Viete, kde nájdete najmenší samostatný národ a štát na západnej pologuli? Svätý Krištof a Nevis – federácia dvoch ostrovov, ktorá získala svoju nezávislosť od Británie až v roku 1983. Krajina, patriaca k Záveterným ostrovom, oddeľujúcich Atlantický oceán od Karibiku, sa stáva stále obľúbenejšou destináciou celej oblasti, a po návšteve tejto dvojičiek ostrovov sa tomu ani nečudujem.

Basseterre Počasie

jasná obloha

jasná obloha

27°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 06:15

Západ slnka 18:21

Svätý Krištof a Nevis – to je priam ideálne spojenie. Kombinácia dvoch rôznych ostrovov s inými plážami, kde nájdete luxusné hotely, strediská s mnohými aktivitami, krásne hory aj závan silnej histórie. Legendy z plantáží na niektorých farmách cukrovej trstiny akoby stále žili. Domorodci sú milí, pokojní, rodinne založení, je tu naozaj bezpečne a príjemne. Teda, ak vám nevadí hlasná hudba, ktorá tu duní odvšadiaľ... Opäť niečo iné, opäť objavený iný kúsok Karibiku. Akonáhle sem vkročíte, pocítite, že táto krajina je rozvinutá, hrdá, so vznešenou históriou. Je pravda, že do Karibiku my, Slováci, kvôli histórii nechodíme. No ak prídete na Svätý Krištof a Nevis iba kvôli moru a klasickej plážovej dovolenke, tak veľmi nadšení nebudete. Ak prídete kvôli skutočnému Karibiku, jeho dejinám, vychutnať si jeho inakosť a pestrosť, budete očarení, tak ako ja.

Najmenší samostatný štát západnej pologule #

Dva ostrovy v jednej federácii - Svätý Krištof a Nevis oddeľuje trojkilometrový prieplav. Štát je súčasťou Commonwealthu, jeho hlavou je britská kráľovná. Žije tu cca 50 tisíc obyvateľov, z toho osemdesiat percent na väčšom Sv. Krištofovi. Pôvodne bola táto zem obývaná indiánskymi kmeňmi, ktoré ju pomenovali Liamuiga, alebo „úrodná zem“. Neskôr o územie postupne bojovali Angličania, Francúzi a Španieli, a práve Krištof Kolumbus mu dal neskorší názov San Cristóbal, svätý Krištof. Napokon sa nadlho zmocnila ostrovov práve Británia, ktorá tu vo veľkom zaviedla pestovanie cukrovej trstiny a obchod s touto komoditou. Nezávislosť dosiahli ostrovy 19. septembra 1983 a stali sa tak najmenším samostatným národom na západnej pologuli (272 km2, z toho 179 km2 má Svätý Krištof a 92 km2 Nevis). Prakticky od svojho osamostatnenia sa tu začal čulo rozvíjať turizmus. Oba ostrovy sú vulkanického pôvodu, a tak nečakajte všade biely piesok ako na Antigue či Arube. Je to niečo celkom iné. Ale veď práve preto ste tu. Základom je vybrať si tú správnu pláž! No hovorím, určite nezostávajte len na nej, históriu a krásy vnútrozemia Svätého Krištofa a Nevisu stojí za to prebádať...

Brimstone Hill Fortress – Gibraltár Karibiku
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

História ostrovov v číslach:

  • 1493: ostrovy objavil Krištof Kolumbus
  • 1623: Angličania kolonizovali Svätý Krištof
  • 1628: Angličania sa usadili aj na Nevise
  • 1757: narodenie Alexandra Hamiltona (Jeden z otcov USA. Hru o ňom si môžete dnes pozrieť na Broadway.)
  • 1787: svadba slávneho britského admirála Horatia Nelsona a Fanny Nisbet
  • 1834: zrušenie otroctva v celej Západnej Indii
  • 1871: Svätý Krištof a Nevis sú združené vo federácii Záveterných ostrovov
  • 1967: garancia nezávislej vnútornej vlády
  • 1983: federácia Sv. Krištofa a Nevis získava nezávislosť

Je to mladučký štát, nezávislosť dosiahli ostrovy až v roku 1983.

