Cestovanie v čase je možné. Krajiny s iným rokom ako 2024

Cestovanie v čase je možné. Krajiny s iným rokom ako 2024

Jednotný rok 2024 všade vo svete? To ani zďaleka nie. Na cestách po celej Zemi môžete v súčasnosti zažiť rok 113, 1945, 2016 ale aj 4721. Cestovanie časom tak nie je nemožnou záležitosťou - či už smerom do minulosti alebo budúcnosti. Stačí si vybrať správne destinácie. Ponúkame vám zopár tipov, ako cestovať časom a kde vo svete zažiť iný rok ako náš kalendárny 2024.

Rok 113, Severná Kórea #

Najnižší letopočet v našom rebríčku majú v KĽDR. V Severnej Kórei sa kalendár menil v roku 1997 na tretie výročie úmrtia Kim Ir Sena. Deň jeho narodenia sa stal Dňom slnka a rok narodenia rokom Juche 1 severokórejského kalendára. A tak sa v KĽDR aktuálne píše rok Juche 113. Viete si to vypočítať jednoducho - od aktuálneho nášho roku odpočítajte 1912 a na záver pripočítajte jednotku.

Takéto počítanie používajú noviny, rozhlasové stanice, verejná doprava a uvádza sa aj na rodných listoch. Názov kalendára Juche je odvodený od štátnej ideológie „Juche“. Toto slovo vieme voľne preložiť ako „sebadôvera“. Ide o ideológiu, ktorú šíril sám Kim Il Sung.

DMZ - najstráženejšia hranica na svete je aj hranicou rokov. Kým v KĽDR sa píše rok 113, u južných susedov je to buď 2024, alebo 4357. Skok v čase je tu viditeľný.

DMZ - najstráženejšia hranica na svete je aj hranicou rokov. Kým v KĽDR sa píše rok 113, u južných susedov je to buď 2024, alebo 4357. Skok v čase je tu viditeľný.

Gregoriánsky kalendár však nie je v Severnej Kórei úplne odsunutý na vedľajšiu koľaj a naďalej sa používa aj na oficiálnych dokumentoch. Existujú však dôležité pravidlá. Každý dátum vrátane roku 1912 a všetky po ňom musia byť napísané v jednom z dvoch formátov - napríklad 1. marec, Juche 113 (2024), alebo jednoducho ako 1. marec, Juche 113 (dni a mesiace sú rovnaké ako u nás).

A čo roky predtým? Keďže neexistuje žiadna Juche 0, roky pred rokom 1912 (Juche 1) sa naďalej píšu podľa gregoriánskeho kalendára. Severokórejci teda nepoužívajú označenie rok 33 pred Juche/pred Kim Il Sungom ako my napr. rok 33 pred Kristom.

Zaujímavosť

V roku 2015 Severná Kórea tiež zaviedla svoje vlastné časové pásmo (GMT+8:30), ktoré ich posunulo o 30 minút za Japonsko. Išlo o odkaz na časové pásmo používané pred japonskou kolonizáciou. „Pchjongjangský čas“ ale v roku 2018 zrušili, čím sa časové pásmo Severnej Kórey vrátilo späť na GMT+9.

Rok 1402, Irán a Afganistan #

Svoj vlastný kalendár používajú aj ázijské krajiny Irán a Afganistan. Momentálne sa nachádza na začiatku 15. storočia a konkrétne sa píše rok 1402. Kalendár, ktorý tu určuje aktuálny rok, sa nazýva „solárny kalendár hidžry“ alebo aj „Džalalí“. Má skrátený algoritmus a menej rokov ako klasický letopočet hidžry používaný v islamskom svete.

Iránsky kalendár má prvý deň v roku na „nový deň“, teda sviatok Nowruz (21. marca). Začiatkom roka 2023 je tak v Iráne rok 1402, ktorý sa 21. marca 2024 preklopí na 1403. Aktuálny deň, mesiac aj rok si viete v rámci iránskeho a afganského kalendára pozrieť na tejto stránke – vypočíta vám ho automaticky.

4 fotografie

Čriepky z Iránu

Aby to nebolo ešte úplne jednoduché, Irán donedávna používal aj staroperzský kalendár, a teda svoj začiatok odvodzoval od založenia Perzskej ríše. V roku 1971 šáh Pahlaví usporiadal veľkolepú oslavu na výnimočne okrúhle 2 500. výročie Perzskej ríše.

Do Perzepolisu pozval desiatky kráľov a štátnikov. Zo dňa na deň v tom čase zmenil rok 1355 na staroperzský rok 2535. Po islamskej revolúcii sa však prestal tento kalendár používať, a tak máme na zájazde v Iráne definitívne rok 1402.

Azda najkrajšie námestie na svete - Naqsh-e Jahan - bolo vybudované v roku 1598 v iránskom Esfaháne.

Azda najkrajšie námestie na svete - Naqsh-e Jahan - bolo vybudované v roku 1598 v iránskom Esfaháne.

Rok 1445, moslimské krajiny #

Maroko, Egypt, Somálsko, Saudská Arábia, Pakistan a mnohé ďalšie. Všetky tieto krajiny spája dôležitý prvok - ide o krajiny, kde žijú moslimovia a riadia sa už spomínanou hidžrou.

Pre zhruba dve miliardy moslimov po celom svete sa začína nový rok týmto dňom. Ide o kalendár, ktorý zaviedol kalif Umar ibn al-Chattáb ešte v roku 637 a pretrval dodnes.

Medina je sväté miesto islamu, tu má byť pochovaný prorok Mohammed.
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

Čo konkrétne si máme predstaviť pod pojmom hidžra? Ide o útek Mohammeda z Mekky do Mediny z roku 622, ktorý je tak de facto nultým rokom. V súčasnosti sa v moslimskom svete píše rok 1445 a potrvá do 7. júla, kedy sa zmení na 1446.

Kalendár má tiež 12 mesiacov s dĺžkou striedavo 30 a 29 dní. Na rozdiel od toho nášho má celkovo len 354 dní. Je teda o máličko kratší (11 dní) ako gregoriánsky a dobieha nás rýchlosťou približne rok raz za 33 rokov.

Moslimský svet

Moslimský svet

Cestovanie do moslimského sveta, najkrajšie pamiatky sveta, kultúra a…

Zobraziť

Rok 1945, India #

Aj takmer 1,5-miliardová India, dnes už najľudnatejšia krajina sveta, má svoj vlastný kalendár Šaka, ktorý získal oficiálny status v roku 1957 (nášho počítania, v Indii rok 1879). Začína sa sedemdesiatosem rokov po narodení Ježiša Krista, takže Indovia zaostávajú presne toľko rokov za gregoriánskym kalendárom. S výnimkou obdobia od januára po marec, kedy zaostáva o 79 rokov.

Tradične sa nezačína prvého januára, ale na jar - počas marca, kedy sa tu koná aj slávny sviatok farieb Holi. Označuje nástup na trón troch indických kráľov - Salivahanu, Kanisku alebo Chashtanu (historici sa nevedia zhodnúť, ktorého z nich).

Pohľad na slávny indický Taj Mahal. Aký je v krajine rok? Závisí to aj od regiónu.

Pohľad na slávny indický Taj Mahal. Aký je v krajine rok? Závisí to aj od regiónu.

Začala ho používa dynastia Guptov a rozšíril sa s hinduistickou kultúrou do mnohých častí juhovýchodnej Ázie (najmä do Nepálu, Indonézie - predovšetkým na ostrov Bali a Malajzie). Dnes v Indii používajú aj gregoriánsky, aj kalendár Šaka - aj v rámci oficiálnej a mediálnej komunikácie. Cesty Indiou tak môžu byť cesty časom do neďalekej minulosti.

Ako prejsť do rokov 1145, 1430 a 2080 v Indii a u jej susedov

Aktuálny rok v Indii závisí aj od toho, v ktorom regióne sa práve nachádzate. Na severovýchode v bengálskej oblasti sa často používa tzv. Bengálsky slnečný kalendár. Jeho nultý rok sa začína po našom v rokoch 593/594. A tak môže byť napríklad v Západnom Bengálsku či Assame rok 1430. Tento rok sa zvykne používať aj v Bangladéši, kde tak tiež cestujete časom.

V niektorých indických štátoch najmä v jej severnej polovici (napríklad Gujarat alebo Rajastan) sa stále používa kalendár známy ako Vikram Samvat. Ide o slnečný kalendár, ktorý má dvanásť až trinásť lunárnych mesiacov v každom solárnom hviezdnom roku. Na rozdiel od kalendára Šaka, tento je pred nami trochu popredu. Konkrétne o 56 rokov do apríla a 57 rokov po ňom. Teraz sa tak oslavuje rok 2080. S týmto rokom sa viete stretnúť aj v Nepále.

V Nepále sa stále zvykne používať aj starší kalendár Nepal Sambat, ktorý sa počíta od 20. októbra 879 nášho letopočtu. Podľa neho je teraz v Nepále rok 1145. Tento rok má pripomínať legendu, podľa ktorej v tomto čase obchodník Sankhadhar Sakhwa zaplatil všetky dlhy nepálskeho ľudu.

Vyskúšajte naše cesty časom:

Rok 2016 v Etiópii #

Etiópčania používajú solárny kalendár, ktorý má dvanásť tridsaťdňových mesiacov plus päť dní, ktoré tvoria najkratší 13. mesiac s názvom pagumiene (v preklade zabudnuté dni) medzi augustom a septembrom. Etiópia tak ako jediná krajina na svete môže ponúknuť návštevníkom trinásť mesiacov slnka.

Nový rok sa v Etiópii začína 11. alebo 12. septembra nášho gregoriánskeho kalendára (podľa tradície prinášali záplavy do údolia Nílu životodarnú vlahu). Výnimočné je aj to, že etiópsky kalendár je vždy sedem až osem rokov za gregoriánskym kalendárom.

Keď sa rímska kresťanská cirkev rozhodla okolo roku 500 prepočítať rok narodenia Ježiša Krista a posunúť ho o niekoľko rokov, izolovaná a konzervatívna Etiópia túto zmenu ignorovala. A tak sa Etiópčania v januári zobudili do roku 2016 a v septembri sa preklopí na rok 2017.

Mohlo by vás zaujímať:

Kmene južnej Etiópie - unikátny blog o najexotickejších kmeňoch Afriky

3 fotografie

Momentky z Etiópie

Rok 2567 v Thajsku #

Nielen v Thajsku však viete cestovať do budúcnosti. Aj budhisti v Kambodži, Laose či Barme a používajú budhistický kalendár vychádzajúci z roka narodenia Budhu. Vďaka tomu je aktuálny rok v Thajsku o 543 rokov pred naším gregoriánskym kalendárom.

Nový rok však oslavujú v rôzne dni v polovici apríla, a tak pri jednej ceste juhovýchodnou Áziou môžete zažiť príchod nového roka v niekoľkých krajinách. V Thajsku sa aktuálne píše rok 2567.

Totálna exotika na tých najkrajších ostrovoch Thajska a k tomu cesta do budúcnosti.

Totálna exotika na tých najkrajších ostrovoch Thajska a k tomu cesta do budúcnosti.

Pri návšteve budhistických chrámov v Chiang Mai či Bangkoku, ale aj počas kúpania sa na nádherných plážach Krabi, ostrovov Phi Phi či Phuketu, označovaných za jedny z najkrajších na svete, tak zároveň cestujete do budúcnosti. 

Mohli by vás zaujímat tiež blogy:

Cesty s BUBO do budúcnosti (Thajska):

Rok 4721 v Číne #

Čína naše silvestrovské oslavy vníma skôr ako zábavu než skutočnú zmenu. Nový rok slávili Číňania po celom svete až o niečo neskôr - v roku 2024 to bolo 10. februára a začal sa tým písať rok 4721 čínskeho letopočtu a zároveň rok Dreveného Draka - pozrite si svoj horoskop.

Čínsky kalendár sa dokázateľne používal už v 15. storočí pred naším letopočtom. Podľa legendy ho založil bájny cisár Huangdi. Bežne sa používal v Číne až do roku 1949, kedy Mao Ce-Tung po víťazstve komunistov nariadil prechod ku gregoriánskemu kalendáru na znak modernizácie krajiny.

Panoráma Šanghaja, jedného z najznámejších, najmodernejších a najkrajších miest Číny.

Panoráma Šanghaja, jedného z najznámejších, najmodernejších a najkrajších miest Číny.

V prípade Číny však stále môžeme pokojne hovoriť aj o roku 4721 - právom totiž býva označovaná za krajinu budúcnosti s pretrvávajúcimi tradíciami a neustále rastúcou ekonomikou. Z Číny robí jedného z najsilnejších ekonomických hráčov na svete. A zájazdy do Číny sú čoraz populárnejšie.

Zaujímavosť:

Na Taiwane sa zvykne dodnes používať kalendár Minguo. Jeho nultým rokom je rok 1912, kedy vznikla Čínska republika v meste Nanjin. Rovnako ako v prípade KĽDR, aj tu sa tak môžete stretnúť s rokom 113.

Prečítajte si náš blog ako si vychutnať Taiwan naplno

Rok 5784 v Izraeli #

V židovskom kalendári sú ešte ďalej ako v Číne a cesta do Izraela je tak oficiálne cestou do nesmierne vzdialenej budúcnosti. Od 15. septembra 2023 sa tu píše rok 5784 od stvorenia sveta (Adama a Evy, 3 760 rokov pred narodením Ježiša Krista) a 2. októbra sa bude písať už rok 5785.

Všetky mesiace sa tu začínajú novom. V staroveku bol nový mesiac vyhlasovaný na základe svedectva o jeho pozorovaní. Presné výpočty sa začali používať až v 4. storočí a dnešný kalendár sa nezmenil od 10. storočia.

Rok môže mať 353, 354, ale aj 385 dní, keď ide o rok prestupný. Oficiálne sa židovský rok vždy začína sviatkom Rosh Hashanah.

Krížová cesta - Via Dolorosa, atmosféra.

Krížová cesta - Via Dolorosa, atmosféra.

BONUS: #

Iné roky v Japonsku a Južnej Kórei #

Japonci (aj napriek tomu, že ide o najusporiadanejší národ sveta) si zvyknú niektoré veci komplikujú ešte viac. Od roku 1873 sa tu oficiálne používa gregoriánsky kalendár, ale japonské tradície sú silné a žijú paralelne s moderným svetom. Rok 2024 tak bude od mája rokom Reiwa 5 podľa roku panovania cisára Naruhita. Aj každý mesiac má v Japonsku svoje vlastné pomenovanie s vlastným významom.

V porovnaní so susedom z Južnej Kórey sú pritom poriadne popredu. Tradične (nie oficiálne) tu používajú kalendár Dangun podľa legendárneho založenia Kórey a píše sa tu už rok 4357.

V prenesenom význame sa tak dá povedať, že Južná Kórea má tak pred Japonskom náskok 4352 rokov. Obe krajiny však spolu poznáme ako supermoderných technologických gigantov s úžasnými tradíciami prelínajúcimi sa s modernosťou. Spolu ich v BUBO poznávame na luxusnom zájazde Japonsko a Južná Kórea.

Vyberiete sa s nami na cesty časom? Je to jednoduchšie, než sa na prvý pohľad zdá a snáď vás náš blog presvedčil o tom, že nejde o nezrealizovateľnú predstavu.

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 790

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999
K

Ázia  

Čína


náročnosť

12 dní

Trvanie

2769 4260€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

3861 5940€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek