Južná India je pre mnohých turistov neprebádanou časťou Ázie. Veď pokiaľ ste už stihli navštíviť Indiu, bola to s najväčšou pravdepodobnosťou jej severná časť s hlavnými lákadlami, ako sú Dillí, Jaipur či Agra, ktorá ukrýva jednu z najkrajších stavieb sveta - div sveta Taj Mahal postavený z lásky. No ak by sme mali menovať jednu pamiatku, kvôli ktorej sa jednoznačne oplatí navštíviť juh Indie, bolo by to práve Hampi. Sídlo posledného veľkého hinduistického kráľovstva južnej Indie - Vidžajanagara.

Hampi Počasie

oblačno

oblačno

39°C

Predpoveď 28.Apr

Východ slnka 06:02

Západ slnka 18:41

Toto miesto v sebe ukrýva viac než len ruiny palácov rozvrátených po krvavej bitke so sultánmi severu. Sú to aj prírodné krásy v podobe kopcov posiatych monumentálnymi balvanmi, hinduistické chrámy a svätyne, Virupakša, Vithala, kamenný povoz, ktorého kolesá sa skutočne točia či neopakovateľná plavba na pletených loďkách po rieke Tungabhadra. Poďte sa spolu s BUBO ponoriť do krásy tohto miesta.

Z Hospetu do Hampi #

Mestečko Hospet je ideálnym miestom, kde sa ubytovať, keď sa chystáte navštíviť bájne Hampi. Inak to nerobíme ani my v BUBO a v meste využívame jeden z hotelov, ktorý nám na dva dni poskytne veľký komfort. Zabezpečí ho výborná hotelová reštaurácia a oddýchnuť si môžete v bazéne. Prípadne sa necháte nahovoriť na saunu, jacuzzi či wellness?  

Nasadáme do nášho autobusu a vyrážame za vytúženým spoznávaním. Pred nami máme približne tridsať minút cesty, počas ktorej si spravíme historický úvod do tohto bájneho mesta.

Prechádzame poľnohospodársky aktívnou krajinou, ktorú svojou vodou zásobuje rieka Tungabhadra. Pohľady z autobusu na drobné dediny striedajú rozsiahle ryžové polia s množstvom kokosových paliem, banánovníkov a polí, na ktorých sa pestujú miestne plodiny.

Po polhodine prichádzame do indickej dediny Hampi, ktorá sa nachádza v štáte Karnátaka. Dnešná dedinka leží na ruinách bájneho mesta Vidžajanagar, ktoré bolo v minulosti hlavným mestom Vidžajanagárskej ríše. Hovorí sa, že mesto malo okolo roku 1500 približne pol milióna obyvateľov a bolo jedným z najľudnatejších miest tej doby.

Populácia mesta Vidžajanagar bola v tej dobe totiž dvojnásobne väčšia oproti Parížu, ktorý bol v tom čase najľudnatejším mestom Európy. Na brehoch rieky Tungabhadra bolo Hampi domovom mnohých hinduistických a džinistických chrámov, akvaduktov a kráľovského hlavného mesta s rozlohou viac ako 59 000 metrov štvorcových.

Najkrajšie výhľady na chrám Virupakša v Hampi. Video: Robert Taraba

Najkrajšie výhľady na chrám Virupakša v Hampi. Video: Robert Taraba

Názov Vidžajanagar je zložený z dvoch slov a v preklade znamená Víťazné mesto, kde vijaya môžeme preložiť ako víťazstvo a nagara ako mesto. Súčasný názov Hampi je odvodený od mena Pampa, čo je staré pomenovanie rieky Tungabhadra.

Jedna z legiend hovorí o miestnej bohyni Pampu, ktorá si na pahorku Hemakuta vzala za muža Virupakšu - jednu z foriem boha Šivu. Aj preto je považovaná za jednu z reinkarnácií bohyne Párvatí, pričom Hampi je poangličtená verzia slova Hampe.   

