Južná Amerika je snom mnohých. Prekrásna príroda, temperament, kontinent superlatívov. Najvyšší vodopád, najväčšia džungľa, kde stále prší a najsuchšia púšť. Až 400 miliónov temperamentných obyvateľov s unikátnou kultúrou a 12 samostatných krajín + francúzske zámorské územie. Exotický kontinent ponúka mnoho naj. Kam však treba vyraziť a kde hľadať tie top zážitky Južnej Ameriky?

Viem, že to poznáte. Najväčšia džungľa sveta Amazónia, najsuchšia púšť sveta Atacama, najvyšší vodopád sveta Salto Angel. No to sú len niektoré z naj, ktoré na úvod spomeniem. Do toho prekrásne a unikátne veľkomestá ako Buenos Aires, Lima, Manaus, Sao Paulo, Rio de Janeiro či Santiago.

Do Južnej Ameriky sa rád opakovane vraciam už desaťročia a stále ma to sem láka znovu a znovu. Avšak nie som v tomto ani zďaleka jediný. Preto sme si sadli spoločne s mojimi destinačnými manažérmi a najlepšími sprievodcami na Južnú Ameriku na Slovensku, ktorými v BUBO disponujeme.

Spolu sme zostavili rebríček TOP 10 najlepších zážitkov z Južnej Ameriky, ktoré spravia váš život krajším a splnia vaše najväčšie cestovateľské sny.

Začínam Uruguajom - José Ignacio je jedno z najkrajších plážových miest planéty a má výborné reštaurácie.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

10. miesto: Gurmánske špeciality v José Ignacio (Uruguaj) #

Neznáme prímorské mesto José (čítaj Chosé) Ignácio v taktiež neznámom Uruguaji. Môže to byť prekvapením, ale José Ignacio je najrušnejšie plážové mesto Južnej Ameriky. Našiel som ho tak, že som si do Google dal „best beach town“ a naozaj je to mestečko položené na pobreží Atlantiku.

Viem, že Uruguaj je z cestovateľského hľadiska pre Slovensko veľkou neznámou, no Uruguaj je štát futbalu (dvojnásobný majster sveta) s najdlhšou hymnou vôbec. Štát, ktorý zakázal soľničky, uznal práva homosexuálov v roku 1934 a 100 % energie má z udržateľných zdrojov. Ide o veľké prekvapenie, o ktorom som viac napísal v blogu o Uruguaji.

Keď som na toto miesto dorazil, čakal som chudobu, ale z toho luxusu a celkovej vysokej kvality služieb som bol vskutku prekvapený. José Ignacio je satelit neďalekého Punta del Este, kde majú vily latinskoamerické celebrity a talianski mafiáni. Oni vedia, prečo zainvestovali práve sem. Všetko sa tu točí okolo bielych pláži, unikátneho majáku, štúdii jogy, kokteilových barov a silnej surfistickej scény. 

Preto sa neznáme prímorské mestečko José Ignacio, o ktorom aj skúsení cestovatelia počujú zrejme po prvý raz, dostalo do môjho výberu. Ide o honosné plážové útočisko plné umenia, reštaurácií, elegantných hotelov a možno aj cestovateľskú inšpiráciu. Mnohí znalci ho považujú za najkrajšie prímorské mestečko sveta. No pozor! Voda je tak studená, že sa okúpu iba otužilci.

Pri José Ignacio nejde len o exotickú cestovateľskú destináciu. Hovoriť treba aj o gurmánstve, pretože jedlo je tu naozaj neuveriteľné. Celebritní šéfkuchári sem prilietajú privat jetmi z Buenos Aires, čo už o niečom naozaj svedčí. A pripravia vám najlepšie steaky na svete. Príjemnou správou môže byť, že ja som nikde nejedol lacnejší steak ako v Uruguaji. Hoci je takáto príprava mäsa argentínskou špecialitou, menší sused v ničom nezaostáva. José Ignacio je však viac o morských špecialitách.

