Mccheta. Najposvätnejšie miesto Gruzínska

Prehliadka

Mccheta. Najposvätnejšie miesto Gruzínska

Z gruzínskeho hlavného mesta Tbilisi má cesta do historickej Mcchety len necelých 20 kilometrov. Mnohí ho pokojne obídu na ceste ku kaukazským horám, ale my v BUBO vieme, že toto miesto je unikátne. Má v sebe punc posvätnosti a jeho príbehy ho katapultujú medzi najzaujímavejšie miesta v krajine. Mccheta je totiž najposvätnejším miestom celého Gruzínska, bolo hlavným mestom krajiny a práve z týchto miest sa v krajine šírilo nové náboženstvo v znamení kríža

Mccheta Počasie

silný dážď

silný dážď

24°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 06:14

Západ slnka 19:46

Dážď 4.99mm

Doba, v ktorej už bola Mccheta hlavným mestom celej oblasti ešte nepoznala náš letopočet. Spoločne s malou kamennou osadou Uplitsikhe ležiacou vedľa známeho mesta Gori patria dokonca k najstarším mestám celého kaukazského Gruzínska. Staré mesto vyrástlo nad sútokom riek Mtkvari a Argavi a dodnes sa rozkladá na ich brehoch. Rieka Mtkvari, známa aj ako Kura pramení v horách severovýchodného Turecka, vlní sa Gruzínskom a následne v susednom Azerbajdžane vyteká do Kaspického mora. Do celej oblasti prinášala život a tak tomu bolo aj v prípade Mcchety. Vďaka obom riekam dostalo mesto do vienka naozaj príťažlivú polohu, ktorú si návštevník najlepšie dokáže vychutnať z kopca nad mestom. Svoj zlatý vek prežívala Mccheta na prelome letopočtov a najmä v 4.storočí, kedy sa začínajú stavať prvé kostoly. V 5.storočí sa panovník Vachtang I. Gorgasali rozhodol presunúť hlavné mesto do blízkeho Tbilisi, ale aj tak ho ľudia nevymazali zo svojho podvedomia ako najvýznamnejšie miesto krajiny.

Opustíme Tbilisi a hoci je našim cieľom krásne, horské mestečko Kazbegi (dnes sa už volá Stepantsminda) pod zasneženým pahorkom Kazbegu, nemôžeme na našej ceste Mcchetu obísť. Ak vyštartujeme z centrálneho Tbilisi, tak cesta sem trvá cca 35-40 minút, hoci je to len okolo 20 kilometrov. Uháňajú sem ranné maršrutky s pútnikmi, s domácimi či gruzínskymi turistami, no občas sa tu zastavia aj cudzinci. V BUBO navštevujeme Mcchetu od nášho prvého zájazdu, pretože milujeme historické a dôležité miesta, kde sa lámali a tvorili dejiny.

Ako na Mcchetu? #

Gruzínsku Mcchetu si viete rozdeliť na dve miesta, kde si spravíte prehliadku. Prvým je pahorok nad mestom, nad sútokom riek s kláštorom Džvari a nádhernými panoramatickými výhľadmi a tým druhým je samotné centrum mesta s ďalšími kláštormi a najmä s dôležitým a okázalým kláštorom s krkolomným názvom Svetitcchoveli. My začneme na pahorku pri kláštore Džvari.

Nádherný kostol Džvari na ikonickom mieste nad mestom
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Džvari znamená kríž #

Kláštor Svätého Kríža stojí vysoko na kopci nad Mcchetou. Gruzínci mu nepovedia inak ako Džvari (slovíčko "džvari" predstavuje v gruzínčine kríž) a pre mnohých je práve on najposvätnejším zo všetkých gruzínskych kláštorov. Pred areálom stojí parkovisko a na ňom sa stretnete s prvými predavačmi suvenírov. Nájdete u nich staré odznaky s portrétom Lenina, gruzínske baranice, hrnčeky, drevené výrobky, ale aj magnetky či sviečky, ktoré môžete o pár minút zapáliť v priamo kláštore. Kláštor Džvari sa prepletá s príbehom svätej Nino, najvýraznejšej kresťanskej postavy starého Gruzínska.

