Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie

Prehliadka

Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie

Mark Twain opísal Melbourne ako jedno z najkrajších miest na svete. A naozaj, keď sem prídete osobne, dáte mu za pravdu… Melbourne je príjemne kozmopolitným, kultivovaným, miestami konzervatívnym, ale aj avantgardným hlavným mestom štátu Viktória. Od roku 2023 je najväčším mestom Austrálie (predbehlo aj Sydney), a zároveň najjužnejším mestom sveta, v ktorom žije viac ako milión obyvateľov. Návštevníci ho vyhľadávajú pre jeho pohodovú atmosféru, vynikajúce reštaurácie, nočný život, kultúru, či atraktívne športové podujatia. Je považované za jedno z najživších miest na svete.

Melbourne Počasie

silný dážď

silný dážď

17°C

Predpoveď 25.Apr

Východ slnka 05:31

Západ slnka 19:04

Dážď 19.99mm

Melbourne sa na nachádza v štáte Viktória, na juhovýchode Austrálie, je jej najjužnejším hlavným mestom. Preteká ním rieka Yarra,  leží na brehoch zálivu Port Phillip. Tak ako v ostatných austrálskych veľkomestách, aj v Melbourne je hustota obyvateľstva  relatívne nízka. Žije tu približne päť miliónov obyvateľov. Zároveň patrí Melbourne s rozlohou 9 993 km2 k tým najväčším mestám na svete. Často krát sa prezýva aj ako záhradné mesto, keďže na jeho území nájdeme nespočetné množstvo parkov a záhrad. Za veľa hovorí aj fakt, že v rebríčku Economist Intelligence Unit najlepších miest pre život z roku 2019, ktorý hodnotil 140 miest, sa Melbourne umiestnilo na 2. mieste. Pred rokom 2018 bol dokonca sedemkrát na prvom mieste a v roku 2021 si stále drží svoju prvú desiatku!

Kde stretnete celý svet #

Sydney sa zvykne pokladať za najglobálnejšie mesto Austrálie, ale o pestrosti Melbourne svedčí, že dve tretiny obyvateľov Melbourne sa narodili v Austrálii, zvyšok pochádza zo zahraničia. Po Druhej svetovej vojne sem prúdili obyvatelia najmä zo Spojeného kráľovstva, Juhoslávie, Litvy, Macedónska, Holandska, Nemecka, Malty, viacerých arabských krajín. Neskôr, v 50. a 60. rokoch to boli najmä grécki a talianski imigranti, ktorí sú dodnes najväčšími skupinami obyvateľov v Melbourne po tých s britským alebo írskym pôvodom. Podľa sčítania z roku 2001 žije v Melbourne až 161-tisíc obyvateľov gréckeho pôvodu, z ktorých vyše 57 tisíc bolo narodených v Grécku. To robí Melbourne jedno z najväčších „gréckych miest“ sveta, po mestách v samotnom Grécku a na Cypre.

Melbourne má tiež najpočetnejšiu židovskú komunitu v Oceánii, viac ako polovica (približne 50-tisíc) austrálskych Židov žije práve tu. Neskôr, v 70. a 80. rokoch, do Melbourne smerovali utečenci z Vietnamu, Kambodže a prisťahovalci z Indie, Filipín a Malajzie. Najnovšie imigrantské vlny prichádzajú zo severnej Afriky, najmä Sudánu.

Melbourne je považované za austrálske hlavné mesto športu. Vznikol tu austrálsky futbal - hra podobná rugby, ktorá je v štáte najpopulárnejším športom. Mesto je tiež sídlom deviatich zo šestnástich klubov AFL - ligy austrálskeho futbalu, svoj domov tu majú kluby rugby a futbalu. Populárnym športom je tu tiež cyklistika. Najznámejšími športovými udalosťami v Melbourne sú každoročne slávny tenisový turnaj Australian Open, Veľká cena Austrálie vo Formule 1 a dostihový Melbournský pohár. V roku 1956 sa v meste konali Olympijské hry a v roku 2006 Hry Britského spoločenstva národov.

