Púť do Mekky - Hadž či Umra?

Púť do Mekky - Hadž či Umra?

Ďakujem BUBO, že mi dalo tú možnosť dostať sa tak ďaleko. Bez veľkej podpory BUBO Base Campu by som to nedokázal. Nebolo tomu tak dávno, čo som sa stal prvým Slovákom v Mekke - konkrétne sa písal rok 2019. Koľko rokov som venoval dosiahnutiu tohto cieľa? Čo to znamená pre slovenské cestovateľstvo? Čo som si v Mekke sľúbil?

5 fotografií

Návšteva Saudskej Arábie dnes

Dnes sú cesty do Saudskej Arábie bežnou záležitosťou. Lacné letenky zoženiete aj u nízkonákladoviek a na našich zájazdoch do Saudkej Arábie sprevádzame ročne desiatky nadšených Slovákov a Čechov. Pred niekoľkými rokmi som si to nevedel ani predstaviť. Detailne vám to priblížim v tomto blogu.

Za týmto úspechom je dlhá história #

To, že navštívime Saudskú Arábiu sme vymysleli s Tomášom Hušekom, riaditeľom produkcie BUBO, ktorý vyštudoval arabistiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Spoločne s Tomášom sme založili začiatkom 90. rokov minulého storočia ( v piatok 13. januára 1995) organizáciu OPAK (Organizácia priateľov arabskej kultúry), ktorej názov pripomínal známy OPEC  (organizácia krajín vyvážajúcich ropu). 

OPAK chcel zmeniť pohľad na Arabov, otočiť ho. No nepodarilo sa mu to a Arabov na Slovensku naďalej neznášame. So Saudskou Arábiou ma čakalo ešte veľa, veľmi veľa sklamania... 

No poďme po poriadku, veď ide o dlhočíznu story.

Exotiku Saudskej Arábie vyjadrujú aj tieto 3 fotografie

Keď po prvý raz navštívil veľvyslanec Saudskej Arábie Slovensko viete kam prišiel? Do BUBO. Až následne o pár dní sa išiel predstaviť vtedajšiemu prezidentovi republiky. Vtedy to stretnutie priateľov arabskej kultúry organizovala v priestoroch našej kancelárie  Emire Khidayer, elegantná temperamentná odborníčka na Arábiu. Odporúčam si prečítať Emirine knihy, často s fotografiami skvelého Alana Hyžu.

Myslím si, že o pár rokov sa bude do Saudskej Arábie chodiť bežne. No treba si uveodmiť, že ja som sa o svoju púť do Mekky snažil dlhých 25 rokov !!!! Na Slovensku som mal najväčšie cestovateľské skúsenosti, mal som kontakty, financie, ohromnú vášeň... a nemal som šancu. Keď píšem tento blog Saudská Arábia stále nie je pre turistov úplne otvorená (väčšine dnes nevydajú turistické víza), no už cítim, že to čoskoro bude. 

Poznámka BUBO: Saudská Arábia je pre turistov otvorená a bezpečná

Neuveriteľných 25 rokov som čakal na svoju púť do Mekky Ľuboš Fellner

BUBO žije cestovaním a 30 rokov udávame trendy. Takže aj teraz, v prípade Saudskej Arábie, sme zacítili, že máme šancu. V lete 2017 sme napísali program, ktorý sme v septembri publikovali v našom katalógu  s tým, že sme čakali, že Saudi začnú o rok otvárať. Vypísali sme verejne program do nášho katalógu a na internet.  Ten verejne dostupný program samozrejme zaujal mnohých. Väčšina ani netušila, že sa chystá zmena. To „cítia“ iba profesionáli, ktorí sa téme venujú dlhodobo. 

Opak je pravdou #

Ešte raz to vysvetlím lepšie. OPAK sme založili v dobe kedy Slovensko Arabov neznášalo. Chceli sme poukázať na to, že veci sú inak, ba naopak. Vtedy sme navštevovali pravidelne Sýriu a mali sme mnoho arabských kamarátov. Ja som v roku 1996 prešiel krížom Kašmír, Pakistan z východu na západ a koncom septembra som vošiel do Afganistanu v čase kedy moc prevzal Taliban.  V tej dobe som mal s arabmi a moslimami celkovo iba tie najlepšie skúsenosti. 

Keď som navštívil Pakistan a Afganistan o 2 desaťročia neskôr všetko bolo inak. Na tých istých miestach som sa stretol s nevraživosťou. 

Ak bolo vnímanie Arabov na Slovensku zlé v čase vzniku OPAKU, tak teraz je to horšie. Arabi sú teroristi, špinaví, leniví, militantní, zneužívajú svoje manželky, ktoré si kupujú a ktoré následne nemajú žiadne práva, proste je to jedna háveď. Takto nejako? 

Napriek internetu a všeobecne dostupným informáciám žijeme v dobe ohromných predsudkov. Máme ich navzájom. Vysokopostavený náboženský predstaviteľ plynule rozprávajäci piatimi jazykmi mi v meste Ha'il severne od Riyadu s presvedčenám tvrdí, že u nás v kostoloch bežne "kresťania páchajú sodomiu." 

Apropo, viete, že Mekku podľa moslimskej tradície založil Abraham so svojim najstarším synom Ismaelom a priniesli sem svätý kameň a teda je zrejmé, že toto miesto má slúžiť na obrady a modlenie pre všetky monoteistické náboženstvá? Čiže Mekka patrí podľa tejto logiky aj kresťanom, však?!

„Všechno je jinak“: tvrdil trefne Ján Werich. OPAK je pravdou, parafrázujem Wericha ja. Každopádne, deň vzniku tejto organizácie (piatok trinásteho) jej nepriniesol šťastie a my sme Slovákov nepresvedčili, že väčšina Arabov sú slušní ľudia.  

Slováci a Česi v Saudskej Arábii #

V Saudskej Arábii robia stovky Slovákov. Dá sa tam dostať mnoho mnoho rokov. Šéfka Front office BUBO Adela Kamenárová bola v Saudskej Arábii už v roku 2008. Pán Samiec ktorý pre BUBO robí databázu, pracuje v Saudskej Arábii vyše 10 rokov. Poznám mnohých. Veľmi dobré meno tu majú českí fyzioterapeuti a ja som sa v Jeddah rozprával s jedným sympatickým Čechom, ktorý tu žije už 26 rokov. Problém je s turizmom a cestovnou kanceláriou. Cestovanie po krajine je akoby zakázané a aj keď mnohí pracujú v Saudskej Arábii desaťročia nevideli Al Ulu ani Medinu, proste nič.

  Nehovoriac o tom, ak chcete navštíviť Mekku.

Pred našou cestou som išiel na obed s mojim bývalým kolegom, ktorý robí v Saudskej Arábii kardiochirurga. Tak ako u nás, operatér srdca je vážená osobnosť a sem-tam zoperujete aj tých najvyšších... Môj kamarát tu operuje srdce už 4 a pol roka. 

List od PhDr. Jozefa Lenča, Phd zo 6. februára 2024

 Ohľadom púte do Mekky a účasti Slovákov - moslimov. Vo Vašom texte by malo byť teda uvedené, že ste boli "prvý Slovák nemoslim, ktorému sa podarilo dostať do Mekky", to je isto pravda. Ohľadom Slovákov - moslimov nateraz viem s istotou, že ja a ďalší traja (dvaja muži a jedna žena) Slováci/Slovenka sme boli v Mekke v decembri 2008. Zisťujem od imáma Muhammada S. Hasnu, či má nejaký archív o tom, ktorí Slováci mali to šťastie, že sa dostali do Mekky ešte predtým. Keď mi to pošle, tak Vám presne napíšem. 

 Mimochodom, Vaše blogy sú zaujímavým čítaním. Vďaka za ne. 

S úctou 

PhDr. Jozef Lenč, PhD.

odborný asistent / assistant professor
Katedra filozofie a aplikovanej filozofie / Department of Philosophy and Applied Philosophy

predseda Akademického senátu FF UCM /

Chairman of the Academic Senate of Faculty of Arts UCM
Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
Filozofická fakulta
Námestie Jozefa Herdu 2
917 01 Trnava

Ako som sa k nemu dostal? Je to jedno veľké životné ponaučenie - jedno dobrodružstvo vám otvára dvere k druhému. Ja osobne som totižto stál pri stole pri prvých troch transplantáciách srdca na Slovensku. Prvá sa realizovala 20. marca - presne na moje narodeniny. Na 20. výročie transplantácie som bol na oslave v hoteli Hilton v Bratislave a sedel pri stole medzi doktorom Fischerom a doktorom Gašparovičom. Sú to oni, kto si zaslúžia uznanie, nie ja. No ja som na klinike získal priateľov a teraz mi ponúkli v mojom pláne dostať sa do Mekky pomoc. 

Malá akčná partia #

Na cestu som vzal malú partiu. Základom boli dvaja skúsení cestovatelia. Peter mi bol odporučený ako pohoďák, ako niekto s kým sa hneď dohodnem. Nielen čo a ako ale aj za koľko. Takéto unikátne veci totižto bývavajú drahé. Veľmi drahé. 

Ďuro precestoval skoro to čo ja, má na svojom konte vyše 180 krajín (OSN) a tak je vysoko, ďaleko pred ostatnými slovenskými cestovateľmi. Rád s ním cestujem, lebo v prípade prúseru dokáže jednať správne.  A ak chcete navštíviť Mekku, miesto, kde ešte žiaden Slovák a skoro žiaden beloch (nemoslim) nebol, tak s problémami rátať musíte. No neviete o aké problémy pôjde. No keď prídu, tak so sebou nechcem mať brzdu, ale niekoho, s kým veci vyriešime. 

Ďuro je zároveň v našom tandeme tou chladnejšou hlavou. Keď som chcel pred pár rokmi prejsť na motorkách o polnoci z Pobrežia Slonoviny do Libérie načierno, tak ma zahatal.

Hadž - arabsky „púť“ - je päťdňová náboženská púť do Mekky a blízkych svätých miest v Saudskej Arábii, ktorú musia všetci moslimovia, ktorí sú fyzicky a finančne schopní, absolvovať aspoň raz v živote. 

Je to jeden z piatich pilierov alebo povinností islamu spolu s vyznaním viery v jediného Boha a Mohameda ako jeho proroka, modlitba, milodary a pôst počas svätého mesiaca ramadán.

Hadž má s prorokom Mohammedom veľmi málo spoločného. Skôr pripomína udalosti v živote proroka Ibrahima - teda Abraháma.

Hadž sa koná iba raz ročne, v 12. mesiaci islamského kalendára; púte do Mekky uskutočňované inokedy v roku sú podporované, ale nepočítajú sa ako hadž, ale majú názov Umrah čo znamená niečo ako návšteva.

 

Mohli by Vás zaujímať moje blogy o dvoch afrických futblistoch. V Libérii sa stal futbalista hlavou štátu. V Pobreží Slonoviny druhý predišiel občianskej vojne.

Libéria - exotická Afrika

Pobrežie Slonoviny - osobná skúsenosť

Veci sme už mali naviazané, každý z nás mal dve motorky, na jednej sme išli, na druhej bola naša batožina, no Juro povedal, že to je príliš...a mal pravdu. Ešte dlho po polnoci som sedel pod stromom a vypočúvali ma. V lese boli rozmiestnené hliadky s puškami a čakali na nás. Naozaj lepšie bolo odpískať to dobrodružstvo. 

„Keď nás v Mekke chytia dostaneme 15 rokov nepodmienečne a bičovanie. Pri tom bičovaní umrieme“ hovorí Ďuro pri vypočutí si môjho nápadu. 

No potom mu veci vysvetlím. 

Keď nás v Mekke chytia, dostaneme 15 rokov nepodmienečne a bičovanie. spolucestovateľ Juraj

Keď sa výstrahy naplnia ...

Pozvanie od princeznej #

Do Saudskej Arábie nás všetkých pozvala princezná. Nie hocijaká, ale sestra terajšieho šéfa prezývaného "MBS", princa Mohammeda bin Salmana. 

No vybehli nám nové problémy. Všetci vieme o tvrdých kontrolách pred vstupom do Mekky. No práve nedávno Saudská Arábia prišla s absolútnou novinkou. Každý mobil musí mať touch ID alebo Face ID. Ak ste taký mobil nemali, museli ste si ho vymeniť, inak vám operátor zrušil číslo. Je nám jasné, že budeme monitorovaní aj z tejto strany. „OK dostať sa do Mekky, to dokážeš, ale neviem, či dokážeš aj z Mekky odísť.“ hovorí Ďuro.  „A neodídeš z krajiny...“ 

Toto bola prvá vec ktorú sme museli vyriešiť. Tesne pred našim odletom sa z Istanbulu šíria správy, že za brutálnou vraždou novinára Džamála Chášukdžího je priamo MBS, uff. Máme obavy či nás do krajiny vôbec pustia. Letím preto o deň skôr, predsa len mám skúsenosti a keby niečo viem ako zareagovať, oznámim to ostatným a tí sa už budú vedieť pripraviť. „Kam idete, koľko máte peňazí, s kým spolupracujete, kde vás má váš kontakt čakať, máte jeho telefón, o čom budete viesť jednania, ukážte nám zaplatené všetky vaše hotely a miestnu cestovnú kanceláriu, miestneho garanta?“ 

V priebehu týždňa "po Istanbule" sa všetko zmenilo a my vskutku nevieme čo bude. No pozvanie najvplyvnejšej princeznej v kráľovstve funguje ako zázrak. Všetko vybavím, všade mám dvere otvorené. 

Ja mám rád dôkazy a výsledky #

Mekku radím cestovateľsky niekde k dobytiu Južného pólu, výstupu na najvyšší vrch Amazónie či návtšve ostrova Ascension a Pitcairn. Mekka je to isté. Destinácia, ktorá sa nedá naplánovať, že idete a prídete. Je tu mnoho, mnoho nevyspytateľného, nebezpečného, nepredvídateľného a magického. Všetko musí sadnúť. Mágia musí zafungovať. 

Priznám sa, som zvyknutý, že BUBO je prvé. Vo väčšine krajín sme boli prví a sme najväčším predajcom mnohých krajín na všetkých kontinentoch. Takže nielen jeden zárez, ale dlhodobo si tvoríme know how.  Profitujú z toho samozrejme naši klienti. 

Počúvam v poslednej dobe: „Cestujem sám. To isté čo BUBO.“ Hmm. „BUBO skrachuje, veď existuje Airbnb a Ryanair.“ Hmm. 

V BUBO mi hovoria "Nechaj to tak. Však oni na to neskôr sami prídu. Hovoria za nás výsledky! Nikdy v histórii sa nám tak veľmi nedarilo." 

No keď som bol v Mekke, povedal som si, že keď sa vrátim, tak túto tému otvorím.

Saudská Arábia je prekvapujúca
Foto: Ľuboš Fellner

Nie nie, ak cestujete sám, tak to rozhodne nie je BUBO! Ľudia už chápu, že ak si kúpia Škodu, tak to nie je Porsche. Chápu, že ak si kúpia rožok a tresku v Lidli, tak to nie je Michelinská reštaurácia. Pomaličky po dlhšom období podnikateľského baroka začínajú aj na Slovensku chápať, že ak si navrhnete domček sám, tak z toho môže vzniknúť niečo dosť nechutné. Podobné je to so zariaďovaním interiéru a ak chcete mať niečo TOP, prosto musíte využiť profesionála. A ak chcete skutočnú špičkovú kvalitu, tak aj architekt bude drahší. 

Chcem vám preto povedať, že nikdy neurobíte cestu tak kvalitne ako ju robíme my v BUBO! Pre mnohých je to prekvapivé. No je to tak. Na 100%!

Najmúdrejší a najbohatší ľudia Slovenska to vedia, preto s BUBO cestujú. 

Kecať vie ktokoľvek, dosiahnuť výsledok skoro nikto. Ľuboš Fellner

V Mekke som sľúbil, že keď sa vrátim živý, tak to napíšem. 

