Športy v Severnej Amerike - prehľad, tipy a rady

Športy v Severnej Amerike - prehľad, tipy a rady

Tak ako u nás ľadový hokej, v Brazílii futbal, v Indii kriket, aj obyvatelia Kanady a Spojených štátov majú svoje obľúbené športy. Kým krajina javorového listu najviac obľubuje rovnaký šport ako my, obyvatelia USA majú športov, ktoré niektorí povyšujú až na úroveň náboženstiev, viacero. Či už hovoríme o bejzbale alebo futbale, ktorý dostal svoju vlastnú podobu. Spísali sme pre vás severoamerických športov, najlepších súťaží hodných návštevy či naše postrehy z NHL či MLB. A tiež rady, ako si top zápasy vychutnať naplno.

Hokej – NHL nabitá hviezdami #

Ľadový hokej je jednoznačne najpopulárnejší šport v Kanade. Krajina má registrovaných takmer 530 000 hráčov (pri počte obyvateľov 38 miliónov to predstavuje približne 1,4 %). To je takmer sedemkrát viac hokejistov v prepočte na celkovú populáciu ako u nás.

Hokej v tejto krajine vznikol už v roku 1875. Predchodca dnešnej NHL mal svoju prvú podobu v roku 1893, no s dnešnou svetovou top ligou zdieľal ocenenie pre najlepší tím – Stanley Cup.

Pohár pre víťazov je pomenovaný po lordovi Stanleym Prestonovi, ktorý v roku 1892 kúpil striebornú misu, aby ju mohol o rok neskôr po dokončení súťaže odovzdať najlepšiemu kanadskému tímu. V roku 1910 vznikla National Hockey Association, ktorá sa v roku 1917 premenovala na National Hockey League (NHL).

Vidieť NHL naživo, to je nezabudnuteľný zážitok. Veď pred vami sú najlepší hokejisti sveta!
Foto: Viktor Háber — BUBO

Niektoré tímy, ktoré v tom čase hrávali v NHL a tvorili jedny zo zakladajúcich tímov už dnes neexistujú. K tým, čo zotrvali dodnes, patria Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings a New York Rangers – tzv. Original six.

Keď sa dnes pozrieme na tabuľku najvyššej hokejovej ligy, uvidíme v nej 7 tímov z Kanady a 25 tímov z USA. No napriek vysokému počtu tímov z USA nepatrí ľadový hokej ani medzi TOP 3 najsledovanejšie športy v tejto krajine. Nedopomáha tomu ani fakt, že ide o jasne najkvalitnejšiu hokejovú ligu sveta, kde hrali a hrajú tie absolútne najväčšie hviezdy ľadového hokeja a najväčší sen každého začínajúceho hokejistu je zahrať si aspoň raz v NHL.

Pre Slovákov však vždy bola táto liga najsledovanejšia najmä kvôli vysokému počtu slovenských hráčov v nej. Slovenskí hokejisti v minulosti nie len patrili do počtu, veľakrát dominovali na amerických a kanadských klziskách a robili dobré meno našej krajine. Žiaľ, dnes je ich počet jeden z historicky najnižších, no napriek tomu robia našej krajine stále dobré meno.

Pravidlá ľadového hokeja sú nám veľmi dobre známe. Medzi európskymi ligami a NHL existuje len zopár malých rozdielov v rôznych technických pravidlách. Najväčší rozdiel je určite veľkosť klziska, na ktorom sa hrá. Sezóna NHL začína približne v polovici októbra, základná časť končí v apríli a play-off trvá od apríla po začiatok júna.

Pri našich zájazdoch do USA a Kanady prechádzame viacerými veľkými mestami a máme možnosť vidieť tímy ako Los Angeles Kings, Las Vegas Golden Knights, Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, New York Rangers, New York Islanders, Washington Capitals alebo Florida Panthers.

BUBO sprievodca vám veľmi rád odporučí zápas niektorého z týchto tímov, pokiaľ v tom čase bude prebiehať a ochotne vám ukáže, ako sa môžete zúčastniť a podporiť aj niektorých Slovákov v akcii.

5 fotografií

BUBO na NHL

Ako to vyzerá na zápase NHL

Pokiaľ nemusíte, neberte si na zápas žiadnu príručnú tašku či ruksak, dnu vás nemusia pustiť a zrejme od vás budú žiadať, aby ste si ho položili do skrinky (ktorú si zaplatíte). Rovnako tak nemáte na každom štadióne k dispozícii wi-fi, no aspoň si vychutnáte tento zážitok naplno, aj keď práve nie ste fanúšikom hokeja.

Keď už budete na štadióne, postupne prídu tie wow momenty, ktoré očakávate. Ohlasovanie hráčov nastupujúcich na ľad a uvedomenie si, že kúsok od vás sú najlepší hráči sveta – Connor McDavid, Alex Ovečkin, Sydney Crosby, Auston Matthews či Juraj Slafkovský. Istota je jedna, nech už zamierite na zápas akéhokoľvek tímu, čaká vás mnoho veľkých hviezd, budete ich hľadať medzi hráčmi a tešiť sa ako malé deti, keď ich uvidíte. Potom pozorujete každý ich pohyb.

Možno sa dočkáte momentu, kedy si pomyslíte, že „tá hra je príliš rýchla“. Áno, NHL je iná úroveň a niekedy naozaj neviete, kde je puk a hra sa prelieva dynamicky zo strany na stranu aj v zápasoch, kde prakticky „o nič nejde“.

Nefanúšikovia hokeja si taktiež prídu na svoje. V tomto ako keby si Američania povedali: „nemôžeš sa nudiť ani na sekundu“. Určite vás prekvapí množstvo komerčných prestávok, no počas nich sa v hľadisku súťaží či sú diváci vyzývaní, aby napodobnili nejakú grimasu či zatancovali. Počas prestávok je to rovnaké – vybraní diváci strieľajú na bránku a čakajú ich zaujímavé ceny, ak ju trafia.

Sprvu vám tiež príde, že v hale je ticho, no dajte tomu čas a aj americkí diváci sa rozospievajú a vytvoria skvelú atmosféru. A pri gólových oslavách bude okolo vás priam párty. Z pozície diváka si NHL skrátka užijete a nebude to inak!

Zájazdy s BUBO, kde vás radi dostanete na NHL:

BUBO tip, ako ušetriť:

Pokiaľ ste v New Yorku počas sezóny a chcete ísť na zápas NHL, no nezaplatiť za lístok trojcifernú sumu, zamierte na domáci duel New Jersey Devils. Ceny lístkov sú polovičné oproti zápasom Rangers či Islanders a do susedného Newarku sa dostanete rýchlo a pohodlne vlakom zo stanice Penn Station.

Ďalšie dobré tipy sa dočítate v našich blogoch:

Basketbal – NBA ako šou #

Šport nám Slovákom veľmi známy, basketbal, zaznamenal posledné roky obrovský nárast na popularite. Najlepšia liga sveta – NBA, v ktorej je začlenených 29 amerických tímov a jeden kanadský, sa stala domovom nielen tých najlepších amerických basketbalistov, no postupne sa otvára viac a viac celému svetu a rôznym zahraničným hráčom, preto sa z nej stala globálna liga.

Toronto Raptors, ktorí reprezentujú v NBA najväčšie kanadské mesto, tak trochu reprezentujú aj celý štát Kanady, keďže sú jej jediným tímom. Dlhodobo majú jeden z najlepších fanklubov a elektrizujúcu atmosféru. Keď v roku 2019 získali svoj dosiaľ jediný titul v NBA, tešila sa celá Kanada a Toronto si aspoň trochu vykompenzovalo dlhé čakanie na hokejový Stanley Cup.

Tento zážitok môžu uloviť aj naši klienti na zájazdoch, keďže Scotiabank Arena, kde aktuálne Raptors hrávajú, sa nachádza 10 minút jazdy od hotela, v ktorom bývame.

Medzi ďalšie tímy, ktorých zápasy môžu naši klienti navštíviť, patria obidva tímy Los Angeles, Clippers aj Lakers. Za LA Lakers aktuálne stále hrá jeden z najlepších hráčov histórie LeBron James, ktorý je sám o sebe veľkým lákadlom.

Lakers patria k historicky najlepším tímom a ich zápasy v Crypto.com Arene (bývalé Staples Center) sú obrovským zážitkom.

Medzi štadióny, kde sa oplatí zažiť športové podujatie patrí aj Madison Square Garden. Táto multifunkčná hala, ktorá stojí v samotnom srdci Manhattanu je domovom basketbalistov New York Knicks. Najviac to tu žije práve počas mestského derby, kedy hráči Knicks vyzývajú rivalov Brooklyn Nets.

Ako to vyzerá na zápase NBA

Basketbalové zápasy však nie sú len o hre samotnej. Pokiaľ sa divák zúčastňuje takéhoto duelu, má možnosť už niekoľko hodín pred stretnutím ísť pred arénu, kde sa bude hrať. Tu väčšinou bývajú nachystané rôzne podujatia pre fanúšikov – napríklad Los Angeles Lakers zvyknú pred Crypto.com Arenou rozostavať basketbalové ihriská, kde majú fanúšikovia možnosť zúčastniť sa rôznych súťaží.

Pokiaľ napríklad trafíte tri trestné hody po sebe, vyhráte tričko, šiltovku alebo iný predmet s logom LA Lakers. Samozrejme, nechýba tu nespočetne veľa stánkov s rôznym jedlom a nápojmi, konkrétne v Los Angeles sa môžete pripraviť na veľké zastúpenie mexickej kuchyne, keďže v okolí arény žije početná hispánska komunita, ktorá tu pred každým zápasom pripravuje svoje dobroty a vy sa nachvíľu ocitnete pocitovo v Latinskej Amerike.

NBA po "Bubácky". Radi si s vami zahráme basketbal na Venice Beach v Los Angeles. VIDEO: Martin Šimko, BUBO

NBA po "Bubácky". Radi si s vami zahráme basketbal na Venice Beach v Los Angeles. VIDEO: Martin Šimko, BUBO

Keď sa dostanete dovnútra arény napríklad dve hodiny pred začiatkom zápasu, je veľká šanca, že uvidíte hráčov, ktorí sa zúčastňujú takzvaného „shootaround“ - predzápasovej streľby a strečingu. Pokiaľ máte dobré miesta a podarí sa vám sedieť v nižších zónach arény, je možnosť, že sa vám podarí uloviť autogram od niektorého z týchto hráčov, ktorí budú odchádzať naspäť do šatne.

Tesne pred začiatkom zápasu bývajú klasické predzápasové šou, napríklad roztlieskavačky, skrátené zápasy detí, spev a tance rôznych skupín. Potom nasleduje predstavenie hráčov, hymna a začína sa zápas. Počas timeoutov a prestávok medzi štvrtinami bývajú rôzne súťaže, kedy sa vyberajú ľudia z hľadiska na to, aby napríklad trafili kôš z polovice a vyhrali auto.

Počas takmer každej prestávky roztlieskavačky vystreľujú zo vzdušných pištolí tričká, ktoré potešia každého fanúšika. Na zápasoch Lakers často vidno v prvých radoch rôzne celebrity, ktoré fandia svojmu tímu. Najčastejšie to býva Jack Nicholson, ktorý je fanúšikom Lakers už desiatky rokov a v prvých radách nechýba takmer na žiadnom zápase.

Máte možnosť tam stretnúť rôznych športovcov, spevákov, raperov, hercov alebo influencerov, väčšinou z rodov Kardashian/Jenner, ktoré majú bohatú históriu randenia s hráčmi z NBA :)

Pri návšteve takéhoto zápasu treba však myslieť na dopravu na duel a späť. Najmä cesta zo zápasu zvykne bývať problematická. Opustiť autom parkoviská a celý areál môže trvať hodinu, verejná doprava praská vo švíkoch a transportné služby ako Uber navyšujú svoje ceny aj 10-násobne.

Zájazdy s BUBO, kde vás radi dostaneme na zápasy NBA:

Prečítajte si aj naše tipy:

Americký futbal – najpopulárnejší šport #

Tretí zo štyroch najväčších amerických športov si získal relatívne veľkú popularitu v posledných rokoch aj na Slovensku. V USA to však je šport číslo 1, a to z viacerých dôvodov. Zápasov je málo – najvyššia liga amerického futbalu (NFL) sa hráva iba raz týždenne (väčšinou v nedeľu) a základná časť trvá iba 16 týždňov. Pokiaľ sa tím dostane do play-off, čaká ho niekoľko zápasov navyše, pričom sa môže dostať až do finále samotnej ligy, ktoré sa nazýva Super Bowl.

Super Bowl je každoročne obrovským lákadlom pre športových fanúšikov a jedným z najsledovanejších športových podujatí. V roku 2023 ho sledovalo až 113 miliónov divákov. Ide o jednu z najväčších šou sveta a niektorí ľudia často pozerajú Super Bowl iba kvôli polčasovej šou, kde vystupuje svetoznámy interpret alebo skupina interpretov.

Tieto šou sú pre umelcov poctou, pretože dostanú príležitosť ukázať sa celému svetu a predviesť mu celú svoju tvorbu. V minulosti takto vystupovali Michael Jackson, U2, Prince, Rolling Stones či Rihanna. V roku 2024 predvedie športovému svetu počas polčasovej show svoje umenie Usher. Super Bowl je aj skvelým miestom na reklamu, no poriadne drahým. V roku 2023 by vás vyšla 30-sekundová reklama na 7 miliónov dolárov. Drahé sú aj lístky, a tak môžeme hovoriť o luxuse pre vyvolených.

Štadióny na americký futbal sa väčšinou nachádzajú mimo centier miest kvôli ich obrovskej kapacite. Bežne dosahujú 70 až 80 000 miest, preto sa stále americký futbal drží v popredí rebríčka najpopulárnejších športov podľa počtu divákov. Tým, že tieto zápasy nie sú tak časté, tak sa to odráža aj na cene. Aj tie najlacnejšie lístky, ktoré bývajú na najvyšších poschodiach veľkých štadiónov, málokedy stoja menej ako 100 dolárov.

Ako uloviť unikátny zážitok z amerického futbalu

Pri zájazdoch v USA však pozorujeme, že pre obyvateľov Štátov prichádza najväčšie potešenie nie zo zápasov samotných, ale z celkového programu a rituálov okolo týchto zápasov. Keďže sa väčšina zápasov hrá v nedeľu, majorita ľudí je doma a môžu si zápas pozrieť. Rodiny sa pri tejto príležitosti zvyknú stretávať, grilovať si, vypiť si zopár piviek a následne sledovať duel.

Pokiaľ by ste sa išli pozrieť na zápas samotný, najprv prídete na parkovisko s obrovskou kapacitou, keďže štadióny na americký futbal majú bežne kapacitu viac ako 80 000 miest, preto sú aj parkoviská obrovské. Na týchto miestach sa už od rána stretávajú Američania, ktorí prídu na svojich pick-upoch, rozložia si vedľa auta gril a až do začiatku zápasu grilujú, rozprávajú sa a užívajú si víkend.

Pokiaľ sa prejdete takýmto územím a fandíte rovnakému tímu ako títo „kuchári“, hladní odtiaľ určite neodídete. K tomu sa aj dobre porozprávate, a tak ulovíte milý, autentický a gurmánsky zážitok v jednom. V hierarchii rituálov nedelí amerického futbalu sa samotné zápasy väčšinou radia až na spodné priečky.

Bejzbal – chaotický šport? #

Pre Slovákov najmenej známy a blízky šport je určite práve bejzbal. Najmä pre pravidlá, ktorým málokto rozumie. Hrá sa najmä v lete, kedy až tak dôkladne športy nesledujeme a mnoho ďalších faktorov robia z tohto športu zo spomenutých štyroch ten najmenej populárny u nás.

V Spojených štátoch je však bejzbal obrovskou udalosťou. Obdobie, kedy sa odohráva drvivá časť ligy, nahráva tomuto športu do karát, keďže sa len minimálne (takmer vôbec) kryje s ostatnými vrcholovými ligami. Začiatok sezóny býva približne na prelome marca a apríla a liga vrcholí koncom septembra, kedy sa hrá World Series, čo je de facto finále MLB.

Na bejzbalovom štadióne - všetko pripravené na zápas.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Jeden zápas MLB je rozdelený na deväť rovnakých častí, ktoré sa volajú „innings“. Počas jedného inningu sa na pálke vystriedajú hráči oboch tímov. Samotnej „hry“ je však relatívne málo a veľká časť zápasov sa skladá iba z čakania a prípravy, preto je normálne, že zápasy MLB niekedy trvajú aj tri hodiny.

Tento fakt však väčšine divákov vyhovuje, pretože počas doby, kedy hra neprebieha, majú možnosť stráviť čas v bufetoch a stravovacích zariadeniach pri čapovanom pive a kuracích krídelkách.

Na našich zájazdoch do USA, najmä počas jarných a letných mesiacov, máme možnosť navštíviť relatívne veľké množstvo zápasov v rôznych mestách. Najznámejším bejzbalovým tímom na svete sú pravdepodobne New York Yankees, ktorí majú svoj domáci stánok v mestskej časti Bronx. Vedie sem zelená linka metra, ktorá prechádza celým Manhattanom, preto je pre našich klientov veľmi jednoduché dostať sa sem.

Obrovská popularita tohto tímu sa odráža aj na cene lístkov – pod 50 dolárov nájdete lístok len veľmi ťažko. Počas top sezóny v New York City je snom väčšiny ľudí zažiť nejaký športový zápas a keďže jediná možnosť je bejzbal, ľudia idú na Yankees.

Yankee Stadium má kapacitu približne 46 000 miest a väčšina domácich zápasov je vypredaná, čo prináša neskutočný zážitok. Veď kto by si nechcel kúpiť šiltovku s ikonickými písmenami NY a nasať tú neskutočnú atmosféru, keď sa desaťtisíce ľudí tešia z toho, keď niekto odpáli home run?

MLB lacnejšie - dobrá rada od BUBO

Pokiaľ však nenájdete miesto na zápas Yankees, netreba zúfať, pretože neďaleko od letiska La Guardia má svoj domáci štadión tím New York Mets, ktorí sú síce menej populárni, no vedia priniesť rovnako veľký zážitok. Ceny lístkov na tento tím sú podstatne nižšie, ja som za lístok na Yankees platil vyše 50 dolárov a na Mets som platil iba 6 dolárov (za pivo a kuracie krídelka som zaplatil ďalších 34).

Odporúčaný zájazd, počas ktorého sa môžete dostať na NBA:

Toronto, Niagara, New York

Čítajte aj naše tipy:

Toronto zhora - pohľad na CN Tower a hneď vedľa vidíte (biely oblúk) aj Rogers Centre.
Foto: archív — BUBO

Pokiaľ však nestihnete bejzbal v New Yorku, netreba zúfať, jeden z najkrajších domácich štadiónov patri tímu Toronto Blue Jays – Rogers Centre. Tento štadión je aj stabilnou súčasťou našej prehliadky (aj keď len zvonku) práve kvôli jeho ikonickej lokalite. Nachádza sa hneď vedľa CN Tower, najvyššej stavbe západnej pologule.

Štadión Rogers Centre bol jedným z prvých štadiónov na svete s otvárateľnou strechou, preto pokiaľ budete mať šťastie na počasie a navštívite zápas Blue Jays, okrem zážitku z hry sa budete môcť kochať výhľadom na CN Tower priamo zo štadióna.

Iné mestá, ako napríklad Washington D.C., Miami, Los Angeles alebo San Francisco majú všetky svoje vlastné tímy. Pokiaľ to vyhovuje programu, váš BUBO sprievodca vám veľmi rád pomôže pri kúpe lístka na jeden z týchto zápasov a vybavení všetkých organizačných záležitostí k návšteve týchto podujatí.

3 fotografie

Čriepky z Toronta

Slováci v najvyšších športových ligách

Slovensko má tradične najväčšie zastúpenie hráčov práve v NHL. Historicky sme ako krajina dokázali vyprodukovať fantastických hokejistov, ktorí v lige v minulosti do určitej miery dominovali.

Hráči ako Gáborík, Hossa, Chára, Mikita, Pálffy, Demitra, bratia Štastní a mnoho ďalších si získali fanúšikov po celom svete nie len svojimi výkonmi na ľade, ale aj svojim správaním sa mimo neho. Aktuálne máme v najvyššej hokejovej lige historicky jedno z najmenších zastúpení, no títo hráči nám aj tak robia veľmi dobré meno, preto je veľkým zážitkom niekoho z nich podporiť aj naživo, napríklad Juraja Slafkovského v Montreale.

V NBA sme historicky mali jediného hráča, ktorým bol rodák z Levíc - Richard Petruška. V lige odohral iba 22 zápasov v sezóne 1993/1994 s priemerom 2,4 bodu na zápas. Houston Rockets, tím, kde Petruška hral, sa stal v tejto sezóne šampiónom, preto náš jediný hráč, ktorý hral v NBA, je zároveň aj držiteľom prsteňa.

Aktuálne máme veľké talenty hrajúce na amerických univerzitách, preto je možno len otázkou času, kedy niekto zoznam Slovákov hrajúcich v NBA rozšíri.

Čo sa týka amerického futbalu a bejzbalu, tu Slováci zatiaľ zastúpenie nemali a pravdepodobne potrvá veľa rokov, kým ho mať budú. Obidva športy u nás stále len naberajú na popularite, preto je otázkou, kedy a či vôbec budeme mať zastúpenie aj v týchto ligách. Treba veriť, že áno.

Ostatné športy #

Tenis

Okrem štyroch najväčších líg severná Amerika ponúka veľké množstvo zápasov a udalostí aj v iných športoch. Ďalším športom v hierarchickom rebríčku podľa svetovej popularity je tenis. USA patrili vždy k veľmoci v bielom športe, či už to bol mužský alebo ženský tenis. John McEnroe, Andre Agassi, John Isner alebo Pete Sampras kraľovali mužským turnajom v minulosti. Dnes majú Američania veľa mladých talentov - Taylor Fritz, Tommy Paul, Frances Tiafoe alebo Blake Shelton.

Čo sa týka ženských hráčok, v minulosti to bola napríklad Billie Jean Kingová. Relatívne nedávno však ukončili svoju kariéru sestry Williamsové. Venus aj Serena dominovali ženskému okruhu približne 15 rokov a okrem svojich športových výkonov zaujali aj tým, z akých pomerov sa dokázali vypracovať na vrchol. Kanada má taktiež mladé nádejné talenty v hráčoch, ako sú Denis Shapovalov, Felixe Auger-Aliassime alebo Bianca Andreescu.

Večer v New Yorku na slávnom Times Square. Tu to žije ako počas US Open, tak aj po celý rok.

Večer v New Yorku na slávnom Times Square. Tu to žije ako počas US Open, tak aj po celý rok.

USA hostia aj veľa významných turnajov. Najväčším je jasne US Open, ktorý spolu s Australian Open, Roland Garros a Wimbledonom tvorí štvoricu známu ako Grand Slam. Tento turnaj sa odohráva v mestskej časti New Yorku – Queens, konkrétne v časti Flushing Meadows.

Mnohí športoví fanúšikovia sa zhodnú na tom, že zo všetkých štyroch Grand Slamov je US Open tým najmenej atraktívnym, napriek tomu však v roku 2023 padol fanúšikovský rekord, kedy si dokopy zápasy pozrelo 957 000 ľudí. Toto číslo robilo z turnaja druhý najsledovanejší turnaj, keď zaostal iba o 80 000 fanúšikov za Wimbledonom.

Pravdepodobne najslávnejší turnaj mimo štvorice top turnajov sveta sa každoročne hrá v Indian Wells, malom mestečku v Kalifornii. Tento turnaj sa vďaka svojej prestíži veľakrát označuje aj ako piaty Grand Slam.

Prelet nad New Yorkom helikoptérou - uzriete aj slávne športové štadióny?

Prelet nad New Yorkom helikoptérou - uzriete aj slávne športové štadióny?

Futbal

Pokiaľ Američanom poviete, že hrávate futbal, budú si myslieť, že tým myslíte americký futbal. Klasický, „európsky“ futbal sa v severnej Amerike nazýva „soccer“. Za tieto výrazy sa obyvatelia a športoví fanúšikovia z oboch kontinentov doťahujú už dlhé roky.

Futbal v porovnaní s americkým futbalom je pre väčšinu Američanov stále relatívne neznámym športom. Národný futbalový tím však posledné roky naberá na sile a na podujatiach svetovej úrovne dokáže uhrať slušné výsledky aj s tradičnými futbalovými krajinami.

Na posledných majstrovstvách sveta v roku 2022 v Katare vypadli USA v osemfinále s tímom Holandska. Najlepší výsledok za posledné roky dosiahli 20 rokov predtým, v roku 2002, kedy sa dokázali prepracovať až do štvrťfinále.

Spojené štáty boli v minulosti aj hostiteľom majstrovstiev, a to konkrétne v roku 1994, kedy sa majstrami sveta stali hráči Brazílie. Privilégium hostiť toto podujatie sa USA vráti v roku 2026, kedy spolu s Kanadou a Mexikom budú hostiť majstrovstvá znova. Finále tohto turnaja sa odohrá v mestečku East Rutheford v New Jersey neďaleko od mesta New York, na domácom štadióne New York Giants a New York Jets, tímov amerického futbalu z najväčšieho mesta USA. Štadión bol vybratý najmä kvôli svojej kapacite viac ako 82 000 divákov.

Kanada, rovnako ako USA, posledné roky zvyšuje svoju futbalovú kvalitu. Na posledných majstrovstvách sveta sa síce nedokázala prebojovať zo skupiny, ich mladý tím plný potenciálu pravdepodobne v budúcnosti uhrá dobré výsledky. Najväčšou hviezdou kanadského národného tímu je už dlhšiu dobu mladý záložník Alphonso Davies, aktuálne hrajúci za Bayern Mníchov.

Obidve krajiny majú aj svoje vlastné národné futbalové ligy, kde dokonca hrá aj niekoľko Slovákov. Ján Greguš hrá za klub Houston Dynamo, Albert Rusnák za Seattle Sounders a brankár Henrich Ravas chytá v drese New England Revolution.

Futbalový zápas s Messim naživo? Možno sa vám pošťastí na zájazdoch:

Odporúčame aj blogy plné skvelých tipov:

Major League Soccer, najväčšia americká futbalová liga, zaznamenala najväčší boom pred minulou sezónou, kedy do tímu Inter Miami prestúpil jeden z najlepších futbalistov histórie Lionel Messi. Inak pomerne nevýrazný tím zaznamenal astronomický nárast fanúšikov na sociálnych sieťach a priamoúmerne rástli aj ceny lístkov na zápasy tohto klubu.

Ak ste sa v minulej sezóne chceli pozrieť na zápas Inter Miami, v priemere ste za lístok nechali 600 amerických dolárov. Messi neskôr dotiahol do tímu aj svojich bývalých spoluhráčov z FC Barcelona záložníka Sergia Busquetsa a útočníka Luisa Suáreza. Týmto krokom sa tím výrazne posilnil a počet fanúšikov sa znova trochu zvýšil.

Svojím rozhodnutím prestúpiť do americkej ligy Messi otvoril túto cestu na severoamerický kontinent viacerým futbalistom hrajúcim v európskych ligách podobne, ako to urobil Cristiano Ronaldo pre futbalistov do Saudskej Arábie. Pokiaľ s nami navštívite Miami, radi vám vybavíme lístok na zápas futbalových hviezd. Musíte však rátať s tým, že to nebude lacná záležitosť.

Nočné Las Vegas - domov hokejistov Golden Knights i trate F1.

Nočné Las Vegas - domov hokejistov Golden Knights i trate F1.

Motošporty

V USA je jednoznačne najpopulárnejším motošportom séria NASCAR. Tieto preteky sa väčšinou odohrávajú na ováloch rôznej dĺžky, kde autá vykonajú aj niekoľko stoviek kôl. Autá sú špeciálne a sú takmer identické, aby nikto nemal veľkú výhodu.

Najznámejšie preteky série NASCAR sa volajú Daytona 500, kedy jazdci najazdia na okruhu v Daytone na Floride presne 500 míľ, čo predstavuje asi 805 kilometrov. Výhercovia tohto konkrétnych pretekov sa navždy zapisujú do histórie nezmazateľným písmom.

Medzi ďalšie automobilové preteky typické pre severnú Ameriku patrí Indianapolis 500. Tieto preteky patria do série IndyCar Series, viacerých pretekov, avšak Indy 500 sú tie najznámejšie. Špeciálne upravené monoposty pretekajú na okruhu v mestečku Speedway v Indiane, kde vykonajú dokopy 200 kôl s celkovou dĺžkou 500 míľ.

Tieto preteky minulý rok sledovalo naživo 325 000 ľudí, v televízii to bolo takmer päť miliónov ľudí. Tieto preteky majú zvyk, že bývajú odštartované slávnymi osobnosťami, ako sú napríklad rôzni herci alebo speváci. V minulosti to bol dokonca samotný prezident USA - George Bush mladší.

Formula 1 nabrala posledné roky celosvetovo na popularite a výnimka nie je ani severoamerický kontinent. Už dlhé roky sa veľké ceny zvyknú konať v kanadskom Montreale na okruhu Gillesa Villeneuva, bývalého jazdca z tejto krajiny. V USA sa dlhšie jazdieva na okruhu Circuit of the Americas, prezývaného aj COTA v štáte Texas.

Vďaka rastúcej popularite najmä v USA sa vedenie Formuly 1 rozhodlo prideliť tejto krajine ďalšie dve veľké ceny. V roku 2022 sa prvýkrát pretekalo neďaleko Miami na novopostavenom okruhu neďaleko štadióna Hard Rock, kde hrávajú americkí futbalisti Miami Dolphins. Posledná veľká cena, ktorá sa v USA konala, bola veľká cena Las Vegas v novembri v roku 2023.

Mestský okruh, kedy sa tie najslávnejšie ulice v Las Vegas, vrátane The Strip, prerobili na pretekársku dráhu, však nakoniec priniesli oveľa menšie napätie a šou, ako sa očakávalo. Faktom však ostáva, že najbližšie roky sa bude iba na severoamerickom kontinente konať päť veľkých cien (ďalšia sa odohráva v Mexico City) a s rastúcou popularitou tohto športu v týchto končinách môžeme očakávať aj rastúci počet podujatí, keďže štáty ako USA predstavujú pre riaditeľstvo F1 veľký trh.

Táto krajina má aj svoje zastúpenie v podobe jedného z jazdcov, ktorým je Logan Sargeant. Odjazdil zatiaľ iba jednu sezónu, preto žiadne významnejšie úspechy nedosiahol. Aj Kanada má svoje zastúpenie medzi pilotmi. Lance Stroll aktuálne jazdí za tím Aston Martin a vo svojej kariére sa dokázal už trikrát postaviť na pódium.

Snívate o F1? Pozrite si termíny našich zájazdov:

Čítajte aj naše blogy plné top tipov:

Plávanie

Plávanie možno nepatrí medzi najpopulárnejšie športy v Severnej Amerike, nemožno však popierať, že práve USA sú v tomto športe veľmocou. Pod pruhovanou vlajkou s hviezdami pretekal celý život najúspešnejší olympionik všetkých čias, Michael Phelps. Ako 15-ročný sa predstavil na olympiáde v roku 2000 v Sydney, kde sa dokázal prepracovať v disciplíne 200 metrov motýlik do finále a skončil na piatom mieste.

O rok neskôr na to sa v tejto istej disciplíne stal majstrom sveta. O 2 roky neskôr v roku 2003 doniesol z majstrovstiev sveta už päť zlatých medailí. Z olympiády v Aténach v roku 2004 priniesol šesť zlatých medailí spolu s dvomi svetovými rekordmi. Najúspešnejšiu olympiádu však zažil v Pekingu v roku 2008, kedy dokázal vyhrať zlato v každej disciplíne, v ktorej súťažil (dokopy ich bolo 8, čiže získal 8 zlatých medailí).

Phelps ukončil kariéru s 82 medailami z hlavných športových podujatí (olympijské hry, majstrovstvá sveta, panamerické hry), z toho bolo 65 zlatých. Na olympiádach dokázal získať 28 medailí, 23 zlatých. Neočakáva sa, že by niekto tieto individuálne rekordy mohol v blízkej budúcnosti prekonať.

USA dominuje aj v ženskom plávaní, a to vďaka Katie Ledecky, ktorá dominuje najmä v disciplíne kraul. Má iba 26 rokov, no už teraz má na konte 10 medailí z olympijských hier, z toho 7 zlatých. Z majstrovstiev sveta dokázala pozbierať viac ako 25 medailí, väčšinu z toho zlatých.

Počas kariéry Michaela Phelpsa bolo zatienených viacero zdatných plavcov z USA. Jeden, ktorý sa z nich však vždy najviac vynímal, bol Ryan Lochte, ktorý je dnes druhý v poradí čo sa týka získaných medailí z olympijských hier. Pokiaľ by Lochte nepretekal v časoch Phelpsa, možno by práve on bol tým najdekorovanejším olympionikom všetkých čias.

BUBO tip:

Naplánujte si už teraz výlet do Los Angeles, kde sa v roku 2028 bude konať letná olympiáda.

Golf

Ďalší zo športov, ktorý nabral posledné roky rapídne na popularite. Viac a viac Američanov začalo hrávať amatérsky golf, no do popredia televíznych obrazoviek sa dostala aj profesionálna liga pod názvom PGA Tour. Ročne sa koná niekoľko podujatí, no štyri sú tie najvýznamnejšie a tvoria takzvaný „golfový Grand Slam“.

Medzi tieto podujatia patrí Masters Tournament, PGA Championship, US Open a The Open Championship. Prvé tri menované sa každoročne hrávajú na území USA. Rebríčku najlepších golfových hráčov aktuálne dominujú dvaja Američania, a to Scottie Scheffler a Rory McIlroy.

Historicky za najúspešnejšieho športovca v tomto športe sa však považuje legendárny Tiger Woods. Vo svojej kariére dokázal vyhrať 110 profesionálnych šampionátov, z toho 15 Grand Slamov. Jednotku svetovej pozície držal dokopy vyše 13 rokov. Za svoju 27-ročnú kariéru dokázal zarobiť viac ako 150 miliónov dolárov, čo z neho robí jedného z najlepšie zarábajúcich športovcov všetkých čias.

Športovanie na štýl BUBO - elegantne bicyklom po slávnej Venice Beach. Pridáte sa? VIDEO: Martin Šimko, BUBO

Športovanie na štýl BUBO - elegantne bicyklom po slávnej Venice Beach. Pridáte sa? VIDEO: Martin Šimko, BUBO

Tajomstvo úspechu amerických športovcov #

Keby sme sa mali zastaviť pri každom športe a rozoberať jeho úroveň v severnej Amerike, zistili by sme, že tieto štáty, najmä USA, sú tie najlepšie na svete v jednotlivých športoch. Keď sa len pozrieme na počet všetkých medailí z olympiád (letných aj zimných), rebríčku jednoznačne dominujú USA s počtom 2 959.

Druhý je už neexistujúci Sovietsky zväz s 1 204 medailami a tretie je Spojené kráľovstvo s 950 medailami. Šport v Amerike mal vždy veľkú podporu a úroveň. Deti sú už od mala nútené hrať venovať sa športu, ak nie rovno niekoľkým. Školy im na to vytvárajú vhodné prostredie, upravujú kvôli športom rozvrhy a podporujú ich vo všetkých aktivitách spojených so športom.

Vybavenie športových zariadení je na špičkovej úrovni, či už ide o haly alebo štadióny, ale taktiež rôzne regeneračné zariadenia alebo posilňovne. Napriek tomu, že športy nie sú možno tak „sfanatizované“ ako inde na svete, napríklad v Brazílii futbal, Indii kriket alebo Novom Zélande rugby, USA sa vďaka systematickému prístupu a veľkému množstvu investovaných financií dokážu takmer v každom športe stať svetovou veľmocou.

V rámci zájazdov do USA sa viackrát presvedčíme, že Američania sú skrátka inde. A to o míľové kroky. Nielen v službách sú skutočne top, ale na vrcholovú úroveň dostali aj jednotlivé športy a iné sa tam predierajú. Nečudo, že práve v USA a Kanade nájdeme viacero najlepších športových líg sveta a ich návšteva je zážitkom navyše, ktorý si zapamätáte do konca života.

Erik Almáši

Erik Almáši

Erik Almáši

Láske k cestovaniu a spoznávaniu nových kultúr ho naučila babka, ktorá precestovala takmer polovicu sveta. Erik vďaka nej zistil, že chce loviť zážitky v akejkoľvek krajine na svete. Vyštudoval digitálny marketing, ktorému sa počas štúdia aj pracovne venoval. Veľmi blízky mu je aj šport, najmä basketbal, ktorý hral celú mladosť a občas si ho zahrá aktívne aj teraz. Krátku časť svojho života prežil v Istanbule, ktorý mu prirástol k srdcu. Rád sa však vracia aj do Ríma a Atén, kde obdivuje staroveké kultúry. Cudzie mu však nie sú ani moderné svetové metropoly, ako New York, Londýn alebo Dubaj. Precestoval takmer celý Balkán, juh Európy aj severnú Afriku, ktorá mu učarovala skvelou kuchyňou. Práca sprievodcu v BUBO mu umožnuje spoznávať všetky krásy sveta a zároveň mu dáva možnosť sprostredkovávať ich ostatným.

Zo zájazdu:

Erik Almáši

Posledná úprava článku | Prečítané: 64

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kanada

27.09. → 15.10.

náročnosť

19 dní

Trvanie

5950
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

2954 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.