TOP 10 Dillí

TOP 10 Dillí

Pulzujúce hlavné mesto vyše miliardovej krajiny - presne také je Dillí. Plné skrytých pamiatok, chaotické, exotické, vzrušujúce. Metropola Indie vám ukáže iný život a jej návšteva stojí za to. Poďme si v päťminútovej textovej prehliadke Dillí povedať, čo by návštevníci mesta mali vidieť a nemali vynechať, ak chcú zažiť jeho autentickosť.

Dillí Počasie

polojasno

polojasno

41°C

Predpoveď 26.Apr

Východ slnka 05:46

Západ slnka 18:54

Hoci si väčšina ľudí zvolí Dillí ako prvú zastávku v Indii, dlho sa tu nezdržia a mieria do Agry k Taj Mahalu alebo prestúpia na letisku a naberú smer Bombaj. Dillí, to je však autentická India. Zostavili sme pre vás TOP 10 tipov metropoly hinduizmu.

1. tip: Staré Dillí má najlepší street food #

Staré Dillí - to je pravé a nefalšované pouličné jedlo. Zdravá zmes kultúr aj v gastronómii. Hoci tu zablúdite aj do tej najmenej nápadnej ulice, nejaký stánok bude určite ponúkať indickú lahôdku a určite ochutnajte. My odporúčame vyskúšať paranthu s chutney, čo je prekladaná placka s nakladanou zeleninou. Aloo masala je zase vyprážaná pakoda vyrobená z chana dal, gramovej múky a koreniacej zmesi s pikantným chutney. A jedno z najlepších tradičných raňajkových jedál je nagoris, teda malé puri - taštičky s pikantným aloo sabzi a sooji halwa. Indická kuchyňa je najmä pre milovníkov pikantného a koreneného jedla.

    2. tip: Lodhi Gardens a netradičná joga #

    Krásna zelená záhradná oáza bohatá na históriu a krásu, udržiavané a čisté miesto. Taktiež pokojné od zvyšku chaotického centra Dillí. Môžete tu preskúmavať úžasné staré hrobky, ale Lodhi Gardens sú skvelým miestom najmä pre jogu smiechu. Indovia zistili, že smiech možno použiť ako akúsi formu cvičenia. Preto vznikol zaujímavý koncept, kedy si uvoľníte hlasivky a zažijete skutočne oslobodzujúci pocit. Zníži sa vaša miera stresu a posilní imunitný systém. Ak máte predsudky, tu ich rýchlo odhodíte.

      3. tip: Starý a hlučný trh Chandni Chowk #

      Pokiaľ hovoríme znovu o jedle, najlepšie si ho vychutnáte na najstaršom trhu v Dillí - Chandni Chowk. Ide o jeden z najfrekventovanejších trhov sveta starý vyše 300 rokov. Je rozmanitý a autentický. Je domovom viac ako 1 000 jedál! Pripravte sa, že tento trh je extrémne rušný a hlučný, ale stojí za to. Okrem jedla, sladkostí, korenín, sárí, kníh, elektrotechniky (všetko až nelegálne lacné) tu vidíte tiež chrámy rôznych náboženstiev. Je to jedno veľké bludisko, odkiaľ nebudete chcieť odísť.

      Pokiaľ chcete vedieť o Dillí viac a radi čítate dlhé texty, prečítajte si veľký, rozsiahly a detailný blog Čo vidieť v Dillí a zistíte oveľa viac. Ako bonus podstatne viac autentických fotografií a zážitkov z mesta.

      Ideálny spôsob premiestňovania sa po chaotickom trhu.

      Ideálny spôsob premiestňovania sa po chaotickom trhu.

      4. tip: Dajte sa ostrihať #

      Na Chandni Chowk ešte chvíľu ostaneme. Unikátnym zážitkom tu je nechať sa ostrihať alebo oholiť. Pouliční kaderníci vás budú lákať k sebe, v celom tom ruchu sa posadíte na stoličku pred závesné zrkadlo a pouličné osvetlenie. So strihom budete určite spokojní, veď kaderníci sú tu všetci profíci. Pobaví vás zároveň, ako sa budete dorozumievať rukami nohami. Najlepší sú Indovia v strihaní britvou a ak k celej procedúre pridáte masáž hlavy, zaúčtujú vám dokopy cca 4 eurá.

        5. tip: Nový chrám Swaminarayan Akshardham #

        Jeden z modernejších chrámov ležiacich v Novom Dillí. Miesto, kde vám povedia viac o náboženstve a kultúre Indie. Tento chrám stelesňuje až desať tisícročí miestnej kultúry, krásy, umenia a múdrosti. Swaminarayan Akshardham stavalo po dobu piatich rokov 11 000 remeselníkov a dobrovoľníkov. Dnes je to najväčší komplexný hinduistický chrám na svete. Pozor, pri vstupe vás nepustia dnu ani s foťákom, ani s mobilom. Kompletne sa tiež musíte zahaliť. 

          6. tip: Miesta pre bohoslužby #

          V Indii nájdete všetko a o Dillí to platí duplom - chrámy, kostoly, gurudwary a mešity. Všade sa oplatí aspoň raz zamieriť na rôznorodé bohoslužby. Našimi odporúčaniami sú moslimský Jama Masjid s úžasnou panorámou, hinduistický Akshardham a okrem neho aj Birla, Chhatarpur. Sikhskí gurudwari najviac uznávajú Sri Banglá Sahib v Connaught Place a kresťania zase St Martin's Church či Delhi Cantt. Zamierte aj do Lotus temple - symbol spoločný pre hinduizmus, budhizmus, džinizmus a islam. Zaujmú vás aj tyrkysové jazierka v jeho okolí. Všade sa oblečte konzervatívne, dnu budete vstupovať naboso.

            Mohli by vás tiež zaujímať blogy (na dlhšie čítanie):

            7. tip: Vyberte si cyklorikšu #

            Dillí má svoje metro a pohodlní ľudia preferujúci modernú dopravu sa tu nestratia. ALE. Bol by hriech nevyskúšať si pravú indickú mestskú dopravu - jej symbolom je cyklorikša. Zručnosť indických šoférov je neuveriteľná. Dvaja ľudia si sadnú dnu a oni začnú šliapať. V tom chaose upchatých uličiek sa všetkému vyhnú a vždy správne zabočia. Občas sa vodičom cyklorikše stane aj bežný obyvateľ, len aby si vyskúšal ten neľahký pocit a získal zopár drobných. Čiže pádlovať si tu môžete vyskúšať aj vy.

              3 fotografie

              Cyklorikše v Dillí

              8. tip: Pravý autentický život Indie #

              Keď budete v Dillí, spoznávajte miestnych a ich život. Najlepším miestom na to je staré Dillí. Ak sa im prihovoríte a budú vedieť po anglicky, s typickým nezameniteľným prízvukom vám povedia o tom, ako varia, perú, predávajú a hybú sa počas dňa. S úsmevom na tvári, ktorý sa im nevytráca. To, ako rozprávajú, vás dostane a ich príbehy sú úchvatné.

                Vyberte si svoj zájazd do Indie:

                9. tip: Kurz indickej kuchyne

                V spojitosti s jedlom sa opäť načrtáva autentický zážitok, vďaka ktorému si domov donesiete praktické zručnosti. V Dillí môžete absolvovať kurz indickej kuchyne. Suroviny si nakúpite na hociktorom z veľkých a rušných trhov a miesni vám ukážu, ako na to. Alebo si tu môžete vyskúšať dobrovoľníctvo - na niektorých miestach varia dennodenne jedlo pre 20 000 ľudí. Fuška a makačka, pri ktorej zabudnete na bežné starosti života.

                Červená pevnosť v Dillí.
                Foto: Depositphotos

                10. tip: Prítok Gangy - Yamuna #

                Ganga je symbolom Dillí aj celej Indie. A jej najdlhší prítok Yamuna má celkovo až 1 384 km. Pokiaľ zamierite do chrámu Akshardham, naskytne sa vám skvelý výhľad na rieku z Yamuna bridge. Na brehu rieky Yamuna leží aj červená pevnosť - pamiatka postavená pod vládou Shah Jahana v čase, keď Dillí prebralo Agre status hlavného mesta Indie. Západný breh Yamuny zase ponúka bránu Raj Ghat venovanú Gándhímu. Trúfnete si aj na kúpanie sa ako miestni?

                Viktor Háber

                Viktor Háber

                Viktor Háber

                Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


                Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

                Zo zájazdu:

                Viktor Háber

                Posledná úprava článku | Prečítané: 326

                Mohlo by Vás zaujímať

                Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

                Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

                Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

                Ľuboš Fellner 17 min. čítania
                Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

                Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

                Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

                Martin Karniš 48 min. čítania
                Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

                Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

                Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

                Ľuboš Fellner 24 min. čítania
                Dillí - chaos kultúr a náboženstiev Dillí

                Dillí Dillí - chaos kultúr a náboženstiev

                Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa…

                Ján Zachar 26 min. čítania
                Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

                Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

                Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

                Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči Prémiový blog

                Prémiový blog Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči

                O Indii dnes koluje viac gýčov a predsudkov, ako o ktorejkoľvek inej krajine sveta. Mnohí v nej vidia akýsi duchovný ´pupok´ sveta, kam odídu na…

                Blogov

                Odporúčame tieto zájazdy

                K

                Ázia  

                Bhután, Nepál, India


                náročnosť

                17 dní

                Trvanie

                8188
                K

                Ázia  

                India


                náročnosť

                17 dní

                Trvanie

                5244
                E

                Ázia  

                India


                náročnosť

                16 dní

                Trvanie

                3113 4265€
                E

                Ázia  

                Tibet, Nepál, India, Čína


                náročnosť

                26 dní

                Trvanie

                4158 5940€

                Získajte prístup
                k exkluzívnym ponukám
                a informáciám.