Ako dôkaz môjho tvrdenia si pozrite náš najnovší katalóg. Alebo si pozrite kto sú naši klienti. Keď uvidíte, že ide o dekanov a rektorov univerzít, majiteľov medzinárodných firiem, lekárov, architektov, umelcov... , mnohí prednášajú v angličtine. Potom vám veci možno docvaknú. Alebo si pozrite ako ekonomicky rastieme. Dôkazom je aj to, že chceme počtom klientov narásť do roku 2020 na dvojnásobok.  O takomto náraste nechyruje žiadna iná cestovná kancelária na Slovensku. Všetci tí lekári, právnici, majitelia firiem sa mýlia? Prečo tak rapídne rastieme? 

Dôkazom, že cesty s BUBO sú iné, než bežného „cestovateľa“ - amatéra, je napríklad aj táto cesta do Mekky. Prečo to doteraz nikto nedal? 

Samozrejme dobrí v Saudskej Arábii budeme až o pár rokov. Po opakovaných návštevách. No potom budeme aj na Saudskú Arábiu najlepší. Prečo? Lebo sme tu boli ako cestovka prv pred ostatnými. Mali sme to know how a odvahu, ktorá pramení z našej ohromnej vášne, z toho, že cestovanie milujeme. 

Ak stále nechápete v čom je rozdiel, tak si prečítajte ďalší odsek. Ak rozumiete čo BUBO robí a prečo každoročne výrazne rastieme, tak ten odsek pokojne preskočte a venujme sa Mekke.  

Dovoľte mi vysvetliť rozdiel medzi BUBO a backpakerom #

  1. V krajine sme prví dlho dlho pred masovým turizmom = nájdeme si silné kontakty už na začiatku. Pre našich partnerov nie sme iba jedným z radu.
  2. Opakované návštevy nám umožnia omnoho lepšie spoznať krajinu. Už druhou návštevou sa posunieme výrazne vpred. Veci nám začnú zapadať do seba. Tým, že sme profesionáli, omnoho rýchlejšie než amatérom, ktorí všetci unisimo chodia po tých istých koľajach stále dokola.
  3. Platíme najlepších lokálnych sprievodcov (áno, je to drahé). My neplatíme bežných sprievodcov, ale tých najlepších, ktorí vedia, že sa opäť vrátime a dobre mu zaplatíme, ak bude jeho výkon dobrý. Títo sprievodcovia nás poznajú a vedia, že my skutočne chceme niečo iné. Nezabijeme dni spoznávaním sa, ale od začiatku ideme naplno.
  4. Rozdielom je, že my v BUBO bývame v najlepších hoteloch (áno, je to drahé), no je to fajn a verte, že aj toto je úžasný zážitok.
  5. Jeme nielen street food, ale aj v najlepších reštauráciách krajiny. Áno, opäť ide o ulovený zážitok. Mňam!
  6. Máme peniaze na to, aby sme zažili viac unikátnych zážitkov. Keď niekto tvrdí, že veci sú zadarmo, tak klame sám sebe. Lacné auto ide horšie než drahé. Tak to prosto je. My kupujeme to najlepšie!

Kúsok od hlavného mesta
Foto: Ľuboš Fellner

My v BUBO pracujeme s pokorou a 365 dní v roku pre našich klientov, ktorí sú najlepšími profesionálmi vo svojom biznise. 

Tým, že združujeme najlepších odborníkov, vychovávame si najlepších sprievodcov a navzájom sa potenciujeme a hecujeme, dokážeme uloviť výnimočnejší zážitok. Iba medzi najlepšími sa môžeš stať najlepším! Preto sa k nám každého pol roka hlási vyše 1000 ľudí na pozíciu sprievodcu. Ak máš ambíciu byť v cestovaní niekedy najlepším prihlás sa na svoj dream job v BUBO.

Bude Mekka čoskoro ako Päktusan alebo ako Barma? #

Treba si priznať, že Slovensko je veľmi mladá krajina, a tak sme to my, cestovatelia z BUBO, mali ľahké. No byť niekde prvý, to sa všade na svete ráta, však. Prečo? Lebo ďalší budú iba druhí =).

Slovensko je vraj trošku závistlivejšie, ľudia málo čo dosiahli, a tak si nevážia, ak dosiahne niečo niekto iný. No to príde, Slovensko sa bude rozvíjať. Čím bude slovenský národ scestovanejší, tým viac bude chápať, čo BUBO dávno pred ostatnými dosiahlo.

Na dobytie Severného pólu či Hornovho mysu potrebujete hlavne dosť peňazí a trošku, trošku šťastia. No pozor, samotné peniaze nestačia ani tu.

Mekka je o inom.  

Mekka je o inom... L.F.

Bude o 10 rokov Mekka bežnou záležitosťou? 

Dopadne moja cesta tak, že ju už nikto nezopakuje? Podobne ako keď som navštívil najvyšší bod Severnej Kórei či Južný Khordofán, alebo splavil rieku zo Stredoafrickej republiky do Konga. Nikto to po mne na Slovensku  už nedal.  

Alebo táto cesta dopadne ako Barma, ktorú som navštívil v roku 1996, 97 aj 98 a Barma vtedy bola ako Mekka. Dnes je však Barma bežnou krajinou a my pravidelne (ak práve nevrcholí občianska vojna) sprevádzame klientov na zájazdoch v Mjanmarsku. Otvorí sa Mekka aj „nevercom“? 

Mekka v dnešnej dobe je nedostupná a z cestovateľského hladiska je to TOP. Stále som nadšený! 

Verme, že sa arabský svet otvorí, my kresťania sa staneme s našimi bratmi arabmi priateľmi a pri otvorenej náruči sa otvorí aj Mekka. Toto by som vám prial! 

No zatiaľ je to naivné vyhlásenie. 

Ani môj kamarát kardiochirurg, ani pán Samiec, napriek tomu, že sú v Saudskej Arábii roky, nikdy neboli v Mekke. Nie je to totižto vôbec ľahké.  No ja som prešiel s mojimi spolucestovateľmi celú Mekku. Vošli sme do mesta, prešli sme ho krížom priečne, potom sme mesto obišli vrámci jeho vnútorných hraníc dokola. Boli to desiatky kilometrov a až vtedy som si uvedomil aká je Mekka rozľahlá.

Takže tu sa narodil Mohamed, hovoril som si a obzeral sa na okolité hory, ktoré musel vidieť, keď vyrastal, aj on. A potom sme vošli do najsvätejšej oblasti. Keď som uvidel Hodinovú vežu, ktorá je dnes treťou najvyššou budovou sveta, rozbúšilo sa mi srdce. Mali sme sľúbené, že sa do Mekky dostaneme, ale nerátal, som že takto ďaleko. Boli sme v absolútnom, absolútnom centre. Kába bola zrazu tak 100 až 150 metrov od nás, okolo nej sa točili tisíce pútnikov odetých v bielom. Tá atmosféra bola magická. Nepredstaviteľná. Silná. 

Islam. Čo s ním má Abrahám? Svetlo... #

Viem o Islame veľa, venujem sa množstvu tém už dlhodobo. 

Navštívil som všetky moslimské krajiny sveta, ramadán som zažil mnoho razy. Keď si prečítate môj blog, uvidíte, aký som bol z toho nadšený: Ramadán, rady - čo sa môže a čo nie. Zažil som opakovane krvavú Aid al Adha (od Čadu cez Sudán po Juhoamerickú Guyanu) a podrezávanie ovcí a dobytka. Sviatok sa koná na počesť ochoty Abraháma obetovať svojho syna.

Bol som pri mnohých moslimských sviatkoch, držím aj mesačný pôst, no iba tak, že nepijem alkohol. Viem porovnať ako sa zmenil vzťah moslimov k nám kresťanom po 11. septembri 2001 a po zabití Bina Ladina... Výrazne! 


Tým, že cestujete po moslimských krajinách, tak sa často stretávate aj s fotografiami Mekky. Vedel som teda niečo o Kábe a okolí. 

Počas Pessahu som minulý rok stál pri hrobke proroka Abrahama v Hebrone a verí sa, že práve on dodal do Káby jej najdôležitejšiu časť - svätý kameň. Aký je veľký? Teraz viem. Kameň je posadený v úrovni očí na južnej strane Božieho domu, ako nazývajú Kábu moslimovia. Abrahámová žena Hagar a syn Izmael sú tu pri Kábe vraj pochovaní. My skôr rozprávame o Izákovi, no s Izmaelom mali rovnakého otca. 

Cestovanie je geniálne v tom, že nikde nekončí. Každá cesta vás v poznaní posunie ďalej. Ľuboš Fellner

Cestovanie je geniálne v tom, že TO nikde nekončí, že stále je čo objavovať, stále sa viete vo svojej vzdelanosti posúvať ďalej. Veci vám zaklapnú do seba a zrazu je okolo vás svetlo a vy pochopíte. Som v Mekke, veľká mešita, ktorá sa od roku 684 mezmenila skoro vôbec, je ešte mohutnejšia.

Všetko naokolo je ohromne silné. Možno to robí prítomnosť tisícok veriacich? To samotné miesto? Človek si to sám v hlave vyfabrikuje, lebo sa na to tak teší ako naše deti na Ježiška? No, poviem vám, ja na ten pocit nikdy nezabudnem. Bolo to fakt skvelé! 

Tú atmosféru cítiť aj v tom, čo hovorí Katrin vo videách. Katrin sa narodila v Sýrii a do pätnástich rokov tam žila, je moslimka. Prišla k nám, lebo chcela sprevádzať zájazdy do Sýrie a... zobrala si šéfa Back Office - Jirku a dnes majú krásne dvojičky. Taký klasický BUBO príbeh.

Katrin taktiež pomáha (u nás hejtovaným) sýrskym utečencom. Katrin však stále sprevádza - samozrejme, exkluzívne pre BUBO, tak ako všetci naši sprievodocovia.

Čo ďalej? #

Dnes nájdete články o rozkrájanom novinárovi Džamálovi Chášukdžím v každých väčších denníkoch po celom svete. Situácia je tvrdšia, Saudi viac sledujú cudzincov, aby z krajiny nevyniesli nepríjemné informácie. 

Neodvážil som sa dotknúť Káby. To je už na vás mladých. No pre bezpečnosť všetkých zúčastnených, a aj pre vašu, sme sa všetci dohodli, že o detailoch návštevy Mekky nebudeme informovať. A všetci návštevu unisimo neodporúčame. 

Za seba však musím povedať, že Saudská Arábia je geniálnou krajinou aj bez návštevy Mekky. Bol som pozitívne šokovaný dobrotou jej ľudí. Kedy som také čosi zažil? Bolo to v roku 1995 v Sýrii. Vtedy sme tam boli prví, dlho pred ostatnými. Teraz sme opäť boli v Saudskej Arábii dlho pred ostatnými. Samozrejme, to TOP som zažil ďaleko od veľkých miest - v regiónoch Ha’il či Al Tabuk. Výborne bolo aj v horách v Tai’fe či v starom meste Al-Ula.

Okolie Al- Ula
Foto: Ľuboš Fellner

Ľudia sa o nás trhali, kto nás dostane domov na večeru. Mal som dlhé rozhovory s imámom a potom aj so šejkom. Často sa nás ujali ľudia ako dobrovoľní sprievodcovia. Obchodníci nás brali ako veľké šťastie, že taká vzácna návšteva zavítala do ich domova. Keď som dostal defekt pred cestou na letisko, tak zastalo 10 ľudí, aby nám pomohli. Pomoc blížnemu svojmu tu ešte niečo znamená. 

Zdá sa vám, že trepem? Možno je to vplyvom Mekky. Pustil som vtedy volant a auto zatáčalo vo vysokých horách ako keby samo a zrazu sa pustilo rádio a zaznelo „Allááhu Akbar“. Prisámvačku, sa to stalo. Mekka je neuveriteľná sila! 

Saudská Arábia sa výrazne oplatí #

Saudská Arábia je zároveň tou pravou Arábiou. Navonok sa k nám z tej krajiny dostávajú iba negatíva. Rozkrájaný novinár, ženy bez akýchkoľvek práv, zákaz voliť, šoférovať, jazdiť na bicykli, chodiť do kina, a to najhoršie - zákaz alkoholu. 

No niektoré veci sa teraz menia... Ten alkohol nie, aj keď zopár Saudov - alkoholikov poznáme.. O dobrote tamojších ľudí sa nehovorí. Nikdy som nikoho nepočul to vyzdvihnúť. No ja som sa s takýmto dobrom stretol iba v Barme, Bhutáne, na Vanuatu poprípade na ostrove Sawai’i v kráľovstve Tonga. No tu ma to prekvapilo.

U žiadneho suseda Saudskej Arábie som takéto niečo nezažil, a to som navštívil všetkých 8 krajín (rátam aj Bahrajn spojený so Saudskou Arábiou mostom). Snáď iba v Jemene som zažil podobnú atmosféru a v odľahlých miestach Ománskych hôr (ale v roku 2007). A potom na púťach do irackého mesta Karbala, ktoré majú ohromný charitatívny rozmer.

Doplnenie: Píše sa rok 2024 a Saudská Arábia je plne otvorená, čo znamená, že tam treba ihneď vyraziť! V Saudskej Arábii sa dá kúpiť alkohol, čo bolo v čase písania tohot blogu absolútne nemysliteľné. Keď cestu zrealizujete, vráťte sa k tomuto článku, ktorý sa ani nesnaží zapáčiť sa. No je pravdivý. Dobrota moslimov nie je dnes pri toľkých migrantoch populárnym tvrdením. Diskutovať o tom. či sa v dnešnej dobe sociálnych médiť a vížazstva populizmu na Západe, vyvíja ekonomicky rýchlejšie demokracia, alebo autokratické kráľovstvá, sa taktiež nepatrí diskutovať. No čoskoro uvidíme výsledky. Saudská Arábia má termín - rok 2030. 

Všetko dobré prajem. 

Tip na ďalšie unikátne cesty ? #

  1. Zájazd Sibír - miesta, ktoré neležia na desaťročia navštevovanej Transibírskej magistrále. Severný Sibír v zime, miesto, kde je to ešte to pravé -bez akýchkoľvek turistov- ako v Saudskej Arábii.
  2.  Zájazd Južný pól – Luxusným privat jetom. Predtým v našom iglu spal princ Harry.  Takúto exkluzivitu inak než s BUBO nezažijete - aktivity sú šité na našu mieru.   Unikátna cesta pre klientov, ktorí si vyberajú jednoducho - to najlepšie! Prelistujte si našu fotogalériu.
  3.  Zájazd- Privátnym lietadlom okolo sveta – 7 novodobých divov sveta. Obdobnú cestu robí Four Seasons za 150 000 euro, no u BUBO stojí menej. Je to dobrá cena a dobrá cesta pre tých čo rozmýšľajú, že sa cestovaniu začnú venovať viac.

Chcete byť niekde ako prvý Slovák? Zájazdy s Ľubošom Fellnerom

Podarilo sa a som za to vďačný

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 3878

Mohlo by Vás zaujímať

Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Rijád - novodobá metropola v srdci púšte Prehliadka

Prehliadka Rijád - novodobá metropola v srdci púšte

V strede Arabského polostrova sa nachádza región Nadžd, ktorého metropolou je hlavné mesto Saudskoarabského kráľovstva - Rijád. Mesto bolo po…

Erik Almáši 12 min. čítania
Islam z prvej ruky - všetko, čo treba vedieť Blog

Blog Islam z prvej ruky - všetko, čo treba vedieť

Narodila som sa v Sýrii do kresťansko-moslimskej rodiny. Môj život sa delí na dve etapy - prvá, ktorú som prežila v moslimskej krajine a druhá na…

Katrin Abou Naboutová 9 min. čítania
Púť do Mekky - Hadž či Umra? Blog

Blog Púť do Mekky - Hadž či Umra?

Ďakujem BUBO, že mi dalo tú možnosť dostať sa tak ďaleko. Bez veľkej podpory BUBO Base Campu by som to nedokázal. Nebolo tomu tak dávno, čo som sa…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale Blog

Blog Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale

V Bahrajne, kde vládne sunnitský vladár, ale väčšina poddaných sú šiiti (shia), mi moja známa, pôvodom Nemka, ktorá žije v ostrovnej krajine…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

10 dní

Trvanie

3860
K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

3960
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

5355 7140€
K

Ázia  

Saudská Arábia, Jordánsko

04.07. → 15.07.

náročnosť

12 dní

Trvanie

5885

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.