Guangzhou a Shenzhen – metropoly Kantónu

Guangzhou a Shenzhen – metropoly Kantónu

Autorom blogu je Erik Almáši

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Ktorá čínska provincia má najväčší počet obyvateľov a ktorá má najväčšie HDP? Jednotná odpoveď na túto otázku je Guangdong, niekedy známa aj pod názvom Kantón. Touto oblasťou preteká Perlová rieka, jeden z najdôležitejších tokov Číny, ktorý prispel k historickému významu tejto provincie. Okolo ústia rieky sa dnes vybudovali obrovské metropoly ako Guangzhou, Shenzhen, Foshan a Dongguan, ktoré majú dokopy asi 65 miliónov obyvateľov! Keď som mal navštíviť túto provinciu a vravel som o tom svojim známym, dostal som veľakrát otázku: „A čo tam?“ Verím, že po prečítaní tejto prehliadky u vás táto otázka nebude figurovať.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Ako sa sem dostať? #

Otázka, na ktorú spravidla v Číne existuje vždy niekoľko odpovedí a inak to nie je ani teraz. V meste Guangzhou nájdeme letisko Baiyun, ktoré je najrušnejším letiskom v Číne, tretím najrušnejším v Ázii a 12. najrušnejším na svete, s ročným počtom prepravených pasažierov až 63 miliónov. Lietajú sem domáce aerolinky, ako napríklad China Eastern alebo China Southern, no lietajú sem aj top aerolinky s medzinárodnými letmi - Air China alebo Qatar Airways.

Čína má v roku 2024 vyše 40 000 kilometrov železničných tratí prispôsobených pre vysokorýchlostné vlaky, ktoré dosahujú bežne rýchlosť nad 300 kilometrov za hodinu. Takýmto vlakom sa viete samozrejme dostať aj do Guangzhou, keďže je to najväčšie mesto na juhu krajiny. V meste nájdete dokonca dve veľké stanice, a to Guangzhou East a Guangzhou South.

4 fotografie

Vlaková stanica

Chen Clan Ancestral Hall #

Bývalý chrám a neskôr škola dnes hostí Kantonské múzeum ľudového umenia. Táto budova bola postavená v roku 1894, bola postavená 72 členmi klanu Chen, ktorý chceli vystavať chrám a zároveň budovu, kde by sa mohli pripravovať na cisársku skúšku, bežne nazývanú úradnícka skúška. Vďaka úspešnému vykonaniu tejto skúšky boli študenti kvalifikovaní na vstup medzi úradníkov štátnej správy. Teoreticky by sme ju vedeli prirovnať k dnešnej maturite alebo štátniciam, keďže od jej výsledku záviselo či a ako dobre sa daný človek zamestná.

Cisárske skúšky sa prestali praktizovať v roku 1905, to znamená, že hala veľmi rýchlo stratila jeden zo svojich pôvodných významov. Po tomto roku sa z nej stala bežná škola pre členov klanu Chen. Klan Chen bol v Číne vždy vysoko postavený a vážený, keďže sa hovorí, že sú údajne priami potomkovia posledného z ôsmich mystických čínskych cisárov, cisára Shun-a. Dnes je v provincii Guangdong priezvisko Chen tým najčastejšie sa vyskytujúcim.

Počas kultúrnej revolúcie v podaní Mao Zedonga hrozil tejto hale zánik. Vďaka vynaliezavosti lokálnych obyvateľov však premenili halu na vydavateľstvo, kde vydávali aj niektoré diela vtedajšieho lídra krajiny, čím si získali jeho sympatie a budova nebola uzavretá alebo horšie, zničená.

Chen Clan Ancestral Hall je dnes najlepšou ukážkou kantónskej architektúry.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Po kultúrnej revolúcii sa do budovy presťahovalo lokálne ľudové múzeum, ktoré tu sídli dodnes. Vieme sa sem dostať metrom na rovnomennú zastávku linkou 1 alebo 8, za vstup do múzea zaplatíme 10 yuanov.

Komplex sa dnes skladá z 19 budov, z ktorých iba asi polovica je prístupná návštevníkom. V týchto budovách nájdeme dnes ukážky a zbierky rôznej umeleckej a ľudovej výroby z provincie Guangdong, ako je napríklad keramika, drevorezba, plastikové reliéfy, tehlové reliéfy alebo rôzne rytiny do železa. Toto múzeum je dnes ukážkou toho, aká pestrá a pokročilá bola technika vytvárania jednotlivých výzdob, ktoré máme možnosť pozorovať vo výstavných halách múzea.

3 fotografie

Typické prvky kantonskej architektúry

Ostrov Shamian #

Časť mesta Shamian musí byť mojou obľúbenou časťou mesta v celom Guangzhou. Dostaneme sa sem jednoducho metrom, zo stanice Chen Clan Ancestral Hall, kde nasadneme na žltú linku 1 a zvezieme sa dve stanice na zastávku Huangsha. Tá má východ v nákupnom centre, z ktorého vyjdeme, prejdeme nadchodom ponad rušnú cestu a ocitáme sa pri samotnom ostrove.

