Top 10 miest USA, ktoré musíte vidieť

Top 10 miest USA, ktoré musíte vidieť

Keď počujeme USA, mnohí z nás si predstavia miesta a mestá, ktoré poznáme z filmov či oblasti divokého západu, ktoré preslávili westerny. Áno, to je USA. Ale vedeli ste, že v tejto krajine sa nachádza 63 národných parkov či najfotografovanejší most? Všetko, čo potrebujete vedieť o tom, čo navštíviť v USA vám prezradí náš destinačný manažér na región Severnej Ameriky, Martin Šimko. Poďte sa s nami pozrieť na tipy a praktické rady ohľadom top 10 amerických miest.

Spojené štáty americké sú treťou najväčšou krajinou na svete podľa celkovej rozlohy. Prelietame na kontinent, ktorý žije svoj americký sen. Ja som ten svoj sen zažal žiť už počas štúdia na vysokej škole, kedy som sa sem každé leto vracal na študentsko-pracovné víza. V USA som strávil svoju mladosť, žil som tu v niekoľkých štátoch od New Yorku až po obľúbenú slnečnú Floridu. Od roku 2015 som odsprevádzal množstvo zájazdov, tak tu poznám takmer každý kút. Na základe mojich skúseností som sa pokúsil vybrať tie najlepšie miesta, ktoré vám odporúčam navštíviť. 

10. miesto: Burning Man #

Ide o sociálny experiment v Nevadskej púšti, kde sa od roku 1986 každoročne stretnú ľudia na mieste, ktoré sa volá Black Rock Desert. Na prelome augusta a septembra (približne na 8 dní) tu vznikne sebestačné dočasné mesto, ktoré funguje na základe svojich vlastných desiatich pravidiel a princípov - radikálna inklúzia, darovanie, dekomodifikácia, radikálna sebadôvera, radikálne sebavyjadrenie, spoločné úsilie, občianska zodpovednosť, nezanechávanie stopy, participácia a bezprostrednosť. 

Nepoužívajú sa tu peniaze, ale ľudia sa vzájomne obdarúvajú. Elon Musk, ktorý sa ho zúčastnil tiež, sám povedal, že Burning Man sa nedá opísať slovami a treba ho zažiť. Nájdete tu unikátne umelecké diela, najfarebnejšie alegorické vozidlá, mobilné hudobné stage a ľudí v každom veku v tých najuletenejších outfitoch. O Burning Man sme nahrali samostatný podcast, ak sem plánujete ísť, určite si ho vypočujte, nájdete tam mnoho praktických tipov a rád.

7 fotografií

Burning Man

9. miesto: Yellowstone #

Yellowstone bol vyhlásený za prvý národný park USA už v roku 1872. Má preto aj najdlhšiu históriu. Dnes 96 % parku leží na území štátu Wyoming. Nachádza sa tu viac ako dve tretiny všetkých svetových gejzírov. Príroda tu vytvorila prekrásne farebné prizmatické jazerá, z ktorých budete očarení. Autom tu bežne prechádzate okolo bizónov pasúcich sa popri ceste a na otvorených planinách často vidíme medvede a vlky. Vo Wyomingu sa nachádza aj ďalší prírodný izolovaný unikát, skala Devils Tower. Traduje sa o nej indiánska legenda o medveďovi, ktorý tam po bokoch vyrezal ryhy po pazúroch, ktoré tam vidno dodnes.

Vo vedľajšom štáte Južná Dakota, sa nachádza majestátna hora Mount Rushmore, v ktorej sú vytesané do žulového masívu tváre štyroch prezidentov USA. Na juh od Wyomingu sa zase nachádza Národný park Arches, ktorý je známy krásnymi pieskovcovými oblúkmi s najznámejším Delicate Arch. Všetky tieto prírodné klenoty môžete vidieť v našom zájazde s totožným názvom Prírodné klenoty USA. Je to nadstavba pre tých, ktorí už videli východné a západné pobrežie USA a chcú sa do Ameriky ponoriť hlbšie.

8 fotografií

Yellowstone

8. miesto: Nové Anglicko #

Ľuďom, ktorí už majú v USA čo-to pocestované by som odporučil navštíviť Nové Anglicko. Ide o neformálny región, ktorý je nám veľmi blízky aj kultúrne. Chodí sem omnoho menej turistov ako do New Yorku, Washingtonu, Los Angeles, Las Vegas atď. Štát Maine je známy pre veľké množstvo majákov na krásnych útesoch. Najznámejší je štát Massachusetts s Bostonom, v ktorom Jozef Zelizňák odbehol najstarší maratón na našej planéte (1897). Tu je dobré si uvedomiť, že náš maratón v Košiciach sa začal behávať iba o 27 rokov neskôr, ako ten v Bostone a na to treba byť patrične hrdý.

Súčasťou aglomerácie Bostonu je mesto Cambridge, kde sa nachádza aj jedna z najprestížnejších univerzít na svete – Harvard, ktorej akademickú atmosféru tu môžete pocítiť na vlastnej koži. Univerzita je pomenovaná podľa anglického duchovného Johna Harvarda, ktorý absolvoval University of Cambridge. Ten odkázal škole polovicu svojho dedičstva - knižnicu s cca 320 zväzkami kníh a 780 libier.

4 fotografie

Nové Anglicko

7. miesto: Havaj #

Havaj je 50. a zároveň najmladším štátom USA s tropickým podnebím a teplými teplotami po celý rok. Stáva sa tak vyhľadávanou destináciou aj pre tých, ktorí si radi odletia do tepla počas našich zimných mesiacov. Priemerné teploty sú tu počas celého roka okolo 27 stupňov.

My odporúčame navštíviť všetky štyri najväčšie ostrovy, a to Oahu, Big Island, Maui a Kauai. Na ostrove Maui prejdeme autom najznámejšiu kľukatú cestu Road to Hana, pri ktorej platí, že cesta je cieľ. Na mnohých miestach sa budete cítiť, ako by ste sa prechádzali po tej najkrajšej botanickej záhrade.

Big Islandje ostrovom piatich sopiek. My chodíme na tú najvyššiu horu sveta - Mauna Kea, na ktorej vrch vo výške 4200 metrov nad morom sa viete dostať od hladiny mora za zhruba tri hodiny cesty autom. Pozor, myslite na to, že bez pohonu na všetky štyri kolesá a bez toho, aby ste mali v nádrži dostatok benzínu, vás ranger z návštevníckeho centra vo výške 3000 metrov nad morom na samotný vrch nepustí.

Na ostrove Kauai odporúčame let helikoptérou ponad najkrajší prírodný úkaz Napali. Ide o krásne zelené zvrásnené pohoria, pripomínajúce žiletky pozdĺž oceánu v kombinácii s panenskými plážami, nedotknutou prírodou a havajským grand canyon-om - Waimea. Garantujeme vám, že vaše oči ešte nevideli nič krajšie. Aj preto sa na tomto ostrove natáčali desiatky filmov ako Avatar, Jurský park, Piráti z Karibiku a mnoho iných. Na Havaji budete s BUBO cestovať vo všetkých termínoch v malých skupinách.

5 fotografií

Havaj

6. miesto: Death Valley #

Pri teplých miestach ešte ostaneme. Najteplejšie miesto na svete si drží rekord dlhé roky. Najväčší národný park v USA, teda s výnimkou Aljašky, leží na hraniciach Kalifornie s Nevadou. Najvyššia nameraná teplota tu prekonala hodnotu až 52 stupňov Celzia. Zima vám tu teda určite nebude. 

Pomenovanie pochádza od skupiny priekopníkov, ktorí sa tu v roku 1849 stratili. Síce zomrel iba jeden z celej skupiny, ostatní sa obávali rovnakého osudu. Keď sa im podarilo vyjsť z tejto oblasti, pomenovali ju Údolie smrti.

V BUBO si do Death Valley robíme jednodňový výlet z Las Vegas. Prechádzame okolo oblasti Area 51, ktorá je dodnes zahalená rúškom tajomstva, keďže ide o záhadné miesto, ktoré sa zvykne spájať aj s témou UFO.

V USA je výhodou naša vlastná flotila BUBO áut. Aj preto sme v USA otvorili vlastnú firmu, vďaka ktorej každý rok našu flotilu rozširujeme a vylepšujeme. Všetci naši sprievodcovia, ktorí USA sprevádzajú, sú aj veľmi skúsení šoféri. Za jednu odsprevádzanú sezónu v USA odšoféruju toľko, že by každý jeden obišiel autom celú zemeguľu po rovníku.

5 fotografií

Death Valley

Čo sa nedostalo do TOP 10 USA? #

Golden Gate Bridge - Samotné San Francisco je známe svojou scénickou polohou na okraji zálivu. Nachádza sa tu slávny ostrov Alcatraz, bývalé najstráženejšie väzenie. Majestátny Golden Gate Bridge neprejdeme iba autom, ako to robí väčšina turistov, ale my si ho prejdeme aj pešo, a tak precítime majestátnosť tohto inžinierskeho skvostu omnoho viac. Odvezieme sa legendárnou električkou prudkými kopcami, ktorými je Frisco také známe.

Venice Beach v Los Angeles - Na Santa Monice si požičajte beach cruiser za pár dolárov a odvezte sa po plážovej cyklotrase na susednú Venice Beach, o ktorej už počul asi takmer každý. Zacvičte si na Muscle beach, obdivujte street art umenie a na pláži si vychutnajte príjemnú atmosféru s typickým kalifornským západom slnka.

5 fotografií

Čo sa nedostalo do top 10

5. miesto: Let vrtuľníkom okolo zasneženého masívu Denali #

Najväčším americkým štátom je Aljaška. My ju dokonca ponúkame v exotickej kombinácii s teplým Havajom. Na Aljaške odporúčame prekrásny vyhliadkový let malým vrtuľovým lietadlom okolo zasneženého masívu Denali, najvyššej hory Severnej Ameriky, s pristátím na ľadovci. Odlietame z Anchorage, ktoré si ľudia často zamieňajú za hlavné mesto Aljašky, ktorým je však Juneau. Do Juneau nevedie žiadna asfaltová cesta a viete sa sem dostať iba letecky alebo loďou.

Aljaška je skvelou voľbou pre milovníkov prírody a zvierat. Odchádzame sem počas najvyššej letnej sezóny každé dva týždne. Zároveň znova garantujeme malé skupiny maximálne do 11 klientov. Okrem kombinácie s Havajom navštevujeme aj oblasť Yukon, kde si obujeme gumáky, zoberieme sitko, tanier a v rieke Klondike ideme ryžovať zlato, presne tak, ako to kedysi robili zlatokopi. Plaviť sa budeme aj okolo starobylých ľadovcov.

Ak máte chuť na iný typ zážitku, sadnite na kanoe a splavte časť legendárnej rieky Yukon v meste Whitehorse a pozrite sa na divočinu z iného uhla pohľadu. Gurmánsky zážitok viete uloviť v bare, kde si môžete dať pohárik pálenky s vylúhovaným palcom dávneho zlatokopa. Pozor, ten palec nesmiete prehltnúť, inak vám hrozí obrovská pokuta.

5 fotografií

Vrtuľníkom ponad Denali

4. miesto: Príroda a územie Indiánov v okolí štátu Montana #

Milovníkov westernov a divokého západu by mohlo zaujímať vnútrozemie a severná časť Ameriky. My prechádzame oblasťou indiánskeho kmeňa Crow (Little Bighorn), kde sa diali veľké boje medzi Indiánmi a bielou armádou. Obrovskými a nekonečnými prériami prichádzame až ku kanadskej hranici do ďalšej indiánskej rezervácie Čiernonožcov (Blackfoot indian tribe). Nachádzame sa na úpätí Skalistých hôr (Rockie Mountains, Montana) na okraji národného parku Glacier.

Na zájazde Prérie a sopky USA uvidíme jedny z najkrajších hôr, aké v USA viete nájsť. Za spomenutie stoja aj ďalšie národné parky, ktoré sa určite oplatí navštíviť, a sú to Yosemity - Klenot pohoria Sierra Nevada. Ide o najväčší žulový masív na svete, známy pre svoje dva najznámejšie útesy, dominanty parku El Capitan a Half Dome. Ďalší je NP Bryce, kde sa zase príroda vybláznila a pripravila bludisko z pieskovca. V zimných mesiacoch býva vedľajší NP Zion krásne prikrytý snehom. Uzimení po túre si sadnete do krbom vyhrievanej drevenice a ochutnáte steak z bizóna. USA sa teda oplatí navštíviť aj počas zimných mesiacov, počas ktorých budete prekvapení krásou zasnežených národných parkov.

Spojené štáty sa u nás stali za posledné roky celoročnou destináciou, a preto máme množstvo termínov počas celého roka.

5 fotografií

Montana

3. miesto: Everglades v Miami #

Začnem najskôr floridským Miami, kde sa nachádza 3. najväčší park v USA po Death Valley a Yellowstone. Vyrážame na plavbu vznášadlom po močariskách tohto úžasného parku, kde, ako na jedinom mieste na svete, spolu žijú aligátory a krokodíly.

Po Miami vám odporúčame ísť si oddýchnuť do Karibiku so službami all inclusive na ostrovy Dominikánska republika, Jamajka, ale aj na menej známe ostrovy, ako je Aruba, Antigua, Svätá Lucia.

Ak máte radi luxus, tak potom siahnite po Turks and Caicos alebo Bahamách. Práve na Bahamách viete preletieť z Nassau na menej známe súostrovie Exuma – kde si viete na krásnej tyrkysovej pláži urobiť selfie s rozkošnými plávajúcimi prasatami.

5 fotografií

Everglades a Karibik

2. miesto: Vyhliadka z mrakodrapu v NY #

Mesto ktoré nikdy nespí. Aj takto sa hovorí o betónovej džungli New York. New York je mesto, do ktorého keď sa vrátite po 5 rokoch, budete vidieť veľké zmeny. Najnovšie je to atrakcia The Beam v Rockefellerovom Centre, kde si viete urobiť vlastnú verziu ikonickej fotografie obedujúcich robotníkov, sediacich na oceľovom nosníku, medzi ktorými sedel aj Slovák Gusti Popovič z Vyšného Slavkova.

Nevynechajte jednu z nových neokukaných vyhliadok z mrakodrapu, buď Summit One Vanderbilt alebo The Edge a ak sa nebojíte výšok, ulovte zážitok na City Climb. Oblečú vás do horolezeckej výstroje, zaistia vás a môžete sa nakloniť nad celý New York. Navyše hneď vedľa mrakodrapu Edge sa nachádza ďalší architektonický skvost NYC, stavba Vessel. Adrenalínových nadšencov poteší aj let helikoptérou bez dverí.

Našu prehliadku začíname na Wall Street, ktorá nás dovedie k vyhliadke na Brooklynský most. Z dolného Manhattanu sa presunieme cez taliansku a čínsku štvrť okolo známej „Žehličky“ a Empire State Building až na horný koniec. V tejto časti sa nachádza slávny Central Park s chronicky známymi miestami. Dakota building, Strawberry fields, Trumpove klzisko, Steinway Tower s prívlastkom - najštíhlejší mrakodrap na svete ale aj luxusný hotel Plaza - ktorý ponúkame aj našim klientom v doplnkových službách.

V našom halloweenskom NY si zase večer odskočíme na zápas NHL a NBA. No a ďalší deň si pozrieme Manhattan z vody plavbou po rieke Hudson až k Soche slobody. V New Yorku je možností neúrekom a prehliadku New Yorku s našimi sprievodcami školenými v našej BCA akadémii si chvália dokonca aj tí, ktorí už v NY boli sami.

Mohli by vás tiež zaujímať blogy:

6 fotografií

New York

1. miesto: Las Vegas a Grand Canyon #

Las Vegas, mesto večnej zábavy a hriechu je gýč, ale aj tak ho milujeme a nedáme naň dopustiť. Sphere je nové futuristické veľdielo. Vo vnútri zažijete spojenie kultúry, technológie, umenia a vedy na jednom mieste. Ide o obrovskú halu v tvare gule, kde zažijete najunikátnejšie koncerty a premietania v živote.