Za príbehom svätej Nino #

Práve tu na samom vrchole kopca nechala svätá Nino po tom ako priniesla kresťanstvo do krajiny zasadiť svätý kríž. Pokrstila gruzínsku kráľovnú Nanu, čím sa znepáčila kráľovi Mirianovi, ale po nešťastnej poľovačke pri ktorej na chvíľu oslepol (zaujímava podobnosť so svätým Pavlom) sa k nej pomodlil a následne sa stal prvým kresťanským kráľom Gruzínska. Zdalo by sa, že Mccheta alebo celé Gruzínsko je plné rozličných príbehov. Ku kláštoru sa dá vyšliapať za necelú hodinku a pol priamo z mesta, alebo si jednoducho objednáte taxík či mikrobus a pohodlne sa vyveziete nahor. Na prvý pohľad sa kláštor Džvari líši od ostatných, pretože vyzerá byť pomerne nový. Zdanie klame a jeho korene siahajú do 6.storočia. Ako aj celá Mccheta, aj on je zapísaný do svetového dedičstva UNESCO. Pár schodov vedie na malé nádvorie, kde odpočívajú ťažké, kovové zvony. Kedysi spievali celým údolím, ale dnes stratili hlas a človek sa ich môže dotknúť. Vnútrom kláštora sa miesi posvätné ticho s prázdnotou a jemným dymom sviečok, ktoré sa o chvíľku rozplynú, skôr než sa stihnú dotknúť kamenného stropu. Za stolom sedí starý mních predávajúci sviečky, ale inak sa tu nedeje vôbec nič. Nie sú tu ani žiadni turisti, len naša BUBO skupinka.

Najkrajšia panoráma Mcchety #

Čo je na tomto mieste krásne je najdokonalejšia panorámu akú dokážete v Mcchete uloviť. Všimnete si ju hneď po ľavej strane od kláštora a keď sa vydáte cestičkou, za minútu ste na mieste. Chvíľku budete sledovať bez slov až potom si poviete, že je to nádhera. Mccheta je z výšky krásne miesto. Z východu priteká rieka Mtkvari, zo severu Argavi a spolu ruka v ruke utekajú na juh. Na ich sútoku stojí mestečko plné oranžových striech, ponad ktoré sa dvíhajú špičky stromov a strechy kostolov a kláštorov. Za mestom rastie krajina do výšky a prenikavo zelené lúky a lesy sa rozbiehajú všetkými smermi, aby sa zastavili pri prvých náznakoch kaukazských pahorkov. 

3 fotografie

Kostol Džvari neponúka len kus krásnej histórie, ale aj dokonalý výhľad na Mcchetu

Dole do mestečka #

Dostať sa z pahorku Džvari dole do starého mestečka Mccheta netrvá dlho. Ak máte vlastnú dopravu, tak počítajte s tým, že za pätnásť, maximálne dvadsať minút ste dole a môžete sa pustiť do ulíc s cieľom objaviť najposvätnejšie mieto v podobe vzácnej katedrály. Ak sa rozhodnete ísť dovnútra do katedrály, dajte si pozor na svoje oblečenie. Ak máte kráte nohavice, budete si musieť dať na seba niečo, čo vám pri vstupe do kláštora dajú a rovnako na tom budú ženy v nohaviciach. Pre ženy je najlepším oblečením do gruzínskeho kláštora či katedrály dlhá sukňa. Ženám sa v pravoslávnom prostredí vždy hodí aj šatka, ktorú máte v kabelke či vo vrecku a pri vstupe do posvätných miest si ju dáte cez vlasy. Ak zaparkujete na veľkom parkovisku v centre Mcchety, tak ste pri katedrále za 5 minút. Cesta k nej je veľmi dobre vyznačená, no pripravte sa na to, že pôjdete ulicou pripomínajúcou bazár. Nezastavujte sa tam teraz, ale odolajte a pri spiatočnej ceste budete mať čas vychutnať si obchodíky či suveníry. 

Za živým stĺpom #

Starým mestečkom kráčame k veľkolepej katedrále Svetitskhoveli. Vysoká veža katedrály je neprehliadnuteľným míľnikom. Námestie pred vstupom zaplnili stánky s obchodníkmi tak ako tomu bolo aj na ceste z parkoviska. Niektoré predávajú čínsky balast, iné dokonca pekné náboženské suveníry. Malé i veľké sviečky, obrázky svätých namaľované na dreve alebo na papieri, ikony, krížiky na krk a v neposlednom rade aj drobné makety stavby stojacej pred nami. Na nádvorie katedrály vedie mohutná drevená brána. Aj tu je záhrada plná kvetov, ale svoje miesto tu našli aj odpočívajúci ľudia. Steny katedrály obiehajú kamenné reliéfy, postavičky, kríže alebo len nápisy v ozdobnom, staručkom gruzínskom písme. Staré príbehy hovoria o tom ako Žid menom Elioz prišiel z Jeruzalema s kúskom rúcha Ježiša Krista. Vrátil sa s ním do Mcchety, ukázal ho svojej sestre Sidónii a tá v návale náboženskej vášne v tom momente umrela. Držala rúcho tak silno, že kúsok vzácnej relikvie pochovali s ňou priamo na mieste, kde stojí dnešná katedrála. Ľudia po čase zabudli, kde je kúsok vzácneho rúcha uložený. Kráľ Mirian sa rozhodol postaviť kostol a do jeho vnútra nechal osadiť drevený stĺp. Raz v noci sa pri tichej modlitbe zjavil svätej Nino muž ako prenáša stĺp obklopený ohňom. Vtedy stĺp zázračne ožil a zastavil sa až na mieste, kde kedysi pochovali Sidóniu. Odtiaľto pochádza aj názov katedrály. V gruzínštine označuje slovo „sveti“ stĺp a „tskhoveli“ znamená živý.

3 fotografie

Katedrála Svetitskhoveli v centre Mcchety

Do prítmia katedrály #

Vstupov do katedrály je hneď niekoľko. Prichádzame z bočnej strany a vzápätí sa pred nami otvorí obrovský priestor. Interiér skrášľujú staré ošúchané fresky. Niektoré vybledli pôsobením storočí, ale pár z nich má farby ešte tak živé, akoby mali len pár rokov. V strede katedrály odpočíva pôsobivý drevený ikonostas a centrálnou časťou neustále prúdia ľudia. To čo vidíme dnes okolo seba je výsledok architektov z 11.storočia. O tri sto rokov neskôr ho sčasti zničili vojská obávaného Timura, ale našťastie sa jej podarilo prežiť do dnešných dní. Odrazu sa odniekiaľ vynoril starší patriarcha s hustou bradou odetý od hlavy po päty v čiernom hábite. Každým pohybom sa mu od hrude odrazí veľký kríž prevesený cez krk. Všetci sa zoradia do zástupu vedľa koberca po ktorom kráča a čakajú na jeho požehnanie. Na čelo im spraví krížik a pomaly vyjde von, kde sa medzičasom nazbierala ďalšia skupinka ľudí. Na ich tvárach vidno úprimnú radosť z tohto stretnutia. Zo všetkých svätostánkov v Mcchete je katedrála Svetitskhoveli najzaujímavejšou. Jej význam podčiarkuje aj fakt, že vo vnútri korunovali gruzínskych kráľov a viacerí z nich tu našli svoj posledný odpočinok. Atmosféru tohto miesta, treba zažiť na vlastnej koži, aby človek pochopil aký význam má pre Gruzíncov. Prehliadka katedrály je veľmi jednoduchá, stačí kráčať od vstupu k ikonostásu a sledovať maľby okolo seba. Tie na ľavej strane sú krajšie, lepšie zachované a určite sa ne pozrite. 

Na prehliadku katedrály samotnej si vyčleňte pokojne 30-45 minút, pretože vás zaujme atmosféra celého miesta a hoci si pozriete fresky, detaily, architektonické nuansy, no napokon si budete chcieť posedieť na nádvorí a nechať na seba padať príbeh aj dejiny tohto miesta. Naháňať sa tu nemá žiaden zmysel. 

Kláštor Samtavro #

Na miernej vyvýšenine neďaleko rieky stojí kláštor Samtavro a snaží sa na seba upútať pozornosť. Za nízkym múrikom rastie niekoľko vysokých stromov a zašpicatená veža s krížom na vrchole. Pri bráne sedí hŕstka starších žien a keď sa k nim priblížime vystrie sa k nám zvráskavená prázdna dlaň. Pred múrmi kláštora polieva mníška záhon ruží a ďalšie sa rýchlym krokom presúvajú za roh. Dnes tu sídli ženská rehoľa. Medzi staršími ženami sa občas mihnú aj mladé dievčatá a s jednou z nich si vymieňame úsmevy. V 12.storočí slúžil kláštor panovníkom Mcchety a v jeho útrobách sníva svoj večný sen kráľ Mirian aj s manželkou Nanou. Vnútro je pomerne malé, steny ozdobené polorozpadnutými freskami a pár pútnikov zapaľuje tenučké voňavé sviečky. Pôvodnú stavbu kostolíka Tsimnda Nino zo 4.storočia pohltil jej dnešný nasledovník a podľa tradície stojí na mieste, kde sa svätá Nino zastavila a pomodlila. V záhrade stojí aj menšia kamenná zvonica a okolo nej pár kamenných náhrobkov zapustených do trávnika. V druhej polovici 20.storočia patril k najznámejším obyvateľom kláštora mních Gabriel. Denne k nemu prichádzali chorí pútnici zo všetkých kútov Gruzínska, aby ich svojim darom vyliečil. Mnohým pomohol a preto ho dnes považujú za svätca.

Čo vidieť navyše? #

1.,Pevnosť Bebritsikhe

Okrem kláštorov či kostolov nájdete kúsok od Mcchety aj zaujímavú ruinu pevnosti Bebritsikhe. Leží severne od centra mesta a ak chcete môžete sa k nej aj prejsť po vlastných (zaberie vám to možno 20-25 minút). Nečakajte tu však rozprávkovú pevnosť, ktorú si nafotíte na instagram, ale milovník histórie bude nadšený, pretože ho očaria starobylé ruiny. Kedysi chránil okolie pred nájazdmi horských kmeňov a prvé kamene tu naukladali už v priebehu 1.storočia pred našim letopočtom. Ruiny pevnosti, ktoré vidíte sú však o niečo mladšie a teda pochádzajú uz cca 9.storočia. 

2.,Historické Tbilisi

Spojte si návštevu Mcchety s Tbilisi. Ležia od seba len niekoľko kilometrov a tam, kde história Mcchety končí, pokračuje história Tbilisi. Tieto dve miesta vyrástli spoločne a dnes tvoria kostru najhistorickejších miest krajiny. Mcceta je malá, pokojná, Tbilisi je lákavá kaukazská metropola. Jing a jang. 

3.,Pompeiov most

Medzi unikátne pamiatky o ktorých málokto vie patrí aj Pompeiov most, ktorý tu Rimania postavili v roku 65 pr.Kr. počas rímskej kampane v Ibérii a Kolchyde. Dnes jeho ruina leží na okraji Mcchety a ak sa k nemu vyberiete, budete tu zaručene sami!

#

TOP 10 Mcchety

1.,Príbeh Stalina

O Stalinovi môžete počúvať hodiny, môžete cestovať Moskvou a vidieť jeho odkaz alebo sa vybrať na Sibír a tiež sa pozrieť na jeho odkaz no na iných miestach, než v Moskve. Byť však priamo tu v Gori, kde sa narodil a počúvať jeho príbeh na mieste, kde sa formoval a na mieste, kde stojí jeho rodný dom je v určitej forme zážitok.

2.,Pancierový vlak

Pancierové vlaky sa najčastejšie spájajú so Sovietskym zväzom, ale oni tu boli ešte dávno pred jeho vznikom. Najznámejší vozeň patril Stalinovi, ktorý v ňom cestoval na Jaltu či do Teheránu a do ktorého môžete dnes nahliadnuť aj vy.

3.,Stalinove múzeum

Najväčším ťahákom Gori je múzeum venované najslávnejšiemu rodákovi, teda Stalinovi. Pred múzeom nájdete jeho sochu, poslednú v krajinu a v múzeu niekoľko miestností s unikátnymi artefaktmi, ktoré dokumentujú jeho život od narodenia až po jeho posmrtnú masku.

4.,Stalinova ulica

Azda už nebude prekvapením ak povieme, že jedna z hlavných ulíc Gori nesie meno samotného Stalina. Prejdite sa okolo panelákov a spravte si originálnu fotografiu s názvom tejto ulice. Doma vám nebude veriť, že takáto ulica naozaj existuje.

5.,Pevnosť v Gori

Najhistorickejším miestom nie je Stalinove múzeum, ale pevnosť dvíhajúca sa na kopci nad mestom, ktorá tu prečkala už niekoľko storočí. Pri pohľade z diaľky je impozantným miestom, no ak vojdete dnu, nájdete prázdnotu. Aj tak je ikonou celého mesta

6.,Panoráma Gori

Ak vyjdete hore na pevnosť, kráčajte k jej hradbám tak, aby ste sa ocitli priamo na nich a mohli si vychutnať výhľad na krajinu v ktorej je položené Gori. Je to zaujímavý pohľad na mesto naplnené pokojom, ktoré je v tak ostrom kontraste s udalosťami z roku 2008, kedy tu prebiehal vojenský konflikt.

7.,Trhovisko

Neďaleko pevnosti nájdete aj farebné a živé trhovisko, najpríjemnejšie miesto celého Gori, kde si viete kúpiť najčerstvejšie kúsky zeleniny či ovocia alebo domáce koláče či iné drobnosti.

8.,Radnica

V centre mesta, keď budete kráčať zo Stalinovho múzea k pevnosti, prejdete aj okolo obrovskej palácovej budovy, kde sa skrýva miestna Radnica. Ešte v roku 2010 pred ňou stála socha Stalina, no tá je dnes preč. Počas vojny z 2008 ju ostreľovali ruské milície.

9.,Atmosféra Gori

Gori je ospalé, neveľké miesto, kde viete zažiť lenivú atmosféru provinčného mesta. Je v ostrom kontraste s Tbilisi, kde to žije, ktoré má svoje fluidum. Gori je miesto na bezcieľne potulky po meste po ktorých si napokon sadnete do jedného z podnikov na dobré, gruzínske jedlo.

10.,Gruzínsky obed

Ochutnajte niečo z tradičnej gruzínskej kuchyne. Čo poviete na chačapuri? Gruzínska delikatesa, ktorú nájdete v každej dobrej gruzínskej reštaurácii. Volá sa chačapuri a vo svojej veľmi jednoduchej podstate ide o cesto naplnené syrom. Preplnené syrom, doslova ho tam nájdete obrovské množstvo a čakajú vás pravé syrové orgie.

Zažite atmosféru južného Kaukazu aj posvätného mesta Mccheta a vyberte sa na zájazd do Gruzínska, kde si túto krajinu zamilujete. 

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 653

Mohlo by Vás zaujímať

Gori. Na návšteve u Stalina Gori

Gori Gori. Na návšteve u Stalina

Gruzínsko je ozdobou Kaukazu a je to azda najpríjemnejšia krajina s akou sa v tomto región stretnete. Má krásu prírodu, históriou, je pretkaná…

Kaukazská krásavica Tbilisi Tbilisi

Tbilisi Kaukazská krásavica Tbilisi

Gruzínsko je krajinou impozantných kaukazských hôr, srdečných pohostinných ľudí a fantastickej, takmer magickej atmosféry, v ktorej sa snúbi bohatá…

TOP 10 Tbilisi Blog

Blog TOP 10 Tbilisi

Tbilisi. Čarokrásne gruzínske hlavné mesto, ktoré toho v sebe skrýva veľa. Špeciality gruzínskej gastronómie, úžasné víno, dominantnú pevnosť,…

Najkrajšie túry sveta - 2. diel Blog

Blog Najkrajšie túry sveta - 2. diel

Po úspešnej prvej časti vám priblížim ďalšie turistické trasy, ktoré vyzdvihuje aj samotný Lonely Planet. Tentokrát sa presunieme do Južnej Ameriky…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Mccheta. Najposvätnejšie miesto Gruzínska Mccheta

Mccheta Mccheta. Najposvätnejšie miesto Gruzínska

Z gruzínskeho hlavného mesta Tbilisi má cesta do historickej Mcchety len necelých 20 kilometrov. Mnohí ho pokojne obídu na ceste ku kaukazským…

Tomáš Kubuš 10 min. čítania
Kacheti – gruzínskymi vínnymi cestičkami Kacheti

Kacheti Kacheti – gruzínskymi vínnymi cestičkami

História Gruzínska sa prepletá s históriou vína tak pevne, že je takmer nemožné navštíviť túto krajinu a pritom sa nedotknúť tohto fenoménu,…

Tomáš Kubuš 10 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

9238
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.