4 fotografie

Čo vidieť a zažiť v José Ignacio

Uruguaj vs. Argentína, tu by sa dalo porovnávať do nevidím. Napríklad aj čo sa týka vína. Vínne ochutnávky v najvyššie položenom vinárskom regióne sveta - v argentínskej Mendoze v tieni zasnežených And – sú, samozrejme, topkou. Profesionálni somelieri tu hovoria o Malbeku, no krásne vinárske zážitky som zažil aj v Bodega Garzon. Uruguajskom vinárstve, ktoré získalo ocenenie pre najlepšie vinárstvo Nového sveta.

V Garzone, do ktorého sa dostanete za polhodinu jazdy po prašnej ceste z José Ignacio, sa nachádza aj jedna z najexotickejších Michelinských reštaurácií na svete.  Za najexotickejšiu Michelinku môžeme považovať Koks, ktorý sa presunul z Faerských ostrovov do Grónska, no Garzon jej značne konkuruje. Tak, ako má Mendoza Malbek, má vinárstvo Garzon Tannat. V roku 2020 bola Bodega Garzon vyhodnotená „World’s Best Vineyards“ za druhé najlepšie vinárstvo sveta.

Uruguaj je top kvalita v gurmánstve a je to krajina, ktorú čaká veľká turistická budúcnosť.

Bonusový tip: Montevideo - najjužnejšie položené hlavné mesto Ameriky - je vzdialené od José Ignacio dve a pol hodiny jazdy. Ide o prekvapenie Južnej Ameriky, ktoré určite nevynechajte, keď do týchto končín zamierite.

Perito Moreno = 250 kilometrov štvorcových čistého krásneho ľadu.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

9. miesto: Mačkami po Perito Moreno (Argentína) #

Ohromný zážitok z najkrajšieho ľadovca sveta. Perito Moreno sa nachádza v argentínskej Patagónii a už iba samotný ľadovec vám vyrazí dych. Ide o 30 km dlhý masív s obrovskou plochou 250 km² krásneho a čistého ľadu. Pre mňa ide o prírodný div sveta, ktorý je naživo oveľa krajší ako na akejkoľvek fotografii.

O ľadovci sa dá popísať mnohé, a presne tak som učinil v blogu Perito Moreno. V tomto texte chcem odporučiť konkrétny zážitok, a to prejsť sa po ľadovci v mačkách. Každý z vás to dokáže a niet sa absolútne čoho obávať. Naopak, svoje poznanie a skúsenosti iba posuniete ďalej.

Vyjsť na ľadovec v mačkách - aj keď ich máte na nohách po prvý raz v živote - to je nádhera. Prvýkrát som vyskúšal Perito Moreno v mačkách pred pätnástimi rokmi. Odvtedy sme tu previedli stovky našich klientov, väčšina z nich mala mačky na nohách premiérovo a nikdy sme nemali žiaden úraz, iba absolútne nadšenie.

Celý zážitok vyšperkujeme tým, že na konci si dáme 12-ročnú whisky s 300-ročným ľadom nasekaným  priamo z ľadovca. Aktivita je aj preto ideálna najmä pre dobrodruhov od 18 do 65 rokov.

Zážitkov sa tu dá uloviť, samozrejme, viac. Ľadovec Perito Moreno sa nachádza v najväčšom národnom parku Argentíny. Okrem Antarktídy sa väčšinou ľadovce tvoria vo výškach nad 2 500 m.n.m., ale tu ich vidíte už vo výške 200 metrov. A keď k tomu pridáte juhoamerické slniečko, rýchlo pochopíte popularitu tejto lokality.

6 fotografií

Zážitky z Perito Moreno

Navyše, keď uvidíte kus ľadovca padať do studenej vody, rozbúši sa vám srdce a budete mať nekonečné zimomriavky. Je to ako keby padol do vody pred vami celý 12-poschodový panelák z jedného z našich sídlisk. Ohromná sila a keď viete, o ktorej hodine a kde sa postaviť, máte naozaj veľkú šancu toto vidieť. BUBO sprievodcovia toto vedia.

