oslava „Vendemmia“, tzv. zber hrozna, sa zase začína v polovici septembra a trvá cca mesiac. Počas tohto obdobia to cez víkend na dedinách, ale aj v mestách, žije. Koncerty, výborné jedlo, tradičné tirolské odevy a veľa usmiatych ľudí – to sú len niektoré z dôvodov, prečo sem zamieriť.

Taliansko spoznáte s BUBO na zájazde: 

Florencia, Siena, Rím a exkluzívna ochutnávka vína

Čo ochutnať v Južnom Tirolsku? #

Často som vyššie spomínala tradičné a výborné jedlo. Neviem ako vy, ale ja by som šla za dobrým jedlom aj na kraj sveta. Ak ste rovnaké typy, Južné Tirolsko nebude pre vás najmenší problém. O tom, že je v tomto kraji jedlo na úrovni, svedčí aj fakt, že sa tu nachádza až 23 Michelinských reštaurácií.

Okrem nich tu však skoro v každej dedine či meste natrafíte na tradičnú domácu kuchyňu, menšie rodinné hotely, ktoré majú len zopár stolov, ale stoja za návštevu. Typickým jedlom sú tu knedličky, ktoré pripravujú na veľa spôsobov. V hovädzom vývare, alebo ako prílohu ku kyslej kapuste, ich nájdete najčastejšie.

Ak máte radi sladké, určite ochutnajte „cisárov trhanec“, tzv. Kaiserschmarrn. Pripomína naše palacinky, ale cesto je viac nadýchané, karamelizované a, samozrejme, potrhané na malé kúsky. Podávajú ho s lekvárom a cukrom.

3 fotografie

Gastronómia v Tiroslku

V juhotirolskej kuchyni prevláda mäso a k nemu sa hodí aj lahodné víno. O to nebude núdza, keďže v regióne sa nachádza až 150 vinárskych pivníc. Známe sú napríklad Lagrein, Teroldego alebo Gewurztraminer ako typický tramín. Určite si nechajte odporučiť a ochutnajte to najlepšie. V BUBO víno milujeme a o TOP talianskych vínach sme už písali v blogu talianske regióny s najlepším vínom.

Prečítajte si tiež:

5 fotografií

Top 5 najnavštevovanejších pamiatok v Južnom Tirolsku

Verím, že ste sa v tomto článku vďaka BUBO dozvedeli veci, pre ktoré budete mať chuť Južné Tirolsko navštíviť aj osobne a zažiť ho na vlastnej koži so všetkým, čo k nemu patrí.

Monika Búciová

Monika Búciová

Monika Búciová

Španielsko precestovala krížom-krážom, učarovala jej rôznorodosť krajiny, kuchyňa a v neposlednom rade jeho kultúra. Svoje zázemie našla na dlhší čas aj v chladných talianskych Alpách. Môže teda počítať nie len odtancované hodiny v latinskom rytme ale aj kilometre strávené v neskutočných Dolomitoch. Krajiny rada spoznáva do hĺbky, a preto sa rada na obľúbené miesta vracia. Navštívila exotické Mexiko, Maroko, ale i Pobaltie. S jej dobrodružnou povahou neobsedí dlho na jednom mieste a preto je pre ňu práca v BUBO perfektná. Pomerne rýchlo Vás “nakazí“ svojou pozitívnou energiou a humorom. Jej snom je vidieť polárnu žiaru a prekonať strach z hĺbok oceánu aktívnym potápaním.

Zo zájazdu:

Monika Búciová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1532

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť Florencia

Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

Štefan Bielik 37 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.