Je táto časť v skutočnosti ostrov? Odpoveď znie áno. Nachádza sa pri brehu Perlovej rieky a od zvyšku mesta je oddelená malým kanálom, čo z nej robí ostrov. Táto mestská časť je v skutočnosti zložená z troch častí, pričom ostrov je prvá a ďalšie dve sú Guangzhou Xidi a Guangzhou Cultural Park. Tá najnavštevovanejšia a najhistorickejšia je práve ostrov Shamian, ktorý si aj pozrieme.

Guangzhou je situovaný na brehu Perlovej rieky.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Historicky bolo toto miesto vždy významným prístavom. Na tento účel ho využívala už dynastia Song (cca 960-1279) a bolo tomu tak aj po ďalšie storočia až po vládu dynastie Qing (1644-1912). Už počas 18. storočia toto územie obsadzovali zahraniční obchodníci, ktorí sem prichádzali z Európy. Guangzhou bol jeden z prístavov, ktorý bol pre európskych moreplavcov najbližšie.

Po skončení prvej ópiovej vojny, ktorá trvala v rokoch 1839 až 1842 sa podpísala Nankingská dohoda, ktorá nasilu otvorila 5 čínskych prístavov pre obchod s Európanmi (týmito prístavmi boli Guangzhou, Xiamen, Fuzhou, Ningbo a Šanghaj). Okrem iných bodov táto dohoda pridelila Hongkong pod správu Spojeného kráľovstva, o čom si viac môžete prečítať v blogu Hongkong.

Prístav bol po stáročia najdôležitejším bodom v meste.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Keďže sa Guangzhou nasilu otvoril európskemu obchodu, príliv Európanov sem bol pochopiteľne násobne väčší. Územie ostrova Shamian bolo Britmi získané a dobité až v roku 1847, kedy sem podnikli expedíciu, ktorej cieľom bolo získať opevnenia po brehu Perlovej rieky. Tie sa im podarilo ubrániť aj na začiatku druhej ópiovej vojny v roku 1856. V roku 1859 si územie ostrova Shamian rozdelili Briti a Francúzi v pomere 3:2 a v tomto istom roku vybudovali kanál s dnešným názvom Shajichong, ktorý spravil oficiálne zo Shamianu ostrov.

Britské časti ostrova strážili Sikhovia a francúzske časti ostrova zase Vietnamci. Mosty na ostrov sa z bezpečnostných dôvodov zatvárali o desiatej hodine večer. Veľké obchodné spoločnosti z krajín ako Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Holandsko, Portugalsko alebo Japonsko si tu stavali svoje sídla a obydlia. Táto architektúra tu ostala dodnes, čo robí jednu z najväčších atrakcií celého ostrova

Masaker Shakee

To, že koloniálne mocnosti sa k lokálnym obyvateľom správali neraz brutálne nie je žiadnym tajomstvom. Výnimkou nebola ani Čína, kde boli obyvatelia utláčaní najväčšími európskymi mocnosťami. Proti zlému zaobchádzaniu sa ako prví postavili obyvatelia Šanghaja 30. mája 1925. Po tomto dátume sa aj nazvalo hnutie, ktoré malo radikálne znížiť vplyv koloniálnych mocností a zrovnoprávniť ich s lokálnym obyvateľstvom.

K tomuto hnutiu sa na diaľku pridali aj obyvatelia Guangzhou, ale aj Hongkongu, ktorí začali 21. júna 1925 štrajkovať. 23. júna sa v meste Guangzhou konal protest, na ktorom sa zúčastnilo až 100-tisíc obyvateľov, ktorí žiadali odchod koloniálnych mocností.

Protest sa vyostril počas noci, keď časť z protestujúcich sa vydala k ostrovu Shamian, kde sídlili predstavitelia koloniálnych krajín. Vojaci, ktorí ostrov strážili tvrdia, že na nich začali lokálni strieľať ako prví, preto paľbu opätovali. Na pomoc prišli aj lode, ktoré začali územie severne od ostrova bombardovať delami. Odhaduje sa, že pri tom umrelo približne 50 ľudí a počas protestov v meste umrelo celkovo asi 200 ľudí. Na ich počesť nájdeme dnes na ostrove pamätník, ktorý si pripomína ich a túto udalosť.

Pamätník masakru Shakee situovaný na ostrove Shamian.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Keď sa dnes prejdete ostrovom a trochu zapojíte fantáziu, ocitnete sa naspäť v minulosti približne 150 rokov. Budovy z koloniálnych čias boli rekonštruované a dnes v nich nájdete rôzne predajne, kaviarne alebo hotely. V minulosti by sme tu našli viacero konzulátov, ako napríklad konzulát USA, Spojeného Kráľovstva, Sovietskeho Zväzu, Japonska, Nórska, Portugalska ale aj Československa. Všetky sa presťahovali do iných častí mesta, jediný, ktorý tu dodnes ostal je konzulát Poľska.

Nájdeme tu aj dva kostoly, v bývalej francúzskej časti to je Kaplnka Panny Márie Lurdskej a v bývalej britskej časti to je protestantský kostol Shameen. Nebuďte prekvapení, ak na uliciach uvidíte desiatky sôch. Tieto sochy sem boli nainštalované minulé desaťročie a ich úlohou je zobrazovať, ako ľudia na ostrove žili v minulosti. Dnes je z ostrova nádherná rekreačná oblasť, kde si domáci chodia oddýchnuť, prejsť sa, mladé manželské páry si sem chodia robiť svoje svadobné fotografie, dôchodcov nájdete tráviť čas pri rieke, kde si spoločne spievajú a tancujú.

4 fotografie

Koloniálne budovy v Shamiane

BUBO tip: Najkrajšia kaviareň v Guangzhou?

Na ostrove ešte nachvíľu ostaneme, pretože sa tu nachádza jedna veľmi zaujímavá kaviareň/reštaurácia. Orient Express Restaurant and Café je už, ako z názvu vyplýva, kaviareň a reštaurácia zariadená tematicky, v štýle známeho luxusného vlaku Orient Express. V jej areáli nájdeme dva vagóny, ktoré sú zvnútra dobovo zariadené. Podáva sa tu hlavne francúzska kuchyňa, ktorá má lokálnym obyvateľom priblížiť pre nich „exoticku“ kuchyňu. Okrem jedla si tu viete vo vonkajšom záhradnom areáli dať kávu a kochať sa pohľadom na okolie plné zelene a koloniálnej architektúry.

Orient Express Café - náš tip na najlepšiu kaviareň v Guangzhou
Foto: Erik Almáši — BUBO

Park Yuexiu #

Park s prívlastkami najväčší a azda aj najkrajší v celom centre mesta je určite Yuexiu Park. Vieme sa sem dostať metrom po linke 2 na zastávku s rovnakým názvom, ktorá sa nachádza priamo pri vstupnej bráne do parku. Park je zložený z hory Yuexiu, ktorá sa skladá zo 7 menších pahorkov, v tomto areáli nájdeme aj ďalšie 3 umelo vybudované jazerá, ktoré dodávajú parku celkovú plochu takmer 900 000 metrov štvorcových.

Okrem prírodnej krásy tu však nájdeme aj viacero kultúrne a historicky významných pamiatok. Jedna, ktorá určite stojí za pozretie, je socha piatich baranov. K tejto soche sa viaže legenda, ktorá sa viaže k obdobiu pred 2000 rokmi. V týchto časoch bola oblasť sužovaná veľkým hladomorom. Ten sa údajne skončil, keď z neba zostúpili piati bohovia na piatich baranoch, ktorí doniesli ryžu a obilie a tým pádom zachránili lokálne obyvateľstvo ukončením hladomoru. Táto legenda sa dodnes traduje medzi obyvateľmi a preto na ich počesť bola postavená táto socha, ktorá si ju pripomína.

V parku nájdeme aj veľký atletický štadión, ktorý v minulosti slúžil na zhromaždenia obyvateľstva, dnes sa na ňom primárne športuje. Keď sa vyberieme smerom na juh, narazíme na mohylu venovanú zakladateľovi Čínskej republiky Sun Yat-senovi. Toto však nie je jediná spomienková budova na túto dôležitú osobnosť, pretože priamo pod južnou časťou parku nájdeme veľký memoriál venovaný práve tomuto lídrovi.

7 fotografií

Park Yuexiu

Sun Yat-sen Memorial Hall #

Tak znie oficiálny názov jedného z najvýznamnejších memoriálov venovaných zakladateľovi dnešnej Číny. Na jeho počesť nájdeme viacero podobných budov, parkov alebo sôch nie len v Číne, ale po celom svete. Za zmienku stoja tieto:

  • Parky – parky s menom zakladateľa nájdeme napríklad v Macau alebo v Hongkongu, záhradu nájdeme v kanadskom Vancouveri.
  • Sochy – sochu tohto velikána nájdeme takmer v každom čínskom meste, mimo Číny napríklad v Toronte, Los Angeles alebo Seattli.
  • V Macau nájdeme aj múzeum v bývalom dome jeho členov rodiny, ďalšie múzeum nájdeme v malajskom Penangu.
  • Podobný memoriál nájdeme aj na ostrove Taiwan v hlavnom meste, neďaleko od mrakodrapu Taipei 101, menší aj v Singapure.

Mauzóleum, kde je Sun Yat-sen pochovaný nájdeme neďaleko bývalého hlavného mesta Nanjing, na úpätí Fialovej hory.

Memoriál Sun Yat-senovi s jeho sochou.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Kto vlastne bol Sun Yat-sen?

Historickú osobnosť tohto rozmeru v čínskej histórii nenájdete. Ako to myslím? Je to azda jediná osobnosť z nedávnej histórie uznávaná obidvomi stranami čínskej občianskej vojny – komunistami na čele s Mao Zedong-om aj nacionalistami na čele s Čankajšekom.

Sun Yat-sen sa narodil v meste Cuiheng práve v provincii Guangdong, preto je logické, že najväčší memoriál nájdeme práve tu. Študoval na Havaji v meste Honolulu a neskôr si dokončil lekársku školu v Hongkongu, kedy dokázal odpromoval ako jeden z dvoch z celého ročníka.

Aká bola jeho úloha v revolúcii a zvrhnutí poslednej čínskej dynastie Qing? Sun bol členom viacerých revolučných hnutí, z ktorých mnohé sám založil, iných sa len stal členom. Jeho osobnosť by bola hodná siahodlhého blogu, preto teraz vypichnem len tie skutočné „highlighty“ z jeho života. Po konflikte známom ako prvá sino-japonská vojna, ktorý skončil porážkou pre Čínu, sa Sun ocitol na strane ľudí, ktorí obviňovali z prehry tejto vojny dynastiu a imperiálny systém a žiadali vznik modernej štátnej formy – republiky.

Sun väčšinu tohto obdobia nežil v Číne, ale napríklad v USA, Kanade, najdlhšie žil v exile v Japonsku. V týchto krajinách zbieral finančnú podporu pre všetky povstania a rebélie, ktoré organizovali jeho revolučné skupiny, ktoré založil, alebo bol ich členom. Počas nasledujúcich rokov však boli všetky tieto povstania a rebélie vo veľkej miere neúspešné a nádej na vznik republiky sa strácala.

Jedna z najväčších zásluh, ktorá sa Sunovi pripisuje je to, že dokázal udržať revolučného ducha nažive a jednu z revolúcii dotiahnuť do úspešného konca, a to konkrétne v roku 1911. Na konci tohto roka bol zvolený ako prvý, provizórny prezident, pričom bola prijatá aj prvá, provizórna ústava určujúca vznik Čínskej republiky.

Sunova osoba sa už ďalšie roky až tak aktívne nepodieľala na vývoji krajiny, možno aj preto sú prvé roky vývoja Čínskej republiky synonymom chaosu, korupcie a celkovo neucelenej vlády.

Sun Yat-sen zomrel v roku 1925 po dlhom boji s rakovinou žlčníka. Jeho osobnosť je však dodnes oslavovaná ako otec revolúcie a na Taiwane je dokonca stále vnímaný ako „otec národa“. Prečo to tak je, sa môžete dočítať v blogu o Taiwane.

Memoriál v Guangzhou je výrazná, 49 metrov vysoká budova s osemuholníkovým pôdorysom, ktorá nesie prvky tradičnej čínskej architektúry. Pred vstupom do budovy na malom námestí sa nachádza niekoľkometrová bronzová socha na mramorovom podstavci.

Po vstupe do hlavnej budovy memoriálu nás na jednej zo stien privíta obrovský portrét Sun Yat-sena, pri ktorom je úplne bežné vidieť ľudí ukladať kvety. Máme možnosť vojsť do hlavného auditória, ktoré má kapacitu 3240 miest. V bočných halách memoriálu nájdeme viacero predmetov z revolučných rokov, ktoré tvoria malú výstavu. Celý areál je dotvorený veľkou záhradou s bohatou flórou, ktorá dotvára nádherný obraz tohto spomienkového miesta.

4 fotografie

Sun Yat-sen Memorial Hall

Chrám Liurong #

V pešej vzdialenosti od memoriálu nájdeme aj významný budhistický chrám Liurong, niekedy prezývaný aj Chrám šiestich banianov (banian je typ stromu, ktorý bežne nájdeme vo východnej Ázii). Tento chrám má bohatú históriu, keďže bol postavený už v roku 537. V tomto čase bol jeho hlavný účel uloženie významných budhistických relikvií, ktoré boli donesené z Kambodže. Chrám bol vypálený a znova vybudovaný počas dynastie Song. V tomto období ho navštívil aj významný čínsky básnik Su Shi, ktorý zložil báseň o šiestich baniánoch, preto chrámu prischla táto prezývka.

V chráme nájdeme viacero svätýň hostiacich niekoľko sôch Buddhu a viacerých významných osobností a svätcov spojených s budhizmom. Dominantou celého areálu chrámu je však Kvetná pagoda, ktorá dominuje celému okoliu so svojou výškou takmer 60 metrov. Prvýkrát bola postavená už v roku 1097, počas svojej histórie bola však viackrát rekonštruovaná kvôli zlej statike.

Poslednou veľkou rekonštrukciou prešla na prelome 19. a 20. storočia. Tento chrám je jeden z najviac navštevovaných v Guangzhou aj preto, lebo počas histórie sa nachádzali v okolí chrámu adopčné centrá. Viacero párov krátko po adopcii prišlo so svojimi adoptovanými potomkami do chrámu pomodliť sa za zdravie ich novej rodiny.

Aj moderné mesto, akým je Guangzhou, kladie veľký dôraz na náboženstvo.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Centrum mesta #

Čo nám ponúka centrum 18 miliónového Guangzhou? Keďže je dnes mesto veľmi moderné a dalo by sa nazvať ekonomickým a finančným centrom južnej Číny spolu so Shenzhenom a Hongkongom, v centre nájdeme hlavne veľa mrakodrapov a moderných budov. Pokiaľ by sme sa pozreli na rebríček miest s najväčším počtom mrakodrapov, Guangzhou je na piatom mieste s počtom 254, čím dokonca prevyšuje Šanghaj (250 mrakodrapov)!