Vystupujeme z nášho autobusu a začíname našu prehliadku Hampi, ktorého pamiatky boli pre svoju historickú hodnotu v roku 1986 zaradené na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

História Hampi v bodoch:

  • Najstaršie osídlenie sa datuje do obdobia. 3. storočia p.n.l. až po 2. tisícročie p.n.l. Na základe vyše 700 archeologických nálezov z tohto obdobia sa predpokladá, že oblasť bola husto zaľudnená ešte v období pred vytvorením Vidžajanagárskej ríše. Najstaršie časti svätyne v chráme Virupakša sú z obdobia pred založením hlavného mesta.
  • Do 9. a  10. storočia n.l. sa datujú nápisy vzťahujúce sa k Šivovi. Dôkazy z niektorých častí chrámu naznačujú, že k určitým stavebným úpravám došlo aj v obdboí Chalukya a Hoysala. So založením Vidžajanagárskej ríše došlo k rýchlemu rozvoju mesta, ktoré vzniklo okolo chrámu Virupakša.
  • Okolo roku 1370 sa Vidžajanagar stal hlavným mestom ríše za krála Bukka Raya I., ktorý pochádzal z dynastie Sangama. Hlavné mesto ríše tak bolo presunuté z pôvodného hlavného mesta v Anegondi do dnešného Hampi. Hlavným dôvodom založenia nového hlavného mesta bolo vylepšenie obrany proti moslimským inváziám zo severu.
  • Mesto v podstate navrhli ako obrannú pevnosť. Časti z masívneho kameňa, hlinených valov a množstvo strážnych veží na okolitých kopcoch mali zabezpečiť jeho bezpečnosť. Hlavné prístupové cesty vedúce k centru mesta boli 30 až 60 metrov široké a sledovali ich z veži a okolitých opevnených bášt.
  • Z informácií, ktoré máme z tej doby, sa mesto rýchlo rozrastalo a odhaduje sa, že územie metropoly sa rozkladalo na ploche 549 km2. Pričom samotné centrum, skladajúce sa z hlavnej administratívnej a náboženskej časti, spolu s kráľovskými budovami zaberalo plochu 40 km2.
  • Napriek tomu, že obranyschopnosť mesta bola naozaj pozoruhodná, v roku 1565, po porážke vidžajanagarských vojsk v bitke pri Talikote proti aliancii vojsk Dekánských sultánov, bolo mesto dobyté a v priebehu niekoľkých mesiacov zničené.

Prehliadka Hampi - pozor na horúčavy #

Prehliadka Hampi je rozdelená do niekoľkých oblastí, kde sú združené jednotlivé pamiatky. Nech už ste tu v ktoromkoľvek období v roku, bude tu jasne prevládať teplo až horúčavy. Najmä ak sa vydáte do Hampi v mesiacoch, akými sú apríl, máj či november.

Drvivú časť prehliadky sa tu pohybujeme na priamom slnku. Preto sa treba chrániť pokrývkou hlavy, natrieť sa opaľovacím krémom a dodržiavať pitný režim. Pri jednotlivých častiach našej prehliadky narazíme na drobných predavačov, a tak si v priebehu dňa môžeme dokúpiť vodu, nápoje či kokosový orech, ktorý nás skvele osvieži.

Prvé výhľady na ruiny starobylého Hampi. Video: Robert Taraba

Prvé výhľady na ruiny starobylého Hampi. Video: Robert Taraba

Kamenná socha Ganéša #

Prvým bodom našej prehliadky je obrovská sediaca socha boha Ganéša. Je to jedna z obrovských kamenných sôch Ganéša, syna boha Šivu a jeho manželky Parvati, ktoré máme možnosť vidieť v Hampi. Parkujeme pri Ganéšovom chráme Sasivekalu a na približne dve hodiny opúšťame autobus.

Drobný chrám ukrýva obrovskú 2,5 metra vysokú sochu Ganéša, ktorá je vytesaná z jedného kusu kameňa. Podľa hinduistickej mytológie je tento boh známy svojou láskou k jedlu. Raz Ganéša skonzumoval také veľké množstvo jedla, až hrozilo, že ho roztrhne. Jediná možnosť, ktorú Ganéša vymyslel, aby sa zachránil, bolo, že chytil hada a priviazal si ho okolo brucha - tak, aby zabránil jeho prasknutiu.

Táto legenda je dôvodom, prečo má Ganéša na soche okolo seba obviazanú kobru. Nápis na soche pochádza z obdobia 1500 n.l. a hovorí, že táto socha bola postavená na pamiatku kráľa Narasimhu II. z Vidžajanagárskej ríše. Tento chrám a jeho socha patria k jedným z najlepších exemplárov indických sôch.

Najkrajšie výhľady v Hampi #

Obchádzame sochu a schodmi vychádzame na kopec. Nachádzajú sa tú ruiny viacerých chrámov, no toto miesto je známe tými najkrajšími výhľadmi v Hampi. Aj preto sa sem mnohokrát chodí na západy a východy slnka. My sa tu ocitáme ráno, a tak nám slnko pekne osvecuje drobné chrámy, ktoré sú ešte stále aktívne navštevované hinduistami.

Okrem malej skupinky indických turistov tu tak stretávame aj miestnych, ktorí sa sem prišli pomodliť. Na kopci vidíme množstvo opíc, na ktoré si tu treba dať pozor a, hlavne, nekŕmiť ich.

7 fotografií

Prvé výhľady a ruiny hinduistických svätýň a chrámov

Zastavujeme sa pri ruinách drobných chrámov, ktorých časti a zdobenia ešte stále vidíme vytesané do kameňa a priamo do skaly. Na niektorých miestach vidíme drobné otvory, do ktorých sa vkladalo drevo. To sa zalievalo a svojou rozťažnou silou spôsobilo prasknutie skaly, ktorá sa tak potom ľahšie opracovávala.

Druhým spôsobom bolo zakladanie ohňa, ktorý rozhorúčil časti skaly. Následné vyliatie vody spôsobilo popraskanie skaly. Z vrcholu kopca už vidíme Chrám Virupakša, ktorý bude našou najbližšou zastávkou. Najznámejší pohľad na tento chrám je práve odtiaľto. Hľadáme tie najlepšie foto miesta, z ktorých sa naskytne pekný pohľad na zlatistú gopuramu obkolesenú veľkými balvanmi.

Z vyhliadky je pekne vidieť aj vrch Matunga. Matunga má pre hinduistov historickú hodnotu, pretože svoje meno dostal podľa mudrca Matangu, ktorý tu žil podľa hinduistického mytologického eposu Rámájana. Keď dofotografujeme, schádzame cestičkou nadol ku chrámu. Pred jeho návštevou sa musíme vyzuť, a tak vchádzame do veľkého komplexu naboso.

Dávajte si pozor, kam stúpate, keďže ide o aktívny „živý“ chrám. Každý deň sem prichádza množstvo ľudí a zem je na mnohých miestach zašpinená olejom z olejových sviečok. No toto miesto sa vám bude jednoznačne páčiť. To vám garantujem. 

Chrám Virupakša - zlatý chrám v Hampi #

Chrám Virupakša je jednou z hlavných a najznámejších pamiatok Hampi, ktorú by ste pri vašej návšteve rozhodne nemali vynechať. Hinduistický svätostánok na tomto mieste stojí nepretržite už od 7. storočia n. l. Pôvodne však išlo iba o malú svätyňu, ktorá sa postupom času rozrástla na mohutný chrámový komplex.

Najkrajší pohľad na samotný chrám je z priľahlého kopca, z ktorého sme ku chrámu práve zišli. Naše prvé kroky vedú nádvorím, kde je potrebné zaplatiť drobný poplatok, ak si z tohto miesta chcete spraviť fotografie na váš fotoaparát. Pokiaľ sa chystáte fotografovať, resp. točiť videá iba na svoj mobil, nemusíte nič platiť.

Najväčší rozkvet chrámu nastal pod vidžajanagárskými vládcami v polovici 14. storočia. Umelecké diela, ktoré v tomto období vznikli, boli však neskoršie systematicky ničené moslimskými dobyvateľmi. Napriek tomu, že bolo mesto takmer zrovnané so zemou, ľudia na tomto mieste naďalej praktizovali svoje náboženské rituály.

Zvyšky chrámového komplexu formujú stred dediny Hampi. Vstupnú bránu tvorí päťdesiat metrov vysoká gopurama, ktorá je zdobená rôznymi výjavmi z Kámasútry. Za ňou sa vinie približne kilometer dlhá ulica. Na jej druhom konci stojí mohutná socha býka Nandi, na ktorom jazdí boh Šiva. V rámci komplexu sa nachádza viacero menších svätýň, pričom samotný chrám je zasvätený Sri Virupaksha, jednej z foriem boha Šiva.

Atmosféra tohto živého hinduistického chrámu vás dostane. Množstvo horiacich olejových sviečok a tisícky hinduistov, ktorí do tohto chrámu každý deň prichádzajú. Pri šťastí tu máte možnosť vidieť aj jedného z chrámových slonov. Chrám je zaradený medzi skupinu monumentov v Hampi, ktoré spadajú pod patronát UNESCO.

4 fotografie

Vo vnútri chrámu Virupakša

Chrám má skvelú atmosféru a rozhodne sa tu oplatí len tak túlať a nasávať atmosféru. Kde tu prichádzajú domáci s obetinami vo forme kvetov, jedla, olejových sviečok a kokosových orechov, ktoré rozbíjajú o zem a prinášajú tak obetu bohom.

Do väčšiny častí drobných chrámov a svätýň sa dostanete, no na tých najposvätnejších miestach je napríklad zakázané fotografovať. Nehinduisti sem dokonca ani nemôžu vstúpiť.

Po tom, čo sme si pozreli chrám Virupakša, si vyzdvihneme naše topánky a kráčame rovnou dlhou ulicou Hampi Bazaar až na jeho koniec. Cestou stretávame množstvo drobných obchodíkov so suvenírmi, nápojmi a občerstvením.

Na samotnom konci bazáru sa nachádza Nandiho socha. Od neho vedie cesta doľava až k rieke Tungabhadra. K nej sa ale vyberieme až neskôr. Je totiž obed a slnko naozaj silno páli, takže by sme si plavbu po rieke na tradičných loďkách teraz neužili.

Detaily na zlatej gopurame chrámu Virupakša. Video: Robert Taraba

Detaily na zlatej gopurame chrámu Virupakša. Video: Robert Taraba

Kráľovská časť mesta Hampi #

Prvá časť, ktorú navštívime, bude zhlukom pamiatok. Medzi ne patrí Lotosový chrám a za ním stojace slávne Slonie stajne. Po tom, čo sme zaplatili vstupné pre cudzincov, ktoré je vo výške 600 rupií, začíname s prvou časťou.

Okrem bývalých palácov kráľovien, hradieb a pozorovacích veží tu nájdeme aj jeden zo skvostov miestnej architektúry. Je ním Lotosový chrám. 

Lotosový chrám - Lotus Mahal #

Vchádzame dovnútra hradieb Zanana, ktoré boli umiestnené v odľahlej časti od hlavného kráľovského paláca. Slúžili na ochranu toho najvzácnejšieho pre kráľa - jeho manželiek. Táto výborne strážená časť mesta mala za účel ochrániť kráľovné pred možným únosom zo strany nepriateľa.

Tieto pamiatky patria spolu s Lotosovým chrámom či pavilónom k vrcholom ruín v Hampi. Architektúra je príjemným odklonom od ostatných štruktúr, ktoré môžete v rámci Hampi vidieť. Ide totiž o kombináciu oboch štýlov, a teda hinduistickej aj islamskej architektúry. Oblúky a balkón s kupolovitou konštrukciou pripomínajú napoly otvorený lotosový kvet. Tvar zavretého lotosového kvetu je vyrezaný tiež do stredovej kupoly.

Ide o jednu z mála budov, ktorá má veľmi málo porušenú omietku, aj keď je na niekoľkých miestach poškodená časom a vlhkosťou. Zložité zdobenia na oblúkoch či stĺpoch sú dobrým príkladom umenia miestnych remeselníkov tej doby. Budova slúžila na stretnutia kráľovien a žien z kráľovského dvora.

Slonie stajne #

Jednou z impozantných stavieb, ktoré sa jednoznačne oplatia v rámci Hampi navštíviť, sú Slonie stajne. Tie slúžili ako prístrešok pre kráľovské slony počas obdobia panovania Vidžajanagarskej ríše. Sú jednými z mála stavieb, ktoré neutrpeli rozsiahle škody počas Mogulského útoku, ktorý viedol k postupnému pádu Vidžajanagarskej ríše v roku 1565 n.l.

Starobylá Slonia stajňa je jednou z najpútavejších atrakcií v Hampi. Prepracovaná štruktúra stajní naznačuje dôležitosť pripisovanú kráľovským slonom. Rovnako odzrkadľuje úžasnú zručnosť remeselníkov v tomto období. Budova je spolu s Lotosovým chrámom jedným z najlepších príkladov indo-islamského štýlu, hoci väčšina stavieb v rámci Hampi bola postavená v štýle architektúry Vidžajanagara.

Budova má obdĺžnikový pôdorys a pozostáva z jedenástich obrovských kupolových komôr. Každá z týchto komôr bola dostatočne veľká na to, aby sa do nej zmestili dva slony naraz. Jednotlivé komory sú navzájom prepojené veľkými klenutými otvormi. Steny medzi oblúkmi majú malé dvere. Neexistuje však žiaden znak, ktorý by naznačoval, že komory mali niekedy nejaké dvere. V zadnej časti komôr je malý otvor, ktorý pravdepodobne slúžil ako vchod pre mahútov.

Súčasťou budovy je aj skryté schodisko, ktoré vedie na strechu budovy. V hornej časti komôr sú umiestené háky, ktoré pravdepodobne slúžili na priviazanie slonov. Vedľa budovy sloních stajní sa nachádza ďalšia budova, ktorá slúžila ako ubytovňa pre mahútov - sloních jazdcov. V súčasnosti nájdete drobné múzeum s výstavou hinduistických sôch, ktoré sa našli v tejto oblasti.

