Barcelona - Sagrada Familia

Barcelona - Sagrada Familia Najkrajšia pamiatka Barcelony

Sagrada Familia je ďalšou obeťou pandémie. Covid má vplyv aj na architektúru v meste Barcelona. Známe barcelonské dielo od Antoni Gaudího Sagrada Familia, ktorá mala byť dokončená v roku 2026, na sté výročie smrti najslávnejšieho katalánskeho architekta. Dlho očakávané ukončenie stavby, ktorá začala už v roku 1882, sa opäť posunie. Sakrálna stavba bude mať po dokončení najviac veží na svete (18 veží) a zároveň bude najvyššia na svete (s výškou 172 metrov). Nateraz sa aktuálni projektanti nevedia dohodnúť na novom dátume dokončenia najznámejšej barcelonskej stavby, ale jedno vedia určite, v roku 2026 to nebude.

Prvé zaseknutie prišlo v marci tohto roku, keď španielska vláda vyhlásila kvôli pandémii lockdown a práce sa zastavili. Pozastavením predaja lístkov sa zastavil aj prísun peňazí, ktoré dnes tvoria hlavnú zložku pri stavbe. Stavba sa v súčasnosti financuje hlavne z darov a predaja vstupeniek, preto návštevou tohto úžasného chrámu aj vy prispejete na samotnú stavbu. Samozrejme, obmedzenie návštevy spôsobilo obmedzenie financií a preto tie aktuálne stačia iba na dokončenie druhej najvyššej veže, ktorá sa bude nachádzať nad ábsidou: veža Panny Márie. Pri našich zájazdoch do Španielska vždy chrám Sagrada Familia navštívime.

Ja osobne som ho navštívil viac ako 20 krát, ale môžem povedať, že pri každej návšteve som absolútne očarený. Prvýkrát som sa o Gaudím učil už na škole pri mojich štúdiách romanistiky. Všade prítomný symbolizmus, prechod od neogotiky ku Gaudíovskému modernizmu, ale zároveň minimalizmus novších častí, tá stavba je proste unikátna. Génius Gaudí do tejto stavby vložil nielen všetky svoje peniaze (posledný rok svojho života prežil na stavbe, v suteréne mal svoju malú izbu, keďže celý majetok rozpredal, aby mal na dokončenie), ale aj svoju dušu.

Antoni Gaudí sa narodil v roku 1852 ako piate a najmladšie dieťa remeselníka. Od malička ho fascinoval svet rastlín a zvierat. Študoval architektúru a už ako študent pracoval ako pomocný architekt. Rodinu nemal, celý život zasvätil práci. Väčšinu jeho diel nájdeme v hlavnom meste Katalánska, na sklonku jeho života už mnohí investori odmietali jeho hypermoderný štýl. Zomrel v roku 1926, po troch dňoch zrážky s električkou. Pochovali ho v hrobke práve v kostole Sagrada Familia.

Sagradu Familiu určite navštívte aj zvnútra. Obdivujte jej interiér, okná či stĺpy. Lístky si kúpte vopred, vyhnete sa tak dlhým radom. Hlavný vstup nájdete na severovýchode oproti parku. 

Už teraz sa tešíme na dokončenie, a hoci to nebude v roku 2026, určite budeme pri tom. Foto: Martin Ferenčík, BUBO


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2918 3433€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2042 2490€
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1443
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: