Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na cesty a someliersky rýchlokurz. Tipy na scénické vinohrady, ktoré musíte na svojej budúcej ceste do Talianska navštíviť.

Florencia Počasie

mierny dážď

mierny dážď

17°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:03

Západ slnka 18:36

Dážď 7.7mm

Netvrdím, že som najskúsenejší someliér, a tento blog nechcem písať zložito, ale tak, aby sa v tom každý vyznal. Každopádne, kým som sa k týmto informáciám precestoval a prepil, trvalo mi to dlho. Veď v Taliansku sa na výrobu vína používa až 605 druhov hrozna (podľa MiPAAF). A tento počet narastá.

Keďže sa víno vyrába v každom jednom talianskom regióne, je spravodlivé povedať, že vinohradníctvo je zakorenené v štruktúre talianskej kultúry a života. Zatiaľ čo každé talianske vinárstvo a vinohrad bude mať svoje jedinečné čaro a príťažlivosť, ja v tomto blogu robím jednak zhrnutie a jednak dávam tipy na najkrajšie vinárstva a najlepšie vína Talianska. 

Atmosféra vínárskych regiónov v Taliansku
Foto: archív — BUBO

Rimania doniesli neskôr hrozno do Francúzska, Španielska a Portugalska ale samozrejme začali tu, doma. Preto talianske víno s väčšou tradíciou netreba podceňovať, aj keď milovníci Bordeaux to robia. Celé Taliansko je kopcovitá krajina obklopená troma moriami: Tyrhénskym, Jadranským a Iónskym a aj toto vysvetľuje veľkú úroveň prírodnej rozmanitosti a dôvod, prečo sa v priebehu času vyvinulo toľko jedinečných druhov hrozna. Nie je teda talianske víno ako talianske víno a ich rozmanitosť je na jednej strane zarážajúca, na druhej fascinujúca. Ak sa „zapijete“ do talianskeho vína, váš pohár nikdy nebude prázdny.

Talianov, ktorých poznám, pijú iba svoje vína. Nedôverujú španielskym dokonca ani francúzskym. „Hmm, dobré“ povedia, ale vždy sa vrátia k tým svojim. Prepracovaný systém apelácii, každoročné súťaže a hodnotenia im dáva jasný prehľad o kvalite. Tak poďme na to!

Prečítajte si aj moje veľké porovnanie:

Krajiny s najlepším vínom na svete

Ktoré vína uprednostňujú priamo Taliani? #

Pripájam zaujímavú tabuľku najobľúbenejších vín samotných Talianov z roku 2022. Taliani vždy pili čosi iné než zvyšok sveta a aj dnes rozlišujú medzi marketingom a kvalitou. Najviac išli pred II. svetovou vojnou vína Soave, dnes je to Chianti z Toskánska a Prosecco z regiónu Veneto.

Dnes je zaujímavé, že samotní Taliani si vyberajú tie zo severu z Piemonte. Medzi TOP 10 najobľúbenejšími vínami je až 5 z Piemonte, čo je neuveriteľná polovica. Kým v Toskánsku sa v červených odrodách prevažne pestuje sorta Sangiovese (čítaj sandžovéze), v Piemonte je to Nebiolo. V tomto blogu si však prejdeme všetky najlepšie regióny a odporučím vám tie najlepšie značky. Načnite si fľaštičku a začítajte sa. Na zdravie.

TOP 10 talianskych vín

  • 1. Villa Pinciana “Terraria” Maremma Toscana DOC, 2013
  • 2. Demarie Barolo DOCG 2016
  • 3. Francone Barbaresco DOCG Gallina 2017
  • 4. ForteMasso Barolo DOCG Castelletto 2015
  • 5. Siddùra Spèra Vermentino di Gallura DOCG 2019
  • 6. Carvinea Organic Primitivo Salento IGT 2017
  • 7. Francone Barolo 2016
  • 8. Castello di Radda, Chianti Classico DOCG 2017
  • 9. Feudi di Guagnano “Le Camarde” Negroamaro & Primitivo Salento IGT 2016
  • 10. Francone Antichi Poderi dei Gallina Moscato d’Asti DOCG 2020

Ako si máte vybrať dobré talianske víno vy? #

Prvá otázka je, či vám pomôžu písmená DOC, DOCG alebo IGT na etikete. Krátka odpoveď je: áno. Postupnosť nárastu kvality ide od IGT (geografická indikácia vína) k DOC (kontrolované označenie pôvodu vína) a DOCG (kontrolované a garantované označenie pôvodu vína).

Ak sú to jediné informácie, ktoré máte, tieto písmenká budú skvelým pomocníkom, pretože identifikujú, akú úroveň kvality táto fľaša má. Treba vedieť, že 54% talianskych vín sú vína bez označenia, teda vino di tavola, alebo jednoducho vino. No aj medzi neoznačenými vínami sa nájdu experimentálne a úžasné vínka. Najznámejším príkladom úžasných vini di tavola (stolových vín) sú tzv. supertoskánske vína označené takto (podradne) v 70. rokoch minulého storočia. Neskôr dosiahli označenie Toscana IGT. No toto nie je jediný prípad výnimky, v regióne Piemonte (môj obľúbený) nenájdete ani jedno víno označené IGT. Mnohé bio a orange vína sú teda bez akéhokoľvek označenia. Podobne ako ružové Nebiolo produkované metódou champagne.

Každopádne DOCG je istota a sú to lepšie vína než DOC. Prvý rozdiel je v tom, že pravidlá výroby vína – disciplinare di produzione – pre DOCG sú prísnejšie ako pre DOC. Napríklad maximálna úroda pre DOCG môže byť od 7 do 10 ton hrozna na hektár (v závislosti od DOCG). Na druhej strane, pre DOC to môže byť až 12-13 ton na hektár. Z tohto dôvodu musia vinári DOCG vyberať to najlepšie hrozno a v konečnom dôsledku vyrábať vína lepšej kvality.

Ďalším dôležitým rozdielom je, že DOCG poskytuje „záruku“, že víno je autentické a spĺňa kvalitatívne parametre definované v jeho regióne. Kým DOC sa testuje raz za celý ročník, pri DOCG je postup odlišný. Pred plnením do fliaš sa každá šarža vína DOCG testuje samostatne.

Aké sorty hrozna sú najrozšírenejšie? #

Niet pochýb, že veľký podiel talianskeho vína sa vyrába s použitím pôvodného talianskeho hrozna Sangiovese (71 500 hektárov). Toto hrozno je zodpovedné za niektoré z najlepších talianskych vín: Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a Brunello di Montalcino. Na druhom mieste je hrozno Montepulciano, z ktorého sa väčšinou vyrobí víno Montepulciano d’Abruzzo. Catarratto Bianco je najrozšírenejšie biele hrozno na ploche 85 900 hektárov.

Najvýznamnejším medzinárodným hroznom v Taliansku je Chardonnay (48 600 hektárov). Chardonnay je zdrojom najlepších talianskych šumivých vín Metodo Classico: Franciacorta a Oltrepò Pavese.

Vína zo severu či z juhu? #

Dlho som si myslel, že čím južnejšie idem, tým lepšie červené vína vedia Taliani vyprodukovať. Biele vínko znesie mrazy, ale silu dostáva červené víno od slnka. Čiastočne to pravda je, ale prekvapivo najlepšie červené vína nenájdeme dnes dole v Kalábrii či Sicílii, ale na severe Talianska. 

A) Severovýchod Talianska

V rámci tejto zóny sú tri regióny: Veneto, Trentino-Alto Adige a Friuli-Venezia Giulia, ktoré sú spoločne známe ako Tre Venezie. Veneto je najväčším talianskym producentom D.O.C vín. Všetky tri regióny sú ovplyvnené Alpami, ktoré chránia oblasť pred chladným a vlhkým európskym počasím.

Vinárstva sa tu v porovnaní s inými talianskymi regiónmi vyznačujú modernou efektívnosťou. Tento región skutočne dodržiava normy kvality, čo sa aj vypláca, lebo export narastá. Ako v celom Taliansku, aj tu sa pestuje široká škála hrozna s mnohými domácimi, ale aj medzinárodnými odrodami. K najznámejším regiónom v tejto zóne patria Soave, Valpolicella, Bardolino a Prosecco.

Valpolicella

Ukážkou kvalitných červených zo severu je vinárska oblasť “Valpolicella Classico”. Slovo Valpolicella znamená v preklade „val polis cellae“, čo môžeme preložiť ako „údolie mnohých viníc.“  Pôda je tu vápenatá, ročný úhrn zrážok je 900-1200 mm za rok. Vyrába sa tu Amarone, známe vyšším alkoholom, čo spôsobuje vyššia koncentrácia cukru v bobuliach, čo dosahujú pomalým sušením v dobre vetranej miestnosti.

Tu na severe vlastnia vinice staré rodiny, veľmi kultivovaní ľudia, ktorí sa nebránia novým postupom a systematicky a veľmi tvrdo pracujú. Rodina Allegrini zmenila pestovanie viniča z pergolového štýlu na takzvaný guyot. Pestuješ vinič alebo šalát? smiali sa im pred desiatkami rokov. Dnes, keď vinárstvo získava tie najprestížnejšie ocenenia, prestali.

Cartizze – najlepšie Prosecco

Aj keď píšem o červených vínach, prosecco nemôžem vynechať. Prosecco je totižto jeden z najznámejších vývozných artiklov Talianska. Najlepšie Prosecco sa nachádza vo Valdobiadene a Asolo (apelácia DOCG), o ktorých píšem v blogu výlety z Benátok, Benátsko.

No existuje ešte lepšie Prosecco, o ktorom sa dnes u nás priveľmi nevie. Cartizze je malá kopcovitá oblasť s rozlohou iba 108 hektárov, kde sa vyrába Prosecco DOCG Superiore di Cartizze.

Ide o výber malých viníc, uzavretých na 1 kilometri štvorcovom, ktoré majú približne 140 rôznych vlastníkov pôdy. Oblasť je celá venovaná pestovaniu vinnej odrody Glera. Táto podoblasť je uznávaná ako kvalitatívny vrchol územia Prosecco, pretože tu mikroklíma a pôda vytvárajú prirodzenú oázu na pestovanie, podporujú rast zdravého viniča a dávajú vínam Cartizze jedinečné kvalitatívne vlastnosti.

 Vďaka svojej exkluzivite je Cartizze uznávaný ako CRU, respektíve Zlatý Pentagon. Volá sa tak kvôli 5 uholníkovému tvaru oblasti.

 Oblasť Cartizze sa nachádza v obci Valdobbiadene, konkrétne medzi dedinami Santo Stefano, Saccol a San Pietro di Barbozza.

Aký je rozdiel medzi šampanským a proseccom?

Aj keď obidve šumivé vína používajú ten istý vzorec: kvasnice + cukor = alkohol + oxid uhličitý, značne sa líšia. Druhá fermentácia pri šampanskom prebieha priamo vo fľaši. Pri proseccu je to v nerezových kadiach. V šampanskom nájdete tri druhy hrozna: chardonnay, pinot noir a pinot meunier. V proseccu musí väčšinu tvoriť (pri najlepších druhoch prosecca aj 100 %) hrozno gléra. Šampanské pochádza z oblasti Champagne. Prosecco nemá takto vymedzenú oblasť, aj keď najlepšie pochádza  z Benátska (Veneto) z Valdobiadene a Asola.

B) Severozápad Talianska

Severozápad je najznámejší vďaka regiónu Piemont, ale nájdeme tu aj regióny Val d'Aosta, Lombardia, Ligúria a Emilia-Romagna. Piemont je známy svojimi Barolom a Barbarescom, ktoré sa vyrábajú z hrozna Nebbiolo. Netreba prehliadnuť ani jeho Dolcetto a Barbera, ktoré sú ľahšie a lacnejšie. Oblasť Emilia-Romagna je mnohým známa vďaka svojmu šumivému Lambrusco.

Langhe

Langhe je časť Piemontu, prezývaná aj Toskánsko severu, hornatá romantická krajina s vynikajúcim vínkom a neuveriteľným jedlom. Langhe, to sú hrady, zámky, luxusné usadlosti, stovky reštaurácii na extrémne vysokej úrovni. Langhe je ľudskými rukami vytvorený raj na zemi.

Ak je Barolo kráľom vín, Barbaresco je kráľovnou. Obe sú vyrábané zo sorty Nebbiolo. Ľuboš Fellner

Vínko v Langhe je Barolo, Barbera, Barbaresco. Barolo je považované za jedno z najlepších vín celého Talianska. Barolo je kráľom vín a vínom kráľov. Vinárstvo Gaja, ktoré tu v Barbaresco vyrástlo, radíme na úroveň značiek Krug či Château Lafite-Rothschild, teda na absolútnu svetovú špičku. Ak je Barolo kráľom, Barbaresco je kráľovnou vín.

Barolo je naozaj preferované šľachtou už dlhé obdobie. Barbaresco bolo dlho podceňované, no dnes sa považuje za rafinované a elegantné. Obe vína sú skvelé a ak ich nepoznáte, muste ochutnať!

V Barolo odporúčam navštíviť hypermoderné Museo del vino Barolo a prejsť sa vinohradmi v pozadí s kulisou Álp.

C) Stredné Taliansko

Táto zóna obsahuje šesť regiónov: Toskánsko, Umbria, Marche, Abruzzo, Latium a Molise. V tejto zóne vládne hrozno Sangiovese. Toskánsko je bezpochyby najznámejším regiónom v tejto zóne s Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano a všadeprítomným Chianti. Najobľúbenejšie biele hrozno v tejto zóne je Trebbiano a Orvieto.

Chianti

Chianti je najznámejšie talianske víno, ktorého kolískou je stredné Toskánsko. Hlavnou odrodou je Sangiovese, ktorého názov je odvodený z latinského Sanguis Jovis, čo znamená Jupiterova krv. Je jednou z najstarších odrôd pestovanou v tejto oblasti od nepamäti už starými Etruskami. Okrem Sangiovese tvorí zvyšok odrôd v cuvée Chianti Canaiolo, Trebbiano, Merlot či Cabernet Sauvignon. Prichádza na trh v dvoch štýloch: ľahšie Chianti a Chianti Riserva, ktorá musí zrieť v dubových sudoch aspoň tri roky. Chianti Classico sú vína, ktoré pochádzajú z prísnejšie definovaných oblasti, tzv. "Zlatého trojuholníka" ohraničeného mestami Castellina, Radda a Gaiole medzi Florenciou a Sienou v samotnom srdci Chianti. Toskánsko, kde sa Chianti nachádza, je jednou z najkrajších vinohradníckych oblastí krajiny, a jedna z najkrajších na svete. Ak sa chystáte navštíviť len jednu taliansku vinársku oblasť, Toskánsko je stávkou na istotu, pokiaľ ide o krásu. BUBO sem dlho organizuje zájazdy: Toskánsko zájazd.

Na tomto zájazde sa roky zastavujeme vo vinárstve rodiny Antinori: Cantina Antinori. Ak to urobíte aj vy, budete nadšení. Ja som tu bol ešte v dobe, keď nebola postavená moderná časť. Reštaurácia uprostred vinohradov mala michelinskú hviezdičku a kuchár pripravoval jedlá tak, aby neprebil chuť vína. Chodov bolo veľa a k tomu ešte viac vína. Končilo sa Tignanellom. To je Ferrari medzi vínami. Tignanello bolo prvé Sangiovese zrejúce v barikových sudoch, prvé toskánske červené víno zmiešané s netradičnými odrodami (konkrétne Cabernet) a jedno z prvých červených vín v regióne Chianti Classico, ktoré nepoužívalo biele hrozno. Tignanello je míľnik. Vyrába sa s výberom Sangiovese, Cabernet Sauvignon a z Frankovky.

4 fotografie

Z toskánskych regiónov

Moja prvá návšteva Cantina Antinori, to je už vyše desať rokov a odvtedy sa sem pravidelne vraciam. To, čo tu následne navrhol uznávaný dizajnér Marco Casamonti, je ohromujúce. Fotografie nájdete v páse nižšie. Tu ďaleko od všetkého si trúfnuť na takýto projekt, klobúk dolu. Moderná architektúra vo vinárstve Antinori nel Chianti Classico je realizovaná iba s použitím materiálov z miestnych zdrojov a skonštruovaná spôsobom, ktorý rešpektuje a oslavuje okolité prostredie. Výsledkom je štruktúra, ktorá je takmer neviditeľná; trojposchodová budova je votknutá do toskánskych kopcov, pričom stupňovitá strecha je celá pokrytá funkčnou poľnohospodárskou pôdou. Najnižšia úroveň je venovaná skladovaniu a výrobe vína, zatiaľ čo druhé poschodie má múzeum, degustačný priestor a knižnicu. Tieto príbehy spája dramatické točité schodisko, a la Guggenheim, ktoré pôsobí ako stredobod celého vinárstva.

7 fotografií

Z rodinného vinárstva Antoniri

Keď sme už pri statkoch váženej rodiny Antinori, musím spomenúť aj Badia a Passignano usadlosť, ktorá sa nachádza nad mestom Sambuca Val di Pesa, len 3 kilometre južne od usadlosti Tenuta Tignanello. Nehnuteľnosť sa rozprestiera na ploche 223 hektárov a historický význam panstva je dobre zdokumentovaný v stovkách zväzkov, ktoré sú uchovávané v Štátnom archíve Florencie, ktoré poskytujú popisy a podrobnosti o viniciach a miestnych plodinách v priebehu storočí.

Passignano založil ako kláštor arcibiskup z Florencie už v roku 395, avšak najstaršie dokumenty kláštora sú z roku 891. V roku 1049 sa Badia stala majetkom rádu Vallombrosa, reformovanej vetvy benediktínov, ktorí sa špecializovali na vinohradníctvo a lesníctvo. Historické archívy v kláštore uvádzajú mnohé významné udalosti, vrátane pobytu Galilea Galileiho v rokoch 1587-1588 ako učiteľa matematiky. Je to tu naozaj pekné. Na prehliadke sme najprv navštívili vinice a následne aj samotný kláštor, miesta, kade sa prechádzal Galileo Galilei a popíjal vínko ako my.

Brunelo

Taktiež v Toskánsku, ale nie v Chianti. Oblasť Brunella leží južne od gotického mesta Siena. Víno Brunelo Montalcino je všeobecne uznávanejšie než vína v Chianti. Navštívil som tu viaceré vinárstva, ale teraz vám odporučím jedno TOP vinárstvo s ohromnou tradíciou, k tomu golfový rezort a k tomu jeden úžasný 5+ hotel prevádzkovaný spoločnosťou Rosewood. Vitajte v Castiglion del Bosco.

5 fotografií

Luxusná dovolenka v Taliansku priamo vo vinohradoch

História vinárstva siaha viac ako 1000 rokov dozadu (tisíc, to nie je chyba). Sídlo sa rozprestiera na takmer 5 000 akroch Val d’Orcia, ktoré je po ochranou svetového dedičstva UNESCO. Je úžasné, keď pri pití vína nasávate zároveň históriu. Nádherná príroda a ekologické vinohradníctvo, kde vínna réva dostáva malý alebo žiadny zásah a môže fungovať vlastnou cestou. Výsledkom je, že štyri značky DOCG Brunello di Montalcino, ktoré sa tu produkujú, sú známe svojou dokonalou kvalitou a vyhrávajú svetové súťaže (naposledy Decanter).

Okrem 153 akrov viníc a vinárstva sa v areáli Castiglion del Bosco nachádza päťhviezdičkový hotel Rosewood a súkromný golfový klub s 18-jamkovým golfovým ihriskom, ktoré je navrhnuté tak, aby hladko zapadlo do okolitej toskánskej krajiny. Elegantné vínne pivnice Castiglion sú tiež domovom Millecento Wine Club – jedného z najelitnejších na svete.

Umbria

Zelená Umbria, ktorá hraničí s Toskánskom a Laziom, je charakteristická svojimi tichými lesmi – kde na jeseň vyrastajú chutné hľuzovky, ktoré formujú sezónnu kuchyňu – a stredovekými horskými mestami, ktoré sú rovnako očarujúce na pohľad z diaľky, ako aj na prechádzky. Rovnako ako Toskánsko, aj Umbria je prístupná vinárska oblasť, ktorú môžete navštíviť z Ríma alebo Florencie. Odporúčam zastaviť sa v Tenuta Castelbuono, ktorá je taktiež viac než len vinárstvo; v skutočnosti kupolovitá stavba, ktorá sa zdanlivo týči priamo z umbrijských kopcov, je skutočným umeleckým dielom. Princíp je v niečom podobný ako vo vinárstve Cantina Antinori v Bargino, ktorú spomínam v Chianti. Impresívnu kupolu navrhol vážený taliansky sochár Arnaldo Pomodoro a je navrhnutá tak, aby existovala v harmónii s okolitou krajinou, so zámernými prasklinami v medenej streche, ktoré kopírujú tie, ktoré vidíme na zemi. Stavali ju šesť rokov.

Výrazné a nepopierateľne krásne vinárstvo sa venuje produkcii hrozna Sagrantino (stará odroda, ktorá je v Umbrii pôvodná), rovnako ako zvyšok umbrijského panstva rodiny Lunelli. Od nadobudnutia 74-akrového panstva Tenuta Castelbuono v roku 2001 sa rodina Lunelli zamerala na premenu svojich existujúcich viníc na ekologické prevádzky prostredníctvom procesu, ktorý spájal výsadbu nových viníc a modernizáciu tých existujúcich prostredníctvom komplexného projektu klonovania. Toto úsilie zaistilo, že produkcia panstva je certifikovaná ako organická. V Umbrii som pil väčšinou biele vína, ale Sagrantino je červené a ešte len v procese opätovného uznania. Montefalco Riserva je ďalšou zmesou, ktorú musí vyskúšať každý, kto navštívi toto vinárstvo.

Okrem výroby jedinečne lahodných vín, ktoré priťahujú nadšencov vína z celého sveta, Tenuta Castelbuono slúži aj ako miesto pre svadby, obrady a firemné akcie.

4 fotografie

Talianske víno pre každú peňaženku

D) Južné Taliansko

Táto oblasť zahŕňa regióny Sicília, Apúlia, Sardínia, Kalábria, Basilicata a Kampánia. Apúlia aj Sicília súťažia o región s najväčším objemom produkcie v Taliansku. Väčšina z tohto hrozna sa používa na nevínne produkty, ako je priemyselný alkohol. Kvalita sa však v poslednom čase zlepšuje a výnosy sa znižujú. Vzhľadom na predchádzajúcu povesť juhu ponúka región dobré ceny, nemôže si ešte pýtať viac, hoci sa výrobcovia už zameriavajú na lepší produkt pre exportný trh.

Sicília

Najväčší ostrov Stredomoria som prešiel kol dokola zopárkrát a áno, ochutnával som. Od silnej a sladkej Marsaly a Pantelleria na západe ostrova až po klasické Nero di Avola. Nesporným kráľom sicílskeho vína je dnes Etna Rosso, jemné a éterické červené víno vyrobené z Nerello Mascalese (občas s Nerello Cappuccio) na sopečných svahoch Etny. Predstavte si ho ako talianske Burgundsko s obdobnými cenami.

Okolo Sicílie sa nachádza aj mnoho malých ostrovčekov. V inom blogu popisujem ostrov Marettimo, ale krásne sú Eolské ostrovy, sedem vulkanických ostrovov na severovýchode Sicílie: Lipari, Vulcano, Panarea, Salina, Alicudi, Filicudi, Stromboli. Práve na jednom z najkrajších ostrovov krajiny, Salina – časti Liparského súostrovia sa nachádzajú zvlnené vinice Capofaro, ktoré sa tiahnu až k moru na pozadí vyhasnutého sopečného krátera. Rodinná usadlosť, ktorá je súčasťou vinárskeho impéria Tasca D’Almerita, je synonymom Malvázie – sladkého, suchého bieleho vína vyrobeného zo starodávnej odrody endemického viniča (v oblasti Stredozemného mora) a privezenej na ostrovy z Grécka. Skutočne špecialita v Capofaro.

4 fotografie

Nafotil som tému vína na Sicílii

Návšteva 4,5-hektárových viníc na ďalekom severovýchodnom pobreží ostrova zahŕňa prechádzku pomedzi vinič s domácim someliérom, po ktorej nasleduje ochutnávka v reštaurácii. Ide o gurmánsky zážitok a vy si vychutnáte rôzne vína z rodinných nehnuteľností na Sicílii, spárované s miestnym, vskutku geniálnym jedlom. Najlepšie jedlo Talianska je z juhu - to vám potvrdí každý Talian. Na jedálnom lístku zvyčajne figurujú Capofaro Malvasia, Didyme a Vigna di Paola. Didyme, vyrobené z hrozna pestovaného na vulkanických pôdach Saliny, je obzvlášť zaujímavé, s výraznými bylinnými tónmi.

Kampánia

Na juhu Talianska omývaná priezračnými vodami Tyrrhenského mora. Hlavným mestom a epicentrom diania je mesto Neapol.

Vinárstvo Feudi di San Gregorio sa nachádza v Kampánii, jednej z najobľúbenejších talianskych vinárskych oblastí. Vinice prekvitajú v špecifickom regióne Irpinia s vlastnou mikroklímou a výrazne sopečnou pôdou. Áno Vezuv! Niet divu, že tunajšie vína hrajú vo vlastnej lige. Od svojho otvorenia v roku 1986 si Feudi di San Gregorio získalo celosvetové uznanie a viac ako 220 ocenení. Rozhodne nebudete ľutovať.

Ďalším tipom je La Guardiense v Benevente. Ide o jedno z najväčších talianskych poľnohospodárskych družstiev, kde spoločne takmer 1 000 farmárov pestuje vlastné hrozno Falanghina a Aglianico na 3 700 akroch bohatých zvlnených kopcov. Úroda každého farmára si nájde cestu do mesta Guardia Sanframondi, kde má vinárstvo La Guardiense svoju základňu. Ricardo Cotarella, jeden z najznámejších vinárov v Taliansku, z hrozna vykúzli mok čo najudržateľnejšiou technikou. Celý proces výroby vína sa odohráva na vlastnom inovatívnom systéme solárnej energie.

Apúlia

O opätku na čižme som napísal dlhý blog, kde nájdete okrem cestovateľských rád aj gurmánske tipy a hotely ApúlieApúlia produkuje až pätinu talianského vína. Toto víno juhu má nízku kvalitu, ale vie prekvapiť a z roka na rok sa výrazne zlepšuje. Môžeme povedať, že ide o víno budúcnosti. V Apúlii nájdete 28 vín D.O.C a 4 veľmi kvalitné vína D.O.C.G, svetovej úrovne. Kontrola však nie je taká striktná ako vo Venete či v Piemonte.

Víno z Apúlie môžeme rozdeliť do troch rôznych vinárskych oblastí, ktoré sa členia do administratívnych provincii – Foggia na severe, Bari a Taranto v strede a Brindisi a Lecce na juhu. Hlavne južné vína majú svoju dlhú grécko-rímsku históriu.

Primitivo poznáme v Chorvátsku ako Crljenak Kaštelanski a inde ako Zinfandel. Zinfandel v údolí Napa a Sonoma zbiera medailu za medailou. Víno dozrieva neskoro, potrebuje teda dlhú sezónu a je známe neskorým zberom. Primitivo sa dnes teší veľkej obľube aj u nás, hlavne u žien. Víno hustej červeno-čiernej farby, vysokého obsahu alkoholu s množstvom tanínov má niekedy nasladlú chuť a je extrémne výrazné.

Kvôli Primitivu som sa vydal do mesta Gioia del Colle. Je to diera a vy si tú námahu pokojne môžete odpustiť. Cesta bola kľukatá, prechádzala po neuveriteľných mostoch nad železničnými traťami a skôr som našiel šeď a prach ako nádheru, ktorá inde v Apúlii skutočne je. Víno odtiaľto pod označením DOC bolo však veľmi slušné. Gioia del Colle je talianskym centrom značky Primitivo a nachádza sa severozápadne od známeho Valle d’Itria – magického údolia posiateho bielymi kamennými domčekmi. Do Gioia del Colle som išiel hlavne preto, lebo práve tu bolo v 18. storočí hrozno po prvýkrát pomenované Primitivo. Nazval ho tak miestny kňaz pre jeho jednoduchosť a priam brutálnu chuť. Gioia del Colle Primitivo je pritom jemnejšie, štíhlejšie a mäkšie vínko, ak ho porovnávam s Primitivo di Manduria.

Ďalšie vína, ktoré som ochutnal v Apúlii, boli extrémne tmavé červené Negroamaro či Nero di Troia. Určite ochutnajte červené vína Castel del Monte DOC, ktoré rastú v okolí magického hradu Castel del Monte. Vína sú založené na Uva di Troia, tentoraz s Aglianico (najznámejšie hrozno Basilicata) s trochou Bombino Nero. Tri vína v tejto perspektívnej oblasti boli nominované na status DOCG: Castel del Monte Bombino Nero, Castel del Monte Nero di Troia Riserva a Castel del Monte Rosso Riserva. Na juhu polostrova Salento odporúčam ochutnať Squinzano DOC, ktoré vyrába vína podobné Salice Salentino a Leverano, ale bez sladkých alebo obohatených (fortifikovaných) vín. Základom týchto vín je Negroamaro a pridáva sa Aleatico a Malvasia Nera.

V Apúlii ma príjemne prekvapilo biele víno, ktoré bolo suché, ovocné, úžasné. Tiež som tu pil veľmi kvalitné ružové vína. Tieto vínka chutili úplne inak než naše karpatské či rakúske vína, na aké som zvyknutý. Chuťou mi pripomínali skôr Chablis z Burgundska. Biele vína boli založené napríklad na hrozne Trebbiano či Bombino Bianco a v oblasti Gravina na Greco Bianco či Bianco di Alessano. V reštaurácii som si nechal vždy poradiť a práve biele vína z Gravina ma takto prekvapili. Odporúčania majiteľa reštaurácie sa vždy ukázali správne.

Basilicata

Basilicata je región, ktorý s Apúliou susedí. Hitom je tu červené hrozno Aglianico, ktoré sem priniesli ešte Gréci. Okolo sopky Monte Vulture (1326 m) sa z tohoto hrozna vyvíjajú elegantné a robustné červené vína. Je to spôsobené najmä tým, že odroda môže väčšinu rokov v pokoji dozrieť, keďže nie je vystavená extrémnym horúčavám ako v niektorých iných vinárskych oblastiach. Aglianico del Vulture sa zbiera až v októbri.

Sardínia

Vyskúšal som sekt zo severozápadu Sardínie, ale nemôžem odporučiť a Prosecco z Veneta je lepšie. Naopak víno odporúčam a mne chutí viac biele. Vždy bolo lepšie, ak som si objednal celú fľašku, než to, čo rozlievajú po pohároch. Ak strávite iba v jednom meste napríklad v Alghere aj mesiac, môžete mať každý deň inú fľašku a stále budete piť víno iba z vinohradov v oblasti.

Klasickými sortami sú Vermentino a Vernaccia. Po prvý raz som túto sortu pil v nádhernom toskánskom mestečku San Gimignano a stalo sa mi, že aj na Slovensku mi v sardínskej reštaurácii ponúkli práve túto Vernacciu.

Existuje aj modrá Vernaccia a na Sardínii pri meste Oristano sa produkuje víno podobné sherry. Vernaccia, o ktorej hovorím, je biele víno vysokej kvality, suché, plné a vyvážené, s jemne horkastou chuťou.

Vermentino je omnoho viac sardínske. Pestuje sa tu na Sardínii a v Ligúrii na pobreží. Pil som ho aj na Korzike a vo francúzskej oblasti Languedoc-Roussillon, kde však preferujem sýte silné červené. Vermentino je úžasné biele vínko a vychladené je váš najlepší sprievodca v teplých sardínskych dňoch. Vermentino je často nasadené na severných svahoch a profituje z toho, že sa slnečné lúče odrážajú od hladiny mora. Veľa tu fúka a ohromný rozdiel v teplote vytvára kyselinky. Vermentino je jemné, ale v žiadnom prípade nie nevýrazné víno s ovocno-bylinnými tónmi. Cítite lúku a pri starších vínach výraznejšie minerálne tóny. Víno je plnej chuti, slané a vyvážené. Samozrejme, toto víno je ideálne k rybám a morským potvorkám. 

Mojím tajným tipom je odroda Torbato, ktoré je perfektným aperitívom. Cítite biele kvety a morské minerály.

Cannonau je najpreslávenejším vínom Sardínie. Chutí mi trošku ako Primitivo z juhu "čižmy" z regiónu Apúlie a pre mňa osobne je príliš sladké. Má veľa alkoholu a nízku aciditu. No viem si predstaviť, že sú ľudia a hlavne ženy, ktoré ho budú milovať. Cannonau je ideálne víno na archiváciu.

Cannonau sa na ostrov dostalo v 14. storočí pravdepodobne z Katalánska a je identické so španielskou odrodou Garnacha (Grenache vo Francúzsku). Víno rubínovej farby nie je až také tmavé a vy cítite chuť zrelého ovocia a sladkastých korenistých tónov. Pred uvedením na trh musí zrieť aspoň dva roky často v sudoch vyrobených z gaštanov.  Vďaka vysokému obsahu zlúčenín bohatých na antioxidanty, konkrétne antokyanínov a polyfenolov, toto víno podporuje zdravie srdca (vraj blahodárne pôsobí na koronárne cievy) a celkovo dlhovekosť. Miestni obyvatelia žijúci na ostrove Sardínia, ktorí pravidelne konzumujú Cannonau di Sardegna sa dožili viac ako 100 rokov. Koincidencia?

Ďalšou červenou odrodou, s ktorou sa v Alghero bežne stretnete, je Cagnulari, tiež známa ako Graciano zo Španielska (kde sa používa ako nepatrná, ale základná zložka v Rioja Gran Reserva). Vyznačuje sa brilantnou hrdzavo červenou farbou s intenzívnymi arómami tmavých bobúľ a mäsovými príchuťami. Mne chutilo viac než sladkasté Cannonau. 

Najväčšie vinárstvo v regióne Alghero je Sella & Mosca, ktoré sa v toku 2013 stalo najlepším vinárstvom celého Talianska (vyhralo Gambero Rosso). Dávam do pozornosti ďalšie skvelé vinárstvo Azienda Vinicola Contini, založené v roku 1898. Toto vinárstvo na polostrove Sinis s pozemkami, ktoré sa rozprestierajú pozdĺž polostrova, cez údolie Tirso a po svahoch hory Arci, vlastní 80 ha (200 akrov) viníc. S dokonalou zmesou miestnych chutí Azienda Vinicola Contini ukazuje, že Sardínia môže ponúknuť oveľa viac než len krásne pláže a nedotknutú krajinu.

Pohľad na Bassano del Grappa a most, kt. spomínam v blogu
Foto: Ľuboš Fellner

Grappa a jej história #

Grappa je unikátny destilát z hrozna a aj keď tu píšem o víne musím ju zákonite spomenúť.

Grappa vraj vznikla v mestečku Bassano del Grappa (viď. fotografia vyššie), kde som strávil zopár nocí a systematicky som grappu ochutnával a navštívil som tu aj múzeum grappy.

Bassano je známe dreveným mostom “Ponte Vecchio” (UNESCO) zostrojeným slávnym architektom Andreom Palladiom. Keď vchádzate na most z centra mesta (z východu), hneď vľavo je malý tradičný bar Nardini, ktorý patrí najstaršiemu talianskemu liehovaru z roku 1779, kde dostanete grappu v retro atmosfére pôvodného laboratória. Po stáročia pomáhala grappa utlmiť bolesť tvrdej driny a bola nápojom chudoby.

 V druhej polovici 19. storočia však bratia z rodiny Nonino zmenili grappu z treťotriednej pálenky na prvotriedny destilát. Noninovci trvali na kvalitnej surovine a prinútili svojich dodávateľov, aby im vyprešované hrozno dodávali nie pomiešané, ale rozdelené podľa jednotlivých sort vína a nie zoxidované - zhnité, ale, naopak, vysokej kvality, dodané čerstvé, prakticky ihneď po vyprešovaní. A stal sa zázrak!

Grappa sa dostala na servírovacie vozíky v luxusných reštauráciách po celom svete. Ja osobne som milovníkom grappy.

 Koňak vs grappa?

Aj keď sa obidva destiláty vyrábajú z hrozna, postup pri výrobe a chuť sú absolútne odlišné. Koňak sa vyrába v oblasti Cognac - sto kilometrov severne od Bordeaux - priamo z hroznovej šťavy. Grappa sa vyrába z vyprešovaného odpadu (šupky, zrniečka) pri výrobe vína. Grappa má bielu farbu, koňak ako najkvalitnejšie brandy hnedú. Aj grappa môže zrieť v dubových sudoch a dostáva následne tmavú farbu. Koňak majstri blendujú -miešajú. Grappa je často jednosortová.

Najobľúbenejšie Talianské vína na Slovensku #

10 fotografií

Najpredávanejších 10 talianskych vín na vinujeme.sk

Víno Typ Popis Producent Ročník Katalógová cena s DPH
Maximum Blanc de Blancs BRUT DOC biele šumivé brut Intenzívna slamovo- žltá farba. Vôňa je intenzívna, po pečenom toaste, prezretom tropickom ovocí, vlašské orechy a pražené mandle. Kvetinová aromatika s elegantnou a výborne vybalansovanou chuťou, Intenzívna chuť s ovocím, typická pre odrodu Chardonnay. Ferrari Trento NV 24 €
Prosecco Vigna del Cuc BRUT DOCG biele šumivé brut Brilantné šumivé víno slamovo žltej farby. Jemné a vytrvalé perlenie. Príjemná charakteristická ovocná aróma s dominanciou zeleného jablka. Suchá a harmonická chuť, mierne šteklivá, príjemne harmonická a pretrvávajúca. Col Sandago NV 14,40 €
Pinot Grigio Friuli Coli Orientali DOC biele suché Svetloružovkastá farba s medeným odleskom. Odtieň pochádza z macerácie hrozna na šupkách počas vinifikácie v pivnici. Kvetinkovo-ovocná aróma s tónmi jabĺk, hrušiek a bobuľového ovocia. Chuť je sladkasto krémová s intenzívnou a pretrvávajúcou ovocnou dochuťou. Specogna 2020 15 €
Vistamare IGT biele suché Hravý názov tohto vína bol inšpirovaný tyrhénskym morským vánkom. „Vistamare“ znamená výhľad na more a hrozna vo viniciach Vistamare sa skutočne dotýka slaný vzduch mora. Vôňa vína sa otvára intenzívnymi kvetinovými tónmi akácie a lipových kvetov. Na podnebí je svieža a kompaktná s tónmi bergamotu a hrušky... Víno sa v závere ukazuje s nádychom manga, spolu s jemným nádychom olív. Ca´Marcanda - GAJA 2020 42 €
Soave Classico DOC biele suché Víno iskrivej žltej farby, plné sviežosti. Herbálna aróma s dominanciou nektáru, poľných kvetov, harmančeka a bazy. Chuť je decentne pikantno-ovocná s minerálnou dochuťou a mandľovosťou typickou pre odrodu Garganega. Inama 2020 17 €
Chianti Classico Ama DOCG červené suché Víno rubínovo - červenej farby. Na nose sa Ama otvára pomerne rýchlo, ukazuje svoju ovocnosť najmä po bobuľovom ovocí, ako sú maliny, černice, višne a peppermint. Chuť je elegantná a harmonická s jemnou pikantnosťou v závere. Castello di Ama 2017 27 €
Rosso di Montalcino DOC červené suché Voňavá a rafinovaná vôňa, krásne červené víno sa vyznačuje kvetinkovou aromatikou ako sú fialky, lesné plody a drvené aromatické byliny. Jasné, priamočiare podnebie ponúka šťavnaté čerešne, brusnice, badián a náznak kávového zrna spolu s hodvábnymi trieslovinami a pevnou kyslelinou. La Fiorita 2019 24 €
Brunello di Montalcino DOCG červené suché Sangiovese. Tradičnejší štýl Brunella. Vo vôni sušené bylinky, exotický tabak, koža, espresso tóny a slivky. Bohatá, koncentrovaná chuť s dotykom balzamika, sladkastých malín a čerešní. Zrenie 3 roky vo veľkolitrážnych sudoch. Svieže, elegantné a energické. Piancornello 2016 36 €
Guidalberto IGT červené suché Blend odrôd Cabernet Sauvignon a Merlot. Je to víno so stredne plnými telom, osviežujúce a nevtievaravé s kvetinovo - kôstkovou aromatikou na nose, delikátnou sviežosťou až gráciou. Šarmantný a decentne korenistý záver. Ako vždy brilantné víno. Dochuť je intenzívna, dlhá a perzistetná. Tenuta San Guido 2019 37 €
Barolo Perarmando DOCG červené suché Farba tohto Barola je rubínovo- červená s jemnými tehlovo gránatovými odleskami. Veľkorysé víno s hlboko korenistými tónmi na nose s prezretým drobným bobuľovým ovocím a sladkom drievku. Jemná paleta v ústach, ktorá je harmonická, svieža s delikátnymi tanínmi, no napriek tomu bohatá dochuž po červenom ovocí, tabaku a škorici. Toto víno vyzrievalo 18 mesiacov v malých dubových sudoch. Armando Parusso 2018 42 €

TOP 10 červených talianskych vín #

1. Amarone della Valpolicella
Hrozno: Corvina, Corvinone, Rondinella.
Oblasť: Veneto
Typické chute: sušené jahody a maliny, podporené tónmi espressa, tmavej čokolády, škorice, malinového džemu, ako aj balzamikového octu a višne.

2. Barolo
Hrozno: 100% Nebbiolo.
Oblasť: Piemont
Typické chute: bohaté a koncentrované tóny sušených kvetov fialky a lupeňov ruží, sušených malín, čerešní a černíc. Náznaky škorice, klinčekov a horkej čokolády.

3. Barbaresco
Hrozno: 100% Nebbiolo.
Oblasť: Piemont
Typické chute: živé arómy brusníc, čučoriedok, čierna slivka, sladké drievko, červené ríbezle, muškátový oriešok a fialkový kvet, podporené tónmi tmavej čokolády, tabaku a kože.

4. Brunello di Montalcino DOCG
Hrozno: 100% Sangiovese
Oblasť: Toskánsko
Typické príchute: malina, jahoda, červená čerešňa, škorica, sušené slivky, sušené brusnice, tabak a koža.

5. Chianti Classico DOCG
Hlavné hrozno: Sangiovese
Oblasť: Toskánsko
Typické príchute: prezretá, koncentrovaná červená čerešňa, malina a čierna slivka, doplnená o tóny suchého ovocia a byliniek – suchých brusníc, mäty a rozmarínu – ako aj náznaky bieleho korenia, espressa a kože.

6. Montefalco Sagrantino
Hrozno: Sagrantino
Oblasť: Umbria
Typické chute: fialky, černice, čierne čerešne a slivky, podporené nádychom škorice a kakaa, ako aj vôňami varených sliviek a mäsa.

7. Primitivo
Hrozno: Primitivo
Oblasť: Apúlia
Typické príchute: černice, čierne ríbezle a sladké drievko, ako aj pikantný balzamový podtón, sušené hrozienka, datle a slivky, po ktorých nasledujú tóny kokosu a škorice.

8. Supertoskánske
Hlavné hrozno: Sangiovese, Cabernet Sauvignon.Oblasť: Toskánsko
Typické príchute: čerstvé jahody, červené ríbezle, čierna slivka, mäta a bylinky, vrstvené s pikantným kokosom, vanilkou, čokoládou a sušeným ovocím.

9. Valpolicella
Hrozno: Corvina, Corvinone, Rondinella.
Oblasť: Veneto
Typické chute: tóny čerešňa a brusníc, obohatené arómou eukalyptu, muškátového orieška a ovocného džemu.

10. Cannonau di Sardegna
Hrozno: Cannonau  
Oblasť: Sardínia 
Typické chute: chuť zrelých bobúľ, sliviek, brusníc a nádych sladkastých korenistých tónov

Moje blogy z Talianska:

Talianske tipy, neznáme mestá

Sardínia a Alghero

Rím pre pokročilých

Padova, čo vidieť

Apúlia a Basilicata

Benátky - informácie, cestovateľské tipy

blogov o mojej obľúbenej krajine som napísal viac, toto je iba výber pre tých scestovanejších

Najdrahšie talianske vína #

Najdrahšie a teda najskvelejšie vína sú spojené s konkrétnymi menami producentov, ktorí sú v Taliansku hviezdami: Marchesi Frescobaldi, Bruno Giacosa, Giuseppe Quintarelli, Giacomo Conterno, Biondi Santi, Romano Dal Forno, Gianfranco Soldera, Giuseppe Mascarello a Angelo Gaja. Vína v tabuľke nižšie sa na aukciách predávajú za najvyššie ceny. Samozrejme záleží od ročníka, toto je iba všeobecná tabuľka na základný prehľad.

Najdrahšie talianske vína

  • Riserva Monfortino, Giacomo Conterno
  • Amarone della Valpolicella, Giuseppe Quintarelli
  • Brunello di Montalcino Riserva Case Basse, Gianfranco Soldera
  • Barbaresco Crichet Paje, Roagna
  • Barolo Piè Franco, Cappellano
  • Barolo Riserva Pira, Roagna
  • Barolo Monvigliero G.B. Burlotto
  • Masseto Toscana IGT, Tenuta dell’Ornellaia
  • Barolo , Giuseppe Rinaldi 
  • Barolo Riserva Monprivato, Giuseppe Mascarello e Figlio 
  • Brunello di Montalcino Riserva, Biondi-Santi Tenuta Greppo
  • Barbaresco Sorì San Lorenzo, Gaja

8 fotografií

Najdrahšie talianske vína

Supertoskánske vína #

 Nesmieme zabudnúť na Supertoskánske vína napríklad Sassicaia, Tignanello, Ornellaia či Masseto. Tu odporúčam zastaviť sa v malom mestečku, kde kedysi žili Bulhari, v mestečku Bolgheri. Je to už bližšie k moru. Podarilo sa mi mestečko navštíviť pred pätnástimi rokmi a tento rok som sa sem opäť po ceste lemovanej alejou cyprusov vrátil. Stáť vo viniciach, kde vzniklo také skvelé víno, je úžasný pocit. Taliansky priekopník, markíz Mario Incisa della Rocchetta bol presvedčený, že podnebie v Bolgheri je podobné tomu v Bordeaux a preto tu zasadil francúzsky Cabernet Sauvignon. Už v roku 1978 Sassicaia zvíťazila v slepej degustácii významného časopisu Decanter. Masseto je založené pre zmenu na Merlote. 

Vinárstvo Ornellaia kúpila od rodiny Antinori rodina Frescobaldi, ktorá začala vyrábať toskánske víno už v roku 1308. Keď nemal Michelangelo ako zaplatiť za víno, tak rodine namaľoval zopár obrazov. Rodina dodávala víno aj Henrichovi VIII. Talianske víno je celkovo o množstve príbehov.

Supertoskánske vína sú ako superšporty medzi autami, je to TOPka a existujú aj cenovo dostupné supertoskánske vína.

       

Každopádne ochutnávky vína by mali byť súčasťou výletu v Taliansku a tak je dobré mať šoféra a urobiť si zopár dvojdňoviek na jednom mieste, kde si víno viete lepšie vychutnať. Za volantom sa malý obsah alkoholu toleruje, ale šoférovanie v Taliansku má už aj tak svoj dobrodružný podtón a je určite lepšie šoférovať triezvy. Alebo si gurmánsky zájazd objednajte v skvelej cestovke, akou BUBO rozhodne je.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Autor prešiel všetky regióny Talianska. Vzťah ku krajine dostal ešte od svojej mamy, ktorá miluje Florenciu a prehĺbil sa keď sa stratil v Benátkach. Mal desať rokov. Po prvý raz ako dospelý bol v Taliansku na jar 1990, ako študent LF UK, iba pár mesiacov po Nežnej revolúcii. Ešte v to isté leto prešiel Taliansko stopom od Álp až po Pompeje.
Postupne boli jeho cesty luxusnejšie. Ľuboš má rád víno a po celom Taliansku navštevuje vinohrady a účastní sa ochutnávok vín. Spal tu v najlepších hoteloch a ako profesionál každoročne prejde zopár nových, aby vedel dať tip svojim klientom. Po Taliansku sprevádzal za posledných tridsať rokov mnoho skupín po „klasických trasách“ no zároveň sa snaží vybočiť z cesty a zažiť „niečo navyše.“
Taliansko je známe svojimi obrovskými príspevkami do sveta umenia, architektúry, módy, opery, literatúry, dizajnu a filmu – zoznam pokračuje a jedlo a víno sme ešte ani nespomenuli. Človek je taký aké je jeho okolie, myslí si autor tohoto blogu a preto sa rád necháva kultivovaným Talianskom ovplyvňovať. Verí, že jeho blogy o Taliansku ovplyvnia trošku aj Vás, budú pre vás inšpiráciou a vylepšia vašu ďalšiu cestu.

Obľúbený zájazd z Talianska:

Toskánskom k večnému mestu

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 4053

Mohlo by Vás zaujímať

Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2120

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.