Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami

Prehliadka

Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami

Pôvab Stockholmu sa skrýva v spojení magickej, priam rozprávkovej severskej architektúry a jeho moderny, ale aj v úchvatnej symbióze súše, jazera a mora – živlov, ktoré sú tu neustále prítomné a vtláčajú Štokholmu jedinečnú pečať.

Štokholm Počasie

rain and snow

rain and snow

3°C

Predpoveď 18.Apr

Východ slnka 05:24

Západ slnka 20:10

Sneh 1.04mm

Dážď 0.51mm

Štokholm je nepopierateľným kultúrnym, spoločenským, politickým a ekonomickým centrom krajiny. Ide o najhustejšie zaľudnené mestské sídlo v Škandinávii, kde na relatívne malej ploche  188 km2 žije 960 tisíc ľudí (spolu so širším okolím je to 1,5 milióna obyvateľov na 380 km2). Sídlia tu špičkové univerzity, mesto je plné fascinujúcich múzeí, umenia, parkov.

Dnes je často označované za jedno z najzelenších miest sveta. Je tiež známe ako mesto mulitikultúrne, tolerantné, priateľské a plné rešpektu voči športu, umeniu, histórii, ale aj inováciám vo všetkých oblastiach spoločnosti. Do dnešnej podoby sa postupne začalo vyvíjať od roku 1252, kedy bolo založené pod názvom Birger Jarl, i keď jeho územie bolo obývané Vikingami okolo r. 1000 pred Kristom. Práve Vikingovia spoluzodpovední za ďalší rozvoj mesta, keďže tu vytvorili čulý obchodný život a spravili z tohto sídla jednu z dôležitých ekonomických križovatiek. Do 17. storočia obyvateľstvo mesta vzrástlo šesťnásobne a Štokholm sa stal metropolou Švédskej ríše. Načas jeho rozvoj zastavil mor a veľká severná vojna v 18. storočí, no v druhej polovici 19. storočia bol Štokholm jasný ekonomický a spoločenský líder krajiny.    

2 minúty o Štokholme

Vypočujte si dve minúty dôvodov pre návštevu Štokholmu.

My do metropoly Švédska, nazývanej pre svoju poetickosť aj Benátkami Severu, prichádzame večer z dánskej Kodane. V Štokholme trávime dve noci, odkiaľ si odskočíme do štvrtého najväčšieho mesta krajiny - študentskej Uppsalya následne - hor sa na nočnú zážitkovú plavbu loďou do fínskych Helsínk. Ešte pred všetkými týmito škandinávskymi krásami sa však dôverne spoznáme s malebným, svojským Štokholmom.

Nádherný Štokholm

Nádherný Štokholm

​Metropola ležiaca na štrnástich ostrovoch #

Prehliadku mesta začíname v pohodovom rannom čase o 9.30, aby sme si mohli trochu odfúknuť po večernom príchode, a plnými dúškami si užiť toto kráľovské mesto. Pre mnohých ide o najkrajšie hlavné mesto Európy, a my v BUBO môžeme len súhlasiť. Veď krásy Škandinávie a jej najväčšie perly, vrátane Štokholmu, objavujeme od roku 1994!

Štokholm sa pôsobivo rozprestiera na štrnástich ostrovoch, poprepájaných päťdesiatimi siedmimi mostami, na mieste, kde sa stretáva sladká voda jazera Mälaren so slanou vodou Baltského mora. Jeho stredoveká história sa čarovne prelína s modernou architektúrou, atmosféra mesta dýcha pokojom, no zároveň je to pulzujúca a dynamická metropolu.

Štokholm sa pôsobivo rozprestiera na štrnástich ostrovoch.

Ubytovaní sme tradične veľmi centrálne. Naši klienti sú z toho samozrejme nadšení, o niečo menej však BUBO šoféri, ktorým, hoci sú spoľahliví a skvelí, parkovanie v centre mesta robí nemalé vrásky na čele. Ale to už je daň za bývanie priamo v srdci metropoly... Unikátny panoramatický pohľad na mesto sa nám naskytne z ostrova Södermalm na ulici Fjällgatan- našej prvej zastávky autobusom, kde sa na pár minút zdržíme, aby sme si ulovili dostatok večných spomienok do fotoaparátov. Keď už ste v týchto miestach, neprehliadnite jednu z najkrajších stavieb mesta – Hogalid Church, impozantný luteránsky kostol zo začiatku 20. storočia, či Skatteskrapan, 84-metrový mrakodrap, biznis a administratívne sídlo, ktoré bolo do r. 1964 najvyššou budovou mesta.

Magický Gamla Stan ako živé múzeum #

Následne sa presúvame na hlavný ostrov v starom meste - Gamla Stan. Je to jedno z najväčších a najlepšie zachovaných stredovekých historických centier v Európe a jedna z top atrakcií Štokholmu. Práve odtiaľto sa v 13. storočí začalo mesto rozrastať do svojej dnešnej podoby a rozlohy. Gamla Stan pôsobí ako nádherné, pulzujúce živé múzeum, plné chodcov, turistov, kaviarničiek, barov, či obchodíkov. Jeho úzke uličky s mačacími hlavami a domami v rôznych farebných odtieňoch dávajú starému mestu nezameniteľnú pečať.

Zastavíme sa pri veľkolepom Kráľovskom paláci, ktorý vo svojich honosných útrobách ukrýva až šesťsto miestností a niekoľko múzeí. Keď budete mať šťastie, uvidíte pred jeho bránami vojenskú parádu, či výmenu stráží (cez týždeň výmena strážií o 12.00 v nedeľu 13.00). Pred palácom si povieme niečo o súčasnom kontroverznom švédskom kráľovi Karlovi Gustavovi XVI. (je na tróne od r. 1973), aj o poznanie populárnejšej princeznej Viktórii, najstarším dieťaťom Karla Gustava, ktorá bola povýšená na korunnú princeznú zrušením výsostných práv na trón pre mužských potomkov 1. 1. 1980.

Nášmu pohľadu neunikne ani majestátna budova parlamentu - Riksdag, čo je zákonodarný zbor s najväčším zastúpením žien v celej Európe. Všimneme si sochu kráľa Gustava II. Adolfa, nazývaného aj Lev Severu, ktorý vládol krajine v 17. storočí, stál za mnohými reformami, no mal aj silné vojenské a územné ambície. Jednou z jeho ideí bola aj neslávne známa vojnová loď Vasa, ktorá sa potopila už pri svojej prvej plavbe, v morských vodách vtedy zahynulo vyše 30 ľudí. Dnes je jej vrak vystavený v jedinečnom rovnomennom múzeu, vyhľadávanom turistami z celého sveta. Ide o úchvatný umelecký poklad a autentické historické svedectvo, ktoré sa stalo právom jednou z hlavných atrakcií Štokholmu, veď ide o jedinú zachovanú loď zo 17. storočia na svete.

Banket Nobelových cien #

V pozadí za kráľovským palácom a parlamentom sa nám črtá nádherný pohľad na úchvatnú budovu Národnej Opery (z r. 1773), aj na blízky záliv s množstvom výletných lodí,  ktoré ponúkajú pôsobivú obhliadku krás mesta zo svojich palúb. Popri renesančnom meštianskom dome prechádzame mostom na ďalší ostrov Riddarholmen, kde sa pred nami ako hlavný záchytný bod už zdiaľky črtá Riddarmholmský kostol s unikátnou perforovanou strechou. Je to jedna z najvyšších stavieb v meste, kde v stredoveku sídlilo švédske opátstvo. Vo vnútri sa nachádzajú sarkofágy významných švédskych kráľov aj pôsobivé pozostatky pôvodného františkánskeho kláštora.

Vasa je jediná loď na svete, kompletne zachovaná zo 17. storočia.

A už sme na ďalšom ostrove – Kungsholmen. Pred sochou Birgerla Jarla - zakladateľa mesta si porozprávame viac o vzniku mesta, ako sa vyvíjalo z pôvodnej osady cez vikingské obdobie až do súčasnosti. O kúsok nižšie sa nám naskytne prekrásny pohľad na slávnu Radnicu mesta, kde sa každoročne na tzv. Modrom nádvorí uskutočňuje slávnostný banket pri príležitosti udeľovania prestížnych svetových Nobelových cien. Budova je postavená v secesnom štýle (1911-1923), vrchol jej 106-metrovej veže zdobia Tri koruny – štátny národný symbol Švédska. Súčasťou radnice je aj najväčší organ v Škandinávii. My toto mimoriadne navštevované miesto využívame aj na wc-pauzu, kde sa dá zaplatiť len platobnou kartou. Mimochodom, Švédsko je typickým príkladom krajiny, kde sa platí stále viac bezhotovostne, na viacerých miestach vás prekvapí nápis – NO CASH - ONLY CARDS, a kde sa postupne usilujú o zrušenie hotovostných peňazí.

​Námestie všetkých farieb #

Po prehliadke radnice prechádzame uličkou, lemovanou útulnými talianskymi reštauráciami späť do Starého mesta k neoficiálnej Štokholmskej katedrále, kde sa konajú všetky dôležité spoločenské udalosti, spojené s kráľovským dvorom, nevynímajúc honosné kráľovské svadby. Odtiaľto je to už len na skok k najikonickejšiemu miestu v celom meste - Stortorget. Námestíčko s nádhernými farebnými domčekmi zo 16.storočia - budovami bývalých hanzových obchodníkov. Jeho mágia je neopísateľná najmä v decembri, keď sa stáva dejiskom vianočných trhov, no aj po zvyšok roka je miestom mnohých kultúrnych a spoločenských podujatí. Práve tu saroku 1520 konal aj hrozivý Štokholmský krvavý kúpeľ, keď tu kráľ Christian II. nechal popraviť 90 ľudí. Jednou z dominánt námestia je budova bývalej burzy – dnes sídlo Švédskej Akadémie, a takisto Nobelovo múzeum a Nobelova knižnica. Na týchto miestach si porozprávame niečo o živote slávneho švédskeho vedca, štokholmského rodáka Alfredova Nobela.

Ďalej prechádzame popri impozantnom barokovo-gotickom Nemeckom kostoleTyska kyrkan. Vonkajšok zdobia sochy Ježiša a Mojžiša,  a skulptúry, stvárňujúce lásku, vieru a nádej. V interiéri vás uchváti 10-metrový barokový oltár, majestátne vysoké okná, či maľby Davida Klockera Ehrenstrahla na strope. Popri katedrále sa dostaneme až k najužšej uličke v meste - Mårten Trotzigs gränd, pomenovanej po nemeckom obchodníkovi z prelomu 16. a 17. storočia, ktorý tu vlastnil viacero nehnuteľností a obchodov. Je úzka iba 90 centimetrov, má 36 schodov, a napriek svojmu nepopierateľnému pôvabu môže v noci pôsobiť naozaj stiesňujúco. Schádzame dolu na Železné námestie a pomaly rozmýšľame, čo dobré si dať na obed.

​V najstaršej reštaurácii na svete #

Nie je nič jednoduchšie, hneď za rohom sa nám objavuje najslávnejšia reštaurácia v meste - Den Gyldene Freden, kde si môžete uloviť naozaj luxusný gastronomický zážitok. Reštaurácia, v preklade ´Zlatý pokoj´ má svoj zápis v Guinessovej knihe rekordov za to, že od roku svojho otvorenia – 1722, prakticky nezmenila svoj vzhľad, a tak je považovaná za najstaršiu reštauráciu na svete! V útulnom prostredí starobylej taverny si môžete dať všetko skvelé a čerstvé z mora, vynikajúceho lososa, slede, ale aj výborné šaláty, či lákavé dezerty, k tomu dobré vínko, či drink.

Reštaurácia z roku 1722 je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov!

Pre milovníkov sladkého BUBO odporúča najstaršiu cukráreň v meste, kde si môžete s domácimi vychutnaťfiku, teda vo Švédsku tradičnú kávičkovú pauzu s niečím sladkým, keď sa trochu zastavíte uprostred dňa, porozprávate s kolegami, priateľmi, blízkymi. Za zmienku stojí tiež dobová vikingská reštaurácia Aifur vynikajúcou medovinou a obsluhou v dobových kostýmoch (viac si prečítate vo fóre tu). Reštauračných možností je v centre mesta neobmedzene. Pochutnajte si na morských plodoch,známych mäsových guľkách, alebo vyskúšate miestnu špecialitu – fermentovaného sleďa s prenikavým zápachom, zvanom „surströmming“? Navštívte reštauráciu Dagens - obdoba nášho menu, pizzériu Vapiano alebo Tapas, poprípade Engelen.

Prechádzame popri množstve suvenírových obchodíkoch, zmrzlinárni a palacinkárni mostom do novej, nákupnej časti mesta Drottninggatan (v preklade Kráľovnina ulica) - rušnej, hlavnej tepny Štokholmu, ktorá sa rozprestiera v dvoch dištriktoch. Na promenáde, ktorá križuje mesto už od 17. storočia, vládne vždy čulý život, je plná chodcov, obchodov, v lete sa tu dejú festivaly, stretnete tu ľudí z celého sveta.

Prichádzame k námestiu Hötorget, nazývanému tiež slamené námestie, lemovanom tržnicami, so stánkami s čerstvou zeleninou a ovocím. Majestátna budova, ktorá okamžite upúta našu pozornosť, je Koncertná hala, kde sa udeľujú prestížne Nobelove ceny. Odtiaľto je to len kúsok k pietnemu miestu obľúbeného politika, dlhoročného premiéra Olafa Palmeho s jeho plaketou, kde si Štokholmčania dodnes uctievajú jeho pamiatku kvetmi a sviečkami. Zapálený reformátor a vizionár, milovník ideí mieru bol zavraždený v roku 1986, pri návrate z kina.

​Vasa – kus histórie, ktorý vás uchváti #

Po obede sa presúvame autobusom na ostrov Djurgården, na ktorom sa nachádza množstvo múzeí, okrem iného aj už spomínané fascinujúce Vasa múzeum. Presun autobusom zvládame za necelých desať minút popri ulici Strandvägen, kde bývajú švédske celebrity (aj Roxette, Bjorn Borg tu mali byty) a s väčšinou skupiny mierime práve do tohto múzea. Vstup stojí 130 švédskych korún (približne 13 eur), a naozaj to stojí za to. Neslávne potopenú loď dnes chodia obdivovať turisti doslova z celého sveta. Na prehliadku si vyhraďte 30 minút až 2 hodiny, podľa toho, nakoľko vás fascinujú historické detaily. Je len na vás, koľko tu strávite, no návštevníci odtiaľto vychádzajú priam unesení aj po dlhých dvoch hodinách. Nie nadarmo sa hovorí, že kto nenavštívil Vasa múzeum, nebol v Štokholme.

V Štokholme narazíte aj na typickú českú ´hospodu´.

Keď už ste na tomto atraktívnom zelenom ostrove, oplatí sa vydať na príjemnú prechádzku po ňom, a možno natrafíte aj na typickú českú ´hospodu´, kde vám ochotne načapujú Holbu, či Krušovice. Alebo dáte prednosť miestnemu skanzenu, ktorý každoročne priláka viac ako 1,3 milióna návštevníkov? Mnohé exponáty na pozemku o rozlohe 75 000 m² zahŕňajú celú repliku priemerného mesta 19. storočia, v ktorom remeselníci v tradičných šatách demonštrujú svoje zručnosti z daného obdobia. Súčasťou komplexu je tiež zoologická záhrada, kde nájdete mnohé škandinávske zvieratá, napríklad losy, soby, vlky, medveďa hnedého, rysi, vydry, či červené líšky. Ak chcete mať autentický zážitok so všetkými pokladmi, ktoré toto miesto ponúka, na návštevu skanzenu si vyhraďte  skutočne aspoň pol dňa! Ideálny čas, strávený s deťmi.

Ak ste milovníkmi legendárnej švédskej popovej kapely ABBA, musíte vedieť, že aj táto partička tu má svoje múzeum. Nech sa páči! Vstup stojí približne 20 eur a fanúšikovia ABBY odchádzajú odtiaľto nadšení. Pre tých, čo vyhľadávajú adrenalín, určite stojí za zmienku zábavný park Gröna Lund s horskou dráhou, možnosťou zážitku voľného pádu a mnohými ďalšími atrakciami. Alebo dáte prednosť Prírodopisnému múzeu? Čas prehliadky: treba si vyčleniť opäť minimálne 4 hodiny času. Po návšteve posledného ostrova sa večer unavenejšia časť skupiny poberá na hotel, no , ktorí si chcú užiť aj nočný Štokholm, si to namieria opäť do centra mesta. Od kráľovského paláca sa prejdeme pešo cez Kungsträdgården ku Sergelstorg a popri designových obchodoch a reštauráciách na Hötorget, kde sa rozprestiera veľká tržnica a Konserthuset. Na nákupnej ulici Drottninggatan máme večerný rozchod.

Toto mesto – severská kráska, rozprestierajúca sa na 57 mostoch, spájajúca moderné s tradičným, prekvapivá, malebná, priateľská, pokojná aj vzrušujúca, nikdy nespí, a ochutnať z jeho atmosféry aj v noci, je zážitok, ktorý sa vám už tak ľahko zo srdca nevymaže.

Top 10 Štokholmu #

  1. Gamla Stansrdce Štokholmu je jedným z najkrajších historických centier mesta vo svete, kde sa uprostred nádherných budov a úzkych kamenných uličiek budete cítiť, ako by sa tu zastavil čas.
  2. Kráľovský palác oficiálna rezidencia švédskeho kráľa je nádherná budova s viacerými pútavými múzeami, ktorú jednoducho nemôžete vynechať. Palác je sprístupnený verejnosti, a tak môžete obdivovať zblízka jedinečné kráľovské komnaty a korunovačné klenoty.
  3. Mestská radnicaznáma secesná budova na ostrove Kungsholmen, kde sa každoročne udeľujú prestížne Nobelove ceny. Na jej vrchu sa nachádza zvonica so záhradou, núkajúca krásny výhľad na mesto.
  4. Stor Torgetmagické námestíčko v srdci mesta vás uchváti svojimi farebnými fasádami tunajších domov – jednoznačne najfotografovanejších budov Štokholmu.
  5. Mårten Trotzigs gränd – najužšia ulička mesta, ukrytá v štvrti Gamla Stan, kde sa možno budete cítiť – najmä v noci – trochu klaustrofobicky, no cez deň má svoj pôvab. No pozor, je taká uzučká, len 90 cm široká, že ju môžete ľahko prehliadnuť.
  6. Reštaurácia Den Gyldene Freden si vyslúžila zápis v Guinessovej knihe ako najstaršia reštaurácia na svete, keďže od roku 1722 prakticky nezmenila svoj vzhľad. V priestoroch príjemnej starobylej taverny si tu môžete pochutnať na morských dobrotách, k nim si dať pohár dobrého vína.
  7. Drottninggatanhlavná ulica mesta, ktorá dostala prívlastok kráľovská na počesť panovníčky zo 17. storočia, kráľovnej Kristíny.  Na 1,5 kilometra dlhej tepne Štokholmu nakúpite, po čom vám srdce túži, skvelo sa najete, alebo len tak môžete nasávať atmosféru tejto čarovnej metropoly.
  8. Vasa múzeumŠtokholm sa pýši aj takýmto svetovým unikátom - jedinou zachovalou loďou zo 17. storočia, ktorá dnes slúži ako múzeum, nádherný umelecký skvost a svedectvo o historickej dobe. Nenavštíviť Vasa museumje vraj ako nebyť v Štokholme.
  9. Skanzen na ostrove Djurgården je nádhernou oázou, kde sa môžete vrátiť späť v čase. V akejsi replike mesta z 19. storočia môžete na vlastné oči vidieť, ako kedysi ľudia žili, akým remeslám sa venovali, ako jedli, kde bývali... Súčasťou atraktívneho areálu /75 000 metrov štvorcových/ je aj ZOO, takže ideálny program pre vaše ratolesti!
  10. ABBA Múzeum – legendárna popová kapela je určite jedným z najväčších pokladov Švédska, a vlastné múzeum jej patrí právom!V Štokholme skupina vznikla, a v tunajšom múzeu /otvorenom od 2013/ nájdete vystavené osobné predmety spevákov, kostýmy, platne, môžete si tu zatancovať, zaspievať, a samozrejme, kúpiť nejaký pekný suvenír.

Čo vidieť navyše #

  1. Štokholm ponúka nespočetne veľa múzeí, galérií, kultúrnych akcií, no ak chcete zažiť autentickú kultúru tohto mesta, určite si pozrite tunajšie metro! Objavíte nádherné podzemné umenie, originálne street-art výtvory, ktoré robia z návštevy štokholmského metra niečo oveľa viac, ako len presúvacímanéver z bodu A do bodu B.  
  2. Långholmen – alebo zelené pľúca mesta, idylický ostrov vhodný na pikniky, plávanie a oddych uprostred čarovnej prírody. Na ostrove, ktorý kedysi slúžil ako väznica, dnes nájdete príjemný hostel, múzeum a pekné pláže.
  3. Čo takto kúpanie pod skalnatým útesom Klippbadet?
  4. Nordiska Kompaniet – exkluzívny švédsky obchodný dom, kde nakupuje aj švédska kráľovná Silvia. Nájdete tu rôzne moderné luxusné značky, skrátka, budete sa cítiť kráľovsky! Obchod nájdete na ulici Biblioteksgatanv noblesnej časti Östermalm, alebo na ulici Götgatan v módnej štvrti Södermalm.
  5. Ak túžite po nádhernej nedotknutej prírode, navštívte Národný park Tyresta, cca 50 km južne od Štokholmu. Príjemné osvieženie a vypadnutie zo zhonu metropoly, odkiaľ sa sem dostanete metrom zo stanice Gullmarsplan a autobusom 807, alebo 809. Nezabudnite si vziať so sebou termosku s kávou a škoricové pečivo, aby ste si mohli ako praví Švédi v lone prírody užívať svoju ´fiku´- sladkú pauzu.
  6. Drottningholm Palace - spravte si výlet na kráľovský letný zámok, nazývaný aj Versailles severu, na kráľovninom ostrove Lovön uprostred jazera Mälaren, na predmestí Štokholmu. Palác je od roku 1991 zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.
  7. Múzeum Astrid Lindgrenovej – toto čarovné miesto je venované pamiatke nielen jednej z najslávnejších hrdiniek Švédska – Pipi Dlhej Pančuchy, ale aj ďalších hrdinov z knižiek pani Lindgrenovej. Múzeum bolo otvorené na ostrove Djurgarden v r. 1996 kráľovskou rodinou,  a stalo sa top atrakciou mesta. Môžete sa tu voziť mini vláčikom od jednej rozprávky k ďalšej, zastaviť v kníhkupectve, či reštaurácii, a samozrejme, pohrať priamo v makete slávnej vily Pipi Dlhej Pančuchy.
  8. Stockholm Skyview – vyvezte sa v sklenenej guľatej gondole do výšky 130 metrov a odtiaľ pozorujte krásy Štokholmu! Lanovka vás vyvezie na vrchol ikonickej budovy Ericsson Globe, pripomínajúcej svojím tvarom zemeguľu. Táto atrakcia funguje od roku 2010, na ´vrchole zemegule´ si môžete posedieť v reštaurácii, či kaviarni, no odporúčame rezervovať si jazdu nahor aj miesto dopredu!
  9. Mäsové guľôčky pre ľudí! Áno, presne takto sa volá populárna reštaurácia na ulici Nytorgsgatan 30. Meatballs for the People určite poteší všetkých, ktorí navštevujú známu predajňu IKEA práve a len kvôli tejto dobrote.

    V ikonickej reštaurácii si môžete vybrať až zo 14tich druhov tejto švédskej špeciality, ponúkajú napríklad aj guľôčky z losa.

  10. Urobte niečo pre svoje zdravie v spa-centre Hellasgarden. Po poctivom vypotení v kvalitnej severskej saune sa môžete romanticky osviežiť priamo na brehu jazera Källtorp pod holým nebom! 
Posledná úprava článku | Prečítané: 12538

Mohlo by Vás zaujímať

Tri dni v Štokholme, Benátkach severu Štokholm

Štokholm Tri dni v Štokholme, Benátkach severu

Dlhočizné dni, keď slnko takmer nezapadá, príjemné teploty, dokonalá príroda aj elegantné mestá, ktoré očaria romantikov, milovníkov architektúry…

Zuzana Hábeková 17 min. čítania
Uppsala - vo švédskom Oxforde Uppsala

Uppsala Uppsala - vo švédskom Oxforde

Tip na celodenný výlet zo Štokholmu do Uppsaly. V malebnom univerzitnom aj kráľovskom meste severne od metropoly nás už čaká najväčšia katedrála…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu Prémiový blog

Prémiový blog Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu

Ak sa váš obchodný partner z Malmö, známy v Štokholme či kamarátka z Göteborgu posledné dni správajú inak než obvykle, prezradíme vám, čo je za tým…

Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami Štokholm

Štokholm Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami

Pôvab Stockholmu sa skrýva v spojení magickej, priam rozprávkovej severskej architektúry a jeho moderny, ale aj v úchvatnej symbióze súše, jazera a…

Ivana Tomášová 11 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
Nezvyčajné vianočné zvyky Blog

Blog Nezvyčajné vianočné zvyky

Iný kraj, iný mrav a ani vianočné zvyky nie sú výnimkou. Pozrite sa s nami ako trávia sviatky v blízkych i vzdialených končinách sveta.

Pavel Fellner 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.