Supertoskánske vína

Supertoskánske vína Ktoré sú najkvalitnejšie vína Talianska?

Supertoskánske vína sú napríklad Sassicaia, Tignanello, Ornellaia či Masseto. Spoznal som ich, keď som sa pred pätnástimi rokmi zastavil v malom mestečku Bolgheri.  Názov Bolgheri je odvodený od toho, že tu kedysi žili vraj Bulhari. Je to už bližšie k moru než Chianti či oblasť Brunella. Cesta do Bolgheri je lemovaná alejou cyprusov, ktoré má mesto aj v znaku. Mestečko nie je tak romantické ako napríklad Momtepulciano či San Gimignano, ale pre milovníkov vín má svoje čaro a mnohí ho radia medzi najlepšie víno na svete.

Stáť vo viniciach, kde vzniklo také skvelé víno, je úžasný pocit. Taliansky priekopník, markíz Mario Incisa della Rocchetta bol presvedčený, že podnebie v Bolgheri je podobné tomu v Bordeaux (nachádza sa v blízkosti studeného Atlantiku), a preto tu zasadil francúzsky Cabernet Sauvignon. Už v roku 1978 Sassicaia zvíťazila v slepej degustácii významného časopisu Decanter. „Super-Toskánsko“ je termín používaný na opis červených vín z Toskánska, ktoré môžu zahŕňať nepôvodné hrozno, teda okrem Sangiovese najmä Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Frankovku. Sú vyrobené mimo pravidiel DOC a DOCG a na začiatku boli označované ako „stolové vína“.

Víno Masseto je dnes často drahšie než preslávená Sassicaia a je založené pre zmenu na Merlote. Supertoskánske sú ako superšporty medzi autami, je to vrchol rebríčka aj čo sa týka cien.

Mám u kamaráta odložené vínko Ornellaia a asi ho načnem, keď sa moje deti oženia a vydajú? Za tú dobu cena vína stúpla násobne. Vinárstvo Ornellaia kúpila od rodiny Antinori rodina Frescobaldi, ktorá začala vyrábať toskánske víno už v roku 1308. Keď nemal Michelangelo ako zaplatiť za víno, tak rodine namaľoval zopár obrazov. Rodina dodávala víno aj Henrichovi VIII.

Keď hľadáte supertoskánske, pozrite sa aj na: Oreno, Redigaffi, Saffredi, Lapicaia, Tenuta di Trinoro, Il Blue, Colore, Cepparello, D‘Álceo, Baron Ugo, Orma, 50 e 50.

Ja milujem Tignanello, hlavne ročník 2016, ale to je zrejme aj spomienkou, že som pil preslávený ročník 1979 priamo vo vinohradoch Tignanello. Tignanello 2016 je lacnejšie než Solaia.

Ochutnávky vína by mali byť súčasťou výletu v Taliansku. a tak je dobré mať šoféra a urobiť si zopár dvojdňoviek na jednom mieste, kde si víno viete lepšie vychutnať. Za volantom sa malý obsah alkoholu toleruje, ale šoférovanie v Taliansku má už aj tak svoj dobrodružný podtón a je určite lepšie šoférovať triezvy.

Upozorňujem na môj blog s videami priamo z vinohradov: Najlepšie talianske vína.

V tomto blogu nájdete aj tabuľku najdrahších vín Talianska.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2120
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: