Baracoa - tipy na východnú Kubu

Prehliadka

Baracoa - tipy na východnú Kubu

Väčšina turistov prichádzajúcich na dovolenku na Kubu končí svoje poznávanie ostrova na Varadere či v Havane. My sme presvedčení, že Kubu treba zažiť celú. A neobísť pri tom ani Baracou.

Po tom, čo Krištof Kolumbus na svojej prvej ceste pristál na Bahamách a nedozvedel sa od miestnych indiánov, kde majú zlato, pokračoval ďalej. Takto sa 27. novembra 1492 vylodil na najväčšom ostrove Veľkých Antíl. Dnes tento ostrov voláme Ostrov Slobody a spolu s približne ďalšími 4000 ostrovmi a ostrovčekmi tvorí krajinu, ktorú poznáme pod názvom Kuba.

Legendy hovoria o tom, že keď sa tu prvýkrát Kolumbus vylodil v zátoke, kde dnes leží mesto Baracoa, uvidel hustú, bujnú a sviežo zelenú vegetáciu. V tom momente zvolal:

„ To je to najkrajšie, čo ľudské oko kedy videlo!!“ Krištof Kolumbus

Východná časť ostrova bola v tom čase obývaná indiánmi kmeňa Taíno, ktorí boli pravdepodobne aj tí, ktorí ho svojimi pokrikmi v zátoke privítali. Traduje sa, že po ňom kričali „Kuuuba, kuuba!“ Dodnes je pôvod tohto slova nevyjasnený, ale odborníci hovoria, že by to mohlo znamenať niečo ako „bohatá úrodná zem“ alebo „naše krásne miesto“ alebo vo veľmi voľnom preklade „toto je naše“ „my sme tu doma!!“. V každom prípade si toto Krištof pekne zapísal do svojho lodného denníka a napriek tomu, že spočiatku ostrov nazval Juana, neskôr ho premenovali práve na Kuba.

Baracoa sa nachádza na východnom cípe Ostrova Slobody

Ešte najmenej jednej veci môžeme ďakovať indiánom kmeňa Taíno. Boli to pravdepodobne oni, ktorí na znak priateľstva ponúkli Kolumbovi fajku. Bola to hlinená fajka akoby v tvare malej hokejky. Tá sa prikladala priamo k nosu a inhaloval sa tabakový dym nie cez ústa, ale cez horné dýchacie cesty. Fajčiť bola výsada panovníkov a urodzených mužov kmeňa. Keď mu fajku podávali hovorili jediné slovo „tabaco“. Preto Krištof nazval zatiaľ pre neho neznámu rastlinu tabakom. Indiáni však slovom „tabaco“ označovali svoje fajky. A tak vznikol prvý omyl histórie na Kubánskej pôde. Tabak indiáni nazývali „cohiba“.

Mimochodom, vedeli ste, že „cohiby“ sú relatívne mladou značkou? Vznikli tak, že Fidelov bodyguard fajčieval cigary, ktoré mu balil jeho kamarát. Jedného dňa ich zavoňal aj Fidel a keď ich ochutnal, tak nechcel už nič iného. Dodnes sa presne nevie, kde sa pre tieto cigary pestuje ten najvyberavejší tabak. Vieme len to, že je to v údolí Viňales, na západe ostrova. Ale kde presne ostáva štátnym tajomstvom. Do roku 1982 ste si cohibu nemohli kúpiť. Mohli ste ju iba dostať. Buď osobne od samotného vodcu alebo ako diplomatický darček. Až neskôr sa rozhodlo, že cohiby sa stanú súčasťou komerčného obchodu. 

Takže Baracoa dala svetu hneď tri veci: „Kuba“ „tabak“ a „Cohiba“

Dnes by ste nepovedali, že to bolo de facto prvé hlavné mesto ostrova. Založil ho Diego Velazquez v roku 1511 na druhej Kolumbovej ceste. Neskôr sa hlavným mesto stalo Santiago de Cuba a nakoniec štafetu prevzala Havana, ktorá je ním dodnes. Baracoa dnes pôsobí ako malé, zabudnuté, trochu westernové a trochu ospalé mestečko, kde definitívne zastal čas. Jeho slávu možno trochu pripomína ošarpaná socha Krištofa Kolumba v zálive, kde sa pravdepodobne vylodil a starý drevený kríž v kostole. Traduje sa, že ním krstil prvých indiánov. Vedci uhlíkovou metódou zistili, že spomínaný kríž má cca 500 rokov, čím podporujú tieto povery.

Dodnes sa verí, že ak by ste chceli na Kube vidieť pôvodné indiánske črty, choďte do Baracoa. Historici udávajú, že keď Španieli dorazili na ostrov, mohlo tu žiť tak približne 200 000 pôvodných obyvateľov rôznych indiánskych kmeňov. Najpočetnejším z nich boli práve Tainos, ktorí Kolumba tak vľúdne privítali na jeho prvej plavbe

Neskôr, keď na druhej Kolumbovej plavbe Diego Velazquez zakladal prvú osadu na Kube a to práve Baracou, stretol sa so silným odporom domácich. Na čele indiánov stál náčelník Hatuey, ktorý je dodnes považovaný za prvého revolucionára Kuby.  Na hlavnom námestí v Baracoa má aj svoju bustu. Hatuey a jeho bojovníci mali však proti pušnému prachu Španielov krátke trvanie. Keď Hatueya chytili, postavili pred hranicu a spýtali sa ho: „Ak prestúpiš na kresťanstvo, ušetríš si život a pôjdeš do neba.“

Na čo Hatuey odpovedal:

„Aj v nebi sú Španieli? Tak to ma rovno radšej upáľte na tejto hranici!“

Baracoa a jej okolie je však autentickým rajom, ktorý nenechá hlavne vaše oči chladnými. Všade samá zeleň a to počas celého roku. Kúsok odtiaľto sa nachádza obrovský Humboltov Národný Park. Ak by ste mali veľké šťastie, môžete tam stretnúť lamantína karibského. Prezývajú ho aj morská krava a je to extrémne plaché zviera, ktoré je na pokraji vyhynutia. To čo však takmer s istotou máte šancu zažiť je Stolová Hora, ktorá sa týči nad horizontom takmer ako Kilimandžáro nad africkými pláňami. Aj samotný Hemingway písal o oboch týchto krajinách: Snehy Kilimandžára. A za knihu Starec a more neskôr dostal aj Nobelovu cenu za literatúru.

Ale vráťme sa k výstupu na Stolovú horu. Jej názov El Yunque znamená kováčska nákova alebo kovadlina. To preto, lebo po strede je široká, ale na jej okrajoch je extrémne úzka. Keď vyleziete hore, máte pocit, že sa ledva zmestíte.

4 fotografie

Príbehy z Baracoy

Napriek tomu, že meria necelých 600 metrov nad morov, výstup na ňu býva relatívne náročný. Samozrejme, závisí od ročného obdobia, kedy sa na ňu vyberiete. Prvým krokom je úspešné prebrodenie rieky Duaba. V období dažďov môže mať zradné meandre, ktoré vám značne dokážu skomplikovať život. Domáci sviežu rieku využívajú napríklad aj ako verejnú práčovňu. Hlavne v soboty je možné vidieť ženy, ktoré sa snažia dreveným lopárikom vybiť špinu z oblečenia. V nedeľu nájdete veľa miestnych na vidieku v malých, po domácky zbúchaných kostoloch.

3 fotografie

Nedeľná Baracoa. Môžete žažiť omšu alebo aj púšťanie šarkanov

Náboženstvo na Kube? Poviete si to hádam nie. Posledné roky sa však práve v tejto oblasti rozmáhajú s tichým dovolením vlády rôzni misionári a náboženské skupiny. Deti postávajú vonku, prípadne si púšťajú šarkanov. Obľúbená činnosť  na zabitie nudy, zatiaľ čo rodičia sú na omši.

Polymity sú zákonom chránené slimáky, ktoré takto farebne pomaľovala sama príroda. Nežijú nikde inde na svete, iba na Kube a aj to iba v časti Baracoa
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Alebo hľadajú polymity. Sú to nádherné farebné endemické slimáky. Kedysi ich ľudia húfne zbierali a vyrábali z nich rôzne ozdoby ako napríklad náhrdelníky. Dnes sú prísne zákonom chránené. Uvidíte ich pravdepodobne iba na obrázkoch v základnom kempe horských vodcov pred výstupom

Áno, výstup na Stolovú horu je spoplatnený a povinnosťou je aj horský vodca. Môže sa to zdať ako banalita. Veď v celom okolí hory bývajú domáci, ale už sa párkrát stalo, že turisti chceli vybehnúť sami a v hustom poraste cestičiek sa stratili. Ak k tomu pripočítame takmer 100 percentnú vlhkosť a teplo klímy, ste dehydratovaný skôr než si myslíte. A to aj napriek tomu, že Kubánci prezývajú Baracoa ako splachovací záchod Kuby, lebo všade je nejaká riečka. 

Toto je zároveň jedinou oblasťou Kuby, kde sa pestuje kakao a jediná továreň na výrobu čokolády sa nachádza tiež tu. V roku 1963 ju otváral samotný Che Guevara. Dnes prechádza veľkou rekonštrukciou, ale domáci podrobne poznajú postupy výroby, a tak si od nich priamo viete zakúpiť lahodné tabličky čierneho zlata. Vedeli ste napríklad, že niekedy sa kakaové bôby používali ako platidlo?

4 fotografie

Kakao na Kube

V Baracoa žijú ľudia v absolútnej harmónii s prírodou a nie je to len prázdna fráza. Obchody často zívajú prázdnotou a tak, čo si nedopestujete, alebo neulovíte, tak nemáte.  Rybárov často nájdete v pobrežných vodách loviť tzv. limo. Je to miesta pochúťka. Drobné rybičky, ktoré sa „pasú“ na dlhých zelených riasach sa lovia do jemných sietí, alebo špeciálne upravených košov. Ich manželky ich potom vedia pripraviť ako takú kompaktnú hmotu, ktorá pripomína tenké sklené rezance. Správne dochutené, na štipke oleja vysmažené majú neodolateľnú chuť.

Detail na miestnu špecialitu: drobné rybičky, ktorí miestni volajú "limo"
Foto: Katarína Líšková — BUBO

3 fotografie

Limo- drobné rybičky sa lovia v blízkosti brehov

Turisti vyhľadávajú aj cca 20 kilometrov vzdialenú pláž Maguana. Nielen jej biely piesok a tyrkysové more sú lákadlom. Tešte sa na predstavenie, čo ste ešte nevideli. Prasiatka pobehujúce po pláži. Niektoré sa dokonca aj kúpu v mori alebo sú schopné Vám ukradnúť Váš čerstvý kokosový orech a vypiť ho aj s rumom v ňom. Občas cez pláž prebehne aj kôň a pravidelnou súčasťou sú aj domáce sliepky. Proste dokonalá súhra človeka s prírodou. Kto má rád morské plody, tiež si príde na svoje. Čerstvo ulovené langusty a kubánska príloha: fritované banány, ktoré chutia ako zemiakové čipsy. K tomu všadeprítomný rum..

pláž Maguana
Foto: Katarína Líšková — BUBO

... a raj menom Baracoa dáva za pravdu vyše 500 ročnému tvrdeniu Krištofa Kolumba:

„To najkrajšie, čo ľudské oko kedy videlo!“ Krištof Kolumbus

My v BUBO mu dávame za pravdu a Kuba zvíťazila v našom rebríčku TOP 10 ostrovov Karibiku.

Domáci Vám spravia hostinu priamo na pláži. Luxusom sú čerstvé grilované homáre
Foto: Katarína Líšková — BUBO

ČO VIDIEŤ V BARACOE

  1. Stolová Hora - výstup ako výzva
  2. Pláž Maguana - zaslúžený oddych na pláži aj s prasiatkami
  3. Ochutnávka kakaa - jediná fabrika na čokoládu je práve tu
  4. Hatuey - má v strede mesta nenápadnú sochu pod košatým stromom. Nájdete ju spolu s nami?
  5. Cohiba espléndido - Fidelove obľúbené cigary. V ich znaku sa ževraj skrýva práve indiánsky náčelník Hatuey
  6. Cruz de Parra - drevený kríž, ktorým Kolumbus krstil prvých indiánov. Ukážeme si, kde ho majú schovaný v kostole
  7. Limo - miestna gurmánska špecialita. Malé rybičky vysmažené na oleji s cesnakom

 

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Keď Katka pred mnohými rokmi poprvýkrát získala ocenenie najlepšieho slovenského sprievodcu, dozvedeli sa to aj na Kube, kde si ju za roky, kde odsprevádzala viac ako tisíc spokojných klientov, veľmi vážia. Katka študovala päť rokov v Granade a svoje perfektné znalosti španielčiny zužitkováva vo váš prospech. Tí, ktorí sa stretli s Katkou v Indii, vedia, že aj tam dva roky študovala a rovnako dobre sa vyzná i v Ázii. Miluje východnú časť Kuby, kde si v Baracoa rada pochutnáva na rybe a la Santa Barbara v kokosovej omáčke. Sprevádzaním prekonáva situácie, na ktoré by v „v bežnom kancelárskom živote“ nenarazila. Nádherne fotí a klienti ju obdivujú za jej nesmierny prehľad v krajinách, v ktorých s nadšením sprevádza. S úsmevom a pohodou zvláda všetky možné aj nemožné situácie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Ríšou Mayov (Komfort)

Zo zájazdu:

Katarína Líšková

Posledná úprava článku | Prečítané: 562

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.