Luxusný prílet #

Ako a kam vlastne priletieť? Môžete pristáť na letisku Robert L. Bradshaw Airport na Svätom Krištofovi alebo na Vance W. Azory na Nevise. Len nedávno na Svätom Krištofovi v Basseterre otvorili nový privátny terminál The Kayanjet (kayanjet.com), kde vás do vašej privátnej lounge a späť prevezie Porsche. Šampanské, výborné jedlo, servis a súkromná miestnosť na biznis rokovania. Ak bývate vo Four Seasons, tak vás zavezú do prístavu v Port Zane - je to kúsok cesty riadne drsným prostredím, z ktorého si urobíte krásne fotografie, a odtiaľ dvadsaťpäť minút jachtou do hotelu na Nevise. Už tu môžete ochutnať svoj prvý pravý karibský rum, či punč.

Čo potrebujete na vstup do krajiny ?

  • platný pas (šesť mesiacov po návrate); Slováci víza nepotrebujú.
  • majte vytlačenú spiatočnú letenku
  • potvrdenie ubytovania
  • vyplňte vstupný formulár (aj zadnú stranu, kde deklarujete, že nič nebezpečné nedovážate)

Platí sa tu USD alebo východokaribským dolárom XCD, podobne ako v ďalších piatich štátoch (Antigua, Grenada, Dominika, Svätý Vincent, Svätá Lucia) a dvoch nezávislých teritóriách Anguilla a Montserrat.

Z ostrova na ostrov #

Dva ostrovy v jedno štáte sú od seba vzdialené naozaj veľmi blízko, iba tri kilometre, a tak sa dá z jedného na druhý ľahko preplávať. Ak si zvolíte trajekt, chodí veľmi často a zažijete cca 25-minútovú príjemnú plavba pokojným morom (na rozdiel od cesty zo Svätého Vincenta na Grenadíny, kde to bude s vami chvíľu poriadne húpať).

Trajekt vyráža z Basseterre - hlavného mesta Svätého Krištofa. Lodný terminál pre trajekty sa nachádza pri západnej autobusovej stanici mesta v blízkosti Zane terminálu, kde pristávajú zaoceánske lode. Zo Zane je to peši asi štyri minúty smerom na severozápad.

Trúfnete si na miestnu dopravu?

Odbočíte doľava, idete po Bay Road, prejdete mostík bez zábradlia, pred sebou vľavo vidíte zaparkovaných asi tridsať mikrobusov (to je autobusová stanica), a ešte ďalej vľavo narazíte na nadpis Basseterre Ferry Terminal a vlajku Svätého Krištofa a Nevisu. Lístok si kúpite na pravej strane budovy, počkáte si vo vnútri v čakárni na svoj spoj, a čoskoro idete. (Pozor, vždy vám predajú dva lístky, ktoré odovzdáte príslušnému zriadencovi. Jeden je na vstup k lodi a stojí 1 XCD, druhý je samotná vstupenka na loď.)

Počas plavby sa plavíte dlhú dobu popri brehoch okolo juhovýchodného polostrova, oboplávate brehy Nevisu s výhľadom na jeho najvyšší vrch (Nevis Peak – 985 metrov, zatiaľčo Mount Liamuiga na Sv. Krištofovi meria 1156 metrov), až zakotvíte v prístave Charlestown - hlavnom mesta Nevisu. Prešiel som oba ostrovy krížom-krážom, dal som si tú námahu, spoznával som miestne hotely, reštaurácie, atrakcie, a verím, že vám dokážem poradiť vo výbere a tom najlepšom spôsobe dovolenky, strávenej na týchto dvoch pôvabných ostrovoch...

Ako sa správať:

Mnohí domáci síce majú dredy, ale vy máte vyzerať ´upratane´. Nosí sa tu slušné oblečenie a dobré správanie, na Nevise ešte o čosi viac. Do obchodu vás v plavkách nepustia. Každého treba odzdraviť späť, ako u nás na malej dedine. Takisto keď vojdete do priestoru, kde sa už niekto nachádza, napríklad do autobusu, patrí sa všetkých nahlas pozdraviť. Rozpráva sa tu typickou karibskou “zlomenou” angličtinou, väčšina obyvateľov sú kresťania. Voda tu tečie z hôr a je pitná, ale odporúčame radšej si kupovať vodu vo fľašiach. Pozor, jazdí sa tu vľavo, a tak prvé dni, kým si zvyknete, buďte pri prechádzaní cez cestu veľmi obozretní.

Basseterre – pôvabný chaos a kus histórie #

Úprimne povediac, Svätý Krištof sa mi na prvý pohľad príliš nepáčil. Nemá každú pláž krásnu, ani cesty tu nie sú také kľukaté a romantické ako na Svätej Lucii. Všetko tu je akési upravenejšie, aj cesty, a pripadalo mi to až príliš európske. No nepáčil sa mi ako typickému turistovi, ktorý prichádza s tisícimi predsudkami. Keď si však dáte námahu ponoriť sa do zákutí ostrova, naozaj ho spoznať, pochopiť, a najmä vedieť, kam zamieriť, som si istý, že Svätý Krištof si pridáte do zoznamu naj karibských destinácií.

Portréty ľudí z Basseterre

Basseterre je takmer dvadsaťtisícová metropola na západnom pobreží ostrova, jedno z najstarších miest východného Karibiku, založené už v roku 1627. Vo svojej histórii bolo skúšané vojnami, hurikánmi, požiarmi, povodňami, napriek tomu v jeho centre nájdete prekvapivo zachované pamiatky. No i uličky plné života, obchodov, reštaurácií. Prehliadku mesta odporúčam začať od západnej autobusovej stanice (od trajektového terminálu) a odtiaľ sa vydať napravo, do centra.

Basseterre - dvadsaťtisícová metropola Svätého Krištofa

Tam neprehliadnete národné múzeum, budovu z 19. storočia, postavenú z tmavých vulkanických kameňov. Inštitúcia vás prevedie históriou ostrova, zahŕňajúcu tunajšie tradície, dejiny kolonializmu, vývoj obchodu s cukrovou trstinou aj cestu k nezávislosti (viac na stkittsheritage.com).

Pri múzeu zabočte vľavo a vydajte sa smerom k viktoriánskym “ britským hodinám”,  na miestny Piccadilly Circus. Hodiny sú súčasťou pamätníku Berkeley Memorial z roku 1883, postaveného na počesť jednej z osobností mesta, rodáka a zákonodarcu Thomasa Berkeleyho. Námestie je obkolesené obchodmi, bankami, kaviarňami. Všade tu hrá hudba na plné bomby, v piatok večer ľudia popíjajú, hýbu sa v bokoch, tancujú v uliciach. Ak máte odvahu, poprechádzajte sa tu a spoznávajte skutočnú atmosféru ostrova. Keď sa správate rozumne a na krku vám nevisí kilová zlatá reťaz, tak sa niet čoho báť. Všade rastafariáni, ten chaos, africký prístup, spirit, ktorý nezlomili v týchto ľuďoch ani storočia biču a otroctva. Niečo, čo je hlboko v človeku. Na jednej strane ten nedbalý neporiadok, na druhej vždy dobrá nálada, nech sa deje čokoľvek.

Basseterre je jedno z najstarších miest východného Karibiku.

Keď sa dosýta poprechádzate v okolitých uličkách, nafotíte si pestrofarebné drevené budovy a všetok ten pôvabný chaos, tak od hodín na Piccadilly Circus zabočte vpravo a po dvesto metroch sa ocitnete na Námestí nezávislosti. Jedno z obchodných a spoločenských centier mesta s viacerými budovami a kostolmi z 18. a 19. storočia s kedysi volalo aj Pall Mall, a pôsobí celé tak trochu neupravene, free. No pre domácich je to obľúbené miesto stretnutí, koncertov, akcií.

V jeho strede nájdete nie veľmi vydarenú fontánku v kvázi talianskom štýle, no celkový dojem vylepšuje impozantná zeleň – stromy všade naokolo. Vy však určite vojdite do tamojšieho dreveného baru a dajte si pivo Carib, vychladené tak, že v ňom plávajú kúsky ľadu. Cítite tú chuť Karibiku?....

Námetie Nezávislosti v hlavnom meste Svätého Krištofa

Nezlomnosť a ducha mesta symbolizuje jeden z tunajších chrámov, ktorý stojí za návštevu - anglikánsky kostol Svätého Juraja z roku 1670, ktorý zažil požiar, zemetrasenie aj hurikán, a vždy bol nanovo rekonštruovaný. Dnešná fasáda kostola s červenou strechou pochádza z konca 19. storočia, vyjdite si do jeho veže, ktorá ponúka pekný pohľad na okolie.

Na ostrove Svätý Krištof rozhodne neobíďte Brimstone Hill Fortress – tzv. Gibraltár Karibiku. Tá námaha, ktorú musíte vynaložiť, aby ste sa sem dostali, sa určite oplatí. Už len výhľady z tejto pevnosti sú úchvatné. Celá pamiatka, zaradená do zoznamu UNESCO, je veľmi pekne zreštaurovaná. Bol som prekvapený, a pevnosť sa mi páčila ešte viac ako Citadelle Laferriére na Haiti.

Delo ochraňuje najmenší samostatný štát na západnej pologuli
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Pevnosť bola založená v roku 1690, dodnes tu nájdete desiatky kanónov i zachované miestnosti, kde kedysi žilo tisíc britských vojenských hodnostárov s rodinami. Otvorené je od 9.30 do 17.30, za vstup zaplatíte desať dolárov. Odporúčam ísť sem autom, lebo výstup je do kopca v prudkom slnku značne namáhavý. Autom sa dostanete rovno do prostriedku pevnosti.

V okolí pevnosti rastú prenádherné červené stromy. S rovnakými nádhernými stromami so sýtočervenými veľkými kvetmi sa stretávam po celom svete od Madagaskaru, cez Južnú a Východnú Áziu, Austráliu, Tichomorie, Severnú aj Južnú Ameriku. No tu na Svätom Krištofovi má Delonix kráľovská (Royal poinciana) ešte výnimočnejšie postavenie. Tento nápadný strom bol predtým umiestnený v rode Poinciana, pomenovanom po Phillippeovi de Longvilliers de Poincy, ktorý bol v 17. storočí guvernérom Svätého Krištofa.

V krajine Svätý Krištof a Nevis ide dokonca o národný kvet.

Po stopách rodáka Hamiltona #

Charlestown – hlavné mesto menšieho ostrova Nevis so svojimi gregoriánskymi budovami uprostred číro afrického sveta je jedným z najšarmantnejších miest Karibiku. Úzke uličky, rozprávajúce o koloniálnej minulosti, do toho baríky, reštaurácie, rušný život v prístave. Najkrajšie na ňom je, že mesto dosiaľ nie je zničené horúčkovitou výstavbou, zostáva príjemne pokojné, jednoduché. Z prístavu v centre mesta sa vyberieme peši kolmo na pláž a po osemdesiatich metroch sa ocitneme priamo v strede mesta na malom námestíčku. Vpravo je zastávka autobusov a vľavo toľko bánk, že je vám jasné, že sa tu musia prať peniaze. Oproti je budova s centrom propagácie miestneho turizmu a festivalov, ako mangový, hudobný festival atď.. Prechádzame okolo, aj tu hrá hudba všade totálne naplno, obdivujeme kvalitné, zachované kamenné historické budovy.

Pokračujeme vľavo okolo všetkých tých bánk k Main Street a po dvesto metroch prídeme na ľavej strane k rodnému domu významného štátnika, právnika a politika Alexandra Hamiltona. Narodil sa v roku 1755 do nekompletnej rodiny, čo bola v tej dobe hanba, pracoval, kde sa dalo už od svojich deviatich rokov, aby finančne pomohol mame. Keď sa dostal k práci pomocného účtovníka, jeho zamestnávatelia zistili, že chlapec má obrovský talent a poslali ho na štúdiá do New Yorku. Tu sa veľmi rýchlo uchytil a uplatnil svoje schopnosti. Vyštudoval právo, prerazil vo svojom odbore, čoskoro sa stal popredný ústavný právnik Ameriky, jeden z autorov Federálnych listov. Poznal sa dobre s prvými štyrmi prezidentmi USA. George Washington ho mal rád, veď počas jeho vlády pôsobil ako minister financií, tí zvyšní ho nenávideli. Bol veľmi bystrý, priebojný, dušou podnikateľ. Ako 49-ročného Hamiltona zastrelili v súboji, na západnom brehu rieky Hudson v New Yorku, tradičnom mieste súbojov. Dnes nájdete tohto velikána nie náhodou na každej americkej desaťdolárovke.

Jeho rodný dom v Charlestowne v historickej štvrti na Main Street dnes slúži ako múzeum – Museum of Nevis History. Otvorené je denne od 8.30 do 16.00, v sobotu do 12.00, v nedeľu je zatvorené, tak ako celé mesto. Oproti nájdete dva kostoly, ktoré tu postavili oslobodení otroci po roku 1844. V Charlestone, ani nie dvojtisícovej metropole, sa nachádza aj Nelsonovo múzeum a Múzeum športu, na námestí Memorial Square môžete vzdať hold vojakom, ktorí padli počas Prvej a Druhej svetovej vojny. Slávnou budovou je tiež Bath Hotel, kde boli už počas 18. storočia chýrne kúpele s liečivou minerálnou vodou a stretávala sa tu smotánka. O hoteli z roku 1778 dokonca niektorí hovoria ako o prvom v Karibiku. Dnes sú tu úrady miestnej vlády. Napokon si vychutnajte výhľad na Charleston z bývalého sídla plantáže cukrovej trstiny – Hamilton Estate Ruins. Zvyšky starej zničenej usadlosti sú však ukryté v bujnej vegetácii nad mestom, preto sa dobre informujte v turistickom centre, alebo u lokálnych na cestu.

Charlestown - hlavné mesto ostrova Nevis

Na druhej strane Charlestownu, ktorý prejdete celý peši za desať minút, je židovský cintorín. Keď vyjdete z trajektu, po osemdesiatich metroch (to ste už v centre) sa vydajte vpravo a po piatich minútach ste tam. Toto miesto je dnes jediným svedectvom a dedičstvom po malej židovskej komunite, ktorá pristála na brehoch Nevisu začiatkom 18. storočia po tom, čo boli vyhnaní Portugalcami z Brazílie.

Charlestown je pôvabný aj preto, že tu nenastala horúčkovitá výstavba.

Smerom do romantického vnútrozemia #

Pokračujte ostrovom Nevis ďalej do vnútrozemia, smerom k najvyššiemu vrchu Nevis Peak, odhaľte jeho magickú vnútornú krajinu, ktorú dokresľujú stáda somárov a mangovníky. Keď na tejto ceste odbočíte vľavo, okolo Artesanal Village sa dostanete na dlhú čiernu pláž Pinney´s Beach, začínajúcu prakticky hneď na okraji Charlestownu, známu viacerými skvelými reštauráciami, z ktorých najlepšia je Lime – BUBO odporúča! Ak máte na ostrov viac času, dá sa urobiť výstup na Nevis Peak.

Vnútrozemie ostrova Nevis

Celý ostrov Nevis obídete autom dokola za slabé dve hodinky. Pri požičanom aute potrebujete vodičský preukaz, ktorý stojí cca 25 USD. Jazdí sa vľavo, rýchlosť je obmedzená na dvadsať míľ za hodinu. Pozor, aby ste nezrazili nejakého somára (myslím zviera), potuluje sa ich tu dosť. Keď pôjdete taxíkom, cenu si zjednajte vopred. Na východnej, veternej strane nájdete krajinu s veľkými mlynmi, komíny obrastené vínnou révou a všade v povetrí slaný morský vzduch. Hotová romantika...

Je tiež možnosť požičať si bicykle (na severozápade ostrova v Oualie Beach Resort), pohodová bicyklová túra na 2.5 hodinky stojí 90 USD/minimálny počet šesť ľudí. Ste v britskej kolónii, a tak je samozrejmosťou, že sa tu dá urobiť prehliadka aj na koňoch. Majú tu asi dvadsať koní, jazdiť môžu deti od šesť rokov (https://www.nevishorseback.com, 90 USD/90 minút vrátane dopravy na miesto).

Tieto "horiace" stromy nájdete od Tichého oceánu, cez Afriku až sem po Karibik. No tu boli najkrajšie a nafotil som desiatky fotografii. Pod stromami bol z ľupeňov akokeby červený koberec.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Raj uprostred karibských kopcov #

Na juhu ostrova môžete navštíviť botanickú záhradu (https://www.botanicalgardennevis.com), plnú nádherných orchideí, paliem, či jazierok s leknami, a spojiť to s drinkom v krásnom hoteli Montpelier Plantation Inn. Práve tu mali v 18. storočí svadbu Horatio Nelson a Fanny Nisbel. Veľký anglický hrdina, odvážny a schopný admirál, ktorého meno mnohí muži poznajú zo zápasenia, kde sa používa výraz Nelsonom hmat. Keď Nelsona v bitke pri Traffalgare zabili, naložili ho do suda s rumom, aby jeho telo previezli bez problémov do Británie. No keď prišli, zistili, že sud je prázdny. Tak námorníci sud navŕtali a všetok rum vypili. Odvtedy sa hovorí Nelsonova krv. Medzi nami, v prípade Nelsona a Fanny Nisbelovej išlo o dosť nešťastné manželstvo...

Pôsobivý hotel je umiestnený na plantáži v horách a je tu úžasný pokoj, úplná nádhera. Keď sa tu rozhodnete ubytovať, hotel poskytuje shuttle na pláž (vždy pätnásť minút cesty). Nocovala tu napríklad aj mladá princezná Diana. Vy tu môžete luxusne stolovať v tristoročnom mlyne. Ide o niečo ako pobyt na zámku, zastavenie v čase, ocitnete sa uprostred šarmantnej histórie. Ja osobne som si zamiloval Restaurant 750, dodnes spomínam, ako som si tu pochutnával na čerstvom avokáde, šaláte wakame s wasabi meringue a grilovaným homárom.

No inak sa mi na Nevise páčilo, že som tu dostal klasické karibské jedlo - solenú rybu, bielu ryžu s čiernou fazuľou, bataty, „banány“ plantainy... Jedol som ich na Nevise, ale aj na Svätom Krištofovi. V Reggea Beach Bar som zas mal šťastie na homárie hody (Lobster Fest). Krásne pláže, nádherné more, ten najkrajší Karibik...