Do Las Vegas sa po viac ako 40-tich rokoch vrátili preteky Formuly 1 s dlhodobou víziou sa tu udržať. Super zážitkom je denná pool party so svetovými dídžejmi v luxusnom hoteli Venetian. Las Vegas je jediné miesto v USA, kde môžete piť alkohol legálne na ulici. MGM rezort, vedľa ktorého sa nachádza náš základný hotel, si nechal vystavať solárne panely na ploche 260 hektárov, čo je viac ako 400 menších futbalových ihrísk a mesto Las Vegas sa tak postupne stáva udržateľnejším.

Z Vegas si pôjdeme pozrieť prírodný fenomén Grand Canyon. Najhlbší kaňon na svete, prejsť sa tu môžete po fantastickom presklenom moste Skywalk. Určite skúste let helikoptérou, po ktorom sa budete plaviť na dne kaňona po rieke Colorado.

Neďaleký Horseshoe Bend je zas najfotografovanejší ohyb rieky Colorado v Arizone. Tento zážitok viete uloviť na našom najpopulárnejšom zájazde USA – západ. V tejto oblasti sa nachádza niekoľko prírodných skvostov. Napríklad Monument Valley indiánskeho kmeňa Navaho, preslávili ho mnohé westernové filmy, ale najmä Forrest Gump. Prejdeme sa aj fotogenickým Antelope Canyonom, kde voda vymyla neuveriteľné scenérie do červeného pieskovca. Bude to jeden z najkrajších kaňonov, aké ste videli. Grand Canyon môžete navštíviť aj v rámci ďalších BUBO zájazdov: USA - západ aktívnePrírodné klenoty USA.

4 fotografie

Las Vegas a Grand Canyon

Ktoré miesta považujem za TOP 10 pre tento rok? 

  1. Las Vegas a Grand Canyon - mesto, ktoré nedávno vzniklo doslova z nuly a ako Fénix vstalo z púšte. Je to gýč? Je. Páči sa vám? Páči. Namiešaná zábava, pastva pre očí, megahotely, kasína... Prosto Sin City!

  2. Vyhliadka z mrakodrapu v NY - je jedno či do New Yorku cestujete ako zaľúbený pár, či ste sami a hľadáte miesta známe z filmov a seriálov, ktoré pozná celý svet, či idete za kultúrou v najlepších múzeách, galériách sveta, alebo na jednej z top operných scén planéty, či žijete športom pasívne a láka vás najlepší hokej v NHL, alebo aktívne a túžite si zabehnúť najväčší maratón na svete vás New York nesklame ani na sekundu a vždy ponúkne niečo nové.

  3. Everglades v Miami - národný park nachádzajúci sa v rozsiahlych bažinách z veľkej časti pokrytý mokraďami so svojou špecifickou faunou a flórou. Zážitkom je rýchla jazda na tzv. airboats alebo vznášadlách, ktoré sa pohybujú plytkými močariskami rýchlosťou aj 70 km/h.

  4. Príroda a územie indiánov v okolí štátu Montana - územie USA pre všetkých milovníkov westernov a divokého západu.

  5. Let malým vrtuľovým lietadlom okolo zasneženého masívu Denali - na Aljaške odporúčame prekrásny vyhliadkový let malým vrtuľovým lietadlom okolo najvyššej hory Severnej Ameriky s pristátím na ľadovci. 

  6. Death Valley - najväčší národný park v USA s výnimkou Aljašky leží na hraniciach Kalifornie s Nevadou. Práve tu sa nachádza najteplejšie miesto na svete a svoj rekord si drží dlhé roky. 

  7. Ostrov Maui na Havaji - najmladší štát USA s tropickým podnebím a teplými teplotami po celý rok. My odporúčame navštíviť všetky štyri najväčšie ostrovy, a to Oahu, Big Island, Maui a Kauai. 

  8. Nové Anglicko - ľuďom, ktorí už majú v USA čo-to pocestované by som odporučil navštíviť Nové Anglicko. Ide o neformálny región, ktorý je nám veľmi blízky aj kultúrne. 

  9. Yellowstone - najstarší národný park v USA. Nachádza sa tu viac ako dve tretiny všetkých svetových gejzírov s krásnymi prizmatickými jazerami a divokou prírodou.

  10. Burning Man - sociálny experiment v Nevadskej púšti.

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 89

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2630 3094€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3609 4246€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.