Čím všetkým vás Japonsko dokáže prekvapiť?

Čím všetkým vás Japonsko dokáže prekvapiť?

Japonsko je dodnes unikátnou krajinou pre svoju zvláštnosť, za ktorú môže z veľkej časti ďakovať dlhodobej izolácii od okolitého sveta. Práve vďaka nej si Japonci vyvinuli mnoho kultúrnych prvkov, ktorými sa líšia od všetkých ostatných krajín sveta. Feudálne samurajské ideály pomixované so špičkovými technológiami spravili z Japonska krajinu, ktorú by ste si mali zaradiť do zoznamu cestovateľských snov na najvyššie priečky.

My v BUBO sme pre vás zostavili zoznam 21 najzaujímavejších vecí, ktoré existujú len v Japonsku! Od futuristických toaliet, uletených kaviarní, miniatúrnych kapsulových hotelov cez bleskurýchle vlaky a mnoho ďalších, o ktorých ste pravdepodobne nikdy nepočuli.

Žiadne prepitné #

Nechávať prepitné nie je v Japonsku zvykom. Či už vás obslúžia v hoteli, reštaurácii... Japonci prepitné neočakávajú ani nevyžadujú. Japonská kultúra je pevne zakorenená v dôstojnosti, rešpekte a tvrdej práci. Dobrá služba sa preto považuje za štandard a prepitné sa považuje za zbytočné.

V niektorých prípadoch môže byť dokonca považované dokonca za urážku. Japonci by si ho mohli vysvetliť tak, že dávate peniaze navyše, aby si mohli zaplatiť kurz na zdokonalenie svojich pracovných zručností. V Japonsku stačí, keď budete zdvorilí a za službu sa poďakujete.

Automaty #

V Japonsku nehrozí, že by ste počas prehliadky mesta umreli od smädu či hladu. Na každom rohu totižto nájdete automaty s najrôznejším tovarom. Sú naozaj všade. Hovorí sa, že na každého Japonca pripadajú až tri.

Môžete v nich kúpiť čokoľvek, čo vám len napadne - od teplých a studených nápojov cez ovocie, rúšok až po cigarety. Dokonca v nich nájdete aj použitú spodnú bielizeň.

Čítajte blog z podobného súdka:

Bizarnosti Japonska

3 fotografie

Japonské automaty

Nezvyčajné jedlo #

Ak ste fanúšikom nezvyčajných jedál a príchutí, Japonsko budete priam milovať. V tunajších reštauráciách nájdete dúhovú cukrovú vatu, farebnú zmrzlinu aj šišky v tvare rozkošných zvieratiek.

Regály v obchodoch sú plné sladkostí s príchuťami, o akých ste doteraz ani netušili. Pripravte sa na mix príchutí, ako sú wasabi, zelený čaj matcha, sakura, fazuľa či tofu a siahnuť viete dokonca aj po príchuti saké.

3 fotografie

Japonské jedlo - gastro špeciality

Zmrzlina #

Japonci sa môžu pochváliť druhom zmrzliny, ktorá sa vám neroztopí ani vtedy, keď ju chvíľu necháte bez lízania. Vynašli ju japonskí potravinárski vedci v roku 2011, keď robili experimenty s chémiou jahôd, aby pomohli farmárom postihnutým ničivým tsunami v roku 2011. Náhodne bola objavená chemikália, vďaka ktorej krém takmer okamžite stuhne.

3 fotografie

Japonská zmrzlina

Ovocie #

Určite ste už počuli o japonských ikonických kockatých melónoch, ktoré stoja viac ako 15 000 jenov (približne 140 eur) za kus. Ten je v ríši zvláštneho japonského ovocia len špičkou ľadovca. Bežne v obchodoch nájdete rôzne druhy ovocia, ktoré majú dokonalý tvar, ešte krajšiu farbu a naozaj zdravú bio produkciu.

V obchodoch majte preto oči na stopkách a určite narazíte napríklad na hrozno, ktoré bude mať bobule veľkosti pingpongových loptičiek či biele jahody.

3 fotografie

Ovocie v Japonsku

KFC na Vianoce #

Na Vianoce v Japonsku nenájdete sushi z kapra ani ženšenové medovníčky. Vianočné sviatky tu sprevádza tradícia jedenia kuraťa KFC, ktorá sa začala niekedy v 70. rokoch minulého storočia. Stala sa takou populárnou, že dnes si Japonci svoju vianočnú večeru objednávajú aj mesiac vopred.

Jedine takto majú garanciu, že si svoje KFC budú môcť vychutnať na Štedrý večer bez toho, aby riskovali, že budú musieť čakať hodiny v rade. Vianoce sa tu ale nepovažujú za veľkú udalosť, keďže kresťanov je v Japonsku stále menej ako 2 %.

Mohli by vás zaujímať aj ďalšie japonské blogy:

Repliky jedál #

Ak nie ste schopní prečítať japonský jedálny lístok, nezúfajte. V drvivej väčšine reštaurácií nájdete vo výklade falošné repliky jedál. Sú však natoľko hodnoverné, že vám chvíľu bude trvať spracovať, že nejde o skutočné jedlo.

Zaujímavosťou je aj fakt, že sú pomerne drahé. Kompletné menu reštaurácie s niekoľkými desiatkami makiet stojí aj 8 000 eur.

3 fotografie

Japonské repliky jedál

Plasty, plasty, plasty... #

Japonci milujú obaly. Takmer každá vec v Japonsku prichádza s extra balením, ktoré vyzerá ako darček. Z množstva plastu a vecí, ktoré do nich balia, sa vám bude zastavovať rozum.

V práci je dovolené si zdriemnuť #

Áno, čítate správne. Vo veľkom množstve zamestnaní je stále podporovaný krátky „šlofík“. Japonci veria, že zlepšuje pracovný výkon a rýchlosť. Navyše sa považuje za dôkaz toho, že ste svojej práci kompletne oddaní.

Japonci si milujú zdriemnuť vždy, keď na to majú čo i len najmenšiu príležitosť, či už ide o krátku pauzu počas šoférovania, kým im naskočí zelená na semafore, až po malé schrupnutie počas jazdy v metre čo i len zopár zastávok.

3 fotografie

Spánok v práci

Taxi #

Okrem toho, že vám taxikári – často páni už v dôchodkovom veku – nebudú po anglicky rozumieť ani názov vášho hotela (preto je dôležite mať so sebou vždy vizitku od hotela), vám po zastavení automaticky otvoria a zatvoria dvere. Nesnažte sa ich preto otvoriť vy.

Táto technológia sa stala populárnou počas olympijských hier v Tokiu v roku 1964, aby taxikári nemuseli neustále vystupovať z auta.

3 fotografie

Japonské taxi

Japonské vlaky #

Možno ste na sociálnych sieťach zachytili virálne 7-minútové video, počas ktorého dokáže čata Japoncov vyčistiť a vydezinfikovať celý šinkansen tak, že rýchlovak je pripravený pokračovať na ďalšiu cestu za menej ako 10 minút. Nehovoriac o tom, že japonské rýchlovlaky majú súhrnné ročné meškanie v priemere menej ako 2 minúty.

6 fotografií

Japonské rýchlovlaky.

Kapsulové hotely #

Pre developerov v Tokiu sú kapsulové hotely revolúciou v biznise. Na malom mieste dokážete vybudovať obrovské množstvo ,,izieb“ pripomínajúcich včelí úľ. Len za niekoľko desiatok eur môžete mať svoju vlastnú minimalistickú, no zároveň však veľmi modernú a čistú kapsulu vrátane TV, pyžama a všetkých toaletných potrieb. Neodporúčame tým, ktorí trpia klaustrofóbiou.

Okrem turistov využívajú kapsulové hotely hlavne Japonci, ktorí buď po dlhom nadčase alebo prehýrenej noci nestíhajú posledné metro domov a potrebujú niekde zložiť hlavu, aby ráno stihli byť opäť načas v práci. V dnešnej dobe si viete vybrať z rôznych štýlov kapsulových hotelov.

4 fotografie

Kapsulové hotely

Verejné kúpele #

Napriek všeobecnej hanblivosti je Japonsko krajinou, kde nájdete verejné kúpele plné naháčov hľadajúcich relax a socializáciu po náročnom pracovnom dni. Verejné kúpele sú oddelené podľa pohlavia a plavky sa tu nesmú nosiť.

Upozorňujeme však, že niektoré verejné kúpele, podobne ako aj prírodné onseny, vám môžu zakázať vstup, pokiaľ máte na tele tetovanie. Pred vstupom do bazéna sa nezabudnite osprchovať!

Dnes už v Japonsku nájdete kúpele, kde sa môžete vyrelaxovať vo vode so saké, zeleným čajom, ale aj v ramenovom vývare.

3 fotografie

Verejné kúpele v Japonsku

Herne pachinko #

Hazardné hry sú v Japonsku nelegálne. Fenomén zvaný Pachinko však oficiálne pod hazard nespadá. Geniálny výmysel sa schováva za alibi, že v ňom nemôžete vyhrať žiadne peniaze. Kúpite si malé kovové guľôčky, ktoré následne vložíte do automatu a hra sa môže začať. Herné automaty v Pachinko najčastejšie pripomínajú pinball.

Vo finále to ale vyzerá tak, že guľôčky alebo žetóny, ktoré vyhráte, môžete vymeniť za materiálnu cenu, a tú zas neskôr vymeniť alebo predať za peniaze. Čím je ale Pachinko zaujímavé? V Japonsku rozhodne do jedného nazrite. Kulisu tomuto zaujímavému šialenstvu dotvára šialený ruch, hluk, rachot a cigaretový smrad.

3 fotografie

Zahrajte si pachinko

Maid Café #

V uliciach Tokia sa vám zrejme stane, že vás budú na ulici zastavovať krásne mladé Japonky v sexi kostýmoch a pozývať vás do Maid Café. Zjednodušene povedané, Maid Café sú reštaurácie v štýle cosplay, kde vám budú nápoje a sladkosti podávať práve takéto zvodne vyzerajúce japonské slečny.

Počas toho, ako vám prinesú napríklad zmrzlinu v tvare medvedíka, si s nimi môžete zaspievať najnovšie J-popové hity. Najviac takýchto kaviarní nájdete v štvrti Akihabara v Tokiu. Prijmite pozvanie a o zážitok máte postarané.

3 fotografie

Maid Café

Robot show #

Zoznam podivných vecí v Japonsku by nebol úplný bez japonských robotických kaviarní. Robotická kaviareň je miesto, kde vám budú počas show robiť spoločnosť 10-metrové roboty, sexy kráľovné galaxie, vesmírne zvieratá, gigantické 20-metrové robotické hady a množstvo laserových lúčov. Pripravte sa, lístky na takúto show nie sú najlacnejšie. Každopádne vás čaká jeden z najbizarnejších zážitkov v živote.

3 fotografie

Robotia šou v Japonsku

Japonské záchody #

Japonci milujú robotiku a najžiarivejším príkladom v praxi sú japonské toalety. Tie dokážu naozaj takmer čokoľvek. Usaďte sa, postláčajte všetky tlačidlá rad za radom a sledujte, čo sa bude diať. Budete prekvapení, na koľko spôsobov vás toaleta umyje, zaspieva vám, ohreje dosku a keď z toho všetkého v šoku náhodou zabudnete spláchnuť, nič sa nedeje, lebo za vás urobí ešte aj to.

Na záchodoch, v reštauráciách a čajovniach môžete očakávať takzvané toaletné papuče, ktoré sa používajú iba na vstup do kúpeľne. Japonci totiž neznesú predstavu, že by mali na toaletu vstúpiť bosí alebo v papučiach, v ktorých chodia po zvyšku príbytku.

4 fotografie

Záchody ako z 30. storočia

Odpadkové koše #

V uliciach japonských miest nájdete len minimum odpadkových košov. Japonci tvrdia, že čím menej je košov na uliciach, tým menej odpadkov sa bude váľať po zemi. Preto si pravdepodobne svoju prázdnu fľašu z vody, ktorú ste stihli dopiť ešte ráno, prinesiete večer naspäť na hotel.

V skutočnosti však boli mnohé z nich odstránené v rámci protiteroristických opatrení po útoku na tokijské metro v roku 1995.

Ohľaduplnosť #

Jednou z najvýraznejších čŕt japonskej osobnosti je byť ohľaduplný voči druhým. Aj preto si po sebe na futbalovom štadióne po zápase upracú tribúnu a aj preto všetci v Japonsku nosili rúško úž dávno predtým, ako prišiel covid.

Keď sa človek cíti chorý, nasadiť si rúško je absolútnou samozrejmosťou. Pri čakaní na verejnú dopravu zas pokojne a ticho stoja a nikto sa nikam netlačí.

Japonsko je skrátka fascinujúca krajina. Spoznajte ho s nami na jednom so zážitkami nabitých poznávacích zájazdov. Japonsko s BUBO je jasná voľba, pozrite si všetky naše zájazdy do Japonska.

4 fotografie

Čistotní a usporiadaní Japonci

Čistota #

Skúste si v Japonsku všímať čistotu všade navôkol. Koľko špinavých áut ste narátali na ceste? Koľko odpadkov ste videli na zemi? Upratovanie sa vyučuje už v školách a je vážnou súčasťou japonskej kultúry. Študenti a deti si dokonca upratujú vlastnú školu! Od ľudí sa skrátka vždy očakáva, že budú svoje domovy a pracoviská udržiavať čisté.

5 fotografií

Učia sa poriadku

Spoločenské faux pas #

Za neslušné sa považuje vysmrkanie si nosa na verejnosti, ale aj jedenie počas kráčania na ulici. Pokúste sa týmto dvom veciam vyvarovať.

Ak vás zaujímajú ďalšie japonské zaujímavosti, prečítajte si aj tento blog o kultúrnych zvláštnostiach v krajine vychádzajúceho slnka.

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 681

Mohlo by Vás zaujímať

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 18 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

5346 6682€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.