Guayusa - zázračná rastlina Južnej Ameriky

Guayusa - zázračná rastlina Južnej Ameriky

Ilex Guayusa je večne zelený ker rastúci v amazonských oblastiach niekde medzi Peru, Ekvádorom a Kolumbiou. Pravdepodobne sa používal aj ako efektívny zdroj výmenného obchodu v celom regióne keďže jeho najstaršie stopy vieme dopátrať k hrobom v Bolívii, ďaleko od jeho prirodzeného prostredia vhodného na pestovanie. Vyše 1500 rokov staré lístky guayusy sa našli v hroboch ako súčasť šamanského vybavenia.

Na našich BUBO zájazdoch sa Vám vždy snažíme priniesť informácie z vnútra lokálnych komunít. Zažiť niečo navyše a vysvetliť si v praxi, ako fungujú veci, ktoré sú pre nás Európanov tak vzdialené. Aj o tom cestovanie s BUBOm je.

Koka, hierba maté a guayusa #

O rastlinke koka niekde z Peru a Bolívie, ktorá mala tiež pôvodne posvätné postavenie vieme relatívne dosť. Taktiež vieme hodiny rozprávať o hierba maté z oblasti Argentíny a Paraguaja. O guayuse vieme u nás málo. Aj ja sa o nej dozvedám až zo spolužitia v jednej ekvádorskej komunite v oblasti Pastaza.

Komunita Yaku Runa v oblasti Pastaza žije na pomedzí civilizácie a hustého pralesa. Na jednej strane sem štát dotiahol asfaltovú cestu, na strane druhej sem takmer nič nejazdí a indiáni používajú tieto cesty ako spojnice medzi jednotlivými komunitami.

 

3 fotografie

Život v komunite amazonských indiánov

Minga #

Širšia komunita sa tiež stretáva raz za čas, aby praktizovala tzv. mingu. Môžeme si to predstaviť, ako keď sa stretnú susedia, priatelia a známi, ktorí spoločným úsilím a prácou chcú niečo zlepšiť. Napríklad sa opraví cesta, vyčistí sa prívod vody a popri tom sa navarí spoločné jedlo, ktoré sa na záver konzumuje.

Každý má možnosť niečo povedať, vystúpiť akoby za svoju rodinu alebo časť komunity. Ide o akúsi brigádu, ktorá má ale hlbší význam stmelenia kolektívu a vymieňania si skúseností.

3 fotografie

Minga - komunita sa stretáva na spoločné práce

V tomto spoločenstve žijú premiešané tri skupiny pôvodných obyvateľov. Jedná sa už o spomínaných „Sapara“, ďalej sú tu „Shuar“ i „Quechua“. Každý má svoje korene prepletené v tomto trojboji. Jeden má babičku Quechua, ale svokru Shuar a dedka Sapara. Quechua je asi najrozšírenejšia etnická skupina a ich jazyk je akýmsi „lingua franca“ v pôvodných jazykoch v oblastiach ako Peru, Kolumbia, Ekvádor, ale z časti aj Chile a Argentína. Uvádza sa, že ľudí hlásiacich sa ku quechua komunite je okolo 11 miliónov.

Shuar sa do dejín zapísali ako bojovníci a Španieli ich kvôli ich rituálu tsantsa prezývali aj lovci lebiek. Sapara sú zase najmenšou komunitou, ktorá hlása len okolo 500 osôb žijúcich v roztrúsených amazonských komunitách. Komunitu Sapara možno najviac preslávila osoba Manariho (na úvodnej fotografii hrá na hudobnom nástroji vo svojej záhrade), ktorý za jej práva bojuje aj na pôde OSN alebo na rôznych sympóziách po celom svete. Tak sa napríklad v roku 2001 podarilo začleniť národ Sapara, ako sa hrdo oni sami nazývajú, za súčasť nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Graffiti v Pastaza s vyobrazením pôvodných obyvateľov regiónu
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Yaku Runa #

Komunita Yaku Runa pozostáva z niekoľkých rodín. Každá rodina žije vo svojom vlastnom dome svojpomocne postavenom. Jednotlivé obydlia sú od seba vzdialené aj niekoľko desiatok metrov nepreniknuteľným porastom hustej tropickej džungle.

Spojítkom všetkého života je však lagúna, v ktorej sa môžu loviť ryby, prípadne sa v nej získava voda na všestranné použitie. A zároveň tzv. komunitný dom, kde je z hlavnej cesty natiahnutá elektrika. Tú využívajú hlavne na dobíjanie telefónov. A tie im zase slúžia hlavne ako zdroj svetla a zároveň budík.

3 fotografie

Život komunity je úzko spojený s jej okolitým prostredím

Áno, počuli ste správne, budík!

Budík slúži miestnym na to, aby každý deň vstali o tretej v noci a dorazili na rituál guayusy
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Ak bývate na rovníku, počas celého roka vám slnko vychádza približne o 6 ráno a zapadá o 6 poobede. Máte 12 hodín svetla a 12 hodín tmy. Takto to je na rovníku všade na našej planéte. Ak nemáte elektriku a slnko zapadlo okolo 18.00 h, pravdepodobne pôjdete spať skôr, ako to robíte doma. Je veľmi možné, že okolo 20.00-21.00 h už ste v posteli. To znamená, že okolo 3.00 h nadránom už máte okolo 6-7 hodín kvalitného spánku za sebou. Ideálny čas vstávať. A presne na toto slúži miestnym budík.

Rituál pitia guayusy
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Rituál guayusy a výhody #

Tradične tieto komunity dodržiavajú rituál guayusy, ktorý začína každý každučičký deň o 3 ráno a trvá približne do východu slnka. 3 hodiny sedíte v komunitnom dome pri ohníčku a popíjate výťažky listov Ilex Guayusa v podobe akéhosi odvaru. Odvar sa varí vo veľkom hrnci, ako by ste u nás varili guláš pre partiu kamarátov.

Oheň je založený tradične na 3 veľkých pňoch, v ktorých horia malé uhlíky dreva. Občas na pňoch aj niekto posedáva. Inak sa sedí na drevených laviciach okolo. Napriek tomu, že ste na rovníku, je tu relatívne vysoká vlhkosť a hmla by sa dala krájať, čo len umocňuje pocit zimy až do kostí.

3 fotografie

Tradičný rituál pitia guayusy

A prečo vôbec títo domorodci vstávajú každý deň o 3 ráno a 3 hodiny pijú čaj z guayusy?

Veria, že človek práve o 3 ráno má najjasnejšiu myseľ. A má ju jasnú preto, lebo akurát spal 6-7 hodín a zároveň začína piť guayusu, ktorá má účinky podobné ako zelený čaj a káva. Obsahuje nielen kofeín, ale aj theobromín, ktorý uvoľňuje duševné napätie.

„Kofeín dáva našej mysli jasnosť a božský pokrm (tak hovoria Theobromínu) zas uvoľňuje cesty našej predstavivosti.“

*theobromin je alkaloid kakaovníka a jeho názov bol odvodený od dvoch slov „theo“ Boh alebo Božský a „brosi“ pokrm.

Theobromín a kofeín sú ideálnou kombináciou, aby ste si pamätali svoje sny. A o to často pri guayuse ide.

3 fotografie

Svet medzi snami a realitou

Dnes sa komunita stretáva pri guayuse z veľa možných dôvodov:

  • Len tak sa porozprávať, lebo máte pri pití guayusy jasnú myseľ
  • Vyriešiť nejaké spory v komunite
  • Zahrať si rôzne spoločenské hry, pri ktorých sa komunita stmelí
  • Privítať návštevy a mať možnosť sa s nimi hodiny nerušene rozprávať
  • Využiť guayusu na poďakovanie

Tradične sa však guayusa používala na vysvetľovanie a objasňovanie snov. Indiáni veria, že práve v tomto čase, o 3 v noci po siedmych hodinách spánku si najlepšie sny pamätáte a preto majú pre vás najsilnejšiu moc. Odkaz snov prekladá šaman alebo najstaršia osoba komunity a ľudia veria, že sny majú pre nás hlboký význam. Ovplyvňujú to, čo vnútri chceme, kam by sme sa mali uberať. To znamená, ak budeme konať v súlade s výkladom našich snov, naše podvedomie a vedomie sa spoja.

Vedome budeme konať to, čo naše podvedomie počas snívania vyplavuje. V tom prípade nastane harmónia a náš život sa naplní. Práve preto amazonskí indiáni týchto komunít každý deň vstávali o 3 hodine ráno. Východ slnka ich približne o 6 hodine ráno privítal do nového dňa, kedy sa rozišli po svojich pracovných povinnostiach.

3 fotografie

Výhoda pitia guayusy je nepociťovanie hladu

Ďalšou výhodou pitia guayusy je nepociťovanie hladu. Tak podobne ako Španieli dávali niekedy domorodým Indiánom žuť listy koky. Ak domorodci žuli koku, nepociťovali hlad pri náročnej práci v baniach, kam ich Španieli posielali vo vidine hľadania zlata, striebra a drahokamov. Pri guayuse pociťujete niečo podobné. Ste nabudený a bez známok hladu môžete vykonávať ďalšie doobedňajšie činnosti.

Tabakové listy
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Pôvod tabaku #

Každá guayusa končí ešte záverečnou bodkou. A tou je inhalovanie tekutiny z tabakových listov. Je známe, že tabak pochádza z Ameriky. A bol niekedy požívaný len panovníkmi a pri špeciálnych príležitostiach. Historky hovoria, že keď sa prvýkrát Kolumbus stretol s indiánmi kmeňa Taino, dali mu fajčiť tabak. Podľa ich obyčaje, sedeli pri ohni a fajčili tabak len najvyšší predstavitelia komunity. Fajčili zo špeciálnej, z hliny umlátenej, fajky. A ten čo mal fajku, mal právo rozprávať a ostatní s rešpektom počúvali.

Tabak sa cez fajku inhaloval nosom a dym sa vypúšťal ústami. Keď prišiel rad na Krištofa, Indiáni mu fajku podávali so slovami „tabaco, tabaco“, čo v ich reči znamenalo „fajka“. Tabaku sa hovorilo „cohíba“, čo je dnes názov, ktorý si zobrala snáď najznámejšia kubánska spoločnosť na výrobu ručne šúľaných cigár. Krištof si myslel, že slovom „tabaco“ označujú tlejúce listy rastliny vo fajke, a tak ich nazval tabakom. Názov, ktorý používame dodnes.

Tabaková bodka za rituálom guayusy
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Guayusa sa tiež končí tabakovou bodkou. Človek najprv 3 hodiny popíja vývar z listov gayusy, aby si na záver šnupol do nosa pár kvapiek tabakového výluhu. Poviem vám, silná káva. Je to akoby vám dal niekto po kľudnom nedeľnom obede riadnu facku. Guayusa vás nabudí a ukľudní zároveň, takže máte pocit blaženosti a tabak vás postaví na nohy.

Takto povzbudení sa miestni rozchádzajú s východom slnka po svojich povinnostiach a začínajú deň. Tri hodiny si rozprávali a vykladali svoje sny. Nič by ich nemalo prekvapiť. A tešia sa už na ďalší rituál guayusy, ktorý nastane presne o 3 ráno nasledujúceho dňa. Takto každý deň. Celý život.

3 fotografie

Nevšedný život domorodých komunít

Zaujíma vás život unikátnych kmeňov? Pozrite si aj naše ďalšie blogy, ktoré vás vezmú na fanatastické miesta sveta:

  • Garifúnci - počuli ste niekedy o Garifúncoch? V tomto blogu sa o nich dozviete množstvo informácií
  • Tajomný kmeň Indiánov - nazrite do neobjaveného sveta azda najtajomnejšieho a najagresívnejšieho kmeňa Amazónie
Katarína Líšková

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Keď Katka pred mnohými rokmi poprvýkrát získala ocenenie najlepšieho slovenského sprievodcu, dozvedeli sa to aj na Kube, kde si ju za roky, kde odsprevádzala viac ako tisíc spokojných klientov, veľmi vážia. Katka študovala päť rokov v Granade a svoje perfektné znalosti španielčiny zužitkováva vo váš prospech. Tí, ktorí sa stretli s Katkou v Indii, vedia, že aj tam dva roky študovala a rovnako dobre sa vyzná i v Ázii. Miluje východnú časť Kuby, kde si v Baracoa rada pochutnáva na rybe a la Santa Barbara v kokosovej omáčke. Sprevádzaním prekonáva situácie, na ktoré by v „v bežnom kancelárskom živote“ nenarazila. Nádherne fotí a klienti ju obdivujú za jej nesmierny prehľad v krajinách, v ktorých s nadšením sprevádza. S úsmevom a pohodou zvláda všetky možné aj nemožné situácie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Ríšou Mayov (Komfort)

Zo zájazdu:

Katarína Líšková

Posledná úprava článku | Prečítané: 365

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie Prémiový blog

Prémiový blog Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie

Verím, že udržateľnosť v turizme je možná. Základ ekológie je nekecať, ale niečo aj urobiť. Tu je jasná ukážka!

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Zvieratá, ktoré uvidíte len na Galapágoch Blog

Blog Zvieratá, ktoré uvidíte len na Galapágoch

Galapágy sú rajom nielen pre milovníkov prírody, ale aj vedcov. Tu, na súostroví 19 ostrovov pri pobreží Ekvádoru, ktoré ponúkajú cestujúcim…

Eva Andrejcová 17 min. čítania
Nezabudnuteľné dobrodružstvo na Galapágoch Blog

Blog Nezabudnuteľné dobrodružstvo na Galapágoch

Asi 1 000 kilometrov od juhoamerickej pevniny sa nachádza dvadsať korytnačích ostrovov, ktoré poznáme ako súostrovie Galapágy. So svojím prírodným…

Peter Droba 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Južná Amerika, Ekvádor


náročnosť

10 dní

Trvanie

5624
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Kolumbia, Ekvádor


náročnosť

14 dní

Trvanie

5260
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Ekvádor


náročnosť

9 dní

Trvanie

3450
K

Amerika  

Južná Amerika, Galapágy, Peru, Ekvádor, Bolívia


náročnosť

21 dní

Trvanie

5950

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.