Baku – kaukazská kráska s európskym šmrncom

Prehliadka

Baku – kaukazská kráska s európskym šmrncom

Poznáte Baku? O hlavnom meste Azerbajdžanu sa dnes hovorí aj ako o o Kaspickom Dubaji, a je jednoznačne vychádzajúcou hviezdou celého regiónu. Dubajský prívlastok získalo mesto nielen vďaka tunajším zásobám ropy, ale aj dynamike, s akou každým rokom rastie do výšky, ožíva... Baku má niekoľko tvárí. Popri tej modernej sa v ňom spája francúzsky šarm typickej európskej metropoly s orientálnymi zákutiami v historickom srdci ako z iného sveta. Pôsobí ako čarovný most medzi Európou a Áziou, hoci stojí oboma nohami v Ázii.

Baku Počasie

jasná obloha

jasná obloha

14°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 06:28

Západ slnka 19:01

Baku je najväčším prístavom na brehu Kaspického mora a najväčším sídlom Kaukazu. Jeho významnosť podčiarkuje aj fakt, že leží na jednej z historických križovatiek Hodvábnej cesty. Metropola na juhu Apšeronského polostrova sa naozaj právom môže pýšiť prívlastkom historické mesto, veď prvé písomné zmienky o jeho osídlení sú už z obdobia 3500 rokov pred Kristom. Priamo v meste aj  okolí sa našli mnohé vzácne archeologické vykopávky, ktoré svedčia o bohatej a výnimočnej histórii Baku, a dodnes dodávajú metropole nádherný starobylý šarm. Vo svojej bohatej minulosti bolo mesto súčasťou viacerých ríš, od 19. storočia patrilo pod Ruské impérium. V tých dobách sa stalo významným centrom Kaukazu. Hospodárstvo sa rozvíjalo vďaka ťažbe ropy, ktoré podnietilo aj iné odvetvia priemyslu v Baku. Stalo sa rušným kozmopolitným mestom, kde sa darilo obchodu, ale aj kultúre /dodnes je tu 11 divadiel, 22 múzeí a stála cirkusová scéna/. Hlavným mestom sa stalo v roku 1948, keď Azerbajdžan získal nezávislosť.

Už v tých časoch Baku získalo svoj prívlastok Paríž Kaukazu. Keď parížsku eleganciu spojíte s dynamickosťou Dubaja, k európskym bulvárom a najmodernejším mrakodrapom pridáte všade sa týčiace minarety mešít, tajomnosť starých uličiek a vôňu tunajších tržníc, máte pred sebou jedno z najmagickejších hlavných miest, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť. Ako si Baku vychutnať čo najlepšie? My v BUBO máme na jeho spoznávanie osvedčený recept, ktorý ponúkame aj vám...

Prvé kroky v Baku #

Prvý dotyk s mestom po prílete je medzinárodné letisko Heydara Alieva, pomenované podľa niekdajšieho prezidenta krajiny. Nezabudnite si ako prvú vec prestaviť hodinky, mobilný telefón alebo čokoľvek čo vám ukazuje čas - tu v Azerbajdžane si treba k nášmu stredoeurópskemu času pripočítať tri hodiny. Takto vyladení môžete začať vychutnávať krásy mesta. Ešte prejsť cez vízovú a pasovú kontrolu, ktorá zväčša prebieha pomerne rýchlo a hladko, a magické Baku vás čaká!...

Malá, no podstatná rada od BUBO: Ak sa chystáte pokračovať do Arménska, radšej to nespomínajte, väčšinou to problém nie je, no pre istotu sa tým netreba chváliť. No rozhodne NIKDY pri pasovej kontrole nespomínajte, že chcete vidieť Náhorný Karabach, vtedy hrozia reálne problémy, také, že by vás do krajiny vôbec nemuseli ani len vpustiť.

Na letisku nájdete aj zmenárne a bankomaty, ak teda rýchlo potrebujete hotovosť, nie je to žiadny problém. Kurzy sú tu o čosi horšie ako v meste, ale nie je to až taký obrovský rozdiel, a netreba sa báť, že by ste prišli o veľké peniaze. Cesta z letiska do centra moderného Baku trvá cca 30-35 minút. Ak máte namierené do starého mesta Ičon Šehri, tak pripočítajte ešte zhruba ďalších 10 minút. Do centra pôjdeme okolo okrajovej štvrte, kde kompetentní postavili plot, aby ľudia nevideli biednu tvár Baku. Náhle plot zmizne, a všade okolo vidíme elegantné moderné mesto.

Baku pôsobí ako elegantný most medzi Európou a Áziou.

Baku je veľmi príjemné, ako stvorené mesto na potulky jeho ulicami. Vôbec k tomu nepotrebujete autobus, či lokálnu dopravu, takmer všetko zvládnete po vlastných, a tých pár destinácií v Baku, na ktoré treba dopravu, nie sú žiadnym problémom. My v BUBO zvykneme vyrážať z hotela v centre mesta okolo 8:30. Niet sa kam ponáhľať, o takomto čase vám mesto krásne ožíva pred očami, vy sa stávate súčasťou jeho príjemného ranného ruchu a môžete pozorovať jeho fascinujúce nuansy. V hoteli si však ešte predtým vychutnáme výborné raňajky, často s ruským aj tureckým podtónom: Bliny, vajcia, omelety, jogurt, med, olivy, zelenina, čerstvý chlieb... To všetko je skvelý štart pred obhliadkou krásneho Baku. Už len vziať si do príručného batôžka malú fľašu vody, a mesto nás čaká!

Za tajomstvami palácového komplexu #

Staré mesto Baku je maličké, no prekrásne. Je úžasným kontrastom voči modernej, o poznanie hlučnejšej tváre metropoly. Úzke uličky Ičon Šehri /inak tu starému mestu nepovedia/ tancujú hore-dole, prepletajú sa navzájom, zvádzajú vás do dávnych časov. Na uliciach posedávajú  obchodníci, ponúkajú, čo si len zmyslíte. Z kamenných múrov sálajú príbehy histórie. My ideme za jedným z nich - našou prvou zastávkou v historickom srdci Baku je Palác širvanšáchov. Impozantný komplex budov začal stavať už v roku 1411 Ibrahim I.. Odvtedy slúžil panovníkom niekoľko dlhých stáročí, a dnes je najväčším pamätníkom a ukážkou tzv. širvan-abšerovnskej vetvy tunajšej architektúry. Tvorí ho komplex niekoľkých budov s viacerými pozoruhodnými miestami. Keď sa z prvého nádvoria vyberieme doľava, za bránou je tzv. panovnícky diván - kamenná konštrukcia, pripomínajúca altánok, kde sedával šach so svojimi najbližšími partnermi a rokoval o dôležitých stratégiách pre krajinu. Mreže na zemi viedli do niekdajšieho väzenia, kde potupne končili zradcovia ríše.

Z nádvoria vedie ďalšia cesta hore schodmi k miestam, kde bol kedysi panovnícky palác. Dnes je pretvorený na múzeum, v ktorom sa nachádza trónna sála /kedysi slúžila na slávnostné ceremoniály/, výstava šperkov, pôsobiví expozícia o vzniku kaligrafie, a ďalšie zaujímavosti. Vysoký portál hlavného vchodu do sály je dekorovaný ornamentmi, zobrazujúcimi figové a viničové listy a arabskými nápismi.

O platformu nižšie na nádvorí je pyramídová hrobkou derviša /za ňou sa nachádzajú toalety/. Súčasťou areálu je aj zaujímavá hrobka a dvojica mešít. Tá bližšie ku schodom dnes plní funkciu mauzólea. Má osemuholníkový tvar a dve podlažia. Tá druhá, väčšia, slúžila ako osobná mešita samotného šacha. Má dve modlitebné miestnosti – pre mužov a pre ženy, podlaha je pokrytá pôsobivou tyrkysovou platňou. Nad mešitou čnie 22-metrový minaret. Na najnižšej terase celého komplexu stáli kedysi veľké palácové kúpele, archeológovia tu v r. 1939 objavili zvyšky až 26 miestností! Nielen vďaka tomu bol palácový komplex vyhlásený za muzeálnu rezerváciu a zaradený do zoznamu pamiatok UNESCO. Prehliadka tohto klenotu azerbajdžanskej metropoly nám zaberie cca 40-45 minút.

Mesto je vyšperkované vzácnymi starobylými pamiatkami.

Mesto ako na dlani z Dievčenskej veže #

Hneď od paláca sa vyberieme k ďalšej unikátnej pamiatke UNESCO – Dievčenskej veži. Najlepšia cesta cez staré mesto je namieriť si to z paláca  rovno až ku hradbám, popri nich /budeme ich mať po ľavej ruke/ sa pustiť dole cestičkou a na konci, pred Dvojitou bránou sa dať doprava hlavnou tepnou. Tá nás už dovedie k nášmu ďalšiemu cieľu - Dievčenskej veži. Cestou budete míňať dva oproti stojace karavanseraje  /v týchto končinách tradičný hostinec pri ceste/ Multan a Buchara. Oba sú staré, historické, a stojí za to nahliadnuť do nich. Sú v nich aj reštaurácie, no my v BUBO ich určite neodporúčame: Ťažko sa tu dohaduje, ceny zaokrúhľujú riadne nahor, všetko im extrémne dlho trvá..A tak sa na dobré jedlo vyberieme neskôr inam.

Kúsok za hostincami sa už pred nami vynára impozantná veža - starobylý kamenný symbol Baku. Presný vek Dievčenskej veže je dodnes záhadou, no odhaduje sa, že základy môžu byť z 5. - 6. storočia, horné časti dokonca z 12. storočia. Má sedem poschodí a so svojimi 29 metrami bola pravdepodobne súčasťou opevnenia Baku. Svedčia o tom aj kamenné ruiny pod ňou. No to zaujímavejšie nás čaká hore, preto sa rozhodne oplatí vyšliapať tých niekoľko desiatok točitých schodov na vrchol veže. Pohľad zhora núka nádhernú panorámu starého historického Baku, desiatok striech domčekov, ale aj moderné mrakodrapy a ďalšie ikonické budovy metropoly. Svoj názov dostala veža podľa legendy, ktorá vraví, že sa z jej vrcholu vrhla do mora zúfalá kráľovská dcéra, keď sa s ňou chcel oženiť vlastný otec... Vzácna veža z vápenca pôvodne stála priamo na brehu mora, po rekonštrukcii v 20. storočí ju dnes od pobrežia delí cesta. Prehliadkou tejto pamiatky strávime necelú polhodinku, je otvorená každý deň do 20tej.

Morská exotika aj sovietska minulosť #

Od Dievčenskej veže stačí prejsť cez cestu, a ocitnete sa akoby v inej, exotickej krajine - na brehu čarokrásneho mora. Hneď pri útrobách starého mesta sa totiž začína ohyb Kaspického mora. Aj vďaka tomuto zemepisnému javu má Baku tiež prívlastok ´mesto vetrov´, ktoré spôsobuje práve morský ohyb. Mimochodom, vedeli ste, že Baku leží v nadmorskej výške 28 metrov pod morom a je tak najnižšie položenou metropolou sveta? Tunajšia promenáda patrí určite k najkrajším miestam a najčarovnejším zážitkom celého Baku. Ak sa sem vyberiete cez deň, nájdete tu príjemný pokoj, miestne rodinky piknikujúce na trávnikoch, či zaľúbené páriky, prechádzajúce sa ruka v ruke. Večer, efektne osvetlená, dýcha promenáda nezabudnuteľnou romantikou, ale aj čulým ruchom životaschopnej metropoly. Hladina mora jagavo odráža všetky tie svetlá a farby večerného života Baku, pozorujete hojdajúce sa lode v prístave, možno si omočíte nohy v morskej vode, a v tej chvíli sa vám toto mesto dostáva hlboko pod kožu...

