TOP 10 miest v Kolumbii

TOP 10 miest v Kolumbii

Pri slove Kolumbia si väčšina ľudí pravdepodobne hneď predstaví kokaín a obávaného Pabla Escobara. Samotní Kolumbijčania sú však veľmi hákliví na to, že si cudzinci spájajú ich krajinu s drogami a veľmi rýchlo Vám začnú rozprávať, aká je Kolumbia nádherná. Nájdete tu farebné koloniálne mestá, nedotknuté lesy a dokonca aj púšť. Začítajte sa do nášho BUBO blogu, v ktorom sa dočítate o 10 najkrajších miestach tohto štátu v Južnej Amerike. Sedem z nich dokonca pravidelne navštevujeme na našich zájazdoch.

Cartagena de Indias je nádherné a farebné mesto.
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

1. tip: Cartagena de Indias #

Cartegenu de Indias môžeme vďaka historickému centru zapísanému na zozname UNESCO smelo označiť za jedno z najkrajších, ak nie rovno aj za najkrajšie mesto Kolumbie. Nachádza sa na pobreží Karibského mora avšak turistov z celého sveta neláka na svoje pláže, ale na staré mesto, postavené ešte v koloniálnom období. Za zakladateľa Cartageny sa považuje Pedro de Heredia, ktorý v roku 1533 na mieste indiánskej osady Kalamary postavil drevené španielske mesto. Po požiari, ktorý vypukol len 19 rokov po založení mesta bola Cartagena de Indias prestavaná a postupne sa stala najvýznamnejším španielskym prístavom v južnej Amerike na pobreží Karibiku. Jej bohatstvo však lákalo pirátov, ktorí na mesto viackrát zaútočili a vyplienilo ho. Dnes však už v Cartagene pirátov nenájdete a ani kedysi obávaní narcos už nepredstavujú hrozbu pre turistov. Práve cestovný ruch je dôležitým zdrojom príjmov a návštevníci vyhľadávajú Cartagenu pre jej koloniálnu pevnosť San Felipe a staré mesto, ktoré sa delí na El Centro a San Diego. Pri prehliadke určite nevynechajte Hodinovú bránu (Puerta del Reloj) a kostol/ kláštor sv. Pedra Clavera. Na námestí Plaza de los Choches si môžete prenajať kočiar ťahaný koňmi a na chvíľu sa tak počas prehliadky uličiek budete môcť mysľou presunúť do čias, kedy pobrežie Karibiku ovládala španielska koruna, európski dobrodruhovia prichádzali do Ameriky hľadať zlato a slávu.

Prečítajte si náš BUBO blog o Cartagene, ktoré riaditeľ BUBO, MUDr. Ľuboš Fellner považuje za najkrajšie mesto celého Karibiku. A on prešiel Karibik komplet.

5 fotografií

Farebné uličky, tradičné remeslá ale aj koloniálna pevnosť a kúsok prírody. To všetko nájdete v Cartagene.

Pevnosť San Felipe de Barajas postavili otroci v 16. storočí. Ak by ste si tu dnes chceli privyrobiť predávaním suvenírov alebo zabávaním turistov, pravdepodobne by ste na to nedostali povolenie. Pán na videu si však nechal urobiť rodokmeň a zistil, že jeho predkovia stavali ako otroci pevnosť zadarmo. Mesto mu tak ako kompenzáciu dovolilo hrať na jej múroch a zarobiť tak nejaké peniaze.

Púšť Tatacoa
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

2. tip: Púšť Tatacoa #

Desierto de la Tatacoa patrí k najkrajším miestam v celej Kolumbii. Hoci sa označuje za púšť, v skutočnosti sa jedná o suchý les, ktorý obklopujú vysoké pohoria zachytávajúce dažďové oblaky. Pri pohľade na zvetrané útesy, popraskanú zem a špicaté vežičky však nikto nebude rozmýšľať nad tým, či je Tatacoa púšť alebo nie. Pokiaľ sa do nej chcete dostať, prenajmite si auto alebo si rezervujte celodenný výlet z mesta Neiva, odkiaľ sa za hodinu dostanete do púšte. Prezrite si kaňon a vychutnajte si pohľad na dokonalé prírodné dielo. Nezabudnite si však vodu, keďže denná teplota sa môže vyšplhať až na 50 stupňov...

4 fotografie

Púšť Tatacoa patrí k najkrajším miestam v krajine

Výhľad na Bogotu z Monserrate
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

3. tip: Bogotá #

Desať miliónová Bogotá je tretím najväčším mestom južnej Ameriky a hlavným a najväčším mestom Kolumbie. Práve tu začíname náš BUBO zájazd po Kolumbii a hneď po príchode zistíte, prečo sme sa tak rozhodli. Prehliadku začíname na vrchu Monserrat, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 3000 metrov a odkiaľ budete mať dokonalý výhľad na celé mesto. Hore nepôjdeme pešo, ale vyvezieme sa lanovkou alebo zubačkou, čo je zážitok sám o sebe. Následne sa presunieme do srdca Bogoty, kde si v Plazoleta Chorro de Quevedo povieme o založení mesta a odkiaľ budeme pokračovať cez Boterovo múzeum a Múzeum zlata až k Bolívarovmu námestiu. Na námestí sa nachádza katedrála a justičný palác, na ktorý v roku 1985 zaútočila ľavicová guerilla M-19. Pri útoku boli zničené všetky spisy a dôkazy proti Pablovi Escobarovi a tak sa špekuluje, že za útokom bol v skutočnosti obávaný narkobarón...Dnes je však Kolumbia oveľa bezpečnejšia ako v minulosti a pri zájazde do Kolumbie s BUBO sa nemusíte ničoho báť. Bogotu poznáme veľmi dobre. 

Blog o Bogote - čo vidieť, kam ísť, bezpečnosť

3 fotografie

Bogota je farebná ako celá Kolumbia

V Bogote vyskúšame aj skvelú kolumbijskú kuchyňu. Na Monserrate si dáme čaj pripravený z lístkov koky, ktorý nám pomôže zvládnuť výškovú chorobu a pri Bolívarovom námestí zase ochutnáme polievku Ajiaco, ktorá sa pripravuje z kuracieho mäsa a jedáva sa s kukuricou a avokádom. Cestou môžeme ochutnať oblátky "oblea", ktoré sa jedia buď sladké s džemom alebo posypané syrom. 

3 fotografie

Kolumbia má aj svoju chutnú stránku

V minulosti sa Medellín spájal s Pablom Escobarom. Dnes ho asi najlepšie vystihuje streetart
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

4. tip: Medellín #

Pred 30 rokmi bol Medellín považovaný za najnebezpečnejšie mesto na svete a dodnes sa snaží zabudnúť na utrpenie, ktoré mu spôsobil Pablo Escobar. Či sa to medellinčanom darí, posúdite najlepšie sami. Všetky budovy, ktoré sa v minulosti spájali s neslávne známym narkobarónom boli zničené a Medellín sa snaží prilákať turistov na svoju grafitovú štvrť Comuna 13 a sochy svojho rodáka Fernanda Botera. Práve Comuna 13 je lákadlom, ktoré nemôžete vynechať a kde nájdete stovky zaujímavých grafitov od umelcov z celého sveta. Nachádzajú sa tu aj známe eskalátory, ktoré mali domácim uľahčiť pohyb po štvrti, kde neboli široké cesty pre autá a autobusy. Pri všetkých tých farbách, dobrej káve a hudbe veľmi rýchlo zabudnete na krvavú minulosť mesta, ktoré sa pozerá do budúcnosti.

Prečítajte si našu BUBO prehliadku mesta Medellín

4 fotografie

Medellín je dnes obrovským lákadlom

Vo Valle de Cocora sa okrem najvyšších paliem na svete vyskytujú aj kolibríky
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

5. tip: Valle de Cocorá #

Valle de Cocorá patrí k ďalším zaujímavým miestam Kolumbie a mnohými je pasované za najkrajšie miesto čo sa týka prírody. Nachádzajú sa tu najvyššie palmy na svete- palmy voskové, ktoré dorastajú do výšky až 60 metrov a okrem nich tu môžete pri troche šťastia vidieť aj kolibríky. Do údolia chodíme z farebného mestečka Salento na autách Willys, ktoré sa v celom regióne tešia veľkej obľube. Po ľahkej turistike sa vždy zastavíme v miestnej reštaurácii, kde ochutnáme vynikajúceho grilovaného pstruha.

3 fotografie

Videli ste už takéto krásne scenérie?

Pri jazere Guatavita si povieme viac o El Dorade
Foto: BUBO — BUBO

6. tip: Jazero Guatavita a El Dorado #

El Dorado v španielčine znamená "Zlatý" a v skutočnosti sa jedná o osobu a nie o miesto, ako si v minulosti mysleli Španieli. Muiscovia, jeden z indiánskych kmeňov, mali zvyk, podľa ktorého musel nový panovník obetovať zlato do jazera Guatavita. Pokrytý drahým kovom sa na drevenej plti plavil do stredu jazera, kde zlato obetoval bohom. Španielski conquistadori jazero našli a snažili sa z neho zlato dostať, čo sa im aj čiastočne podarilo. Získanú korisť roztavili a poslali do Európy. Časť pokladu sa však podarilo zachrániť a nájdete ho v Múzeu zlata v Bogote. Pri samotnom jazere sa žiadne múzeum nenachádza, ale určite sa ho oplatí navštíviť kvôli skvelej atmosfére a peknej prírode. Koniec koncov, koľko ľudí sa môže pochváliť tým, že našli El Dorado? 

Prečítajte si náš blog o El Dorade a dozviete sa viac

3 fotografie

Jazero Guatavita, ktoré je plné zlata

V kávovom trojuholníku ochutnáme tú najlepšiu kávu
Foto: Alena Spišáková — BUBO

7. tip: Kávový trojuholník #

Kolumbijčania Vám vždy povedia, že najlepšia káva sa pestuje v Kolumbii. A pokiaľ chcete ochutnať tú najlepšiu arabicu, musíte zamieriť do Kávovej oblasti- Zona Cafetera, ktorú tvorí "Kávový trojuholník" medzi departamentami Caldas, Risalarda a Quindió. Celý región je zapísaný na zozname UNESCO a kávu ochutnáme v jednej z mnohých plantáží, ktoré sa nazývajú fincas. Vo Finca del Café si ukážeme, ako sa káva pestuje, zbiera a praží. Rozhodne to nie je nič ľahké a pripraviť dobrú kávu je skutočné umenie. Prehliadku fincy ukončíme skvelou ochutnávkou kávy, ktorá sa v Kolumbii pije bez mlieka. 

Zaujala vás kolumbíjska káva? Prečítajte si o nej náš blog!

3 fotografie

Ulovíte zážitok a nazbierate si vlastnú kávu?

Katedrála v Zipaquirá
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

8. tip: Zipaquirá #

Názov Zipaquirá pochádza z jazyka indiánskeho kmeňa Muiscov, v ktorom sa ich dvaja najväčší vládcovia titulne prezývali zipa a zaque. Dnes do mesta chodia turisti z celého sveta, aby tu mohli obdivovať podzemnú katedrálu, ktorá bola vytvorená v bývalej bani na soľ. Otvorenie katedrály sa uskutočnilo 16. decembra 1995 a v BUBO jej prehliadku nemôžeme vynechať. Začíname pri dlhej chodbe do podzemia a postupne sa cez krížovú cestu - kalváriu dostaneme do srdca samotnej katedrály, ktorej dominuje krásne nasvietený kríž. V podzemí sa okrem samotnej katedrály nachádza aj obchod so smaragdami a viaceré zaujímavé umelecké diela, ako napríklad "Zrkadlo" alebo "Stvorenie Adama".

4 fotografie

Podzemná katedrála v Zipaquirá

V Zipaquirá môžete ochutnať skvelé kolumbijské jedlo a na svoje si tu prídu hlavne milovníci mäsa. Dáte si na obed hovädzinu alebo vyskúšate steak z kapibary? 

3 fotografie

Na obed si tu dáme vynikajúce pečené mäso

Biele mesto Popayán
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

9. tip: Popayán #

Ak máte radi koloniálne mestečká, Popayán si jednoducho zamilujete. "Biele mesto" sa preslávilo svojimi domami, kostolmi a úradnými budovami, ktoré sú kompletne všetky zafarbené nabielo. Prehliadku začnite na pri Kostole sv. Františka a cez námestie Parque Caldas prejdite až ku fotogenickému kostolíku Ježiša Nazaretského. Odtiaľ pokračujte starými uličkami k pyramíde El Morro de Tulcán, v ktorej sa pochovávali významní indiánski náčelníci a odkiaľ budete mať skvelý výhľad na celé mesto. Ešte donedávna sa na vrchu pyramídy nachádzala jazdecká socha španielskeho zakladateľa mesta Sebastiána de Belalcázara, ktorá však bola zničená pôvodnými obyvateľmi v roku 2020. Na veľkonočný piatok sa v Popayáne každoročne koná polnočný pochod, ktorý navštevujú tisíce turistov z celého sveta.

3 fotografie

Popayán je na rozdiel od iných miest v Kolumbii jednofarebný

San Agustín
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

10. tip: San Agustín #

Archeologický park San Agustín patrí medzi miesta, ktoré nemôže v Kolumbii vynechať žiadny milovník histórie. Nachádza sa tu vyše 500 kamenných sôch, ktoré vznikli približne pred 2400 rokmi. O pôvode ľudí, ktorí ich vyrobili veľa nevieme. Nevieme dokonca ani to, ako sami seba nazývali a odkiaľ presne pochádzali a preto sa ich civilizácie označuje po mestečku San Agustín. Pravdepodobne však prišli zo strednej Ameriky, pretože okrem antropomorfných sôch nájdeme na viacerých miestach aj sochy zobrazujúce jaguára, ktorý bol v oblasti Mezoameriky považovaný za posvätné zviera. V okolí San Agustínu sa nachádza viac archeologických lokalít,  ktoré sú od seba vzdialené aj desiatky kilometrov. Najlepšie si ich všetky pozriete tak, že si za pár eur zaplatíte celodenný výlet do Alto de los Ídolos a Alto de las Piedras a na samotný Archeologický park pri meste si vyhradíte aspoň pol dňa. Nezabudnite si však dáždnik, keďže ste len necelé dva stupne od rovníka...

3 fotografie

Sochy v San Agustíne sú dodnes zahalené tajomstvom

V okolí San Agustína nenájdete len významnú a veľmi dobre zachovanú archeologickú lokalitu, ale aj krásnu kolumbijskú prírodu. Počas jednodňového výletu za sochami sa môžete zastaviť pri vodopádoch Salto de Bordones, Salto de Mortiño a pri divokej rieke Magdaléne, ktorá je najdlhšou v celej Kolumbii. Tu pochopíte, prečo Kolumbijčania považujú svoju krajinu za najkrajšiu na svete.

3 fotografie

Mestečko San Agustín je obklopené nádhernou prírodou

Zažite Kolumbiu na vlastnej koži a spoznajte viaceré miesta z nášho blogu aj na vlastné oči. Vyberte sa s nami na zájazd do Kolumbie a vychutnajte si túto krajinu plnými dúškami

Návštevu Kolumbie si viete dokonca spojiť aj s inými krajinami a získať tak lepší prehľad o regióne. Poďte na zájazd do Kolumbie a Panamy alebo na zájazd do Kolumbie, Ekvádoru aj na exotické Galapágy

Jaroslav Kondač

Jaroslav Kondač

Jaroslav Kondač

Jaro študoval medzinárodné vzťahy na Univerzite Mateja Bela a jeden semester strávil v Istanbule. Po skončení školy pracoval ako dobrovoľník v Thajsku, kde učil angličtinu a pomáhal pripravovať festivaly v Múzeu juhothajskej kultúry. Odmalička ho zaujímalo cestovanie, história a cudzie jazyky. Jeho videnie sveta tak zapadá do vízie BUBO, kde dokázal nájsť tím na diskusiu pre náročné témy. Okrem angličtiny a španielčiny sa ako správny milovník Ázie učí turečtinu a čínštinu, ktorú študoval na Tianjin University. Jaro najradšej cestuje po miestach, ktoré sa spájajú dejinami a dobrým jedlom.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Turecko - orientálna rozprávka

Zo zájazdu: Antarktída loďou - plavba cez Drakeov prieliv

Jaroslav Kondač

Posledná úprava článku | Prečítané: 1085

Mohlo by Vás zaujímať

Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania
Pablo Escobar, Narcos - originálne videá Prémiový blog

Prémiový blog Pablo Escobar, Narcos - originálne videá

Keď zavriete oči a máte povedať 3 charakteristiky Kolumbie, tak v nich určite bude kokaín, Pablo Escobar či Narcos.

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Bogota - prehliadka Bogota

Bogota Bogota - prehliadka

Bogota leží štyri stupne od rovníka a tak musí byť slnečná a horúca. Chyba! Bogota je iná, než si predstavujete.

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
ROZHOVOR: Na semafore v Kolumbii svietila červená a motorkár začal predávať sáčky s drogami Blog

Blog ROZHOVOR: Na semafore v Kolumbii svietila červená a motorkár začal predávať sáčky s drogami

Kolumbia je fénix vstávajúci z popola, no zároveň skrýva mnoho rarít. Na zopár metroch štvorcových tu vidíte kňaza a miništrantov, ako idú slúžiť…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4499

Detské zľavy

Dovolenka S deťmi do Kolumbie a Panamy
F

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

3695
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

4364
K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

09.04. → 18.04. +22 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

3916

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.