Cinque Terre - turistika v Taliansku

Cinque Terre - turistika v Taliansku

Starodávne dedinky na talianskom pobreží zasadené v útesoch nad tyrkysovým morom. To je Cinque Terre, ktoré ste doposiaľ poznali z Instagramu či turistických sprievodcov po Taliansku. Zlákala vás táto cesta? Tu sa dočítate, ako si naplánovať výlet a ako z návštevy Cinque Terre vyťažiť maximum.

Cinque Terre je malý kúsok talianskeho raja, ktorý si zachoval svoj vzhľad vďaka nedostupnému terénu. Oblasť tvorí päť dediniek, z ktorých každá je iná, ikonická a nesmierne fotogenická.

Nebudeme tajiť, že Cinque Terre je pre svoj pôsobivý vzhľad veľmi turistické. V najvyššej sezóne tu stretnete veľa návštevníkov. Cinque Terre je súčasťou mnohých zájazdov zahraničných cestovných kancelárií, no pritom je jednoduché sa sem dostať. Talianska doprava vlakom je spoľahlivá, spoje a informácie sú prehľadné. Svoj výlet si tak naplánujete veľmi rýchlo.

5 fotografií

Pod talianskym slnkom

Základné fakty o Cinque Terre

  • Názvy piatich dediniek: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore
  • Poloha: Severozápadné Taliansko, pozdĺž pobrežia Ligúrskeho mora
  • Región: Ligúria
  • Rozloha: cca 28 km2
  • Počet obyvateľov: zhruba 4 000
  • UNESCO: od roku 1997

Najlepší čas na návštevu Cinque Terre #

Kedy vycestovať do Cinque Terre? Ak nie ste časovo obmedzení v tom, kedy chcete do Talianska cestovať, zvoľte si radšej začiatok sezóny, teda jar (marec, apríl) alebo koniec sezóny na jeseň (september, október).

TOP sezóna v Cinque Terre sú naše letné mesiace, teda máj, jún, júl a august. Vtedy tam však stretnete najviac turistov. Počas mojej návštevy v máji boli mestečká zaplnené turistami a všade to žilo. Na druhej strane, turistické chodníky boli ešte vyprázdnené. Stretávala som na nich minimum ľudí.

Ako sa dostať do Cinque Terre #

Cinque Terre nie je úplne odrezané od zvyšku Talianska a je mnoho spôsobov, ako sem viete cestovať v prípade, že nemáte vlastné auto. Cinque Terre sa nachádza v blízkosti väčších miest - Turín, Janov, Florencia, Pisa, Bologna, kde sa viete dopraviť letecky. Z daných miest funguje bez problémov vlaková doprava, kde si lístok a časy odchodov viete pozrieť a kúpiť online napr. na stránke trenitalia.com.

Pozrite si spoje do mesta Levanto alebo La Spezia - podľa toho, z ktorého smeru prichádzate. Tam vystúpite a prestúpite na vláčik Cinque Terre Express. Značenie na stanici je jasné, nemôžete sa stratiť. Vlakové nástupištia fungujú podobne ako kdekoľvek na Slovensku. To znamená, že sa nemusíte obávať ani prestupov.

Vlaková doprava v Taliansku je prispôsobená turistom a je veľmi prehľadná. Do Cinque Terre smeruje najviac čakajúcich na stanici ako v Levante, tak aj v La Spezia, sú to prevažne turisti. Ak teda nebudete niečo vedieť, nemusíte sa báť, že by vám nikto s obstojnou angličtinou nerozumel.

Cinque Terre Express

Ak máte zakúpený niektorý zo zvýhodnených lístkov podľa počtu dní, ktoré tu chcete stráviť, vláčik odchádza z Levanta aj z La Spezia z druhého smeru a zastavuje v každej z piatych dediniek - Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza a Monterosso, kde môžete podľa chute a času nastúpiť a vystúpiť kedykoľvek, v hociktorom smere.

Neodporúčame cestovať bez lístka, pokuty sú vysoké. Cinque Terre Express počas sezóny premáva každých 15 až 20 min, a to každý deň v týždni. Týmto smerom ide približne 100 spojov každý deň, čiže doprava je naozaj ukážková.

Kde hľadať informácie

Na oficiálnej stránke cinqueterre.com a parconazionale5terre.it nájdte aktuálne informácie z oblasti. Cenníky, harmonogramy, prípadne uzávierky či obmedzenia. Na stránke si viete vybrať vlakový lístok (Treno Card) a kombinovať ho s povolením na trek (Trekking card) tam, kde je turistická trasa spoplatnená. Zaplatíte vopred online a stiahnite si lístok do mobilu. Lístok noste vždy so sebou, aby ste sa vedeli preukázať, keď stretnete revízor alebo kontrolu na turistickej trase.

Revízor nemusí chodiť iba vo vlaku, často stoja aj pri východoch z vlakovej stanice. Prípadne si lístok viete zakúpiť aj v stanici La Spezia alebo Levanto, ale počítajte s dlhšími radmi. Odporúčam preto kúpu online. V roku 2023 bola jedna jazda vlakom za 5 eur/osoba. Skontrolujte si cenník celodenného lístka a rozplánujte si deň s turistikou tak, aby ste približne vedeli, koľkokrát asi pôjdete vlakom.

Takto zistíte, či sa vám oplatí pri vlaku iba single lístok + single hiking, alebo si kúpite rovno celodenný alebo dvojdenný Treno Card (v cene vlak + hiking).

4 fotografie

Z uličiek v Cinque Terre

Cinque Terre - kde sa ubytovať #

Ak plánujete výlet na toto miesto na poslednú chvíľu, počas sezóny bývajú ceny hotelov v Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza a Monterosso nesmierne vysoké a pravdepodobne zvolíte cenovo dostupnejšie ubytovanie v La Spezia alebo Levante. Ak však plánujete výlet vopred, môžete na veľkých ubytovacích portáloch nájsť cenovo dostupné malé hotely typu Bed&Breakfast.

Odporúčam vám napr. Albergo Ca D´Andrean v Manarola. Malý a dobre hodnotený hotel s čistými izbami, súkromnou kúpeľňou a príjemnými raňajkami, blízko železničnej stanice Manarola. V okolí je niekoľko malých reštaurácii aj s "take away" servisom, obchod s potravinami, kaviarne a zmrzlinárne.

Ja som si Manarolu zvolila tak trochu náhodne, ale v konečnom dôsledku mi to aj najviac vyhovovalo. Strávila som tu dve noci. Prvý deň, presnejšie podvečer, som prišla do Manarola, ubytovala sa a večer strávila v tejto dedinke. Na druhý deň ráno som sa vybrala na výlet. Vláčikom som sa odviezla z Manarola do poslednej dedinky Monterosso al Mare, odkiaľ som pešo po turistickom chodníku išla naspäť do Manarola.

Prešla som si aj Vernazzu a Cornigliu a vo večerných hodinách prišla do Manarola. Na druhý deň ráno som sa vláčikom vybrala do Riomaggiore a po turistickom chodníku išla naspäť do Manarola. Vyzdvihla som si veci v hoteli a odišla som z Cinque Terre preč.

Po tejto trase som prešla 2 platnými turistickými chodnikmi. 

Ako ideálne pochodiť Cinque Terre #

V prvom rade musím napísať, že táto destinácia ponúka niečo pre všetkých - aktívnych aj pohodlných. Nie je náročné sa orientovať či už v samotných dedinkách, alebo aj turistických trasách. Pre orientáciu som mala pre oba prípady stiahnutú aplikáciu offline mapy MapsMe. Každopádne, ak máte inú obľúbenú aplikáciu pre offline mapy, môžete použiť svoju.

Chodníky sú však dobre značené a pri príjemnom počasí vás čaká vskutku nádherný deň v prírode. Turistika v Cinque Terre bude náročná, sú to pomerne veľké stúpania do kopca. Každopádne, ak niekto rád chodí do hôr, je aktívny športovec, chodí do fitness, tak kopce Cinque Terre mu nebudú robiť žiaden problém.

Ak nie ste turista, ale Cinque Terre chcete navštíviť, odporúčam vám kúpiť si celodenný lístok na vlak a medzi jednotlivými dedinkami sa budete prepravovať vláčikom. Podľa chute v každej strávite toľko času, koľko preferujete a vláčikom odídete preč. Nemusíte prechádzať medzi dedinkami náročnými turistickým chodníkmi, ktoré sú spojené s pravidelným stúpaním aj klesaním.

Deň v Cinque Terre.

Deň v Cinque Terre.

Cinque Terre je malý kúsok talianskeho raja, ktorý si zachoval svoj vzhľad vďaka nedostupnému terénu.

Čo si zbaliť na turistiku? #

Pred odchodom z každej dedinky na turisticky chodník sa ubezpečte, že si nesiete so sebou dostatok pitnej vody. Ak je teplo, kúpte si v poslednom obchodíku pred vstupom na turisticky chodník viac vody. Ak je krásne slnečné počasie, potrebujete slnečné okuliare, pokrievku hlavy a opaľovací krém na tvár a ramena, aby vás nespálilo. Ako obuv odporúčam uzatvorenú obuv s dobrou podrážkou, aby ste nemali otlaky.

Cesta je kamenistá aj prašná, povrch je tvrdý. Môžete si zobrať náhradné suché tričko a niečo pod zub (prípadne sa najete v dedinkách po ceste a energiu doplníte chutnou talianskou zmrzlinou). Nevýhodou turistiky v Cinque Terre je to, že pravidelne striedate prírodu s dedinkou, kde sú návštevníci, ktorí prišli vlakom.

Pravdepodobne vždy prídete z turistiky do dedinky spotení a v dedinkách budete stretávať pomerne slušne nahodených ľudí. Možno sa zrazu nebudete cítiť úplne všade príjemne a navyše chcete mať aj pekné fotky, kde vyzeráte dobre. Oplatí sa preto mať suché tričko v ruksaku a možno aj malý uteráčik s deodorantom.

5 fotografií

Nádherné Cinque Terre

Dámy určite využijú aj vlhčené servítky. Pokiaľ pri turistike radi používate turistické paličky, zoberte si ich. Ak ste si zbalili menšie množstvo topánok, oceníte aj malú kefku na očistenie obuvi po turistike. Pokiaľ chcete trekovať ale aj sa veľa fotiť, tak pre ženy máme jeden malý návrh - ak by ste si do ruksaka pribalili farebnú šatku cez ramená a dáte si klobúčik na hlavu, fotky budú vyzerať oveľa lepšie a tieto veci vám ani nezaberú toľko miesta...

Na fotkách z Cinque Terre, kde sú zelené kopce a tyrkysové more v pozadí, budete výborne ladiť v bielom, béžovom alebo s farebnými šatkami sýtej farby + veľké okuliare a klobúčik na hlavu. Toto už však necháme na vašej fantázii.

Cinque Terre - top výhľady.

Cinque Terre - top výhľady.

Cinque Terre - na čo si dať pozor #

Pri plánovaní turistiky v Cinque Terre si dajte pozor. Niektoré turistické trasy sú spoplatené alebo sú jednosmerné. V každej z piatich dediniek je informačná kancelária pri stanici, kde vám povedia najaktuálnejšie informácie. Zároveň vám poradí aj recepcia každého dobrého hotela. Neodporúčam ísť bez lístka. Pred vstupom na spoplatnenú turistickú trasu je kontrola (trasa Monterosso - Vernazza a Vernazza - Corniglia). Ak aj kontrolu nestretnete, môže byť v závere chodníka a za pokus prejsť bez lístka sa platí vysoká pokuta.

Zároveň si dajte pozor na to, odkedy dokedy je lístok platný, ak je celodenný. Zvyčajne to bývalo tak, že denný lístok je platný v daný deň do polnoci, to znamená, že nie 24 hodín od validácie. V cene lístku na trek bývajú aj toalety a využívanie wifi na hotspotoch.

Ochutnajte lokálne vína

Cinque Terre nie je len krásna destinácia pretkaná piatimi mestečkami a nespočetným množstvom zátok a výhľadom, ale aj oblasť známa pre svoje unikátne vína. Na výrobu vín z tejto oblasti sa najčastejšie používajú iba tri odrody bieleho hrozna akými sú Bosco, Albarola a Vermentino. Vína z Cinque Terre sú známe svojou výnimočnou chuťou, kde často cítite náznaky byliniek, kvetov, medu a citrusových plodov, vďaka čomu sa dokonalo dopĺňajú k rybám či miestnym cestovinám s pestom. Lokálne vína značky Sciacchetra opustili región Cinque Terre a dostali sa do sveta, kde si ich mnohí pochvaľujú ako vynikajúce dezertné vína. Vychutnajte si aj vy pohárik počas návštevy Manaroly alebo Vernazzy a ochutnajte ako Cinque Terre chutí nielen na tanieri.

Komplet všetky turistické trasy sú bez poplatkov iba mimo sezóny od 4. novembra do 15. marca. Je potrebné prekontrolovať si tieto informácie v novom roku na online stránkach alebo turistickom stredisku, či nespravili na nich zmeny.

Ktorá dedinka je najkrajšia a kde stráviť najviac času? To necháme už na vašom posúdení. Atmosféra tohto kúta sveta je však úžasná a uspokojí každého milovníka Talianska. Na svoje si tu prídu naozaj všetci.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 864

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť Florencia

Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

Štefan Bielik 37 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.