Keď sa vyberiete od promenády doprava, smerom k pahorku nad mestomzbadáte týčiacu sa vlajku aj s ikonickými budovami troch veží. Kráčajte, až kým nenatrafíte na zubačkovú lanovku. Cesta ňou stojí len pár desiatok centov, a je to zážitok, aký by ste tu nečakali. Škrípajúca súprava so starými vozňami, pamätajúcimi ešte sovietsku éru, sa s vami za pár minút vyškriabe hore na pahorok. Tu sa začína park s výhľadom, ktorý končí na Ulici martýrov. Leží presne pod ikonickými tromi vežami Flame Towers, ktoré sú symbolom moderného Baku, a tu si ich môžete odfotiť z tesnej blízkosti. Najvyšší z trojičky mrakodrapov má 182 metrov, a spolu symbolizujú dlhú históriu, keď tunajší prívrženci zoroastrizmu /svojské náboženstvo rozšírené napr. aj v Iráne, či Afganistane/ považovali Azerbajdžan za rodisko proroka Zoroastera. Vnútri sa nachádza 5-hviezdičkový hotel, apartmány a sídla firiem, medzi inými napríklad aj Lamborghini/. Megalomanská stavba sa stavala v rokoch 2007-2013.

Baku je najväčším prístavom na brehu Kaspického mora.

Hneď oproti Flame Towers, po ľavej strane /ak stojíte chrbtom k moru/stojí obrovský azerbajdžanský parlament. Ideme Ulicou martýrov (po domácky - Sehidler Xeiabuni), kráčame až na jej koniec, kde ulicu zdobí pamätník s horiacim ohňom. Cestou si všimneme kamenné platne s tvárami obetí, ktorých zavraždili Sovieti 20. januára 1990 pri krutom potlačení povstania. Zahynulo tu vtedy až 130 ľudí. O poschodie nižšie je cintorín s obeťami ďalšej tragédie - vojny v Náhornom Karabachu. Na tomto pietnom mieste, kam domáci nosia čerstvé kvety a spomínajú na smutné udalosti svojho mesta, je tiež veľmi pekná vyhliadka na panorámu Baku. Prvá je hneď pri ohni, no ešte pôsobivejšia je tá o poschodie nižšie, s veľkou terasou, z ktorej krásne vidno ohyb Kaspického mora, staré mesto s Dievčenskou vežou a ďalšími dominantami.

Najlepší kaviár na svete? #

Po spoznávaní histórie, najdôležitejších ikon a pamätníkov mesta je ten správny čas nadýchnuť sa lokálneho života. Na to je ako najlepší stvorený miestny Taza Bazar. Leží neďaleko od centra, asi 10 minút jazdy autobusom. Bazar je magické orientálne mravenisko ľudí, hluku, tovaru... Krásne fotogenické miesto, plné prekrikujúcich sa predavačov ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, a všetkých možných dobrôt. Tradičné poobliekané babičky a starčekovia ponúkajú, čo vypestovali, pod nohy sa vám motajú sliepky, vonia to tu šťavnatými broskyňami, koreninami... Natrafíte tu aj na slávny azerbajdžanský kaviár, ktorý patrí k najlepším v oblasti Kaspiku. Táto vzácnosť však nebýva viditeľne vystavená, treba sa povypytovať, a určite natrafíte na niekoho, kto ho predáva. Jednoznačne najkvalitnejší kaviár pochádza z belugy (druh jesetera), za všetko hovorí jeho cena: 100-gramová krabička tejto delikatesy stojí až 90 eur!Ak neodoláte, a chcete si túto dobrotu kúpiť, vedzte, že domov na pamiatku si ju nevezmete. Musíte ju hneď zjesť, pretože by sa vám veľmi rýchlo pokazila! Po bazáre sa zvyčajne túlame 40-45 minút, aby sme dokonale nasali jeho pestrú atmosféru. A vraciame sa opäť do centra...

Na trhovisku Tara Bazar dáte za 100 gramov luxusného kaviáru aj 90 eur.

​V Baku pivo nie je tabu #

Mierime na pôvabné Fontánové námestie. Meno mu dala – ako inak - fontána, tróniaca priamo uprostred. Naokolo nej je roztrúsených niekoľko príjemných kaviarničiek a bistier, takže ak máte chuť na dobré pivko, či kávu, je ideálny čas na pauzu. Čudujete sa, že tu pivo dostanete? Áno, Azerbajdžan je síce moslimská krajina, no ľudia si tu zvyknú pivo dať, očividne to neberú tak smrteľne vážne. Môžete tu dokonca ochutnať aj zaujímavé lokálne azerbajdžanské pivo Xirdalan.

Na konci námestia treba zabočiť doprava a pred očami sa rozbehne bulvár Nizami. Drahé značky, prepychové butiky, nádych európskeho luxusu, nočné podniky, sídlo bánk a ambasád, ale aj skvelé reštaurácie, kde sa dá stráviť vzrušujúci večer. Slávna ulica je pomenovaná po  básnikovi Nizamim Ganjavim a pôvabne ´preteká´ celým centrom Baku od východu na západ. S dĺžkou 3,5 kilometra je skutočnou tepnou metropoly. Je takisto sídlom budovy Azerbajdžanskej opery a baletu, Štátnej banky, na jednom svojom konci ústi do príjemného rovnomenného parku. Ulica je mixom viacerých architektonických štýlov, a prechádzať sa po nej a nechať sa vtiahnuť jej takmer parížskou atmosférou je naozaj nezabudnuteľný zážitok. My ho ešte okoreníme tým najlepším spôsobom – dáme si len pár metrov od bulváru Nizami výbornú večeru!

Mierime do reštaurácie Namli Kebab. Na križovatke oproti malému podniku Shawarma, ktorý je po pravej strane, zabočíme naľavo do uličky Mardanov Qardaslari kuc, a sme tu!  Dá sa sedieť vonku aj dnu, rozhodnúť sa môžete podľa počasia i nálady. Reštaurácia ponúka azeri-tureckú kuchyňu - čiže slávnu tradičnú tureckú kuchyňu dotknutú azerbajdžanským vplyvom. Jedálne lístky sú tu pomerne hrubé, no nenaľakajte sa, sú vybavené aj obrázkami jedál, čo vám výber značne zjednoduší. My za BUBO jednoznačne odporúčame polievku Ezo Gelin – čo v preklade znamená polievka nevesty Ezo. Prečo? Podľa legendy krásna nevesta Ezo chcela tak veľmi vyhovieť svojej náročnej svokre, že vytvorila túto lahôdku. Je to šošovicová polievka, no iná ako poznáme u nás doma. Robí sa z červenej šošovice, bulguru /pšenice/, paradajok a sušených lístkov mäty, a výsledok vás milo prekvapí!

Po polievke zvykneme odporúčať ako hlavné jedlo Iskender Kebab - recept pôvodom z Turecka. Je to kebab s kúskami hovädzieho mäsa v rajčinovej omáčke, do ktorej sú nahádzané kúsky tureckého chleba. Pre výslednú dokonalosť sa k nemu podáva biely jogurt a kúsky zeleniny. Ak chcete ochutnať pravú kuchyňu Azerbajdžanu, určite vyskúšajte miestny Plov. Je to jedlo podobné rizotu a je jednoducho dokonalé! Jeho základ tvorí osmažená ryža, alebo pšenica variaca sa v korenenom bujóne a rôzne dochucovaná: zeleninou, ovocím, mäsom, korením... V Azerbajdžane je plov národné jedlo, a nie náhodou: Spolu s touto dobrotou si veľmi ľahko zamilujete celú krajinu. Skvelú večeru treba zavŕšiť ešte čajom v tradičných tulipánových pohárikoch.

Tak zavŕšite jeden dokonalý deň v Baku, počas ktorého ste stihli spoznať jeho najkrajšie miesta, tváre, ochutnať jeho najlahodnejšie chute a zákutia. Lúčime sa s 2-miliónovou metropolou, ktorá ohúri tradíciami a magickým kusom dávnej histórie, ale aj jedným z najatraktívnejších nočných životov. Kde obrysy mešít striedajú výhľady na luxusné mrakodrapy, a nevľúdna časť mesta ´uprataná´ za plotom ostro kontrastuje s hrdými honosnými bulvármi. Kde si na brehu čarovného Kaspiku môžete doslova ohmatať a precítiť, že ste na mieste, kde sa Ázia stretáva s Európou...

Zaujal vás článok z Baku? Vyberte sa aj do azerbajdžanského mesta Šeki v našom ďalšom blogu

TOP 10 Baku #

  1. Dievčenská vežaIkonická stavba starého Baku má 7 poschodí a ponúka najkrajší panoramatický výhľad na celé staré mesto ukryté za hradbami. Podľa legendy ju postavil panovník, ktorý si chcel vziať za ženu svoju dcéru, no tej sa to nepozdávalo a tak si pred svadbou zaželala postaviť vežu. Keď sa jej už zdala dosť vysoká, skočila do prázdna.
  2. Panovnícky palácNajzaujímavejšou pamiatkou celého starého Baku je panovnícky palác Širvánšách pomenovaný podľa rodiny Širvánov, niekdajších vládcov Azerbajdžanu. Nájdete tu mešitu, mauzóleum, orientálnu architektúru aj múzeum

  3. Flame TowersFlame Towers alebo aj super moderné mrakodrapy pripomínajúce plápolajúce ohne sú novodobým symbolom Baku. Pripomínajú oheň a Azerbajdžan má prezývku „krajina ohňa“. Každý večer krásne svietia a premietajú na sebe rôzne farby či symboly krajiny. Dnes sú vo vnútri kancelárie či luxusné predajne.

  4. Promenáda na brehu KaspikuJedno z najromantickejších miest v celom meste. Cez deň si tu môžete príjemne oddýchnuť, piknikovať a vychutnávať výhľady, večer na osvetlenej promenáde zažijete korzujúce páriky, mládež, turistov, a môžete si nohy omočiť vo vodách mora.

  5. Dom Sovietov (Hokumet Evi)Jedna z najznámejších stavieb socialistickej architektúry v Baku je niekdajší Dom Sovietov, dnes zvaný Hokumet Evi, kde sídli niekoľko ministerstiev pokope. Obrovská stavba stojí na Naftovom bulváre neďaleko Kaspického mora. Kedysi stála pred budovou aj socha Lenina, no tú by ste tu dnes hľadali márne.

  6. Fontánové námestieModerné Baku sa sústredí okolo Fontánového námestia v centre mesta. Ako jeho názov napovedá, stojí tu známa fontána, kde sa stretávajú domáci. Okolo námestie nájdete viacero príjemných podnikov, pivární či reštaurácii, ktoré v sezóne vyberú stoly a stoličky a môžete si tak užívať príjemnú atmosféru námestia.

  7. Mešita Bibi HeybatPosvätnú mešitu nájdete pár kilometrov za Baku v smere k historickému Qobustanu. Patrí medzi najkrajšie v meste a pre šítov je to najposvätnejšie miesto, pretože vo vnútri leží hrobka Bibi Heybat, ktorá je dcérou Músu al-Kazíma, vnučkou Džafara al Sadíka. Mešitu opisoval aj Alexander Dumas a nazval ju Fatiminou mešitou.

  8. Večera v Namli KebabHoci vám možno slovné spojenie azerbajdžanská kuchyňa nič nehovorí, práve preto by ste ju mali vyskúšať! Kaukazské národy si potrpia na dobré jedlo a sú tiež výborní hostitelia, tak si určite nenechajte ujsť dobrotu v skvelej reštaurácii Namli Kebab /okrem kebabov tu majú výborné rizotá, či polievky/, alebo na inom mieste na bulváre Nizami.

  9. Bulvár NizamiNajznámejšia ulica Baku meria viac než 3,5 kilometra a jej počiatky siahajú do druhej polovice 19.storočia. Nizami vyzerá miestami ako malý Paríž so svojimi štýlovými kaviarničkami, luxusnými obchodmi a atmosférou. Tu na chvíľku zabudnete na to, že ste v Oriente a ocitnete sa v exotickej Európe. Na bulváre sa pozerajte aj po okolitých budovách, mnohé totiž pochádzajú z prelomu 19.a 20.storočia a patria k najkrajším v meste.

  10. Pivo v moslimskej krajineUrčite ochutnajte lokálne pivo Xirdalan. S vedomím, že ste sa octili v krajine, kde je oficiálnym náboženstvom islam, bude chutiť ešte zaujímavejšie. Nebojte sa, zakázané to tu nie je!

Čo vidieť navyše: #

  1. Polostrov AbšeronNeďaleko Baku sa do Kaspického mora zarezáva Abšeronský polostrov, kde je zásoba ropy, ale nájdete tu aj niekoľko zaujímavých mestečiek, aby ste sa nadýchli aj Azerbajdžanu mimo hlavného mesta. Pozrite sa na Sumqayit.
  2. Ropné vrtyAzerbajdžan je krajinou, kde sa ťaží ropa a v Baku to skutočne cítiť. Stačí ísť južne od hlavného mesta a môžete pozorovať ropné plošiny stojace v Kaspickom mori. Sú tu dokonca aj pláže, kde sa viete okúpať s výhľadom plošiny a to nezažijete len tak hocikde. S ropou začali v Azerbajdžane koketovať bratia Nobelovci na mieste zvanom Balakhani a prvý ropný vrt na pevnine bol navŕtaný v Bibiheybat v roku 1846.
  3. SuraxaniAzerbajdžan v sebe ukrýva zoroastriánske dedičstvo a v mestečku Suraxani, len pár kilometrov východne od Baku nájdete aj areál starého, zoroastriánskeho chrámu, kde dodnes horí posvätný oheň
  4. Bahenné sopkyHľadáte unikátne zážitky? Vyberte sa z Baku na juh či na západ a keď prídete na juhu do oblasti zvanej Qobustan, zbystrite pozornosť. Nachádzajú sa tu unikátne bahenné sopky so studeným a liečivým bahnom. Neustále bublajú a priamo pred vašimi očami prebiehajú maličké, miniatúrne výbuchy, ktoré pripomínajú praskanie bublín. Toto na mnohých miestach sveta nezažijete

  5. Baku a jeho metroAk ste fanúšikmi metra, tak neváhajte a odvezte sa metrom aj v hlavnom meste. Metro postavili ešte v Sovietskom zväze, otvorili ho v roku 1967 a dnes meria už necelých 40 kilometrov. Lístok na metro je veľmi lacný a hoci ho nemusíte využiť na prepravu, ale nahliadnite aspoň na pár zastávok pre zaujímavosť.
  6. Centrum Heydara AliyevaĎalší príklad toho, že Baku je moderné mesto je unikátne centrum Heydara Aliyeva, bývalého prezidenta krajiny. Na jeho návrh a zhotovenie prizvali slávnu architektku Zahu Hadid a otvorili ho až v roku 2012. Celé centrum zhltlo štvrť miliardy dolárov a vystrelilo Baku medzi hviezdy super modernej architektúry. Dnes tu nájdete výstavisko, konferenčné miestnosti a mnoho iného.

  7. Múzeum kobercovMáte radi netradičné miesta? Tak potom sa vyberte na promenádu na brehu Kaspického mora do super modernej budovy, ktorá z diaľky pripomína zrolovaný koberec. Môže byť múzeum kobercov v štýlovejšej stavbe? Okrem fantastických kobercov tu nájdete aj šperky, keramiku či iné tradičné veci spájajúce sa s Azerbajdžanom

Ak chcete vidieť nielen Baku, ale aj Azerbajdžan na vlastné oči, vyberte sa s nami na náš zájazd Južným Kaukazom. Dovolenka v Azerbajdžane je teraz bližšie, než kedykoľvek predtým!

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 2223

Mohlo by Vás zaujímať

Baku – kaukazská kráska s európskym šmrncom Baku

Baku Baku – kaukazská kráska s európskym šmrncom

Poznáte Baku? O hlavnom meste Azerbajdžanu sa dnes hovorí aj ako o o Kaspickom Dubaji, a je jednoznačne vychádzajúcou hviezdou celého regiónu.…

Tomáš Kubuš 13 min. čítania
Nachičevan - najväčšia exkláva na svete Nachičevan

Nachičevan Nachičevan - najväčšia exkláva na svete

Každý z nás pozná príbeh o Noemovej arche. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, kde má Noe miesto posledného odpočinku? V Azerbajdžanskej exkláve…

Šeki – orientálna rozprávka pod kaukazskými horami Šeki

Šeki Šeki – orientálna rozprávka pod kaukazskými horami

Medzi najkrajšie mestá Azerbajdžanu patrí určite Šeki, ukryté pod impozantnými kaukazskými horami, na ceste medzi Baku a Gruzínskom. Podľa mnohých…

Tomáš Kubuš 10 min. čítania
20 top UNESCO pamiatok Orientu Blog

Blog 20 top UNESCO pamiatok Orientu

Orientálny svet patrí medzi najpríťažlivejšie oblasti našej planéty. Nájdete tu stovky krásnych miest, prírodných zaujímavostí, historických…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.