Kde sa nakrúcal seriál Hra o tróny?

Kde sa nakrúcal seriál Hra o tróny?

Game of Thrones či Hra o tróny. Seriál, ktorý sa stal svetovým fenoménom. V priebehu deviatich rokov vyšlo osem sérií televízneho diela nesúceho prívlastky najsledovanejší, najdiskutovanejší i najsťahovanejší ilegálnymi cestami. Spolu so seriálom ale vznikol ďalší fascinujúci jav – ten cestovateľský. Asi nenájdeme vo svete seriál, ktorý by mal taký vplyv na cestovný ruch ako práve Hra o tróny.

Dubrovník sa razom stal jedným z najnavštevovanejších miest Európy a ľudí ešte viac uchvátila príroda Islandu „Beyond the Wall“. Turistickí sprievodcovia s tričkami zdobenými tematikou Hry o tróny začali lákať ľudí na veľkú prehliadku miest. Nám v BUBO stačia naše tričká, aby sme vás povodili po krásnych miestach, ktoré sa dostali aj do záberu niektorej zo seriálových scén.

Ktovie, aký cestovateľský fenomén rozpúta v blízkej budúcnosti nový očakávaný seriál zo sveta ohňa a ľadu House of the Dragon (Rod draka), ktorý mal premiéru v noci z nedele na pondelok (21. 8. na 22. 8.) európskeho času. Dovtedy si môžeme povedať, kde sa natáčal seriál Hra o tróny a na ktoré z miest sa dostanete s BUBO. Pozor na spoilery v článku spojené so seriálom!

Brána Ploče - jedna zo vstupných brán na mestské hradby Dubrovnika.
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

Chorvátsko – Hradby a schody hanby v Dubrovníku #

Slávny King’s Langing, hlavné mesto Siedmich kráľovstiev Westerosu. Siahodlhé hradby, červená pevnosť, obrovský prístav, dračia jama či historické domčeky a chrámy. Miesto, ktoré chcete reálne navštíviť a prajete si, aby nebolo len seriálovým. A ono naozaj existuje a veľa jeho prvkov tiež.

Starodávne úzke uličky, hradby staré vyše tisíc rokov, múzeá, galérie, štýlové reštaurácie, ale aj bohatá história činia z mesta Dubrovník skvost od roku 1979 figurujúci na zozname UNESCO. Staré mestské hradby sú unikátom Dubrovníka a prejsť sa po nich je skutočný zážitok a krok do histórie. Tu sa Tyrion a Varys rozprávali pred vojnou, v ktorej Lannisterovci porazili Stannisa Baratheona v pozadí s pevnosťou Lovrijenac a priľahlým Západným prístavom (v seriáli Blackwater Bay), ktoré si taktiež môžete prezrieť na vlastné oči.

Sprievodkyňa BUBO Ivana Ďurčová píše: „V roku 2010 navštívilo Chorvátsko približne 9 miliónov turistov, teda rok predtým, ako sa začala natáčať sága Hra o tróny. V roku 2018 to číslo vzrástlo na neuveriteľných 18,4 milióna turistov, čo je nárast o viac ako 100 percent za osem rokov. Rekordným rokom návštevnosti pre Dubrovník bol však rok 2019. Len od januára do augusta mesta privítalo viac ako 1 milión turistov.“

Najkrajší vstup na hradby je od vstupnej brány Pile, ale oplatí sa vidieť aj bránu Ploče, pri ktorej Cersei Lannister zakončila svoju chôdzu hanby. Tú započala pri Jezuistkých schodoch vedúcim ku krásnemu Kostolu sv. Ignáca za pokrikov „shame, shame...“ („hanba, hanba...“). Od brány Pile smerom doľava sa nachádza aj Tvrďava Minčeta – pevnosť zo 14. storočia na najvyššom bode Dubrovníka, kde Daenerys Targaryen vstupovala do Domu nemŕtvych. A blízko Dubrovníka sa tiež nachádza najväčšie mesto seriálového Essosu Qarth – konkrétne na priľahlom ostrove Lokrum.

4 fotografie

Dubrovník - mesto, ktoré sa premenilo na King's Landing

Dubrovnícky Gradac Park bol zase miestom, kde sa konala svadba Joffreyho Baratheona (hoci v skutočnosti Lannistera) a Margaery Tyrell. S tragickým koncom, ktorý ale fanúšikov uspokojil.

Hra o tróny v Chorvátsku (ďalšie lokality):

  • Diokleciánov palác v Splite – Slúžil ako sídlo rímskeho cisára. V seriáli znázorňoval mesto otrokov Meereen
  • Pevnosť Klis pri Splite – Tu Daenerys oslobodila otrokov Meereenu a otrokárov pribila na kríž. Nádherné hradby vtlačené do vysokých hôr ponúkajú úžasný výhľad na Adriatické more aj mesto Split
  • Žrnovica – Dedinka pri Splite a bývalé centrum mlynárstva s nádhernou prírodou, ktorej dominuje malý kamenný most a voda, kde sa kúpala pravá ruka Daenerys – Missandei
  • Šibenik – Mesto, ktoré poslúžilo najmä ako obchodné centrum Braavos. V blízkosti mesta sa tiež nachádza najkrajší chorvátsky národný park Krka
  • Trogir – V starom prístave Arya Stark predávala ustrice ešte predtým, než oslepla, hoci len na chvíľu

3 fotografie

Hra o tróny v Chorvátsku

Španielsko – (zá)hrady Andalúzie #

Andalúzia je jedným z najkrajších regiónov Španielska, ak nie aj najkrajším. Niet divu, že si ju tvorcovia Hry o tróny vybrali ako filmovú lokalitu pre vysokorozpočtový seriál. A taktiež sa nemôžeme čudovať, prečo majú klienti v obľube BUBO zájazdy do Andalúzie a Costa del Sol. Pokiaľ ste fanúšikom seriálu, určite nevynechajte lokality najmä v oblasti hlavného mesta regiónu - Sevilla.

Palác Alcazar, úžasné miesto a jedna z dominánt Sevilly s nádhernými záhradami
Foto: Depositphotos

Palác Alcazar bude u fanúšikov okamžite rozpoznateľný. Poslúžil totiž ako Dorne, zázemie rodu Martellovcov. Pôvodná stavba pochádza z 10. storočia a vybudovať ju dal vtedajší kalif Abd al-Rahman III. Palác postupne prestavali a dozdobili ho gotickými, románskymi či renesančnými prvkami a teraz je kombináciou viacerých štýlov. A úžasnú atmosféru lokality dotvárajú desiatky stromov či kvetov v záhradách Jardines de Murillo. Oplatí sa vidieť.

Mesto, na ktoré sa kedysi upierali oči celého sveta. Mesto, ktoré vám vyrazí dych. BUBO O MESTE SEVILLA

Ak ste videli všetky série Game of Thrones, rýchlo sa dostanete až na samotný záver seriálu prechádzkou po rímskom amfiteátri Italica. Ten sa nachádza 20 minút severozápadne od Sevilly a bol jedným z najväčších v histórii Rímskej ríše. Jeho história siaha do roku 117 n.l. a jeho zachovalosť priam nadchne. Tu sa v seriáli na mieste zvanom Dragonpit (dračia jama) jednotlivé rody dohadovali na tom, ako sa postavia k hrozbe spoza Múru a tu tiež v poslednej epizóde zvolili (asi na prekvapenie všetkých) Brana Starka s „najlepším príbehom“ za nového kráľa Siedmich kráľovstiev.

Na východ od mesta Sevilla sa hodinovou jazdou dostanete do mesta Osuna, kde na vás čaká Plaza de Toros. Uzavretý staroveký štadión z tehál s atleticky oválnym interiérom pokrytým pieskom. Tu Daenerys takmer podľahla Synom harpye, až kým ju neprišiel zachrániť jej drak Drogon, na ktorom následne odletela.

Ďalšiu filmovú lokalitu hľadajte v meste Córdoba. Najkrajšou konštrukciou mesta je Rímsky most, ktorý postavili Rimania ešte v 1. storočí n.l. ako náhradu za drevený most, následne ho v 8. storočí zrekonštruovali Arabi a dodnes si zachoval svoju podobu z týchto čias. V seriáli sa objavil ako most mesta Volantis.

Vychutnáte si nielen pohľad na mesto a mestskú bránu či katedrálu-mešitu v pozadí, ale aj na meandre rieky Guadalquivir prepletajúce sa pomedzi ostrovčeky vegetácie rastúce v plytkom, pomaly tečúcom toku. MARTIN FERENČÍK, BUBO (O RÍMSKOM MOSTE V CÓRDOBE)

A neďaleko Córdoby nájdeme jeden z najkrajších španielskych hradov Castillo Almodóvar del Río – Highgarden rodu Tyrellovcov, kde sa Olenna priznala Jamiemu Lannisterovi k vražde Joffreyho. Prehliadku Andalúzie a Hry o tróny zakončujeme v Almeríi, kde pevnosť Alcazaba posúžila ako časť hradu Martellovcov a Torre de Mesa Roldán ako stavba v blízkosti Meereenu, kde Daenerys opäť vyhrala súboj nad otrokármi.

Hra o tróny v Španielsku (ďalšie lokality):

  • Bardenas Reales – púštna oblasť so zaujímavými pieskovcovými útvarmi na severe Španielska pri Zaragoze poslúžila najmä ako sídlo Dothrakov
  • Hrad Zafra – Leží medzi Madridom a Zaragozou a ide o hrad položený na nádhernom skalnatom útvare. Poslúžil ako veža radosti, kde sa Lyanne Stark narodil Jon Snow (alebo teda Aegon Targaryen)
  • Gaztelugatxe – Miesto známe najmä zo 7. série – hradby slávneho Dragonstone, kde sa po prvý raz stretli Jon Snow a Daenerys. Ide o malý skalný ostrov s kaplnkou z 10. storočia severne od Bilbaa
  • Pláž Itzurun, Zumaia – Stvárňovala pláž a jaskyne Dragonstone a leží takmer 100 km od Gatzelugatxe
  • Castell de Santa Florentina – Hrad pri Barcelone, ktorý patril rodu Tarlyovcov
  • Girona – Braavos, druhé schodisko hanby, po ktorom sa mala prejsť Margaery Tyrell či katedrála, ktorá poslúžila ako Veľký sept, ktorý Cersei odpálila do vzduchu
  • Peňíscola – Nenápadné letovisko v regióne Valencia zastupovalo do veľkej miery prístav a okolie Mereenu, taktiež aj jeho hradby

5 fotografií

Španielsko - Hra o tróny

Island – krajina za veľkým múrom #

Keď George R. R. Martin napísal ságu Pieseň ľadu a ohňa, zrejme netušil, že keď jeho fantasy knižnú sériu sfilmujú, stane sa tak aj na ostrove ľadu a ohňa. Island je jedna z tých destinácií, ktoré si treba prejsť dookola, krížom-krážom a narážať pomaly každý kilometer na nejaký z prírodných skvostov. Tu sa tvorcom muselo ťažko vyberať lokality – na výber bolo tak veľa miest... A veľa z nich sa do seriálu aj dostalo. Vymenovanie a konkretizovanie všetkých by bolo zrejme aj na samostatný blog.