Komplex kráľovského paláca #

Pokračujeme ďalej a naše najbližšie kroky vedú ku chrámu Hazara Rama, ktorý pochádza z obdobia 15. storočia. Ten susedí s komplexom kráľovského paláca, ktorý ideme preskúmať následne. Predtým sa však bližšie pozrime na chrám Hazara Rama.

Tento relatívne malý, no pozoruhodne krásny chrám, sa nachádza v centre kráľovskej oblasti a je jediným chrámom, ktorý tu nájdeme. Je zasvätený Rámovi - hinduistickému božstvu. Kedysi to bol súkromný chrám kráľov a kráľovskej rodiny Vidžajanagarskej ríše. Chrám je známy krásnymi bas reliéfmi a panelmi zobrazujúcimi príbehy eposu Rámajána.

Po niekoľkých minútach chôdze sa dostávame do srdca kráľovského komplexu. Počas najväčšieho rozkvetu Vidžajanagarskej ríše sa v ňom nachádzalo až 45 budov vrátane kráľovských hál, plošiny, nádrží, podzemných komôr a chrámov. Do kráľovskej časti mesta viedli tri vchody. Dva na severnej strane a jeden na západnej.

Architektonický štýl tohto miesta je symbolom architektúry Vidžajanagarskej ríše so stopami mughalského vplyvu. Rovnako ako pri všetkých ostatných častí mesta, ktoré postavili králi Vidžajanagara, tak aj časti kráľovského paláca hojne využívali žulu a mastenec. Všetky paláce sú orientované na východ alebo na sever a boli postavené na vyvýšených žulových plošinách.

Tieto platformy majú viacero úrovní a zdobia ich detaily kvetov, husí, tvárí démonov, slonov a ľudských postáv. Samotné časti palácov dnes už, žiaľ, nestoja, čo nám hovorí o tom, že sa pri stavbe využívali drevené trámy a časti budov. Kupolovité stavby boli postavené z kamennej drviny a maltovej zmesi. Strážne veže, ako aj Slonie stajne a Lotosový chrám, sú príkladmi islamského vplyvu na tento štýl architektúry.

Vyrážame na prehliadku kráľovskej časti Hapmi, ktorú často prirovnávajú k múzeu pod holým nebom. Ako návštevníci máme možnosť nahliadnuť do toho, aký bol život za vládcov Vidžajanagarskej ríše. Hampi zároveň predstavuje architektonickú dokonalosť éry a úroveň deštrukcie, ktorej bolo mesto svedkom po úpadku kráľov Vidžajanaga. Väčšina budov sú dnes už iba ruinami a pozostatkami tejto bohatej éry. 

Výhľad z kráľovskej platformy na kráľovský komplex.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Najdôležitejšie miesta v rámci komplexu Kráľovského paláca

Mahanavami Dibba - kráľovská platforma

Táto trojposchodová (8 metrov vysoká) plošina je jedinou stavbou, ktorá stále stojí tak, ako pred storočiami. Nachádza sa v severovýchodnej časti kráľovského komplexu a má schodisko vedúce na východnú, západnú a južnú stranu. Každá vrstva platformy obsahuje zložito tvarované reliéfy, ktoré zobrazujú každodenný život tej doby.

Ako už názov napovedá, platformu používali počas osláv Navami a zvyšky stĺpových základov naznačujú, že v strede kedysi stál pavilón. Kráľ mal tak možnosť mať ten najlepší výhľad na slávnostný sprievod počas festivalov a osláv, ktoré sa tu konali.

Akvadukt

Jednou zo sofistikovaných architektonických prvkov v rámci kráľovskej časti je aj akvaduktová sieť kamenných vodovodov, ktoré prepájajú sieť viac ako 20 studní a rybníkov.

Veľká časť akvaduktu bola obnovená a niektoré časti distribuujú vodu dokonca aj dnes. Najvýznamnejší z nich je Bukkov akvadukt, ktorý sa nachádza severne od rieky.

Stupňovitá studňa

Studňu objavili v roku 1985 a je považovaná za jednu z najzachovalejších stavieb v rámci kráľovského komplexu. Ide o nádrž s piatimi poschodiami (stupňami), ktorá sa rozkladá na ploche 22 metrov štvorcových a má hĺbku 7 metrov. Dva ďalšie významné kúpacie pavilóny, ktoré tu môžeme nájsť, sú Osemhranné kúpele a Kráľovnine kúpele.

Stupňovitá studňa v Hampi. Video: Robert Taraba

Stupňovitá studňa v Hampi. Video: Robert Taraba

Podzemná komora - tajná miestnosť

Táto tajná miestnosť sa nachádza medzi Durbar Hall a Stupňovitou studňou. Vedú do nej nezávislé vstupné a výstupné cesty. Verí sa, že vládcovia Vidžajanagarskej ríše viedli v tejto komore dôležité diskusie so svojimi dôveryhodnými pomocníkmi a radcami.

Má sa za to, že nad touto tajnou podzemnou miestnosťou, kde sa uskutočňovali rozhovory, bola umiestnená vodná nádrž, ktorá mala dokonale zvukovo odizolovať túto miestnosť.

Durbar Hall

Táto hala sa taktiež volá Kráľova audienčná hala alebo 100-stĺpová sála. Zvyšky kamenného schodiska nám naznačujú, že to mohla byť dvojposchodová stavba. Predpokladá sa, že horná časť bola postavená z dreva, a tak bola väčšina stavby zničená pri požiari v roku 1565 nášho letopočtu.

Verejné kúpele

V zadnej časti za Stupňovitou studňou nájdeme obrovský bazén. Je napojený na hlavný akvadukt, ktorý vedie cez Kráľovský komplex. Voda z akvaduktu sa v časoch kráľovstva používal na zásobovanie bazéna sladkou vodou. Má sa za to, že bazén bol otvorený pre bežných ľudí, ako aj pre organizovanie vodných športov.

V súčasnosti zostali z monumentálneho kráľovského komplexu len kamenné plošiny, ktoré označujú miesta, kde kedysi stáli paláce a budovy. Keďže mnohé stavby boli vyrobené z dreva, zdá sa, že mnohé sa oveľa jednoduchšie zničili v porovnaní s inými časťami Hampi, kde boli stavané kompletne kamenné stavby.

Aj keď to tu môže na prvý pohľad vyzerať ako prázdna oblasť, bližší pohľad nám prinesie veľa zaujímavých pamiatok a detailov. Opúšťame toto úžasné miesto a naše posledné kroky vedú okolo monumentálnych kamenných dverí. 

O pokladoch juhu Indie píšeme aj v BUBO blogu:

Neznáma južná India - nielen poklady najkrajšieho indického štátu Kérala

Obed v Hampi, múzeum a ide sa ďalej #

Je čas obeda a tak sa zastavujeme v jednej z lokálnych reštaurácií, kde nás rýchlo a dobre obslúžia. Na výber tu máte jedlá z tradičnej juhoindickej kuchyne, no nájdete tu aj zopár špecialít. Napríklad vegetariánske paneer cashew curry a k tomu si dajte výborné domáce mango lassi. 

Po dobrom obede pokračujeme v našej prehliadke a ak chcete pokračovať pozvoľne, tak sa určite zastavte v múzeu - Hampi Archeological Museum v Kamalapura. Tu nájdete obrovskú plastickú mapu Hampi a množstvo sôch, artefaktov, ktoré sa našli v rámci archeologického komplexu. 

Vitthala komplex #

Ešte nekončíme a stále na nás čaká jedno z najznámejších miest v Hampi, ktoré má vyhradený samostatný komplex. Chrám sa nachádza v severovýchodnej časti Hampi - neďaleko brehov rieky Tungabhadra. Vystupujeme z nášho autobusu na prašnom parkovisku. Sme ešte približne 1 km od chrámu Vitthala.

K nemu vediete tzv. Village road, po ktorej premávajú elektrické autíčka, ktoré vás za poplatok 10 INR (11 eurocentov) zoberú až ku chrámu. Zvoliť môžete aj prechádzku, no ak ste tu v čase obeda, slnko bude silno páliť, a tak vám elektrické autíčka ušetria čas i dobu pobytu na priamom slnku. Po 20 minútach chôdze prichádzame ku chrámovému komplexu.

Chrám Vittala alebo Vitthala Temple v Hampi je starobylá pamiatka, ktorá je známa svojou výnimočnou architektúrou a bezkonkurenčným remeselným spracovaním. Považujú ju za jednu z najväčších a najznámejších stavieb v Hampi. Ikonický chrám zahŕňa úžasné kamenné budovy, ako je legendárny kamenný voz a fascinujúce hudobné stĺpy. Táto pamiatka je jednoznačne jednou z TOP atrakcií historického mesta v Hampi, ktorú musíte nevyhnutne navštíviť.

Vittala pochádza z 15. storočia. Komplex postavili za vlády kráľa Devaraya II (1422 – 1446 n. l.), jedného z vládcov Vidžajanagarskej ríše. Niekoľko častí chrámu rozšírili a prebudovali za vlády Krishnadevaraya (1509 – 1529 n. l.), najslávnejšieho vládcu dynastie Vidžajanaga, za ktorého vlády sa chrám prebudoval do dnešnej podoby.

