Čo ochutnať v Brazílii?

Čo ochutnať v Brazílii?

Brazílska kuchyňa je skutočne rozmanitá záležitosť. Možno viac, ako by ste prirodzene čakali. Ponúkame vám náš pohľad na brazílsku kuchyňu podľa jednotlivých regiónov. Kdekoľvek sa v rámci Brazílie vyberiete, odporúčame vám vyskúšať tieto gastronomické chuťovky.

Severný región #

Gastronómia severnej časti krajiny je ovplyvnená hlavne pôvodnými domácimi obyvateľmi, ktorí vo veľkom používali koreňovú zeleninu, ovocie z lesov, listy z rozličných rastlín a bylinky, riečne ryby a mäso z ulovenej zveri. Chute z Amazónie sú už dnes prenesené do európskych špičkových reštaurácií, kde sa vám pokúšajú sprostredkovať dokonalý zážitok.

Nikdy však nebude nič lepšie ako to, keď sa vy sami osobne prejdete v hociktorej dedine hlboko v Amazónii po ich miestnom trhu a ochutnáte ovocie, ktoré sem priamo priniesli z pralesa alebo navštívite kmeň resp. miestnu komunitu a dáte si s nimi obed v podobe ryby, ktorú ulovili iba tu a pre vás. Presne takto to vnímali aj prví Portugalci, ktorí sem zavítali.

Z jedál typických pre tento región vyberáme a odporúčame ochutnať nasledovné:

Pato No Tucupi, ktoré sa pripravuje z divokej kačky - pato. Jedlo sa uvarí vo vývare z tucupi (šťavy z manioku) a z listov rastlinky jambu. Používajú sa doň aj lokálne bylinky ako napr. alfavaca (divoká bazalka rastúca v Amazónii) a podáva sa k nemu zvyčajne ryža. Toto jedlo pochádza z mesta Belém a jedáva sa tu v období slávnosti Círio de Nazaré, Procesie Panny Márie Nazaretskej, v druhú októbrovú nedeľu.

Ako polievku vám odporúčame ochutnať Tacará, ktorá sa varí z veľkých usušených kreviet, tucupí (šťava z manioku), alfavaca (divoká bazalka z Amazónie), škrob z manioku, žlté chilli papričky a rastlinky jambú, ktorej chuť je v jedle veľmi výrazná a v severnej Brazílii ju používali aj ako liek.

Maniçoba je jedlo z bravčového mäsa a je veľmi podobné k brazílskemu národnému jedlu feijoada - s tým rozdielom, že v feijoade sa používajú fazuľky a v maniçobe listy z manioku. Toto jedlo je najviac rozšírené v štátoch Pará a Bahia.

Celkom určite natrafíte na známu superpotravinu açai. Tmavé bobuľky pochádzajúce z palmového stromu açaizeiro sa používajú v rôznych receptoch. Na raňajky jedna miska açai alebo smoothie vám dodá veľa energie.

A ako sladký suvenír si domov zoberte Bombom de Cupuaçu, bonbóny z národného ovocia cupuaçu, ktoré majú čokoládovú chuť. Cupuaçu sa používajú hlavne v dezertoch alebo sa z nich vyrába džús. Obsahujú aj semiačka, ktoré sa používajú aj v kozmetike, pretože majú hydratačné účinky, napr. šampón s extraktom cupuaçu na suché vlasy.

Severovýchodný región #

Toto je časť Brazílie, ktorú ako prvú kolonizovali Portugalci a africkí otroci, ktorých sem privážali na plantáže s cukrovou trstinou. Mix týchto dvoch kultúr sa odzrkadlil aj na strave, ktorú tu jedli a ktorá je v dnešných časoch stále v tejto oblasti populárna.

Recepty sa dedili z generácie na generáciu. Korenisté morské plody či portugalské dusené jedlá s ingredienciami afrických koreňov, nájdete tu toho mnoho.

Z jedál typických pre tento región vyberáme a odporúčame ochutnať nasledovné:

Acaré je najpopulárnejšie jedlo, ktoré môžete nájsť na uliciach v štáte Bahia v rámci street foodu. Ide o malé vyprážané buchtičky z cesta vyrobeného z fazule, ktoré sa rozdelí a do polovice sa naplní pikantnou plnkou, do ktorej sa dávajú kešu oriešky, arašidy, paradajky, pikantná omáčka a kreveta. Toto jedlo do Brazílie priniesli konkrétne otroci z Nigérie.

Bobó de Camarão je dusené jedlo, ktoré sa pripravuje z pyré z kasavy, bobó. Pridávajú sa čerstvé krevety, kokosové mlieko, zázvor a bylinky. Slovo bobó pochádza od Afričanov, ktorí ním pomenovali jedlo obsahujúce fazuľu. Hoci dnes už bobó de camarão fazuľu neobsahuje, pomenovanie ostalo. V Brazílii si fazuľu v tomto recepte nahradili kasavou. K tomuto starému tradičnému jedlu sa zvyčajne servíruje ryža.

Tapioca pochádza z hľúz manioku jedlého. Zo škrobu tapioku sa robia tapiokové guličky, z ktorých sa pripravuje dezert alebo buble tea. Z múky z tapiocy sa pripravujú aj brazílske palacinky, ktoré môžete nájsť v street food stánkoch a majú rôzne plnky - najlepšie sú syrové, kokosové alebo čokoládové.

Baião de Dois - pod názvom Baião sa v Brazílii rozumie aj typický tanec pre štát Ceará, ktorý spopularizovali v piesni Baião-de-dois (Baião pre dvoch). A túto tradíciu "tanca dvoch" chceli Brazílčania preniesť aj do jedla a vznikol pokrm s rovnakým názvom, ktorý v sebe spája ryžu a fazuľky. Toto populárne jedlo má mnoho variácií.

Rodiny si do neho pridávajú podľa svojej chuti navyše aj sušené hovädzie (carne de sol), iní si radi pridajú bravčové mäso, papriky či paradajky, prípadne syr. Na záver sa jedlo ozdobí ešte kúskami koriandru alebo pažítky. Jedlo je veľmi jednoduché a vzniklo v dávnych časoch - práve vtedy, keď bola v krajine pomerná nedostupnosť potravín a varilo sa zo všetkého, čo doma mali.

Cocada, na záver nezabudnite na dezert! Cocada predstavuje postrúhaný kokos (môže byť aj opečený), ktorý sa varí s cukrom, pokým nedosiahne jemnú konzistenciu. Sú to malé kokosové koláčiky, ktoré sú známe po celej Latinskej Amerike. Pečú sa v trúbe, no podávajú sa v izbovej teplote, pretože práve vtedy budete cítiť ich jemnú chuť.

Môžete ich nájsť aj ozdobené mandľou (buď celou mandľou, prekrojenou, alebo postrúhanou). V modernej dobe do receptu pridávajú rôzne farbivá, no tradičná cocada má svoju svetlo-hnedú farbu. Tento recept má taktiež mnoho variácií a môžete ich nájsť aj vo forme guličky a konzistencia môže byť taká jemná, že vám bude pripomínať koláčik flan.

Cestujte s nami do Amazónie a inšpirujte sa skúsenosťami riaditeľa BUBO Ľuboša Fellnera v jeho sérii blogov na pokračovanie:

1. Expedícia do Amazónie 
2. Amazonský prales
3. Nebezpečenstvo džungle
4. Výstup na najvyšší vrch Amazónie
5. Najslávnejší kmeň dažďového pralesa
6. Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie
7. Privat jetom utekáme z džungle

Centrálny/západný región #

Pomerne veľká izolácia tohto regiónu ovplyvnila aj obsah stravy ľudí, ktorí tu žili. Záviseli od dobytku, ktorý si tu priniesli prví ryžovači zlata, záviseli od urodeného ovocia, koreňovej zeleniny a plodín brazílskej savany, ktoré im predstavili domorodci.

Z jedál typických pre tento región vyberáme a odporúčame ochutnať nasledovné:

Pamonha - toto jedlo nájdete taktiež v rámci street foodu a je to pasta zo sladkej kukurice zabalená a uvarená v kukuričnom liste. Veľmi jednoduché a zvláštne chutné. Občas si do nej pridávajú navyše syr alebo klobásku či pomleté mäso, prípadne všetko naraz. Všetky verzie sú veľmi chutné. Ak ju chcete ešte sladšiu, dá sa to. Pridávajú do nej aj kokos a cukor.

Jednotlivé variácie môžu obsahovať aj kokosové mlieko. Názov pamonha pochádza zo starého jazyka Tupi. Tupi bol jeden z najväčších kmeňov pôvodného domorodého obyvateľstva pred kolonizáciou Brazílie. A teda pamonha bola výraz, ktorý by sme mohli voľne preložiť ako "lepkavý". A týmto slovom sa odkazujú na konzistenciu tohto chutného jedla.

Galinhada com pepui je vynikajúci pokrm, ktorý pozostáva z uduseného mäsa, ryže a ovocia pepui, ktoré rastie na savane. Ryža dostáva žltý nádych práve kvôli tomuto ovociu, ktoré je žltej farby. Celé jedlo veľmi dobre chutí, keď si doň dáte štipľavú omáčku. Samotný názov jedla už znalcom portugalského jazyka napovedá, že pôjde o kura. Galinha je výraz pre kura.

Caldo de Piranha je polievka z pirane.

Vaca Atolada sú pomaly dusené hovädzie rebierka v kombinácii s maniokom. Pridáva sa do toho aj cesnak, cibuľa, petržlen, paradajky a chili papričky. Tradične sa k jedlu podáva biela ryža a ako príloha čerstvý šalát.

Pastelinho - nezabudnime na tento dezert. Sladký dezert z jemného cesta naplnený s doce de leite (skaramelizované mlieko) a posypané so škoricou.

 

 

Juhovýchodný región #

Najbohatší región krajiny. V tejto časti sa zišlo aj najviac imigrantov, takže aj tento fakt ovplyvnil to, čo títo ľudia dnes zvyknú jedávať. Výskumníci, ktorí objavili zlato v štáte Minas Gerais, sa museli spoliehať iba na to, čo našli v tomto regióne a boli to schopní niesť so sebou.

Keď sa ťažba ukončila, ľudia sa uchýlili k rančom, stali sa z nich veľkí producenti syra a mlieka. V Rio de Janeiro je citeľný najviac vplyv Portugalcov, nakoľko toto bolo ich hlavné mesto v novej kolónii. Do São Paulo dorazili Taliani, Libanonci, Japonci a rôzne iné národnosti a pričinili sa o transformáciu mesta na kozmopolitnu metropolu.

Z jedál typických pre tento región vyberáme a odporúčame ochutnať nasledovné:

Feijoada - brazílske národné jedlo. Brazília je obrovská krajina, nie je to jednotvárna kuchyňa, a preto sa niektoré prísady do feijoady budu trochu líšiť od regiónu k regiónu. Každopádne, základ ostáva. Je to uvarená fazuľa dochutená cibuľou, paradajkami, koriandrom a cesnakom. Tá sa potom mieša s mäsom. Podusí sa. Pridávajú sa minimálne dva druhy mäsa, často hovädzie a bravčové. Pridáva sa do nej aj údenina ako napr. klobásky alebo chorizo, čo je ich ostrá saláma.

Ako koreniny najčastejšie používajú chilli papričky, bobkový list, cibuľu a cesnak, pomarančovú šťavu. Niektorí si pridávajú do jedla aj domácu pálenku cachaca alebo iba biely rum, ďalej to je podusený kel, syrová rolka, maniok alebo čerstvé plátky pomaranča. Naservírujú vám to v miske spoločne s ryžou a budete to mať posypané jarnou cibuľkou. Názov jedla pochádza z portugalského slova pre fazuľu - feijão. O tom, kde vzniklo toto jedlo, sa polemizuje. Bude to buď Recife (rok 1600) alebo Rio de Janeiro.

