Rozbité vraky áut rozmiestnené po ceste v nehostinnej púšti obklopené unikátnymi stromami, vejúca suchá slama a v dohľade púštne hory a gigantický kaňon hýriaci všetkými odtieňmi hnedo-červenej. Ak vám to znie ako Arizona a Grand Canyon, ste na omyle. Reč je o najväčšom kaňone Afriky a skutočnom prírodnom fenoméne - Fish River Canyon v Namíbii.

Zmýliť si tieto dva kaňony nie je ťažké. Pozrite si hocijakú z fotografií tohto blogu a ukážte ju niekomu blízkemu. Stavím sa o čokoľvek, že odpoveď bude: "To je predsa Grand Canyon!". Správnu odpoveď poskytnú len tí, ktorí boli niekedy v Namíbii.

A pokiaľ sa rozhodujete medzi tým, či si chcete pozrieť Fish River alebo Grand Canyon, na ten africký vám poskytujem odporúčanie z jasného dôvodu - tu budete v čase návštevy sami, bez hocijakých iných turistov. Poďme však po poriadku.

4 fotografie

Fish River Canyon - začíname

Cesta k Fish River Canyonu #

Ku kaňonu sa v BUBO chodievame pozrieť na zájazdoch JAR, Namíbia, Botswana, Zimbabwe a Zambia (začína sa v Kapskom Meste a do Namíbie prechádzame pri meste Vioolsdorf) či Namíbia - veľký okruh (začína sa v hlavnom meste Windhoek).

Ktorýmkoľvek smerom idete ku kaňonu, odporúčam ísť po ceste B1. Ide o rýchlu asfaltovú cestu (pokiaľ má cesta označenie B, je asfaltová s aspektmi diaľnice), ktorá vás zavedie až do mesta Grunau. Pohodlnú cestu môžete vnímať ako diaľnicu, hoci je po väčšinu času jednopruhová, avšak môžete tu ufujazdiť až rýchlosťou 120 km/h a často aj viac, pokiaľ nie je veľká premávka, čo je v týchto končinách naozaj rarita.

Vzdialenosti v Namíbii:

  • Z Windhoeku do Grunau je to 658 km
  • Z Vioolsdrifu do Grunau je to 142 km
  • Z Grunau k Fish River Canyonu (Hobas) je to už len 96 km

Poznámka: Namíbia je obrovská krajina a všetko je od seba relatívne ďaleko. Rátajte s množstvom prašných a nespevnených ciest.

Namíbijské cesty sú úžasné v tom, že nie je ničím výnimočným, ak po ceste kamkoľvek nestretnete prakticky nikoho a aj na tejto diaľnici sa budete cítiť, akoby ste ju sami vlastnili. Keď som bol v Namíbii vo februári, cestou po diaľnici ku kaňonu oproti mne prešlo 5 (!!!) dopravných prostriedkov, z toho tri zásobovacie kamióny, ktorým sa tu nevyhnete.

Po tom, ako sa dostanete ku Grunau, sa už odpojíte na prašnú cestu C12 a následne na ešte nespevnenejšiu D601. Sprvu vás takéto cesty šokujú, no je to typický znak Namíbie, s ktorým sa v tejto krajine budete stretávať nonstop.

Na jednej fotke vľavo slonia noha stúpajúca cez vrak auta a vpravo zase väčší tulcový strom.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Povinná zastávka - občerstvenie pri kaňone #

Už v bezprostrednej blízkosti Fish River Canyonu sa zastavujeme v motoreste Canyon Roadhouse, Gondwana Collection Namibia. Lákať vás sem bude jeho unikátny exteriér, ktorý vás nedovolí nezastaviť sa tu aspoň "na jedno".

Vraky starých áut tu už poriadne skorodovali a stratili všetku farbu a lesk. Akoby vyrábali autá v dobe kamennej. Popri nich, ale aj cez kapoty ich motorov, rastú endemické stromy typické pre Namíbiu - slonia noha či tulcový strom (quiver tree). Nenechajte sa zmiasť. Benzínka, ktorá tu je, je tu ako atrapa a dodáva miestu atmosféru, ktorá pripomína americký stredozápad či známe vraky na Cadillac Ranch v Amarillo v Texase. Tieto však skutočne nemajú žiadnu farbu.

Samotný bar je taktiež plný vrakov áut, nájdených nárazníkov, odletených pneumatík áut, výfukov či poznávacích značiek. Koniec koncov, nie je nič netradičné, ak vám na cestách v Namíbii odletí koleso či spadne niečo z podvozku auta či z vypadne z motora, čo môže/nemusí byť potrebné. Takéto veci tu majitelia baru zbierajú a zo svojho zázemia robia skutočný unikát.

Načapujú vám tu výborné pivo pre nešoférov - odporúčam Windhoek, ktorý je ľahký, svieži a skutočne sa pije ako voda. Nájdete ho doslova v každom namíbijskom bare. Prípadne si, ak ste šoféri, dajte Savanu, ktorá chutí približne ako náš cider a tiež dobre osvieži.

Unikátne sú tu dokonca aj záchody, ktoré obsahujú okrem iného aj Pandorinu skrinku na stene. Ja som sa ju neodvážil otvoriť, veď to má priniesť smolu a nešťastie, ale možno budete odvážnejší.

Pri bare si tiež všimnite množstvo nálepiek pod strieškou - nájdete aj tú od BUBO? Odfoťte sa s ňou, napíšte mi na mail viktor.haber@bubo.sk
a pridám vašu fotku do blogu :)

Čarovná prašná cesta #

Nenechajte sa odradiť odpadnutými súčiastkami z áut spomenutých vyššie, cesta ku kaňonu sa vám bude páčiť. Sem tam uvidíte antilopy skákavé či priamorožce, ako individuálne stoja pod tieňom stromov či mohutne migrujú v stádach. Tu sa začína vaše prvé (a nie posledné) safari v Afrike.

Krajina sa pomaly mení a po bokoch uvidíte balvany, ktoré akoby niekto bagrom nahádzal na seba v tvare pyramíd, kvádrov či iných geometrických tvarov. Už toto je zážitok. Nachádzate sa predsa v Národnom parku Gondwana.

Gondwana Canyon Park je stále pomerne mladým národným parkom - založili ho v roku 1996. Dominujú tu náhorné plošiny, z ktorých sa naskytajú fascinujúce výhľady na široko rozľahlé a riedko porastené pláne prerušované žulovými kopcami a doleritovými hrádzami. Úžasnú panorámu dotvára mnoho tulcových stromov.

Národný park Gondwana Canyon sa rozprestiera na ploche viac ako 125 000 hektárov. Územie pritom pôvodne využívali na chov oviec, čo malo za následok ich nadmerné pasenie – bežný problém na suchom juhu Namíbie. Nadmerné využitie pôdy spolu s ročnými priemernými zrážkami 100 mm viedlo k zničeniu flóry. V roku 1996 však odkúpila skupina motivovaných Namíbijčanov prvé farmy a premenila ich na chránenú prírodnú rezerváciu, teraz dominuje voľne žijúca zver, pre ktorú vytvorili napájadlá, a tak tu uvidíte aj žirafy, zebry či pštrosy, mnoho lietavých vtákov a pri troche šťastia aj mačkovité šelmy.

Po nedlhej ceste sa dostanete na miesto zvané Hobas. Tu sa nachádza priestor pre kemping, takže ak by ste si potrebovali odpočinúť, je to ideálne miesto s množstvom zelene, lavičiek a tiež obchodov so suvenírmi a, samozrejme, aj toaletami.

Tu tiež treba zastať a prejsť peši k hlavnej búdke, kde sa kupujú lístky ako vstupné. Platíte nielen za počet osôb, ale aj auto.

Denný vstup do Fish River Canyon stojí v prepočte zhruba 10-11 eur na osobu a platí po dobu 24 hodín. Za auto sa dodatočne platí 1,50 eur a pokiaľ máte k dispozícii karavan, môžete tu aj prespať.

Po vybavení povinností nasleduje ešte nedlhá cesta - 10 km. Taktiež prašná, na niektorých miestach viac sínusoidná ako v úsekoch predtým, čiže tu jazdite opatrne, inak vás bude veľmi nadhadzovať. Kedykoľvek vám tiež do cesty môže vbehnúť zvieratko.

4 fotografie

K prvej vyhliadke

Úžasný Fish River Canyon #

Kaňon je úžasý v tom, že kde sa končí cesta pre autá, tam sa vynorí dielo prírody. Tu sa nemôžete kochať prvými obrysmi kaňona už popri ceste. Zjaví sa vám až vtedy, keď zaparkujete a vstúpite na vyhliadkovú plochu. Je to ako ísť do Indie, mať zaviazané oči pred bránami Taj Mahalu a uvidieť ho po prvý raz až vtedy, keď ste tesne pri ňom. Skúste niečo podobné, v BUBO zvykneme takto experimentovať s klientmi na zájazdoch v Indii a o to majú potom silnejší zážitok.

Pri namíbijskom kaňone však podobné ťahy netreba. Prídete k zábradliu a zrazu to uvidíte. Ako prvé sa vám v rámci Fish River Canyonu ukáže akási iná verzia slávneho amerického Horseshoe Bend - teda úkazu, kedy rieka vyformovala kaňon do akéhosi písmena U alebo, ak chcete, do tvaru slzy. Nemá žiadne špecifické pomenovanie, preto ho v blogu budem ďalej nazývať "africký horseshoe". 

Panoráma najväčšieho afrického kaňona Fish River.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Fish River Canyon hrá nádhernými farbami kameňu a púšte - žiari všetkými odtieňmi hnedej, oranžovej a červenej a ich rôznych kombinácií. Rieku však takmer nevidno. Voda na dne kaňona je, no v takom množstve, ktoré by ledva stačilo rybe. Tu málokedy zaprší.

Zrážky vo Fish River Canyone:

  • Február je najvlhkejší mesiac s 24 mm zrážok, vtedy je tu 30 až 40 stupňov cez deň
  • August je najsuchší mesiac s 3 mm zrážok, vtedy je tu 20 až 25 stupňov cez deň
  • Priemerné ročné množstvo zrážok je 115 mm, priemerná teplota cca 30 stupňov

Samotný Fish River Canyon sa nepodobá ničomu inému, čo sa na rozľahlom africkom kontinente nachádza. To pochopíte hneď, ako sa sem dostanete a budete mať pocit, že ste sa zázrakom teleportovali do USA. Rozmery Fish River Canyon sú 160 km na dĺžku, 27 km na šírku a v najhlbšom bode dosahuje kaňon do hĺbky viac ako 550 metrov, čiže je to naozaj majestátne dielo prírody.

Také majestátne, že hovoríme o druhom najväčšom kaňone na celom svete! Väčší je už len tak často spomínaný Grand Canyon, s ktorým sa tak môže skutočne porovnávať v mnohých aspektoch.

Píše Jakub Kopča, BUBO:

"Ja osobne som videl aj Grand Canyon aj Fish River Canyon a môžem slobodne povedať, že obidva vyrážajú dych svojou majestátnosťou. Zásadný rozdiel však zistíte hneď ako prídete k Fish River Canyon. Na parkovisku je len naše auto a miesto na piknik máme hneď, sme tam totiž absolútne sami. A to je bežný deň, krásne počasie a pravé poludnie. V bežných turistických destináciách by sme len 15 minút krúžili po parkovisku a hľadali voľné miesto."

Fish River Canyon v plnej kráse. Video: Viktor Háber

Fish River Canyon v plnej kráse. Video: Viktor Háber

Život pri kaňone #

Je teda namieste otázka, či v kaňone, ktorý nesie meno "rybia rieka", naozaj žijú ryby. Odpoveď je áno, avšak je to komplikovanejšie. Viac ich tu je, samozrejme, počas sezóny dažďov. Niektoré druhy rýb ju vtedy dočasne obývajú. Medzi tieto ryby patria sumec, tilapia a yellowfish.

Okrem toho je však rieka Fish dôležitým zdrojom vody pre voľne žijúce živočíchy, ako sú kudu, antilopy a paviány, ktoré možno v niektorých oblastiach vidieť piť z rieky.

Najúžasnejšie zviera, ktoré tu však môžete vidieť, je Fish Eagle - Orliak kráľovský, ktorý dostal meno práve po rieke Fish, pri ktorej sa vyskytuje, môžeme ho však nájsť prakticky v celej subsaharskej Afrike. Inak je známy aj ako orol africký. Jeho hlas znie ako zamat a svojím vzhľadom je tiež naozaj majestátny.

Orliak kráľovský je s rozpätím krídel až 2,4 metra jedným z najväčších druhov orla v Afrike. Živí sa predovšetkým rybami, ktoré loví ponorením sa do vody z ostrieža alebo stúpaním nad hladinu a je známy svojím charakteristickým volaním, ktoré sa často opisuje ako hlasné zvonivé „wee-ah, wee-ah“ ozývajúce cez vodu.

Viac blogov z juhu Afriky:

Tieto vtáky sú monogamné a páry spolu vydržia po celý život. Ak zbadáte jedného orliaka, hľadajte aj druhého, pretože vždy putujú spolu v pároch. Samce a samice orla sú si podobné vzhľadom s hnedým perím na tele, bielou hlavou a chvostom a žltým zobákom. Existuje však niekoľko kľúčových rozdielov, ktoré môžu pomôcť rozlíšiť medzi nimi:

  • Samice sú zvyčajne o niečo väčšie a ťažšie ako samce.
  • Samce majú štíhlejšiu hlavu a krk, zatiaľ čo samice majú širšiu, zaoblenejšiu hlavu a krk.
  • Samce majú zvyčajne menší a menej výrazný zobák (otvor zobáka).
  • Hruď samcov je v tvare štvorca, kým samičia je viac "oblúkoidná".

Ak však neuvidíte jeho, budú na vás určite čakať malé čierne vtáčiky pri lavičkách - ide o vtáka s menom turdus merula či eurasian blackbird, po našom však známy ako drozd čierny. Na fotkách v popredí pred Fish River Canyonom vyzerá tento vtáčik veľmi fotogenicky, veď posúďte sami.

Dám vám však dobrú radu - prosím, nekŕmte ich, hoci budú dotieravé, keď si tu rozložíte piknik, čo my v BUBO robíme a máme tak nádherný výhľad na riečny kaňon spolu s dobrým jedlom po ruke. Odporúčam biltong - teda sušené mäso, ktoré predávajú na každej benzínke. Drozdy tu totiž na stole majú svoju potravu, teda krmivo. Začínajú byť však rozmaznané, keď ich kŕmia iní ľudia a môžu si na to príliš zvyknúť a byť agresívne.

Toto je aj príklad paviánov na Myse dobrej nádeje, ktoré si tak zvykli na ľudskú potravu, že zvyknú kradnúť ľuďom jedlo pri chvíľke nepozornosti a ak sa pokúsite vybojovať si toto jedlo naspäť, budú agresívne. Vtáci by teda nemali dopadnúť rovnako, však?

Ako vznikol Fish River Canyon

Pojem Gondwana sme už v blogu použili. Vznik Fish River Canyon je úzko spätý s rozpadom rovnomenného superkontinentu - obrovskej pevniny, ktorá existovala pred viac ako 500 miliónmi rokov a zahŕňala súčasnú Afriku, Južnú Ameriku, Antarktídu, Indiu a Austráliu.

Keď sa Gondwana začala rozpadávať, africký kontinent postupoval smerom na juh a krajina na území dnešnej Namíbie sa začala vďaka tektonickej aktivite zdvíhať (asi 180 miliónov rokov dozadu). Treba si túto oblasť predstaviť ako miesto pod morom. Morské dno ale začalo stúpať a ukladali sa tu vrstvy sedimentárnych hornín.

Vrstvy boli stlačené a vytvrdené v priebehu nasledujúcich miliónov rokov. Fish River sa začala prerezávať cez vrstvy skál a vytvorila hlboký úzky kaňon. Tento proces pokračoval milióny rokov, pričom rieka pomaly vyryla kaňon postupne sa formujúci do dnešnej podoby.

Dôležitá tu bola erózia, teda kritická zložka pri formovaní a mnohých kaňonov. Ide o proces opotrebovania horniny a pôdy pôsobením vetra, vody, ľadu alebo iných prírodných síl. V prípade Fish River Canyon neustály tok vody z Fish River počas miliónov rokov vyryl kaňon hlbšie a širšie, odkryl vrstvy skál a vytvoril úžasnú slalno-púštnu krajinku, ktorú aj my v BUBO obdivujeme.

Najkrajší výhľad na Fish River Canyon #

To prvé miesto, kde zaparkujete auto, usadíte sa tu a začnete piknikovať, sa volá Fish River Canyon Viewpoint. Pokiaľ si chcete vychutnať kaňon v plnej kráse, trochu sa ešte prejdite. Približne 30-40 minútová prechádzka (podľa tempa chôdze a počtu medzizastávok) ma zaviedla k druhému vyhliadkovému miestu zvanému Hiker's Viewpoint.

Je menšie, no stále sa tam bez problémov usadí 12 ľudí komfortným štýlom a budú si vedieť rozložiť jedlo na okrúhlych kamenných stoloch. Pokiaľ ste lenivšie typy, aj poblíž tohto miesta sa dá prísť autom k spotu určenému na parkovanie a odtiaľto trvá chôdza len 5 minút. 

5 fotografií

Druhá vyhliadka na kaňon

Je to do značnej miery subjektívny názor, no vysvetlím, prečo sa mi táto vyhliadka páčila viac. Tu sa totiž Fish River Canyon zjaví v plnej kráse. Hoci z prvého miesta vynikne najmä "africký horseshoe", tu vidíte celú panorámu "kaňona rybej rieky".

To, čo sa sprvu zdá ako jedna trošku väčšia jama, sa razom zmení na gigantické hory. Pri pohľade doľava uvidíte, ako skaly vyčnievajú a derú sa do vzduchu, z druhej strany je kaňon plochejší, no vyniknú tu tmavé farby a zároveň aj zelený porast. Príroda si aj tu nájde svoju cestu. Z prvej vyhliadky mi kaňon prišiel majestátny, no, priznám sa, možno som očakával viac. Asi mi neprišiel byť dostatočne hlboký, no Hiker's Viewpoint mi to vynahradil naplno - tu uvidíte, aký je v skutočnosti gigantický.

Určite vás zaujme aj "mimozemský obrazec" príznačný pre niektoré obilné polia - teda zopár kruhov, ktoré sa stretnú v strede vo veľkom kameni. Obrazec, o ktorý sa poskladaním kameňov do tohto tvaru postarali ľudia, dáva miestu ako z Marsu ešte väčšie čaro.

Tu, ako sa nachádzajú lavičky pre piknik a nájde sa aj miesto, odkiaľ prebieha hiking. Nechýba zábradlie s reťažou, na ktorej visí niekoľko zámkov zamilovaných párov. Aj z druhého najväčšieho kaňona sveta sa tak pomyselne na chvíľu stane Paríž. Ale ide o pekné romantické miesto, takže sa nemožno čudovať.

Dá sa hikovať vo Fish River Canyone? Odpoveď je áno, ale:

  • len v niektorých mesiacoch v roku
  • je možné urobiť len päťdňový treking
  • je to len pre dobrodružné povahy, nie je sa tu kde schovať pred slnkom a treba si so sebou brať veľké zásoby vody a jedla
  • musíte to absolvovať s profesionálmi, v žiadnom prípade na vlastnú päsť a tabule vás na to jasne upozornia

Tvary, do ktorých rieka Fish vyformovala najväčší africký kaňon, budete dlho obdivovať a na rozdiel od podobných prírodných úkazov ste tu jediní turisti. Fish River Canyon je pritom druhým najnavštevovanejším miestom v Namíbii (po piesočných dunách púšte Namib), no vo februári sme tu boli ako BUBO skupinka naozaj sami a neboli tu žiadni ľudia čakajúci v dlhých radoch na fotky. To dodáva miestu špecifický nádych neprebádanosti a súkromia.

5 fotografií

Usaďte sa pri kaňone

Čo ešte vidieť v okolí #

Kaňon pozretý a príroda, ktorá sa formovala stovky miliónov rokov, sa nám ukázala naplno. Čo teraz? Budete kempovať pri kaňone, prípadne v Hobase? Ak by ste hľadali lepšie ubytovanie, poradím vám skutočne luxusné, ktoré v BUBO využívame, a to lodže Alte Kalköfen 189 km od kaňona, čo je na africké pomery skutočne "na skok".

Ak si ale chcete medzitým pozrieť aj iné ako len púštne pamiatky krajiny, zastavte sa (aj cestou k lodži) pri priehrade Naute Dam. Je to určite povinná zastávka. Suchá krajina bez známky kvapiek vody zrazu ukáže vodnú nádrž a aj modernú udržiavanú priehradu. Spoločne sa o jej výstavbu postarali Namíbia a JAR, konkrétne spoločnosť Concor, ktorá ju stavala dva roky a v prevádzke je od roku 1972. 

Je treťou najväčšou priehradou v Namíbii a zadržiava až 69 miliónov metrov kubických vody. Zdrojom vody je pre priehradu rieka Löwen, prítok toľko spomínanej Fish River. Po vyčerpávajúcej prechádzke popri kaňone viacero BUBO klientov v aute zaspalo, no tých, ktorí boli hore, priehrada ohúrila a aj preto sme si tu spravili fotozastávku. Určite neodoláte.

Najlepšie ubytovanie v okolí Fish River Canyon #

Áno, kempovať môžete, ale Alte Kalköfen je skutočne výnimočné luxusné ubytovanie v Namíbii, ktoré vyvráti všetky predsudky o chudobnej a nefungujúcej Afrike. Naozaj luxusné lodže s napájadlami, kde možno na terase z bezprostrednej blízkosti pozorovať zvieratká, najmä antilopy.

Domáci kuchári vám tu pripravia luxusnú večeru formou bufetov (aj so steakmi z priamorožca) a máte tu tiež luxusný bazén. Kvalita služieb v Namíbii vás prekvapí a dokazuje, že Nemci tento národ naučili precíznosti a práci s ľuďmi.

Na našom februárovom zájazde sme mali s BUBO skupinkou obrovské šťastie - Namíbia má jednu z najkrajších obloh na svete. Uprostred krajiny, najmä na jej juhu a východe, ktorý tvorí púšť Kalahari, absentuje akýkoľvek priemysel a ledva sa na oblohe zjaví čo i len jediný obláčik. Preto si tu nenechajte ujsť západy slnka a uvidíte takú sytooranžovú a modrú farbu, aká je neporovnateľná s hocičím iným.

Pokračovanie namíbijského dobrodružstva:

Výstup na dunu Big Daddy - najexotickejšia túra v živote?

4 fotografie

Alte Kalköfen

Má Namíbia najkrajšiu nočnú oblohu? #

Rovnako je to aj v noci a pokiaľ mesiac nie je v splne, ale blíži sa do fáze novu, je tu nádherne vidieť nočnú oblohu - spôsobom, aký je na Slovensku, ale prakticky aj v celej Európe, nemysliteľný. Áno, z Národného parku Poloniny na hraniciach s Ukrajinou krásne vidno hviezdy. S Namíbiou je to ale neporovnateľné - tu vidíte Mliečnu dráhu!

Februárové výhľady na nebo, ktoré sme zažili spolu s klientmi, boli na nezaplatenie a takmer ma dojali k slzám. Biely pás, ktorý združuje hviezdy do vesmírneho úkazu zvaného Milky Way sa postará o to, že vidíte všetky súhvezdia, ktoré máte nad hlavou, padajúce meteory a najjasnejšie žiariace milióny svetelných rokov vzdialené hviezdy.

A dokonca aj planéty - ak jedna z hviezd žiari jasnejšie oranžovo ako všetky iné, je to na 100 % Mars. Nám sa však podarilo vidieť aj Urán, Jupiter či Venušu.

Ak by ste potrebovali hviezdnu pomôcku, na lodži vám dajú vytlačený papier so súhvezdiami, takúto oblohu tu totiž vidia po väčšinu roka a sú na to pripravení. Výbornou je však aj mobilná aplikácia Star Walk 2, ktorá ukáže všetky súhvezdia v detailnom tvare.

Púštny juh Namíbie, Fish River kaňon, staré vraky áut, moderná priehrada i najjasnejšia obloha na svete. To sú ideálne dôvody, prečo ak cestujete do Namíbie, treba ju spoznávať od jej južných hraníc a postupne prejsť všetky krásy, ktoré zostávajú svetu stále pomerne neznáme a sú turistami nenavštevované. Tie ďalšie vám postupne predstavím v nasledujúcich blogoch, takže buďte pripravení a vyrazte s nami do Namíbie!

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 123

Mohlo by Vás zaujímať

Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty Prémiový blog

Prémiový blog Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty

Túra. Čo si predstavíte pod týmto slovom? Väčšinou zrejme strmé lesnaté kopce či nezdolateľné zasnežené vrchy a horské masívy, na ktoré sa stúpa…

Viktor Háber 14 min. čítania
​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie Windhoek

Windhoek ​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie

Windhoek je jednou z najmladších metropol sveta, veď je hlavným a najväčším mestom krajiny, ktorá si svoju nezávislosť vydobyla až v roku 1990 –…

Martin Hrnko, Viktor Háber 9 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Spitzkoppe - instagramový raj uprostred ničoho Blog

Blog Spitzkoppe - instagramový raj uprostred ničoho

Otázka: Koľko má Namíbia najfotogenickejších miest sveta? Odpoveď: Áno. Neustále sa meniaca krajina sa v priebehu piatich minút zmení z nehostinnej…

Viktor Háber 9 min. čítania
Ako si užiť najväčší kaňon Afriky - Fish River Canyon Blog

Blog Ako si užiť najväčší kaňon Afriky - Fish River Canyon

Rozbité vraky áut rozmiestnené po ceste v nehostinnej púšti obklopené unikátnymi stromami, vejúca suchá slama a v dohľade púštne hory a gigantický…

Viktor Háber 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Namíbia


náročnosť

15 dní

Trvanie

5842
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4957
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.