Panoráma Melbourne
Foto: Robert Taraba — BUBO

Stručná história mesta  Melbourne je pomenované po anglickom šľachticovi a premiérovi Williamovi Lambovi, druhom vikomtovi Melbourne (1779-1848), ktorý pochádzal z obce Melbourne v Derbyshire. Názov Melbourne pochádza zo staroanglického mylla burne, čo značí mlynský náhon. 

Európske osídlenie Melbourne sa datuje od roku 1835, keď sa na jeho území začali usadzovať farmári, vracajúci sa z Tasmánie, kde nedokázali nájsť vhodnú pôdu. Pôvodne bol sídlom administratívneho celku Port Phillip a po vzniku kolónie Viktória sa stal jej hlavným mestom. Od 50. rokov 19. storočia, keď bolo vo Viktórii objavené zlato, sa Melbourne rýchlo rozrastalo a získavalo na dôležitosti ako významný prístav a centrum služieb. V 80. rokoch 19. storočia už bolo Melbourne druhým najväčším mestom britského impéria. V tom období bolo v meste vybudovaných množstvo výškových viktoriánskych budov, terasových domov, bulvárov a záhrad, obklopujúcich mesto. V Melbourne je dodnes druhý najväčší počet viktoriánskych stavieb (po Londýne) na svete. 

V rokoch 1901 až 1927 bolo Melbourne hlavným mestom Austrálie. V roku 1927 sa vláda a parlament presunuli do novovybudovaného hlavného mesta Canberra. Melbourne sa postupne rozrastalo a v priebehu druhej svetovej vojny (1942-44) bolo sídlom pacifického veliteľstva spojeneckých jednotiek. Počas vojny mesto prekvitalo a ďalej sa rozrastalo, na čom mala podiel vojnová výroba. Rozvoj pokračoval i po vojne, keď do Melbourne pricestovalo mnoho imigrantov, najmä z Grécka a Talianska. Mestu pomohla aj organizácia Olympijských hier v roku 1956. Až do sedemdesiatych rokov 20. storočia bolo Melbourne najväčším obchodným a finančným centrom Austrálie, potom stratilo tento primát v prospech Sydney. 

Koncom 80. rokov tu došlo k poklesu výroby a začal sa odliv obyvateľov do Nového Južného Walesu a Queenslandu. Po niekoľkých rokoch sa však tento trend podarilo zvrátiť a od roku 1997 si Melbourne udržiava významný nárast počtu obyvateľov a zamestnanosti. 

Melbourne bolo niekoľkokrát vyhlásené za najlepšie miesto pre život spomedzi 140 miest sveta.

3 fotografie

Vstup na Australian Open je 20 dolárov

Keď z fontán striekalo šampanské… #

Našu BUBO prehliadku Melbourne začíname v Čínskej štvrti - Chinatown, kde nás víta brána priateľstva. Čínska štvrť sa nachádza v juhovýchodnej časti Little Bourke Street. Založená bola v roku 1850, čo súviselo s masívnym prisťahovalectvom z Číny. To bolo spojené so zlatou horúčkou, ktorá vypukla v štáte Viktória. Jedná sa vôbec o najstarší Chinatown na južnej pologuli. Ak by ste sa chceli dozvedieť o tomto kúsku histórie viac, môžete navštíviť Čínske múzeum, ktoré sa v tejto štvrti nachádza.

Pokračovať budeme k jednej z najkrajších budov mesta, ktorá bola ako prvá  v Austrálii zapísaná medzi pamiatky UNESCO. Touto unikátnou stavbou, pochádzajúcou z druhej polovice 19. storočia, je Kráľovská výstavná budova. Jej výstavba skončila v roku 1880 a v tom istom roku bola aj otvorená Svetová výstava, ktorá trvala až do roku 1881. Jej krása odzrkadľuje prosperitu a bohatstvo, ktorú do Melbourne prinieslo vypuknutie zlatej horúčky v roku 1850. Hovorí sa, že Melbourne bolo vtedy tak bohaté, že z fontány pred Kráľovskou výstavnou budovou tieklo šampanské. Budova je obklopená záhradami Carlton, ktorých celková rozloha je 26 hektárov. 