Picadinho, typické jedlo vhodné na obed, ktoré pozostáva z hovädzieho mäsa, fazuliek, ryže, kelu, tapiokovej múky a zemiakov. Varí sa to spoločne s cibuľkou, cesnakom, zelerom, paradajkami, niekde sa pridáva aj červené víno a chili. Podáva sa k tomu uvarené vajíčko alebo volské oko. Niekedy sú všetky ingrediencie premiešané a podávané dokopy, čo možno niekomu bude pripomínať trochu guláš, prípadne jednotlivé prísady naservírujú oddelene od mäsa. Občas niekto pridáva aj usmaženy banán. Aj tento recept má niekoľko variácií od regiónu k regiónu.

Pão de queijo je obľúbený syrový snack. Vyrába sa z cesta, do ktorého sa pridáva tapioková múka, vajíčka, olej a brazílsky syr. Vyformuje sa z neho mala gulička a upečie sa dozlatista. Vtedy bude jej povrch chrumkavý a vnútro jemné a nadýchané. Tieto syrové guličky nájdete pomerne často aj ako súčasť raňajkoveho bufetu v hoteloch.

Goiabada. Brazília využíva ovocie nespočetnými spôsobmi. Či už zavárajú alebo pripravia džem, alebo sirup, nebude však nič nad goiabadu. Je to akoby pevná pasta z guavy a cukru s jemnou a pevnou konzistenciou. Finálne sa dá pokrájať.

Doce de Leite je charakteristické pre latino krajiny. Sladká karamelová dobrota z mlieka. V Brazílii chutí však opäť ináč. Jeho forma môže byť krémová, ale aj tvrdá, kedy sa dá aj prekrojiť. Môže sa do toho pridať kokos, oriešky, tekvica či sušené slivky.

 

Južný región #

Poslední imigranti z Európy, ktorí prišli do týchto otvorených pláni, sa tu stretli s klímou podobnou z ich domoviny. Oblasť ideálna na budovanie rančov. Aj toto ovplyvnilo, aké jedla si budú variť a čo bude dnes charakterizovať práve túto - južnú časť Brazílie v oblasti gastronómie.

Toto je to miesto v Brazílii, kde sa budete vo veľkom stretávať s kultúrnym dedičstvom Talianska, Poľska, Nemecka, Maďarska či Holandska. Recepty sa dedia dodnes z generácie na generáciu od pôvodných imigrantov.

Z jedál typických pre tento región vyberáme a odporúčame ochutnať nasledovné:

Barreado, sú kúsky hovädzieho mäsa naložené v hlinenom hrnci so zmesou zeleniny (paradajky, cibuľa, kmín, bobkový list a upečená slaninka, hovädzí bujón), ktoré sa takto vložia do ohňa a varia sa aspoň 20 hodín, pokým mäso nie je úplne krehké. Po dokončení sa mäso veľmi ľahko trhá od svojej krehkosti. Barreado sa jedáva hlavne v období karnevalu. Jeho pôvod je v štáte Paraná. Podáva sa zvyčajne s ryžou a kúskami banánu.

Churrasco je doslova povinnosť ochutnať v Brazílii, ak jedávate mäso. Brazílske Churrasco sa spája s konceptom barbecue reštaurácií all-you-can-eat. Ľahodné kúsky rôznych druhov mäsa opečených priamo na ohni, podávaných na dlhých ražňoch, z ktorých vám ich čašníci krájajú priamo do vášho taniera dovtedy, kým nepoviete, že chcete aspoň chvíľu prestávku. Zvyčajne je k dispozícii aj bufet, kde sú rôzne prílohy podľa chute - zelenina, ovocie, vajíčka, zemiaky, ryža atď.

Arroz de Carreteiro - ryža, ktorá sa varí spoločne s charque, hovädzie mäso "dry-aged beef". Dry ageing je moderný spôsob prípravy mäsa. Arroz de Carreteiro je pripravené z mäsa, ktoré sa uchovalo suchým zrením (dry-ageing) vo vákuovom balení, a tak dosiahlo ešte lepšiu intenzívnejšiu chuť, vôňu a jemnosť. Takéto jedlo vás vyjde možno cenovo viac, no stojí to za to! Je to unikátny gastronomický zážitok.

Ambrosia - nezabudnite na sladký dezert. Brazílska Ambrosia je iná, než tá, ktorú môžno poznáte z USA ako ovocný šalát. Tu v Brazílii sa pripravuje z mlieka, vajíčok a cukru. Pridáva sa aj vanilka, celá aj drvená škorica. Tento recept do Brazílie priniesli španielski a portugalskí imigranti.

 

Luxusné reštaurácie v Rio de Janeiro #

Reštaurácia ORO

Názov v preklade znamená zlato a je to podnik, kvôli ktorému sú ľudia ochotní pricestovať z veľkej diaľky. Šéf podniku sa volá Felipe Bronze, no napriek svojmu priezvisku je Oro zase multivíťaz rôznych súťaží. Získali ocenenia v rôznych kategóriach ako napr. najlepší šéfkuchár, najlepší sommelier (vína do menu vyberá mladá sommelierka Cecilia Aldaz pochádzajúca z argentínskej vinárskej oblasti Mendoza, ktorá už 2x po sebe vyhrala súťaž someliér roka organizovaný Revista Veja) a najlepšia súčasná kuchyňa.

Reštauráciu otvorili v roku 2010 a už po prvých 5 rokoch existencie získala Michelinovú hviezdičku. Oro má prosto meno. Varia tam súčasné jedlá a špecializujú sa na varenia na ohni. Majú dva druhy menu - tzv. Creativity tasting menu, ktoré je postavené na sezónnych potravinách a na mieru ušité dvojchodové menu, ktoré vychádza z domacích špecialít.

Felipe Bronze bol počas svojej takmer 20-ročnej karíéry vyhlásený 7x za šéfkuchára roka. Reštauárciu nájdete na pláži Ipanema v Rio de Janeiro. Presná adresa: Av. Gen. San Martin, 889 - Leblon, Rio de Janeiro - RJ, 22441-015. Rezervovať stôl si môžete na ich oficiálnej stránke.

Reštaurácia OLYMPE

Túto reštauárciu po prvý raz otvorili v roku 1983, kde sa šéfkuchár a Francúz Claude Troisgros sústredil na kombináciu francúzskej a brazílskej kuchyne. Vtedy reštaurácia niesla aj jeho meno. V roku 2005 ju premenovali na Olympe (po Claude-ovej matke). Získala Michelinovú hviezdičku.

amotný názov už napovedá, že váš tu čaká božský zážitok. Teraz sa o podnik stará jeho syn Thomas Troisgros. Je to štvrtá generácia rodiny, ktorá bola známa ako pioniér Nouvelle Cuisine v rodnom Francúzusku. Do Ria de Janeiro sa dostali v roku 1979. Ak si na záver objednáte the Crêpe Passion ak vedzte, že ste si objednali delikatesu, ktorú tu podávajú už od samotného začiatku.

Reštauráciu nájdete na adrese R. Custódio Serrão, 62 - Lagoa, Rio de Janeiro - RJ, 22470-230 a je to len 700 metrov od Parku Lage, ktorý sa nachádza pod kopcom, kde leží 7. div sveta - Socha Krista Cristo Redentor (z parku k nemu hore stúpa chodník).

Mohli by vás tiež zaujímať ďalšie blogy o meste Rio de Janeiro:

Reštaurácia MEE

Táto reštaurácia ladená do ázijského štýlu sa nachádza v hoteli Copacabana Palace priamo pred plážou Copacabana. Mee obdržalo 1 michelinovskú hviedzičku ako jedna z prvých vôbec v Latinskej Amerike. Vyhralo aj v súťaži o Reštauráciu roka.