Vodopád Skógafoss, impozantné prírodné dielo Islandu
Foto: archív — BUBO

Ikonický je najmä vďaka svojej majestátnosti, keďže voda z rieky Skóga v ňom padá z výšky 60 metrov v jednom súvislom závoji. ZUZANA HÁBEKOVÁ, BUBO O VODOPÁDE SKÓGAFOSS

Neprekvapivo poslúžil zasnežený Island ako sever siedmich kráľovstiev a krajina za veľkou stenou. Vodopády Islandu patria medzi najkrajšie na svete. Do seriálu Hra o tróny sa dostal Skógafoss, ktorý poslúžil ako kulisa pri bozkávaní Jona a Daenerys začiatkom ôsmej série a tiež aj Thorufoss v blízkosti hlavného mesta Reykjavík, kde nakrútili scénu, ako si jeden z drakov „opiekol“ na obed kozu. V jeho blízkosti zase sopka Hengill, kde zviedli tvrdý súboj Brienne a Hound.

Všetky zájazdy na Island - skombinujte návštevu ostrovnej krajiny s Nórskom či Faerskými ostrovmi a uvidíte najkrajšiu prírodu (nielen) Európy.

Reynisfjara, ohromujúca pláž s čiernym pieskom lemovaná čadičovými stĺpmi neďaleko mesta Vik, sa v 7. sérii Game of Thrones použila ako Eastwatch-by-the-sea strážená Nočnou hliadkou. Severne od Viku sa zase turistická oblasť Höfðabrekkuheiði a ľadovec Mýrdalsjökull využili na zobrazenie zimnej krajiny za veľkou stenou, kde Sam našiel dračie sklo.

Jedným z najikonickejších miest Islandu a naša titulná fotka pri zájazde Ohnivý okruh Islandom je hora Kirkjufell – špicatá hora v tvare podobnom ako Zermatt. Buď je celá zelená, alebo nabielo zasnežená. Dôležitý orientačný bod pre Jona Snowa a jeho skupinu, ktorá v siedmej sérii hľadala blížiacu sa hrozbu, aby ju mohla demonštrovať kráľovnej Cersei.

Jaskyňa Grjótagjá je vulkanicky vytvorená a nachádza sa v oblasti jazera Myvatn na Islande, v ktorej sa nachádza bazén geotermálne vyhrievanej vody. Boli časy, keď to bolo skvelé miesto na kúpanie, ale zmena teploty po sopečnej činnosti z nej urobila kúpanie, ktoré je príliš horúce. Také nebolo pre Jona Snowa a Ygritte, ktorí sa v jaskyni v tretej sérii pomilovali.

Hra o tróny na Islande (ďalšie miesta):

  • Národný park Thingvellir – Cesta do Vale, ktorú na úpätí kopcov strážili mnohí lojálni vojaci.
  • Údolie Gjáin – Skrytý poklad Islandu a miesto, kde Hound učil Aryu bojovať
  • Kaňon Stakkholtsgjá – Sto metrov hlboký kaňon, nad ktorým prelietali Jon a Daenerys na drakoch
  • Svínafellsjökull – ďalší spomedzi ľadovcov, tu Jon Snow zajal Ygritte, svoju budúcu lásku
  • Höfði – Oblasť skál a lávy, kemp vodcu divokých Mancea Rydera

4 fotografie

Island a Hra o tróny

Severné Írsko – krásna príroda a hrady #

Belfast bol hlavným mestom sveta. Minimálne toho fantazijného počas obdobia natáčania Hry o tróny. Tu sa nachádzajú filmové štúdiá HBO, kde sa nakrútilo veľa scén pred zeleným plátnom. Uzavreté štúdiá, do ktorých sa dostali len herci a štáb. Krásna príroda Severného Írska je však neukryteľná, rovnako tak aj úžasné hrady, z ktorých jeden patril rodu Stark.

Poďme hneď k veci, Winterfell, teda Zimovres alebo hlavné mesto Severu, sa nachádza na východe Severného Írska. Pri meste Strangford sa nachádza veľké množstvo hradov, Winterfellom sa však stal Castle Ward. Ide o pevnosť z 18. storočia. Dominantou hradu je Gruzínsky dvor, ale aj výhľad na jazero Strangford Lough oslní. Zaujímavosťou je, že ako Winterfell v prvej epizóde poslúžil škótsky hrad Doune, ktorý dokazuje, že aj zájazd do Škótska ponúkne oslnivé konštrukcie.

