Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Letenka do Tokia je prirodzenou vstupnou bránou do Japonska. A Tokio stojí za návštevu. S vyše 13 miliónmi obyvateľov je jedným z najväčších miest na svete, a takisto jedným z najdrahších. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj nočných barov, karaoke klubov, herní, kam sa chodia po náročnom pracovnom kolotoči odviazať. Tokio ako metropolitná oblasť je zároveň jednou z najsilnejších ekonomík sveta. Mesto plné kontrastov – striedmosť, dochvíľnosť, disciplína a strohosť na jednej strane, luxus, nočné užívanie a extravagantná móda tokijskej mládeže v uliciach, akú neuvidíte nikde inde vo svete na strane druhej.

Ak hľadáte informácie o Japonsku, nájdete ich aj tu. Teraz sa ponorte do fascinujúceho hlavného mesta. Najpresnejšie vlaky na svete, najlepšie reštaurácie, gejše, hlavné mesto animé, videohier, shoppingu. Tokio môže mať toľko prívlastkov a asociácií, koľko atraktívnych tvárí vám počas svojej návštevy ukáže.  Je jednou zo 47-tich prefektúr Japonska, má 23 mestských častí, a pôvodne sa volalo Edo, čiže ústie rieky. Ešte v 15. storočí bolo iba malou rybárskou osadou. S príchodom a vládou šogúnov sa začalo sídlo rozrastať, a v 18. storočí už bolo jedným z najväčších miest sveta.

Mesto vybudované na dvakrát​​ #

Názov Tokio dostalo v roku 1868, keď sa stalo cisárskym hlavným mestom ríše. Metropolitné centrum Tokia sa začalo rodiť okolo roku 1900, no najväčšie katastrofy ho ešte len čakali. V roku 1923 pri obrovskom zemetrasení tu zahynulo, alebo zostalo nezvestných až 140 000 ľudí. Počas Druhej svetovej vojny tu zomreli ďalšie desaťtisícky ľudí, takmer polovica mesta bola zbombardovaná, alebo vyhorená, zničených bolo takmer 300 tisíc budov.  No Japonci sa s typickou húževnatosťou, perfekcionizmom a disciplinovanosťou pustili do rekonštrukcie svojho hlavného mesta, aby už v roku 1964 v plnej sláve mohlo Tokio hostiť svetovú olympiádu.

Druhá svetová vojna vzala Tokiu takmer 300 tisíc budov.

Tragickú históriu transformovali Tokijčania do svojej sily a mnohých superlatívov, ktoré japonská metropola dnes dosahuje. Niekto si Tokio so všetkou tou dokonalosťou, technológiami, svojráznosťou, dychom neustávajúceho biznisu, módy a zhonu zamiluje na prvý pohľad, niekomu sa možno z neho zakrúti hlava. No vidieť Tokio je každopádne zážitkom na celý život. Ponúkame vám náš pohľad na naj atrakcie Tokia, ktoré by ste počas jeho návštevy rozhodne nemali obísť.

BUBO prehliadku Tokia začíname z nášho osvedčeného hotela Asia Center Of Japan v mestskej časti Minato. Zastávka metra Aoyama-Itchome je vzdialená od hotela cca 500 metrov.  Ako zídeme do metra, za sklenenými dverami odbočíme hneď doľava, pri kaviarni Doutor Coffee sa dáme vpravo. Po 20 metroch ideme opäť doľava, po ľavej ruke míňame Subway, za ním odbočíme ešte raz doprava, a o 20 metrov po pravej ruke už vidíme automaty na lístky. Mašinku si pohodlne prepnete v pravom hornom rohu do angličtiny. My v BUBO odporúčame celodenné lístky za 900 yenov na osobu (kliknete na Value Ticket a hľadáte druh lístku). Pozor tento lískok platí iba na metro linky s označením TOEI SUBWAY a TOKYO METRO. Neplatí na žiadnu linku s označením JR lines. S označeným lístkom prechádzame turniketom a sme definitívne v tokijskej ´podzemke´!  Tunajšie metro premáva cca do polnoci (niektoré linky aj pár minút po), takže s 900 yenovým lístkom sa môžete voziť, koľko sa vám ráči!

Japonské metro. Video: Martin Šimko

Japonské metro. Video: Martin Šimko

​Za sumo-obrami #

My sa však teraz zo zastávky Aoyama-Itchome vyberieme po fialovej trase – Hanzomon Line, označenej písmenom Z, za naším prvým cieľom - sumo stajňou Arashio-beya. Čaká nás ešte jeden prestup na zastávke Kudanshita Station Z06, odkiaľ budeme sledovať návesti na zelenú Shinjuku line s označením S. Tou sa dostaneme na zastávku Hamacho Station S10, kde po vystúpení hľadáme exit A2. Odtiaľto je sumo stajňa Arashio-beya už iba nejakých 300 metrov.

Tréning sa koná v malom šedom nenápadom paneláku. Sumo zápasníci zvyčajne trénujú každý deň od 7:30 do 10:00. (Netrénuje sa v mesiacoch marec, júl, november a jeden týždeň po skončení sumo turnajov/. Vidieť zblízka majstrovstvo týchto obdivuhodných ´hôr mäsa a kostí´ je naozaj zážitok, ktorý sa vám dostane pod kožu. Veď čo autentickejšie môžete v Tokiu vidieť? Sumo je tak japonské, ako máločo iné. Jeho pôvod sa spája so starými šintoistickými rituálmi, keď človek musel zápasiť s božským duchom kami. Už v stredoveku najlepší zápasníci prichádzali do cisárskeho paláca, kde mali česť bojovať pred zrakmi panovníkov. A tradícia suma tu pretrváva dodnes. Japonsko je nielen krajinou zrodu, ale aj jediným štátom, kde sa tento originálny šport praktikuje profesionálne. Každý rok sa v Japonsku organizuje šesť veľkých sumo turnajov, ktoré trvajú dva týždne. Na ne sa pripravujú práve v stajniach.

Taká sumo stajňa  – v Japonsku heya, je miestom, kde sa majstri tohto športu stretávajú nielen na tréningy, ale vytvárajú tu osobité komunity, pestujúce sumo ako životný štýl: od jedla, cez rôzne nevyhnutné rituály po prísne predpísané oblečenie. Jednou z tých špičkových, kde sa schádzajú skutoční majstri suma, je práve stajňa Arashio-beya, navyše je dobre dostupná, prakticky v centre mesta. Ak si však chcete overiť, či zápasníci tejto stajne budú v daný deň trénovať, treba sem vopred zavolať /na tel.č. +81-(0)3-3666-7646 v čase od 16:00 do 20:00/. No časy sa menia, a sumo tréning viete v tejto stajni v dnešnej dobe pozorovať, bohužiaľ, už len cez okná z ulice. Dovnútra vás už sumo zápasníci viac nepustia. Prečo? O tréningy tejto vychýrenej sumo stajne bol taký veľký záujem, že v priestoroch sa tlačilo každý deň veľmi veľa divákov, a organizátori viac nedokáli zaručiť bezpečnosť pre také masy záujemcov.  Napriek tomu každodenne prichádzajú zvedavci sledovať týchto sumo hrdinov aspoň cez okenné sklá. Keď už ste v Tokiu, učite  vám ten pohľad bude stáť za to…

V poslednom desaťročí sa okolo suma rozvírilo aj viacero škandálov a kontroverzií, ktoré boli výzvou pre celosvetovú reputáciou tohto športu. No v Japonsku je táto tradícia, zdá sa, nevykoreniteľná. Viac o fenoméne sumo a jeho rôznych stránkach napísal Luboš Fellner na https://bubo.sk/blog/skandal-v-sumo.

Sumo tréning. Video: Martin Šimko

Sumo tréning. Video: Martin Šimko

Zo sumo sa metrom presúvame na stanicu Otemachi. Ideme si pozrieť nádherné cisárske záhrady v areáli cisárskeho palácu, do ktorých je vstup zadarmo. /Dajte si pozor, v pondelok a v piatok je záhrada pre verejnosť zatvorená./ My s BUBO sme mali obrovské šťastie, keď sa nám tu raz podarilo osobne stretnúť samotného Akihita, 125. cisára Japonska! Aj napriek veku a chorobám, stále mladícky vyzerajúci 83-ročný Akihito celej našej skupine s milým úsmevom zakýval a pomalým drobným krokom si odkráčal plniť svoje cisárske povinnosti. Dnes ho už na tróne vystriedal jeho syn Naruhito.

3 fotografie

​V rybom kráľovstve #

Z cisárskej záhrady pokračujeme metrom na bývalý najväčší rybí trh na svete - známy Tsukiji market. Z metro stanice Otemachi sa sem dostaneme metrom modrou farbou Tozai s prestupom na šedú linku Hibiya s označením H. Vystupujeme na zastávke H10 s názvom stanice Tsukiji, sledujeme žlté návesti, ktoré nám ukážu smer k exitu 2. Vychádzame na ulicu, po ktorej pokračujeme stále rovno. Po ľavej ruke si všimneme zaujímavú budovu - budhistický chrám Tsukiji Hongwanji. Je relatívne nový, bol vystavený v rokoch 1931-34, a stojí na mieste iného chrámu, ktorý tu vyhorel do tla ešte v 17. storočí. Súčasný chrám so svojou pôvabnou architektúrou však verne nesie typické známky štýlu starovekých juhoázijských chrámov.

Po pár minútach sa ocitneme vo fascinujúcej vonkajšej časti slávneho rybieho trhu. Je to skutočný rybí zážitok! Samozrejme, aj s príslušnou arómou, no tá k tomuto top tokijskému zážitku jednoducho patrí. Trh má aj svoju vnútornú časť, tá je však od konca roka 2018 presťahovaná na nové miesto s názvom Toyosu, kam sa presťahovala aj chýrna raňajšia burza žiadaných tuniakov modroplutvých. Neplatí sa za ňu žiadne vstupné, no dostane sa sem každý deň iba náhodne vylosovaných 100 záujemcov. Burzu na Toyosu markete určite stojí za to videť a nasať niečo z typického japonského obchodovania a ranného tokijského hmýrenia, no nevýhodou je , že v tak skorých raných hodinách sa sem viete dostať iba taxíkom. Žiadna verejná doprava v Tokiu totiž tak skoro ráno nefunguje.

Aby ste sa na aukciu dostali, potrebujete mať vopred spravenú rezerváciu, ku ktorej potrebujete vopred podať online žiadosť na burzu tuniakov. Zo všetkých žiadosti systém náhodne vyžrebuje iba 100 účastníkov, ktorí sa na aukciu dostanú. Ak budete mať šťastie a vás vyberú môžete sa začať tešiť na zaujímavý zážitok. Na mieste musíte byť najneskôr o 5:30. Dnu sa dostanete o 5:45. Na samotnú aukciu sa môžete pozerať iba 40 minút. A tu budete možno svedkami naozaj kapitálnych úlovkov. Veď najväčší kus ryby, ktorý sa tu dosiaľ vydražil, bol 278-kilový tuniak modroplutvý,  za ktorého záujemca zaplatil až rozprávkových 2,7 milióna eur! Ak si chcete nejaký pekný kúsok odfotiť, bez blesku je tu dovolené fotografovať. My ale pokračujeme v prehliadke Tsukiji marketu.

Na vychýrenej rybej burze bol vydražený tuniak až za 2,7 milióna eur!

Najväčší rybí trh. Video: Martin Šimko

Najväčší rybí trh. Video: Martin Šimko

Na vonkajšej časti Tsukiji marketu je ideálne stráviť zhruba 45 minút. Sú to tri rovnobežné ulice, ktoré sú na konci prepojené. My v BUBO navrhujeme prejsť si dve, označené na našej mape. Trh je skutočným rybím rajom. Máte možnosť tu ochutnať veľmi kvalitné sashimi za cca 2300 yenov /pri prvom čiernom krúžku/. Sashimi je lahodé surové mäso, v tomto prípade z čerstvo ulovených tuniakov, ktoré je dnes už mimoriadne populárne nielen v Japonsku. Na konci prvej uličky /na mapke druhá čierna guľôčka - 4 Chome-9-3 Tsukiji/, môžte zas ochutnvýborné grilované mäso z veľryby na špajdli, za 300 yenov. Chuťou toto veľrybie mäso pripomína skôr kvalitné hovädzie. A napokon, niet sa čo diviť, veď veľryby patria medzi cicavce. /Podobne ako delfín a kosatka, aj keď si to mnohí pre ich prirodzené prostredie, v ktorom žijú, mýlia/. Pri bodke s označením 4 chome-10-10 Tsukiji nájdete budovu s toaletami. /Mimochodom, tie sú v celom Japonsku zadarmo/.

Okrem lahodných rybích špecialít z čerstvého mäsa a početných reštaurácií tu nájdete aj obchody so špeciálnym tematickým tovarom, kde kúpite napríklad kvalitné nože a ďalšie potrebné vecičky do kuchyne. Výhodou je, že veľká väčšina obchodov aj reštaurácií je tu otvorených od naozaj skorého rána. Tsukiji Market funguje na týchto miestach už od roku 1923. Nájdete tu viac ako 480 druhov rýb a morských plodov, od lacných chalúh až po najluxusnejší kaviár, od drobučkých sardiniek po tristokilové výstavné tuniaky. Vidieť tento rybí raj na vlastné oči je nepochybne jedným z naj tokijských zážitkov.

​Kto nebol na Ginze, nebol v Tokiu #

Z Tsukiji marketu sa pešo prejdeme na najdrahšiu ulicu celého Japonska. O Ginze sa vraví, že kto tu nebol, akoby ani nebol v Tokiu. Samozrejme, legendárna ulica, plná obchodných centier, butikov, kaviarní a reštaurácií je súčasťou aj našej BUBáckej prehliadky. Na ulici sa nám pred očami zjavujú tie najblýskavejšie svetové luxusné značky. Sme priamo na hlavnej tepne ulice Ginza. Cez cestu sa pred nami týči zaujímavá neprehliadnuteľná biela budova, v ktorej má svoj showroom japonský Nissan.

Vnútri si môžu milovníci mašiniek splniť najtajnejšie sny - môžete si tu nastúpiť do najnovších konceptov, ktoré majú prísť do predaja v najbližších rokoch. A to nie sú všetky prekvapenia, ktoré vás tu čakajú. Eskalátorom sa dostaneme na druhé poschodie, kde vás v kaviarni za rohom vedia odfotiť, prípadne im dáte ľubovoľnú fotku z mobilu, a tú vám verne zvečnia do peny vašej chutnej kávy alebo čokolády. Určite si choďte pozrieť obchody luxusných značiek na tejto ulici. Zaujímavé budovy má značka Prada, Louis Vuitton, Cartier, či Chanel. Práve pozdĺž sídla Chanelu po zapadnutí slnka prehrávajú rôzne krátke videá na tému tejto značky.

Až 99 % obchodov na Ginze je vďaka obrovskému nájmu v strate.

Kto chce, môže si ísť pozieť aj tunajší architektonický skvost - budovu De Beers Ginza, zvláštne zvlnenú a ´pokrivenú´ oceľovo-sklenenú nádheru, ktorú dizajnoval uznávaný japonský architekt Jun Mitsui. Nájdeme ju v uličke medzi mrakodrapmi obchodov Chanel a Cartier. Ginza býva často býva prirovnávaná k londýnskej Piccadilly, losangeleskej Rodeo Drive alebo parížskej Champs-Élysées. V niečom je to pravda, v niečom sa zasa Ginza so svojou ázijskou exotikou líši. No isté je, že každá luxusná značka chce mať obchod práve na tejto ulici, sídliť na Ginze je to obrovská prestíž. Paradoxom je, že majitelia obchodov platia obrovské peniaze za dizajny vo výkladoch ich obchodov, až 99%  ich je v strate, lebo za mesačný nájom platia nekresťanské peniaze. To ale vôbec neprekáža, dôležitá je povesť a cveng názvu Ginza!

Nadzemkou na ostrov Odaiba #

Našou ďalšou zastávkou je ostrov Odaiba. Na stanicu nadzemky pokračujeme z Ginzy pešo. Sledujeme návesti na nadzemku Yurikamome line. Musíme sa dostať z ulice o poschodie vyššie. Na stanici nadzemky si automat na kupovanie lístkov opäť prepneme do angličtiny a kupujeme lístky na stanicu Daiba Station za 330 yenov. Pozor, na nadzemku celodenný lístok na metro neplatí! Aj tieto lístky sa označujú v turniketoch. Za nimi nájdeme toalety, po nich pokračujeme ešte o poschodie vyššie, odkiaľ nám ide nadzemka – smer Odaiba. Nadzemka jazdí na gumených kolesách, v tomto prípade je teda väčšia šanca, že dostaneme defekt, ako že by sme sa vykoľajili. No nám sa ešte nič také nestalo…

Nadzemka Yurikamome Odaiba. Video: Martin Šimko

Nadzemka Yurikamome Odaiba. Video: Martin Šimko

Shimbashi je začiatočná stanica, vlak teda bude pohodlne prázdny: Môžete si chytiť to najlepšie miesto a užívať cestu. My v BUBO máme najradšej ´fleky´ celkom vpredu, na bežnom mieste pre vodiča. Keďže tento vlak je bez šoféra, môžete tu sedieť vy a celú trasu sledovať cez čelné sklo, budú sa vám núkať fascinujúce pohľady na Tokio pekne z vtáčej perspektívy. Odporúčame tiež sedieť na pravej strane, budete mať výhľad na zaujímavé kukučkové hodiny Ghibli Clock. Obrovské extravagatné 20-tonové hodiny sú v tokijskej časti Shiodome, dizajnoval ich Hayao Miyazaki. Sú z ocele a mede, majú tri poschodia, cez týždeň sa ozývajú štyrikrát denne /na poludnie, o 15tej, o 18tej a o 20mej/, cez víkendy pridajú extra šou o desiatej ráno.  Keď je ich čas, je to naozaj zábava: hodiny zvonia, tančia, vibrujú, vydávajú rôzne zvuky, hmýria sa viacerými postavičkami. Nenechajte si ujsť pohľad na túto ikonickú podivuhodnosť Tokia…

Po pár minútach cesty budeme po ľavej strane vidieť dúhový most, popod ktorý budeme najskôr prechádzať. Je to nepochybne najfotogenickejší most celého Tokia, má 798 metrov, a zaujímavosťou je, že názov mu vybrala v hlasovaní verejnosť. A nezostáva svojmu menu nič dlžný, počas sviatkov a festivalov je večer krásne osvetlený všetkými farbami dúhy. Dá sa ním prejsť aj pešo /cca 25 minút/, no my sa po ňom tentoraz zavezieme nadzemkou priamo na ostrov Odaiba. Odaiba je umelo vytvorený ostrov v Tokijskom zálive, ktorý do 19. storočia slúžil na obranu mesta. Dnes je toto miesto obľúbeným centrom relaxu Tokijčanov. Nájdete tu početné veľké hotely a rušné obchodné centrá, známy je pre svoju umelo vytvorenú piesočnatú pláž, kde domáci po náročnom pracovnom kolotoči chodia cez víkendy zaslúžene oddychovať.

Celá cesta nadzemkou na ostrov nám bude trvať štvrťhodinku, vystúpime na zastávke Daiba s označením U07. Vychádzame exitom 1A na pravej strane. Pokračujeme k obrovskej soche Unicorn Gundam Statue. Povinná fotka a po 1,15 hodine pokračujeme v poznávaní mesta ďalej. Odporúčame ísť vstupom za chrbtom Unicorn Gundam Statue do vnútra nákupného centra DiverCity Tokyo Plaza. Na úrovni ulice sa hneď po vstupe nachádza desiatka tradičných japonských fast foodov, kde sa viete chutne najesť. Po obede si ešte pôjdeme pozrieť odaibskú Sochu slobody – vernú napodobeninu, ktorá je 4 -krát menšia ako jej slávna ´kolegyňa´ v New Yorku. Dostaneme sa k piesočnej pláži. Cez víkend je toto miesto bežne plné Japoncov, ktorí si sem dojdú zresetovať hlavy. Kto bude chcieť, môže si ísť ovlažiť nohy do Tokijského zálivu. Je tu však zákaz kúpania, takže ide naozaj len o osvieženie, nohy si neponárajte viac ako po kolená. Paradoxom je, že vodné aktivity, ako napríklad paddleboard, sú v tomto zálive dovolené. 

Socha slobody na ostrove Odaiba je 4xkrát menšia ako tá v New Yorku. Video: Martin Šimko

Socha slobody na ostrove Odaiba je 4xkrát menšia ako tá v New Yorku. Video: Martin Šimko

Z pláže pokračujeme na nadzemku, tento krát odchádzame zo stanice Odaiba-Kaihinkoen Station. Znova kupujeme lístky na nadzemku na stanicu Shimbashi U01. Tentokrát vyjdeme eskalátorom hore, kde po pravej ruke nastupujem na nadzemku. Hľadáme označenie U07 - smer U01.

​Najvyšší strom v Japonsku je nebeský #

Na stanici Shimbashi, kde vystupujeme z nadzemky, sledujeme návesť na červenú linku Asakusa, ktorá nás navedie naspäť pod zem do metra. Presúvame sa na zastávku Asakusa A18. Vychádzame Exitom 5, na ulici odbočujeme do ľava a pokračujeme 50 metrov rovno k semaforu, cez ktorý prechádzame na druhú stranu cesty. Tu už vidíme most ponad rieku Sumida, ktorá je jedna z najdôležitejších riek Tokia. Odtiaľto (na mapke nižšie bod Asakusa dori) môžeme krásne vidieť aj si odfotiť najvyššiu stavbu celého Japonska. Je to 634 metrov vysoký, tzv. Nebeský strom, ktorý od roku 2012 slúži na šírenie signálu v meste. Novú telekomunikačnú vežu bolo treba postaviť jednoducho preto, lebo dovtedajšia – “iba” 330 metrová už kvôli okolitým rýchlo rastúcim mrakodrapom, ktoré ju zatieňovali, nebola dostatočne vysoká a nedokázala efektívne šíriť signál.

Nebeský strom má impozantný futuristický dizajn a bol vystavaný detailne tak, aby odolával prírodným katastrofám. Nezasiahli ju ani posuvy pôdy, ktoré poničili elektráreň Fukushima, preto sa veža stala pre Japoncov skutočným symbolom odolnosti. Mimochodom, aj názov tejto stavby vyplynul z ľudového hlasovania. Vo svojich útrobách Nebeský strom skrýva viac ako 300 obchodov, reštaurácií, kín, či akvárium. Z veže, dvakrát vyššej od eiffelovky, je nádherná vyhliadka na celé Tokio. Táto atrakcia stojí 2060 yenov a musíte si za ňou výjsť na 450-te poschodie.

Nebeský strom. Martin Šimko - BUBO

Nebeský strom. Martin Šimko - BUBO

Po pravej strane od Nebeského stromu sa nachádza asi najtypickejšia budova v Tokiu, s neprehliadnuteľným tvarom pivového pohára. Ide o známu centrálu piva Asahi. Na jej streche sa nachádza oheň, ktorý má symbolizovať žeravé srdce, horiace pre toto tradičné japonské pivo. Dnes je však už iba v ležatej polohe, kvôli sťažnostiam ľudí zo susedného mrakodrapu, ktorým asi kazil výhľad.

Asahi je v súčasnosti jednoznačne najpredávanejšie pivo v Japonsku. A tak, keď budete rozmýšľať, po akej plechovke piva máte siahnuť v japonských sietiach malých obchodníkov, ako je Family Mart, Lawson alebo 7-11, neváhajte! Asahi naozaj treba skúsiť,  a obchody, ktoré ho ponúkajú, nájdete na každom rohu. V roku 2017 spoločnosť Japanese Asahi Brewery kúpila aj český Plzeňský Prazdroj, ktorý možno budete poznať pod menom Pilsner Urquell.

Od slávneho pivného pohára smerujú už naše kroky do srdca štvrte Asakusa. Ak by nebol niekto hladný na ostrove Odaiba a má chuť na kvalitné sushi, v rámci rozchodu v švtrti Asakusa choďte rovno do reštaurácie Sushi Zanmai Asakusa Kaminarimon, kde pripravujú naozaj výborné sushi. Majteľom tejto siete reštaurácií je pán Kimura. Práve on kúpil na dražbe na Tsukiji markete najdrahší kus tuniaka modroplutvého, o ktorom píšeme vyššie. Určite ochutnajte skvelé California rolls a Avocado tuna rolls! V jednej porcií avocado tuna rolls je 6 kúskov, za ktoré zaplatíte okolo 19 eur. Táto reštaurácia býva takmer vždy plná, a tak sa pri vstupe do reštaurácie musíte zapísať na zoznam. Poviete koľko vás je, vonku sa postavíte do rady, a pekne čakáte, kým vás zavolajú dnu.

3 fotografie

​V posvätnom srdci Tokia #

V srdci Asakusa sa ocitneme pred bránou Kaminarimon, čo v preklade znamená Brána hromu. Po bokoch má dvoch božských strážcov, a je to prvá vstupná brána, ktorá nás dovedie k najstaršiemu budhistickému chrámu celého Tokia s názvom Sensō-ji. Vedie k nemu 400 metrov dlhá ulica plná tradičných japonských suvenírov, kde sa väčšina návštevníkov nezdrží, a čosi si z pestrej ponuky určite kúpi. Či už typický japonský predmet, alebo nejakú pochúťku, napríklad obľúbené ryžové krekry. Ulička končí 5-poschodovou pagodou, za ktorou už je hlavný chrám.

Sensō-ji je jedno z najnavštevovanejších duchovných miest sveta.

Najstarší budhistický chrám v Tokiu - Sensō-ji. Foto: Martin Šimko

Chrám sa začal stavať v roku 628 a viaže sa okolo neho priam rozprávková legenda. Podľa nej dvaja bratia rybári vylovili z vôd zlatú sošku bohyne Kannon, a v noci sa im prisnilo, ako im bohyňa káže postaviť na jej počesť chrám. Svätyňa bola naozaj postavená a dokončená v roku 645. Dnes je s 30 miliónmi turistov ročne jedným z vôbec najnavštevovanejších duchovných miest na svete, a je v ktoromkoľvek ročnom období neustále plný turistov aj domácich veriacich. V areáli svätyne sú uchované posvätné čínske sútry ešte zo 14. storočia.

Na celú štvrť Asakusa v rámci nákupu suvenírov a chrámového komplexu budeme potrebovať cca 1:20 hodiny času. Dávame si rozchod a stretávame sa opäť pred prvou bránou Kaminarimon.

​Raj "závislákov" #

Z Asakusa mierime k poslednej zastávke dnešného dňa - do elektronikou nabitej štvrte Akihabara. Je to úplne odlišná tvár Tokia, ako sme mali možnosť vidieť doteraz... Presúvame sa sem metrom z hociktorej zastávky na Asakuse, odkiaľ nastupujeme na oranžovú Ginza. Prestupujeme na zastávke Ueno na šedú Hibiya line s označením H. Vystupujeme na zastávke Akihabara H15. Vychádzame exitom 5. Pokračujeme presne podľa mapky nižšie. Celá cesta je vedie po ulici cez chodník, nemusíte nikde prechádzať cez budovy, eskalátory a podobne.

Úprimne povediac – v Akihabare sa môžete na vlastné oči presvedčiť, že najväčší gembleri a závisláci od hier a automatov zďaleka nežijú v Las Vegas. Návšteva typickej tunajšej herne Pachinka zanechá v každom zmiešané pocity. Je to miestnosť plná herných automatov, kúdoľov cigaretového dymu a na plné pecky sa rozliehajúcej hudby. Častokrát ide o automaty, v ktorých sa hrá obdoba nášho pinballu. Hazardné hry sú v Japonsku oficiálne nelegálne, a preto nemôžete priamo vyhrať finančnú odmenu vo vnútri herne. Výherné guľôčky zamieňate za kupóny v herni, ktoré v neďalekej ,,záložni” predáte a získate tak percentá z hodnoty ceny. Pôvodne vznikla hra okolo roku 1920, prvá oficiálna herňa bola otvorená v r. 1948 v Nagoyi a odvtedy popularita hry rástla geometrickým radom. Šialenstvo okolo Pachinka je dnes v krajine neuveriteľné, Japonci sú do neho skutočne zbláznení, mnohí až chorobne. Veď podľa údajov z roku 2015 celý Pachinko trh v Japonsku vygeneroval viac peňazí, ako herne v Las Vegas, Macau a Singapure dokopy, čo je priam neuveriteľné! Na mapke je miesto herne vyznačené pod názvom Akihabara UNO a my v BUBO odporúčame, aby ste do herne určite pre tú zaujmavosť nakukli...

Za rohom, v 9-poschodovom automatovom raji GiGO - bývala Sega, zasa môžete na vlastné oči vidieť, ako svoj voľný čas premrháva mladá japonská generácia uprostred stoviek herných automatov. Budova v srdci štvrte Akihabara je vyhradená výlučne video-hrám, kde môžete prepadnúť doslova čomukoľvek: Populárnemu loveniu figúriek žeriavmi, prenasledovaniu UFO, zábavným foto-mašinkám...Novinkou týchto herní je virtuálna realita so skratkou VR. Ak máte čas navyše, určite si zarezervujte hru Mortal Blitz. Ide o virtuálnu strielačku v prvej osobe. Na chrbát dostanete niečo ako ruksak, do ruky zbraň a na oči virtuálne okuliare a lovenie zážitku sa môže začať. Ide o geniálny zážitok, ktorý si budete chcieť okamžite zopakovať. 

Takto trávi svoj voľný čas japonská mládež. Video: Martin Šimko

Takto trávi svoj voľný čas japonská mládež. Video: Martin Šimko

A aby toho virtuálneho a fantazijného sveta nebolo málo, štvrť Akihabara je známa aj slávnymi animovanými rozprávkami Anime. Určite všetci poznáte klasickú japonskú grafiku z rozprávky Pokémon. Obrovské reklamy presne s takouto grafikou tu na vás ´hľadia´ zo všetkých okolitých mrakodrapov. Štvrť je plná obchodíkov s tematikou animé, ktoré sa tu striedajú s predajňami s elektronikou, kde môžete kúpiť najnovšie výdobytky zo sveta počítačov, mobilov, kamier… Všetko to tu bliká, bzučí, svieti, veľké reklamy vás lákajú do bizarného sveta hier, rozprávok, budúcnosti elektroniky. Vitajte v srdci Akihabary – mieste, aké nezažijete nikde inde na svete…

Maid Cafe #

Ak by ste sa v Tokiu cítili osamelý a nemáte si s kým ísť sadnúť do baru siahnite potom po spoločnosti mladých japoniek v Maid kaviarni. Sú to podniky, kde si okrem jedla a pitia môžete vychutnať spoločnosť japonských dievčat často oblečené v uniformách slúžok. Nejde o nič perverzné, v týchto podnikoch je totižto prísny zákaz sa slúžok akokoľvek dotýkať (okrem fotografií s nimi, kde aj tak dotyk určujú ony, a to len zriedka). Ide čisto o spoločnosť a zábavu (samozrejme, zaplatíte si za to), kde vás dievčatá pri obsluhe milo oslovujú „Môj pane”.

3 fotografie

Mimoriadne populárou odnožou animovaných rozprávok sú komiksy Manga, na ktorých sú Japonci doslova závislí. Hentai je názov pre túto erotickú, až pornografickú odnož animákov, a zároveň slovko, voľne preložiteľné ako úchyl. A naozaj, Japonci sa ku svojej úchylke otvorene a vo veľkom hlásia. Hentai je voľne dostupný vo všetkých obchodoch s komiksami, pre domácich je to niečo úplne normálne. Vraj si tak ventilujú svoje zvrhlé predstavy. Netreba sa hanbiť opýtať, určite nebudete jediný, kto také niečo kupuje, a môže to byť geniálny suvenír pre vašich kamarátov. O trošku zvrhlej láske Japoncov k animákom hovorí aj to, že ročne údajne spotrebujú viac papiera na výrobu komiksov, ako na výrobu toaletného papiera

3 fotografie

Návštevu štvrte zakončíme v obchodnom centre Yodobashi, kde zoženiete čokoľvek zo sveta elektroniky. Napravo od vstupu sa nachádza chutná pekáreň Akihabara bakery, kde si môžete kúpiť ľahkú večeru podľa vášho gusta, za cca 2 eurá. Môžete tu ochutnať hot-dog, kde vás namiesto párku prekvapia nudle, toastový chlebík plnený šľahačkou a jahodami, a ďalšie japonské gastronomické výstrelky.

3 fotografie

​Po stopách Hachika #

Program navyše pre tých, ktorí po tomto všetkom ešte stále nemajú dosť, je časť mesta s názvom Shibuya, asi najrušnejšia zo všetkých 23 štvrtí Tokia. Žije to tu čulým nočným životom, nájdete tu veľa barov, hudobných klubov, reštaurácií, extravagantne poobliekaných mladých ľudí. V Shibuyi nájdete aj jednu z najväčších šintoistických svätýň Tokia, stojí uprostred parku Jojogi. Tieto miesta však preslávil aj dojemný filmový príbeh o Hachikovi, vernosti a priateľstve psa s človekom, v ktorom si zahral Richard Gere. Práve tu sa slávny film nakrúcal a jeho hlavnému psiemu hrdinovi pred hlavným východom zo stanice postavili na pamiatku sochu. V Shibuyi sa nachádza aj najfrekventovanejšia križovatka na svete Center Gai, kde sa budete tlačiť spolu s domácimi a turistami v prestížnej tlačenici a čakať na zeleného panáčika. Okrem štyroch štandardných prechodov sú tu aj dva diagonálne a na jednu zelenú tadiaľto prejde v priemere okolo 2000 ľudí! 

Najfrekventovanejší prechod na svete v štvrti Shibuya. Video: Martin Šimko

Najfrekventovanejší prechod na svete v štvrti Shibuya. Video: Martin Šimko

Ak máte trochu iné chúťky, môžte namiesto toho navštíviť štvrť s menom Shinjuku. Tu uvidíte hlavu obávanej japonskej Godzilly, vykúkajúcej nad Toho Building, ktorá je pre Japoncov niečo ako King Kong pre Američanov. Shinjuku je štvrť známa svojím neskutočným množstvom nočných barov, reštaurácií a klubov. Za prechádzku stojí rozhodne časť Golden Gai, ktorá je plná maličkých barov, bistier a úzkych uličiek s veľmi fotogenickou atmosférou. 

Tu sa naše potulky japonskou metropolou definitívne končia. Z tohto miesta to máme na hotel iba dve zastávky oranžovou Ginza line na zastávku G04. Končí sa deň plný rôznofarebných dojmov, tradičných aj kontroverzných zážitkov, kedy sme sa snažili ochutnať z každej tváre svojského, v mnohom neprekonateľného Tokia. A hoci sa všetky jeho stránky nemusia páčiť každému, zoči-voči tomuto mestu, ktoré po ničivých udalostiach doslova vstalo z popola a vybudovalo sa na jedno z najbohatších metropol sveta,  budete cítiť zvláštny obdiv a uznanie. Sila, nezlomnosť a húževnatosť, ktoré tu cítiť na každom rohu, robia Tokio tým, čím dnes je…

TIPY NAVYŠE:

  • Pre tých, ktorý vyhľadávajú luxus, odporúčame doplatiť si luxusné ubytovanie v hoteli Ritz Carlton, ktorý preslávil film stratený v preklade s hviezdnym obsadením Scarlett Johansson a Billom Murrayom. V hoteli sa na 45. poschodí nachádza luxusný bar s krásnym panoramatickým výhľadom na celé Tokio. Tu si viete objednať drink s názvom The Diamonds are forever martini. Je to mix chladenej vodky Grey Goose so zakrútenou limetkou a s jedno-karátovým diamantom. Za tento luxus si budete musieť však patrične zaplatiť. Cenu nastavili na 1 800 000 yenov, čo je zhruba 15 000 eur za jeden nápoj. Dajte si pozor, aby ste diamant nevypili!
  • Ak máte v Tokiu deň navyše, určite si dopredu urobte online rezerváciu do digitalného múzea teamLab Borderless na ostrove Toyosu - 100 metrov od zastávky Shin-Toyosu Sta. Dostanete sa sem nadzemkou linky Yurikamome, ktorú spomíname vyššie. Rezerváciu si nenechávajte na poslednú chvíľu, pretože lístky sú vždy niekoľko dní dopredu vypredané. Cena lístka je 3200 yenov (cca 27 euro) a otváracie hodiny sú od 10:00-19:00, cez víkend do 21:00. Určite si vyhraďte na tento futuristický skvost aspoň 3 hodiny voľného času. Rátam, že do budúcnosti to bude top 1 atrakcia celého Tokia.

Digitálne múzeum teamLab Borderles. Video: Martin Šimko

Digitálne múzeum teamLab Borderles. Video: Martin Šimko

  • Ak sa budete nachádzať na Odaibe vo večerných hodinách, určite nevynechajte návštevu bytového komplexu the Soho.

Hedgehog Cafe #

V štvrti Harajuku na nákupnej ulici Takehista street sa zatúlajte do kaviarne plnej roztomilých zvieratok, s ktorými sa môžete pohrať pri tom ako si pijete svoju obľubenú šialku kávy. Vo vnútri je pokoná atmosféra. Okolo malých stolíkov sedia zaľúbené páry, ktoré kŕmia múčnymi červami ježkov. Veľa sa tu fotí a kaviareň je predovšetkým plná miestnych japoncov. Je to úplne iný typ zážitku. Na stenách budete vidieť veľké ilustrácie znázorňujúce, ako zaobchádzať s ježkami, čo naznačuje aj ich špecifické správanie a ako sa o nich personál stará.  Podobne ako na mnohých miestach v Japonsku si objednávate z automatu. Automat vam vytlačil lístky a tie len jednoducho podáte jednému zo zamestnancov. Za tento zážitok zaplatíte zhruba 1630 jenov, kedy môžete stráviť 30 minút s ježkom, hrsťou múčnych červov na kŕmenie a nápojom, ktorý môžte popíjať, kým sa hráte s vašim novým priateľom. Po celom Japonsku nájdete niekoľko podobných kaviarní s rôznymi inými zvieratkami ako sú napríklad sovy alebo prasiatka.

3 fotografie

Najkrajšie výhľady na Tokio #

Odporúčame navštíviť aspoň jednu z množstva krásnych vyhliadok na Tokio z vrchov mrakodrapov. O tých najkrajších sa dočítate v samotnom blogu o najkrajších vyhliadkach na Tokio.

4 fotografie

11 tipov Tokia zadarmo #

  1. Kukučkové hodiny Ghibli clock – Nachádzajú sa v časti mesta Shiodome. Hodiny za sprievodu muziky ožívajú každý deň v čase o 12:00, 15:00, 18:00 a 20:00. Cez víkend je pridaná show o 10:00. Extravagantné neprehliadnuteľné dielo sa dáva do pohybu vždy 3 minúty a 40 sekúnd pred celou hodinou.
  2. Imperial palace east garden – Záhrada vo vnútri cisárskeho paláca sa nachádza neďaleko zastávky metra Otemachi. Je to typická japonska záhrada s jazierkom plným atraktívnych koi kaprov, úhľadne upravenými borovicami, cez jarné mesiace tu nájdete záhony s nádherne rozkvitnutými azalkami, vystériami a ďalšou flórou. Pozor, v pondelok a v piatok je záhrada pre verejnosť zatvorená.
  3. Shibuya crossing – Najfrekventovanejší prechod pre chodcov na celom svete sa nachádza v tokijskej štvrti Shibuya. Na tomto námestí sa nachádza aj socha psa Hachiko, ktorého príbeh bol sfilmovaný. Určite si zbehnite vychutnať výhľad na toto mravenisko zo Starbucksu, ktorý sa nachádza na druhom poschodí a budete tak mať najväčší prechod pre chodov sveta ako na dlani.
  4. Meiji jingu – svätyňa venovaná cisárovi Meijimu. Podieľal sa na veľkých reformách krajiny v roku 1868, ktoré spojili Japonsko zo západným svetom. Cestou k nej budete prechádzať cez jeden s najväčších parkov Tokia s názvom Yoyogi park, o ktorom domáci hovoria, že tu majú zasadené všetky druhy stromov, ktoré sa vyskytujú v Japonsku.
  5. Štvrť Harajuku – V roku 1964 sa v Tokiu konali Letné olympijské hry a práve v tejto štvrti stal slávny olympijský štadión. Japonci sem počas vrcholnej svetovej udalosti chodili obzerať módu západniarov, ktorí sem prišli povzbudzovať svojich športovcov. Dnes sa stala ulica Takeshita street centrom módy extravagantnej tokijskej mládeže. Zazrieť tu môžte na tínedžroch tie najväčšie výstrelky a módne kreácie.
  6. Herne Pachinko – Nasajte hriešnu atmosféru japonských herní. Vo vnútri aj tak nevydržíte viac ako 5 minút - smrad cigariet a ohlušujúca hudba vás odtiaľto bezpečne vyženú veľmi rýchlo.
  7. GiGO – Sieť budov, v ktorých sa zgrupuje japonska mládež zbláznená do herných automatov. Vidieť na vlastné oči, ako trávia čas mladí Tokijčania je trochu absurdný pohľad.
  8. Vyhliadka na Tokio – Ak si chcete vychutnať vyhliadku na širšiu aglomeráciu Tokia a nechcete platiť, vyberte sa do časti mesta Shinjuku. Z 243 metrov vysokej Tokyo Metropolitan Government Building si vychutnáte úchvatnú vyhliadku úplne zadarmo.
  9. Chrám Sensō-ji – V noci si choďte pozrieť časť mesta Asakusa, kde sa nachádza okrem krásnej 5-poschodovej pagody a dvoch vstupných brán aj veľkolepý budhistický chrám Sensō-ji, jedno z najdôležitejších duchovných centier krajiny.
  10. Sumo tréning – Choďte si pozrieť ranný tréning statných zápasníkov zo sumo stajne Arashio-beya. Dnu sa už v dnešnej dobe z bezpečnostných dôvodov a prílišného záujmu turistov nedostanete, no sledovať tréning z ulice cez okno je takisto nezabudnuteľný zážitok.
  11. Shinjuku – štvrť plná nočných barov a klubov, časť mesta, kde to naozaj po zotmení žije. Nájdete tu aj legendárnu Godzillu, ktorá každú hodinu chrlí dym z úst.

11 tipov luxusného Tokia #

  1. Let vrtuľníkom okolo Mount Fuji – Vychutnajte si privátny 70-minútový let ponad majestátnu horu Mt. Fuji. Letieť budete ponad Dúhový most, Tokijské veže, Nebeský strom, umelo vytvorený ostrov Odaiba a mnoho ďalších zaujímavých stavieb a pamiatok mesta. Let pre dve osoby vás výjde okolo 4000 euro.
  2. Obed za prítomnosti Geishe – Tradičná japonska geisha vám bude robiť spoločnosť počas luxusného obedu. Ochutnáte spolu tradične saké, predvedie vám tanečnú show s vejárom, môžete si podiskutovať na rôzne témy, alebo vám zahrá na hudobný nástroj. Takýto obed vás bude stáť okolo 450 euro na osobu.
  3. Kaiseki v michelinskej reštaurácii – úžasné 3 hodiny si môžete pochutnávať v 2- hviezdičkovej michelinskej reštaurácii Tsujitome, kde sa vám bude venovať šéfkuchár Yoshikazu Tsuji. Kaiseki je niekoľko chodová večera, ktorá sa skladá z viacerých malých delikátnych porcií. Veľký dôraz sa kladie na techniku prípravy a na aranžovanie jednotlivých chodov.
  4. Najlepší Kobe steak v meste – Vychutnajte si tradičný japonský steak. Práve Kobe je považovaný za jeden z najlepších steakov na celom svete. My jeho chuť pôjdeme ochutnať do 2-hviezdičkovej michelinskej reštaurácie Aragawa. Za víno a steak pre dve osoby zaplatíte okolo 800 euro.
  5. Čajový ceremoniál – Najskôr si oddýchneme pri meditácii s hlavným zenovým budhistickým mníchom v chráme z roku 1623, ktorý bol postavený slávnym samurajom Masamune Kurodaom. Po meditácii bude nasledovať čajový ceremoniál. Bežný turista sa sem nedostane.
  6. Saké expert – autentická prehliadka miestnej výrobne na tradičný nápoj saké v japonskej rodine. Prehliadka zaberie cca 1,5 hodiny a po vysvetlení jednotlivých výrobných častí sa, samozrjeme, pustíme aj do koštovky.
  7. Japonská whisky experience – Japonské whisky značky Suntory a Nikka sa kvalitovo dotiahli na najkvalitnejšie škótske whisky, niektorí fajnšmekri tvrdia, že sú dokonca lepšie. Vydajte sa s nami na ochutnávku tej najlepšej Yamazaki z dielne Suntory. Táto whisky sa stala tak populárnou, že každoročne sa vypredajú všetky jej zásoby do poslednej kvapky. Cena pre dve osoby vás vyjde okolo 200 euro.
  8. V Tokiu na baseball – Zažite elektrizujúcu atmosféru najpopulárnejšieho japonského športu z najlepších miest tokijského klubu Yomiuri Giants. Lístok na najprestížnejšie miesta viete kúpiť za 150 euro na osobu.
  9. Večera v Skytree 634 reštaurácii vo výške 345 metrov – Vychutnajste si luxusnú večeru s jedným z najkrajších výhľadov na aglomeráciu Tokia. Za denného svetla a dobrej viditeľnosti je možnosť vidieť aj bájnu horu Mount Fuji.
  10. Na obed so sumo zápasníkmi – Návštevu jednej z prestížnych sumo stajní spojte s unikátnou možnosťou stráviť s miestnymi sumo hrdinami aj spoločný obed. Spoznáte tak rutinný život zápasníkov aj mimo zápasníckeho kruhu.
  11. Nakupovanie na GinzeSpomeňte si na akúkoľvek luxusnú svetovú značku. Na Ginze ju bezpečne nájdete…

10 top suvenírov Tokia #

  1. Kimono – tradičný japonský odev, niečo ako slovenský kroj. Dnes sa už kimono nosí v Japonsku iba na svadby, oslavy, festivaly a podobné výnimočné udalosti, no suvenír je to rozhodne nádherný.
  2. Paličky na jedenie – Keď sa v Japonsku naučíte, ako správne narábať s týmto typickým ázijským ´príborom´, vezmite si pár paličiek na pamiatku aj domov.
  3. Čokoľvek s príchuťou zeleného čaju – Japonci milujú chuť matche, a chuť tohto delikátneho zeleného čaju dávajú naozaj do všetkého možného - od sladkostí cez pečivo až po zmrzlinu.
  4. Katana – Sme v krajine samurajov, z ktorej si nejeden turista chce odniesť repliku najostrejšieho meča na svete.
  5. Ema v tváre Tori brány – ema je drevená doštička, na ktorú ľudia môžu napísať svoju prosbu a nechať ju v šintoistickej svätyni. Prosba má byť vypočutá šintoistickými bohmi ,,kami”. Napríklad v Kjóte vo svätyni Fushimi Inari má ema tvar tori brány. Dajte si na ňu domácimi napísať venovanie v japončine – a máte naozaj originálny suvenír!
  6. Saké – tradične japonské ryžové víno. Pozor však pri výbere – percentá, zobrazené na etikete fľaše nehovoria o množstve alkoholu, je to údaj o tom, z akej veľkej časti zrniečka ryže bolo saké vyrobené. Keď je saké 80%né, vieme, že 20% zo zrniečka bolo zomleté. Čím menšie percento je napísané na fľaši, tým kvalitnejšie saké.
  7. Sensu – typické japonské vejáre, patriace do rúk krásnej gejše. Nakúpite ich na každom rohu, v rôznych štýloch, farbách, cenách.
  8. Japonské koreniny a sójové omáčky – Japonsko je známe svojou kuchyňou, na dochutenie čohokoľvek tu používajú najčastejšie sójové omáčky. Nájdete tu obchody, kde  predávajú výlučne sójové omáčky. Tunajšia gastronómia má aj iné zaujímavé koreniny, napr. Furikake - zmes sezamu, rias, sušených rýb a soli.
  9. Japonské sladkosti – Japonci milujú dobroty z ryžového cesta. Ryžové koláčiky, plnené rôznymi príchuťami  /fazuľová, sezamová, či sakurová náplň/ patria medzi lokálne špeciality. Zároveň sú zabalené v krásne nadizajnovanych škatuliach.
  10. Dreváky – Japonci kedysi nosili ku svojmu kimonu výhradne dreváky, a vy si také isté môžete doniesť ako vzácny suvenír domov.
Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 5960

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 17 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Letenka do Tokia je prirodzenou vstupnou bránou do Japonska. A Tokio stojí za návštevu. S vyše 13 miliónmi obyvateľov je jedným z najväčších miest…

Martin Šimko 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.