Podľa architekta Josepha Reeda je podoba výstavnej haly inšpirovaná rôznymi budovami či architektonickými štýlmi, napríklad aj chrámom Santa Maria del Fiore vo Florencii (centrálna kopula), nemeckým novorománskym kostolom Rundebogenstil (bočné krídla), či niekoľkými stavbami vo francúzskom Caen a Paríži. Stavba je dodnes využívaná pre rôzne výstavy a ďalšie kultúrne akcie. V budove prebehlo 9. mája 1901 prvé slávnostné zasadanie Austrálskeho parlamentu a 3. septembra 1901 bola nad kopulou budovy po prvýkrát vztýčená celkom nová austrálska vlajka.

Mesto múzeí, trhov a tajomných príbehov #

Ak máte radi múzeá, môžete navštíviť to najväčšie na južnej pologuli – Melbourne Museum. Nachádza sa hneď za budovou Kráľovského výstaviska a bolo dokončené v roku 2000. V blízkosti tejto slávnej budovy nájdete aj ďalšie pozoruhodné múzeum. Jedná sa o bývalú väznicu - Old Melbourne Gaol, kde bol uväznený a nakoniec aj popravený najväčší austrálsky hrdina Ned Kelly. Kellyho by sme mohli tak trochu prirovnať k nášmu Jánošíkovi. Takisto sa v 19. storočí preslávil tým, že bohatým bral a chudobným dával, až do momentu keď ho chytili a popravili. Mal vtedy len 25 rokov. Dodnes sa o ňom rozprávajú rôzne príbehy a bolo o ňom nakrútených niekoľko filmov. Jeho portréty s veľkou bradou, ktorá pripomína dnešnú hipsterskú kultúru sú znázornené na mnohých miestach v meste. Posledné slová pred jeho popravou boli ´Such is life!´ - Taký je život... 

V Melbourne nájdete aj množstvo rôznych trhov. Ten najstarší a najznámejší sa volá Queen Victoria Market, kde nájdete pod jednou strechou množstvo produktov od miestnych farmárov. Domáci milujú trhy a stále ich uprednostňujú pred nákupnými centrami a potravinovými reťazcami. Okrem  čerstvých produktov najvyššej kvality tu nájdete aj útulné reštaurácie, kaviarne a výborný streetfood, ktorý môže byť príjemnou alternatívou vášho obeda.

Popri električkovej trati, po ktorej jazdí aj krásna historická električka (35 City Circle) sa presunieme ďalej. Inak, práve táto historická električka robí okruh, ktorý je pre turistov zadarmo a vy ju tak môžete veľmi dobre využívať na presuny centrom mesta. Ešte než prídeme k budove parlamentu, zastavujeme sa pred Divadlom Princess z polovice 19. storočia, ktorého výstavba stála vtedy závratnú sumu 50 tisíc libier. Krásne zdobená budova je zároveň najdlhšie fungujúcim divadlom na južnej pologuli. Viaže sa k nemu aj jedna záhada. Počas predstavenia opery Faust v roku 1888 dostal známy herec Frederick Federici infarkt. Herci sa snažili zachrániť situáciu, a tak ho vyniesli na ramenách na pódium a pomohli tak jeho mŕtvemu telu sa na záver pokloniť. Keď sa nič netušiaci diváci dozvedeli pravdu, vytvorili legendu, že to bol práve duch Fredericka Federiciho, ktorý sa im takto na záver poklonil. Melbourne je vôbec mesto plné rôznych príbehov, a aj preto si jeho prehliadku budete užívať. 

V Melbourne nájdete najstaršie čínske mesto aj najväčšie múzeum južnej pologule.

Po stopách Jamesa Cooka #

Dôležitou stavbou, ktorú v Melbourne nemôžeme vynechať, je budova Parlamentu, ktorá sa nachádza na Spring Street. Výstavba budovy začala v roku 1855, prvá časť bola oficiálne otvorená už ďalší rok, pričom ostatné časti boli dostavané neskôr. Medzi rokmi 1901 až 1927 sa budova stala parlamentom celej Austrálie. Mesto vtedy dočasne prebralo funkciu hlavného mesta, kým bolo dostavané nové hlavné mesto, ktoré až do súčasnosti sídli v Canberre. Parlament je stále funkčný, no dnes je „iba“ parlamentom federálneho štátu Viktória, ktorého je Melbourne hlavným mestom. 

Vedľa budovy parlamentu nájdete Old Treasury Building, ktorá bola dokončená v roku 1862 a jej hlavnou úlohou bola akumulácia a uskladnenie bohatstva, ktoré získaval štát Viktória počas zlatej horúčky. Dnes slúži už iba ako mestské múzeum, ktoré môžete navštíviť. Ak si chcete spraviť prestávku od histórie a máte radi zábavu, prečo sa nezastaviť v bohémskej štvrti Fitzroy? Nájdete tu množstvo kaviarní, pivární a reštaurácií na všetky štýly. Štvrť je zaujímavá aj svojou pôvabnou viktoriánskou architektúrou, nájdete tu tie najkrajšie domy z tohto obdobia. 

Historické budovy centra Melbourne

Nevynecháme ani veľkolepú katedrálu svätého Patrika. Jedná sa o rímskokatolícku katedrálu, ktorá bola dokončená v roku 1848 a je dodnes najväčšou katedrálou postavenou v Austrálii. Od katedrály sa presunieme do jedného z najkrajších parkov mesta. Fitzroy Gardens majú rozlohu 26 hektárov a nachádzajú sa na juhovýchodnom okraji  hlavnej obchodnej štvrte Melbourne. Záhrady boli budované vo viktoriánskom období a tým, že sa jedná o anglické záhrady, sú v podstate lesoparkom s množstvom stromov. No nájdete tu aj veľmi pekný skleník - Fitzroy Gardens conservatory s množstvom rastlín a v blízkosti neho aj malé informačné centrum s kaviarňou, kde sa vždy zastavíme trochu doplniť energiu. Pre záujemcov je tu aj Cooks' Cottage - malý domček v ktorom žili rodičia slávneho moreplavca Jamesa Cooka a v ktorom sa aj údajne narodil. Bol postavený v roku 1755. Práve vďaka  Jamesovi Cookovi, ktorý do Austrálie priplával, sa stala Austrália britskou kolóniou. No samozrejme, nenarodil sa tu. Samotný domček pochádza zo škótskej vysočiny a bol sem prevezený v roku 1930 ako dar z Veľkej Británie. 

V tajných uličkách #

Zo záhrad sa presunieme k rieke Yarra, ktorá sa pôvabne vlní cez Melbourne a vytvára príjemnú oázu priamo v centre mesta. Od rieky môžete vidieť Melbourne & Olympic Parks a športoviská, ktoré každoročne hostia mnoho podujatí, vrátane slávneho Australian Open. V strede známeho Yarra parku nájdete aj obrovitánsky štadión - Melbourne Cricket Ground. 

Hosier Lane

Prechádzame popri rieke, blížime sa na hlavné námestie mesta. No ešte predtým sa pôjdeme pozrieť do malebných úzkych uličiek, obkolesených výškovými budovami, ktoré nenavštívi každý turista. Ide najmä o ulice  Hosier Lane a AC/DC Lane, kde si umelci môžu čokoľvek maľovať na steny. Napriek tomu, že v iných častiach Melbourne by im za to hrozil vysoký finančný trest a až dva roky odňatia slobody, tu je dovolené skoro všetko.  AC/DC je okrem street-artu a grafitom známa aj tým, že je pomenovaná po najpopulárnejšej austrálskej skupine, ktorou rozhodne AC / DC je,  napriek tomu, že nevznikla v Melbourne. Nachádza sa tu slávny Cherry Bar, kde sa každý pondelok konajú koncerty, na ktorých má možnosť zažiariť a zaujať nejaká začínajúca rocková hviezdička. 