Perito Moreno je skrátka úžasné. Bielučko čistučký modrý ľadovec sa hýbe rýchlosťou 2 až 2,5 metra za deň, čo je (na ľadovce) obrovská rýchlosť. Predná stena je vysoká 70 m, no pod hladinou je to ďalších 120 metrov. Ozajstný masív.

Vychutnajte si naše video nižšie.

8. miesto: Let vrtuľníkom nad Rio de Janeiro (Brazília) #

Pre mňa ide o najkrajšie mesto celej Južnej Ameriky. Klasik raz povedal:

Prišiel som do Ria zomrieť a keď som to mesto uvidel, rozhodol som sa žiť. Klasik

Rio je rozhodne prekrásne. Je málo miest vo svete, ktoré v sebe majú takú magickú silu. Keď vyslovíte Rio, počujete hučanie Atlantiku, ktorý sa prekrýva so zvukmi samby. V diaľke vidíte Corcovado - najvyšší kopec mesta so slávnou 30 metrov vysokou sochou Ježiša Krista.

Rio zhora - čo uvidíte pri lete vrtuľníkom.

Rio zhora - čo uvidíte pri lete vrtuľníkom.

Okrem toho vidíte tiež kilometre slumov, čarovnú siluetu Cukrovej homole, kilometre pláží a názov každej z nich má v sebe niečo magické: Flamengo, Botafogo, Ipanema, Copacabana, Leblon.

Áno, Rio je prekrásne aj pri prechádzke po zemi, no ja odporúčam nasadnúť na vrtuľník a urobiť si let nad týmto veľkomestom. Pokiaľ ste už čítali môj blog najkrajšie lety vrtuľníkom, viete, že Rio sa umiestnilo vysoko a nie je to náhoda.

3 fotografie

Rio de Janeiro - mesto bohov

V Brazílii lieta viac vrtuľníkov než v Spojených štátoch a ceny sú veľmi prijateľné. Existuje tu aj akýsi vrtuľníkový Uber - Flapper, ale takisto aj UberCopter, kde si viete dokonca aj podeliť miesto vo vrtuľníku ako zdieľanú jazdu.

Kedy odporúčam navštíviť Rio: V BUBO sem robíme zájazdy celoročne, avšak väčší zážitok je oslava Nového roka (viď najlepšie Silvestre na svete) či februárový karneval, kde sa roztancujú najkrajšie ženy sveta. Výborná je však návšteva Ria vždy počas futbalovej sezóny, kedy zažijete neopakovateľný ošiaľ na slávnej Maracane.

7. miesto: Výstup na najvyšší vrch Amazónie (Brazília) #

Po luxusnom zážitku v Rio de Janeiro vás vezmem do najväčšej džungle sveta. Osobne odporúčam nielen vidieť pľúca našej planéty – Amazóniu. Najväčší zážitok je pre mňa zdolať jej najvyšší vrch. V rámci tohto rebríčka, ktorý sme pre vás pripravili, ide o najťažší tip, toho som si vedomý.

Vystúpiť na najvyšší vrch Amazónie, teda na Pico Neblina - v preklade Hmlistý vrch - ktorý domáci volajú Yaripo, je opakom hocijakého komfortu v rámci džungle. Je to extrémne náročná expedícia. 

Mám to odskúšané na vlastnej koži. Viedol som sem v roku 2022 prvú medzinárodnú výpravu – na vrchole sme boli prvou skupinou z „mimobrazílskeho sveta“. Bolo to náročnejšie, než som si myslel... Keď hovoríme o najväčších zážitkoch, tak toto zaručene zážitok je.

Na vrchol vás vedú lovci kmeňa Yanomani, ktorí si vyslúžili prívlastok najagresívnejší kmeň planéty. Najprv z nás vyhnali zlých duchov, aby sme na svätý vrch Yaripo prišli čistí. Do cesty sa nám postavilo neuveriteľné množstvo prekážok, no nevzdali sme sa. Bola to jedna z mojich najťažších expedícii, ale zvládli sme ju a môžem ju odporučiť ako ultimátny zážitok pre všetkých Sparťanov.

6 fotografií

Z amazonskej expedície

Pokiaľ vás zaujíma, ako to na takej expedícii vyzerá, celú som ju popísal v sedemdielnej sérii blogov. Začnite týmto: Pravý Amazonský prales.

Treba spomenúť, že BUBO cesty do Amazónie majú aj ekologický rozmer a vy cestou podporíte kmeň Yanomani. Takto nemusia rúbať džungľu, ale snažia sa ju zachovať pre vás - turistov. Počet trekkerov je silne limitovaný počtom 10, a tak máte územie veľkosti 2x Slovensko zaručene iba pre seba!

Ďalšie tipy na Amazóniu: Rozprestiera sa až v 9 krajinách Južnej Ameriky a všade usporadúvame zájazdy, s ktorými sme začali pred desaťročiami, a tak máme vybrané kvalitné lodge a zodpovedných partnerov – trvalo nám to roky, ale dnes sa viem za našu Amazóniu zaručiť. Namieriť si to môžete do brazílskeho Manausu, peruánskeho Puerto Maldonado, do kolumbijskej Leticie a v Bolívii do Rurenabaque. Chodíme sem aj v Ekvádore a v Guyanách.

Kúpanie sa s leguánmi na Galapágoch.

Kúpanie sa s leguánmi na Galapágoch.

6. miesto: Cez rovník na Galapágy (Ekvádor) #

Loviť zážitky na Galapágoch, to je snom mnohých milovníkov prírody. Galapágy sú unikátne a aj keď sú kvôli ekologickým poplatkom drahšie, ja si myslím, že táto regulácia je správna. U nás v BUBO sa stali hitom a 90 % Slovákov, ktorí ich navštívia, idú cez nás kvôli super programu a neuveriteľnej cene.

Zážitkom na Galapágoch je, keď idete z ostrova na ostrov po vskutku krásnej panenskej prírode. Unikátna fauna, kde sú milé dokonca aj jašterice vyzerajúce ako čert. Tu majú iný rozmer, prechádzajú sa po nádherných belostných plážach, plávame s nimi a keď si zoberieme GoPro kameru, zhotovíme zábery, ktoré budú ako z profesionálneho prírodopisného filmu.

Mitad del Mundo - Stred Sveta. Na rovníku fungujú zákonitosti fyziky inak.
Foto: Peter Droba — BUBO

Galapágy na vás zapôsobia tak, že sa tu zastavil čas. Chvíľami sopečné súostrovie pôsobí ako zvláštna mesačná krajina, vzápätí vás prekvapí tými najneuveriteľnejšími druhmi zvierat a rastlín, pri ktorých pozorovaní sa budete cítiť ako Charles Darwin.

Cestu za plávajúcimi leguánmi, korytnačkami, tučniakmi, tuleňmi či vtákmi si viete dokonale spojiť s prechodom rovníka. Mitad del Mundo, teda Stred sveta, navštívil už náš Milan Rastislav Štefánik, aj keď on stál približne 230 metrov od toho pravého. Presnýmni meraniami ho posunuli až neskôr...

Rovník oddeľuje obe hemisféry a platia tu trošku rozdielne fyzikálne pravidlá. Galapágy s rovníkom som do nášho TOP 10 musel dať – ide totiž dokonca o svetový TOP!