3 fotografie

Chrám Vittala alebo Vitthala Temple v Hampi

Chrám Vittala je tiež známy ako Chrám Shri Vijaya Vitthala. Je zasvätený Vitthalovi, inkarnácii boha Višnu. V chráme uložili sochu Vitthala-Višnua. Legenda hovorí, že chrám postavili ako príbytok pre boha Višnu v jeho podobe Vitthala. Višnu však zistil, že chrám je príliš veľký na to, aby ho používal a vrátil sa tak žiť do svojho skromného domova.

Chrám sa považuje za najväčší zo všetkých chrámov a pamiatok v Hampi. Je zároveň úžasným príkladom obrovskej kreativity a architektonickej dokonalosti miestnych sochárov a remeselníkov, pričom ho postavili v drávidskom štýle južnej Indie. Chrámový komplex sa rozprestiera na rozľahlej oblasti, ktorú obklopujú vysoké múry a vstup doň zabezpečujú tri vysoké brány.

V chrámovom komplexe sa nachádza množstvo sál, svätýň a pavilónov. Každá z týchto štruktúr je vyrobená z kameňa a každá stavba je krásna sama o sebe. Pozoruhodné medzi týmito stavbami sú svätyňa bohyne (známa aj ako svätyňa Devi), Maha Mantapa alebo hlavná sála (známa aj ako Sabha Mantapa alebo zborová sieň), Ranga Mantapa, Kalyana Mantapa (manželská sieň), Utsava Mantapa (festivalová sála) a slávny Kamenný voz.

Mohli by vás zaujímať aj ďalšie indické blogy:

Maha Mantapa 

Maha Mantapa alebo hlavná sála chrámu Vittala sa nachádza na vnútornom nádvorí chrámového komplexu. Je to stavba ležiaca na vysokom a nádherne prepracovane zdobenom podstavci. Základňa je zdobená rezbami bojovníkov, koní, labutí a niekoľkými ďalšími ornamentálnymi vzormi.

Okrem hlavnej sály pozostáva aj zo štyroch menších sál. Schody na východnej strane zdobia slony. Priečelie chrámu lemuje štyridsať stĺpov. Každý z týchto stĺpov má výšku 3 metre. Centrálna časť chrámu má šestnásť zložito zdobených stĺpov s krásnymi sochami. Tento súbor šestnástich stĺpov tvorí obdĺžnikový dvorec. Za zmienku stojí aj bohato zdobený strop.

Hudobné piliere

Chrám je okrem iného známy aj svojimi 56 hudobnými piliermi. Tieto hudobné stĺpy sú tiež známe ako stĺpy SAREGAMA, čo označuje hudobné tóny, ktoré vydávajú už pri jemnom poklepaní. Každý hlavný stĺp je obklopený siedmimi vedľajšími stĺpmi. Týchto sedem stĺpov vydáva sedem rôznych hudobných tónov reprezentatívnych hudobných nástrojov.

Hudobné stĺpy vytesali z obrovských jednotlivých kusov, takzvaného rezonančného kameňa. Vydávanie hudobných tónov z kamenných stĺpov bolo záhadou, ktorá fascinovala mnohých ľudí v priebehu stáročí. Dokonca aj britskí vládcovia Indie boli nimi ohromení a chceli objaviť tajomstvo týchto hudobných pilierov.

Aby uspokojili svoju zvedavosť a odhalili záhadu, prerezali dva hudobné stĺpy a skontrolovali, či sa vo vnútri kamenných stĺpov niečo nachádza. Nič tam však nenašli. Dva stĺpy, ktoré Briti nechali prerezať, sa stále nachádzajú vo vnútri chrámu.

Kamenný voz 

Bohato vyrezávaný kamenný voz je považovaný za jedno z najúžasnejších umeleckých diel v južnej Indii vôbec. Kamenný voz alebo Ratha stojí na nádvorí chrámu. Je to jeden z troch známych kamenných vozov v Indii. Ďalšie dva vozy sa nachádzajú v Konarku (Odissa) a Mahabalipurame (Tamil Nadu).

Kamenný voz chrámu Vittala je v skutočnosti svätyňa, ktorú navrhli v tvare ozdobného voza. Svätyňa je zasvätená Garudovi (dopravnému prostriedku boha Višnu) a do svätyne uložili aj podobu Garudu. 

Plavba po rieke Tungabhadra na tradičných lodiach #

Z chrámu Vittala sa presúvame k ďalšej soche Gáneša, tentkorát ku Kadalekalu Ganéša. Veľkolepá kamenná socha, od ktorej začíname kráčať príjemných chodníkom k rieke. Krásne výhľady na rieku a drobné chrámy, ktoré postavili v jej blízkosti, vás dostanú.

Záujemcovia sa môžu plaviť po rieke na tradičných pletených lodiach. Cena za plavbu na osobu sa pohybuje približne 500 INR (5,6 €).

Plavba na tradičných pletených lodiach v Hampi. Video: Robert Taraba

Plavba na tradičných pletených lodiach v Hampi. Video: Robert Taraba

Pre tých, ktorí sa Hampi nevedia nabažiť, je tu možnosť vychutnať si tu ešte neopakovateľný západ slnka, a tým zavŕšiť tento priam dokonalý indický deň. 

Hampi je skutočne veľkým uloveným zážitkom a luxusným miestom plným pamiatok. A ak sa tu rozhodnete stráviť celý deň, nebudete to ani trochu ľutovať. Ruiny palácov, chrámov a budov sú úžasným svedectvom niekdajšej slávy a neuveriteľného bohatstva tohto miesta. 

Do južnej Indie sa s nami dostanete na BUBO zájazdoch:

TOP 10 Hampi #

1. Kamenný voz - bohato zdobený vyrezávaný kamenný voz sa považuje za jedno z najúžasnejších umeleckých diel, aké máte možnosť v Indii vidieť. Kamenný voz je jedným z troch známych kamenných vozov v Indii, ktorý musíte navštíviť.

2. Chrám Virupakša - je jednou z hlavných a najznámejších pamiatok Hampi. Hinduistický svätostánok na tomto mieste stojí nepretržite už od 7. storočia n.l. a najkrajší pohľad naň si užijete z priľahlého kopca. Nevynechajte však aj možnosť preskúmať jeho vnútro.

3. Lotosový chrám - je príjemným odklonom od ostatných štruktúr, ktoré môžete v rámci Hampi vidieť. Ide totiž o kombináciu oboch štýlov, a to hinduistickej aj islamskej architektúry. Oblúky a balkón s kupolovitou konštrukciou pripomínajú napoly otvorený lotosový kvet.

4. Slonie stajne - slúžili ako prístrešok pre kráľovské slony počas obdobia panovania Vidžajanagarskej ríše. Sú jednými z mála stavieb, ktoré neutrpeli rozsiahle škody počas Mogulského útoku, a tak si máte možnosť naplno užiť ich krásu.

5. Mahanavami Dibba (kráľovská platforma) - trojposchodová a 8 metrov vysoká plošina je jedinou stavbou, ktorá stále stojí tak, ako pred storočiami. Nachádza sa v severovýchodnej časti kráľovského komplexu a je z nej nádherný výhľad na túto časť Hampi.

6. Stupňovitá studňa - je považovaná za jednu z najzachovalejších stavieb v rámci kráľovského komplexu. Ide o nádrž s piatimi poschodiami (stupňami), ktorá sa rozkladá na ploche 22 metrov štvorcových a má hĺbku 7 metrov.

7. Akvadukt - jedným zo sofistikovaných architektonických prvkov v rámci kráľovskej časti je aj akvaduktová sieť kamenných vodovodov, ktoré prepájajú sieť viac ako 20 studní a rybníkov.

8. Hudobné piliere - tieto hudobné stĺpy sú tiež známe ako stĺpy SAREGAMA, čo označuje hudobné tóny, ktoré vydávajú už pri jemnom poklepaní. Sú ukážkou dômyselnosti a remeselnej zručnosti umelcov, ktorí budovali chrám Vittala.

9. Kamenná socha Ganéša - v rámci Hampi sa nezabudnite pristaviť pri dvoch obrovských kamenných sochách Ganéša, ktoré nesú označenie ako Sasivekalu Ganéša a Kadalekalu Ganéša.

10. Plavba po rieke Tungabhadra - príjemný zážitok vo forme plavby na tradičných lodiach, ktorá vás isto poteší.

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 144

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Dillí - chaos kultúr a náboženstiev Dillí

Dillí Dillí - chaos kultúr a náboženstiev

Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa…

Ján Zachar 26 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči Prémiový blog

Prémiový blog Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči

O Indii dnes koluje viac gýčov a predsudkov, ako o ktorejkoľvek inej krajine sveta. Mnohí v nej vidia akýsi duchovný ´pupok´ sveta, kam odídu na…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Bhután, Nepál, India


náročnosť

17 dní

Trvanie

8188
K

Ázia  

India


náročnosť

17 dní

Trvanie

6031
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.