Na vyhliadke z najvyššieho mrakodrapu #

Našu prehliadku zakončíme na najznámejšom námestí mesta. Je ním Federation Square, kde nájdete malé informačné centrum a mnoho zaujímavých budov. Isto vás zaujmú klasické budovy v art deco štýle. Priamo oproti nim je moderná architektúra ACMI (Australian Centre for the Moving Image) - národné múzeum filmu, videohier, digitálnej kultúry a umenia. Ozdobou námestia je aj hlavná železničná stanica mesta - Flinders Street Railway Station, ktorá je nielen dôležitým dopravným uzlom, no svojou architektúrou je aj estetickou perlou námestia. Ďalšou dôležitou budovou na Federation Square je aj anglikánska katedrála St. Paul's Cathedral. Katedrálu navrhol anglický novogotický architekt William Butterfield a bola dokončená v roku 1891, okrem veží, ktoré boli navrhnuté a dokončené v inom štýle v roku 1931. 

Z Federation Square máte možnosť navštíviť aj ďalšie časti mesta, ktoré rozhodne stoja za návštevu. Keď sa dostanete na druhú stranu rieky Yarra, nájdete tam príjemnú pešiu zónu, ktorá vedie popri rieke. Je tu mnoho reštaurácií, kaviarničiek a tak isto jedna z najpopulárnejších vyhliadok v meste. Je ňou mrakodrap Eureka Tower, pomenovaný po krvavo potlačenom povstaní, ktoré vypuklo počas zlatokopeckej horúčky. Postavený bol podľa návrhu, ktorý vypracovala firma Fender Katsalidis Architects. Má 91 poschodí a siaha do výšky 300 metrov. Je tak najvyšším mrakodrapom v meste a druhým najvyšším v celej Austrálii. Samotná výstavba budovy prebiehala medzi rokmi 2001-2006. Náklady na budovu boli 500 miliónov austrálskych dolárov. V budove sa nachádza 560 bytov, ktoré sú umiestnené od 11. do 87. poschodia. Je tak jednou z najvyšších obytných budov na svete. Na 89. poschodí je bar a o poschodie nižšie je vyhliadková miestnosť, ktorá je umiestnená 285 metrov nad úrovňou ulice. 

V tejto časti mesta nájdete aj hlavné kultúrne centrum mesta. To v sebe zahŕňa Národnú galériu štátu Viktória, Štátne divadlo a balet, ale tak isto aj krásnu budovu Melbourne Conservatorium of Music, ktorá je súčasťou Melbournskej Univerzity. Dominantnou časťou susediacich Royal Botanic Gardens je Shrine of Remembrance, čo je vojenský pamätník. Bol vybudovaný na počesť padlých austrálskych vojakov, ktorí v rámci zoskupenia ANZAC položili svoje život viacerých vojnách. Nájdete tu malé múzeum, ale tak isto aj vyhliadkovú plošinu, z ktorej je veľmi pekný výhľad na panorámu celého mesta.  

Na záver vám odporúčame navštíviť príjemnú modernú štvrť nazývanú Docklands, ktorá bola postavená na mieste bývalého prístavu s prekládkou tovaru a dnes má využitie vo forme obytnej štvrti a príjemnej zóny s reštauráciami a barmi. 