Zájazd do Írska a Severného Írska - poďte si pozrieť krásu prírody Britských ostrovov, zrúcaniny starých hradov i unikátne útesy. Zistite, aké sú rozdiely medzi mestami Belfast a Dublin.

Stredoveká zrúcanina Inch Abbey zase bola použitá ako kulisa pre scény Riverlands, kde armáda Robba Starka čaká pri Trojzubci na prechod. Miesto je tiež domovom úchvatného výhľadu na rieku Quoile a v diaľke môžete vidieť Downpatrick Cathedral - pohrebisko svätého Patrika - patróna Írska.

The Dark Hedges - cesta pomedzi stromy, ktorá sa objavila aj v Hre o tróny
Foto: Depositphotos

Ešte zaujímavejšie sú prírodné miesta Severného Írska, ktoré sa ocitli v seriáli. Lesný park Tollymore je miestom, kde Starkovci našli mláďatá zlovklov. Lom Magheramorne severne od Belfastu zase ako Čierny hrad – hlavné útočisko Nočnej hliadky – no zároveň aj gigantická stena. Alej The Dark Hedges pri dedine Armoy je unikát, ktorého atmosféru vytvárajú konáre bukov prepletených do tvaru tunela – v seriáli to bola kráľovská cesta.

Jaskyne Cushendun zase znázornili miesto, kde Melissandra porodila „syna“ kráľovi Stannisovi, ktorý zabil jeho brata Renlyho. Ten sa nachádzal v čase smrti v lome Larrybane na úplnom severe Severného Írska. A opomenúť netreba ani Ballintoy Harbour, kde mali sídlo Greyjoyovci (Železné ostrovy) a volili si tam svojho nového kráľa.

4 fotografie

Severné Írsko a Hra o tróny

Malta – miesto svadby aj zrady #

Nádherné prímorské prostredie, celý ostrov Malta ako jedna veľká pevnosť doplnená krásnymi útesmi, plážami a lagúnami. Niekdajšia najväčšia atrakcia ostrova Gozo, Azúrové okno, poslúžila ako miesto, kde mali svadbu Khal Drogo a Daenerys. Dnes ju už, žiaľ, nenájdeme, keďže sa zrútilo do mora a Malta tak prišla o svoju ikonu. Stále sa ale dá nájsť mnoho miest, kde sa Hra o tróny nakrúcala. Napríklad údolie Mtahleb na západe ostrova Malta, kde Drogo skonal a Daenerys sa stala matkou drakov.

Keď hráš hru o tróny, buď prehráš, alebo zomrieš CERSEI LANNISTER NEDOVI STARKOVI (GOT, 1x07)

Najviac lokalít nájdete v meste Mdina, tzv. „tichom meste“, niekdajšej metropole Malty (dnes Valletta). Mestská brána poslúžila ako vstupné dvere do Kráľovho prístaviska, námestie Mesquita zase ako miesto, kde má svoj bordel Littlefinger a uličky mesta poslúžili na viaceré „ilustračné“ zábery. Ide o mesto, v ktorom nejazdia autá a nie sú diskotéky, nakrúcať sa tu teda musí dobre. Pozrite si naše tipy, čo vidieť na Malte.

Mesto Valletta - pevnosti, kam sa len porozhliadate
Foto: archív — BUBO

V meste Rabat hľadajte St. Dominic's Priory, kde sa nakrúcala slávna konverzácia medzi Nedom Starkom a Cersei. „Keď hráš hru o tróny, buď prehráš, alebo zomrieš,“ povedala mu. Ned, žiaľ, napokon nevyhral, ale zomrel. A stalo sa to na mieste Fort Manoel – prímorskej pevnosti v tvare hviezdy z 18. storočia s impozantnými hradbami. Aspoň výhľad mal pekný predtým, než mu sťali hlavu. Hlavné mesto Valletta vám určite učaruje. Okrem iného tu nájdete pevnosť St. Angelo, kde Arya naháňala mačku

Ešte menšia odbočka naspäť do Rabatu – hľadajte palác Verdala a dostanete sa na samotný začiatok seriálu, keď Viserys predstavil Daenerys jej budúceho ženícha – Khala Droga.

