Cesta na Machu Picchu v štýle Orient Express

Cesta na Machu Picchu v štýle Orient Express

Peru patrí k veľkým cestovateľským snom nejedného z nás. Určite aj kvôli fascinujúcemu Machu Picchu - stratenému mestu Inkov, ktoré je jedným zo siedmich divov sveta. Rok čo rok toto tajomné miesto priťahuje tisíce turistov z celého sveta, a každý rok sa stretávame s novými potrebnými opatreniami, aby prehliadka krásne zachovalých ruín nad údolím divokej rieky Urubamba, v tieni vrcholov Machu Picchu (Starý vrch) a Huayana Picchu, bola stále jedinečným zážitkom.

O slávnych ruinách po Inkoch ste mohli stokrát čítať, videli ste ich v televízii či na cestovateľských premietaniach. No keď ich zazriete po prvýkrát v živote na vlastné oči, tak sa vám zastaví dych. Pozorujete, ako sa nad strateným mestom dvíha ranná hmla a osvietia ho prvé lúče ranného slnka a prebehnú vám po tele zimomriavky. Neveríte, že to, čo vidíte pred sebou je skutočné. Máloktorá pamiatka vám vezme dych a stratíte pri nej slová. No Machu Picchu má tú silu človeka doslova odrovnať svojou krásou...

7.7.2007 bolo zvolené za jeden zo 7 novodobých divov sveta v otvorenom hlasovaní na internete. Do rebríčka sa umiestnilo ako 4. v poradí po Veľkom čínskom múre, Petre a Soche Krista v Rio de Janeiro. Foto: Laura Lackovičová — BUBO

Nie je nič zvláštne, že Machu Picchu vedie v aktuálnych rebríčkoch najnavštevovanejších a najobľúbenejších pamiatok Južnej Ameriky. A to ešte mnohí nevedia, že okrem tohto divu sveta ponúka exotická juhoamerická krajina cestovateľom mnoho ďalších krás a zážitkov. Peru zaručene patrí k vyhľadávaný, exotickým destináciám súčasnosti. Vie to aj odborná porota World Travel Awards South America, ktorá za rok 2019 udelila Peru rovno štyri ocenenia: za najlepšiu kulinársku destináciu, za najlepšiu kultúrnu destináciu, za najlepšiu organizáciu cestovného ruchu (PromPeru) a za najlepšiu turistickú atrakciu – Machu Picchu, ktorého samotná návšteva stojí za zážitok na celý život. No nielen tá, BUBO podniká cesty do týchto končín sveta už mnoho rokov, a vždy nás okrem samotného strateného mesta uchvátia aj ďalšie krásy, ktoré na ceste do Machu Picchu môžete zažiť, vidieť, ochutnať... Najmä rušná a magická metropola celého regiónu Cuzco, ktorá hrdo svedčí o veľkolepej histórii týchto miest a ktorú cestou na Machu Picchu nehodno obísť. Tu je niekoľko BUBO tipov a odporúčaní, čo stojí za to všimnúť si počas putovania k jednej z najzáhadnejších pamiatok planéty... 

Bývalá metropola španielskeho miestokráľovstva v Južnej Amerike a centrum Nového sveta - Lima #

Najrýchlejší spôsob, ako sa dostať k ruinám Machu Picchu, je kúpiť si prelet z Limy do Cuzca. Cuzco je totižto mesto s malým letiskom, ktoré je polohovo najbližšie k ruinám. Všetky medzinárodné lety, či už z iných veľkých miest v Amerike alebo z Európy, smerujú práve do hlavného mesta krajiny, do Limy. A nie je to náhoda, pretože v okolí Cuzca stále chýba veľké letisko. Už niekoľko rokov sa v krajine ´naťahujú´ o to, či  v Cuzcu postaviť medzinárodné letisko, aby tak turistov ešte viac priblížili k jednému zo siedmich divov sveta. Lima to však podľa všetkého zatiaľ určite nedovolí. Šikovne tak núti turistov pristáť v Lime, aby tam strávili nejaký ten čas, navštívili miestny podnik, pozreli si múzeum, prespali v hoteli a prispeli tak k cestovnému ruchu metropoly krajiny, a až potom odleteli ďalej, hlbšie do Ánd, do Cuzca. Lima je každopádne príjemná zastávka a odporúčame Vám tu stráviť aspoň 1 noc, pozrieť si historické centrum, dať si prvé peruánske ceviche, pripiť si na šťastný príchod s Pisco a nasať tak prvé chute, vône a dojmy. Let z Limy do Cuzca trvá približne jednu hodinu, počas preletu sa vám za jasného počasia (ak sedíte pri okne) objavia pred očami dych berúce majestátne Andy. BUBO používa na tejto trase letecké spojenie so spoločnosťou Avianca alebo LATAM. Pred odchodom na letisko v Lime Vám odporúčame vytlačiť si elektronickú letenku a palubný lístok, ktorý budú pri vstupe do terminálu kontrolovať.