TOP 10 Melbourne #

  1. Parliament House  - Historická budova parlamentu, ktorá začínala ako sídlo dvoch komôr parlamentu. Od roku 1901 do 1927 - počas obdobia, keď bolo Melbourne hlavným mestom Austrálie, tu zasadal prvý federálny parlament. 
  2. Čínska štvrť - Najstaršia čínska štvrť na južnej pologuli, dnes tu nájdete lacné obchody a vynikajúce čínske reštaurácie;
  3. Eureka Tower – Najväčší apartmánový dom na svete, návštevníci tu môžu vystúpiť na vyhliadkovú plochu na 88. poschodí.
  4. Old Melbourne Gaol - Staré väzenie, slúžiace až do roku 1929, dnes tu nájdete múzeum. 
  5. Kráľovská výstavná budova - Jedna z najkrajších budov mesta, ktorá bola ako prvá v Austrálii zapísaná do zoznamu pamiatok UNESCO. 
  6. Federation Square - Hlavné námestie mesta, ktoré je výborným východiskovým bodom pre návštevu ďalších pamiatok. 
  7. National Gallery of Victoria - Národná galéria štátu Viktória so zbierkou klasického a hlavne súčasného  umenia. 
  8. Shrine Of Remembrance  - Pamätník padlých hrdinov v Prvej svetovej vojne, postavený podľa starovekého Mauzólea v Halikarnasse.
  9. Fitzroy Gardens - Krásne záhrady s rozlohou 26 hektárov. Za návštevu stojí aj Cooks' Cottage. 
  10. Hosier lane a AC/DC Lane - Uličky plné zaujímavého streetartu, v iných častiach mesta zakázaného. 

Čo vidieť navyše #

  1. Queen Victoria Market - Najstaršia a najznámejšia tržnica mesta. 
  2. St. Patrick's Cathedral – Jeden z najkrajších príkladov neogotickej architektúry na svete. 
  3. St. Paul's Cathedral – Anglikánsky ekvivalent katedrály sv. Patricka, postavený architektom William Butterfield, ktorý odmietol navštíviť Melbourne, celú stavbu navrhol v Anglicku. 
  4. Australian Racing Museum – múzeum, venované koňom, dostihom, džokejom a ich histórii. 
  5. Jazda historickou električkou  - Krásna historická električka (35 City Circle), ktorá jazdí centrom mesta pre turistov zadarmo.
  6. Melbourne Museum – Múzeum svetovej úrovne, fascinujúco mapujúce prírodnú a kultúrnu históriu krajiny.
  7. Bourke Street - Nákupne centrum Melbourne, plné ruchu, vyzváňania električiek a neuveriteľného počtu nakupujúcich.
  8. Melbourne & Olympic Parks – Obrovské štadióny, kde sa konajú koncerty, športové a cirkusové predstavenia, ich súčasťou je Rod Laver Arena, kde sa koná slávny Australian Open.   
  9. Melbourne Aquarium – Akvárium plné atraktívneho podmorského života, rají, žralokov a iných morských živočíchov. Ak chcete, môžete sa k nim aj potápať. 
  10. Docklands - Príjemná moderná zóna bývalého technického prístavu, ktorá dnes slúži ľuďom.  

Niekoľko luxusných tipov v Melbourne #

  1. Windsor - jeden z najkrajších historických hotelov Austrálie.
  2. Melbourne River Cruises – v polhodinových intervaloch odchádzajú z Federation Wharf a z Berths 5 lode na atraktívne okružné plavby po rieke Yarra.
  3. Večera v Vue de Monde - užite si originálnu večeru v luxusnej reštaurácii, ktorá varí modernú austrálsku kuchyňu.
  4. Bar Eureka Tower - vychutnajte si drink s výhľadom z 89. poschodia s neopakovateľným výhľadom na mesto. 
  5. Predstavenie v Princess Theatre - zájdite na predstavenie do najstaršieho fungujúceho divadla na južnej pologuli.  

Chcete spoznať Austráliu na vlastnej koži? Vyberte sa spoločne s nami na skvelú cestu a dovolenku v Austrálii si môžete užiť aj vy. 

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 2283

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach Sydney

Sydney Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach

V Austrálii neobíďte Sydney! Prístavné mesto, hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales, najstaršie a druhé najväčšie mesto na červenom…

Veronika Hulíková 17 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie Melbourne

Melbourne Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie

Mark Twain opísal Melbourne ako jedno z najkrajších miest na svete. A naozaj, keď sem prídete osobne, dáte mu za pravdu… Melbourne je príjemne…

Robert Taraba 12 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4645 5665€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

4796 5995€
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

13 dní

Trvanie

3923 4359€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.