3 fotografie

Malta a Hra o tróny

Maroko – prímorský aj púštny poklad #

Essaouira alebo As-Sawíra je nenápadné prístavné mesto Maroka pod Casablancou prezývané „veterné mesto Afriky“. Fanúšikovia Hry o tróny zrejme okamžite uvidia pred svojimi očami Astapor – prvé z otrockých miest, ktoré Daenerys oslobodila v tretej sérii. Miesto, kde si kúpila všetkých Nepoškvrnených, treba hľadať v prímorskej pevnosti Sqala du Port d'Essaouira – datuje sa k 18. storočiu

Essaouira je známa svojimi čerstvými morskými plodmi, tradičnou produkciou arganového oleja a kitesurfingom svetovej triedy. Pravé Maroko, ktoré klienti BUBO obľubujú.

Zájazdy do Maroka - Okrem Casablancy a Ait Ben Haddou uvidíte aj Marakéš, Erfout, Fez či Rabat. Prevezte sa na ťavách v Sahare, pozrite si pohorie Atlas a ochutnajte marockú kuchyňu.

Vnútroštátna pamiatka UNESCO Ait Ben Haddou zase zastúpila v seriáli otrocké mesto Yunkai. Nachádza sa pri Ouarzazate na rozhraní Sahary a Atlasu v jedinečnom prostredí a okrem Hry o tróny sa tu nakrúcali napríklad aj Múmia či Gladiátor. Budovy z červených tehál zo 17. storočia obliehajú múry navrhnuté tak, aby sa ľudia nedostali von. Miesto Ait Ben Haddou bolo strategicky vybrané v blízkosti vodného zdroja a vysoko na kopci, aby bolo možné sledovať blížiace sa hrozby. Fantastický úkaz, ktorý treba vidieť.

Ait Ben Haddou je vášňou pre mnohých filmových producentov a svetových hercov. KRISTÍNA BULVASOVÁ, BUBO

5 fotografií

Maroko a Hra o tróny - Ait Ben Haddou

Prečítajte si tiež: Top 20 UNESCO pamiatok Orientu podľa BUBO, medzi ktoré sa dostal aj Fez v Maroku.

Grécko – Meteora #

Jedno z najkrajších a unikátnych miest severného Grécka, ktoré spoznávajú BUBO klienti na zájazde Totálne Grécko. Do neba sa týčiace dlhé a tenké skaly obkolesené zeleňou, na ktorých sú priam zázrakom postavené domčeky.

Herci a štáb Hry o tróny tu v skutočnosti nenatáčali scény, slávna Meteora poslúžila však ako predloha, ktorá bola digitálne upravená na Vale – sídlo rodu Arrynovcov, kde Catelyn Stark uväznila Tyriona a o jeho osude rozhodol Bronn v súboji na život a na smrť.

Grécko je plné zaujímavých miest, ale nie všetky sú také magické ako práve Meteora TOMÁŠ KUBUŠ, BUBO

Čo bude ďalej? #

Hra o tróny spustila cestovateľský fenomén a nielen spomenuté miesta chcú teraz ľudia objavovať. Uvidíme, ako to bude so seriálovým spin-offom House of the Dragon, ktorý sa prevažne nakrúcal v krajinách ako Anglicko, Španielsko a Portugalsko. Možno objavíme nové miesta, ktoré budú chcieť ľudia navštíviť. Dovtedy objavujte a lovte zážitky s BUBO!

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 1263

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.