Letisko v Lime je vzdialené iba 11 km od historického centra a približne 17 km od modernej štvrte Miraflores. Doprava z/na letisko môže trvať približne 45 minút až 1 hodinu nakoľko doprava v meste býva pomerne často chaotická. Na tento presun si preto vyhraďte dostatok času, aby ste nezmeškali.

BUBO Vám v historickom centre Limy odporúča ubytovanie v hoteli Sheraton Hotel & Convention Center, ktorý sa nachádza v pešej dostupnosti do historického centra, k námestiu Plaza San Martin a Plaza de Armas (Plaza Mayor). Okolo Plaza de Armas, ktoré bolo v 16. storočí srdcom mesta, ktoré tu založil Francisco Pizarro, sa nachádza prezidentský palác, katerdrála Catedral de Lima (s kaplnkou vyzdobenou mozaikov, kde sú Pizarrove pozostatky) a Palacio Arzobispal (všimnite si krásne vyrezávaný balkón v maorskom štýle). Už počas prvých metrov krásnym koloniálnym centrom pochopíte, prečo sa Lime hovorí aj mesto balkónov. Sú ich tu stovky a niektoré z nich sú naozaj umelecké vyrezávané skvosty. Ak preferujete luxus a relax po dlhom lete z Európy, jednoznačne je podľa BUBO najlepší hotel v modernej štvrti Miraflores Hotel Belmond Park, ktorý sa nachádza už tesne pri pobreží. Odporúčame siahnúť po vyššej kategórií izieb s ocean view. Hotel ma aj bazén s neskutočným výhľadom na Tichý oceán. Oddych iba pre náročného lovca zážitkov. 

Lima, to je bývalá metropola španielskeho miestokráľovstva v Južnej Amerike a centrum Nového sveta. Práve odtiaľto vyrážali španielski conquistadori na ďalšie výpravy smerom na juh kontinentu a Vy odtiaľto vyrazíte dobyť legendárne Machu Picchu. 

Najlepší hotel v štvrti Miraflores v Lime - Hotel Belmond

Kokové cukríky na výškovú chorobu #

Po chvíli atraktívneho letu z Limy do Cuzco pristanete v nadmorskej výške 3400 metrov nad morom. Mesto je bezpečné, no na základnú opatrnosť, samozrejme, myslite stále. Inak vám tu hrozí akurát tak výšková choroba. Aj zdatní a vyšportovaní ľudia môžu mať vo väčších nadmorských výškach problémy s dýchaním, spojené s nevoľnosťou. Na výškovú chorobu neexistujú žiadne lieky. Tunajšie hotely spravidla ponúkajú zdarma výborný kokový čaj, ktorý zmierňuje jej vplyv na váš organizmus. Pite dostatok tekutín a dajte si kokové cukríky, ktoré predávajú v Cuzcu na každom rohu. Pre istotu sa opýtajte v hoteli či majú prístroj na dýchanie a kde sa nachádza. Na niekoho zaberá aj ibalgin, či paralen. Na každého výšková choroba vplýva inak, niektorých šťastlivcov sa nedotkne vôbec, no spravidla ju sprevádza hlavne bolesť hlavy, nevoľnosť a rýchle zadýchanie sa. Myslite na to vopred, a ak si plánujete cestou na Machu Picchu ešte rýchlo pozrieť pamiatky v Cuzcu a odísť preč, tak sa ubezpečte, že nemáte príliš nabitý program. Trasa, ktorú by ste na Slovensku prešli za pár minút, sa môže v Cuzcu kvôli výškovej chorobe o čosi viac predĺžiť. Veď je to mesto v Andách. Ruiny Machu Picchu sú v nadmorskej výške 2430 metrov nad morom, čiže asi o tisícku nižšie ako mesto. Verili by ste tomu? Je približne v takej nadmorskej výške ako náš Gerlachovský štít.  

Zaujímavý blog Ľuboša Fellnera o zdraví na cestách 

Miestni ľudia hovoria ešte po kečuánsky.

Cuzco - pupok sveta #

Čo sa týka hodnotenia Peru, dávajú odborníkom na turistický ruch za pravdu aj čitatelia portálu Travel + Leisure, ktorí umiestnili práve peruánske Cuzco na prvú priečku v rebríčku TOP 10 miest Strednej a Južnej Ameriky. Predbehlo tak také cestovateľské hviezdy ako Rio de Janeiro, Buenos Aires, Bogotu či Cartagenu v Kolumbii. Samozrejme, výrazne mu v tom dopomohla práve jeho poloha, keďže ide o najbližšie väčšie miesto pri Machu Picchu, vzdialené od pamiatky len niečo cez 70 kilometrov. Inská metropola Cuzco na juhu Peru, obklopená horami, si nečakane podmaní vaše srdcia. Elegantné koloniálne katedrály, impozantne vyčnievajúce nad inskými vykopávkami, ženy v tradičných šatách, ťahajúce za sebou lamy, do toho predavači pestrofarebných dečiek z alpaky... Veľa miestnych tu rozpráva ešte po kečuánsky, všetko je tu tak úžasne exotické a čarovné, akoby ste sa ocitli v úplne inom svete. 

Cuzco je v rebríčku TOP 10 miest Strednej a Južnej Ameriky

Pôvodný názov mesta v kečuánštine je „Qosq´o“ a znamená pupok sveta. Zmienky o Cuzcu siahajú až do 12. storočia. Podľa legendy vtedy dostal prvý Inka (kráľ) - Manco Cápac od slnečného boha Intiho príkaz, aby našiel miesto, kde dokáže do zeme vraziť celý zlatý prút. Podarilo sa mu to práve tu. Odvtedy sa mesto na niekoľko storočí stalo sídlom mocnej ríše Inkov. O slávnej histórii Cuzca svedčia veľkolepé hradby Sacsayhuamán dvesto metrov nad mestom, inské kúpele, či viaceré atraktívne múzeá, najmä to archeologické (ale nájdete tu aj múzeum koky - rastliny, ktorá je pre túto oblasť neodmysliteľná). Fascinujúce mesto, kde na základoch inských palácov stoja veľkolepé kresťanské  chrámy a kláštory, nezabudnuteľná je katedrála s čiernym Kristom, i prvý dominikánsky kláštor krajiny. Srdcom mesta je námestie Plaza de Armas s katedrálou Cusco, kde nájdeme pozostatky patróna mesta Senora de los Tembroles a mnoho vzácností, svedčiacich o dobe príchodu prvých Európanov. Dnes je Cuzco vďaka svojej kráse a historickej dôležitosti pod patronátom UNESCO. Mesto ročne hostí destiatky festivalov, súvisiacich s kresťanským aj domorodým náboženstvom (kresťanstvo sa tu dostalo po roku 1533 po španielskej okupácii). Vyše štyristotisícová metropola regiónu Cuzco sa rozprestiera v nadmorskej výške 3 400 metrov, a je akousi vstupnou bránou do magického Machu Picchu.

Cuzco pravidelne vyhráva cestovateľské rebríčky ako najobľúbenejšie mesto Strednej a Južnej Ameriky

Pite a jedzte ako Inkovia #

Peruánska gastronómia patrí medzi svetovú špičku. Ochutnajte cuy!

Keď ste tu, určite nepohrdnite miestnymi špecialitami. Najpopulárnejšie jedlo, ktoré si môžete v meste objednať je cuy (čítaj „kuy“).  V podstate ide o morča, ktoré vykrmujú na obilí. Viem, dosť desivá predstava, veď u nás toto rozkošné zvieratko považujeme za domáceho miláčika. No iný kraj, iný mrav. Tradícia nepustí, táto andská pochúťka sa v oblasti konzumovala údajne ešte za čias Inkov aj skôr. Hovorí sa, že bolo domestikované už pred 7000 rokmi v horách južného Peru. Miestni veria, že má vysoký podiel bielkovín a názov „cuy“ ma pripomínať kvílenie toho zvieratka, preto ho tak pomenovali. Ak by ste v meste natrafili na domorodý obraz, ktorý stvárňuje Poslednú večeru, tak si všimnite či na stole neservírujú práve populárne cuy. Jedna porcia stojí cca dvadsať USD, k tomu si dajte dobre vychladené chela (čítaj „čela“), čo je tunajší slengový názov pre pivo. Ak si trúfate ochutnať túto špecialitu, my v BUBO obľubujeme podnik Sumaqcha. Dáme vám aj jeden dobrý tip: aby ste dlho nečakali na svoju gurmánsku večeru, zavolajte do reštaurácie a objednajte si stôl a jedlo vopred, nakoľko dobre prepiecť jedno cuy trvá tak jeden a pol až dve hodiny. A ako reštauráciu Sumaqcha nájdete?  Na hlavnom námestí Plaza Mayor sa postavte čelom ku katedrále a vyberte sa doľava. Dostanete sa k úzkej uličke prístupnej iba pre peších, kde reštauráciu uvidíte po ľavej strane. Ak preferujete honosnejšie miesto, v rebríčku exkluzívnych reštaurácií Cuzca dominuje Senzo. Senzo je súčasťou luxusného hotela Belmond Palacio Nazarenas a hneď po vstupe vás očarí svojím impozantným koloniálnym zariadením. Nachádza sa na jednom z vnútorných nádvorí hotela, hneď pri bazéne, ktorý sa pýši tým, že je jediný vyhrievaný bazén v celom Cuzcu. V reštaurácii varia prevažne iba zo surovín pestovaných v Andách. Niektoré bylinky si pestujú dokonca aj vo vlastnej záhrade. Všetko čerstvé, kvalitné, chutné. Možnosti sú tu aj pre vegetariánov. 

Ďalšie odporúčané reštaurácie v Cuzcu:

Kion Peruvian Chinese restaurant – elegantný podnik, dizajn a´la päťdesiate roky v Hong Kongu

Fallen Angel restaurant – dosť gýčovo zariadený, no netreba sa zlaknúť, reštaurácia nepatrí k úplne najlacnejším a varia tu výborne

Cicciolina restaurant – sídli v pôvabnej koloniálnej budove, má príjemnú neformálnu rodinnú atmosféru, zo stropov tu visia červené papričky či sušený cesnak. Jedlo, ktoré vám naservírujú si budete pochvaľovať. Menu je inšpirované stredomorskou kuchyňou.

Limo Restaurant – peruánsko–ázijská kuchyňa, pozorná obsluha, elegantné prostredie.

Možno si pomyslíte čo tu robí toľko čínskeho? Vysvetlenie je jednoduché - po ukončení peruánskeho otroctva sem na prelome 19. a 20. storočia prišli tisíce imigrantov z Číny, ktorí tu pracovali v baniach a na plantážach cukrovej trstiny. Originálna peruánsko-čínska kuchyňa tak dodnes zostala jednou z najobľúbenejších v krajine.

Mesto je unikátne už len tým, že leží v nadmorskej výške 3 400 metrov.

Spite ako conquistador #

BUBO odporúča v Cuzco nasledujúci najlepší hotel:

 Belmond Palacio Nazarenas Hotel - na adrese Plaza Nazarenas 144, kde ceny štandardných izieb začínajú od 430 USD a končia pri 3000-4000 USD za prezidentské suity. Je postavený na mieste, kde bola v minulosti Pumacurco Street, čo v preklade znamená „ulica vzdelania“.. Čarovnú atmosféru miesta dotvára nenásilný mix koloniálneho a inského štýlu. Ak pri check-ine dostanete malú kytičku, nečudujte sa. Predtým tu bol kláštor a tento darček reprezentuje čistotu mníšok, ktoré tu v dávnych časoch žili. Hotel ma 55 suít, travertínom a mramorom obložené kúpeľne, elegantné spálne, v hoteli je knižnica, prekrásna záhrada, inské ruiny, nájdete tu aj jediný vyhrievaný bazén v celom meste. Samotný hotel vás už touto cestou pomaly ale isto zasvätí do miestnych tradícií.

Najlepší hotel v Cuzco a zároveň aj v celom Peru - Belmond Palacio Nazarenas

Ďalšie tipy od BUBO - opýtajte sa na recepcii, či počas vášho pobytu nebude hodina jogy zdarma (zvyknú ich robiť v nedeľu, pondelok a stredu) a po joge si dajte pri bazéne skvelé raňajky. Odskočte si do vyššie spomínanej reštaurácie Senzo, jednej z najlepších v meste, kde sa v utorky a štvrtky zvykne konať hodina salsy zdarma (pýtajte si informácie na recepcii hotela). A ak ste doteraz nestíhali, tak teraz je ten správny čas ochutnať Pisco Sour (typický peruánsky nápoj z hroznovej pálenky)!

Luxusné suity a prezidentské apartmány si vychutnávali princovia, princezné aj hollywoodske hviezdy.

Dávam do pozornosti: Najunikátnejšie hotely sveta

Na štvrtom mieste nájdete Palacio Nazarenas aj s videami priamo z hotela.

Ochutnajte pravé kreolské kakao #

Neďaleko Cuzca a Aquas Calientes – lokality, kde sa nachádzajú ruiny Machu Picchu, sa v južných vysočinách Peru na úpätí Ánd sa rozprestiera provincia La Convención. Ak máte viac času na prebádanie pôvabného Cuzco regiónu, zastavte sa aj tu. V údoliach tunajších riek v 15. storočí žili pôvodní ľudia - Chunchos, podľa ktorých bolo pomenované tradičné lokálne kakao. Áno, kakaovník tu poznali už vtedy a obdivuhodné je, že dodnes patrí medzi najlepšie na svete. Niektoré stromy, ktoré tu ešte dnes nájdete, majú aj dvesto rokov. Predstavte si, že v takýchto nadmorských výškach ešte vôbec rastie kakaovník!

Chuncho je prvotriedne kreolské kakao. Jeho plod ma žlté sfarbenie, úžasnú arómu a plnú ovocnú príchuť. Zdalo by sa, že je skôr známe iba tu, v provincii, no v roku 2013 získala čokoláda z Chuncho kakaa prvé miesto na súťaži International Chocolate Awards. Rozhodne odporúčame aj vám ochutnať túto neprekonateľnú andskú pochúťku. Sto gramov čokolády kúpite maximálne za desať eur. Vzácnu vlastnoručne vyrobenú čokoládu môžete v Cuzco ochutnať aj kúpiť v osvedčenej čokoládovni Ruro na adrese Plateros Street 383.  Okrem famóznej horúcej horkej, mliečnej či bielej čokolády tu môžete ochutnať aj zaujímavý kakaový čaj. Ruro sa nachádza len pár krokov od hlavného námestia Plaza Mayor del Cuzco, päťsto metrov od Belmond Palacio Nazarenas.

Keď objavíte všetky krásy a tajomstvá Cuzca, budete tak očarení, že sa budete chcieť do slávneho mesta Inkov vrátiť ešte raz. A objavovať ďalšie a ďalšie unikáty mesta, ale aj jeho okolia. Napríklad sa môžete vydať na Cestu Inkov, ktorá vedie z mesta smerom k Chile. Alebo spoznať Tambo Machay, miesto neďaleko Cuzca, kde boli kedysi inské kúpele. Dnes tu uvidíte kamennú stenu vo svahu kopca, z ktorej vytekajú tri pramene.

Cuzco je považované za najkrajšie mesto Inkov, a najobľúbenejšie mesto dnešného Peru. Ak ho navštívite, budete vrelo súhlasiť. Očarí stretom viacerých kultúr, štýlov, svojou autentickosťou, ktorú si dodnes zachováva, závanom dávnych časov, keď sa tu na určitých miestach akoby zastavil čas. Rozmazná vás skvelými hotelmi, pochúťkami, dych vyrážajúcimi stavbami a pamiatkami, a dokonale nabudí na výlet do fascinujúceho strateného mesta Inkov, Machu Picchu, ktoré vás už očakáva... 

TOP 10 Cuzco: #

  1. Navštívte obrovskú, takmer polmiliónovú metropolu rovnomenného regiónu, bránu do slávneho Machu Picchu, nádherné stelesnenie inskej aj koloniálnej španielskej histórie, kde na vás ľudia budú stále hovoriť po kečuánsky a budete sa cítiť ako v inom svete a dobe.
  2. Nadýchajte sa vzduchu v meste, položenom až 3 400 metrov nad morom, čo je viac ako najvyšší bod Slovenska! Ak by vás útočila choroba z prílišnej nadmorskej výšky, vyskúšajte lokálny kokový čaj alebo kokové cukríky.
  3. Obdivujte krásne kresťanské chrámy, postavené na pôvodných inských palácoch. Fascinujúci stret kultúr, história nahustená v jednom meste. Neobíďte katedrálu s čiernym Kristom či katedrálu Cusco v srdci mesta – na Plaza de Armas.
  4. Ochutnajte miestu, už niekoľko tisícročí osvedčenú špecialitu. Cuy je lahôdka z morčaťa a BUBO odporúča reštauráciu Sumaqcha. Dajte si aj niečo z peruánsko-ázijskej kuchyne.
  5. Ak požadujete luxus a eleganciu, navštívte reštauráciu Senzo, kde varia výlučne z lokálnych ingrediencií. Špičkový gastronomický zážitok v nádhernom prostredí hotela Belmond Palacio Nazarenas.
  6. Hotel Belmond Palacio Nazarenas ponúka aj ďalšie pôžitky, napríklad hodinu jogy, vyhrievaný bazén alebo skvelý pisco sour – typický sladko-kyslý nápoj z peruánskej hroznovej pálenky.
  7. Vybehnite si na inskú pevnosť Sacsayhuamán dvesto metrov nad mestom, vybudovanú z obrovských kamenných blokov. Na jej výstavbe sa vraj v 15. storočí podieľalo až tridsaťtisíc Indiánov.
  8. Ochutnajte tunajšie kreolské kakao Chunchos z prvotriednych kakaovníkov, ktoré rastú na plantážach provincie La Convencion už dlhé storočia. Čokoláda z tohto kakaa boduje na svetových súťažiach ako tá njlepšia.
  9. Tambo Machay – výlet do okolia Cuzca za pozostatkami originálnych inských kúpeľov.
  10. Kúpte si lístok na vlak, a vyrazte smerom k jednej z najkrajších pamiatok sveta – Machu Picchu! Väčšina návštevníkov si vyberie cestovný lístok so spoločnosťou PeruRail alebo InkaRail, ale počuli ste už o exkluzívnom Hiram Bingham Train ? 
    Najluxusnejšia doprava na Machu Picchu vyzerá takto.

    Najluxusnejšia doprava na Machu Picchu vyzerá takto.

    Exkluzívny zážitok z vlakového presunu #

    Nastúpte do luxusného vlaku Hiram Bingham Train a odoberte sa Posvätným údolím dobyť Machu Picchu. Väčšina turistov využíva druhotriedne vlaky spoločnosti Inca Rail alebo Peru Rail a vlak nesúci meno objaviteľa ruin, Hiram Bingham, je oproti nim absolútny unikát. Elegantné cestovanie posvätným údolím Inkov popri divokej rieke Urubamba a už cítime vôkol nádych tajomna. Luxusnejšie to už na tomto mieste naozaj nejde. 

    5 fotografií

    K Machu Picchu Vás vieme dopraviť v štýle Orient Express

    Rezervujte si lístky a cestujte do Strateného mesta Inkov nezabudnuteľným štýlom. Hiram Bingham Train, jeho vlakový lístok patrí k najdrahším na svete. Cestou do Machu Picchu Pueblo, resp. Acuas Calientes budú v ponuke aj uvítacie drinky a bude sa servírovať lahodné jedlo. Popritom budete pozorovať divoké Andy cez presklené okna a dokonca aj strechy. Zariadenie vlaku je luxusne, elegantné, sofistikované. Vo vlakovej stanici majú vlastný VIP lounge. Odporúčame sadnúť si po ľavej strane v smere jazdy. Po ceste naspäť sa podáva štvorchodová večera a hrá živá hudba. Vo vlaku je vozeň, v ktorom je bar a aj presklený vozeň umožňujúci fantastický výhľad. Cestujete vo väčšej skupine? Výborne! Pretože máte možnosť rezervovať si aj celý vozeň, prípadne aj celý vlak (kapacity do 84 pasažierov). 

    Rozvrh odchodov vlaku Hiram Bingham (január-apríl):

    Odchod vlaku z Cuzco: smer Cuzco - Machu Picchu Pueblo
    7:20 odchod: zo stanice Poroy, ktorá sa nachádza 25 minút od Cuzca
    12:24 príchod:  do stanice Machu Picchu Pueblo

    Odchod vlaku z Machu Picchu:  smer Machu Picchu Pueblo - Cuzco:
    17:50 odchod: zo stanice Machu Picchu Pueblo
    22:10 príchod: do stanice Poroy v meste Cuzco 

    Prestup v Rio Sagrado z autobusu na vlak.

    Tento vlak chodí každý deň okrem poslednej nedele v mesiaci. 

    Rozvrh odchodov vlaku Hiram Bingham (máj-december):

    Vla odchádza 5 x denne. 

    Ak by ste boli ubytovaní v hoteli Belmond v Posvätnom údolí, tak vlak zastavuje aj na tejto zastávke. Cesta trvá 1,5 hodiny z/do Belmond Hotel Posvätné údolie. 

    BUBO Vás dovedie na Machu Picchu v štýle Orient Express. Zájazd v kategórii Black Pearl pre náročných.

    Hľadáte rýchly a intenzívny program na Machu Picchu? Záleží Vám na absolútnom komforte a špičkových službách? Preferujete ísť v dvojici či v malej skupine? Prejdite na naše stránky k zájazdu Machu Picchu Black Pearl. Tešíme sa na Vás na zájazde! 

    Daniela Mihaldová

    Daniela Mihaldová

    Daniela Mihaldová

    Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

    Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

    Zo zájazdu:

    Daniela Mihaldová

    Posledná úprava článku | Prečítané: 1498

    Mohlo by Vás zaujímať

    Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

    Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

    Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

    Ivana Tomášová 24 min. čítania
    Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

    Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

    Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

    Martin Karniš 48 min. čítania
    Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

    Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

    Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

    Ľuboš Fellner 19 min. čítania
    Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

    Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

    Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

    Ľuboš Fellner 35 min. čítania
    Čo ochutnať v Peru - tipy na top jedlá Blog

    Blog Čo ochutnať v Peru - tipy na top jedlá

    Peruánska kuchyňa je zmesou rozličných prvkov. Len v priebehu 400 rokov sa andské pokrmy premiešali s ázijskými technikami prípravy jedál. Vnikli…

    Daniela Mihaldová 6 min. čítania
    Kam cestovať za jedlom? Gastronomické tipy zo sveta Blog

    Blog Kam cestovať za jedlom? Gastronomické tipy zo sveta

    Kam sa oplatí vycestovať kvôli jedlu? Predstavte si, že momentálne máme stále viac klientov, ktorí považujú jedlo za jeden z dôvodov cestovania.…

    Ľuboš Fellner 18 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

    Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


    náročnosť

    17 dní

    Trvanie

    8027
    K

    Amerika  

    Spojené štáty americké (USA), Kanada


    náročnosť

    9 dní

    Trvanie

    3692
    K

    Ázia   Amerika  

    Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    8033
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    4393

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.