V ich bohatom menu si môžete vybrať z chutí Kambodže, Malajzie, Korei, Vietnamu, Číny, Thajska, Singapuru a Japonska. V menu by mali mať stále aktuálny aj ten najdrahší stejk Kobe. Šéfkuchár Ken Hom varil pre prezidentov, premiérov aj pre mnoho celebrít či športovcov. Celú biografiu a aj recepty nájdete na tomto odkaze.

Reštaurácia LASAI

Reštaurácia Lasai obdržala Michelinovu hviezdu vďaka šéfkuchárovi menom Rafa Costa e Silva, a tak sa vyšvihla aj medzi najlepšie reštaurácie Latinskej Ameriky. V roku 2016 sa umiestnila v zozname 50 najlepších reštaurácií sveta a zároveň teda aj 50 najlepších reštaurácií Latinskej Ameriky. Počas prvého roka existencie získala ocenenia ako Najlepší nový šéf a Najlepšia nová reštaurácia.

Okrem výbornej kuchyne ma podnik skvelú atmosféru. Nachádza sa v historickej budove z roku 1902. Varia tam zo surovín, ktoré si pestujú vo svojich dvoch záhradách v Riu de Janeiro. Špecializujú sa na sezónne jedlo a spolupracujú aj s lokálnými pestovateľmi a rybármi v Riu. Rafa je zaritý Flamenguista (miestny futbalový klub). Ak by mal zopár slovami opísať svoju kuchyňu, tak by povedal, že je jednoduchá, domáca no jedným slovom „carioca“.

Lasai v Baskičtine znamená pokoj, mier a relax (Rafa sa vareniu priučil v Baskicku). Reštauárciu nájdete v štvrti Botafogo na adrese Rua conde de Iraja 191. Je to blízko favely Santa Marta. Návštevu si spojte aj so zástavkou na jednej z najkrajších vyhliadok na Rio de Janeiro, view-point Dona Marta. Rezervácia vopred nutná. Požadujte stôl na terase (roof top), odkiaľ za jasného dňa môžete vidieť spomenutú sochu Krista - 7. div sveta.

Reštaurácia ASSADOR

Assador je jednoznačne naša TOP odporúčaná reštaurácia mesta Bohov. Nachádza sa na brehu zátoky Guanabara v štvrti Flamengo. Priestranné čisté prostredie, veľké presklene steny s výhľadom na záliv a prvotriedna kvalita. Obratní elegantní čašníci sú pripravení splniť vaše gurmánske požiadavky. Jedlo tu je lahodné, vyslovené ako jedna báseň.

Rio de Janeiro je známe svojou grilovačkou Churrasco a tu vám budú pravidelne do tanierov narezávať plátky šťavnatého práve dopečeného lahodného mäsa, až kým nepoviete, že chcete chvíľu prestávku. Z bohatého bufetu si vyberiete prílohu podľa svojej chuti.

Grilovaná varená zelenina, ryža, opekané zemiaky, prípadne dezerty aj ovocie. Všetko chutné, šťavnaté a čerstvé. Po výdatnom jedle odporúčame aj krátku prechádzku v okolí reštaurácie, nakoľko ma vynikajúcu polohu v zálive Guanabara s výhľadom na Cukrovú homoľu.

Najnovšie reštaurácie v Riu, ktoré získali Michelinovu hviezdičku:

Oteque (brazílska kuchyňa) na adrese Rua Conde de Irajá, 581 v štvrti Botafogo.

Cipriani (talianská kuchyňa) na rovnakej adrese ako Mee – v Hoteli Copacabana Palace, Av. Atlântica, 1702 – Copacabana, získala Michelinovú hviezdičku v roku 2019.

Ďalšie reštaurácie orientované na brazílsku kuchyňu:

Zuka: Rua Dias Ferreira, 233B – Leblon, Rio de Janeiro. Skvelá brazílska kuchyňa uprostred živej štvrte Leblon. Chutné porcie jedla a zároveň aj štýlové servírovanie láka ľudí či v čase obeda alebo večere. Lahodné cestoviny, krevetové rizoto, studená polievka gazpacho či steaky, všetko je veľmi chutné a voňavé. Nezabudnite na čokoládový dezert brigadeiro alebo kokosovú cocadu, obe typické pre Brazíliu.

Puro: Rua Visc. de Carandaí, 43 - Jardim Botânico, Rio de Janeiro. Ak ste sa ocitli v čase obeda alebo večere v okolí Jardim Botânico, vyhľadajúte túto reštauráciu. Klasické brazílske chute podané v modernom šate. Čerstvé ingrediencie ráno kúpené na miestnych trhoch a menu prispôsobené k aktuálnej sezóne. Slušná webová stránka s možnosťou rezervácie a prezretia aktuálneho menu.

Bazzar: Rua Barão da Torre, 538 – Ipanema. Ak sa ocitnete na Ipaneme, zájdite si do reštaurácie Bazzar. Skvelá možnosť, kde sa vážne dobre a slušne najesť. Zaujímavé menu, mnoho možností ryby, mäsá, vegetariánske jedlá atď, kde pri jedle je uvedený symbol s vysvetlením, či ma práve hlavná ingrediencia daného jedla svoju sezónu. Čerstvé a chutné produkty od lokálnych predajcov.

Barraca da Chiquita: Rua Santa Clara, 33 – Copacabana. Ak by ste chceli zažiť iné chute Brazílie, konkrétne severovýchodné, môžete zájsť do Barraca da Chiquita.

Aconchego Carioca: Rua Rainha Guilhermina, 48 – Leblon. Slušný reprezentant „boteco food“. „Botecos“ je odpoveď miestnych cariocas na otázku, čo si predstavujú pod pojmom bar s jedlom. Očakávajte neformálnu atmosféru v štýle pohostinstva, kam si miestni radi večer zájazdu na dobré pivo a kde majú zároveň možnosť dať si niečo pod zub.

Rainha: Av. Rainha Elisabeth, 122 - A – Copacabana. Ak máte chuť spoznávať aj inú brazílsku gastronómiu, konkrétne región Bahia, tak vám odporúčame túto reštauráciu, kde je neskutočný výber jedla pochádzajúceho z tohto regiónu a varí vám pravá Bahínčanka.

Brasileirinho: Av. Atlântica, 3564 – Copacabana. Tu nájdete mix všetkých chutí Brazílie. Jedlá pochádzajúce z rôznych regiónov.

Casa da Feijoada: Rua Prudente de Morais, 10B – Ipanema. Národné jedlo Feijoada sa zvykne jedávať v sobotu, no tu na tomto mieste si ho môžete dopriať hocikedy.

Odporúčaný steakhouse a churrascarie v Rio de Janeiro:

  • Malta Beef Club: Rua Saturnino de Brito, 84 - Lagoa
  • Churrasqueira steakhouse. Rua Vinícius de Moraes, 130 – Ipanema.
  • Fogo de Chão: Av. Reporter Nestor Moreira, s/n – Botafogo. Tradičná churrascaria na vyššej úrovni.
  • Palace Churrascaria: Rua Rodolfo Dantas, 16 – Copacabana. Výborná možnosť pre tých, ktorí neobľúbujú mäso, no chutia im morské plody.  
  • Marius Degustare: Av. Atlântica, 290 – Copacabana. Možnosť dostať aj morské plody, aj mäso.
  • Churrascaria Carretão: Rua Siqueira Campos, 23 – Copacabana / Rua Ronald de Carvalho, 55, ljs A e B – Copacabana.
Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 317

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Privat jetom utekáme z džungle. Všimol si nás aj Leonardo DiCaprio Prémiový blog

Prémiový blog Privat jetom utekáme z džungle. Všimol si nás aj Leonardo DiCaprio

Expedícia Yaripo, výstup na najvyšší vrch Amazonie - na Pico Neblina - je dobrodružstvo do úplného konca. Ako sa objednáva private jet v džungli?…

Ľuboš Fellner 10 min. čítania
Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie Prémiový blog

Prémiový blog Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie

Verím, že udržateľnosť v turizme je možná. Základ ekológie je nekecať, ale niečo aj urobiť. Tu je jasná ukážka!

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

9231
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

9238
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.