Video: Ľuboš Fellner

Video: Ľuboš Fellner

Ak ste viac adrenalínové a dobrodružné tipy, máme aj pre vás skvelé tipy, ako zažiť tieto ostrovy. Môžete zažiť jazdu katamaránom na Nevis (bluewatersafaris.com), kite surfing (stkittswatersports.com), či potápanie  (divenevis.com). Alebo si urobiť pokojnú okružnú cestu okolo Svätého Krištofa  sčasti starým vláčikom, zvyšok dôjdete autobusom. Vláčik bol zrekonštruovaný pre účely spracovania cukrovej trstiny. V septembri sa tu beháva maratón, v novembri sa môžete zúčastniť stále navštevovanejšieho triatlonu, špecialitou je tu Cross Channel Swim –  obdoba Transdanube Swim, štyri kilometre plávania z ostrova Svätý Krištof na ostrov Nevis.

Vyberte si svoju pláž a hotel #

Ja som spal v Conaree Bay a priznávam – bola to hlúposť – totálne od ruky a najbližšia pláž bol Atlantik, v ktorom by sa okúpal iba sebevrah. Aby ste si vybrali naozaj dobre, spravili sme pre vás prehľad ubytovania na ostrovoch. Atlantické pláže majú divoké more, na ktoré si treba dať naozaj veľký pozor. Naopak, karibské pláže sú pokojné.

Najlepšie hotely

  1. Nový Park Hyatt na juhovýchodnom cípe Krištofa. Hneď vedľa je Turtle Beach a Reggae Beach v nádhernej zátoke Banana. Bol som prekvapený pôvabnou neamerickou architektúrou. 78 izieb a 48 suít hotela je dosť veľa na to, aby bola cena prijateľná. Ide o vôbec prvý Park Hyatt v Karibiku, a vidno to – snažili sa. Fishermans Village Restaurant je skvelým miestom pre romantickú večeru aj špeciálne životné výročie.
  1. Najlepší hotel je na Nevise - Four Seasons je hyperluxusnou značkou, a len nedávno prešiel mnohomiliónovou rekonštrukciou. Rozšírilo sa aj prístavné mólo, aby ste tu mohli pokojne pristáť aj s tou najväčšou jachtou. Investíciu zabezpečil nový majiteľ - Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov. Neprerobili len recepciu a mólo, ale 195 izieb, suít a všetky bazény. Páči sa mi slogan, ktorý zdobí pristávacie mólo: “Rosé and beer at the pier.” Nájdete tu desať tenisových kurtov a 18-jamkové golfové ihrisko.
  1. Paradise Beach je skrytým rajom na Nevise. Patrí do kategórie small luxury hotels, ale ceny sú dostupnejšie, ako u vyššie spomínaných hotelov.
  1. Marriott je najväčším hotelom ostrova Svätý Krištof s piatimi reštauráciami. Pozor, je na atlantickej strane, na severe Frigate Beach.
  1. Nisbet - Ide o jediný plantážnický dom priamo na pláži, a to v konkurencii celého Karibiku. Nisbet Plantation Beach Club (nisbetplantation.comnájdete na bielych pieskoch severu Nevisu. Práve tu stretol hrdina Nelson svoju budúcu ženu. Elegantný hlavný dom pochádza z roku 1778. Ubytovanie je intímne, nájdete tu iba 36 luxusne zariadených izieb vo farbách avokádovej zelenej. Raňajky sa podávajú v Coconut Restaurant a večere v luxusnom Great House. Každý štvrtok manažéri  pozývajú na koktejl párty, ktorá pokračuje grilovaním na pláži, hudbou a tancom.
Odchádzam loďou z ostrova Nevis a pozerám sa na jeho najvyšší vrch, video: Ľuboš Fellner

Odchádzam loďou z ostrova Nevis a pozerám sa na jeho najvyšší vrch, video: Ľuboš Fellner

Čo jesť a piť? #

Ostrovy majú tri vyhlásené dištrikty pre labužníkov, každý z nich je iný:

  1. Juhovýchodný polostrov (Southeast penisula) Svätého Krištofa
    • The Pavilion: zrejme najlepšia reštaurácia v Christophe Harbour. Majú vynikajúcu Mahi-mahi rybu, ktorej je v tunajších moriach stále dosť a pritom ide o top špecialitu. Miesto si treba rezervovať: christopherharbour.com

    • The Stone Barn: reštaurácia v Park Hyatt Hotel, vstup iba pre dospelých. Totálne avantgardná kuchyňa v rámci novootvoreného hotela.