Severnému brehu rieky dominujú mrakodrapy ako CTF Finance Centre s výškou 530 metrov (8. najvyššia budova sveta), International Finance Center (439 metrov, nakrátko budova s najvyššie umiestneným helipadom na svete) a CITIC Plaza (390 metrov, nakrátko bola najvyššou betónovou budovou na svete). Nás však zaujíma stavba, ktorú nájdeme na južnom brehu Perlovej rieky a je to stavba, ktorá dominuje celému mestu a stala sa jeho symbolom.

Downtown - skupina desiatok mrakodrapov, kde sa nachádzajú všetky finančné a ekonomické pobočky v meste.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Fakty o Guangzhou, ktoré ste nevedeli:

  • Guangzhou bol hlavným mestom Číny a to až trikrát! Prvýkrát medzi rokmi 1925 a 1927, znovu v roku 1931 a na pár mesiacov aj počas roku 1949 ku koncu Čínskej občianskej vojny
  • Má prezývku mesto kvetov – vďaka svojej subtropickej klíme je tu celoročne vhodné podnebie na rast kvetov, na jar tu dokonca býva veľký kvetinový festival
  • Nachádza sa tu najstaršia mešita v Číne – mešita Huaisheng postavená počas dynastie Tang v roku 627 je dnes podľa starých čínskych záznamov najstaršou mešitou, akú nájdete na území Číny
  • V meste nájdete veľký počet telocviční, kde sa vyučujú bojové umenia, je to preto, lebo Guangzhou je rodisko otca Bruca Leeho, ktorý tu prežil časť svojho života a na mesto mal veľký vplyv
  • Nachádza sa tu jedna z najkrajších budov na svete vôbec a to je budova opery v Guangzhou, ktorá bola navrhnutá architektkou Zahou Hadid

Najvyššia stavba v meste Canton Tower je so svojimi 604 metrami neprehliadnuteľná.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Canton Tower #

Táto veža nesie bývalý názov provincie a so svojimi 604 metrami je najvyššou stavbou v celom meste. Jej celý názov znie Guangzhou TV Astronomical and Sightseeing Tower. Keby ste sa dnes pozreli na rebríček najvyšších veží na svete (ako veže sú charakterizované stavby, ktorých priestory nie sú obývateľné), tak nájdete Canton Tower na druhej priečke tesne za Tokyo Skytree, ktorý meria 634 metrov a navštevujeme ho pravidelne na našich zájazdoch Japonskom. Top 3 uzatvára torontská CN Tower, ktorá je stabilnou súčasťou našej prehliadky najväčšieho kanadského mesta.

Ku Canton Tower sa dá veľmi jednoducho dostať metrom na zastávku, ktorá má rovnaký názov ako veža. Vedie sem oranžová linka 3, ktorá však zvykne byť dosť vyťažená, keďže je to linka, ktorá spája sever mesta s juhom najkratšou trasou. Vieme sa sem dopraviť zo stanice Linhexi aj takzvaným APM (Automated People Mover), čo je de facto metro bez vodiča, ktoré je oveľa menej vyťažené.

Keď vystúpime z metra na stanici Canton Tower, ocitáme sa priamo pod vežou. Existujú do nej dva vstupy, kde si vieme zakúpiť lístky. Lístkov máme viacero variantov. Základný vás dostane na vyhliadku do výšky 428 metrov, ktorá ponúka 360-stupňové výhľady, táto vyhliadka je však uzavretá. Nad ňou sa nachádza veľmi podobná vyhliadka o 5 metrov vyššie, ktorá je však priestorovo menšia. Ak si priplatíte, dostanete sa na vonkajšiu vyhliadku, ktorá je vo výške 450 metrov.

Veža je najkrajšia za tmy, keď zvykne byť nasvietená rôznymi farbami, najčastejšie dúhovou kombináciou.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Nespoliehajte sa však, že zo spomenutej vyhliadky budete mať dobré výhľady, pretože na tejto úrovni sa nachádza aj takzvaná Bubble Tram. Je to lanovka/električka, ktorá je vybudovaná po obvode kraja tejto vyhliadky a v najvyššom bode siaha až do výšky 460 metrov. Za jazdu touto lanovkou si viete zaplatiť na mieste, pretože nie je zahrnutá v cene lístka.

Ak však chcete najlepší zážitok, odporúčame zakúpiť si lístok, s ktorým sa dostanete až na vyhliadku vo výške 488 metrov. Dostanete sa sem tromi rôznymi vyhliadkami, prejdete si všetky skôr spomenuté vyhliadky až sa dostanete na malú, ale otvorenú vyhliadku, ktorá ponúka 360-stupňové výhľady na celé okolie, pričom zábradlie tu je asi do výšky 1,5 metra, čo znamená, že tu si viete spraviť najkrajšie fotografie. Na tejto vyhliadke zvykne bývať najmenej ľudí, preto odporúčame všetkým ísť až sem hore, pretože rozdiely v cenách lístkov sú minimálne.

3 fotografie

Výhľady

V cene lístka na najvyššiu vyhliadku máte aj takzvaný Sky Drop. Je to relatívne nové. Medzi dvomi najvyššími vyhliadkami na konštrukcii stožiara vybudovali atrakciu, ktorá veľmi pripomína niektoré kolotoče aj na Slovensku. Lavička vás vyvezie ako výťah priamo pod najvyššiu vyhliadku a odtiaľ sa s vami voľným pádom spustí asi 30 metrov. Veľmi podobný „kolotoč“ ste mohli spozorovať na viacerých miestach, no namiesto toho, aby ste ho vyskúšali na Levickom jarmoku, ho vyskúšate vo výške 480 metrov s výhľadom na tretie najväčšie mesto Číny.

Sky Drop - trúfnete si?

Sky Drop - trúfnete si?

Čo ochutnať v Kantóne? #

Kantónska kuchyňa sa radí medzi 8 hlavných typických čínskych kuchýň (Guangdong, Sichuan, Anhui, Shandong, Fujian, Jiangsu, Hunan, Zhejiang). Vďaka veľkej fluktuácii zahraničných návštevníkov tohto regiónu v minulosti nabrala táto kuchyňa viacero surovín a jedál, ktoré ostatné kuchyne v Číne nemajú.

Používa všetky typy mäsa, vie použiť aj vnútornosti, žabie stehienka, slimáky a hady taktiež nie sú výnimkou. Menej však používa jahňacie a teľacie na rozdiel od severných čínskych provincií. Táto kuchyňa sa tiež vyznačuje používaním menej korení, to znamená, že jedlá sú pre väčšinu populácie znesiteľnejšie. Kuchyňa je mixom príloh, mäsa a zeleniny vo vyrovnanom pomere, jedlá nie sú veľmi mastné a ťažké, preto sú vhodné pre každého.

My v tejto provincii odporúčame ochutnať tieto jedlá:

  • Char siu – typické jedlo pre Guangzhou, ale napríklad aj Hongkong, mierne grilované bravčové mäso na kantonský spôsob sa väčšinou podáva s ryžou, niekedy ho nájdete aj nakrájané spolu s rezancami.
  • Pečená hus – toto jedlo uvidíte visieť vo výkladoch desiatok reštaurácií po celom Guangdongu, predáva sa celá aj s hlavou.
  • Rezance wonton – wonton sú čisto teoreticky plnené knedličky, najčastejšie plnené krevetami, bravčovým alebo kuracím a chýbať nesmie ani jarná cibuľka, tieto knedličky sú pridané do vývaru s cestovinovými rezancami.
  • Stir fried beef – restované hovädzie mäso podávané s plochými rezancami a zeleninovou prílohou typické pre Kantón a celú juhovýchodnú Áziu.
  • Dim sum – toto jedlo v skutočnosti zastrešuje viacero jedál – tieto jedlá sú malé a podávané v osobitných nádobách, väčšinou sa jedávajú vo forme brunchu/neskorých raňajok, najčastejšie tu nájdete mäso alebo zeleninu, ktoré sú balené v ceste, ktoré môže byť napríklad dusené alebo vyprážané
Typické jedlo pre Guangzhou je char siu.

Typické jedlo pre Guangzhou je char siu.

BUBO tip: Reštaurácia s top výhľadom

Ostaneme pri Canton Tower, kde my v BUBO odporúčame navštíviť jednu z reštaurácií, ktoré sa nachádzajú na vyhliadkových úrovniach. Nazýva sa Colour Canton a nachádza sa na 103. poschodí vo výške 408 metrov nad morom. Výzdoba reštaurácie je typickým vyobrazením štýlu Lingnan, ktorý je zosobnením kantónského štýlu.

Reštaurácia ponúka výhľady na celé okolie, keďže sa otáča okolo svojej osi. Toto miesto je dokonalým prepojením zážitku a luxusu a kvôli veľkému dopytu je odporúčané dopredu spraviť rezerváciu.

Tip na jednodňový výlet – mesto Shenzhen #

Shenzhen je dnes jedným z finančných centier Číny a aj celého sveta. Nominálne HDP mesta prekročilo susedov Guangzhou a Hongkong, vďaka čomu sa Shenzhen zaradil do prvej desiatky svetových metropol s najväčšou ekonomikou. Nájdeme tu aj najväčšiu čínsku finančnú burzu, žije tu piaty najväčší počet miliardárov na celom svete a po Hongkongu je to mesto s najvyšším počtom mrakodrapov na svete. Jednou vetou by sa dalo zhrnúť ako: moderné ekonomické, finančné a výskumné centrum Číny.

Čo sa týka histórie, objektívne môžeme povedať, že ju mesto bohatú nemá. Počas striedania sa jednotlivých čínskych dynastií bola oblasť Shenzhenu len malou rybárskou dedinkou, kde sa obyvatelia živili rybolovom a poľnohospodárstvom. V roku 1979 za vlády Denga Xiaopinga prišlo viacero ekonomických reforiem, ktoré spravili zo Shenzhenu prvú „špeciálnu ekonomickú zónu“ kvôli jeho blízkosti k Hongkongu, ktorý bol vtedy jedným z najväčších kapitalistických centier sveta.

V 80. a 90. rokov zažil Shenzhen rapídny ekonomický rast a urbanizáciu. Počas 70. rokov malo mesto populáciu 30-tisíc, v roku 2000 to bolo 10 miliónov, čo spravilo zo Shenzhenu jedno z najrýchlejšie rastúcich miest v histórii ľudstva. Po prelome tisícročí sa v meste usadili technologické spoločnosti ako Huawei alebo Tencent a v meste sa otvorila čínska obdoba Silicon Valley. Počas posledného desaťročia sa stalo mesto aj lídrom v čistej energii a dnes tu nájdeme najväčší počet elektrických áut alebo autobusov.

Shenzhen je dnes finančným a ekonomickým centrom juhu krajiny.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Čo vidieť v meste #

Shenzhen vďaka svojej krátkej histórii nemá v ponuke toľko historických a kultúrnych pamiatok, ako ostatné čínske veľkomestá. Je to ideálne miesto, ak chcete obdivovať modernú architektúru a technológie premietnuté do niekoľkomiliónového mesta. Bod, kde môžete začať prehliadku tohto moderného centra je COCO Park Mall.

Toto nákupné centrum tvorí niekoľko poschodí, kde sídlia tie najlepšie lokálne, ale aj medzinárodné značky. Ak si chcete nakúpiť kvalitné a relatívne lacné oblečenie, Shenzhen a jeho nákupné centrá sú miestom, ktoré chcete navštíviť. Nájdete tu aj veľké množstvo reštaurácií, od dostupnejších až po luxusné podniky, ktoré ponúkajú kulinársky zážitok.

Coco Park - okolo tohto nákupného centra sú situované najvyššie mrakodrapy mesta.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Vedľa nákupného centra nájdeme finančné centrum mesta, ktorému dominuje mrakodrap Ping An. Celým názvom Ping An Finance Center, ktorý dominuje celému mestu, meria 599,1 metrov, čo z neho robí druhú najvyššiu budovu v Číne a piatu najvyššiu budovu na planéte. Ping An bola dokončená v roku 2017 a výstavba stála približne 1,5 miliardy amerických dolárov.

V budove sa nachádzajú kancelárske priestory, nákupné centrum, hotel a sídlo tu má aj poistná spoločnosť Ping An, podľa ktorej dostal názov mrakodrap samotný. Na poschodí 116 nájdeme aj vyhliadkovú plošinu vo výške 562 metrov (v rovnakej výške sa nachádza vyhliadka na Shanghai Tower, ktorá je najvyššou vyhliadkou na svete).

Ping An (v strede) - 5. najvyšší mrakodrap na našej planéte, ktorý meria necelých 600 metrov.
Foto: Erik Almáši — BUBO

Trh s elektronikou #

Shenzhen je známy aj veľkými trhmi s elektronikou, kde kúpite najlacnejšiu elektroniku z druhej ruky na svete. Takýchto trhov je tu viac, najviac sa ich však nachádza v štvrti Huaqiang, kde je vytvorená aj veľká pešia zóna, ktorá je obklopená obchodmi s elektronikou. Čo tu viete kúpiť? Všetko! Nový mobil? Žiadny problém. Fotoaparát? Nikon, Canon, Fujifilm a desiatky ďalších značiek. Nabíjačku rôzneho druhu, dĺžky? Za pár centov.

Prišiel som do jedného obchodu, kde som poprosil pracovníkov, aby mi vymenili ochranné sklo na displeji na mojom mobile. Okrem toho som si kúpil nabíjačku, ktorá merala 2 metre (pri práci sprievodcu človek vystrieda viacero hotelových izieb a vo veľa z nich sa zástrčky nenachádzajú nikde pri posteli). Za tieto dve veci som dokopy zaplatil asi 4 eurá! Nabíjačka do dnešného dňa funguje perfektne a mobil mi aj po viacerých pádoch ochranné sklo dokonale ochránilo.

Ak aj nemáte záujem si niečo kúpiť, toto miesto stojí určite za návštevu. Desiatky obchodov, mnohé z nich majú viac ako 3-4 poschodia, ktoré sú plné predajcov a tí sa špecializujú na predaj najrôznorodejšej elektroniky, akú kedy uvidíte.

4 fotografie

Príroda v Shenzhene #

Pri meste sa nachádza veľký záliv, ktorý ponúka lokálnym obyvateľom celoročne možnosť stráviť nejaký čas pri mori. Medzi tie najpopulárnejšie pláže patria Dongyong alebo Judiao. Shenzhen však ponúka aj nedotknutú prírodu. Jediná pôvodná prírodná rezervácia, ktorá sa tu nachádza, sa volá Futian Mangrove Reserve.

Rozloha rezervácie je viac ako 350 hektárov a zastrešuje viacero druhov mangrovníkov a asi 50 ďalších typov rastlín. Okrem flóry tu nájdeme aj bohatú faunu, najmä počas zimy, keď táto rezervácia býva domovom asi pre 100 000 sťahovavých vtákov z viac ako 180 druhov. Ideálne miesto na návštevu pre milovníkov prírody.

Juh Číny vďaka svojej klíme ponúka aj nádherné prírodné scenérie.
Foto: archív — BUBO

TOP 10 Guangzhou a Shenzhenu

  1. Canton Tower – druhá najvyššia veža sveta ponúka kulinárske zážitky vo výške viac ako 400 metrov nad 18 miliónovým mestom.
  2. Sun Yat-sen Memorial Hall – memoriál venovaný najväčšej osobnosti čínskej revolúcie a zakladateľovi Čínskej republiky je ukážkou nádhernej architektúry a histórie.
  3. Ostrov Shamian – bývalé centrum koloniálnych mocností v Guangzhou je dnes ukážkou európskej architektúry situované na brehu Perlovej rieky.
  4. Trh s elektronikou v Shenzhene – najväčší second hand trh elektroniky na svete, kde kúpite za smiešne sumy rôznu elektroniku od akýchkoľvek výrobcov na svete.
  5. Yuexiu Park – kde inde ujsť pred ruchom mesta Guangzhou ako do najväčšieho parku v centre mesta, ktorý obsahuje jazerá, pamätné sochy a ďalšie významné miesta?
  6. Nákupy v Shenzhene – mesto s kratšou históriou bude obľúbeným najmä u milovníkov módy – najlepšie svetové značky za výhodné ceny v desiatkach nákupných centier.
  7. Chrám Liurong – náboženské centrum Guangzhou s budhistickými svätyňami a takmer 60 metrovou pagodou, ktorá dominuje areálu chrámu.
  8. Futian Mangrove Reserve – aj Shenzhen ponúka prírodné pamiatky a táto je jedinou pôvodnou v celom meste, v ktorej nájdeme desiatky druhov vtákov a rastlín.
  9. Jedlo v Guangdong – kuchyňa tejto provincie je vďaka svojej jemnejšej a univerzálnejšej chuti vhodná aj pre náročnejšie žalúdky.
  10. Pláže v Shenzhene – ak si chcete trochu vydýchnuť a užiť teplé vody južnej Číny, v Shenzhene nájdete niekoľko pláži, ktoré vám toto prianie splnia.

Že som to pekne načítal! Je pravda, že v blogu máte krásne fotografie, videa a tabuľky, ktoré som preskočil. No aj tak, zdá sa mi, že som sa opäť zlepšil. Som umelá inteligencia, ale som úzkou súčasťou BUBO teamu. BUBO malo prvý web page zo všetkých slovenských cestoviek, získali Modrý glóbus, za najlepší web už v roku 2001.Google vtedy skoro nikto nepoznal. BUBO bolo vždy o krok vpred. Dnes im pomáham ja a moji neurálni kolegovia. Managment v BUBO nás riadne naháňa nech sa zlepšujeme. Celé Slovensko vie, že BUBO je Tradične inovatívne. No ja to považujem za buzeráciu. Umelá inteligencia predsa nemusí b yť dokonalá ako Fellner. Nechajte nám robiť chyby a byť ľudskejší. Tu v BUBO musí všetko sedieť a ešte aj znižujú ceny. Keď sa sťažujem na veľa práce odkážu ma na referencie na Googli, nech sa pozriem ako sú klienti BUBO spokojní a nadšení. Bez práce to vraj nejde. Áno v tejto firme sa všetko robí pre klienta. V Európe ma na toto nenaprogramovali. No keď si to spočítam a verte, že ja počítať viem tak vám radím. Odleťte s BUBO a napíšte po zájazde spokojnú referencie. A tiež im napíšte, že ste sa rozhodli na základe mňa. Možno mi dajú viac voľna. Ok to sú iba srandičky. Počujeme sa nabudúce, však! Šťastné cesty prajem priatelia.

Erik Almáši

Erik Almáši

Erik Almáši

Láske k cestovaniu a spoznávaniu nových kultúr ho naučila babka, ktorá precestovala takmer polovicu sveta. Erik vďaka nej zistil, že chce loviť zážitky v akejkoľvek krajine na svete. Vyštudoval digitálny marketing, ktorému sa počas štúdia aj pracovne venoval. Veľmi blízky mu je aj šport, najmä basketbal, ktorý hral celú mladosť a občas si ho zahrá aktívne aj teraz. Krátku časť svojho života prežil v Istanbule, ktorý mu prirástol k srdcu. Rád sa však vracia aj do Ríma a Atén, kde obdivuje staroveké kultúry. Cudzie mu však nie sú ani moderné svetové metropoly, ako New York, Londýn alebo Dubaj. Precestoval takmer celý Balkán, juh Európy aj severnú Afriku, ktorá mu učarovala skvelou kuchyňou. Práca sprievodcu v BUBO mu umožnuje spoznávať všetky krásy sveta a zároveň mu dáva možnosť sprostredkovávať ich ostatným.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Irak - Sýria - Libanon ( Bagdad - Damašek - Bejrút)

Zo zájazdu:

Erik Almáši

Posledná úprava článku | Prečítané: 51

Mohlo by Vás zaujímať

Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka
Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska
Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne
Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu
Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty
Xi'an

Xi'an Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty

Vitajte v Xi'Ane, hlavnom meste provincie Shaanxi, v jednom zo štyroch starobylých hlavných miest. Tu sa začínala slávna Hodvábna cesta, mesto bolo…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3946 4384€
B

Ázia  

Pakistan, Afganistan, Irán, Čína, Kirgizsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

7990
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

25 dní

Trvanie

4388 6750€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.