Antoni Gaudí - najznámejší španielsky architekt

Antoni Gaudí - najznámejší španielsky architekt Blázon, či génius?

Antón Placido y Guillermo Gaudí i Cornet - tak znelo celé meno svetoznámeho architekta, ktorého diela navždy zmenili hlavne mesto Barcelona, ale aj ďalšie miesta Španielska. Narodil sa 25. júna 1852 v meste Reus v rodine kovotepca menom Francesc Gaudí i Serra a Antònie Cornet i Bertran ako ich piate dieťa. Keďže v detstve býval často chorľavý a po pľúcnej infekcii sa uňho vyvinula reumatoidná artritída, niekedy nemohol ani chodiť a kvôli zdravotnému stavu bol striktným vegetariánom. V škole bol skôr priemerným žiakom, s výnimkou geometrie, v ktorej vynikal. Tá, v kombinácii s jeho zaujatosťou prírodou a silnou vierou sa neskôr podpísala aj na jeho tvorbe. V roku 1869 odišiel aj s bratom do Barcelony, kde o 5 rokov neskôr úspešne ukončil štúdium na prírodovedeckej univerzite a prihlásil sa na Escola Provincial d’Arquitektura. Štúdium si financoval z peňazí, ktoré si privyrábal kreslením výkresov pre iných architektov.

V roku 1878 získal diplom architekta. Keď mu ho riaditeľ školy odovzdával, povedal: Dali sme tento akademický titul bláznovi, alebo géniovi. Čas ukáže.” V tom istom roku navrhol Gaudí aj svoj prvý dom (Casa Vicens). Už tu sa prejavil vplyv maurskej architektúry v kombinácii s vlastnými ornamentami a prvkami, používal surový kameň, tehly, keramické obkladačky či mozaiky z ich úlomkov. Kľúčovým sa v jeho živote stalo stretnutie s priemyselníkom Eusebim Güellom, ktorý sa mu stal priateľom a mecenášom zároveň. Spolu vytvorili viacero projektov nesúcich meno Güel, napríklad aj legendárny park Güell, ktorý my v BUBO pravidelne navštevujeme. Takisto nevynecháme ani Gaudího úplne prvý projekt, ktorým sú známe pouličné lampy na námestí Plaça Reial v Barokovej štvrti Barcelony. Gaudí mal absolútne svojský a unikátny štýl a jeho diela sú rozoznateľné na prvý pohľad. Stal sa priekopníkom katalánskeho modernizmu. Nebol príliš fanúšikom výkresov a náčrtov, radšej vyrábal zmenšené modely. Známe sú jeho makety otočené dolu hlavou, kde na vytvorenie tvarov, kriviek a línií využíval gravitáciu.

Takýto model využil aj pri stavbe svojho životného a najznámejšieho diela, katedrály známej ako Sagrada Família. Do projektu bol zapojený v roku 1883, kedy pôvodné plány kompletne prerobil podľa svojich predstáv. V tej dobe pracoval na viacerých projektoch naraz, na stavbu preto dohliadal jeho tím, zložený z odborníkov z rôznych stavebných odvetví. Od roku 1915 sa však Gaudí venoval až do svojej smrti výhradne svojmu životnému dielu. Hoci je Sagrada Família už dnes symbolom Barcelony a patrí pod patronát UNESCO, stále nie je dokončená. Informácie z posledných rokov hovorili o dokončení presne na sté výročie Gaudího umrtia, no pandemická situácia plány na dokončenie Sagrada Familia posunula. Projekt sa financuje hlavne zo vstupného a darov návštevníkov, čo momentálne situáciu značne komplikuje a na jej otvorenie si budeme musieť počkať dlhšie. Každopádne si však v roku 2026 pripomenieme výročie úmrtia génia. Ten navždy odišiel za smutných okolností.

Písal sa rok 1926 a 7. júna Gaudí kráčal po svojej každodennej trase do kostola Sant Felip Neri pomodliť sa, keď ho nešťastne zrazila električka a pri nehode stratil vedomie. Keďže v tej dobe bol absolútne oddaný stavbe svojho životného diela, príliš nedbal o svoj zovňajšok ani oblečenie a na prvý pohľad pôsobil ako žobrák, následkom čoho sa mu nedostalo potrebného ošetrenia. Okoloidúci ho dlho ignorovali, až kým sa nenašiel dobrák, ktorý ho taxíkom dopravil do nemocnice Santa Creu. Tu mu však bolo zo spomínaných dôvodov poskytnuté iba základné ošetrenie a jeho stav sa rýchlo zhoršoval.

V “žobrákovi” spoznal Gaudího kaplán Mosén Gil Parés až na druhý deň, no bolo už príliš neskoro a dodatočné ošetrenie mu už žiaľ nepomohlo. 10. júna 1926 Gaudí vo veku 73 rokov zomrel. Jeho diela však navždy zmenili nielen výraz hlavného mesta Katalánska, ale aj prístup a zmýšľanie generácií architektov a umelcov na celom svete, ktorým sa stal inšpiráciou. Jeho silná viera a oddanosť, ktorú pretavil aj do svojich diel, mu priniesla prezývku “Boží architekt”. Počas našej návštevy Španielska si aj my v BUBO pôjdeme pozrieť jeho najslávnejšie diela a o živote tohto génia si povieme viac.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2985
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2490
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1255
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: