Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo vidieť v Barcelone, a ktoré reštaurácie by ste určite nemali vynechať.

Barcelona Počasie

slabý dážď

slabý dážď

18°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 06:39

Západ slnka 19:13

Dážď 0.13mm

Barcelona mesto politického, obchodného, kultúrneho a akademického života. Zároveň je to druhé najväčšie mesto v Španielsku, situované na svahoch zo žúl a bridlíc, s výhľadom na záliv. Nachádza sa v severovýchodnej časti Pyrenejského polostrova, 150 km južne od Pyrenejí a španielsko-francúzskej hranice. Barcelona je najdôležitejší španielsky prístav na pobreží Stredozemného mora.

Poloha najkrajšieho mesta Španielska na pobreží a roky spojenectva s Francúzskom a Talianskom vytvarovali mesto do otvoreného, dynamického ale najmä rozmanitého celku orientovaného na budúcnosť, ktorý zároveň oceňuje kreativitu a má vlastný štýl. Podľa legendy založil Barcelonu kartáginský vodca Hamilkar Barkas, otec slávneho Hannibala. Takto vznikol názov Barcelony.

Vrstvené osídlenie Barcelony zažilo za viac ako 2000 rokov svojej existencie vlny prisťahovalcov a dobyvateľov, vrátane Rimanov, Vizigótov, Frankov a neskôr Kataláncov. Barcelona v priebehu rokov zaznamenala vzostup a pád – od zlatej éry kniežacej moci v 14. storočí až po temné dni občianskej vojny a éru generála Franca. Barcelonou vždy prebiehala divoká nezávislá séria, ktorá ju často privádzala do konfliktu s Kastílskym kráľovstvom – antagonizmus, ktorý pokračuje až do súčasnosti, s túžbou po väčšej autonómii od Španielska. Mnohí Katalánci však tvrdo bojujú za úplnú nezávislosť.

Katalánsko:

má rozlohu okolo 32000 km2 s počtom obyvateľov približne 7,5 miliónov, z ktorých väčšina žije v súmestí Barcelony. Autonómne katalánske spoločenstvo zahŕňa provincie Girona, Lleida a Tarragona. Región patrí medzi hospodárskych lídrov a Barcelona je najbohatším mestom Španielska. Katalánčina patrí medzi románske jazyky a používa sa aj v južnom Francúzsku a Baleároch. Je oficiálnym jazykom v Alghere v Sardínii, ktoré je taktiež niekedy nazývané malá Barcelona.

Spletitá Barcelona, ktorá vás zaujme z každej strany rozhodne patrí medzi európske mestá, ktoré treba navštíviť
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Začíname v srdci mesta... #

Prehliadku Barcelony začíname na jednom z najslávnejších bulvárov nie len hlavného mesta Katalánska, ale celého Španielska. La Rambla je hlavná tepna tohto energického mesta, ktorá sáva nevyčerpateľnou autenticitou. Barcelonu navštevuje mnoho turistov aj kvôli Gaudího budovám. Najznámejšou z dvadsiatich Gaudího budov je kostol Sagrada Familia, ktorá je súčasťou každej BUBO prehliadky. Každoročne ho navštívi viac než 2 milióny turistov z celého sveta, z ktorých mnohí sú vášnivými obdivovateľmi umelca, zameranými na všetky jeho diela.

Mesto božského architekta:

Antonio Gaudí (v rodnom Katalánsku Antoni Gaudí) sa narodil 25. júna 1852 v meste Reus. Bol piatym a najmladším dieťaťom remeselníka Francesca Gaudího. Ako dieťa bol často chorý, čo ho držalo doma, a tak trávil čas hlavne pozorovaním rastlín a zvierat. V roku 1863 začal študovať na Piaristickej škole v Reuse. V roku 1873 sa stal študentom Vysokej technickej školy v Barcelone, v odbore architektúra. Kým študoval, pracoval ako pomocný architekt a získaval prax vo svojom odbore. Nikdy sa neoženil, celý život sa venoval svojej práci. Väčšina z jeho návrhov bola postavená v Barcelone, ale nie všetky boli dokončené, pretože niektorí z investorov neprijali jeho inovatívny štýl. Gaudí zomrel 10. júna 1926 na následky zranení, po troch dňoch od zrážky s električkou. Bol pochovaný v hrobke v kostole Sagrada Familia.

La Rambla, elegantná promenáda, vedúca z Placa de Catalunya k moru, je dominantou Barcelony a obľúbeným miestom na prechádzku. Široká promenáda lemovaná stromami má 5 oddielov a končí sa dreveným mólom – Rambla del Mar. Jej názov pochádza z arabského slova pre sezónne riečiská. Na konci prístavu stojí 60m vysoká socha Krištofa Kolumba, postavená pri príležitosti svetovej výstavy v roku 1888. La Rambla je neustále plná ľudí a preto BUBO prehliadku začíname aj končíme na tejto pulzujúcej tepne mesta plnej života. Z námestia Placa de Catalunya sa presunieme zelenou linkou metra na stanicu Paral-lel, kde prestúpime na tmavozelenú linku FM (zubačka), ktorá nás zoberie až k hlavnej stanici lanovky. My však chceme vidieť okolitú štvrť dôkladne a preto ideme k stanici lanovky na pešo. Cesta trvá cca 15-20 minút príjemnou chôdzou. Odtiaľto sa krátkou cestou vyvezieme nahor zubačkou a ocitneme sa na kopci zvanom Montjuic. Ceny lístkov na zubačku nájdete tu.

4 fotografie

Lanovkou sa presúvame na kopec Montjuic...

Po vystúpení z lanovky sa nabažíme okolitou scenériou Barcelony a keď prejdeme o čosi ďalej cez park Jardins del Mirador k umelým kaskádam Mirador de l'Alcalde sa nám naskytnú pohľady na tunajšiu zátoku a prístav. Pokračujeme ďalej k zlovestne preslávenej pevnosti zo 17. storočia, Castell de Montjuic. Po ceste sa záujemcovia môžu občerstviť v stánku Cafe Bar El Cims, kde si okrem kávy viete dať aj chladené pivko. Táto pevnosť bola kedysi politickým väzením a dlhodobým symbolom útlaku. Práve odtiaľto si vychutnáte najúžasnejšie pohľady na mesto a rozľahlé more.

Chystáte sa aj do hlavného mesta Španielska? Tu nájdete tipy na Madrid

Po návšteve pevnosti pokračujeme smerom k štadiónu a na námestie, ktoré je známe takmer celému svete. Práve tu sa v roku 1992 uskutočnili letné olympijské hry a olympijský štadión je dnes známy aj ako Lluís Companys Olympic Stadium. Symbolom námestia je skulptúra vysoká 136 metrov predstavujúca spletitú vežu. Otcom tejto pamätihodnosti je architekt Santiago Calatrava, ktorý je nechal postaviť iba kvôli hrám v roku 1992. Samotný štadión bol otvorený už v roku 1929 ale na podnet olympijských hier bol zrekonštruovaný a obnovený. Aktuálna kapacita je 60713 miest, no v roku 1992 počas olympiády poňal až 67000 návštevníkov.

5 fotografií

V parku uvidíme krásne vyhliadky, historické pamiatky, ako aj novodobú architektúru...

Zo štadiónu zamierime smerom nadol k neobarokovému palácu postavenému v roku 1929. Sídli v ňom tzv. MNAC - Museu Nacional d´Art de Catalunya – Katalánske národné múzeum umenia – kde je bohatý výber románskeho umenia a polychrómovaný obraz Krista v majestáte z 12. storočia, ktorý bol získaný z apsidy vidieckej kaplnky v severozápadnom Katalánsku. Dokopy v parku Montjuic strávime takmer hodinu a pol a vydáme sa odtiaľto smerom nadol po schodoch až k slávnej fontáne La Font Mágica. Táto magická spievajúca a tancujúca fontána sa oplatí navštíviť najmä večer, kedy žiari rôznymi farbami a pôsobí ako taviaci kotol farieb. 

Montjuic je domovom niektorých z najlepších mestských umeleckých zbierok. Medzi ne patrí napr. Fundacio Joan Miró, výstava obrovských plátien slávneho maliara Joana Miróa. Objavíte tu málo známe diela z jeho raných rokov v Sala Joan Prats a Sala Pilar Juncosa. Je tu aj niekoľko menších múzeí a kuriózne pamiatky ako Poble Espanyol - rozmanitá bohatá a tradičná španielska architektúra vytvorená v replikách pre Medzinárodnú výstavu v Barcelone v roku 1929. Taktiež tu objavíte nádhernú rekonštrukciu nemeckého pavilónu Mies van der Rohe z roku 1929. Ďalšou zaujímavosťou je bývalá továreň a kasárne Caixa Forum, ktoré navrhol Josep Puig i Cadafalch. Sú vynikajúcim dielom modernistickej architektúry a opisujú sa ako fantázia lega z tehál.

Z fontány mierime ďalej po promenáde až k obrovskému námestiu s kruhovým objazdom Placa d´ Espanya, ktorá je hranicou medzi štvrťou Monjuic a štvrťou Sants, ktorú sa oplatí navštíviť ak chcete byť svedkom každodenného života rezidenčnej Barcelony takmer absolútne bez turistov. Pred samotným vstupnom na námestie prejdeme cez Torres Venecianes, fotogenickú dvojicu budov postavených v benátskom štýle v 20. rokoch 20. st. V tejto štvrti sa nachádza aj niekoľko divadiel a rušných nočných klubov. V momente ako dôjdeme na kruhový objazd uvidíme pred nami červenú rotundovitú budovu, Arenas de Barcelona, ku ktorej mierime. Je čas obeda a tu si vieme dopriať gurmánsku zastávku podľa vlastného výberu. Na prízemí a hornom poschodí tejto budovy sa nachádza viacero reštaurácií alebo rýchlo občerstvení a bude len na vás, čo si vyberiete. My v BUBO odporúčame kvalitnú reštauráciu LaLola, kde ochutnáte delikátne španielske Tapas.

Z budovy Arenas de Barcelona, kde máme obednú prestávku, si spravíte najkrajšie fotky námestia Placa d´ Espanya
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Po obede do parku Gaudího... #

Načerpaný energiou po obede sa posúvame na opačnú stranu mesta do najznámejšieho parku Gaudího, do parku Guell. Z rotundy sa presunieme na opačnú stranu kruhového objazdu na zastávku metra Pl. Espanya a zelenou linkou L3 sa presunieme na metrovú stanicu Lesseps, ktorá je deviata v poradí. Hneď ako vyjdeme zo stanice metra tak prejdeme cez cestu a na zastávke Gran de Grácia – Lesseps nasadneme na autobus č. 116 a zvezieme sa pár minút na zastávku Arnold Schönberg - Av del Coll del Portell. Odtiaľto to už nemáme ďaleko a po ulici Av del Coll del Portell sa vydáme nahor k bránam parku, ktoré budú asi po 130 metroch na pravej strane. Cena základného vstupného sa pohybuje okolo 10 € a otváracia doba sa premenlivo pohybuje podľa ročného obdobia. V zimnom období je park otvorený od cca 9:30 do 17:30 a počas letných mesiacov od 7:30 do 20:30.

V parku si porozprávame o slávnom Gaudím a necháme na cca 30 minút rozchod. Dve najzaujímavejšie atrakcie parku sú Sala Hipóstila, známy aj ako Dórsky chrám. Tento „les“ s 88 kamennými stĺpmi, z ktorých niektoré sa nakláňajú ako mohutné stromy ohnuté ťarchou času, bol pôvodne určený ako trh. Ďalšou atrakciou je Casa-Musea Gaudí. Vežovitý dom napravo od spodného vchodu, kde Gaudí žil približne posledných 20 rokov svojho života (1906-1926). Obsahuje nábytok, ktorý navrhol (vrátane predmetov, ktoré boli kedysi doma v La Pedrera, Casa Batlló a Casa Calvet) spolu s ďalšími pamiatkami. Dom pôvodne postavil v roku 1904 Francesc Berenguer i Mestres ako prototyp šesťdesiatich a viac domov, ktoré tu boli pôvodne naplánované. Pre záujemcov je možnosť občerstviť sa kávou alebo džúsom, prípadne posilniť koláčom či sendvičom v reštaurácii Afiparc, ktorá sa nachádza kúsok pri hlavnom vstupe.

5 fotografií

Vchádzame do parku Guell, ktorý bol dlhé roky domovom slávneho Antoniho Gaudího...

Park Guell:

Park Guell je situovaný severne od štvrti Grácia a asi 4 km od Placa de Catalunya. Je to miesto, ktoré Gaudí pretransformoval na krajinnú záhradu. Je to zvláštne, očarujúce miesto, kde sa vášeň tohto ikonického modernistu pre prírodné formy skutočne rozbehla až do bodu, kedy sa umelé zdá takmer prirodzenejšie ako prirodzené.

Park Güell vznikol v roku 1900, keď gróf Eusebi Guell kúpil stromami pokrytý svah El-Carmel (vtedy mimo Barcelony) a najal Gaudího, aby vytvoril miniatúrne mesto domov pre bohatých, obklopené upravenými pozemkami. Projekt bol komerčný prepadák a bol opustený v roku 1914 – no nie skôr, ako Gaudí vytvoril svojim nenapodobiteľným spôsobom schody, námestie, dve vrátnice a 3 km ciest a chodníkov. V roku 1922 mesto kúpilo pozemok na účely verejného parku. V roku 2004 sa park stal svetovým dedičstvom UNESCO.

Po voľnom čase sa stretávame pod schodmi pri spodnej bráne parku a vyjdeme na ulicu Carrer d´Olot, kde nastúpime na autobus č. 116. Odvezieme sa na zastávku Gran de Gràcia – Lesseps, z ktorej sme sa presúvali do parku. Prejdeme na stanicu metra Lesseps a zelenou linkou L3 sa presunieme na stanicu Diagonal, kde ju zmeníme na modrú L5 a odvezieme sa priamo k jednému z najznámejších kostolov na svete, k Sagrade Familii. Celý presun nám zaberie necelú pol hodinu. Po Barcelone sa oplatí využívať mestskú hromadnú dopravu, ktorá funguje perfektne a je prehľadná. Odporúčam dopredu si zabezpečiť cestovný lístok na 48 hodín za cca 16,30-18 €.

