Jeden z najscestovanejších Švédov radí: Tieto miesta v Škandinávii musíte navštíviť!

Jeden z najscestovanejších Švédov radí: Tieto miesta v Škandinávii musíte navštíviť!

Keď mal päť rokov, išiel po prvý raz do zahraničia na Kanárske ostrovy, dnes má Švéd Mikael Staffas prejdených 179 krajín a patrí medzi najscestovanejších ľudí sveta. V 80. rokoch dokázal ako sprievodca dostať ľudí do Sovietskeho zväzu bez cestovného pasu a prešiel si mnohými náročnými výzvami. To ho zocelilo a nebál sa ani pri "smrtiacej jazde autobusu" v Číne. V rozhovore pre BUBO dáva stručnú a cennú radu tým, ktorí chcú začať naplno cestovať.

Mikael Staffas sa narodil v severošvédskom meste Sundsvall v roku 1965 a svoje rané roky strávil okrem rodiska aj v meste Östersund. Jeho rodina sa potom presťahovala do Štokholmu, kam začal chodiť do školy. Celkovo pracoval alebo študoval na šiestich rôznych miestach vo Švédsku a v piatich krajinách v zahraničí, ale zakaždým sa vrátil späť do Štokholmu. Teraz tam žije ako jeden z najscestovanejších Švédov.

Mikael má univerzitný inžiniersky titul z fyziky zo Švédska a rovnako tak vyštudoval biznis vo Francúzsku. Pracoval na mnohých rôznych konzultačných a manažérskych pozíciách v základných priemyselných odvetviach (lesnícky priemysel, baníctvo, oceliarstvo atď.). Pred piatimi rokmi sa stal prezidentom a generálnym riaditeľom spoločnosti Boliden, jednej z popredných európskych spoločností v oblasti ťažby a spracovania kovov.

Istý čas bol aj sprievodcom a okrem vlasti žil aj v Nemecku, USA, Rusku či Japonsku. Keď mal 25 rokov (32 rokov dozadu), mal svadbu so ženou menom Louise a dnes spolu majú tri deti vo veku 25-30 rokov. Dnes už sú všetky oženené/vydaté alebo v dlhodobom vzťahu. Vnúčatá ešte nemá.

Skĺbiť kariéru s rodinou a cestovaním predstavuje preňho podľa vlastných slov obrovskú výzvu a všetko si podľa neho treba všetko dobre naplánovať. Dlhé roky je jeho plánom a tradíciou absolvovať štyri-päť ciest ročne – jeden individuálny trip s každým dieťaťom, jeden s manželkou a jeden s celou rodinou. „Stráviť čas s deťmi cestovaním bolo naozaj skvelé,“ hovorí v rozhovore pre BUBO.

Na úvod sa spýtam, či si pamätáš na svoj prvý výlet? Kedy si začal cestovať, čo ťa inšpiruje a prečo tak rád cestuješ? #

Moje prvé spomienky na cestovanie sa sústredia okolo ciest autom s rodičmi medzi Sundsvallom a Östersundom. Keď som mal asi päť rokov, s rodinou som odišiel na dovolenku na Kanárske ostrovy, a to bol môj úplne prvý výlet do zahraničia a začiatok veľkých cestovateľských dobrodružstiev.

Tých sa postupne nazbieralo mnoho. Pokiaľ dobre viem, pracoval si istý čas aj ako sprievodca... #

Áno, keď sa písalo 80. roky predošlého storočia, bol som univerzitným študentom a počas leta som sprevádzal v Sovietskom zväze. To bolo ešte dávno predtým, než bol bežným ľuďom k dispozícii internet či mobilné telefóny.

Podarilo sa mi dostať ľudí do Sovietskeho zväzu bez pasov, postaral som sa o opitých turistov po tom, ako ich zatkla polícia, postaral som sa o ľudí, ktorí urgentne potrebovali operáciu v nemocnici. V jednom momente som dokonca pomáhal ľuďom vyrovať sa so smrťou jedného z členov skupiny, ktorému zlyhalo srdce.

S týmto všetkým som sa musel popasovať už v raných 20 rokoch života. Bez reálnej možnosti koordinovať sa s niekým zvonku. Išlo o skutočné výzvy, preto viem, s čím všetkým sa musí vedieť sprievodca popasovať.

S akými podobnými výzvami si sa potom ešte ako cestovateľ musel popasovať? #

Okrem týchto skúseností by som spomenul mnohé logistické výzvy, ako dostať sa do národného parku Dzanga-Sangha v Stredoafrickej republike, kde sa dajú pozorovať gorily nížinné. A tiež nie je ľahké ísť do Národného parku Tsingy na Madagaskare uprostred obdobia dažďov. Napokon som tieto cesty zvládol.

Bol si potom aj ako cestovateľ rád, že si mal k dispozícii sprievodcu? #

Aj dnes, keď cestujem po svete, takmer vždy mi robí spoločnosť miestny sprievodca. Každému to odporúčam. Naučíte sa oveľa viac v porovnaní s tým, keď si nejaký výlet spravíte iba po svojom.

Ako som spomenul v úvode, dnes už máš na konte 179 navštívených krajín (z celkovo 193) a toto číslo rastie. Je tvojím cieľom navštíviť každú krajinu na svete? Ak áno, kedy si si to uvedomil? #

Keď som mal 18 rokov, prepočítal som si, že som už navštívil 10 krajín a pozeral som sa na mapu - v tom čase na nej bolo dokopy 173 štátov. Prišiel som na to, že keby som každý rok zamieril do štyroch nových krajín, tak by som mohol ako 60-ročný sláviť veľký úspech, a teda dostať sa do všetkých krajín sveta.

Vtedy som si povedal, že sa budem riadiť týmto plánom a tak sa aj deje. Bežne som na cestách 100 až 150 dní v roku. Veľmi pevne dúfam, že zoznam navštívených krajín bude kompletný o tri až štyri roky. Hoci je možné, že dovtedy vzniknú nové krajiny uznané OSN.

4 fotografie

Viaceré dobrodružstvá Mikaela

Ktorú krajinu, prípadne aj konkrétny región, si zatiaľ nenavštívil a patrí to medzi tvoje veľké sny? #

Ešte som nebol v Tibete – raz by som tam chcel ísť.

Nastala nejaká situácia, kedy si sa cítil byť v nebezpečenstve a bál si sa o život? #

Napriek všetkému, čo som v rámci cestovania zažil, som nikdy nemal pocit, že by som bol v nebezpečenstve. Nikdy som sa nebál o svoj život. Pamätám si však na ten moment, kedy som prvýkrát cestoval do Číny v 80. rokoch. Nastúpil som do autobusu, ktorý šofér viedol tak šialene, že som si bol istý, že autobus nabúra a niekde sa vykoľají. Našťastie sa to nestalo.

Sleduješ NomadManiu a TCC a inšpiruješ sa regiónmi, ktoré sa chystáš navštíviť? #

Veľmi sa mi páči NomadMania a zameranie na regióny. Paralelne s novými krajinami som sa najskôr zameral na regióny rôznymi spôsobmi – napríklad som pred mnohými rokmi navštívil všetkých 50 štátov USA. Nomadmanie ma vo veľa veciach inšpiruje, nielen v rámci svetových regiónov.

Pozn. BUBO: Nezisková organizácia NomadMania združuje veľkých svetových cestovateľov a založil ju najscestovanejší človek na svete - Harry Mitsidis. Svet delí do viacerých krajín, území a regiónov, ktoré si pri návšteve cestovatelia "zafarbujú" a zbierajú body do rebríčka. Zakladateľ BUBO Ľuboš Fellner je podľa NomadMania najscestovanejším Slovákom s veľkým náskokom a zároveň aj 45. najscestovanejším človekom na Zemi (TBT).

Mikael Staffas je podľa tohto rebríčka siedmym najscestovanejším Švédom a celkovo na 156. pozícii spomedzi všetkých svetových dobrodruhov.

Ktoré krajiny a miesta si naposledy navštívil? #

Začiatkom tohto leta som strávil mesiac cestovaním po južnom Pacifiku a navštívil som Nauru, Kiribati, Tuvalu, Samou a Tongu. A dostal som sa aj na Slovensko.

Podobný zájazd po stopách Mikaela:

Dátumová línia, Samoa, Tonga a Fiji

To ale nebola tvoja prvá návšteva Slovenska, však? Aké miesta si doposiaľ videl a čo ťa zaujalo najviac? #

Na Slovensku som bol trikrát a skutočne som precestoval krajinu od západu na východ vrátane návštev všetkých slovenských lokalít UNESCO.

Zaujalo ma, že Slováci sú vo všeobecnosti milí ľudia a ide o krajinu so skutočne fascinujúcou históriou.

Ako hodnotíš itinerár, ktorý pre teba pripravilo BUBO na podujatí Trans Danube Swim? Páčila sa ti večera v UFO a ochutnávka vín vo Svätom Jure? #

Môžem povedať, že to bol skutočne dobrý program. Obzvlášť som si užil pádlovanie na kanoe k Dunaju. Ak by som sem prišiel opäť, určite by som si trúfol aj preplávať Dunaj z jednej strany na druhú.

Čo si sa dozvedel o cestovnej kancelárii BUBO a Ľubošovi Fellnerovi, ktorý je najscestovanejší Slovák? #

Ľuboša som mal možnosť vidieť krátky čas, ale pôsobil na mňa ako človek s ohromnou energiou. Príbeh BUBO je veľmi inšpiratívny a takú širokú ponuku ciest do sveta nemá žiadna švédska cestovná kancelária. Teším sa, že sme sa zoznámili, že vás do budúcna budem môcť spoznávať lepšie a dozviem sa o vašej cestovnej kancelárii viac.

Musím spomenúť, že v BUBO máme veľa škandinávskych odborníkov a milujeme tento kus sveta. Keďže si zo Švédska, ktoré miesta v Škandinávii považuješ za tie najlepšie a turisticky povinné, aby si ľudia zamilovali severnú Európu? #

Zvyčajne hovorím, že v Škandinávii sú tri miesta, ktoré by ste si nemali nechať ujsť:

  1. Západonórske fjordy
  2. Štokholm vrátane Štokholmského súostrovia
  3. Fínsku jazernú oblasť

Okrem toho by som však upozornil na menej známy klenot - Alandy (OSN+ územie, ostrovy patriace Fínsku, pozn. BUBO) a súostrovie Turku. Rovnako tak odporúčam turistiku vo švédskom Laponsku, ale aj klasiku ako Lofoty, Tallinn a ostrov Gotland (vrátane mesta Visby).

Keďže moja rodina pochádza z oblasti Dalarna vo Švédsku a ja pracujem v oblasti ťažby, rád by som poukázal aj na lokalitu UNESCO - medenú baňu Falun.

Ak by si mal (mimo vlasti) vymenovať päť obľúbených krajín, ktoré by to boli a prečo? #

Mám rád veľa krajín a miest vo svete. Milujem národné parky USA a Kanady, jedlo a kultúru vo Francúzsku, pozorovanie goríl v Rwande a lokality Inkov v Peru sú taktiež vysoko na mojom cestovateľskom zozname.

Avšak ak by som sa mal zamerať na jednu jedinú krajinu sveta, bolo by to pravdepodobne Japonsko - kultúra, jedlo, príroda, ľudia, atď. To všetko robí z Japonska jednu fantastickú krajinu a moju srdcovku.

Máš aj obľúbené jedlá alebo kuchyne? Vymenuj niektoré z nich. #

Veľmi rád konzumujem rôzne druhy jedál a lovím gurmánske zážitky. Ale ak by som si musel vybrať konkrétne, vybral by som si (opäť) japonskú a francúzsku kuchyňu. Tiež sa v tomto zachovám trochu ako šovinista a spomeniem, že švédska kuchyňa je skutočne výborná.

Aké sú tvoje cestovateľské plány v blízkej budúcnosti? #

Celý čas cestujem najmä pracovne, ale to sa nepočíta. Na jeseň tohto roku plánujem krátku návštevu Holandska (žije tam moja najstaršia dcéra) a zopár nových lokalít UNESCO, víkend na Islande a potom dvojtýždňový výlet do Egypta s celou rodinou (všetci ôsmi).

Prajeme teda šťastné cesty! Na záver, prosím, daj radu ľuďom, ktorí chcú začať cestovať a spoznávať svet... #

Hlavne začnite. To je najdôležitejšie. Nerobte si príliš veľa plánov.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 687

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2225 2890€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2278 2920€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.