5 fotografií

Stred sveta a unikátna flóra či fauna

Čo sa do blogu nedostalo 

Bohužiaľ, je toho veľa, Južná Amerika je zážitkami popretkávaná. Tie, ktoré sa do rebríčka nedostali, sú:

  • Návšteva vinárstiev v Chile v údolí Maipo a Colchagua. Koniec koncov, Chile má najlepšie víno Južnej Ameriky (viď blog najlepšie vína sveta).
  • Putovanie po stopách narkobaróna Pabla Escobara v Kolumbii. Je to zločinec, to vieme, no filmy z neho urobil celebritu a ja vidím, že jeho domy Kolumbijčania, ktorí ho nemajú radi, rúcajú a o desať rokov tu z Escobara nič neostane. 
  • V rámci Kolumbie mám veľmi rád múzeá v Bogote – Fernanda Botera či Múzeum zlata, kde sa dozviete pravdu o El Dorade.
  • Cesta smrti v Bolívii - spája La Paz a tropické Coroico a naši klienti sú z tejto, na prvý pohľad veľmi nebezpečnej aktivity, nadšení.
  • Prelet nad obrazcami v Nazca v Peru a následne aj plavba po jazere Titicaca na lodi z prútia k indiánskym kmeňom na plávajúcich prútených ostrovoch.
V džípoch na Salar de Uyuni.

V džípoch na Salar de Uyuni.

5. miesto: Salar de Uyuni (Bolívia) #

Instagram je plný úžasných fotografií so zvláštnou perspektívou, ktoré influenceri fotia na najväčšej soľnej púšti sveta. Konkrétne ide o Salar de Uyuni, púšť, ktorá sa nachádza na juhozápade Bolívie. Zároveň Ide o druhú najrozsiahlejšiu náhornú plošinu sveta (po Tibete).

Toto miesto, nazývané aj Salar de Tunupa, je opradené legendami. Miestni Indiáni z kmeňa Aymara tvrdia, že Salar stvorili Bohovia. Konkrétne bohyňa Tunupa. Tá sa zamilovala do boha Kusku, s ktorým splodila dieťa, avšak ten ju začal po čase podvádzať s bohyňou Kusina a Tunupu napokon aj opustil.

Keď sa túto správu dozvedela, práve kojila ich spoločné dieťa. Neudržala v sebe emócie a začala plakať. Slané slzy jej stekali po hrudi a zmiešali sa s materským mliekom. Potom stiekli na zem, kde vytvorili obrovské jazero. To časom zaschlo a vytvorilo najväčšiu soľnú púšť sveta. Tunupa s dieťaťom skameneli do podoby sopiek spoločne s neverníkmi.

Nech už púšť vznikla akokoľvek, dnes má rozlohu až 10 000 km2, čo znamená, že zármutok bohyne musel byť nesmierny. Ide o najnavštevovanejšiu atrakciu Bolívie. Naše autá sa odrážajú v bielej soli, ktorá ich vlastne ničí, no ony stále fungujú. Salar sa dostal tak vysoko z dôvodu, že aj keď ide o ťažšiu cestu, naši klienti bývajú nadšení. 

Soľ ničí autá a ich kolesá, avšak zvládajú to a o to je Salar dobrodružnejší.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

Ťažšie cesty totiž zbližujú ľudí a vytvárajú sa nové kamarátstva. A to aj vďaka bizarným situáciám, pri ktorých ma, keď ich teraz budete čítať v textovej forme, budete posielať do blázinca. Vychádzate tu z tuby od čipsov Pringles, vytancovávate von z plechovkového piva, pijete z gigantickej fľaše vína, viete zašliapnuť kamarátov a prenasleduje vás dinosaurus. Bizár? Ale nie. Pozrite si fotogalériu a pochopíte, o čom píšem.

7 fotografií

Salar de Uyuni - bláznivé zážitky

Pozor, odraz slnka je tu niekoľkokrát silnejší ako na snehu. V BUBO navštevujeme Salar de Uyuni v rámci zájazdu Chile, Peru, Bolívia, ktorý realizujeme vyše 10 rokov a 10x do roka, a tak sa na náš servis viete spoľahnúť.

4. miesto: Privátnym lietadielkom k vodopádom Kaieteur (Guyana) #

Na severe Južnej Ameriky sa nachádzajú tri neznáme krajiny, kde sa hovorí po francúzsky, holandsky a anglicky – teda hovorím o Francúzskej Guyane, Suriname a (britskej) Guyane. Cesta po týchto neprebádaných a turisticky málo známych krajinách prináša mnoho zážitkov, z ktorých ako prvé musím spomenúť aj samotný prílet.

Do Francúzskej Guyany prídeme na občiansky preukaz, lebo je to súčasť EÚ. A aj keď je krajina bezmála 1,7x väčšia než Slovensko, žije tu iba 300 000 obyvateľov. Nájdeme tu historické Ostrovy spásy a trestanecké kolónie, kde si spomenieme na Motýľa od Henryho Chariera a nájdeme tu aj Európsku vesmírnu agentúru.

Kaieteur - prírodný zázrak, ktorý oceníte z neba i zo súše.

Kaieteur - prírodný zázrak, ktorý oceníte z neba i zo súše.

Vedľa leží Surinam, ktorý nepatrí do Latinskej Ameriky, lebo sa tu rozpráva po holandsky. Je najmenšou krajinou kontinentu a hlavné mesto Paramaribo je pod patronátom UNESCO. Ide o prekvapujúco pekné a tolerantné mesto. Synagógu a mešitu som tak blízko vedľa seba videl snáď iba v Jeruzaleme.

Posledná z exotickej trojice je (britská) Guyana, kde sa nachádza výnimočný vodopád. Kaieteur je 4,5x vyšší ako Niagarské vodopády a 2x vyšší od Viktóriiných vodopádov. To, čo z neho robí výnimočnú záležitosť, je jeho poloha. Nachádza sa v strede džungle a nevedie k nemu žiadna cesta. Pokiaľ by sme sa k nemu chceli dostať autom/peši, bude to kombináciou dopravy a turistiky z hlavného mesta Georgetown trvať týždeň.

4 fotografie

Prelet nad Kaieteurom

My si však prenajímame lietadielko a pristávame v džungli v rámci jedného z najexotickejších pristátí v živote. Lety navyše zvyknú rušiť, keďže počasie môže byť nevyhovujúce, dostať sa k vodopádom je teda cestovateľským kaviárom.

Keď letíme nad Kaieteurom, najväčším single-drop vodopádom sveta (251 m), pilot to stáča nad vodopád a už vtedy máme top zážitok. A keď vystúpime, postupne naň nadväzujeme. Nikde nikto, iba my v prostiedku pralesa. Tento zážitok nie je fyzicky náročný, zvládne ho každý, no pre mňa ide stále o jeden z topov na tomto kontinente.

Vitajte v Patagónii! Čaká na vás najkrajšia príroda sveta.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

3. miesto: Trekking v Torres del Paine (Chile) #

Ohromným zážitkom z Južnej Ameriky je trekking v Torres del Paine – vrchoch, ktoré sú všeobecne považované za najkrajšie hory celej Ameriky. Nejde o ťažký trekking ako na najvyšší vrch Amazónie, skôr o prechádzky. Opäť ale vidíte iný kút kontinentu, hornatý, zasnežený, plný nádherných jazier a žulových masívov.

Vrcholom Patagónie je (spolu s Perito Moreno) pre mňa trekking, ktorý ma prezývku „najkrajšia túra Ameriky“. Štyri hodiny cesty od nášho ubytovania, no pre zdatných a dobre fyzicky vybavených aj rýchlejšie, leží prírodne najkrajšie miesto kontinentu. V rámci turistiky, kde si môžete pomôcť aj jazdou na koni, ktorú zvládnu aj úplní začiatočníci, dôjdete na miesto, kde sa od vysokohorského plesa týčia tri zvislé žulové veže vysoké dva kilometre.

Na okolitých vrchoch je sneh, no je juhoamerické teplo a cítiť tu exotiku. Poviem vám, je to krajšie, než si viete predstaviť či pozrieť na fotkách. Z môjho pohľadu ide o prírodný Taj Mahal. Krása tohoto miesta poráža aj výnimočný švajčiarsky Matterhorn.

Ja osobne som mal v rámci Torres del Paine veľký zážitok už iba z ubytovania - v luxusnej lodge Rio Seranno. Iba sa tak pozriete z okna, prípadne si sadnete na terasu a začnete dýchať zhlboka, lebo takú krásu ste dlho nevideli.

4 fotografie

Najkrajšia túra Ameriky

Podotýkam, že lodge v národných parkoch či lode, ktorými brázdime patagónske fjordy, sú najvyššej kvality, najmenej narúšajú prírodu a každým rokom sa snažia v detailoch, ako je zníženie emisií či vplyvu na vonkajšie prostredie, zlepšiť. Architektúrou, ktorá vychádza z lokálnych zdrojov, naše hotely zapadajú do nádhernej prírody a sú sťaby jej súčasťou.

Keď sa tu ubytujete, následne sa dostanete k útvarom Torres del Paine a prídete naspäť, budete mať v nohách 20 km a plno zážitkov na celý život. Park Torres del Paine v chilskej Patagónii si medailovú priečku zaslúži.

5 fotografií

Luxus v Patagónii

O ďalších dôvodoch píšem v blogu Patagónia - zážitky z najkrajšej prírody sveta.

Ohromné vodopády Iguazu.

Ohromné vodopády Iguazu.

2. miesto: Dobrodružná plavba pod vodopádmi Iguazu (Argentína, Brazília, Paraguaj) #

Iguazu, o ktorých píšem ako o najkrajších vodopádoch sveta, som navštívil už začiatkom roku 1999. Do všetkých troch krajín, na ktorých hraniciach ležia (Argentína, Brazília, Paraguaj), som potreboval víza a musel som o ne naozaj žobroniť. Dnes je ich návšteva, našťastie, možná už bez víz a povolení, keďže slovenský pas je naozaj silný.

Fotografie daných (dnes už) exotických víz nájdete v mojom blogu: Víza, skúsenosti a tipy

Iguazu, to je lom v dĺžke 2,7 km, ktorý vytvára ohromnú sústavu až 275 vodopádov v období kulminácie vodnej hladiny. Tento údaj ich radí do kategórie najväčšie na svete. Vidieť ich treba zo všetkých strán, pretože ak ich pofotíte z hocijakého uhla, vždy to bude o niečo inší záber.

3 fotografie

Božské Iguazu

Čo sa týka rozlohy, „iba“ 20 % vodopádov patrí Brazílii, no túto stranu mám najradšej, lebo ponúka najkomplexnejší pohľad. A zážitok, ktorý tu odporúčam navyše ako úplnú topku, je dobrodružná plavba priamo pod vodopády. Keď sa dostanete prakticky priamo pod ne, ste celí od vody, ale vaše nadšenie sa nedá skryť, naozaj unikátne a nevychádzate z úžasu.

Vodopády vás naozaj kvalitne osprchujú a je lepšie, ak tu neprídete o telefón, a tým pádom aj zvečnené zážitky, ktoré máte v ňom uložené.

Iguazu a Argentína - božská kombinácia.

Iguazu a Argentína - božská kombinácia.

Keď prejdete na argentínsku stranu, ktorá je väčšia, určite choďte na vyhliadku pod 80 m vysoký vodopád v tvare U, ktorý je najvyšší spomedzi sústavy Iguazu. Tu nemusíte ani ísť loďkou, aby ste boli mokrí, stačí aj jemný vánok. Nie nadarmo sa toto miesto nazýva Garganta del Diablo (Diablovo hrdlo) a aj vďaka nemu sa Iguazu dostali na zoznam UNESCO ešte v roku 1984.

Pokiaľ sa chcete pri Iguazu ubytovať, odporúčam nádhernú lodge Belmond, ktorá leží priamo v národnom parku. Iguazu sú najkrajšími vodopádmi sveta a určite budete nadšení už len z tohto. No aj tu viete ísť ďalej a vyskúšať nové zážitky a mať zo svojej dovolenky a cesty viac. Plavba pod vodopádmi, to je to, čo tu nemôžete vynechať. 

Machu Picchu - pri najkrajšej pamiatke sveta.

Machu Picchu - pri najkrajšej pamiatke sveta.

1. miesto: Vláčikom na Machu Picchu (Peru) #

Viackrát som prešiel všetky krajiny Južnej Ameriky a dúfam, že zážitok, ktorý som vybral na prvé miesto, nebude pre vás sklamaním. Ide totiž o obyčajnú cestu vláčikom. Pojem obyčajná tu však naberá nové rozmery. Ide totiž o jazdu, na ktorú nikdy nezabudnete, lebo vedie k najkrajšej pamiatke kontinentu a divu sveta – Machu Picchu.

Nepoznám človeka, ktorý by z Machu Picchu nebol nadšený. Keď sme v BUBO po zájazde Cesta okolo sveta (sedem divov) vyhodnocovali ankety o to, ktorý div je najkrajší, Machu Picchu jednoznačne zvíťazilo. Možno aj preto, lebo vieme, ako obísť overtourizmus a zariadiť, že pri pamiatke budete stáť úplne sami a prechádzať sa tak nádhernými ruinami bez iných turistov.

Už toto je top zážitok, ktorý však viete vyšperkovať mnohými bonusmi. A jedným z nich je spomenutý vláčik. Cesta z pupku sveta - z Cuzco - na Machu Picchu údolím rieky Urubamba medzi Andami je maximálny zážitok a vy sa už tu cítite ako objaviteľ...

Vlaky Inca Rail alebo Peru Rail ponúkajú výnimočnú formu dopravy, no tú najlepšiu a najluxusnejšiu zabezpečuje Hiram Bingham Train pomenovaný po objaviteľovi ruín.

Absolútny svetový unikát. Elegantné cestovanie posvätným údolím Inkov popri divokej rieke Urubamba. Vôkol cítite nádych tajomna. Prešpikovanejšie a luxusnejšie sa to už spraviť nedá, preto určite odporúčam vyskúšať jazdu na Machu Picchu v štýle Orient Express.

5 fotografií

Cesta vláčikom na Machu Picchu

Peru je pre mňa úžasné celkovo ako krajina. Ide o kulinársku meku kontinentu s najlepšími reštauráciami Južnej Ameriky a gastronómiou zahŕňajúcou výnimočné ceviche, ktoré zapijete pisco sour a ulovíte ďalší zážitok. Aj hotely, ktoré sú zväčša bývalé inkské paláce a španielske kláštory prerobené jednoducho, no dokonale. A sú najlepšími hotelmi Južnej Ameriky.

3 fotografie

Priamo pri Machu Picchu

Slovo na záver #

Môj obľúbený americký spisovateľ Mark Twain raz napísal: „Dobrodružstvo je nepohodlie, ktoré ste si nesprávne zapamätali." Aktívne poznávacie zájazdy sú naozaj niekedy nepohodlné, náročnejšie fyzicky aj psychicky. No my v BUBO veríme, že čo počujeme, to zabudneme, čo vidíme, to si zapamätáme, ale čo vyskúšame (a o tom sú zážitky), to pochopíme. 

Verím, že som vám v tomto blogu ukázal, že sa táto námaha veľmi oplatí. Pridajte sa preto k nám na ceste za dobrodružstvami (nielen) v Južnej Amerike!

Šťastne cesty prajem.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 877

Odporúčame tieto zájazdy

K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

4844 6055€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3243 4324€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.