Miami - mesto, ktoré má čo ponúknuť

Prehliadka

Miami - mesto, ktoré má čo ponúknuť

Florida je 27. štátom USA od 25. januára 1845. Odvtedy sa práve tento deň oslavuje ako Deň Floridy. Keď sa spomenie Florida, isto vám príde na um mesto Miami. A keď sa povie Miami, veľa ľudí si hneď predstaví pláže, slnko a party nočný život. V skutočnosti má Miami a okolie zaujímavú históriu, bohatú kultúru, a tiež jedinečný národný park len zopár kilometrov za mestom.

Miami Počasie

jasná obloha

jasná obloha

24°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 07:14

Západ slnka 19:35

Vďaka častým a priamym letom z Európy je Florida ľahko dostupná aj z Viedne. My do Miami prichádzame z Washingtonu DC v rámci našej cesty po východnom pobreží USA. Po 2,5 hodinovom lete pristávame výhľadom na palmy a oceán. Vyzdvihneme si z požičovne auto a ideme sa ubytovať. Hoci sme pristáli v Miami, bývame v meste Miami Beach. Dve mestá, ktoré mnohí turisti považujú za jedno a to isté, sú hrdé na svoje rozdiely a oddelené samosprávy. My sa na našom zájazde do USA pozrieme do obidvoch častí a ešte ďalej.

Cestou do hotela sa prevezieme autom cez Biscayne Bay, ktorý sa medzi týmito dvomi mestami nachádza. Z cesty vidíme umelo vytvorené ostrovy, ktoré sú momentálne sídlom svetových hviezd a ich drahých domov. Ostrovy sú uzavreté a strážené komunity, no aj z auta vidíme, že pri každom z nich je zaparkovaná luxusná súkromná loď.

V Miami Beach pokračujeme cez Art Deco štvrť, ktorá je slávna svojimi zachovalými historickými hotelmi a reštauráciami, ale tiež tým, že tu žil a aj zomrel legendárny Gianni Versace. Cestou smerom na sever k nášmu hotelu prechádzame najhlavnejšou ulicou - Collins Avenue.

4 fotografie

Unikátna štvrť Art Deco s vilou Ginanniho Versace

BUBO tip: Hotely v celom USA, a hlavne v Miami požadujú depozit a hotelový poplatok priamo na mieste. Aby sa vám depozit vrátil rýchlejšie, je lepšie použiť kreditnú kartu namiesto debetnej.

Ubytovaní a oddýchnutí vyrážame autom naspäť do mesta Miami a jeho slávnej štvrte Wynwood. Je to len jedna zo štvrtí mesta, kde vidíte jeho neuveriteľne bohatú umeleckú kultúru a život ovplyvnený teplom, slnkom a hispánskou väčšinou. Wynwood je známa tunajšími pestrofarebnými maľbami na fasádach obchodov a domov. Zamierime do srdca štvrte - Wynwood Walls. Je to akési vonkajšie múzeum, kde sú vystavené veľkoplošné diela autorov radiacich sa k tým najznámejším pouličným umelcom na svete. Na okolitých uliciach stoja prestavané sklady, v ktorých sú zriadené remeselné pivovary a zaujímavé galérie. 

Slnko už dávno zapadlo a nás čakajú nové veci ešte zajtra. Vraciame sa na hotel. Poloha priamo v centre Miami Beach je ideálna na vybehnutie von na večeru alebo drink. Ste predsa v Miami, je škoda ísť spať.

Wynwood Walls v Miami

BUBO tip: Väčšina reštaurácií ponúka výborné čerstvé morské plody alebo skvelú mexicko-kubánsku kuchyňu. Nebojte sa tu vyskúšať niečo nové, čo doma nenájdete. 

Rozsiahle močiare, unikátny ekosystém, ktorý nenájdete nikde inde, a predovšetkým voľne žijúce aligátory. Video: Corey's Airboat Tour

Rozsiahle močiare, unikátny ekosystém, ktorý nenájdete nikde inde, a predovšetkým voľne žijúce aligátory. Video: Corey's Airboat Tour

Unikátne Everglades #

Na druhý deň ráno nás čaká poldenný výlet do jedinečného národného parku, hneď za hranicami mesta Miami. Národný park Everglades je známy rozsiahlymi močiarmi, unikátnym ekosystémom, krorý nenájdete nikde inde, a predovšetkým voľne žijúcimi aligátormi. Na čo sa najviac tešíme my, je jazda na vznášadlách a pozorovanie aligátorov v ich prirodzenom prostredí. Firiem, ktoré majú oprávnenie na jazdu po močariskách je viacero, v BUBO dlhodobo navštevujeme Everglades Safari Park, ktorý okrem jazdy na vznášadlách tiež ponúka prechádzku po parku a vzdelávaciu šou s aligátormi. Z hotela vyrážame o 8.30 ráno, aby sme v pokoji stihli raňajky a za necelú hodinu sme tam. Aligátor sa v týchto bažinách oblastiach môže občas zatúlať aj na cestu. Výlety na vznášadle odchádzajú pravidelne každú chvíľu, takže nech prídeme kedykoľvek, nečakáme dlho.

6 fotografií

Toto je pravé Everglades

BUBO tip: Ak radi skúšate nové veci a chute, v Safari bufete okrem kávy a drobných jedál ponúkajú aj Gator Bites - chutné kúsky aligátorieho mäsa.

Jazda na vznášadle je spojená s hľadaním a pozorovaním voľne žijúcich aligátorov. V miestach, kde sa zvyčajne nenachádzajú, nám náš kapitán predvedie, že vznášadlo bez problémov zvládne rýchlosť 70 km/h a otočku takmer na mieste. Vznášadlo, alebo po anglicky airboat, sa v národnom parku Everglades využíva aj preto, pretože celé močariská a jeho ekosystém parku je tvorený pomaly tečúcou riekou s priemernou hĺbkou menej ako 2 metre. Klasická loď s vrtuľou by sa v plytkých močariskách zasekla. Celý tento výnimočný národný park predstavuje dedičstvo z doby ľadovej. A obývanie Floridy a územia v okolí Miami bolo úzko späté s pôvodnými obyvateľmi Ameriky dávno pred tým, ako prišli európski osadníci. Pre pôvodné kmene bola táto oblasť skvelým zdrojom potravy a sladkej vody. V modernej dobe spolu s narastajúcim počtom obyvateľstva začali spoločnosti pristupovať k vysúšaniu močiarov a ovplyvňovaniu vodných tokov rieky. To priamo úmerne spôsobilo nižšiu zásobu vody a pokles poštu zvierat v oblasti. Našťastie v roku 1947 bolo vymedzených 610 484 hektárov pôdy na vytvorenie chránenej oblasti a národného parku. Neskôr sa Everglades pridalo na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

BUBO tip: Po skončení jazdy na akejkoľvek lodi je v USA zvykom dať kapitánovi sprepitné. Väčšinou si ho zaslúžia, sú ústretoví, plní informácií a dajú si záležať na vašej spokojnosti. Preto pri odchode z lode vložte sprepitné (5-10$) do “Tips jar” nádoby alebo ho priamo podajte pri lúčení sa kapitánovi do ruky.

Po zážitkovej jazde na vznášadle ako z amerických filmov sa ideme pozrieť na aligátoriu šou. Killer a Bobby sú stálymi hviezdami, ktoré sa vyhrievajú na slnku, zatiaľ, čo nám ich chovateľ vysvetľuje anatómiu aj zvyky týchto obrovských plazov. Za tvrdú prácu si oba aligátory zaslúžia odmenu. Potom k nám na rukách chovateľa príde malý “baby” aligátor, aby sme si ho mohli obzrieť zblízka, prípadne sa spolu aj odfotiť. Následne sa ideme prejsť upraveným chodníkom pomedzi stromy, okolo jazierka, v ktorom sa vyhrievajú krokodíly a vraciame sa naspäť. Pred odchodom sa v suvenírovom obchodíku posilníme kávou, prípadne kúpime na pamiatku plyšového aligátora.

Baby aligátora uvidíme aj celkom zblízka. Video: Corey's Airboat Tour

Baby aligátora uvidíme aj celkom zblízka. Video: Corey's Airboat Tour

Smerujeme naspäť do mesta Miami, cestou sa zastavíme na obed a hneď po obede ideme priamo do kubánskeho srdca mesta. História a kultúra Miami je úzko spätá s vývojom Kuby. Prispela k tomu kubánska politika po Druhej svetovej vojne a masívne odchody Kubáncov po revolúcii v 1959. V priebehu v 70., 80. aj 90. rokov nasledovali ďalšie vlny migrácie a Miami bola najbližšia vstupná brána. Aj preto v Miami 60 % populácie rozpráva po španielsky. Sociálne, kultúrne a v konečnom dôsledku aj politické centrum Miami sa vybudovalo práve okolo kubánskej komunity v štvrti - Little Havana. A presne tak to tam pôsobí. Po ulici znie kubánska hudba z okolitých reštaurácií, v parku Maxima Gomeza hrajú starší muži domino a hneď vedľa je obchodík s pravými kubánskymi cigarami. Prechádzame popri baroch, kde sa aj uprostred jasného dňa tancuje salsa. Pridávajú sa aj ľudia na ulici a ak máte chuť, s radosťou vás zoberú medzi seba.

4 fotografie

Miami má aj svoju kubánsku štvrť

Ďalšou našou zastávkou je Bayside Marketplace. Prístav s loďami bol postupne oživovaný zábavno-obchodným komplexom pod holým nebom. Živá hudba, výborné reštaurácie, obchody so suvenírmi a krásne prostredie zálivu priťahujú turistov aj domácich počasie celého roku. Dáme si chvíľu rozchod a každý si môže užiť centrum Miami po svojom.

Vraciame sa na Miami Beach práve včas, aby ste stihli drink alebo večeru pri západe slnka. Možnosti všetkých chutí sú všade naokolo, pre luxusnú večeru v BUBO odporúčame The Restaurant at W South Beach alebo LT Steak & Seafood.

3 fotografie

Bayside market v meste Miami

BUBO tip: Miami je, bohužiaľ, známe aj pre dlhé zápchy áut počas špičky. Myslite na to, pri ceste späť na hotel, a tiež v deň odletu.

TOP 5 Miami #

  1. Art Deco štvrť v Miami Beach - slávna svojimi zachovalými historickými hotelmi a reštauráciami, ale tiež tým, že tu žil a aj zomrel legendárny Gianni Versace.
  2. Vonkajšia galéria Wynwood Walls, v ktorej vystavené veľkoplošné diela autorov radiacich sa k tým najznámejším pouličným umelcom na svete. 
  3. Národný park Everglades - známy rozsiahlymi močiarmi, unikátnym ekosystémom, jazdou na vznášadlách a predovšetkým voľne žijúcimi aligátormi.
  4. Little Havana a park Maxima Gomeza - srdca mesta úzko späté s históriou a kultúrou Kuby
  5. Bayside Marketplace - prístav s loďami so zábavno-obchodným komplexom bol holým nebom živou hudbou, výbornými reštauráciami a obchodmi so suvenírmi

Ak máte v Miami viac času: #

  1. odporúčame sa prejsť do časti nazývanej South Beach a na najjužnejší bod polostrova
  2. požičajte si bicykle a prejazdite celé Miami Beach na všetky smery
  3. navštívte Miami Seaquarium na Virginia Key a spojte to s kúpaním sa na neďalekej pláži
  4. na celom ostrove Watson Island sa nachádza tematická ZOO Jungle Island
  5. počas sezóny si určite choďte pozrieť NHL tím Florida Panthers alebo basketbalový tím Miami Heat či futbalový Inter Miami, ktorého dres si v MLS oblieka aj najlepší futbalista histórie Lionel Messi.

Tipy na prehliadky ďalších miest v USA:

1. Tipy na New York - hlavné mesto sveta očami našich sprievodcov, ktorí ho navštevujú už dve desaťročia

2. Tipy na Washington - hlavné mesto USA vás nadchne, keď viete kam ísť. My vám poradíme.

3. Tipy na Los Angeles - mesto hollywoodských celebrít si užijete aj vy

4. Tipy na Miami - Florida a jej pláže a k tomu mesto so silnou kubánskou komunitou

5. Tipy na Las Vegas - kasína a gýč alebo mesto, ktoré zaujme aj náročného návštevníka?

6. Tipy na Boston - najstarší maratón na svete

7. Tipy na Pittsburgh - Andy Warhol a tučniaci

8. Tipy na Chicago - mesto vetrov a maratónu

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Neutíchajúca chuť poznávať svet vedie Moniku vždy ďalej. Fascinuje ju všetko - rušný život vo veľkomestách, ale tiež ticho a pokoj prírody. Najradšej však na cestách stretáva nových ľudí a spoznáva ich spôsob života. Podľa nej nie je nič neriešiteľné a všetko závisí len od uhla pohľadu.  Pre klientov je ideálny sprievodca do divočiny aj luxusnej reštaurácie. K srdcu jej prirástla nedotknutá príroda Aljašky a Kanady, ruch v mestách USA aj dobrosrdečnosť ľudí v Rusku. Ak nie je v zahraničí, určite ju stretnete v slovenských horách alebo na výlete na motorke. Nikdy nepokazí zábavu a neodmietne šálku dobrej kávy.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Monika Šeniglová

Posledná úprava článku | Prečítané: 3281

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2864
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.