Najkrajšia stavba Barcelony pred nami... #

Iba krátko po vyjdení zo stanice metra cítite ako toto mesto pulzuje pri jeho najznámejšej pamiatke. Rušná doprava a davy turistov obdivujúce Gaudího impozantnú stavbu patria rozhodne k tomu. Ak by ste boli v Barcelone a máte čas iba na jednu jedinú pamiatku, tak toto je ono. Ešte predtým ako sa pustíme do fotenia si povieme referát o budove, ktorá sa zdá byť ako z iného sveta. Sagrada Familia sa začala stavať v roku 1882 a dodnes nie je kompletne dokončená. To ako vyzerá dnes v žiadnom smere nepripomína skromný, originálny návrh novogotického kostola Francesca de Paula Villara. V roku 1883 Gaudího vybrali na čelo projektu a tým sa úplne zmenili plány kostola. Rozhodol sa vytvoriť budovu, ktorá bude slúžiť ako „kázanie v kameni“, postavenú vďaka verejnej zbierke. Počas piatich rokov výstavby Gaudí pracoval na ďalších rôznych stavbách, no posledných 16 rokov svojho života úplne zasvätil Sagrade.

Sagradu Familiu treba rozhodne navštíviť aj z vnútra. Gaudí sa okrem vonkajšej fasády orientoval aj na interiéry, brány, osvetlenie okná atď. Lístky do kostola je najlepšie zakúpiť online na ich stránke. Hlavný vstup do katedrály sa nachádza na severovýchodnej strane oproti parku, ktorý zdobí okolitú pešiu zónu. Aj napriek tomu, že jej dokončenie je naplánované na rok 2026 je táto ozrutná budova symbolom Gaudího perfekcionizmu a bez nej by Barcelona nebola Barcelonou.

5 fotografií

Stredobodom prehliadky je dominanta Barcelony, Sagrada Familia...

La Sagrada Familia

Kajúcny chrám Svätej rodiny bol vše obsiahlou posadnutosťou Antoniho Gaudího, ktorú dostal na základe poverenia konzervatívnej spoločnosti. Tá chcela postaviť chrám ako zmierenie za hriechy modernosti mesta. Gaudí navrhol chrám dlhý 95 m a široký 60 m, s kapacitou 13 000 ľudí, s centrálnou vežou vysokou 170 m nad loďou chrámu (predstavujúcou Krista) a ďalšími 17timi vežami vyššími než 100 m alebo viac. 12 veží pozdĺž troch fasád predstavuje apoštolov, zatiaľ čo zvyšných päť predstavuje Pannu Máriu a štyroch evanjelistov. So svojou charakteristickou nechuťou k rovným líniám dal Gaudí svojim vežiam nafúknuté obrysy inšpirované zvláštnymi vrcholmi svätej hory Montserrat pri Barcelone a obložil ich spleťou sôch, ktoré vyzerajú ako výrastok z kameňa.

Vo vnútri boli až v roku 2010 dokončené strešné práce kostola. Strechu dvíha tzv. „les“ výnimočných lomených stĺpov. Ako stĺpy stúpajú smerom k stropu, tvoria sieť nosných „konárov“, čím vytvárajú efekt koruny lesa. Efekt obrazu stromu nie je v žiadnom prípade náhodný ale taký, aký si Gaudí presne predstavoval. Stĺpy sú zo štyroch rôznych druhov kameňa. Líšia sa farbou a nosnosťou, od mäkkých kamenných stĺpov Montjuic pozdĺž bočných uličiek až po žulu, tmavosivý čadič a nakoniec iránsky porfýr s bordovým nádychom pre kľúčové stĺpy na priesečníku hlavnej lode katedrály.

Fasáda Narodenia Pána je umeleckým vrcholom stavby, väčšinou vytvorená pod Gaudího osobným dohľadom. Nadšenci môžu kombináciou výťahov a úzkych točitých schodísk vyliezť vysoko do niektorých zo štyroch veží. Je to určite závratný zážitok. Ľuďom, ktorí majú respiračné alebo srdcové problémy sa neodporúča ísť po schodoch nahor.

3 fotografie

Interiér Sagrady je rovnako fascinujúci ako exteriér...

Najvýznamnejším návštevníkom Sagrady za posledné obdobie bol pápež Benedikt XVI., ktorý kostol v novembri 2010 na obrovskej slávnosti vysvätil

V okolí veľkolepej Sagrady Familie strávime niečo vyše hodiny a pol času a po odškrtnutí unikátnej pamiatky UNESCO pokračujeme ďalej. Opäť sa prevezieme metrom zo zastávky, z ktorej sme vystupovali pri katedrále. Zoberieme modrú linku L5 a odvezieme sa 2 zastávky na stanicu Diagonal. Hneď ako vyjdeme z metra sa ocitneme na priestrannej rušnej ulici Pg. de Grácia, na ktorej sa nachádza viacero historických skvostov. Tento dlhý bulvár smeruje až k námestiu Placa de Catalunya, čo je náš smer prehliadky mesta. Hneď kúsok od stanice metra na križovatke ciest Pg. de Grácia a C/ de Provenca sa zastavíme pri známom dome Gaudího, Casa Milá, ktorý je taktiež známy aj ako La Pedrera.

Zaujalo vás Španielsko? Vychutnajte si aj náš blog a rady pre púť do Compostelly, Galíciu a Baskicko, ktoré vás svojou krásou nadchnú. 

3 fotografie

Cez ulicu Pg. de Grácia sa presunieme až k námestiu Placa de Catalunya

Casa Milá je obytnou budovou, ktorá vyzerá ako keby bola vytvorená z jediného kusa kameňa s oknami a dverami vytesanými do skaly. Obyvatelia Barcelony to videli rovnako, keď dom nazvali La Pedrera, teda kameňolom. Jeho fasáda pripomína morské vlny. Efekt, ktorý Gaudí dosiahol tým, že sa vyhol rovným líniám, ktoré nahradil voľnými krivkami. Balkóny sú vyzdobené neskutočnými železnými ohradami v tvare rastlín, zatiaľ čo strechu pokrývajú bizarné komíny. Interiér bol navrhnutý veľmi dômyselne. Pripnuté dvere, okná s farebnými sklami a ergonomický nábytok. Gaudí sa tu doslova s architektúrou vyhral, no pri ňom nič nového. Po ulici Pg. de Grácia pokračujeme ďalej a cca po 500 metroch sa nám na pravej strane ulice otvorí pohľad na dom Casa Battló, ktorý Gaudí prerobil na príkaz bohatého aristokrata. Budova mala byť s originálnou fasádou a nezvyčajným interiérom. Opäť sa to umelcovi podarilo a my v BUBO obdivujeme jeho nevyčerpateľné nápady. Exteriér tvoria jemné línie, okná rôznych rozmerov, balkóny pripomínajúce lebky a farebné mozaiky pokrývajúce prednú časť, na čele ktorej je strecha pripomínajúca draka pokrytého šupinami. Interiér je rovnako úchvatný a pozostáva zo zvlnených stropov, okien s farebným sklom a neuveriteľne krásne navrhnutých schodov. Na každý jeden detail budovy Gaudí osobne dohliadal a dôkladne ho skontroloval.

Pokračujeme stále rovno asi 800 metrov (10-15 minút) až dôjdeme k námestiu Placa de Catalunya. Toto veľké námestie sa nachádza v centre Barcelony a všeobecne je považované za centrum mesta a zároveň za miesto, kde sa stretáva staré mesto (gotická štvrť) a štvrť Eixample, z ktorej práve vychádzame. Niektoré z najdôležitejších ulíc a bulvárov Barcelony sa stretávajú priamo tu. Je to napr. najznámejšia ulica Barcelony, La Rambla, alebo ďalšie iné ako Passeig de Grácia (z tej práve prichádzame), Rambla de Catalunya a Portal del' Àngel. Celé námestie je veľké cca 50 tisíc m2 a známe vďaka svojím fontánam a sochám. Okrem veľkého množstva ľudí sa tu bežne stretáva aj veľké množstvo miestnych holubov. V okolí nájdete niekoľko svetovo známych obchodných značiek ako aj tie najznámejšie reštaurácie a kaviarne  ako napr. Hard Rock Café.

4 fotografie

Cez námestie Placa de Catalunya sa presúvame do historickej štvrti Barri Gótic

Z námestia prejdeme na opačnú stranu cesty a okolo Banc of Espanya sa dostaneme na ulicu Avinguda del Portal del' Àngel. Vstupujeme do starej gotickej štvrte, ktorá pôsobí doteraz najhistorickejším dojmom. V štvrti Barri Gotic sa dá stráviť aj týždeň bez toho, aby ste opustili jej stredoveké cesty. Táto spleť úzkych uličiek a pokojných námestí ukrýva niektoré z najkrajších obchodov, reštaurácií, kaviarní a barov v meste. Nechať sa unášať týmito uličkami a doslova sa tu stratiť je najlepším spôsobom ako spoznať túto štvrť, no v BUBO poznáme strategickú prehliadku, ktorá nás zavedie po najznámejších pamiatkach ako aj tajomných zákutiach.

Smerujeme k Barcelonskej katedrále a obchádzame rôzne možné obchody s oblečením, kozmetikou a iným sortimentom. Obchodná ulica plná života. Po cca 500 metroch dorazíme na námestie Placa Nova, na ktorom sa spomínaná katedrála nachádza. Námestie zvykne byť plné miestnymi stánkami so suvenírmi, ktorí vás chcú nalákať do každého stánku. Odoláte? V zime tu bývajú vianočné trhy a v lete rôzne sezónne farmárske festivaly. Nás však zaujíma gotická katedrála, z ktorej sa dá ísť výťahom na strechu za pár eur. Výťah nájdete v severovýchodnej časti katedrály. Lístky do katedrály zahŕňajú vstup aj samotný výťah na vyhliadku.

5 fotografií

Ste už dosť načerpaní históriou?

La Cathedral

Bohato zdobená hlavná (severozápadná) fasáda zdobená chrličmi a kamennými prvkami, ktoré by ste očakávali od severoeurópskej gotiky, ju celkom odlišuje od ostatných kostolov v Barcelone. Fasáda bola v skutočnosti pridaná v roku 1870, hoci vychádza z návrhu z roku 1408. Zvyšok budovy bol postavený v rokoch 1298 až 1460. Ostatné fasády sú riedko  zdobené a osemuholníkové veže s plochou strechou sú jasnou pripomienkou toho, že aj tu prevládali architektonické princípy katalánskej gotiky.

Oficiálny názov tohto svätostánku je Katedrála svätého Kríža a svätej Eulálie, jednej z patróniek Barcelony, no všetci ju volajú Barcelonská katedrála.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Pokračujeme ďalej v prehliadke gotickej štvrti a schádzame do historickej ulice C. del Bisbe, ktorá je napravo od Barcelonskej katedrály. Po pár metroch zabočíme doprava do úzkej uličky smerom k malému námestiu Placa de Sant Felip Neri, ktorému dominuje barokový kostol. Všimnite si steny starého kostola poškodené škrabancami, ktoré v roku 1939 poškodili pro-frankistickí atentátnici. Obete (väčšinou deti) bombardovania pripomína pamätná tabuľa.

Vrátime sa späť na ulicu C. del Bisbe, ktorej most je opradený zaujímavou legendou. Viac sa o nej dozviete na našej BUBO stránke v sekcii tipy na cesty. Po prejdení mostu to máme asi 70 metrov k námestiu Placa de Sant Jaume. Približne 2000 rokov dozadu, odkedy sa tu usadili Rimania, bola oblasť okolo tohto námestia, ktoré začalo ako fórum, stredobodom barcelonského občianskeho života. Na námestí oproti sebe stoja historické budovy ako Sídlo Katalánskej regionálnej vlády (Palau de la Generalit) na severnej strane a Radnica (Ajuntament) na juhu. Za radnicou na Placa de Sant Miguel uvidíme nie moc atraktívne mestské úrady postavené v 70. rokoch 20. storočia. Hneď pri nich sa nachádza palác v renesančnom štýle z 15. storočia, Palau Centelles. Okolo paláca pokračujeme ďalej po ulici Baixada de Sant Miguel a Carrer de la Lleona k ďalšiemu námestiu Placa Reial vzdialenému asi 400 metrov.

4 fotografie

Gotická štvrť vás nadchne svojou históriou a legendami...

Bezpochyby jedno z najfotogenickejších námestí v Barcelone, ktoré ponúka nádherné útočisko od premávky a peších davov na neďalekej ulici Rambla. Pod arkádami neoklasicistických budov z 19. storočia sa nachádzajú početné reštaurácie, bary a nočné rušné podniky. Vyskúšate práve tu v reštaurácii Ocaña alebo Expat Cafe najlepší tapas aký ste jedli alebo sa osviežite čerstvo vyšťaveným džúsom z exotického ovocia. Námestie bolo postavené na mieste kláštora. Jedného z niekoľkých zničených na ulici La Rambla v dôsledku celo-španielskych zákonov o zbavení slobody. Tie zbavili cirkev veľkej časti jej majetku. Lampy pri centrálnej fontáne sú prvým známym dielom Antoniho Gaudího v meste.

Po preskúmaní tejto malebnej historickej štvrte sa posúvame opäť do rušnej časti mesta na už niekoľko krát spomínanú tepnu Barcelony, La Ramblu. Námestie Placa Reial sa nachádza hneď vedľa a jediné čo nás od nej delí je asi 40 metrov dlhá ulička Carrer de Colom. Zabočíme smerom doľava a juhovýchodným smerom kráčame cca 700 metrov na úplný koniec bulváru La Rambla k slávnemu pamätníku venovanému Krištofovi Kolumbovi tu stojacemu už od roku 1888. Po pravej strane pred kruhovým objazdom vidíme zaujímavé budovy ako Ministerstvo obrany alebo barcelonské námorné múzeum nachádzajúce sa v stredovekej lodenici. Po ľavej strane kruhového objazdu na opačnej strane sa nachádza historická budova správy prístavu – Port Authority, okolo ktorej prejdeme k promenáde Rambla de Mar.

7 fotografií

Prehliadku ukončíme na promenáde Rambla del Mar...

Najzaujímavejšie atrakcie La Rambly

Mercat de la Boqueria – Jedny z najzaujímavejších vôní, zvukov a farieb v Európe nájdete priamo na tomto trhu. Trh, ktorý prekypuje bohatou a rozmanitou farebnosťou stánkov s ovocím a zeleninou, neobmedzeným výberom morských živočíchov, údenín, syrov, mäsa a sladkostí. BUBO vrelo odporúča!

Museu Erotic de Barcelona - Múzeum erotiky na barcelonskej La Rambla bolo zriadené s cieľom poskytnúť vzdelávacie a rekreačné centrum zamerané na erotiku: klasickú tému v histórii a kultúre ľudstva.

Gran Teatre del Liceu – Budova opery z roku 1847 je rozhodne miesto, ktoré by ste v rámci kultúrneho zážitku mali navštíviť.

Palau Guell - Výnimočné sídlo, jedno z mála významných modernistických budov postavených v Ciutat Vella. Gaudí postavil tento palác neďaleko La Rambla koncom 80. rokov 19. storočia pre svojho bohatého a verného patróna, priemyselníka Eusebiho Guella.

Centre d´art Santa Monica - Kultúrne centrum, ktoré väčšinou vystavuje moderné multimediálne inštalácie.

Eglésia de Betlem - Tento kostol bol postavený v barokovom štýle pre jezuitov koncom 17. a začiatkom 18. storočia, aby nahradil predchádzajúci kostol zničený požiarom v roku 1671. Kedysi bol považovaný za najkrajší z mála barokových architektúr v Barcelone.

Prehliadku Barcelony ukončujeme priamo na promenáde. Nachádzame sa kúsok od všetkého a večer môžete stráviť v starej gotickej štvrti, na ulici La Rambla alebo nákupmi v obchodnom centre Maremagnum, kde okrem iného nájdete prvotriedne reštaurácie s morskými plodmi. Barcelona je mesto, ktoré vo vás zanechá dojem nadšenosti a keď ho počas pár dní spoznáte, tak sa sem určite budete chcieť vrátiť. 

3 fotografie

Keď tu budete, tak morské plody musíte rozhodne vyskúšať...

TOP zážitky Barcelony

  1. Sagrada Familia – Jednoznačne najfascinujúcejší dôkaz Gaudího architektonickej precíznosti. Katedrála, ktorá je vo výstavbe už od roku 1882 a stále nie je dokončená. Keď ju uvidíte, pochopíte prečo.
  2. La Rambla a jej atmosféra – Rušná tepna Barcelony, kde to nikdy nespí. Ulica disponuje obrovským množstvom atrakcií, obchodov, historických budov a múzeí. Ruch vás tu doslova pohltí.
  3. Park Montjuic – Príjemný mestský park s viacerými historickými budovami, krásnymi vyhliadkami na hlavné mesto Katalánska a okolitý prístav. Zastavíte sa v starej pevnosti alebo dáte prednosť umeniu?
  4. Park Guell – Najznámejší park v meste je rozhodne tento. Nadchne vás svojou prítulnosťou a zároveň prepracovanou architektúrou. Fotky so salamandrami sú povinnosťou.
  5. Gotická štvrť – Harmonická historická štvrť Barcelony, ktorá vás pohltí svojou atmosférou a vtiahne vás pomedzi úzke uličky. Ako sa hovorí, najlepšie spoznáte mesto tak, že sa v ňom „stratíte“. Tu to platí raz toľko.
  6. Casa Battló – Vlnitý dom bohatého aristokrata s originálnou fasádou a nezvyčajným interiérom treba rozhodne navštíviť. Boli ste v Gaudího meste a nevideli by ste túto stavbu? Vylúčené.
  7. Casa Milá – Obytná budova, ktorá vyzerá, ako keby bola vytvorená z jediného kusu kameňa. Ďalšie Gaudího veľdielo, ktoré sa nesmie obísť.
  8. Olympijský štadión – Stále funkčný štadión, ktorý bol centrom diania počas letných olympijských hier v roku 1992.
  9. Spievajúca fontána – Neodmysliteľnou súčasťou počas návštevy Barcelony je aj svetelná a zvuková šou z fontány La Font Mágica.
  10. Katalánska kuchyňa - Barcelona má slávnu gastronomickú scénu poháňanú kombináciou svetových šéfkuchárov, nápaditých receptov a úžasných čerstvých surovín z miestnych fariem a mora. Tapas a morské plody musíte vyskúšať!

Čo vidieť v Barcelone navyše?

  1. Camp Nou - pre športovo založených návštevníkov len máločo môže konkurovať unikátnosti zápasu na obrovskom futbalovom štadióne FC Barcelona. Múzeum a sieň slávy barcelonských športovcov by ste nemali vynechať.
  2. Barceloneta – stará rybárska štvrť, ktorá sa rozprestiera južne od železničnej stanice Estació de Franca má ešte klasický pôdorys ulíc. Preslávili ju útulné hostince a mestské pláže.
  3. Barcelona Aquarium – unikátne akvárium na promenáde Rambla de Mar pri nákupnom centre Maremagnum.
  4. Kláštor Montserrat – druhé najvýznamnejšie pútnické centrum v Španielsku po Santiagu de Compostela, Založené bolo v roku 1025 na pamiatku zjavenia Panny Márie, ktorú tu na kopci údajne videli pastieri.
  5. Galéria Joan Miró – zbierka prác známeho španielskeho surrealistického maliara, sochára a grafického umelca.
  6. Pláže a nočný život – mestské piesočné pláže Platja de la Nova Icària sú obľúbeným miestom pre domácich, ale aj turistov. Počas dňa si oddýchnite pri mori a večer sa zabavte v niektorom z nespočetného množstva barov alebo klubov. Najlepšie diskotéky sú od štvrtka do soboty.
  7. Národné múzeum Katalánska – nachádza sa v Národnom paláci na kopci Montjuic. Pre záujemcov sa sem oplatí vrátiť a vyčleniť si aspoň 2-3 hodiny na toto fascinujúce múzeum
  8. Picassovo múzeum – slávna séria malieb Las Meninas
  9. Parc de la Ciutadella - park na severovýchodnom okraji Barcelony. Desaťročia po svojom vzniku v polovici 19. storočia bol tento park jediným zeleným priestorom v meste. Súčasťou areálu je mestská zoologická záhrada, parlament Katalánska, jazierko a veľká fontána navrhnutá Josepom Fontserèom.
  10. Námorné múzeum – exhibícia galejí a ďalších námorníckych artefaktov, ale aj interaktívne tabule, ktoré fascinujú deti aj dospelých. Budova múzea zvaná Drassanes Reials de Barcelona (Kráľovské lodenice v Barcelone) je gotický architektonický komplex.

5 fotografií

Čo ešte vidieť naviac?

Niekoľko luxusných tipov v Barcelone:

  1. Mandarin Oriental Barcelona je jeden z najluxusnejších hotelov, ktorý sa nachádza priamo na Passeig de Gràcia, najexkluzívnejšom nákupnom bulvári v centre mesta, ktorý je tiež domovom historických modernistických pamiatok a Gaudího architektonických skvostov.
  2. Doprajte si gurmánsku extázu v skvelo oceňovanej reštaurácii Caelis. Rezerváciu si viete spraviť online.
  3. Čo tak vidieť Barcelonu z vtáčej perspektívy? Vyskúšajte vyhliadkové lety helikoptérou a nechajte si otvoriť nové obzory, ktoré si zapamätáte do konca života.

Prečítajte si o Španielsku viac a pozrite si aj naše ďalšie blogy

  • Malorka - ako si vychutnať krásny ostrov v Stredozemnom mori?
  • Madrid - ako vyzerá hlavné mesto Španielska a ako si ho užiť?
  • Zelené Španielsko - hovorí vám niečo Galícia, Astúria, Kantábria a Baskicko? Teraz bude!
Marek Melúch

Marek Melúch

Marek Melúch

Cestovanie je pre Mareka vášňou a snom, ktorý si plní už od malička. Vyskytol sa už na každom kontinente okrem Antarktídy a stále má túžbu a chuť cestovať za niečím novým.  V BUBO sa aktívne zaoberá oblasťami ako USA západ aj východ, Kanada, Aljaška, na ďalšom africkom kontinente sprevádza od Kene až po Juhoafrickú republiku, pričom medzi jeho najobľúbenejšie aktivity sú práve Bungee jumping na Viktóriiných vodopádoch alebo plavba na rafte po rieke Zambezi. V juhovýchodnej Ázii ho nájdete od Pakistanu cez Malajziu až po kmene Bornea. Práve tu veľmi rád dopĺňa gurmánske zážitky, ako napríklad čerstvé mangrovníkové červy Tamilok na Filipínach až po chrumkavé Tarantuly v Kambodži. V posledných rokoch mu učarovali aj exotické krajiny ako napr. Papua Nová Guinea, na ktorej nikdy nevynechá potápanie pri fjordoch alebo tanec s miestnym kmeňom na Vanuatu. Miluje steak z impaly alebo mušle z Havelocku na Novom Zélande. Rád sa vzdeláva a pátra po nových informáciách. Fascinujú ho všetky prírodné javy ako sú tornáda, búrky, cyklóny až po tsunami. Medzi jeho najväčšie srdcovky patrí práve Nový Zéland a Austrália, kam sa vždy rád vráti aby pozrel „Froda“ z Pána prsteňov. Na Cambridge škole v Londýne vyštudoval angličtinu a neskôr doma vyštudoval masmediálnu komunikáciu. Je výborný vodič a nešoféruje iba tam, kde sa nedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Jáva, Bali, Bromo + Flores, Rinca, Komodo

Zo zájazdu:

Marek Melúch

Posledná úprava článku | Prečítané: 21139

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania
Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť Barcelona

Barcelona Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť

Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo…

Marek Melúch 21 min. čítania
Zelené Španielsko pre pútnikov Prémiový blog

Prémiový blog Zelené Španielsko pre pútnikov

Astúria, Baskicko, Galícia a Kantábria sa súborne nazývajú España Verde a teda Zelené Španielsko. Príznačnejší názov si ani neviem predstaviť.…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2985
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1255
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2860
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2490

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.