Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to skoro milión - už nejde o vtip. Na našej planéte je ale ešte jedno nebezpečnejšie zviera… Ktoré zvieratá sveta sú najnebezpečnejšie a ako sa proti nim brániť? Prinášame vám skutočné cestovateľské príbehy, ktoré vás zaujmú a pobavia, ale aj a zopár rád z cestovateľskej praxe, ktoré vám môžu zachrániť život.

10. miesto: Medveď #

Je vnímaný ako najnebezpečnejšie zviera žijúce na Slovensku, silný zabijak a aj veľká politická téma. Ani jeden z nás sa nechce dostať medzi samicu a mladé. Napriek tomu do lesa všetci chodíme. Sú však oblasti, kde sú medvede viac rozšírené než u nás doma.

Keď som bežal maratón popri rieke Yukon, pred štartovým výstrelom mal šéf pretekov predslov: „Na týchto pretekoch nejde iba o beh, well, sú tu medvede. Čierne, hnedé, grizly. Neutečiete im…”

Vtedy som zablúdil a namiesto 42 km som bežal 55 km a moja žena Miška si myslela, že ma nejaký maco chytil. Toto je na Aljaške bežné a aj ja som zažil, že medveď napadol bežkyňu v Anchorage. Prežila, tak ako väčšina napadnutých.

Naše stretnutia s bielym medveďom

Najväčším zabijakom je polárny medveď, najväčšia suchozemská šelma, ktorú Eskimáci nazývajú „nanuk”. No väčšina svetových úmrtí touto beštiou sa udeje v ZOO. Spolu na celej planéte medvede zabijú okolo 10 ľudí ročne.

Ako sa brániť napadnutiu medveďom?

Nemusím vám radiť, veď medvede v lesoch máme. V Severnej Amerike je však medveďov omnoho viac a predávajú tu tzv. medvedie hrkálky, ktoré si zavesíte na nohy a robíte hluk, medveď vás začuje a má čas odpratať sa z cesty. Pri kempovaní v horách Kanady a Aljašky si jedlo, ale aj zubnú pastu, vždy vytiahnite hore do železnej klietky, tie sú tu pre turistov nainštalované, respektíve do prineseného igelitového vreca.

Vytiahnite hore na strom na 15 m dlhom lane tak, aby viseli v priestore, a to 100 m od vášho stanu. Ak máte v blízkosti auto, tak potraviny zamknite v aute, ale pozor, ak medveď chce, dokáže otvoriť auto ako konzervu. Ak si čokoľvek, čo vonia, necháte v stane, medveď to vyňuchá a môžete skončiť zle. Deti majte vždy vo svojej blízkosti.

Nikdy netrekujte sami, skupina je aj v tomto prípade omnoho bezpečnejšia. Stany stavajte v polkruhu, aby mal medveď jasnú ústupovú cestu. Pred spánkom pochoďte okolo stanov, aby medveď cítil ľudskú stopu a mal šancu sa vám vyhnúť. Kemp starostlivo poupratujte, odpadky zabaľte do nepriedušných vrecúšok. Kanadskí trekeri sa mi sťažovali, že grizly je síce najväčší, ale čierny medveď je prešibanejší a ak je napadnutý, tvári sa, že uteká, ale obíde vás zozadu a opäť zaútočí.

Predávajú aj tzv. medvedie čili spreje, ktoré máte, s kľudom Jamesa Bonda, nastriekať útočiacemu medveďovi do očí. Teóriu „robiť sa mŕtvym” zrejme poznáte. Vo väčšine prípadov vás naozaj medveď nechá tak. Ak teda nejde o polárneho medveďa, ktorý nemá zľutovanie.

Biely medveď neútočí tzv. defenzívne (lebo sa zľakol), ale útočí ako predátor a chce vás jednoducho zožrať. Tu sa odporúča silno udrieť dvoma kovovými predmetmi (ešus a kovová termoska či sekera, no počul som aj o takých, čo si nosia triangel) - v tichu, kde sa táto beštia pohybuje, takýto zvuk medvede nikdy nepočuli, a tak to na beštiu zapôsobí.

Pri trekingu v Grónsku mi Inuiti odporúčali utekať nie k moru, ale naopak, hore do hôr. Medveď biely, po latinsky Ursus marittimus – medveď morský – väčšinu svojho života totiž strávi v mori. Tam nemáte absolútne žiadnu šancu. Ďaleko do hôr za vami nepôjde.

Tigre chodíme v BUBO pozorovať už roky. Je to prekrásne zvieratá!
Foto: Archív — BUBO

9. miesto: Tiger #

Indická vláda predpokladá, že v Indii žije okolo 2 000 tigrov, čo sú iba 2 % z počtu spred 100 rokov. V Bangladéši je hustota zaľudnenia ešte vyššia a ponúkajú sa tu výlety „za ľudožravými tigrami”. Chodíme do tejto krajiny viac ako 20 rokov, no nikdy sme naživo v prírode tigra nevideli.

Toto nádherné zviera som hľadal potom ešte v Nepále, na Srí Lanke, v Barme, na Sumatre a veľkú šancu som dával národnému parku Kaziranga v štáte Assam, ktorý je známy tým, že tiger tu napadol mahúta. No ani tu som nemal šťastie. Niekomu sa pošťastilo, mne, žiaľ, nie.

Tiger je ťažší než lev, s jazykom ako rašpľa a je to samotár. No keď sa pri koristi stretnú viaceré jedince, tiger je džentlmen a dá prednosť samiciam a mladým, čo lev nikdy neurobí. Má ostré zuby, ale jedna rana labou roztriešti medveďovi lebku.

Má ostré zuby, ale jedna rana labou roztriešti medveďovi lebku.

3 fotografie

Výprava za tigrami

Ako sa brániť napadnutiu tigrom?

Pozerajte sa tigrovi priamo do očí a nikdy sa mu neotočte chrbtom, vtedy vás nenapadne. Toto nám prízvukoval počas zájazdu v Nepále náš BUBO ranger v Chitwanskom národnom parku, kam chodíme pozorovať nosorožce. Bikram, 29-ročný sympaťák, ktorý zasvätil život prírode a tigra stretol, vysvetľuje: „Tiger využíva moment prekvapenia, a keď sa mu pozriete do očí, absolútne ho vyvediete z konceptu.“

Tiger je úžasný plavec, vo vode mu neutečiete. No váš problém je v tom, že tigra v prírode nikdy nestretnete. V zajatí je omnoho viac tigrov než vo voľnej prírode.

Veľký biely na juhu Juhoafrickej republiky. Prekrásny predátor!
Foto: Partner — BUBO

8. miesto: Žralok #

Keď veľa cestujete, prestanete sa žralokov báť a začnete ich vyhľadávať. Skúsení scestovaní potápači ma chápu. Prvýkrát som sa stretol s húfom žralokov na Tahiti a nájsť odvahu skočiť medzi nich, uff! Na Maldivách bol „náš” žralok, ktorý plával pod naším bungalovom, omnoho väčší než moja najmladšia dcéra, a to bolo druhý raz, kedy som bol v strehu.

Inak som si na žraloky zvykol a mám ich rád. Top potápanie so žralokmi sa dá zažiť na juhu hlavného ostrova Fiji (až 8 druhov žralokov), svetovou jednotkou na kladivohlavé žraloky sú Galapágy a hlavne Kokosové ostrovy.

My v BUBO viac ráz ročne organizujeme potápanie sa s veľkým bielym žralokom. V klietke. Mojím TOP zážitkom bolo plávanie so skupinou žralokov obrovských v Džibutsku. Žiadna klietka, žiadne hrdinstvo, táto najväčšia ryba sveta sa totižto živí planktónom.

Prvýkrát som sa stretol s húfom žralokov na Tahiti a nájsť odvahu skočiť medzi nich, uff!

Pozorovanie „Veľkého Bieleho" BUBO realizuje pre svojich klientov už mnoho rokov

Ako sa brániť napadnutiu žralokom?

Nie je žralok ako žralok a sú miesta, ktoré sú jednoducho tabu. Podarilo sa mi byť na dvoch takých - južne od Kapského Mesta a potom v Recife v Brazílii, kde by som do mora (bez klietky) nevliezol. Žralok útočí viac za súmraku, ďalej od brehu a ide za krvou. Nechoďte do vody zranení či pri menštruácii.

Surfisti sú ohrozenejší, lebo žralokovi pripomínajú tuleňa. Keď čakáte na vlnu, majte nohy a ruky hore - žralok ochutná korisť a laminát mu chutiť nebude. Nechá vás tak. Zdá sa to nemožné, ale kopnúť žraloka do nosa, pichnúť ho do oka či do žiabier, ho odradí. Ak plávate v skupine, ste v bezpečí.

Ulovený zážitok na zájazde s BUBO. S profíkmi sa niet čoho obávať. video: Martin Karniš

Ulovený zážitok na zájazde s BUBO. S profíkmi sa niet čoho obávať. video: Martin Karniš

7. miesto: Lev #

Lev je kráľom zvierat. Silný, hrozivý. Sú známe prípady ľudožravých levov, ale tých prípadov je málo a skôr sa o nich potom dlho hovorí. V Botswane som vo februári v roku 2000 stretol rangera Toffa. Raz turistom ukazoval dikobrazie hniezdo, zrazu zo žltej vysokej trávy vystrelila žltohnedá laba a zrazila ho k zemi. Levica ho nechala tak, no na tú sekundu nikdy nezabudne.

Keď sme s Toffom v centrálnej Kalahari stopovali leviu svorku, stratila sa nám, stopy zmizli. Zakempovali sme, rozbalili stany, uvarili večeru, popili dobré juhoafrické vínko a zaľahli. Riady sme neumývali, v noci pribehli šakaly a vylízali všetko do čista, lepšie než akákoľvek umývačka riadu. Na „záchod” sa chodilo s lopatou. Človek sa odkradol od ohňa a hneď ho pohltila tma, prešiel iba zopár metrov, veď sme boli v srdci prírody a vykonal, čo potreboval.

Safari

Safari

Najzaujímavejšie zvieratá sveta

Zobraziť

Tisíce hviezd nad hlavou, aké nájdete iba tam, kde nie sú fabriky, mestá a kde je minimum zrážok. Ráno bola posádka prvého auta zbalená skôr než ja a vyštartovali. Prešli 25 - 40 metrov a zastali, vysunuli sa cez otvorenú strechu našich landcruiserov a začali fotiť.

„Čo tam je?” zakričal som na nich. Veď boli iba kúsok od nás. „Levy!” odpovedali. Hneď vedľa nášho kempu nocovala aj levia rodinka, viac než 10-členná. Na „záchod” sme chodili zhodou okolností na opačnú stranu, ale to bola iba náhoda, neviem si vskutku predstaviť, keby sa niekto tých 20 metrov vydal oným spomínaným smerom...

V noci pribehli šakaly a vylízali všetko do čista, lepšie než akákoľvek umývačka riadu.

Ulovené zábery sprievodcov BUBO

Ako sa brániť napadnutiu levom?

Do dnešného dňa som prešiel všetkých 54 afrických krajín a videl vo voľnej prírode stovky levov. Vždy som šťastný, obdivujem gráciu a sebavedomé správanie tejto mačičky. Brániť sa napadnutiu je o sedliackom rozume, dodržiavaní pravidiel, ktoré vám povie skúsený ranger, respektíve sprievodca.

Tí najlepší pracujú pre BUBO. Zažili sme všeličo a fatálne chyby po 30 rokoch už nerobíme. S nami ste vy a, dokonca, aj vaše deti na safari v bezpečí. 

Skáčuci krokodíl, rieka Adelaide, Austrália. Video: Martin Karniš, BUBO

Skáčuci krokodíl, rieka Adelaide, Austrália. Video: Martin Karniš, BUBO

6. miesto: Krokodíl #

Sme prvou skupinou zo Slovenska, ktorá má v pláne prejsť od Tichého oceánu k Atlantiku a osláviť to na karnevale v Rio de Janeiro. Brazílska ambasáda nám víza udelila až na tretí raz. Áno, toto sa udialo ešte v minulom tisícročí, dnes už víza nepotrebujeme. V Bolívii nasadáme na pofiderné vrtuľové lietadielko a odletíme do amazonskej džungle k jazeru Chalalan. Práve tu otvorili novú lodge, ktorú spravuje domorodá indiánska komunita.

„Jéé, je tu jazierko!” strhne niekto ostatných, povyzliekame sa donaha a ako neskúsení cestovatelia - začiatočníci - naskáčeme doň, je to príjemné, okolo pláva tapir, na brehu vidíme pobehovať kapybary, nad hlavami opice s dlhočiznými chvostmi. Sme v raji. Večer nás Indiáni zoberú pozorovať krokodíly. Nasadáme na drevené kanoe. Sme na tom istom jazierku. Svietime baterkami a odpoveďou sú nám stovky červených očí. Krokodíly sú všade...

Každý Indián vie, že do jazera sa prosto neskáče, tak ako my vieme, že sa prsty nepchajú do elektrickej zásuvky. Indiáni nemali kontakt s turistami a nechali nás tak. „Cez deň sú krokodíly schované, vychádzajú až v noci a v jazere žijú teraz iba menšie,” s pokojom mi hovorí, keď sa ho následne pýtam, prečo nás nechal naskákať do jazera.

Svietime baterkami a odpoveďou sú nám stovky červených očí.

„Cúvaš ako krokodíl" - hovorí sa v Afrike (po rozkliknutí fotografií sa dočítate prečo)

Ako sa brániť napadnutiu krokodílom?

V civilizovanejších oblastiach sveta ako Queensland či Florida máte značky na miestach, kde sú krokodíly či aligátory. Dodržujte ich a nekúpte sa! V Afrike sú väčším nebezpečenstvom hrochy a v stojatých vodách bilharióza, ale prosto dávajte si pozor. Väčšinou však veľkých krokodílov dedinčania chytia a zjedia predtým, ako to urobí krokodíl.

Každopádne, dedinčania a rybári vedia, či sú vody čisté. Ja som plával v mnohých afrických riekach a jazerách a dá sa to. Krokodíl sa tvári, ako keby spal, ale na dvoch-troch metroch má veľké zrýchlenie. Zažil som, ako jedného rybára - belocha - v jednej z najdrahších lodží sveta stiahol pod vodu a zabil. Utopil. Majte odstup minimálne 5 metrov a potom krokodílovi utečiete, rýchlo sa unaví.

Keď ste na loďke, nedávajte ruky do vody. Keď chytíte krokodílovi tlamu, udržíte ju zavretú aj jednou rukou. No jeho stisk je, naopak, drvivý. Keď vás chytí a ťahá k vode, vaša jediná šanca je pichať ho do očí a mlátiť po ňufáku. Máte veľkú šancu, že pustí, a potom mu utečiete.

Videl som ich tucty, pod mojim stanom, v mojich topánkach ...
Foto: Marcel Staroň — BUBO

5. miesto: Škorpión #

V roku 1995 chceme Veľkú noc stráviť na Golgote a zažiť paralelne sviatok Pesach. Zastavujeme sa na hore Nebo, na malom kopčeku, odkiaľ Mojžiš zahliadol zem zasľúbenú. Na dovolenke v Jordánsku sem chodia doslova milióny turistov.

Na vrch vedie turistická cestička. My máme so sebou mladého entomológa, ktorý hľadá exotický hmyz. Zlezie päť metrov z cestičky a šmátra pod kamene, ktoré sú tu všade. A zrazu – rana a utekajúci škorpión so vztýčeným chvostom. Je to ako keď vás pichne päť ôs naraz.

A zrazu – rana a utekajúci škorpión so vztýčeným chvostom.

Dá sa dosiahnuť, aby vás nepichol! Stačí dodržať zopár rád.

Ako sa brániť napadnutiu škorpiónom?

Ak nie ste malé dieťa alebo  veľmi starý a chorý, prežijete. Tak, ako prežil náš mladý entomológ. Menšie škorpióny sú so širším kratším chvostom a žltej či „priesvitnej” farby sú tie nebezpečnejšie. Na púšti som ráno pri obúvaní z topánky vytriasol škorpióna už viackrát.

Na Sahare v Čade sa na moju raňajšiu radu uškrnuli, no keď po prvej noci ráno spod stanu manželského páru vybehol škorpión, všetci poslúchali na slovo. Práve tu vo Faya Largeau žijú škorpióny, ktoré majú silnejší jed a dokážu vás zabiť. Pod stanom či v topánke sa v noci rady schovávajú. 

Putujem po stopách polárnika Nansena na psích záprahoch juhovýchodne od Longyearbyen, Špicbergy.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

4. miesto: Pes #

Najväčší priateľ človeka ročne zabije 1 000-krát viac ľudí ako žralok. Ťažko sa mi to píše, veď aj ja mám doma svojho miláčika, ale štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) to deklarujú. Väčšina obetí zomrie na besnotu.

Ročne takto zomrie zhruba 25 000 až 40 000 ľudí. Pes je braný ako domáci miláčik a keď ho od šteniatka správne vychovávate, staráte sa oňho kŕmením, venčením a učíte ho správne pokyny, nikdy vás (ani nikoho iného) nenapadne. Je to najlepší priateľ človeka a dostojí tomuto prirovnaniu.

Pes - zabijak je skôr niektorý z túlavých psov na ulici. Poznáte to, túlavé mačky či psy chodia k vám či okolo vás v mnohých kútoch sveta. Milovníci štvornohých miláčikov neodolajú a chcú tvora s krásnymi očami pohladkať. To sa ale niekedy môže vypomstiť.

Aj ja som psičkár =)

Ako sa brániť napadnutiu psom?

Sú oblasti, kde je problém s potulnými psími svorkami, ktoré sa správajú ako banda chuligánov. Takýto problém bol v Tibete v čase, keď som ho začal navštevovať. Pri stále silnejšej čínskej prezencii na Streche sveta neprizorné svorky psov z ulíc vymizli. Asi nemusím vysvetľovať prečo.

Pokiaľ vás chce pes napadnúť, dá to najavo rečou tela - zježená srsť, napäté telo či chvost či prikrčené telo a hlava nízko pri zemi (keď sa bojí). Dôležité je zachovať pokoj a chladnú hlavu. Stáť rovno, s rukami pri tele, nerobiť prudké pohyby a psa si nevšímať. Na rozdiel od tigra, psovi by ste sa nemali pozerať do očí.

Ak by vás aj napriek tomu napadol, dajte mu na zahryznutie napr. bundu alebo ruksak. V najhoršom prípade viete použiť aj korenistý sprej a nastriekať mu ho do tváre.

Najjedovatejší had sveta. Nafotil som 78 km severne od Brisbane.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

3. miesto: Had – hebký #

Prechádzam džungľou Stredoafrickej republiky. Je noc a my kráčame smerom k táboru Pygmejov. Na pirogách sme prešli rieku a čakáme ďalšiu skupinu pri poslednom domčeku domorodcov. Mám čas, a tak sa pýtam: „Koľko hadov ste tu, okolo domčeka, dnes videli?”

Priznám sa, nečakal som takúto odpoveď. Dnes zabili osem hadov, mamby a kobry - boli iba tu v okolí zopár stoviek metrov. V Afrike pred domami nemáte anglický trávnik, ale čistučkú červenú hlinu či piesok. To preto, aby ste zreteľne videli, či nemáte pred domom hada.

Dnes zabili osem hadov, mamby a kobry – boli iba tu v okolí zopár stoviek metrov.

Ako na hady?

Ako sa brániť napadnutiu hadom?

Nepchajte ruky do dier. Táto rada sa zdá triviálna, ale 90 % uštipnutí turistov sa udeje takto. V exotickej prírode vždy (!!!) kráčam za domorodým vodcom. Indiáni či Pygmejovia mi potom ukazujú hada 30 metrov predo mnou a ja ho nevidím ani z troch.

Ak idete sám, dupte! Keď idem v Afrike na záchod, pozriem do záchodovej misy, či sa tu nechladí had. Keď vám kobra lezie po nohách, nehýbte sa, prelezie a bude sa plaziť ďalej. Na ťažké expedície vždy nosím lekárničku, injekcie, aby som vedel podať prvú pomoc.

Po štipnutí nevysávajte ranu ústami, to je obsolentné. Končatinu fixujte, ako keby bola zlomená, jemne zabandážujte, vyložte hore a zabezpečte 5T (ticho, teplo, tekutiny, tíšenie bolesti, transport). Pri uštipnutí hadom nepodliehajte panike, väčšinou (podobne ako škorpión) sa iba bráni a nevypustí celý jed, ten si uchováva na skutočný lov. 

Aj komára dokážete zdolať! Dodržujte rady svojho sprievodcu - ja ich systematicky školím.
Foto: Archív — BUBO

2. miesto: Komár #

Po týždennom pobyte v zapadnutých oblastiach západného Kamerunu mierime do hlavného mesta Yaoundé. Willi je môj kamarát, za ženu má černošku z kmeňa Bamileke, poznáme sa 10 rokov. Všetko prebieha super, na jednej zastávke na kávičku Willi vbehne do lekárne a kúpi si antimalariká. „Čo je?” pýtam sa ho. 

Nič, iba keby niečo, kúpil som aj pre vás,” odpovedá, aby ma upokojil. No, nevidím na ňom žiadne príznaky, usmieva sa.

Zrazu nám nad hlavami krúžia stovky obrovských netopierov kaloňov a keby teraz hrala Bethovenova Mondscheinsonate, tak by to celé do seba zapadlo. Obrátim sa na Williho a nevidím ho. Vstanem, idem dozadu nášho malého autobusu. Tam už sa Willi schúlený trasie od zimy.

Od nášho rozhovoru neprebehlo viac než 15 minút. Rukou na jeho čele cítim 40-ku. Dám mu napiť, zakryjem ho a prinútim zobrať ďalšiu konskú dávku antimalarík. Takto vyzerá malária v praxi. Je to rýchle.

Nemal som nikdy maláriu, ani žltú zimnicu ani dengue... Náhoda?

Ako sa brániť napadnutiu komárom?

Vedeli ste, že maláriu ste mohli dostať na Slovensku ešte po II. svetovej vojne? Tých rád, ako sa brániť, je veľa a ide o množstvo detailov. V každej oblasti je to iné. No ak viete, čo máte robiť, maláriu nedostanete. Napríklad ja som dôkazom toho, že môžete intenzívne cestovať a na maláriu neochoriete.

Cestujem po celom svete aj so svojimi deťmi. V pokynoch pred zájazdom máme jasné rady, čo a ako robiť a všetci sprievodcovia v BUBO prechádzajú školeniami. Preto sa aj hrdíme tým, že za 30 rokov žiadny náš klient na maláriu neochorel.

A ako sa malária diagnostikuje? Willi mal maláriu 20-krát a mám v Afrike priateľov, ktorí ju mali „nespočetnekrát“. Jožo je jedným z nich, žil v Afrike vyše 15 rokov: „Ľubo, predtým, ako ti vystúpi teplota nad 40 stupňov, tak ti prestane chutiť pivo. Keď ti prestane chutiť v tom teple pivo – máš maláriu.“ 

Cenné rady som spísal aj v blogoch:

Ktoré je najnebezpečnejšie zviera sveta?
Foto: Alexey Nikolsky, AFP

10. miesto: Človek #

Živočích Homo sapiens je pre ľudí najbezpečnejší. V niektorých tabuľkách ho síce nájdete na druhom mieste, ale ide o to, akú metodiku zvolíte a čo do čísiel zarátate. Tu predsa nejde iba o vojny, genocídy, vraždy, rôzne nešťastia spôsobené ľudskou chybou.

Keď zarátame fajčenie či úmrtia spôsobené alkoholom, dostaneme sa na enormné čísla. Je omnoho viac nástrah, ktoré človek dokáže pre blížneho svojho pripraviť.

Ako sa brániť napadnutiu človekom?

Ľudia sú koniec koncov tým najzaujímavejším tvorom, s akým sa na našej planéte stretnete. Kam cestovať v dnešnej dobe bezpečne? Prečítajte si môj blog, kde som pre vás pripravil aktuálnu mapku bezpečných oblastí pre cestovanie. Alebo, ešte lepšie, kontaktujte profesionálov v BUBO a môžete prejsť našu planétu krížom–krážom. Obohaťte si svoj život! 

Šťastné cesty prajem!

Človek človeku... Sme jednoznačne najnebezpečnejší

Treba sa snažiť pomôcť napriek tomu, že ľudia sú zlí. Očkujem kmeň Nuerov v Južnom Sudáne.
Foto: Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 8820

Mohlo by Vás zaujímať

Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.