    • Carambola: South Friar' s Bay v Carambola Beach Club je klubom cez deň, večer  zas reštauráciou. Majú tu výborné suši.

    • Fisherman’s Village: odporúčam tagliatele s homárom, mahi-mahi, či čerstvého tuniaka žltoplutvého. Pre rezervácie treba kontaktovať hyatt.com

  1. Basseterre a sever ostrova
    • Serendipity: miesto s krásnym výhľadom na prístav. Výborná voľba na obed, z menu určite odporúčam volský chvost. Na večeru zasa steak, či homára.

    • Fishermans Wharf je otvorený už 35 rokov a stále je vo svojom zameraní verný špecialitám z plodov mora. V piatok večer je tu karibský večer, v sobotu večer živá hudba a bufet s morskými potvorkami. Super zážitok!

    • El Fredo’s: karibská strava v slušnom prostredí. Podávajú iba obedy. Ochutnajte "koziu vodu" - lokálny pikantný guláš, alebo "specials" - čerstvo ulovenú rybu. Podávajú k tomu kasavu, jamy, sladké zemiaky. Ak ste autom a nemôžete si dať drink, ochutnajte ich výborné džúsy: sorrel a soursoup sú mojimi obľúbenými. 

  1. Frigate Bay
    • Marshall’s je najluxusnejšou možnosťou na tejto strane ostrova. Ide o jamajskú stravu pod taktovkou super šéfkuchára Verrala Marshalla. Príďte sem na jerk food. Iste, na ulici to stojí desatinu, no tu viete, že jete jeden z najlepších jerkov sveta.
    • Sunset cafe v Timothy Beach Resort je o morských špecialitách. Lacná, ale dobrá reštaurácia. V nedeľu večer sú tu bufetové stoly, pomer ceny a kvality je top. No nečakajte luxus. Nechajte si rezervovať stôl pri bielom drevenom zábradlí, hneď pri pláži. Tymothybeach.com

    • Tiranga: indická kuchyňa v hoteli Royal Plaza na Royal Street. Domáci a znalci sem chodievajú kvôli “švédskym” stolom.

Nápoje

Skúste drinky: Passion Fruit Caipiroska, Frozen Mango Mai-Tai, Passion Fruit Mojito. Alebo zdegustujte všetky druhy Shipwreck rumu.

Dokonalé balenie dva v jednom. Aj tak môžete brať dovolenku na dvoch blízučkých ostrovoch Svätý Krištof a Nevis, z ktorých každý ponúka niečo, a spolu dostanete skvelú degustáciu Karibiku. Prírodu a hory, zaujímavé pláže, výborné služby a aktivity na voľný čas, spoločenský život v malebných mestách, milých ľudí, a v neposlednom rade bohatú, vzrušujúcu históriu, ktorá tu ´vonia´ na každom kroku...

Nájdite všetko čo potrebujete v mojom Encyklopedickom blogu: Všetky štáty KARIBIKU.

A ktorý z ostrovov Karibiku je najkrajší? Vybral som ich rovno 10: Najkrajšie ostrovy Karibiku.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1082

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli Blog

Blog Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli

Najkrajšie hrady na svete ako z historického filmu? Slovensko je, čo sa týka hradov, veľmocou. Na našom malom území ich máme až 156. Kde inde na…

Ľuboš Fellner 60 min. čítania
Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III. Blog

Blog Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v…

Viktor Háber 16 min. čítania
Svätý Krištof a Nevis - ostrovy plné cukrovej histórie Blog

Blog Svätý Krištof a Nevis - ostrovy plné cukrovej histórie

Viete, kde nájdete najmenší samostatný národ a štát na západnej pologuli? Svätý Krištof a Nevis – federácia dvoch ostrovov, ktorá získala svoju…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3514 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek