Expedičná plavba na Antarktický polostrov

Expedičná plavba na Antarktický polostrov

Mnohým cestovateľom chýba do bohatej zbierky navštívených miest práve tento kontinent. Dôvod? Neodvážia sa plaviť cez Drakeov prieliv. Aj pre tých ale máme riešenie - prieliv preletíme a nalodíme sa na Ostrove kráľa Juraja, odkiaľ sa budeme plaviť do vysnívanej zeme na luxusnej lodi poháňanej motormi Rolls Royce. O nič neprídete. Tie čarovné výhľady, ľadovce, tulene, tučniaky a veľryby sú už za rohom. Poďte sa s BUBO pozrieť, ako vyzerá expedičná plavba na Antarktický polostrov.

Antarktída je fascinujúca. Ide o iný svet, stále veľmi exotický. Dobrodružnejší a exotickejší je už iba vesmír... Cesty na najjužnejší kontinent rozvíjali v BUBO Jozef Zelizňák, Pavel Fellner a Juraj Ondrejčík. Ide o cesty loďou z najjužnejšieho mesta sveta - z konca sveta (Fin del Mundo), teda z Ushuaie (Argentína), ktorú máme v BUBO tak radi. V roku 2023 pridávame aj cestu z Punta Arenas (Chile). Na Antarktídu, ale aj Arktídu, sme za 30 rokov nášho fungovania vypravili tisíce klientov. 

Toto je konkrétne opis plavby so začiatkom v Chile. Ako to vyzerá a ako to prebieha vám opíšem práve v tomto blogu. BUBO aktuálne (rok 2023) nemá v cene tohto zájazdu medzinárodnú letenku, a to práve preto, aby ste si vy, milí lovci zážitkov, flexibilne mohli naplánovať svoju privátnu dovolenku v Chile.

Odporúčame cestovať skôr a spoznávať krásy Chile - Veľkonočný ostrov, Atacama alebo Patagónia a Torres del Paine, ktoré vás dokážu absolútne pohltiť svojou krásou. Po dôkladnom spoznaní Chile (pri ktorom vám budeme BUBO radi asistovať) sa na svojej ceste iba presuňte do Punta Arenas, kde vás očakávame v našom hoteli, pripravení sprevádzať vás na Antarktický polostrov. Viď itinerár cesty - deň 1.

Prílet do Chile - ako to prebieha #

Poďme od začiatku, keďže nie každý bol v exotickom Chile. Po prílete na medzinárodné letisko v Santiago de Chile, hlavného mesta krajiny, vystúpite z lietadla. Pripojíte sa na bezplatnú wifi letiska a vyplníte si vstupný formulár cez svoj mobil (pri východe z lietadla a prejdení do terminálu letiska si všimnete na stenách QR kódy s výzvou na vyplnenie tohto formulára. QR kód si oskenujete do mobilu a formulár sa otvorí).

Formulár funguje bez problémov. Je v angličtine. Dostanete zopár otázok a môžete ho vyplniť aj za neplnoleté dieťa súčasne. Toto pohodlne zvládnete ešte pri čakaní na pasovú kontrolu.

Pri pasovej kontrole sa preukážete cestovným pasom, môžu sa vás opýtať na dĺžku pobytu a na prvý hotel, do ktorého idete. Následne si vyberiete veľkú batožinu a prejdete smerom na EXIT. Ak mobil k dispozícii nemáte alebo riešite technický problém, v hale preberania batožín (Baggage claim) ich majú v papierovej podobe. Majte po ruke pero.

Vyplnený formulár ukážete až pri EXIT. Slúži ako potvrdenie o tom, že nedovážate do krajiny zakázané rastlinné a živočíšne produkty. O kontrole vašej batožiny rozhoduje náhoda. Odporúčame každému vyplniť formulár pravdivo. Za nezrovnalosti hrozí vysoká pokuta.

Ak vám letecká spoločnosť prepravuje batožinu až do Punta Arenas, bude vám to oznámené pri registrácii batožiny na prvý úsek vašej leteckej cesty. Dôkladne si to skontrolujte, lebo posledné, čo chcete riešiť pri Antarktíde, je nedodaná batožina.

Budova letiska v Santiago de Chile má tri poschodia. Ako vyjdete s batožinou do príletovej haly, tak ste sa práve ocitli na prízemí terminálu - International Arrivals. Nad vami sú International Departures/Lounge a parkovisko. Keďže chcete cestovať na juh Chile, do Punta Arenas, musíte prejsť z terminálu International na National/Domestic terminál, T1 (v preklade Národný terminál).

Značenie je jasné, logické a vyvedie vás von z budovy letiska. Nasledujte značenie Terminal National. Tento terminál bude pri vyjdení z budovy letiska priamo oproti vám, cesta k nemu peši zaberie približne 5-10 minút.

Po príchode na Terminál pre vnútroštátne odlety (National Departures) uvidíte pred sebou prepážky hlavných lokálnych leteckých spoločnosti, LATAM, Sky a JetSmart...Veľkú batožinu si môžete zaregistrovať na tento miestny prelet už 4 hodiny pred odletom u spoločnosti, s ktorou do Punta Arenas letíte. Letecká spoločnosť tu funguje na automatoch na check-in. Stačí mať po ruke cestovný pas a šesťmiestny kód z letenky.

Vytlačíte si palubný lístok aj batožinový lístok. Automat na check-in je aj v anglickom jazyku, funguje jednoducho, funguje podobne ako automaty na check-in vo Viedni/Prahe. Z batožinového lístku si menšiu čas odlepte a prilepte o svoj palubný lístok, aby ste ho nestratili. Slúži ako doklad o tom, že ste batožinu odovzdali.

Zvyšnú časť batožinového lístka nalepíte z boku o rúčku svojho kufra. Kufor vyložíte na pas, oskenujete čiarové kódy a najbližšie sa k nemu dostanete až v Punta Arenas. Batožinu odvediete. Ak by ste si s procesom nevedeli poradiť, k dispozícii je asistencia leteckej spoločnosti, ktorá rada pomôže.

K odletovej bráne GATE príďte hodinu pred odletom najneskôr! Kontrolujte si údaj o svojom lete na letiskovej tabuli, či sa nezmenila brána alebo neprišlo k zdržaniu. Pri nástupe do lietadla sa preukážete palubným lístkom a pasom. Cesta do Punta Arenas zaberie 3,5 hodiny.

Prečítajte si blog: Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta a dozviete sa, čo zaujímave si pozrieť v Punta Arenas aj v celom regióne. 

Deň 1. - Príchod do Punta Arenas #

Balík služieb začínate využívať deň pred plánovaným odletom na Antarktídu. Všetko sa začína príchodom do Punta Arenas na juhu Chile, ktorý si plánujte medzi 13.00 až 15.00 h v prvý deň nášho BUBO programu. V cene balíka služieb je aj ubytovanie a večera v hoteli. To znamená, že odlet z Európy musíte naplánovať ešte minimálne 1-2 dni dopredu. Počítajte s meškaním leteckých spojení, prípadným zrušením letu a podobnými komplikáciami, ktorými je letecká doprava občas známa.

Radi vám poradíme pri výbere letenky, prípadne si ju predvoľte v doplnkovej službe. Tí z vás, ktorí si plánujú dlhší pobyt v Chile pred odchodom na Antarktídu, prakticky nemáte čo riešiť a v prvý deň nášho itinerára sa presuniete iba do mesta Punta Arenas, odkiaľ vašu ďalšiu cestu organizujeme my v spolupráci s našimi lokálnymi partnermi.

Po prílete v Punta Arenas si vyzdvihnete veľkú batožinu, prejdete do príletovej haly, kde vás čaká zástupca miestneho partnera BUBO a odvezie vás do hotela. Meno hotela vám potvrdíme pred odchodom do Chile. Na rovnakom transfere do hotela môžu byť aj iní cestujúci, ktorých stretnete na palube lode.

Po príchode na hotel sa zaregistrujete do svojej izby. Lodná spoločnosť necháva pre vás, ako aj ostatných účastníkov expedície, odkazy v podobe bannerov a oznamov na tabuli v priestore recepcie.

Budete v nich vyzvaný prísť do auly na 2. poschodí hocikedy medzi 12.00 až 17.00 h, kde vám odvážia veľkú batožinu, prevezmete si parku a čižmy, ktorých veľkosť ste nahlásili vopred v BUBO. Vezmite si sem celú svoju batožinu, lebo ak máte v skutočnosti nadváhu kufra, za nadváhu sa na letisku nedá priplatiť a skomplikujete si proces odbavenia batožiny.

Zbytočné veci si necháte zbalené v hoteli a dostanete sa k nim až po návrate z Antarktídy. Limity kufrov berte vážne, pravidlá sú prísne. Na dverách auly je uvedený zoznam mien cestujúcich s číslom letu na Ostrov kráľa Juraja. Nájdite sa v zozname a poznačte si číslo letu. Pri mene uvidíte ešte jedno číslo, a to je číslo vašej kajuty, poznačte si aj to.

4 fotografie

Preberanie parky, čižiem a povysávanie povrchu batožiny.

Ak ste napr. známa osobnosť, môžete cestovať pod prezývkou, ktorú nám v BUBO oznámite vopred.

V aule vám pracovníci expedičného tímu vedia povedať ďalšie informácie, ktoré vás zaujímajú a odpovedia na zvedavé otázky. Každopádne, všetko sa dozviete na večernom stretnutí (brífing) so všetkými účastníkmi a s časťou expedičného tímu, kde bude vytvorený ďalší priestor na doplňujúce otázky.

V tejto aule po kontrole váhy batožiny, ktorá prebieha približne do 17.00 h, si z batožiny ešte vytiahnete vodeodolné nohavice, čiapku a rukavice = čiže veci, ktoré budete nosiť na expedícii ako poslednú vrstvu a pracovník vám ich povysáva. Ak máte čisto nové oblečenie, oznámite to pracovníkovi a toto oblečenie nie je potrebne vysávať. Povysávajú vám aj ruksak, príručnú batožinu – jej povrch.

Zmysel vysávania je v tom, že na ňom môžu byť drobné čiastočky pôdy, zeminy, semien... Na Antarkídu neprinášate nič a ani si z nej nič neodnášate domov. Rešpektujte teda bezpečnostné postupy s trpezlivosťou a riaďte sa inštrukciami tímu. Už boli známe prípady zavlečenia rôznych semien, travín, mušiek na Antarktídu, preto sa snažíme tomu vyhnúť. Keď tu ste vybavení, odchádzate so všetkými vecami do svojej izby.

Večer o 18.00 h je povinné stretnutie v rovnakej aule, kde vám v anglickom jazyku oznamujú organizačné informácie ohľadom ranného budíka, skorých raňajok, odchodu na letisko, k odletu a príchodu na Ostrov kráľa Juraja (ang. King George Island) a presunu zodiakmi na loď. Prezentujúceho dopĺňa powerpoint prezentácia v pozadí, na ktorej sú vždy poznačené časy – môžete si to priebežne odfotiť na mobil.

Vysvetlíte si aj to, ako sa máte pripraviť na tento prvý presunový deň, ako sa správať v zodiakoch, lebo hneď zajtra vás bude čakať prvá zopárminútová jazda od pobrežia k lodi. Po tomto úvodnom briefingu nasleduje spoločná večera vo forme bohatého bufetového stolu a welcome drinky, ktoré sú v cene plavby. Neponocujte. Ráno skoro vstávate a idete na letisko!

Večer si zbaľte všetky veci podľa potreby do veľkej a príručnej batožiny, aby ste sa ráno už ničím nezdržiavali. Ak ste si spravili cez deň nejaký účet na bare, využili iné platené hotelové služby, choďte si ich na recepciu zaplatiť, aby ste sa tiež s tým ráno už nezdržiavali.

Zajtra, na odchod autobusu z hotela smerom na letisko (cca 20 min cesty), prichádzate oblečení nasledovne: spodná vrstva podľa vlastnej voľby, na nej povinne vodeodolné nohavice, sveter/mikina podľa voľby a parka. V príručnom ruksaku máte šál/ochranu krku, čiapku, rukavice, cestovný pas a ostatné cennosti.

S príručnou taškou si nesiete ešte jednu tašku - tú, do ktorej ste dostali čižmy. Čižmy s taškou môžete mať ako "druhú batožinu" na palube lietadla. Prezujete si ich až pred pristátím lietadla na Ostrove kráľa Juraja.

Je ideálne mať tašku s čižmami označenú svojou šatkou alebo menovkou, aby ste si ju nepoplietli s taškou iného spolucestujúceho na palube lietadla alebo v autobuse. Všetky tašky sú totižto rovnaké.

Check in
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Deň 2. - Check-in smer Antarktída, Ostrov kráľa Juraja #

Presný čas odchodu z hotela bude oznámený na večernej prednáške (viď deň 1.). Cesta na letisko trvá približne 20 minút. Prepažky leteckej spoločnosti na letisku v Punta Arenas sú označené ako Antartica Airways. Letisko je malé, k Desku leteckej spoločnosti ide celá skupina z hotela s veľkou batožinou. Nie je sa kde stratiť. Veľkú batožinu vám už odvážili v hoteli, takže viete, že teraz nemáte nadváhu a bez problémov môžete ísť.

Najbližšie sa k odovzdanej veľkej batožine dostanete až na lodi. Ochranný obal na veľkej batožine nie je povinný, no rátajte s tým, že batožinu budú prepravovať v zodiaku k lodi a môže doňho vyprsknúť voda. Takisto môže pri preprave pršať alebo snežiť. Cesta sa dá zvládnuť s kufrom, ale aj s cestovnou taškou, ktorá ak nie je odolná voči vode, ochranný obal je výhodou.

Dôležité nezabudnúť: kľúč od hotelovej izby neodovzdávate ráno na recepcii hotela ako pri bežnom odhlásení sa z izby. Kľúče od izby sa odovzdávajú až na letisku pri rozlúčke s lokálnym partnerom, ak odletíte podľa plánu. Počasie v Punta Arenas sa môže totižto zmeniť a môžu skupinu vrátiť do hotela, kde bude čakať na nový čas odletu vo svojej izbe.

Takýchto prípadov je málo a za 12 rokov praxe sa riešili vážne problémy dokopy iba 4x. Uvádzame to však preto, aby ste chápali, prečo tak konajú. V prípade, že by skupina bola presunutá naspäť do hotela, všetci idú priamo do svojich izieb a budú vyzvaní neodchádzať z hotela, lebo hocikedy môžu byť urýchlene vyzvaní vrátiť sa na letisko.

Na letisku je dostupná káva, čaj, snack na vlastné náklady. Odporúčame sa dobre ráno najesť. V cene rezervácie sú chutné hotelové raňajky. Na palube letu je tiež podávaná strava, ide však o drobnosti v podobe orieškov, ovocia, sandwichov, káva/čaj či whisky, ktoré nemusia úplne každému vyhovovať.

Vráťme sa však k letisku: od prepážky Antartica Airways odchádzate s príručnou batožinou, cestovným pasom, palubným lístkom a s taškou s čižmami. Pred bezpečnostnou kontrolou sa s Vami lúčia lokálni partneri. Oznámia vám, aké je vonku počasie, a teda že je let potvrdený - môžete odovzdať kľúčik z izby. Idete smerom na pasovú, bezpečnostnú kontrolu a k odletovej bráne.

Aj tam sa ešte pohybuje personál expedičného tímu, ak by ste mali prípadne otázky. Čakáte na odlet nedočkavo, kým sa nad bránou rozsvieti nadpis Boarding/Embarcado a sen sa stane skutočnosťou, do ktorej sa vám otvorí brána a začne nastupovanie do lietadla. 

Nástup do vojenského lietadla je bez zasadacieho poriadku. Na palube je toaleta a sú tam aj letušky. Let trvá približne 2 hodiny. Počas letu sa podáva káva, čaj a malé občerstvenie. Krátko pred pristátím budete všetci vyzvaní, aby ste si obuli čižmy.

Využite ešte toaletu, lebo po prílete prejdete rovno do mikrobusov a presuniete sa (cca 2 km) k pobrežiu, kde sú pripravené zodiaky a čaká vás krátka 5 min plavba na loď. Tam sú najbližšie toalety. V priestore príletovej dráhy až po pobrežie je zakázané fotografovať a budú vás na to upozorňovať. 

Pristátie lietadla je realizované na nerovnom povrchu. Privítate sa so svojimi sprievodcami. Celá cesta je pod dohľadom expedičného tímu, príkazy či pokyny sú jasné, cítiť, že prichádzate na výnimočné miesto a ekoturizmus je tu hlboko zakorenený.

Každý vie, čo má robiť. Nepanuje tu žiadny chaos, to skôr dobrá nálada. V diaľke už vidíme loď. Pri zodiakoch sú pripravené záchranné vesty a postupne nastupujeme. Jazda k lodi trvá niekoľko minút.

Vítajte na lodi #

Po príchode na loď vchádzate cez schodíky do miestnosti, kde sú podstate akési šatne, už viete číslo svojej kajuty a týmto číslom je označená aj vaša skrinka v tejto šatni. Tam si môžete vyzuť a odložiť čižmy, na vešiak si dáte obdržanú záchrannú vestu a môžete sa prezuť do svojich topánok, z ktorých ste ráno odchádzali z hotela.

Skrinky sa nezamykajú. Parku si tu môžete nechať tiež, ja vám však odporúčam zobrať si ju hore na palubu a nechávať si ju v kajute, nakoľko určite budete chodiť von na palubu, kde bude zima. 

Všade naokolo sú pracovníci expedičného tímu a navádzajú vás k recepcii, kde dostanete kartičku od kajuty, odfotia si vás a na informačnej tabuli už vidíte náčrt vášho programu na večer. Kým budú všetky kajuty pripravené a batožiny (ktoré sa s vami viezli v lietadle) rozmiestnené pri kajutách, máte čas poprechádzať sa po palube a zistiť, kde sa čo nachádza.

Kde je fitness? Kde sú salóniky, bar a jedáleň? Kde je prednášková miestnosť a knižnica? Prechádzka po palube a za krátko to tu celé poznáte. Ak hľadáte toalety, sú blízko pri jedálni či v salónikoch. Potom nasleduje občerstvenie, káva, čaj, koláčiky. Za priestorom recepcie si už môžete dať aj horúcu čokoládu, čaj, minerálku či vodu.

Počkáte na oznámenie, že všetky batožiny sú na horných palubách už prichystané pri kajutách a všetci pasažieri sa môžete ísť naraz ubytovať. Odchádzate do svojej kajuty. Na horné poschodia sa dostanete po schodoch alebo výťahom. Veľká batožina na vás čaká pri vstupe do kajuty. 

4 fotografie

Spoločenské priestory

V ampliónoch, ktoré sú umiestnené na chodbách a jeden je aj vo vašej kajute, vám v anglickom a španielskom jazyku oznamujú, aký je ďalší program. Pozývajú na raňajky, obed, večeru alebo upozorňujú na výskyt fauny v okolí lode. 

Ak máte alergie, ťažkosti či iné zdravotné problémy, ktoré by mohli komplikovať pobyt na lodi, v BUBO nás o tom informujte vopred, aby sme o tom lodnej spoločnosti dali vedieť. Takto vám jednak ešte lepšie navaria alebo v prípade potreby vedia rýchlejšie pomôcť.

Na lodi je lekár, ktorý pomôže s prípadnými starosťami. Každopádne, na lodi vás očakávajú gurmánske zážitky a je sa na čo tešiť. 

Pri recepcii sú informačné tabule, ktoré opisujú nadchádzajúci program. Prvý deň to je obed v štýle bufetu a A la carte večera, uvítací drink a privítanie kapitánom. Predstavenie celého expedičného tímu a prvá večerná prednáška na tému z regiónu.

Odporúčame vám čo najviac času tráviť na prednáškach a využiť všetky príležitosti pre vylodenie sa, aby ste maximalizovali svoje zážitky. Takisto voľný čas netrávte zavretí v kajute, ale na palube, aby vám neušiel "ten" moment. Naopak, domov si odnesiete nesmierne množstvo krásnych fotografií.

Ak ste sa prihlásili na kajakovanie či paddeboarding, tak v prvý deň prebieha podrobná inštruktáž, na ktorej sa povinne zúčastníte. 

Kajuta - ako to vyzerá #

BUBO vybavuje základný štandard kajuty. Kajuty pre dve osoby s privátnou kúpeľňou. Kajuta ma okno. Sú dostupné aj vyššie kategórie a na upgrade sa môžete v BUBO tiež kedykoľvek opýtať. Niektoré kajuty sú pre tri osoby, ak ste traja, informujte sa v BUBO o podmienkách rezervácie a cene.

Na niektorých termínoch plavby môže byť nasadená iná loď, BUBO má na to minimálny dosah, a preto nasledujúci opis resp. fotografie, nie sú záväzné na každý typ kajuty. 

Kajuty majú 20 m2. Majú privátnu kúpeľňu vybavenú hotelovou kozmetikou L´Occitane (nádoby nad 100 ml) šampón, sprchový gél, mydlo. Nájdete si tu aj župan, malý a veľký uterák. V kúpeľni je sprcha a toaleta európskeho typu. Nechýbajú hygienické vreckovky, fén, zásoba toaletného papiera, koše.

V kajute je ešte aj malý gauč, chladnička, stôl, stolička, kávovar, zásoba kapsulovej kávy, čaju. Sú tu skrine s dostatočným úložným priestorom, záchranné vesty slúžiace na cvičnú evakuáciu v úvode plavby + reálnu evakuáciu z lode (nie výlety na zodiaku), trezor (zmestí sa do neho aj malý notebook).

Postele sú pohodlné, čisté, s bielym posteľným prádlom. Celá kajuta pôsobí komfortným dojmom a máte pocit 4*+ hotela. V kajute si nájdete eco-friendly nádobu na vodu. Pitnú vodu si môžete dopĺňať podľa potreby na staniciach. Sprievodcovia vám ukážu, kde tieto stanice sú. 

4 fotografie

Kajuty vyššej kategórie

Rady ohľadne kajuty: nakoľko sa plavíme, veko po použití toalety nechávajte sklopené, aby sa pri vlnách voda z toalety neocitla na vašej podlahe. Do toalety vhadzujte iba toaletný papier. Tento systém je citlivý. Ak to nebudete rešpektovať, budú trpieť všetci. Dvere na skrinkách a do kúpeľne vždy zatvárajte.

Nikdy nedržte zárubne dverí, aby ste si nepricvakli prsty pri náhlom trhnutí lode alebo počas vĺn. Cennosti majte v trezore alebo zamknuté v kufri. Sklenené poháre majte zabezpečené na stole tak, aby pri prípadných vlnách nespadli na zem a nerozbili sa. Kajuty sa upratujú každý deň.

Čo sa týka uterákov, ak môžete šetriť životné prostredie, budeme radi, ak tak urobíte. Pokúste sa uteráky nechať zavesené, aby sa presušili k použitiu na ďalší deň. Ak uterák už nebudete používať, dajte ho na zem, čo je znamením pre upratovačku, aby ho vymenila.

4 fotografie

Prehliadka kajuty

Za doplatok je k dispozícii čistiareň a služba žehlenia (rátajte však s približne 48-hodinovým čakaním na dodanie). Kajuta ma veľmi citlivý senzor dymu. Na lodi sa môže fajčiť iba na jednom mieste - na hornej palube (platí aj pre elektronické cigarety). Prosíme tento príkaz rešpektovať. Ak by ste spustili senzor, budete zodpovedať za škody s tým spojené.

Elektrické napätie: 220/110v. Možnosť nabíjania cez USB port. Do zástrčiek pasuje naša slovenská koncovka, nie je potrebný adaptér.

Na lodi sú výťahy, ktorých použitie v prípade nepriaznivého počasia môže byť obmedzené. Pri prechádzaní cez schody majte voľné obe ruky a držte sa vždy zábradlia, nechytajte zárubne dverí, loďou môže hocikedy trhnúť.

Reštaurácia na lodi - ako to vyzerá #

V cene plavby sú raňajky a obedy formou bohatého bufetu a večere formou A la carte. V rámci raňajok, obedov a večere je v cene víno, čaj, káva... U mnohých práve jedlo zarezonovalo ako najlepší gurmánsky zážitok. Jedálny lístok sa mení a strava je rozmanitá. Vždy je dostatok možností a priestor majú aj vegetariáni, vegáni... 

6 fotografií

Gurmánske zážitky na lodi.

Špeciálne vyzdvihujeme pozornosť čašníkov a kuchárov, ktorý v prípade alergií, intolerancie... promptne dbali o dôkladnú úpravu jedla a neustále sa ubezpečovali, že nám chutí a sme nadšení. 

4 fotografie

Priestor reštaurácie

Raňajky a obedy sú formou bufetov, kde nájdete všetko možné od výmyslu sveta. Kombinujte a vaša strava na plavbe nebude jednotvárna. Na svoje si prídu ako športovci/fitnesáci, tak aj veľkí gurmáni. S BUBO ulovíte kvalitné gurmánske zážitky. 

Stolovanie je luxusné. Oblečenie smart casual je vhodné hlavne pri večeri. Niektorí prídu na raňajky či obed v značkových športových veciach (v čistých), ale stále všetci počas stolovania vytvárajú slušnú atmosféru. Do batožiny si preto zoberte aj 1-2 košele resp. blúzky, decentne svetre, uzavretú obuv. 

10 fotografií

Pár záberov z naplnených bufetov

Deň 3. až 6. - Organizácia programu #

Program zahŕňa zástup zaujímavých prednášiek od odborníkov a sú v anglickom jazyku. Rovnako tak zahŕňa aj vylodenie sa a plavby zodiakom. Jeden program je v pláne doobeda a jeden poobede a trvajú od 1 do 3 hodín podľa typu výletu. Využite každú príležitosť ísť von. Von sa chodí za každého počasia, preto si na kvalitnom oblečení dajte záležať.

Obdržaná parka vás ochráni pred chladom aj dažďom. Vodeodolné nohavice, opäť pripomíname, sú povinné. Jediný problém býva vietor, ktorý ak je silný, vylodiť sa nemôžete. Vtedy sa plány flexibilne menia. Deň je vyplnený aj prednáškami a filmami na témy z regiónu (anglicky jazyk). 

4 fotografie

Prednášky na palube

Na lodi to funguje tak, že po privítaní a predstavení expedičného tímu sa rozdelíte všetci do skupín (group). Na recepcii budú pripravené formuláre a každý formulár má miesto pre určitý počet ľudí a je mu pridelená farba (green group, orange group, blue group a podobne). Zapíšte sa na hociktorý formulár a farbu si zapamätajte. Do tejto skupiny patríte počas celého pobytu.

Ako začne program na druhý deň ráno, v ampliónoch bude vyzvaná postupne každá skupina (group), aby sa prišla dole do šatne pripraviť a obuť do čižiem. Vyhlasujú sa s 5 až 10-minútovým odstupom. Buďte pripravení a čakáte v kajute na pokyn. 

Na informačných tabuliach je uvedený čas programu, miesto, kam sa pôjdete plaviť alebo vylodiť a poradenie skupín, ktorá skupina sa vylodí ako prvá, druhá, tretia... Toto poradie sa vždy mení, aby to bolo spravodlivé. V kajute po raňajkách teda čakáte oblečený na pozvanie do šatne.

Keď zaznie meno vašej skupiny, je to znamenie, že môžete zísť dole do šatne. Na sebe máte spodnú vrstvu, ochranu krku, parku a vodeodolné nohavice. Na tvár ste si natreli opaľovací krém. V ruksaku máte fototechniku, fľašku s vodou, slnečné okuliare, čiapka, rukavice, kľúč od kajuty. Nič iné nepotrebujete.

Kľúč od kajuty ma v sebe zabudovaný kód, ktorý pri vystúpení z lode a nastúpení do lode zosníma scanner a na parke, ktorú ste obdržali máte v rukáve priesvitne vrecko, kde si môžete tento kľúč zastrknúť, aby ste ho zbytočne nemuseli hľadať v ruksaku.  

Zídete do šatne, zo svojej skrinky si vezmete čižmy a záchrannú vestu. Postavíte sa do radu a prechádzate do zodiaku podľa pokynov posádky. Pri vystúpení aj nastúpení prechádzate cez scanner kľúčov a samočiastiace zariadenie, ktoré očistí vaše čižmy od nečistoty.

Ak vás upozorní personál, aby ste nestáli v uličke, ale držali sa v rade pri stene, spravte tak. Ste blízko strojovne a priestorov iba pre posádku. Uličkami prechádzajú aj ostatní pracovníci lode a ide o bezpečnostný pokyn, ktorý treba iba rešpektovať.

6 fotografií

Nástenka spozorovaných živočíchov

Počas dňa uvidíte veľa živočíchov, prirodzene, každému sa to po zopár dňoch motá a zabudne, čo videl, a preto budete mať na nástenke pravidelne uvedené zoznamy živočíchov, ktoré ste počas dňa videli, o ktorých ste rozprávali... Aby sa vám lepšie pamätali aj tie najväčšie podrobnosti.

Do programu vždy chceme zapojiť polar plunge. Skočili by ste do ľadovej vody aj vy ? Skákali aj neplavci! Ste pripevnení lanom, voda ma okolo 2-5 stupňov a dokážete v nej plávať zopár sekúnd. 

Mohol by vás zaujímať aj ďalší BUBO blog: Ako vyzerá plavba v Ohňovej Zemi.

Tak už sa chystáte na Antarktídu aj vy ? Ako sa zbaliť, čo si nebrať so sebou, ktoré poistenie vybrať, koľko peňazí potrebujete, atď. sa dočítate v bližších informáciách k zájazdu s BUBO na Antarktídu:

Nafukovacie člny Zodiac #

Počas tejto cesty sa dostanete na miesta, ktoré sú dostupné len nafukovacími člnmi, zodiakmi. Využite každú príležitosť dostať sa von z lode. Iba takto sa dostaneme Antarktíde na dotyk a vytvoríte najviac šancí vidieť zvieratá. Tieto veľké nafukovacie člny sú bezpečné a sú špeciálne vyrobené na drsné podmienky polárnych vôd. Na Zodiakoch sa budeme vyloďovať na pevninu, na nich dopravíme vašu batožinu na loď a na Zodiakoch sa poplavíme okolo ľadovcov, ale snáď aj veľrýb či kŕdľov vtákov.

Oddelené vzduchové vankúše zabezpečujú dostatočné nadnášanie na vode aj v prípade poškodenia. Rovné dno umožňuje pristáť priamo na kamenistom i zaľadnenom brehu. Týmto špeciálnym plavidlám bude venovaná zvlášť prednáška pred prvým vylodením, aby ste si rýchlo zvykli na nastupovanie a vystupovanie do Zodiaku.

Počítajte s vystupovaním do plytkej vody – aj preto sme od vás žiadali číslo topánok, aby sme mohli zabezpečiť nepremokavú obuv. Naše Zodiaky majú kapacitu 15 pasažierov, obvykle ich však obsadzujeme max. 10-12 ľuďmi.

Pre účasť na exkurziách na Zodiakoch je potrebné zúčastniť sa na úvodných brífingoch. Pri vylodení je nevyhnutné byť správne oblečený, a teda vo vrstvách s vonkajším zvrškom - polárnou bundou parka. Povinné sú nepremokavé nohavice. Zároveň majte teplé rukavice a čiapku. Nepremokavé nohavice si prineste také, ktoré sú od kolien nadol voľnejšie, aby ste ich natiahli na obutú čižmu.

Dobrý základ do nepremokavých topánok sú aspoň dvoje teplé ponožky. Každý musí mať cez parku počas plavby oblečenú ešte záchrannú vestu. Svoje osobné veci je najlepšie mať teda v malom ruksaku. Ruky budete potrebovať mať voľné pri nastupovaní aj vystupovaní, aby ste sa mohli pridŕžať zábradlia. Všetka elektronika by mala byť zbalená v nepremokavom obale.

Po nastúpení do zodiaku si ihneď sadnite, ruksak snímete z chrbta a ponesiete ho medzi nohami, kde budete mať ľahko dostupný celý jeho obsah. K bezpečnostným lanám po obvode Zodiaku nič napevno neprichytávajte (napr. Ruksak karabínou). Na Zodiakoch (rovnako ako na pevnine) je zakázané fajčiť.

Pri nastupovaní a vystupovaní vám posádka bude pomáhať. Túto pomoc povinne každý využije - nie je len pre seniorov, je to pre bezpečnosť všetkých. Prijať pomocnú ruku je súčasť bezpečnostných postupov. Všetko si nacvičíme, nemajte obavy.

Ak sa chcete premiesť na zodiaku na iné miesto, opýtajte sa sprievodcu, či môžete vstať, aby nechtiac v tom momente nenaštartoval motor. Prípadne sa premiestňujte po sediačky - šuchnutím sa po okraji zodiaku. Na Zodiakoch počas plavby nie je dovolené vstávať, ale sedí sa s oboma nohami pevne na podlahe. Ak sa chcete postaviť, najprv sa opýtajte sprievodcu - ten vie, či to je v tom momente bezpečné. Pokiaľ to sprievodca umožní a dá vám pokyn, môžete sa postaviť.

Ak sa chcete zastabilizovať kvôli fotografovaniu, kľaknite si a lakťami sa oprite o vonkajší obvodový vzduchový vankúš Zodiaku. Myslite však vždy na to, že nie ste jediný, kto si chce fotografovať, a tak uvoľnite aj pre ostatných pasažierov miesto, pokiaľ sa zrovna na vašej strane deje čosi zaujímavé. Spravidla sa však dodržiava to, že ak sa na vašej strane niečo deje, tak vy si kľaknete. Vypnú sa motory a ľudia z druhej strany Zodiaku sa vtedy môžu postaviť. Takto uvidia všetci všetko v rovnakom čase.

Sprievodca vám dá priestor. Pri vyloďovaní vás vždy vyzve a upozorní, kedy je bezpečné sa postaviť a začať vystupovať. Vystupuje sa po jednom, kedy ostatní povinne sedia a čakajú na pokyn, aby sa zodiak nerozkýval. Ak pripláva k vašej lodi veľryba nesnažte sa jej dotýkať.

Posádka lode počas celej plavby striehne na výskyt divej fauny. Ak však niečo uvidíte skôr, neváhajte to ohlásiť posádke. V amplióne potom zaznie správa, že sa pri lodi objavila veľryba atď...

Každý večer vám bude predstavený program na najbližší deň vedúcim vašej expedície. Dozviete sa o aktivitách na ďalší deň, časoch vylodení, jedál a prednášok. Všetky zmeny v závislosti od počasia sú, samozrejme, vyhradené. Budete informovaní aj o tom, či sú plánované vylodenia suché (dry) alebo mokré (wet).

Na palube bude viacero pasažierov z celého sveta (Európa, USA, Austrália, Nový Zéland, Južná Amerika, Čína) a členovia posádky. Na palube je úradným jazykom angličtina.

Všetky pokyny, filmy aj prednášky sú v angličtine a prípadne v iných jazykoch podľa aktuálneho zloženia posádky.

Na záver plavby bude možné zdieľať nasnímané fotografie či videá v spoločnom počítači. Majte preto USB, ak by ste si chceli niektoré fotky stiahnuť. Ak do priečinkoch vložíte aj svoje zábery, označte ich svojím menom a miestom, kde ste snímku spravili.

Deň 7. - 8. - Záver programu a návrat do Punta Arenas #

Posledný deň na palube vyzerá nasledovne. Ráno vás čakajú klasické raňajky a loď pláva naspäť na Ostrov kráľa Juraja. Voľný čas si vypĺňate poslednými prednáškami od expedičného tímu. Bude oznámené uzatvorenie predaja v polárnom obchodíku, kde si môžete kúpiť suveníry. Bude vám oznámené, o ktorej už môžete vyložiť veľkú batožinu pred svoju kajutu. Nezabudnite si ju označiť menom, BUBO visačkou na batožinu. Najbližšie sa k nej dostanete na letisku v Punta Arenas - po prílete.

Cennosti a cestovný pas si ešte nechajte uložené v trezore v kajute, rovnako tak aj svoju príručnú batožinu a vodeodolné nohavice. Čaká vás posledná plavba Zodiakom od lode k pobrežiu, kde budete všetci prevedení na letiskovú dráhu. Čas odletu lietadla nie je pevne daný, oznámia ho na recepcií lode a potvrdia ho. Tento údaj závisí od stavu počasia. Miesta v lietadle sú bez zasadacieho poriadku a bez palubného lístku. Stihnete ešte obed na lodi a poobede už môžete očakávať, že vás podľa skupín budú zvolávať do šatne. 

Pri odchode z kabíny vyprázdnite trezor a skontrolujte si, že ste nič nezabudli. Vyplatíte si prípadne služby navyše, ktoré ste čerpali (prihlásili ste sa dodatočne na fakulatívne aktivity? Boli ste v Spa? Strávili ste večer na bare pri drinkoch a zapísali ste si ho na izbu?). Účet je možné splatiť kartou alebo v USD. AK chcete nechať posádke tips (prepitné), budú na to poskytnuté 2 obálky deň pred ukončením plavby. Tips sa dáva osve expedičnému tímu a osve upratovačke.

Za upratovanie je odporúčané nechať 10-15 USD/osoba/noc podľa spokojnosti. Za sprevádzanie, program a služby s tým spojené nie je odporúčaná žiadna konkrétna suma a je to výhradne na Vašej spokojnosti. Ak sú pasažieri nadšení, zvyknú nechať od 20 USD a viac/osoba/deň. Tips sa odovzdáva v obálke do boxu na recepcii. Je možné stiahnuť ho aj z platobnej karty (k tomu je potrebné vyplniť formulár na recepcii a podpísať ho). 

Pri odchode z lode schádzate do šatní, prezujete si čižmy a nasadíte si záchrannú vestu. S príručnou batožinou nastupujete do Zodiaku a odvezú vás na pobrežie (cca 5 min). Odovzdáte záchrannú vestu a prejdete 2 km na letiskovú dráhu, kde počkáte na pokyn k nástupu do lietadla. Celý čas až po odlet lietadla sú k dispozícii sprievodcovia z lode. Až na palube je toaleta (na letisku nie je terminál), na palube sú tiež letušky, ktoré dohliadajú klasicky na bezpečnosť. Čaká vás dvojhodinový presun do Punta Arenas s drobným občerstvením. 

Vzhľadom na to, že kvôli počasiu sa môže váš let omeškať, očakávajte, že priletíte do Punta Arenas vo večerných hodinách/v noci. BUBO zabezpečuje ešte prenocovanie v Punta Arenas aj s raňajkami. Na letisku si vyzdvihnete batožiny a prejdete do príletovej haly, kde vás expedičný tím očakáva s tabuľkou a navádza k autobusom.

Spoločne sa všetci presunieme do hotela, kde strávime jednu noc. Na ďalší deň môžete plánovať odlet/odchod z Punta Arenas. Prakticky po prílete do Punta Arenas ste už viac menej voľní.

Ak sa tvorí na recepcií hotela kvôli check-inu dlhá rada, môžete využiť čas a ísť najprv odovzdať čižmy do auly na 2. poschodí. Parka vám ostane na pamiatku. Na recepcií vám odovzdajú kľúče od izby.

Ak si v danom hoteli želáte ubytovanie na viac nocí, cena zájazdu sa zmení, informujte sa v BUBO. Ak od BUBO máte zabezpečený transfer na letisko, vopred vám oznámime čas jeho odchodu. Nasleduje voľný večer a už individuálne pokračovanie pobytu alebo návrat domov.

Dovidenia, nádherná Antarktída!

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 119

Mohlo by Vás zaujímať

Po stopách najväčšieho polárneho dobrodruha Prémiový blog

Prémiový blog Po stopách najväčšieho polárneho dobrodruha

Ernest Shackleton - môj hrdina, môj vzor v nezlomnosti, odvahe a serióznosti. V histórii cestovateľstva zrejme nenájdete ambicióznejšie výpravy a…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Čo to znamená prejsť celý svet? Prémiový blog

Prémiový blog Čo to znamená prejsť celý svet?

Steve Jobs vždy hovoril, že nechce byť najbohatším mužom na cintoríne, ale túži zmeniť svet. Ja som sa v novembri 1989 prestrihal cez ostnatý drôt…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Expedičná plavba na Antarktický polostrov Blog

Blog Expedičná plavba na Antarktický polostrov

Mnohým cestovateľom chýba do bohatej zbierky navštívených miest práve tento kontinent. Dôvod? Neodvážia sa plaviť cez Drakeov prieliv. Aj pre tých…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania
Pyramiden – ruské mesto duchov Pyramiden

Pyramiden Pyramiden – ruské mesto duchov

Územie Špicbergov sa podpísaním svalbardskej dohody z roku 1920 dostalo pod správu Nórskeho kráľovstva. Všetky krajiny, ktoré túto dohodu s Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania
TOP 10 najlepších miest na pozorovanie veľrýb Blog

Blog TOP 10 najlepších miest na pozorovanie veľrýb

Moria a oceány ľudí fascinovali už od pradávna a kým kedysi vzbudzovali strach z neznámeho, dnes sa situácia otočila a mnohí milujú pocit vyraziť…

Tomáš Kubuš 9 min. čítania
Antarktída - biely kontinent Blog

Blog Antarktída - biely kontinent

Biely kontinent je väčší ako Austrália či Európa a priemerná nadmorská výška kontinentu je 2500 m.n.m. Moja prvá návšteva Antarktídy mi vyrazila…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Polárne oblasti  

Juhoafrická republika, Antarktída


náročnosť

8 dní

Trvanie

25880
E

Polárne oblasti  

Južná Amerika, Chile, Antarktída


náročnosť

8 dní

Trvanie

18880
B

Polárne oblasti  

Južný pól, Antarktída

26.12. → 07.01. +1 termín

náročnosť

13 dní

Trvanie

109800
E

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Južné Shetlandské ostrovy, Argentína, Antarktída


náročnosť

11 dní

Trvanie

11340

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.