Ganja - starobylé mesto s mladistvým duchom

Prehliadka

Ganja - starobylé mesto s mladistvým duchom

Mesto Ganja nájdeme v Azerbajdžane. V krajine, ktorá je často označovaná ako krajina ohňa. Nachádza sa na križovatke Európy a Ázie, kde sa čaro Východu stretáva so Západom a kde Kaspické more objíma majestátne Kaukazské hory. Krajina s úžasnou prírodou, jedinečnou kultúrou, stáročnými zvykmi, tradíciami a kuchyňou. Poďme sa spoločne pozrieť na mesto Ganja a objaviť zákutia tohto kaukazského mesta, ktoré bolo po stáročia významným obchodným centrom na Hodvábnej ceste.

Ganja je jedným z najstarších miest na Kaukaze a už dlhú dobu je jedným z najdôležitejších  v Azerbajdžane. Mesto ležiace na starých obchodných a karavanových cestách hralo dôležitú úlohu v histórii a kultúre celej krajiny. Tu, na križovatke ciest, sa obchodníci zastavovali a vymieňali si nielen tovar, ale aj nové kultúrne tradície, nápady a technológie, a takto mesto prispievalo k rozvoju krajiny aj celej slávnej cesty.

Od roku 1804 do roku 1918 za Ruského impéria bolo mesto premenované na Elisabethpol na počesť manželky Alexandra I. Neskôr počas sovietskych čias sa mesto premenovalo na Kirovabad a bolo po Baku druhým najväčším priemyselným a kultúrnym mestom v Azerbajdžane. Pôvodný názov sa mestu vrátil po získaní nezávislosti v roku 1991.

Centrum mesta vyniká svojimi nádhernými budovami, múzeami a mešitami odrážajúcimi pôsobivú historickú minulosť a vzbudzuje obdiv jedinečnou architektúrou. Rovnako ako metropola Baku, aj toto mesto pozostáva z dvoch častí: staršej, ktorá zahŕňa malé domčeky a úzke uličky. A novšej časti, kde môžeme vidieť veľké budovy, architektonické štruktúry minulých storočí – z čias ruskej ríše, ktoré po rekonštrukcii chytili druhý dych, široké cesty, hotely, parky...

Zaujímavosťou je, že drvivá väčšina historických budov tu bola postavená z pálených tehál, a preto sa Ganja často nazýva „tehlové mesto“. Aby sa zachoval pôvodný vzhľad mesta, mnohé moderné budovy sú tiež obložené červenými tehlami.

Centrum mesta vzbudzuje obdiv jedinečnou architektúrou - vyniká svojimi nádhernými budovami, múzeami a mešitami odrážajúcimi pôsobivú historickú minulosť.
Foto: Nikola Ďurčányová — BUBO

V súčasnosti je Ganja druhé najväčšie mesto Azerbajdžanu a štvrté najväčšie mesto v Zakaukazsku. Nachádza sa v západnej časti krajiny, na úpätí Malého Kaukazu. Je vzdialené 360 km od hlavného mesta Baku a leží neďaleko Tbilisi - hlavného mesta Gruzínska. Mestom preteká rieka Ganjachay, ktorá ho rozdeľuje na dve časti.

V roku 2016 bola Ganja Európskym hlavným mestom mládeže, prvým EYC mimo Európskej únie. Mesto sa pre rok 2017 stalo aj hlavným mestom kultúry Spoločenstva nezávislých štátov.

Ako sa dostať do druhého najväčšieho mesta Azerbajdžanu? #

Do mesta sa viete dostať viacerými spôsobmi. Ganja má okrem medzinárodného letiska aj železničnú trať a diaľnicu, ktorá spája Baku a Tbilisi. Medzi Baku a Ganja denne premáva expresný vlak a autobusy, ktoré pravidelne vyrážajú z medzinárodnej autobusovej stanice v Baku do každého mesta v regióne. V Azerbajdžane taktiež nie je problém s prenájmom auta.

My v BUBO sa však do Ganje zvyčajne prepravujeme vlastným prenajatým autobusom z hlavného mesta Baku. Cesta vedie po kvalitnej diaľnici a zaberie nám približne 5 hodín. Presun si môžeme spríjemniť zastávkou v Gobustane, ktorý je známy svojimi petroglyfmi a tiež bahennými sopkami.

V samotnom meste Ganja je možné prepravovať sa verejnými autobusmi, avšak jednou z najvyužívanejších možností dopravy sú mikrobusy, ktoré poskytujú prepravu do odľahlejších častí mesta a okolitých miest. Ak preferujete rýchlejšie a pohodlnejšie cestovanie, môžete bez problémov využiť taxík alebo si prenajať auto.

Centrum mesta Ganja.

Centrum mesta Ganja.

Najlepší čas na návštevu #

Ganja má mierne kontinentálne podnebie s horúcimi a suchými letami a studenými a zasneženými zimami. Do Azerbajdžanu môžete vycestovať celoročne, ak sa ale chcete vyhnúť chladnejšiemu počasiu alebo naopak rozpálenému mestu, odporúčame túto krajinu navštíviť neskoro na jar alebo začiatkom jesene, kedy je ideálne počasie na prechádzky mestom.

Kde stráviť pobyt v meste Ganja? #

Svojim návštevníkom toto mesto dáva na výber z rôznych možností ubytovania, od luxusných hotelov až po boutique hotely. Luxusnejšie hotely sa zvyčajne nachádzajú v centre mesta na uliciach Atatürk a Nizami Ganjavi. Odporúčame napríklad Vego Hotel, Karvansaray Shah Abbas Hotel, Deluxe Hotel Ganja, Premium Ganja Hotel, či Ramada Plaza by Wyndham Ganja. Výberom hotelov, ktoré oslovia tých, čo hľadajú komfortné ubytovanie, sa ľahko dostanete k historickým a turistickým bodom mesta.

Butikové hotely a hostely nachádzajúce sa v rôznych častiach mesta vynikajú svojou odlišnou architektúrou a sú ideálnymi miestami pre tých, ktorí hľadajú možnosť ekonomického ubytovania.

PREHLIADKA MESTA #

Vstupná brána #

Už pred samotným vstupom do mesta, približne 10 kilometrov od centra nás víta vstupná brána s veľkým nápisom Ganja. Ide o komplex Ganja Fortress Gates – Múzeum archeológie a etnografie. Pevnosť bola postavená na oboch stranách diaľnice a je spojená podzemným tunelom.

Súčasťou komplexu sú dve železné brány, ktoré boli vyrobené podľa náčrtov starovekých brán z roku 1063. Pevnosti boli postavené v rokoch 2012 až 2014. Nachádza sa tu parkovisko, kde je možné spraviť si krátku zastávku. 

Mauzóleum najslávnejšieho básnika Azerbajdžanu #

Po troch kilometroch smerom do mesta sa dostaneme k Mauzóleu Nizami Ganjavi. Toto mauzóleum bolo postavené na počesť slávnemu mysliteľovi a básnikovi Nizami Ganjavimu, ktorý sa narodil a žil v meste Ganja. Tento básnik z 12. storočia je najznámejšou a najuznávanejšou postavou Azerbajdžanu.

Do súčasnej podoby bolo mauzóleum zrekonštruované v roku 1991. Dominantou je obelisk z mramoru s výškou viac ako 20 metrov. V spodnej časti pamätníka je umiestnená básnikova krypta. V okolí monumentu je námestie zdobené fantastickými bytosťami symbolizujúcimi básne Nizamiho známe ako Khamsa". Súčasťou areálu mauzólea je aj múzeum, kde sa môžete bližšie zoznámiť so životom a dielami Nizami Ganjaviho.

Mauzóleum bolo postavené na počesť slávnemu mysliteľovi a básnikovi Nizami Ganjavimu.
Foto: Juraj Ondrejčík — BUBO

Námestie Heydara Aliyeva a radnica #

Po zastávke pri mauzóleu už mierime a vstupujeme do mesta. Zastavujeme priamo v centre pri Námestí Heydara Aliyeva. Všetky zaujímavé body na našej trase po centre nie sú od seba ďaleko, preto prehliadku centra mesta absolvujeme peši. Takto aj lepšie nasajeme atmosféru starého mesta a miestnej kultúry.

Vchádzame na rozľahlé námestie, ktorého dominantou je budova radnice. Radnica Ganja bola postavená počas sovietskej éry v roku 1961 a je skvelým príkladom architektonického štýlu, ktorý Sovieti používali počas svojej vlády. Fasáda budovy zbytočne neplytvá ozdobami, ale tvorí jednoduchú klasickú budovu.

Na boku námestia si môžeme pozrieť pamätník Heydara Aliyeva – bývalého prezidenta Azerbajdžanu. Vo večerných hodinách tu často môžete stretnúť miestnych obyvateľov, ktorí na námestí radi trávia svoj čas.

Nizami Ganjami, básnik z 12. storočia, je najznámejšou a najuznávanejšou postavou Azerbajdžanu.
Foto: Juraj Ondrejčík — BUBO

Jeden z najstarších pravoslávnych chrámov v Azerbajdžane #

Vychádzame z námestia a o pár minút zastavujeme pred kostolom Alexandra Nevského. Bol postavený v roku 1887 na mieste starého cintorína. Finančné prostriedky na stavbu sa vyzbierali v prospech miestnych pravoslávnych kresťanov aj moslimov.

Kostol postavený z tehál v byzantskom štýle je považovaný za jeden z najstarších medzi zachovanými pravoslávnymi kostolmi v Azerbajdžane. Po zatvorení sovietskymi úradmi v roku 1931 bol kostol v rokoch 1935 až 1938 využívaný ako múzeum. V roku 1946 bol vrátený Ruskej pravoslávnej cirkvi. V interiéri kostola si prezrieme dodnes zachované posvätné ikony, zasvätené svätému Alexandrovi Nevskému a svätej Márii Magdaléne.

Jeden z prvých parkov na Kaukaze #

Po prehliadke interiéru kostola pokračujeme ďalej po jednej z hlavných ulíc Ataturk a dostávame sa do jedného z najkrajších parkov v celom Azerbajdžane. Ganja, ktorá vyniká svojou osobitou krásou, je bohatá nielen na množstvo historických miest a pamiatok, ale aj na prírodné miesta so stáročnou históriou.

Park Khan Baghi, ponorený do minulosti, patrí k týmto výnimočným miestam. Ide o jeden z prvých parkov na Kaukaze, ktorý je dnes obľúbeným miestom oddychu pre domácich. My sa s našou BUBO skupinou pridáme k miestnym a spoločne si vychutnávame jedinečnú atmosféru, ktorú vytvárajú stovky rôznych druhov rastlín a stromov.

Historické pramene uvádzajú, že park Khan Baghi bol založený v roku 1582 a patril Mehmedovi Pašovi, synovi osmanského Ferhada. Zvláštnosťou parku je Yashil divadlo pod holým nebom („Zelené divadlo“), kde sa konajú rôzne kultúrne podujatia.

Veľkoleposť parku dotvára veža Shirali Bey, zachovaná veža hradieb pevnosti Ganja, ktorá bola postavená v 16. storočí.

Ganja ponúka veľa nádherných zákutí.
Foto: Juraj Ondrejčík — BUBO

Piatková mešita a hamam #

Z parku sa presunieme trochu naspäť a dostaneme sa na námestie, ktorého centrom je mešita Shah Abbas - tiež známa ako mešita Juma (piatková mešita). Patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky mesta. Bola postavená v roku 1606 na príkaz safavidského vládcu Šáha Abbasa.

Mešita postavená z červených tehál v štýle arranskej architektonickej školy je považovaná za dobrý príklad azerbajdžanskej architektúry 17. storočia a má veľký význam pre štúdium architektúry daného obdobia.

Podľa tradície tieň padajúci na západnú stenu mešity napoludnie signalizuje začiatok modlitby. Nad vstupnou bránou mešity si môžeme všimnúť dodnes zachované dva kamenné nápisy, jeden v arabčine a druhý v perzštine.

Krátky čas po výstavbe mešity bol vedľa nej vybudovaný kúpeľ - Chokak Hamam, ktorého hlavným účelom bolo pomáhať moslimom udržiavať rituálnu čistotu.

Kúpeľ bol vykurovaný drevom, v suteréne boli dva parné kotly. Para bola privádzaná do miestností keramickými rúrami uloženými v stenách a podlahe vane, rovnomerne cirkulovala a vyhrievala celú miestnosť. Tento unikátny systém perfektne fungoval takmer 400 rokov až do roku 1963. Po všetky roky bol kúpeľ veľmi obľúbený medzi obyvateľmi mesta.

3 fotografie

Piatková mešita a hamam

Zvečnená pamiatka Javada Chána #

Od kúpeľov prejdeme k mauzóleu Javada Chána, ktorý zomrel pri obrane svojho milovaného mesta Ganja. Spolu s jeho synom boli tragicky umučení v roku 1804, keď hrdinsky bojovali proti inváznym ruským jednotkám. Po bitke boli obaja pochovaní na nádvorí mešity. V roku 2005 bolo nad hrobom postavené dôstojné mauzóleum v štýle dobovej architektúry Arran, ktoré má zvečniť pamiatku Javada Chána.

Mauzóleum Javada Chána vpredu, mešita Shah Abbas v pozadí.
Foto: Juraj Ondrejčík — BUBO

Budova filharmónie v európskom štýle #

Priamo z námestia, od mauzólea, máme výhľad na veľkú grandióznu budovu pripomínajúcu niektoré stavby, ktoré nájdeme aj v Európe. Ide o budovu štátnej filharmónie - koncertnú sálu postavenú pre orchestrálne vystúpenia v mene veľkého skladateľa narodeného v Ganji, Fikreta Amirova. Súčasťou stavby je vyhliadková veža, ako aj krásne navrhnutá fontána zdobená národnými ornamentami hneď pri vchode.

Hoci budova môže pôsobiť dojmom európskej budovy starej pár storočí, filharmónia bola v skutočnosti postavená v roku 1991 po tom, čo zbúrali staré kino, ktoré bolo pozostatkom sovietskej éry.

Budova filfarmónie pôsobí dojmom európskej architektúry.
Foto: Juraj Ondrejčík — BUBO

Najnavštevovanejšia ulica #

Hneď, ako si spravíme fotky námestia a jeho zaujímavej architektúry, sa už vydáme cez cestu smerom k obchodnému centru Ganja Mall, kde začína pešia ulica Javad Khan. Je to jedno z najnavštevovanejších a najkrajších miest, ktoré obľubujú turisti aj domáci. Ulica je už po stáročia charakteristická budovami s červeným tehlovým murivom, ktoré obdivujeme po jej oboch stranách.

Pri prechádzke ulicou narazíme na obchody, penzióny, kaviarne a reštaurácie, tradičné čajovne a taktiež združenia na tkanie kobercov a maľovanie.

Cestou po tejto rušnej ulici v BUBO odporúčame zastaviť sa v niektorej z reštaurácií a vychutnať si tradične pripravený čaj a niektorú z miestnych špecialít. Určite vyskúšajte takzvanú Ganja dovga - jogurtovú polievku s bylinkami a zeleninou, ako je mäta, špenát a zeler.

Ďalej odporúčame jedlo keta, čo sú mäsové alebo bylinkové qutaby s bielym syrom a samozrejme shah pilaf, jedlo pripomínajúce masívny koláč z pita chleba naplnený mäsom, ryžou, sušeným ovocím a cibuľou. Na záver ako dezert nezabudnite ochutnať slávnu Ganja baklavu. Má svetlejšiu farbu a je nezvyčajne jemná, s nádychom ruže a šafranu.

Ulica Javad Khan je jedným z najnavštevovanejších a najkrajších miest, ktoré obľubujú turisti aj domáci.
Foto: Juraj Ondrejčík — BUBO

Prvá významá azerbajdžanská poetka #

Po dobrom jedle pokračujeme ďalej a za pár minút sa dostaneme na koniec ulice, kde sa nachádza budova múzea Mahsati Ganjavi, ktorá bola prvou významnou azerbajdžanskou poetkou, šachistkou a hudobníčkou.

V budove, ktorá odráža východné aj západné architektonické štýly, nájdete knihy o jej živote a dielach. Najobľúbenejšou sekciou medzi návštevníkmi je výstava národných krojov. Okrem iného sa vo vnútri nachádza aj socha poetky a umelecká galéria s obrazmi a rôznymi dielami.

Prechádzka po promenáde #

Od múzea budeme pokračovať po moste na druhú stranu rieky Ganjachay, zastavíme sa pri starom luteránskom kostole z roku 1902. Neskôr, v roku 1915 bola budova kostola odovzdaná pravoslávnej cirkvi. Predpokladá sa, že kostol využívali nemeckí kolonisti až do začiatku 40. rokov 20. storočia, no neexistujú o tom žiadne listinné dôkazy. V súčasnosti v budove, ktorá je architektonickou pamiatkou národného významu, pôsobí Štátne bábkové divadlo Ganja.

Prehliadku centra mesta zakončíme prechádzkou po promenáde, ktorá sa tiahne okolo rieky Ganjachay. Pozdĺž bulváru, ktorý je ideálnym miestom na oddych, sa nachádza pamätník Ali & Nino (postavy z románu o azerbajdžanskom šľachticovi Ali a gruzínskej princeznej Nino), kino, knižnica, reštaurácie, kaviarne a zábavné centrum pre deti. Okrem toho sa v areáli nachádza aj 1,7 kilometra dlhá cyklotrasa, ktorá vám umožní preskúmať okolie pohodlne na bicykli.

Počas prechádzky sa určite zastavte ochutnať granátové jablká. Tie azerbajdžanské vynikajú svojou chuťou.
Foto: Juraj Ondrejčík — BUBO

Jedno z najdôležitejších náboženských miest Azerbajdžanu #

Po absolvovaní pešej prehliadky starého mesta sa autobusom presunieme k Mauzóleu Imamzadeh, ktoré sa nachádza približne 7 km severne od centra mesta Ganja a je jedným z najdôležitejších náboženských miest Azerbajdžanu.

Mauzóleum bolo postavené v rôznych etapách od 14. storočia okolo hrobu jedného zo synov 5. šiitského imáma Muhammeda al-Baqira. V priebehu rokov sa z hrobu stalo mauzóleum a potom celý komplex, ktorý bol v rokoch 2010 až 2016 kompletne zrekonštruovaný.

Komplex pozostáva z mauzólea, mešity, karavanserai, cintorína a pohrebných pamätníkov. Vonkajší dizajn je skvelým príkladom krásy perzského umenia a vzorov, ktoré možno vidieť na mnohých budovách starovekej perzskej éry v tejto časti sveta. Detailne si prezrite hlavne nádhernú kupolu mauzólea s modrými dlaždicami, zdobenú pávmi a kvetinovými vzormi.

Čo si pozrieť navyše? #

Bottle House

Neďaleko starého mesta Ganja sa nachádza najneobvyklejšia budova v celom meste – dom z fliaš. Tento dvojposchodový dom postavil miestny obyvateľ Ibrahim Jafarov v rokoch 1966 až 1967 na pamiatku svojho nezvestného brata, ktorý sa stratil počas druhej svetovej vojny. Pri stavbe bolo použitých asi 48 000 sklenených fliaš rôznych tvarov a veľkostí.

Jazero Goygol

Ak v meste Ganja a jej okolí chcete stráviť viac času a ste milovníkom prírody, určite nevynechajte návštevu jazera Goygol, ktoré sa nachádza približne 50 km južne od mesta. V roku 1139 došlo v Ganji a jej okolí k veľkému zemetraseniu, v dôsledku ktorého sa vytvorilo osem krásnych jazier. Jedným z týchto jazier, známym ako perla Azerbajdžanu, je jazero Goygol. Jazero leží v nadmorskej výške 1 556 m na severnom úpätí pohoria Murovdag. Cesta z mesta sem vám zaberie približne hodinu času.

Heydar Aliyev Park

Na západnom okraji mesta sa nachádza najväčší park Azerbajdžanu aj celého Kaukazu. Park s rozlohou 450 hektárov ponúka zábavu pre všetkých, od detí až po dospelých. Návštevníci si môžu užiť rôzne aktivity, ako sú prechádzky, pikniky, zábavný park s atrakciami, cyklistiku a v lete dokonca jazdu na koni. Pri vstupe do parku čaká návštevníkov víťazný oblúk s rozhľadňou, ktorá ponúka výhľad na mesto a jeho okolie. Umelo vytvorené jazero spolu  s nádhernou flórou dotvárajú ideálnu atmosféru.

Dovidenia v Ganje!
Foto: Juraj Ondrejčík — BUBO

TOP 10 mesta Ganja

  1. Mauzóleum Imamzadeh - komplex rozprávkovej architektúry pozostávajúci z mauzólea, mešity, karavanserai, cintorína a pohrebných pamätníkov. Jedno z najdôležitejších náboženských miest Azerbajdžanu.
  2. Ulica Javad Khan - historická ulica Javad Khan, známa ako „bijúce srdce“ mesta Ganja, na ktorej sa nachádzajú obchody, penzióny, kaviarne, reštaurácie a tradičné čajovne.
  3. Mešita Shah Abbas - je považovaná za skvelý príklad azerbajdžanskej architektúry 17. storočia a vyniká medzi historickými pamiatkami mesta pre svoj osobitý štýl.
  4. Sála štátnej filharmónie Ganja - budova, ktorá svojím vzhľadom pripomína európsku stavbu. Bola postavená v mene veľkého skladateľa Fikreta Amirova narodeného v Ganji.
  5. Námestie Heydara Aliyeva - rozľahlé námestie pomenované po bývalom prezidentovi Azerbajdžanu, ktorého dominantou je budova radnice.
  6. Park Khan Baghi - jeden z prvých parkov na Kaukaze s jedinečnou atmosférou, ktorú vytvárajú stovky rôznych druhov rastlín a stromov.
  7. Heydar Aliyev Park - najväčší park situovaný 3 kilometre západne od centra mesta. Jeden zo symbolov modernej Ganje, ideálny na oddych aj zábavu pre všetky vekové kategórie.
  8. Mauzóleum Nizami Ganjavi - mauzóleový komplex vybudovaný na počesť básnikovi Nizami Ganjavimu, ktorý sa narodil v 12. storočí a je považovaný za jednu z najvýznamnejších postáv Azerbajdžanu.
  9. Mauzóleum Javad Khan - priamo v centre starého mesta na námestí pred mešitou Shah Abbas sa nachádza dôstojné mauzóleum postavené na pamiatku posledného chána, ktorý zahynul pri obrane mesta.
  10. Kostol Alexandra Nevského - kostol bol pôvodne postavený pre ruských pravoslávnych kresťanov, dnes patrí medzi najpozoruhodnejšie náboženské pamiatky v meste Ganja.
Tomáš Franek

Tomáš Franek

Tomáš Franek

Zo zájazdu:

Tomáš Franek

Posledná úprava článku | Prečítané: 36

Mohlo by Vás zaujímať

Baku – kaukazská kráska s európskym šmrncom Baku

Baku Baku – kaukazská kráska s európskym šmrncom

Poznáte Baku? O hlavnom meste Azerbajdžanu sa dnes hovorí aj ako o o Kaspickom Dubaji, a je jednoznačne vychádzajúcou hviezdou celého regiónu.…

Tomáš Kubuš 13 min. čítania
Ganja - starobylé mesto s mladistvým duchom Prehliadka

Prehliadka Ganja - starobylé mesto s mladistvým duchom

Mesto Ganja nájdeme v Azerbajdžane. V krajine, ktorá je často označovaná ako krajina ohňa. Nachádza sa na križovatke Európy a Ázie, kde sa čaro…

Tomáš Franek 12 min. čítania
Nachičevan - najväčšia exkláva na svete Nachičevan

Nachičevan Nachičevan - najväčšia exkláva na svete

Každý z nás pozná príbeh o Noemovej arche. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, kde má Noe miesto posledného odpočinku? V Azerbajdžanskej exkláve…

Šeki – orientálna rozprávka pod kaukazskými horami Šeki

Šeki Šeki – orientálna rozprávka pod kaukazskými horami

Medzi najkrajšie mestá Azerbajdžanu patrí určite Šeki, ukryté pod impozantnými kaukazskými horami, na ceste medzi Baku a Gruzínskom. Podľa mnohých…

Tomáš Kubuš 10 min. čítania
20 top UNESCO pamiatok Orientu Blog

Blog 20 top UNESCO pamiatok Orientu

Orientálny svet patrí medzi najpríťažlivejšie oblasti našej planéty. Nájdete tu stovky krásnych miest, prírodných zaujímavostí, historických…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2180
K

Ázia  

Azerbajdžan


náročnosť

7 dní

Trvanie

1681 2101€
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3626 4532€
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

3802 4752€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.